SZÜLŐSÉG

Meddőség: amikor még nem sejtünk semmit

2009. február 18., szerda 12:00

A teherbe esésig gyakran hosszú az út: könnyek, remény, csalódás, néha teljes sikertelenség. A gyermekre vágyó párok sosem lehetnek biztosak abban, hogy lehet-e közös gyerekük. Az elején senki nem tudja, hogy mennyi idő teherbe esni. Hogy egyáltalán sikerül-e. Legújabb minisorozatunkban Zsömi nevű olvasónk meséli el szomorú tapasztalatait.Lelkes kezdők

Hurrá! Hát férjhez mentem én is! Szinte az utolsók között vagyok, sőt néhányan nem átallottak holmi gyerekszülés miatt távol maradni az esküvőmről, de ez semmit sem vont le a boldogságomból! Régebben úgy gondoltam, 30 éves korom előtt megszülöm az első gyerekemet, de most annak is örültem, hogy 29,5 évesen megtaláltam azt az embert, akit imádok, aki tökéletes számomra, akivel el tudom képzelni a jövőt. Egyéb körülmények is adottak voltak ahhoz, hogy mi is, mint minden rendes „ifjú pár”, nekifogjunk a családalapításnak. A nászútról még ketten jöttünk haza, de ezen nem csodálkoztunk, hiszen tudtuk, hogy a teherbeesés nem mindig megy egyik napról a másikra.

A férjemet kicsit aggasztotta az az apró, de annál ritkább genetikai rendellenesség, amivel rendelkezem, ezért a nászútról egyenesen egy ismert genetikus tanácsadására vezetett az utunk. A tündéri, idős professzor alaposan kikérdezett minket, egy nagy vaskos könyvben utánanézett a betegségemnek, majd genetikai vérvizsgálatot, nőgyógyászati rutinvizsgálatot, és folsav szedését javasolta.

Megemlítette, hogy ha gondoljuk, megnézethetjük a férjem spermáját, amit mi megfontolás tárgyává tettünk, majd férjem rábólintott. Megnyugtatott a betegségem felől, hogy nem veszélyezteti az utódot és a teherbeesést sem befolyásolja. Elmagyarázta, hogyan kell hőmérőzéssel megállapítani a peteérés időpontját és adott néhány kinyomtatott táblázatot, amelyekben 3 hónapig kellett vezetni és grafikusan ábrázolni a reggeli hőmérsékletem alakulását.

A lényeg, hogy minden reggel ébredés után közvetlenül – felkelés, vízivás, pisilés előtt – ahogy kinyitom a szemem, rögtön a hagyományos, higanyos hőmérő után kell nyúlni és 5 percig szájban mérni a hőt. A kapott értéket felírni és a táblázatban kis ponttal ábrázolni. Ha a pontokat összekötjük, megkapjuk a hőgörbét. A peteérés napján egy picit, 1-2 tized fokkal lejjebb esik a hő, másnapra pedig hirtelen felugrik, akár 37 fok fölé is. Ezt a pici leesést kell figyelni, mert amikor már felment a hőmérséklet, a tüsző megrepedt, a petesejt kiszabadult, s ha nincsenek ott a készenlétben várakozó hímivarsejtek, a petesejt hoppon marad.

Nos, rajtunk nem múlott a randevú! Felszabadult és egyben szexi érzés volt „legálisan”, direkt a teherbeesésért szeretkezni, ráadásul férjként és feleségként. A pontocskákat is szorgosan rajzoltam a grafikonba, de 3 hónap múlva mégsem kismamaként, hanem egyszerű „betegként” tértem vissza a genetikai tanácsadóba. Itt sor került egy nőgyógyászati vizsgálatra, ami sok mindent megváltoztatott, de ekkor ezt még nem sejtettem.

Zsömi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.18 16:05:18Kibou no Hikari

  ...

 • 2009.02.18 16:28:32uoma

  Arra szeretnék bíztatni mindenkit, hogy minnél hamarabb menjen el kivizsgálásra. A vizsgálatokra is sokat kell várakozni, azzal is megy az idö, aztán meg lehet hogy csak egy picit kell besegéteni és megtörténik a csoda.  Mi másfél évig vártunk a babára. A kivizsgálásra jó félév ráment. Csak 2 hónapig szedtem utána gyógyszert és jött is a kicsi nagy meglepetésemre, mert a vége felé már elég negatívan álltam hozzá. Most már "csak" azon izgulok, hogy a terhességgel minden rendben legyen, még 30 hét van hátra.

 • 2009.02.18 16:53:56hinta-palinta

  2009.02.18 14:46:30 rita a felcser

  "Csak lehet az asszonynak besegitett a reszegen hazatamolygo sogor,akinek otthon volt mar vagy kilenc."  A múlt heti Nők Lapjában: Czeizel prof.véleménye szerint a meddőség kezelésében alkalmazott fürdőkúráknak azért van kézzel fogható eredménye, mert a fürdőmester kitett magáért..Ha ez igaz, ez is összeférhetetlenséget igazol a pároknál. Mármint immunológiait.

  Bár én el nem hiszem, hogy meddő nő aki a babáért megtesz sokminden hókuszpókuszt is, ágyba tudna bújni a fürdő bikájával.

 • 2009.02.18 16:54:17kecsegugu

  Ha a női féltekén van a gond, akkor érdemes végigcsinálni egy Gynevac-kúrát (nem a reklám helye). Persze nem biztos, hogy olyan jellegű a probléma, hogy ez segít, de sok nőgyógyászati panaszra jó, amitől nehezebb a teherbeesés.

  Uoma, kitartást, a nehezén túlvagy :-)

 • 2009.02.18 17:05:37Reckl_Amál

  Azért nem kell taplónak lenni, csak, mert jött egy felvetés, amit nehezen tudnak egyesek megemészteni...  Arra az esetre gondolok, amikor már tényleg minden próbálkozás kudarcba fullad. Szánom látni azokat az embereket - főleg nőket - akiknél a gyerek egyfajta rögeszmévé válik. Az ilyen embernek az örökbefogadás lenne a nyerő - úgyis annyi árva gyerek van - de mégis ragaszkodnak hozzá.

  Volt egy barátom, aki hét évnyi görcsös próbálkozás eredményeként szüetett. Komoly eü bajai is voltak, de teljesen félre is nevelték a szülei, mert ő volt a hőn áhított gyerek, akiért annyi áldozatot hoztak... Szegény ma, felnőttként nem találja a helyét a világban. Ez nem a mesterséges megtermékenyítés egyenes következménye, de sokkal jobban járt volna mindenki, ha a kedves szülők egy-két év után örökbefogadnak valakit, és normális embert nevelnek belőle.  Engem ennek az orvosi - tudományos része kevésbé érdekel, bár az elég jó magyarázat, hogy a szennyezett környezet miatt nőtt meg a meddőség előfordulása. Sokkal inkább izgat a mögöttes tartalom. Sokan úgy hajkurásszák a gyereket, mintha valami kötelező, teljesítendő feladat volna. Miközben lehet, hogy a saját életüket, életmódjukat kellene átgondolni, és őszintén - bár tudom, hogy ezen a téren ez nem divat - bevallani, tényleg kell-e egy gyerek. Sokkal jobb világ lenne, ha csak annak lenne, aki alkalmas szülőnek. És most ne gyertek azzal, hogy azt honnan lehet tudni. Érzi azt az ember, persze csak, ha őszinte.

 • 2009.02.18 17:11:55kecsegugu

  Reckl_Amál

  Objektíven nézve igazad van, szubjektíven viszont nem feltétlenül. Egyszerűen nem döntés kérdése, hogy valaki nagyon szeretne gyereket.

 • 2009.02.18 17:30:07kandi

  Én lisztérzékeny vagyok, és 5 hónapja próbálkozunk. Egyenlőre semmi. Sajnos most a lisztérzékenység hozott magával egy másik betegséget. Ez a candida. Mindkét dolog gátolhatja a teherbeesést. Most mindketten kaptunk beutalót vérvételre. Sajnos nekem mondták s a dokik, hogy valószínűleg nehezebben fog összejönni. De azért még nem kenődtem el, remélem hamar egyenesbe jön a szervezetem és akkor nagyobb lesz az esély. Viszont a candida az éves rákszűrés után derült ki, mert nem okozott olyan tüneteket, ami miatt gondoltam volna rá, vagy a dokik gondolták volna. Szóval nagyon fontos, hogy aki babát akar, az járjon szűrésre, és egy vérvétel sem árt szerintem egy idő után. Aztán ha egy év után sem jön össze, akkor már el lehet kezdeni a további kivizsgálást.

 • 2009.02.18 18:02:20kócos cápalány

  Van úgy, hogy a természet egyszerűen nem akarja, hogy két ember szaporodjon.

  3 és 5 hónap sikertelen próbálkozás azért még nem a világ vége, ráadásul az állandó görcsölés azon, hogy miért nem jött már össze, az is hátráltathatja a dolgot.

 • 2009.02.18 18:23:14kecsegugu

  Ha nagyon akarod és görcsölsz, akkor az a baj, de ha nem, akkor meg azt mondják, hogy biztos azért nem jön a baba, mert nem akarod eléggé. Szerintem a sikertelen próbálkozásoknak fizikai oka van.

 • 2009.02.18 19:32:00Kisangyal2

  Nem tudjátok esetleg, hogy van e arra valahol lehetőség, hogy kivizsgáltassuk magunkat? Lassan nálunk is aktuális lesz, és az embernek vannak ilyen téren parái rendesen.

 • 2009.02.18 19:50:40kócos cápalány

  Kisangyal2:

  Nőgyógyásznak hívják, és minden kisebb-nagyobb városban található legalább egy...

 • 2009.02.18 19:52:45Kiralylany

  Furi ezt olvasni, mert Én nem szeretnék még gyereket. És annyit gondolok arra, hogy most húzom-halasztom (új munka, jobb kocsi, talán egy jobb férj (?) ) és közben motoszkál a fejemben, hogy mire eljutok oda, hogy akkor oké, legyen, akkor nem fogok teherbe esni! Pedig eddig minden az életben olyan simán ment... Annyira tartok ettől! Hogy majd a sors jól arcon csap: nesze neked várakozás, azt hitted ezt is simán megkaphatod?!

  Van még valaki aki hasonló "gonddal" küzd?

 • 2009.02.18 20:02:21Kisangyal2

  Kedves kócos cápalány!

  Hálásan köszönöm a felvilágosítást. Esetleg mesélsz még nekem erről a nőgyógyász dologról? Nem igazán vagyok otthon a témában...

 • 2009.02.18 20:04:36Magenta

  Kisangyal2, szerintem arra akart kilyukadni, hogy első lépésként nőgyógyász.

  Nem sok infót adtál róla, hogy milyen kivizsgálást szeretnél vagy hol tartotok a próbálkozásban.

 • 2009.02.18 20:14:09Kisangyal2

  Magenta, értem én a cápalányt, csak mint fentebb sokan írták, hogy amíg nincsenek túl a kötelező 1 év próbálkozáson, addig a nőgyógyász nem csinál semmit. Az orvosom vizsgálatai alapján nálam minden rendben, a gyógyszer után is gyönyörűen visszaállt a ciklusom, a párom is volt már vizsgálaton, neki is rendben vannak a srácok :)  Csak ugye rengeteg sztori szól arról, hogy még ez sem volt elég. A baráti társaságban is van egy ilyen házaspár, most inszemire mennek. :(

 • 2009.02.18 20:18:49szenilla

  Én mindig attól tartottam, hogy ha elmegyünk kivizsgálásra, akkor tuti találnak valamit. így vártunk - két évet. Nem volt könnyű minden hónapban minimum két napot zokogtam, amikor megjött, és gyakorlatilag rögeszmévé vált az egész teherbeesés. Kivizsgálás azért szóba került, de húztuk, halasztottuk, és amikor azt mondtam, hogy ennyi, következő menstruáció után megyünk, akkor már nem jött meg;) utólag persze baromira látom, hogy miért nem jött korábban, de akkor mikor benne voltunk, akkor nehéz volt. Érdekes, ketteske és hármaska azonnal jött, elég volt rágondolni:)))) • 2009.02.18 20:22:14kócos cápalány

  Kisangyal2:

  A Kaáli-intézetnek már több helyen is van az országban rendelője. Ha rájuk keresel a neten, biztos megtalálod a lakhelyedhez legközelebbit. Csak jókat hallottam eddig felőlük, tágabb ismeretségi körömben is találok olyan párt, akiknek segíteni tudtak.

  Persze nem olcsó. De nyilván a többi hasonló rendelő se ingyen csinálja.

 • 2009.02.18 20:29:45Kisangyal2

  Köszi, utána nézek!  Nyilván most kerültem abba a korba, hogy ez foglalkoztat és régen sokkal inkább elsiklottam a téma felett, de akkor is! Megdöbbentően sok történetet hallok mostanában többéves próbálkozásról és meddőségről. Teljesen biztos, hogy a sok műkaja, levegő, gyógyszerek is szerepet játszanak ebben. Szuperszervezett világunk rákfenéje...

 • 2009.02.18 20:30:47Bato

  A kaáli tényleg nem olcsó, tapasztalatból tudom, de nagyon korrekt. Sztem. Már a konzultáció alkalmáva megkapod a papírt arról, hogy mi, mibe kerül, na meg egy rövid leírást, hogy mi mit jelent. Ja és mindenről hivatalosan is számlát adnak.

 • 2009.02.18 20:33:23Bato

  szenilla: mi ketteskére nem is gondoltunk, csak úgy, hogy majd valamikor és biztos megint segítséggel. Aztán 1xcsak feltünt, hogy olyan régen menstruáltam. 2 hónapos terhes voltam akkor. :-)

 • 2009.02.18 21:20:58baudolinA

  Mi az, hogy a férfi nem hajlandó kivizsgáltatni magát? Agyam eldobom bakker... (Ma nagyon felhúztak, úgyhogy most kiélem magam, bocs.)  rita,

  ez a bogárcsalád nagyon ott volt. :)))

 • 2009.02.19 10:57:13Kawaii Koneko

  Kandi én is lisztérzékeny vagyok(cöliákiás:-)de ha rendesen tartod a diétát akkor nem lesz gond a teherbeeséssel.Nekem okozott hormonzavart(FSH,DHEAS)de amióta tartom a diétát(2 éve)azóta normális a ciklusom is .Más téma,hogy a candidától továbbra is szenvedek.Egy évben 3x minimum nőgyógyász pedig kenyeret sem eszem már(és az édességet is hanyagolom).

  Nálunk a páromnál is gebasz van.oligospermatózis OATS (kevés és lusta valamint deffektes).Tutkó a lombik:-PP

 • 2009.02.19 11:01:46Kawaii Koneko

  baudolinA :a férjem sem hajlandó pl prosztata meg egyéb vizsgálatra(fogászatnál hat lóval sem huzathatom be szóval lehet ez egy általános félsz a dokiktól).Erre az én kedvemért vágott bele,és hamar kiderült,hogy az időnket vesztegettük volna ha várunk egy évet a csodára.Bevallotta,hogy bizony okozott neki lelki traumát mert kicsit olyan mintha nem lenne férfi.Pedig ez butaság,nagyon is az:-) Férfiegó sokkal törékenyebb a nőkénél csak mindenféle macsó dumával meg viselkedéssel álcázzák.

 • 2009.02.19 11:10:45kandi

  kawaii koneko: mielőtt kiderült a cöliákis, nálam sem volt rendben a menzesz, de mióta tartom, abszolút normálisan jön meg. Én éve tartom a diétát, és nálam csak most jelentkezett a candida. Meglátjuk mi lesz, most kezdtem el tartani a diétát (mármint a candidát is). De ez a két diéta egyszerre durva. Nem tudom mivel lehetne pótolni a rostokat, amiket mi nem tudunk bevinni. Most elkezdtem hajdinával próbálkozni. Jó lenne a két diéta után nem összeszedni valami új hiánybetegséget, amit az előző két diéta okoz.:)

 • 2009.02.19 11:11:18kandi

  5 éve:)

 • 2009.02.19 11:15:01Kawaii Koneko

  jól látod..Én már egyszer(még nem cöliákiásan)végigjátszottam 3hónapig a candidadiétát.Etiópra fogytam,minden bajom volt.A két diétát ha maximálisan tartanám/nánk akkor fényevő lennék.A babavárásnak meg az sem kedvez,hiszen nincs tartalék a szervezetnek.Kicsit pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban:-( Ja és mint látod továbbra is gond a candida pedig nagyon odafigyeltem mit eszem.

