Orvosok és szülésznők is szedtek előre pénzt a kismamáktól

Nyolc-tíz orvost és szülésznőt gyanúsítana meg a katonai ügyészség azért, mert az Állami Egészségügyi Központban a kismamáktól 5-10 ezer forintot kértek az epidurális érzéstelenítésért, ami egyébként ingyen járt volna. Az RTL Híradó úgy tudja, emellett a nyomozás azt is megállapította, hogy voltak olyan orvosok, akik már a szülés előtt pénzt kértek annak levezetéséért is. Mivel katonai érintettje nincs az ügynek, mostantól civil hatóság folytatja tovább a nyomozást, vagyis a rendőrség dönt majd arról, kit gyanúsítanak meg.



A Budapesti Katonai Ügyészség több száz tanút, kismamákat és hozzátartozókat hallgatott meg, és most befejezték a nyomozást. Kiderült, az elmúlt egy évben nagyjából 40-50 anyukától kértek pénzt a kórházban. 5-10 ezer forintot kellett fizetniük az epidurális érzéstelenítésért, írja a Független Hírügynökség.

A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője elmondta, hogy eljutottak arra a szintre, hogy sikerült az elkövetői kört beazonosítani. De mivel nincs katona érintettje az ügynek, az eljárást áttették civil hatósághoz - tette hozzá Ács Tibor. A katonai ügyészség szerint 8-10 orvost és szülésznőt lehetne meggyanúsítani, de erről most már a Fővárosi Főügyészségnek, illetve a rendőrségnek kell majd döntenie.

Az RTL Híradó úgy tudja, hogy a katonai ügyészség által vizsgált esetek a régi MÁV Kórház szülészetén történtek, ez most már az Állami Egészségügyi Központhoz tartozik. Az intézmény főigazgatója egyelőre nem akart nyilatkozni. Pedig eredetileg épp ő tett feljelentést az ügyben.

A katonai ügyészség az RTL Híradó értesülései szerint más visszaélésre is fényt derített: egyes orvosok és szülésznők előre kértek pénzt azért is, hogy levezessék a szülést. A nyomozás adatai szerint 40 és 150 ezer forint között fizettek nekik a páciensek, számol be a Független Hírügynökség.
Oszd meg másokkal is!
Mustra