Iskolaválasztásnál a gyerek véleménye a legfontosabb

Kettőt pislogtunk a gyerek születése után és egyszer csak eljött az az idő, amikor el kell dönteni, milyen irányban lépünk tovább, azaz milyen iskolát választunk, ahol a gyerek a következő 8-12 évét fogja tölteni. Hogyan válasszunk iskolát?

Az óvónők sokat tudnak segíteni az iskolaválasztásban. A mi óvodánkban a faliújságra tűztek ki egy ismertetőt, amelyben röviden kifejtik, mire figyeljünk oda iskolaválasztásnál. Február-márciusban szinte minden iskola tart nyílt napot, amikor fel lehet mérni a terepet személyesen. Ezekre jó, ha figyelünk:



Tanítók
Azt szokták mondani, nem az iskola a legfontosabb, hanem a tanító néni, rajta múlik a legtöbb dolog. Figyeljük meg, milyen a leendő tanító néni személyisége. Milyen módszerrel tanít írni, olvasni? Mennyi idő jut a beszoktatási időszakra? Ez azért fontos, mert ez a leghasznosabb időszak, itt történik a gyerekek megismerése, szorongások oldása, közösség formálása, helyi szokások elsajátítása. Az is lényeges, hogy hány fős osztályokat indítanak.

A legfontosabb
Mit gondol a gyerekünk? Célszerű együtt elmenni a nyílt napokra, mert gyakran az ő érzéseik, meglátásaik pontosabbak.

Iskola fekvése
Milyen az iskola megközelíthetősége? Megviselheti a gyereket, ha az iskola távolsága miatt nagyon korán kell kelni vagy délután hulla fáradtan kell kivárnia, míg hazaér végre. (Előfordulhat az is, hogy egyedül kell közlekednie majd a gyereknek.) Jönnek-e ebbe az iskolába az ovistársak közül? (Biztonságot nyújt.)

Tanterem
Nézzük meg, rend és tisztaság van-e a teremben, nincs-e túldíszítve (a túldíszítettség elvonja a gyerek figyelmét a tanulásról), mekkora a mérete, milyen a felszereltsége.

Udvar
Vessünk pillantást az udvarra, hiszen a gyerekek sok időt töltenek itt. Mekkora az udvar? Van-e zöldterület vagy az egész beton? Vannak-e játszóeszközök, focipálya, kosárlabdapálya? (Ne felejtsük, a gyerek egy nyolcosztályos általános iskolába 14 éves koráig jár.) 

Napközi
Milyen a napközis ellátottság? Lesz-e állandó napközis tanítója az osztálynak?

Étkezés
Milyen körülmények között történik az ebédeltetés? Mennyi idő jut rá?

Mosdók
Milyen a vécé, mosdó tisztasága, felszereltsége?

Az iskola megkezdéséhez az ismertető szerint az alábbi alapvető ismeretek szükségesek:

- gyermek neve, születési dátuma, lakhely
- szülei neve, foglalkozása
- testvérek adatai
- család felépítése: fiatal, idős fogalma
- gyalogosokra vonatkozó alapvető közlekedési szabályok
- színek felismerése, megnevezése
- napok, hónapok, évszakok nevének sorrendben történő tudása
- évszakok jellemzői, öltözködés-időjárás kapcsolata
- teljes önállóság öltözködésben, tisztálkodásban, étkezésben
- alapvető illemszabályok ismerete: napszaknak megfelelő köszönés, kérem, köszönöm, stb. használata
- cipőfűző önálló bekötése
- jobb és bal ismerete és használata

Szánjunk tehát elegendő időt a megfelelő iskola kiválasztására, kérjünk segítséget az óvónőktől, és az is sokat segíthet, ha a játszótéri nagyobb gyerekes anyukáktól érdeklődünk a környék iskoláiról. A legtöbb általános iskolának saját honlapja van, amelyben a főbb irányelvek, az iskola bemutatása, fotók és egyéb hasznos információk találhatók. A kerületek ingyenes újságjai pedig általában tavasszal rengeteget cikkeznek az iskolákról.
Oszd meg másokkal is!
Mustra