 • 2009.02.19 11:21:12kandi

  hát ez nem jó hír a közeljövőre. Én most bejelentkeztem egy dietetikai tanácsadásra. És az orvos elküldött engem meg a férjemet is vérvizsgálatra. Meg mindkettőnknek írt fel gyógyszert candida ellen. Merthogy ide-oda passzolgatjuk ezt állítólag.

 • 2009.02.19 11:21:53kandi

  meg most megyek majd vissza a nőgyógyászhoz.

 • 2009.02.19 11:24:47Kawaii Koneko

  Remélem több sikerrel jártok mint mi(nem királyi többes,férjemnek is van makacs gombája:-(És persze őt is próbáltuk már kezelni.Immunerősítés kellene,én most természetgyógyásznál próbálkozom..Majd beszámolok ha megtörtént az áttörés:-)(akár egészség akár baba fronton)

 • 2009.02.19 11:26:02kandi

  :)hát nagyon drukkolok. Én ezen kívül most majd megyek egy ismerős dokihoz, aki homeopátiával foglalkozik. Én tőle várom a "csodát". :)

 • 2009.02.19 11:39:31rita a felcser

  A kandida annyira akadalyozna a terhesseget?Nem tudom.Arra gondolok,hogy a sok cigany akik nem eppen a megfelelo tisztasagi es immunerosito korulmenyek kozt nevelkedik,ontja a gyerekeket.

 • 2009.02.19 11:48:38kandi

  nem feltétlenül okoz szerintem problémát. Még azt sem mondom, hogy nálam emiatt nem jön még a baba. Mindenesetre nekem, akinek a lisztérzékenység miatt voltak problémáim a menzesszel, igenis lehet, h hátráltatja a teherbeesést. Nem beszélve arról, hogy egy hiánytáplálkozás, amit kötelezően kell csinálni, nem segít feltétlenül. Ezért nekünk sokkal jobban oda kell magunkra figyelni. Bennem ezt a candida felbukkanása hozta fel megint.

 • 2009.02.19 12:14:23Briguci77

  Lányok tudtok segíteni:Én a lányom születése után(most 5 éves)nem esek teherbe.Belső nemi szervi elváltozás nincs.Ilyenkor mit csináljak mert nyaggat egy tesóért.Nincs görcsös próbálkozás.

 • 2009.02.19 12:15:27Briguci77

  Lányok tudtok segíteni:Én a lányom születése után(most 5 éves)nem esek teherbe.Belső nemi szervi elváltozás nincs.Ilyenkor mit csináljak mert nyaggat egy tesóért.Nincs görcsös próbálkozás.

 • 2009.02.19 12:18:32B-

  Azzal kapcsolatban, hogy néha a természet nem akarja, hogy gyerek szülessen:  nálunk a játszón :-) van egy család, ahol a szülők immunológiailag voltak összeférhetetlenek. Több vetélése is volt a nőnek, mire rájöttek, de valami gyógyszerrel tompították az immunreakciót. A sok korábbi vetélés miatt azonban kitágult a méhszája, fekve töltötte az egész terhességet.  Nos, erre lehetne mondani, hogy a természet így akarta stb.  A megszületett gyerek gyönyörű, egészséges, a legokosabb gyerek a játszón. Mindent hónapokkal hamarabb tudott, mint a többiek (mondjuk ez nem jelent semmit a jövőre nézve, meg az anyjától örökölte, DE): a lényeg az, hogy a természet nem akar semmit. Néha a természet téved, vagy béna. A természet automatizmus, mennek a dolgok a futószalagon, és ami 100 esetből 90-szer jó robotválasz, az 10-szer tök felseleges. Semmi nyomát nem látom se az említett gyereken, se a családon, hogy bármilyen szempontból jobb lett volna, ha nem születik meg. Sőt, örülök, hogy megismerhettem a kislányt, mert nagyon szimpatikus kis személyiség.

 • 2009.02.19 12:19:45B-

  Ja és teljesen "normálisnak" tűnnek kívülről. Sose gondoltam volna bármiylen "tünetből", hogy nem szokványos terhességből van a gyerkőc.

 • 2009.02.19 12:23:46Briguci77

  B-:Nekem a lányom előtt volt egy nagyon kora szülésem :26.héten szültem mert kinyílt a méhszájam.Rá 1,5 évre jött a lányom.Azóta semmi:(

 • 2009.02.19 12:50:34rita a felcser

  Miert nyilt ki? Fertozes? Emeltel valami nagyon nehezet?

