Legközelebb halat szülök!

Ha gyerek születik valahová, annak normális esetben mindenki örül. Főleg a kilencedik hónap utolsó két hetében anya és az addigra már lelkileg meggyötört apukák is, miszerint mindegy, hogy hogyan, mikor és hol, csak bújjon ki már végre az a gyerek! S ha megérkezik végre a kis terrorista, a három kiló körüli csomag, tényleg teljesen mindegy a családnak, hogy éppen hull a hó, vagy gatyaszaggató a meleg, a világ ugyanis leszűkül gyakorlatilag öt négyzetméterre.



Aztán csak néhány hét, vagy hónap, esetleg év múlva merengünk el rajta, hogy de jó lett volna december helyett nyáron szülni. Vagy kánikula helyett a szép őszben átvészelni az utolsó hónapot. Vagy esős ősz helyett, virágillatú tavasszal kellett volna elkezdeni a Margitszigeten a sétákat. Sőt, sok anyának az sem mindegy, hogy milyen jegy jutott a gyereknek, mert miért vagy te fiam ilyen erőszakos? Persze, mert skorpió vagy, miért nem gondoltam én erre, legközelebb halat szülök! Mikor jó tehát szülni, azon kívül, hogy mindig? Lássuk!



A tavasz gyönyörű hónap, s a nyakamat tenném rá, hogy tíz nőből legalább hét ilyenkor hozná a világra a gyermekét. Feltéve, ha előre gondolkodott volna mindenféle praktikus dolgon, de hát egy tavaszi baba nyár végén, vagy derekán készül, amikor anya gondtalan, az idő pedig meleg és különben is, hol van még annak a kilenc hónapnak a vége! Pedig a célegyenesbe anya erősen fagyba fog érkezni, a legnagyobb hasa még egészen biztosan elcsípi a télikabátot, a bundanadrágot, egyszóval garantáltan öt réteg ruhában fogja terhessége néhány hetét végigcammogni. Viszont mire kinyílnak a tulipánok, addigra lehet, hogy a baba is a baldachin alatt fog majd rúgkapálni, s az amúgy is izgalommal teli tavasz elhozza a nagy csodát is. Mire az idő melegebbre fordul, addigra nekivághatunk a napi sétáinknak is. Ráadásul nem kell egy bababoltnyi ruha majd a gyerekre (jaj, biztos, hogy nem fázik meg, elég ruha van rajta?), és nem fogja kiverni a kánikula sem a pofácskáját. Lecseng addigra az influenzaszezon is, kevésbé kell a zsúfolt helyeket is kerülni. Hogy még jobban kedvet csináljak egy tavaszi gyerekhez, gondoljunk csak arra, hogy nyárra már egy egész babaformájú gyerekünk lesz, akivel csomó mindent csinálhatunk, őszre pedig, mire eléri a hozzátáplálás időszakát, lesz barack, alma, sütőtök, frissen. Ha a csillagjegyekre is gondolunk, akkor ne felejtsük el, hogy a bika, kos, ikrek ilyenkor születnek, nem rossz jegyek ezek, még ha az utóbbi kettő nehezebb személyiséget is takarhat.

Persze a nyári babákkal is majdhogy nem ezeknek a dolgoknak örülhetünk, persze csak azután, ha tisztességgel végigcsináltunk terhesen legalább egy turnus kánikulát. Igaz, hogy ruhaproblémáink nem nagyon lesznek, mert egy könnyű gönc, aztán kész a repertoárunk legalább két hónapra, no de a sok víz a testünkben, plusz a súly, és egyáltalán! Aztán végre megszülünk, reméljük a kórházban nem forrt föl az agyvizünk, ahol a szobatárs miatt nem tudtuk 35 fokban kinyitni az ablakot. A babát már egész korán elkezdhetjük sétáltatni, hiszen nem kell attól félni, hogy fázni fog, ráadásul nem kell vacakolni mindenféle extra ruhákkal, csak később. S bár lesz néhány nehéz hetünk, amikor a hőség miatt a lesötétített szobában leszünk bezárva a babával, mi sokkal jobban fogunk szenvedni, mint ő. Problémázunk majd kicsit, hogy a nagy meleg miatt folyton szoptassunk, vagy adjunk neki egyéb folyadékot, viszont este nem kell külön befűteni a kiskád mellett. Az viszont egyáltalán nem mindegy (muhaha), hogy oroszlán, vagy rák gyermekünk születik!

Az őszi gyerekek anyukái alig költenek kismamaruhákra. Mire beköszöntene a hideg, már túl is vannak az egészen. Télen ugye még pici volt a has, aztán jött a tavasz, majd a nyár, s ha ügyes volt a mami, néhány darabbal megoldotta a ruházkodást. Még annak is nagy esélye van, hogy hosszú lesz az indiánnyár, így egy ideig békés sétákat tehetünk majd a babával a lombhullást figyelve, s praktikus átmeneti ruhákkal bíbelődhetünk öltöztetés közben. Persze elcsíphetünk egy randa, esős őszt is, amikor nem merjük átengedni a Manyit sem, nehogy ráköhögjön a gyerekre. Aztán jön a tél, s mire a tavaszig eljutunk, igaz, hogy a gyerekből egy kúszó mászó „izéke” lesz, de belőlünk meg egy bezárt, jó eséllyel depresszív nőszemély. Talán arra gondoltunk már szüléskor, hogy némi gyümölcsöt spájzoljunk a mélyhűtőbe, így a tavasz nem csak a bébiételes üveggyűjteménynek fog kedvezni majd. Ne felejtsük el azt sem, hogy ha nyugodt gyerekre vágyunk, az ősz szűz szülötte igazán jó jegynek bizonyulhat.

Végül nézzük a téli babákat, akiknek a mamája kénytelen megvenni majd a lehető legbővebb kabátot, hogy melegen tartsa a pocakját. Is. És minden egyéb testrészét, miközben az amúgy is pingvines mozgását próbálja koordinálni a felfagyott járdán. Aztán szülés után csak várja, csak várja, hogy elmúljon a röpködő mínusz, az eső, aztán a hó, majd a szélvihar, de azért rendületlenül levegőzteti a babáját, mert végül is az is program, mert hogy elmegy vele a fél nap, mire felöltözteti a gyereket, majd levetkőzteti. A szomszéd Manyi persze most sem nagyon jöhet be, mert a náthás időszak után beleúszik a tél az influenzásba, s mire eljön a tavasz, addigra anya úgy várja a jó időt, mint a Messiást. Nyárra viszont egy határozottan interaktív gyerekünk lehet, aki mászik, kommunikál és rengeteg mindent megért. Bátran nekivághatunk vele nyaralni, vagy csak úgy jönni-menni, s talán, ha szerencsések vagyunk, mi is megszabadulhatunk a fürdőruhaszezonra a terhesség alatt felszedett kilóink egy részétől. Sőt, még az sem biztos, hogy nehezen fogunk kijönni a már emlegetett skorpió, vagy nyilas gyermekünkkel, így a téli gyerekvállalás sem elvetemült ötlet. Ilyen hidegben amúgy is mit lehet csinálni, mint babázni, ráadásul pont téli gyümölcse van a tavaszi pajkos hangulatnak...
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek