A család kedvence: tejfölös kaják

A mai három recept családom kedvence, én elkészíteni szeretem mert egyszerű, finom és mindig sikere van, ők pedig enni. Ha csemeténk elmúlt 1,5 éves, kínálhatjuk ezekkel a fogásokkal, gyengéden sózva és bors helyett használjunk egy csipet borsikafüvet. Valamint figyeljünk rá, hogy gombából csak egy-két darab jusson a tányérjába mert nehezen emészthető. Főtt tésztával vagy galuskával szoktam tálalni, Csipet nagyon szereti a tésztát sok szafttal. Használhatunk erdei gombát, de csak ellenőrzött helyen vásároljuk! Vagy ha mégis gombászni támad kedvünk, mutassuk meg szakembernek. Azt, amelyik mérgében a kalapját a földhöz csapkodja, véletlenül se szedjük le.

Tejfölös szelet



Hozzávalók:

személyenként 2 szelet hús ami ízlés szerint lehet madármell, karaj, comb, amit szeret a család /én legszívesebben pulyka felsőcombot használok gyerektenyérnyi szeletekre vágva, így egy személyre akár 4-6 szeletet is lehet számolni/
1 kisebb fej hagyma
1 kis pohár tejföl
2 evőkanál /továbbiakban ek./ liszt
só, bors, pirospaprika, olaj



A húst borsozzuk, közben egy serpenyőben olajat hevítünk, csak annyit, ami épp ellepi az alját, a hús mindkét oldalát fehéredésig sütjük. Rászórjuk az apróra vágott hagymát, lehúzzuk a tűzről és meghintjük pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje, sózzuk, fedő alatt kis lángon pároljuk. Ha a hús puha, összekeverjük a lisztet a tejföllel és ezzel besűrítjük a szaftját, kiforraljuk.

Tejfölös-gombás szelet

A fentihez hasonló módon készül ha a hús puha pár marék apróra vágott gombát adunk hozzá, tíz perc múlva sűrítjük a tejfölös liszttel.

Tejfölös gomba



Hozzávalók:

1/2 kg gomba
1 fej hagyma
1 kis pohár tejföl
2 ek. liszt
só, bors, pirospaprika, petrezselyem, olaj

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a feldarabolt gombát. Ízesítjük sóval ennek hatására a gomba levet ereszt, kis lángon fedő alatt pároljuk, ha puha adjunk hozzá borsot és petrezselymet. A lisztet összekeverjük a tejföllel, besűrítjük vele majd kiforraljuk.

Mesianyu
Oszd meg másokkal is!
Mustra