 • 2009.02.19 12:57:31Briguci77

  Fertőzés miatt,hiába kaptam rá kúpot.Második gyereknél már gyógyszert szedtem,hogy ne ismétlődjön meg.Orvosom közölte hogy ,hajlamos vagyok a kora szülésre ,a lányom is előbb érkezett a vártnál 39. hétre.

 • 2009.02.19 18:16:10greencurse

  Nálunk mindenképpen lesz előtte kivizsgálás, mivel nekem még a pajzsmirigyemmel is baj van, amit előtte ki kell venni elvileg. Meg azért is, mert a drága igen sokat szeret biciklizni, ami köztudottan nem tesz jót. De legalább 98%-ban zuhanyozni szokott, és nem áztatja magát kádban.

 • 2009.02.19 20:14:54Vierre_

  Én mindig sokat gondolkozom azon, hogy mekkora görcs ez nektek. Én ezt nem értem ebben a formában. Azt értem és átérzem, ha valakinél kiderül hogy meddő, az milyen dráma, de azt, hogy öt hónapja vagy hat hónapja nem esik teherbe és ezen görcsöl, az nekem furcsa. Hogy lehet úgy élni, hogy ezen szorongsz, a szorongás még rá is tesz egy lapáttal, azért sem leszel terhes. Ha minden oké mind a két emberrel, akkor hiába agyalsz rajta nap mint nap és csak szétbassza a házasságot, a kapcsolatot az életet. Egy viszonyban nem a gyerekcsinálás az elsődleges, a gyerek harmóniába jöjjön. Hol a harmónia a görcsben, sehol.

  A poszt ok, sejthető hogy nagy a para.

  De a kommenteket néha nem értem és sajnálom a férfiakat akaratlan, olyan erőszakos, arrogáns követeléssel jön ki néha egy két nőből a gyerekakarás, hogy mellette az az érzésem, hogy csak ő akarja, a faszi meg bólogat. Persze, nem mer ellent mondani, pedig ha Ő NEM akarja, az ugyan úgy oka lehet a negatív teszteknek, mint a nő görcse.

  Egy kapcsolatban ahol mind a két fél rendelkezik mindennel, ami a gyerekvállaláshoz kell szerintem akkor nem jön a gyerek, ha valami nem klappol az igényekben, vágyakban.

 • 2009.02.19 22:44:14B-

  Még az is eszembe jutott azzal kapcsolatban, hogy a technikai vívmányainknak hála minden genetikai szemét szaporodhat, hogy basszus: a szelekció nem annyira egyedek között, hanem csoportok között zajlik. És mi, a "természetellenesen" életben tartott genetikai csökevényeinkkel, a környezetszennyezésünkkel, a mesterséges színezékeinkkel és az élő vizekbe pisilt hormonjainkkal még mindig messze a legsikeresebb populáció vagyunk! Szaporodunk, mint az állat, a várható élettartamunk soha nem látott nagyságú, nem teszi tönkre az életünket egy lábtörés stb. Míg ha összehasonlítjuk magunkat mondjuk egy "természeti törzzsel" (létezik még olyan???) akkor azt látjuk, hogy a nők 40 évesen elpatkolnak, háromszor annyit szülnek, mint mi, és ugyanannyi gyerekük éli meg a felnőttkort, belehalnak egy fogszuvasodásba stb. Soha ennyi jó életminőségű ember nem rohangált a földön, mint most az ipari országokban! Akkor biztos, hogy olyan "csökevényesek" vagyunk?

 • 2009.02.19 23:26:49Vierre_

  B- a reag jó, a kérdés demagóg, nem bírom kihagyni a demagóg választ- amúgy így is gondolom- igen. Egy mocskos szar szutyok bolygót csináltunk hidrogénbombákkal, ahol vannak emberek akik azért halnak meg mert nincs vizük vagy élelmük. De ilyenkor a fejlett ország kussol. Nem rég agyaltam el azon, hogy még én is mennyire ebben vagyok benne, hogy ha jönne egy Alien lehet hogy teljesen elhűlne azon, hogy nem természetes a meleg, a táplálék és a víz mindegy egyednek, hogy ezért ellenszolgáltatás jár és ha az nincs, az egyed meghal. Lehet, hogy a pénz az ember természetes kiválasztódása, de ez nagy kanyalás mivel a pénz nem egyedi, hanem állami , világi kérdés.

  Én sokkot kapnék magunktól ha én lennék az Alien, sírnék minden emberért aki meghal mert nincs pénze gyógyszerre, kajára, vízre, meleg ruhára, lakásra és az utcán fagy meg.

  Demagóg tudom. És pont ezért nincs létjogosúltsága annak aki azt mondja, hulljon a férgese. Mi már rég nem természeti faj vagyunk, ennyi.

 • 2009.02.19 23:41:36B-

  Illetve szerintem pont az a természetes, ahogy élünk. Az agyműködésünk természetes következménye.  Igen, gáz, hogy éheznek stb, de ez nem változtat azon a tényen, hogy jelenleg több ember él a földön, mint ahány valaha meghalt, és azért ez nagyon sok.  Valamit mégis nagyon tud az emberiség, majdnem olyan szaporák vagyunk, mint a csótányok.  Az a bizonyos még nem elkorcsosult ember létezik egyáltalán? Mert szerintem ép csontozatú, magas, jól táplált, izmos, ép fogazatú, jó életkilátásokkal bíró, 50 fölött is üzemkész embereket inkább a csökevényesnek tartott, elfajzott "nyugati" populációkban látni.

 • 2009.02.19 23:54:17Vierre_

  Én nem hiszem hogy a szaporaság egyenlő a májerséggel. És az a sok ember aki annyira egészséges a multivitaminoktól a sportolási lehetőségtől ami csak úgy lehet, hogy nem kell- mint régen éjjel nappal melózni a betevőért, a kényelmes házában vagy bármi azokon az embereken hágódik meg, akiket elintézünk- milliók, csecsemők, gyerekek,- egy vállvonással.

  Lehet az emberiséget tápolni és azt mondani, csúcsragadozó és a király, de én másképp gondolom, szerintem egy önző parazita laza gombatelep.

 • 2009.02.20 00:12:10B-

  Igen, de ha egészséges, sokáig él és elszaporodott, akkor miből látszik, hogy elkorcsosult vagy genetikai söpredék? Most a morális kérdéseket hagyjuk, pusztán biológiai szempontból kérdezem.

 • 2009.02.20 00:55:00Vierre_

  Attól még hogy nem látszik ott van. Ha arra gondolsz, hogy valaki azt írta- nem olvastam a kommenteket- hogy akinek nem lehet gyereke minek töri magát, genetikai hulladék- akkor gondolom ő arra céloz, hogy attól még hogy nem látszik ott van a genetikai baki és nyilván nem véletlen, hogy ezt a természet nem akarja hogy tovább vigye.

  Ált ez az érv.

  Én erre meg csak azt tudom nekik üzenni, hogy az ember már olyan rég fosik a természetre, hogy csöppet álszent ilyen helyzetben ezt előhozni. :) A szelektív természet-figyelés pont az a vakság, ami ostobává teszi az embert.

 • 2009.02.22 23:15:55Zsömi

  Nem olvastam végig a kommenteket, mert nem voltam netközelben napokig és nem is érdekelnek a "természet tudja kinek kell/nem kell gyerek" című hozzászólások, de néhány kérdésre röviden a válasz:

  azért folytatásos a sztori, mert baromi hosszú, 4 éves történet, hogy terhes vagyok-e jelen pillanatban vagy sem, azt most nem árulom el...

  az "apró genetikai rendellenesség" nem csökkenti közvetlenül a teherbeesés esélyét , de öröklődhet a cucc, lévén genetikai eredetű probléma, azért mentünk genetikushoz, hogy megtudjuk, mennyi az esélye az egészséges/beteg gyermek születésének, nem azért, mert paráztam, hogy nem eshetek teherbe. Fel se merült bennem. Ez a genetikai rendellenesség nem az élettel összeegyeztethetetlen betegség, együtt lehet vele élni, de persze jobb, ha nincs.

 • 2009.03.09 15:52:32snoopykutya

  Mikor lesz ennek a tortenetnek folytatasa? Mert ez a cikk mar eleg regi es engem pl. nagyon erdekel a folytatas.

 • 2009.03.09 16:25:04Tünde

  A héten. :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta