SZÜLŐSÉG

Nem koldus, aki hordozókendőt használ

2009. február 13., péntek 08:30

Van egy eszköz, a hordozókendő. Erről vannak, akiknek kolduló meg afrikai napszámos jut az eszébe, ahogy azt a Poronty egyik igen kedves olvasója írta. Aki hordoz, az szegény. Meg szerencsétlen. De legfőképp: műveletlen. Másoknak ez az elkényeztetés, az egész napos kézben lét szinonimája, ami minden bizonnyal meggátolja szegény gyereket a kiteljesedésben, a világ felfedezésében. Megint mások szerint hordozókendő kizárólag azoknak való, akik még iskolás korban is szoptatnak és együtt alszanak, valamint teljesen szabályok nélkül nevelik gyermekeiket. Milyen szerencse, hogy ők ennél sokkal okosabbak, és még csak rá sem tekintenek a kendőre. Pfujj. Nos, elmesélném, hogy nálunk például milyen szerepet tölt be ez a koldulós-napszámos-elkényeztetős eszköz.Hajdan megszületett Egyeske. Kicsit korán, kicsit meghosszabbítva a kórházi vendégeskedést. Nem volt nagy baj, épp csak annyival megúsztuk, hogy nemigen akart ébren lenni pár hétig, így enni sem. Sebaj, túl lettünk ezen, volt ismerős, aki szoptatós tanácsokat adott, így pár hét elteltével már nem kellett pótolni, amit szopizott, no meg az aluszékonyság is alábbhagyott. Ezzel párhuzamosan viszont megérkezett a sírás is. Nem sok, de azért néha nehézkes volt megnyugtatni. És jött az ötlet: ha nem akarjuk egész nap kézben cipelni a hasfájós időszakban, használjunk hordozóeszközt!

A kenguru volt az első, amit beszereztem még pocakosan, mint tudatlan első gyermekét váró. Bele is próbáltam, s az eredmény: a baba nyeklett-nyaklott benne, mert nem tartotta elég szorosan, a rossz súlyelosztás húzta a hátam (és üdvözleteit küldte a porckorongsérvemnek), valamint az ortopédiai álláspont szerint a manó csípőjének is rossz lett volna, mert lóg benne a lába. A kengurunak tehát mennie kellett.

OK, kerítsünk egy kendőt, hátha jobb lesz. Megkerestem a magyar neten található legolcsóbb kendőt, és rendeltem egyet. Egyeskét a hasamra kötöttem, és lőn: megnyugodott. Nem elsőre, amikor még bénán kötöttem és nem volt elég szoros, nem is másodjára, amikor még nem tudta, hogy érdemes a kötözést békében kivárni, mert utána jó lesz. Nem dobtam a sarokba a kendőt, mondván, hogy ez szar, hiszen még a hülye is látja, hogy már elsőre is utálta a kötözést és különben is béna vagyok hozzá. Kellett pár nap mindkettőnknek, de megérte.

Teltel-múltak a hónapok, Egyeske elérte a 7 kilót, és újra anyázni kezdett a hátam. Mindegy, már amúgy sem hasfájós, szeret egyedül játszani, bárhol elalszik - gondoltam. Megpróbáltam párszor a hátamra felkötni, de a kendő rossz minősége miatt ez lehetetlen volt. A babakocsink különben is keskeny, könnyű volt vele közlekedni bárhol, hordozókendő mehetett tehát a szekrénybe, Ketteskére várva.

Ketteske története előtt még azért annyit elmesélnék, hogy Egyeske 2 hónapos korától fogva saját elhatározásából átaludta az éjszakát, mindenféle kényszer nélkül. Bármilyen környezetben, zajban simán elaludt magától, az igény szerinti szoptatást pedig ő alakította magától úgy, hogy nagyjából 2,5-3,5 óránként evett nappal. Csendes baba volt, kiszámítható, és meg voltunk róla győződve, hogy akinél ez nincs így, az ő maga ronthatott el valamit, hiszen a babák maguktól ilyenek. A kis korkülönbségre könnyed szívvel vállalkoztunk tehát, hiszen mi sem könnyebb, mint babázni.

Megszületett Ketteske, és szinte mindenben ellentéte volt Egyeskének: a szopi az első pillanattól kezdve könnyedén ment, viszont nem akart aludni, és a kiszámíthatóságnak még csak a fogalmát sem ismerte. Ezzel egy időben Egyeskére rátört a féltékenységgel kevert dackorszak, és teljesen kifordult magából. Én pedig ott álltam, egyik karomon az ordító Ketteske, másikon a (14 kilós) szintén ordító Egyeske: Anya, játsszunk, anya, kérek gyümölcsöt, anya, engem vegyél fel!

OK, elő a kendőt, Ketteske felköt, megnyugszik, Egyeskével lehetett játszani, etetni, valamint mivel már nemigen aludt napközben, Ketteskét sem hagyta (közös szobájuk van), de ezt is megoldottuk a kendővel, hiszen ott a legjobb aludni. Felvenni azért nehezen tudtam Egyeskét is, hasamon Ketteskével.

Egyszer aztán Ketteske is elérte a bűvös 7 kilót, amire a hátam az előrekötözés esetén hitelesítve van. Jaj. Egyeskével még mindig kell játszani, mi több, a házimunka is nehezebbé vált, ugyanis Egyeske elő-előbukkanó féltékenységi rohamaiban igyekezett némi kárt is tenni Ketteskében, így nem lehetett őket csak úgy otthagyni. A lakás kicsi, a kiságyában csak aludni szokott, járóka nem fér be, meg amúgy sem vagyok nagy híve, mi legyen hát? Újfent megpróbáltam a hátamra kötni, nem ment, csak nagyon nehezen, akkor is megereszkedett a csomó, bevágott a kendő a vállamba, a baba lábába.

Ekkor kaptam egy minőségi hordozókendőt, és minden megváltozott egy csapásra. Már simán hordozom a hátamon (persze azért ez se ment elsőre, de gyakorlat teszi..), így egyrészt megy a házimunka, amit ő előszeretettel figyel a vállam fölött vagy alszik közben, megy a játék Egyeskével (anélkül, hogy lerombolnák a szépen felépített Legótornyot), mitöbb, fel is tudom venni ölbe. Testvérkocsi hiányában bárhova eljutunk "egyik a hátamon, másik a kocsiban" felállásban. És nem panaszkodik a hátam, pedig azóta Ketteske már 10 kiló körül mozog, hiszen pont olyan érzés, mint egy hátizsák.

Ketteske pedig lassacskán önállóan válik le rólam. Hosszú órákig tudnak ma már játszani Egyeskével: fogócskáznak, huncutkodnak, bújócskáznak, hatalmas kacagások közepette, mindenféle vészmadárkodó "jajjmilesz, sosemfogodtudnilevakarnimagadról" beszólások ellenére. Pedig mikor adjak neki ennyi ölelést, anya(apa?)szagot, közelséget, szeretetet, biztonságot, ha nem babakorában? Ó, ha tudnák, akik leafrikaikoldulóznak, milyen érzés, amikor rajtam szuszog a puha babacsomag, amikor elalszik, átölelve a nyakam...

u.i. Azóta pár évre nyugatabbra költöztünk. Azt vettem észre, hogy itt rengetegen hordoznak, úton-útfélen, elől-hátul, és rengeteg minőségi kendőt lehet kapni. Micsoda egy elmaradott ország, nem?

u.u.i. Mielőtt bárki is írná, NEM írtam, hogy ez az egyetlen üdvözítő megoldás. Simán el tudom képzelni, hogy másnál más: járóka, együttalvás, bármi. Egyszerűen nálunk ez jött be, és nem szeretem, amikor lekoldulónapszámosoznak.

tollseprű

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.13 15:48:26Vicuska

  A gerincferdülés genetika kérdése. Okozhatja még gyors növés, vagy valami olyan sporttevékenység, melynek eredményessége céljából végzett gyakorlatsorok miatt a gerinc ferdülni fog a terhelés miatt. Nevetni fogsz, nekem ez a versenyúszás volt, amit pont az enyhe gerincferdülésem miatt kezdtem. És két és múlva már rosszabb volt a helyzet, mint előtte. Már hamarabb abbahagytam a klórallergia miatt, de az orvos szerint, ha folytatom, fájlalhatnám a hátam a mai napig. A gyógyúszás segített. Szerintem kendőben-kenguruban nem terhelődik a gerinc, akkor viszont nem lehet okozó. De nem vagyok orvos.

 • 2009.02.13 16:00:16Pity

  Na most én meg lépek a boltba és a hátmara dobom a 14 hóst a Kozy Mei Tai-ban .Sajna nagy a hó és nincs kedvem a babakocsit cibálni.

 • 2009.02.13 16:04:23tollseprű

  A sima láblógós kenguru a csípőnek rossz egyértelműen, erre vonatkozóan már születtek felmérések, már vannak konkrét eredmények. (Keresem, keresem!)

  A gerincnek gondolom az a gáz, ha nincs normálisan támasztva, legyen az akármilyen hordozóeszköz.

 • 2009.02.13 16:07:34tollseprű

  www.hordozo.hu/hordozokendo/kerdesek/miert-nem-art-a-gerincnek

  Nem ezt kerestem, mert ez nem vizsgálati eredmény, de itt van leírva a lényege.

 • 2009.02.13 16:13:02tollseprű

  Na okostojáskodásnak vége, egy felkelt.

 • 2009.02.13 16:14:41Mokuska

  mirka: szerintem elképzelhetö, hogy csak nem megfelelö szövésü/és vagy rosszul megkötött kendöt látott és ezért mondta. Sokan kifejezetten azt tanácsolják, hogy függölegesen és NE vízszintesen hordozzd a babádat (a csipöje miatt). Szivesen elbeszélgetnek vele erröl. Kenguruba/ERGO-ba amint már írtam én sem tennem bele a gyereket mielött nem ül önalloan. Mások meg simán használjak ezeket. De lehet, hogy tényleg más a vélémenye a dologrol (lásd fenti bejegyzésemet)

 • 2009.02.13 16:16:38blazska

  mirka: nekünk szülésfelkészítőn (Németo.) ponthogy azt mondták, hogy újszülöttet csakis függőlegesen, mert az a megfigyelés, hogy fekve hordozott babák közül később többen szorulnak gyógytornára, mint az áltag. Azt nem tudom, milyen megfigyelésekre hivatkozott a dokinő, bár a német klinikákon szoktak mindenféle ilyen hordozókendős dolgokat vizsgálni, de hogy tényleg mit mutattak ki vagy mennyire, azt nem tudom.

  Azért bevallom töredelmesen, néhányszor én ennek ellenére is felvettem a babámat fekve, nem tudom elképzelni, hogy néhány alkalom megárthatna bárkinek.  Függőleges kötésnél meg szerintem az van, hogy oda kell figyelni, mert tényleg meg lehet kötni a kendőt is úgy, hogy nem tart jól. Ha a babát a válladra veszed, csak úgy natúr, szinte magától is megtapad, alig kell kézzel megtámasztani. El nem bírom képzelni, hogy terhelve lenne közben a gerince (bár nem vagyok szakértő). Szerintem egy jól megkötött kendőben kb. így van a baba.

 • 2009.02.13 16:33:50szorgalmas

  az előrejelzés szerint két hónap múlva leszek apuka. be vagyok sózva, mitagadás. tetszenek ezek a kendők, már tervezgetem, hogy jövök-megyek majd a poronttyal.  egy dolgot hadd jegyezzek meg:

  életemben először olvasok olyan kommeneteket, ahol kismamák beszélgetnek. de hogy időnként keményebb oltogatások menjenek, mint szurkolói fórumokok, ahol fradisták esnek újpestieknek... hát, az kemény:D

 • 2009.02.13 16:40:53Vicuska

  szorgalmas: Én, meccseken edződött, gyermektelen, zsenge korú lyány ezért is érzem magam itt ilyen jól.:)

 • 2009.02.13 16:41:37madz

  szorgalmas, welcome to the jungle :)

 • 2009.02.13 17:21:04Kipikopii

  Orulok a cikknek, bar meg jobban orultem volna, ha a lenyeget nem a kommentekbol kellene osszeszedni, mert eleg faraszto igy, hogy megint a hulye-budos-biotrendi-bolcsesz szinvonalu provokatorok kommentjei kozul kell mazsolazni.  Tollsepru, valaki: lehetne egy folytatasa ennek a cikknek, ahol osszefoglaloan, akar linkek segitsegevel, bemutatjatok a kulonbozo tipusu kendoket, kotesmodokat es elmondjatok milyen eletkorhoz, milyen tipusu (pl. hatfajos) anyanak mit javasoltok (elonyok-hatranyok)? Pl. hogy a ring-sling konnnyu, de feloldalas, a babybjorn-ben log a lab, s ez miert nem jo, stb. stb.

 • 2009.02.13 17:41:13tollseprű

  Kipikopii, a mamami.hu fórumon minden le van írva! A téma sokkal kiterjedtebb, mint ami egy cikkbe beleférne, no meg nem vagyok teljesen biztos, hogy mégegyszer szeretném végighallgatni/olvasni a szőrösbölcsészt :).  Összefoglalom itt inkább, ami a leglényegesebb:  1. Megfelelő kendő (pl keresztsávoly szövés! Ilyen pl a Nandu, Didymos, Lana, Girasol, Storchenwiege, Hoppediz, stb)

  2. Megfelelő megkötés (ez totál egyéni, ki elől, ki hátul, ki csípőn, ezermillió féle megkötés van. Én csak azt tudom leírni, ami nekem bevált: újszülötthöz ez (PWCC) volt nálam a leggyakoribb www.abbcenter.com/?t=kismamalinkek&id=51923&cim=1 nagyobb korban a sima keresztezett, a háti zsebes keresztezett (BWCC), meg a már belinkelt batyu kötés (rucksack) www.youtube.com/watch?v=vHQay2iFHKk)

  3. Hátfájós anyukák (már írtam, nekem is gerincsérvem van) mindenki maga érzi, hogy mennyit bír. Nekem hason olyan 6-7 kilóig volt kényelmes, utána már fájt a hátam fél óra után. Háton még mindig simán bírom, pont olyan, mint egy hátizsák. (Szerintem kisebb terhelés, mint amit egy első osztályosnak kell a hátán cipelnie iskolába menet.) Nekem a féloldalas hordozáskor is megfájdult a hátam (pl fekve mindig is rossz volt, ill csípőn most max fél órára vagyok hitelesítve), így ringslingem sem volt soha (rövid kendőm viszont van, ha hirtelen kell feldobni csípőre, akkor azzal is lehet, nem muszáj a karikás változat).

  4. A baba egészsége: akármit is választunk, arra kell figyelni, hogy a gerince végig jól támasztva legyen, SOHA ne kifelé fordulva emiatt: www.hordozo.hu/hordozkendo/kerdesek/kifele-ne, és békapózban legyen a lába, lehetőleg majdnem térdhajlatig alátámasztva, mert ha lóg, az tönkrevághatja a csípőjét.

 • 2009.02.13 18:53:15kovvacs

  Tollseprű:

  "Kovvacs, és ha hármaska menne kendőbe, ketteske kocsi és egyeske tesófellépő? Úgy neked talán könnyebb lenne a cipelés. "

  Nóvéj :)

  15 hónapos kor felett mindenki a saját lábán közlekedik nálunk, azért tanult meg járni, hogy gyakorolja. :P Én meg senkit se szeretek cipelni, akkor se, ha 3ésfélkilós. A kendő biztonsági felszerelésnek jön, mert ha mégse bírják a kiképzést a nagyok, akkor is valahogy haza kell jönnöm velük. Akkor megy a nagyobbik a tesófellépőre és a kisebbik a kendőbe.

 • 2009.02.13 18:59:59cozumel

  Neee, Kovvacs, vajon miert gondoltam, hogy ma meg megjelensz ebben a posztban?  :D:D:D

 • 2009.02.13 19:22:32tollseprű

  Áhhá, értem, igazad van :). (Ez látod eszembe sem jutott, nálunk a nagyfiam még nem tudott járni 15 hósan...)

 • 2009.02.13 21:13:51Cobold

  2009.02.13 10:24:26 Pearl.79

  És azért nem volt meg, mert amikor megvolt a használati utasítása, akkor sem lehetett használni semmire :)) mivel meglehetősen gagyi minőségű nyomtatvány volt, és nem látszott belőle semmi.

 • 2009.02.13 21:15:42Cobold

  2009.02.13 10:40:55 rita a felcser

  A f@xy-t biotrend a mai, a 80-as évek volt maga a MŰANYAGTREND szerintem.

 • 2009.02.13 21:41:21kri.

  biobuzi ősanya biobölcsész .. aranyos :)  Közgazdász vagyok, pénzügyi szféra.  Van: Premaxxunk (hátgyilkos), Ergonk (lényegében egy csatos mei-tai de sajna csak 4 hónapos kor felett jó igazán, addig szűkítőt kell belerakni), rugalmas kendőnk, Nandunk, mei-taiunk... (és még tervezem egy minőségibb kendő beszerzését is).  Egyeskét premaxxban és ergoban hordtam éjjel-nappal. Mostanra egy teljesen önálló, ritka kiegyensúlyozott gyerek lett. 6 hónaposan felült, 8 hónaposan elkezdett járni, egy évesen stabilan járt. Akkor sajna még csak a nandunk volt amit a mai napig sem tudok normálisan megkötni úgyhogy sajna nem kendőztem.  Aztán jött a ketteske aki úgy tűnik, hogy sajna féloldalasan kissé hipoton és ezért üvölt ha kézben van - gondolom kényelmetlen neki ha csak néhány pontpn tartom. Szerencsére nála már a megszületése előtt beszereztem a rugalmast így az elejétől kezdve abban hordozom sokszor (legtöbbször) napi 10-12 órán át. A pici is boldog, a nagy is elégedett, a hátam köszöni remekül van.  Dévényes gyógytornászhoz járunk vele aki megerősítette, hogy a kendőnek köszönhetően a csípője már majdnem tökéletes (jobb mint a terpeszpelenka mert azzal nem lehet ekkora terpeszt elérni) plusz mivel a kendő minden irányból támasztja ezért nem fájnak úgy az izmai és ennek köszönhetően képes nappal is aludni plusz az állandó ingerek -ld. mozgok vele- miatt sokkal jobban fejlődik az idegrendszere is.  Lehet, hogy mostanában divat lett a kendő de én egyetlen kendőst sem ismerek aki csak trendiségből kendőzne, annál azért kényelmetlenebb sok méter anyaggal magunk körül járkálni. Viszont életmentő. Szó szerint. Nem tudom hány hasfájósnak kikiáltott baba anyja lenne kevésbé idegroncs ha magára kötözné a gyerekét, hány nő merne kisebb babával is BKV-zni így normálisan kimozdulni otthonról.  (hasznos tanácsok: mamami fórumok plusz a youtube tele van jobbnál jobb videókkal, én is onnan tanultam meg a kendőkötözést!)  Jaaa... és ha valaki megnézi a szebbnél szebb mei-taiokat vagy podegiket akkor hamar rájön, hogy azok szó szerint öltöztetnek... (plusz a megkötésük is sokkal egyszerűbb mint a kendőé)

 • 2009.02.13 21:56:33rita a felcser

  Jo

  Normalis ember.Lemegy a piacra es megveszi a szereny kinezetu almat a neniketol,lehet nyuves is,annak remenyeben hogy 3 szor volt permetzve nem 12 szer.

  Biobuzi.Nem vesz tehenturot,hanem maga csinalja otthon tejbol.

  Biobuzi magasfokon.Csiraztat nemtommit es azt eszi.

 • 2009.02.13 22:03:15Nita83

  Sziasztok!  Csak ennyit fűznék hozzá:  7 hónapos, 10 kilós babám imádja a trendi mei tait; két hónapos kora óta megvan, és bár lakásban nem használtuk, a BKV-n nagyszerű szolgálatott tett. A plázázásokról, vásárlásokról nem is beszélve... hiszen több órát aludt benne a babóca egyhuzamban.  Mindenkinek ajánlani tudom a mei tai-t... Nagyon divatos színekben, trendi mintákkal lehet kapni (én egy internetes honlapról rendeltem, könnyű felkötni és tényleg gyerekjáték a közlekedés vele. Bár mostmár nehezen bírja a derekam a tíz kilóját... :) A hátamon még nem próbáltam és a városban nem is fogom. Nem lennék nyugodt, ha nem látnám mindig, mit csinál. Esetleg egy jó kis kiránduláson majd kipróbálom.  Mindezek mellett pedig divatosnak tartom magam, igyekszem ápolt lenni, és a közgáz diplomám mellett van egy bölcsész is. Ja, és iszonyúan nőiesnek érzem magam, amikor a babámat hordozom. És ez nem a reklám helye :) :) :)

 • 2009.02.13 22:05:20madz

  rita, és hogy jön a képbe itt a kendő?

 • 2009.02.13 22:08:59madz

  Nita, és hogy bírod elöl a 10 kilós gyereket???

  az enyém is 10 kiló, nyolchónapos, de kb 7-8 kilós korától csak hátrakötöm (igaz, én is aggódom néha, hosszabb utakra viszek kistükröt :) ). elöl nagyon megterheli a gátat, csak azért mondom, hogy erre ügyelj, az ember nem is érzi. bár én már nagyon éreztem, hogy elöl nehéz :)

  amúgy tényleg királyság a meitai

 • 2009.02.13 22:20:41szenilla

  van kendőnk, használtam is, de egyfolytában attól féltem, hogy rosszul kötöm meg, kiold a csomó, gyerek meg pottyan... de tudom, hülye vagyok... Mindenesetre hármaskánál vettem egy kengurut, olyat, amiben fektetni is lehet. Valahogy a csatokban jobban bízom.

 • 2009.02.13 22:21:46Nita83

  madz: Nehezen!!!

  Kb 8 kilós koráig elég jól bírtam... Mostmár csak kisebb utakra indulok el vele, pl. a barátnőmhöz, ahová villamossal megyünk (a BKV-n pedig ugye mindig kapunk ülhelyet, ezt is annyira imádom a hordozásban!!!!), ott pedig ugye leveszem magamról... szóval a cipelős része nem túl sok.

  Már előre szomorú vagyok amiatt, hogy csak idáig tartott az aranyélet... Talán meg kellene kockáztassam a háton való hordozást is a városban. Csakhogy azt annyira veszélyesnek látom! És nem is nagyon látok háton hordozókat Bp.-en...

 • 2009.02.13 22:57:59kri.

  Nita: csípőn hordozás? Az kényelmesebb és biztonságos is.  Nekünk van még egy szuper kütyünk pont erre, olyan mint egy övtáska csak pu-hab van benne. Szépen leveszi a gerincről a terhelést. Onnantól használható, hogy a pici ülni tud.(easy-rider a neve) Igazából akkor jó ha a baba már szeret önállóan totyogni de emellett még percenként felveteti magát.

 • 2009.02.13 22:59:30tollseprű

  Nita, próbáld ki háton bátran, nem veszélyes, csak otthon gyakorold be tükör előtt a kötözést meg a kényelmes magasságot :). (Úgy mondjuk már nem lesz ülőhelyed, mert eszükbe nem fog jutni az embereknek, hogy le tudsz vele ülni egyáltalán, viszont ezerszer kényelmesebb, hidd el!) Én hordoztam simán Bp-en, a 4-6 vili volt a leggyakoribb útvonalunk, csúcsforgalomban a babakocsi fel se fért volna...

 • 2009.02.13 23:06:07Nita83

  kri.: A csípőn hordozást ki fogom próbálni. Hátha úgy majd jobban bírom a picurkát :)  tollseprű: Lassan ráveszem magam a dologra... De tavaszig még tuti várok vele, amikor már az öltözködés is lehetővé a hordozást. Addig pedig lelkileg - ás otthon gyakorolva - készülök a dologra.  Köszi a tanácsokat!

 • 2009.02.13 23:48:59hüjegyerek

  2009.02.13 09:15:02 rita a felcser  Nem koldus.Nem.Biobuzi ősanya.  Ritka nagy paraszt komment...és már nem az első tőled...

 • 2009.02.13 23:52:59O.U.T.

  kérdés:  van háttámaszos Baby Björn hordozóm, de most fellelkesedtem (kötelességtudat, bölcsész vagyok, még ha a Dark Side-ról is...) és megnéztem ezt:  www.thebabasling.co.uk/info  DE, mivel többen írtátok, hogy nem tesz jót, ha lóg a lába, így most elgondolkoztam, egy 5 hónapos, 7.5 kg-os gyereket már ebben is csak úgy tudok hurcolni, hogy lelóg a lába... akkor most mi van, megéri venni egy ilyet, vagy végsősoron ugyanazt tudja, mint a Baby Björn? (nyilván a Björnben nem tudom a hátamra kötni, de ettől a verziótól valami miatt amúgy is ódzkodom)  kérnék szépen okos hozzászólásokat:)köszi

  (ps: én amúgy nem tudom miért kell kitérni a hitetekből, ha valaki bio-buzi-ősanya-bölcsész-zsíroshaj kitételeket hangoztatja. ha nem vagy az, akkor nem tökmindegy, hogy mit mond? és amúgy is, nem tökmindegy, hogy mit mond valaki egy no name nick mögé húzódva? vagy akár szemtől szembe? hát ki nem szarja le... ha nem igaz, akkor meg főleg. nem is értem, hogy mit lehet ilyenen őrjöngeni ennyit...)

 • 2009.02.13 23:54:43e_e

  sziasztok,

  KÉRDÉSEM lenne -nem olvastam vegig a kommenteket, ugyhogy elnezest, ha mar kiveseztetek volna-:  a mei tai-jal milyen tapasztalataitok vannak?  en a fiamat kb 1 honapos koratol baby bjorn kenguruban hordoztam (nem allandoan, nem otthon, azt nem is igenyelte, hanem utcan, setahoz), amirol hallja azt is az ember, hogy nem egeszseges, vagy, hogy csak harom honaposkora utan ajanlott -nalunk mondjuk nem lett semmi baj belole.  most a lanyom 3 hetes:

  egyelore nemlatom at, h a mei tai miben mas, mint a babybjorn?

  1. mei tait lehet rogton az elejetol hasznalni?( a lanyom most 4 hetes, es surgos lenne a dolog. ja, elsosorban a lakasban magamra kotesrol van szo. a fiamnal inkabb csak az utcan hasznaltuk a bb-kengurut, de ugy latom, a lanyom a felvevestol nyugszik meg + az egy ev korkulonbseg miatt hardcore egyszerre a kettovel, sokat segitene, ha a kicsi lehetne rajtam itthon, mig a nagyot etetem, jatszom vele,stb.)  - a mei tait lehet hatra is kotni?  koszi elore is a valaszokat, nem nagyon van idom irogatni, de orommel olvasnam oket.

 • 2009.02.14 02:08:12KisGomba

  A Mei-tait éehet előre és hátra is kötni. Nekünk kényelmesebb mint a hordozókendő, és a megkötése is egyszerűbb. A legnagyobb előnye pedig, hogy nem melegít úgy. A mi mei-tai unk innen való: www.liliputi.hu/

  de lehet rendelni innen: kozycarrier.homestead.com/  Az első magyar, a második amerikai. Én a liliputisat (ez a magyar) szeretem jobban, de a kozy is megteszi :)

 • 2009.02.14 03:35:02Kipikopii

  Tollsepru: koszonom a valaszokat.

 • 2009.02.14 09:12:30tollseprű

  OUT, ha nem fogod hátra kötni, akkor már ne vegyél semmit, mert már úgysem fogod sokáig hordozni... Ha viszont szeretnéd még sokáig, akkor szerintem megéri, ha nem kendő, akkor MT, mert azért az 5 hós még elég kicsi ahhoz, hogy rendszeres és hosszú cipelések tönkrevághassák a csípőjét.

  (Az általánosítás pedig zavar, bármilyen formában is van. Az is zavart, amikor arról ment a vita, hogy minden kismama csak azért tömegközlekedik napközben, hogy a fontos dolgozó emberek ne férhessenek fel a BKV-ra. Igen, hülyeség, igen, nem passzol rám, de attól még rosszindulatú általánosítás.)  e_e, a MT attól más, hogy anatómiailag helyes pózban van a gyerek benne, a BB-ben meg nagyon nem. Amellett, hogy hátra is lehet kötni, meg csípőre, meg akárhova. Nem, MT-t 3 hónaptól javasolják, 0-tól a kendőt mondják egyedül.

 • 2009.02.14 09:55:18kri.

  e_e: rugalmas kendő. Kisbabáknál szuper, amire meg kinövi jöhet a mei tai (amit megvarrni se nehéz, a babaközelbenen van szabásminta)

 • 2009.02.14 10:13:56madz

  e_e, egy meitaiban a gyerek lába teljes terpeszben van. viszont csak pár hónapos kortól ajánlják. és lehet hátrakötni. egyszerűbb, mint a kendő, viszont nem olyan sokoldalú

 • 2009.02.14 10:28:15bonyolult

  asszem megyek hajat mosni... :D

 • 2009.02.14 13:44:21soci

  Nekem van Baby Björn és kendő is. A kendő sajnos nem jött be, sosem tudtam rendesen megkötni, ha a férjem végra valahogy rámszorította, akkor a hátam fájt de piszkosul. Már kicsi baba kora óta. Egyszer a hátamra is megpróbáltam felkötni mikor nagyobb lett, akkor meg végig azon aggódtam nem esik-e ki. Hát ez van. A férjem viszont sokat vitte kenőben a gyereket, vicces volt, mikor átadták neki a helyet a vilingeren, olyan zavarba jött, hogy majdnem melléült. A BB-t én is használtam, de csak rövid időkre, mert mindig hamar megfájdult a hátam. Hiába, úgy látszik nem elég erős a hátam.

 • 2009.02.14 13:45:18soci

  Te jó ég. Bocsi a sok elgépelésért.

 • 2009.02.14 13:57:26Cobold

  2009.02.14 13:44:21 soci

  Én is hasonlóan voltam, a kendővel sokat szívtam, a BabyBjörn-t sokáig használtuk (de ritkán), aztán vettünk egy ERGO hordozót, nna, az király állat.

  Amúgy az én lányom nem egy bújós kézbebaba, sose volt az. Picinek se. Nézelődős volt. Persze, azt kézbe, ha lehet, ölbe, ha lehet, kifele fordítva, de a hordozók azok nem...

 • 2009.02.14 15:16:57tarkabab

  1. mivel jobb egy lejárt divatot követni, mint egy aktuálisat?

  2. mi van akkor, ha szőrbölcsész bioanyának tart vki? nem tarthat mindenki a csecsemőgondozás betlehemi csillagának :)

  3. miért kell mindenről eldönteni, hogy másoknak jó-e?

 • 2009.02.14 16:07:22Blueray

  Az én srácaim már régen kinőtték azt a kort, amelyben a hason/háton hurcolászás aktuális. Amikor ők voltak olyan kicsik, nem jutott eszünkbe a hordozókendő, pedig külföldön járva sokat láttunk iyennel szaladgáló baba-mama (baba-papa!) párost.

  Most beugrott a kép: virágos-szalmakalapos, csöves kinézetű, meglehetősen lepukkant külsejű csaj vmi száriszerű lebernyegben közelít, kendőben a babájával. Tapogatom a zsebemet aprót keresve, de nincs rá szükség, mert hölgyünk balra kanyarodva egy baromnagy, csicsás terepjáró központi zárját csipogtatja éppen.

  Na, ennyit a lenézett, babahordozós csórókról!

 • 2009.02.14 18:00:30QWERT

  Fentebb szó volt arról, hogy a gerincnek nem árt a kendő, míg az egyik kommentelő gyógytornász ismerőse bizonyos kor alatt (amíg magától nem ül fel) károsnak tartja. Erre vki adott egy linket, hogy miért nem ártalmas önállóan ülés előtt sem. Azért ne feledjük, hogy a baba az anya hasában magzatvízben van, és ez nagyban tehermentesíti a gerincet. A kendő meg kendő.

  Kétségeim még mindig vannak, de vmi vonzót mégis találok benne.

  Nah, de még ráérek ezen vekengeni. :)

 • 2009.02.14 18:21:2478as évjárat

  Azért megnézném én, hogy az afrikai "koldusok" gyerekeinek van e gerincferdülésük.

  Gyógytornász barátném szerint nincs.

 • 2009.02.14 18:43:30rita a felcser

  Nem mondta senki hogy csorok.Csorok voltak regen a kendosok.Mostmar a biotrend kovetok hordozzak.Akinek sikk a bio az lehet gazdag ,szlikonos plazacica,vagy hosszuszoknyas osanya is,akkor is kovetheti a biotrendet nem????

 • 2009.02.14 20:21:07macskosz

  Vannak olyan kommentelők, akik megint (mint mindig) hozzák a formájukat és jókat lehet rajtuk nevetgélni. Mondjuk én könnyen teszem metr sose érdekelt, hogy ismeretlenek mit gondolnak rólam, meg a kendőimről.

  Az nagyon tetszett, hogy a hordozás nem nőies, mert a babakocsi persze az! Az olyan édibédi anyukás, meg trendi meg jó kis státusszimbólum a babakocsi.

  Félreértés ne essék, nekünk is van és postát gyűjt. :)))

  A gyereket meg visszük, én is a férjem is, egyikünk se bölcsész.

  Ami pedig a kódis-kommentet illeti, egy jófajta kendő az olyan 20-30 rugó....na ennyit a koldulásról. :))))))

 • 2009.02.14 21:09:05psyché

  Nekem nem volt kendöm (sajnos, nagyon-nagyon ügyetlen vagyok:-)), csak hordozom, de nem tudom, hogy eltem volna tul nelküle az elsö 8 honapot az elsö gyerekemmel. rengeteget segitett. szuper volt, h amikor sirt bele tudtam rakni, szabad volt a ket kezem, ö pedig megnyugodott, kuksizott, vagy elaludt en pedig tudtam intezni a dolgaimat. sajnos, a fiam mar fel eves koraban elerte a 8 kilot, igy utana mar nem sokaig tudtam cipelni. a kendö egyebkent tenyleg jobb, mint a hordozok, mert ha mar nagyobb a sulya hatul is lehet vinni vele a gyereket. ami viszont erdekes volt, h a masodik fiam utalta a hordozot. ha felkötöttem azonnal elkezdett orditani, egyaltalan nem nyugodott meg. ha legközelebb esetleg terhes leszek, akkor azt az ergot fogom kiprobalni. baby björnt ma fogjuk meghirdetni az ebayen.

 • 2009.02.14 21:26:08Crear_alien

  en mei taiban hordozom a ket es fel honapos lanykamat. labacskai nem lognak ki, mivel ahhoz meg kicsi lenne, hanem benne vannak a mei taiban beka tartasban. remekul mukodik, altalaban az elso 5 percben elbobiskol, amit valoszinuleg nem tenne, ha nem erezne ott jol magat. egyebkent a kozy honlapjan nagyon jol le vannak irva a mei tai kotesi modok (csak angolul, de remek szemlelteto kepekkel)

  kozycarrier.homestead.com/instructions.html

  szemely szerint en soha nem hittem volna, hogy hordozni fogom a kolkot, mert a kendo szamomra nem volt szimpatikus, bonyolultnak tunt es nem az en stilusom. ezzel szemben a mei tai-t meglatni es megszeretni volt. egy olyan lehetoseget kinalt, ami szamomra is elkepzelhetove tette, hogy magamon hordozzam a dedet. ez kovette a tajekozodas es jelenleg eppen egy Kozy mei tai kiprobalasa :) azota voltunk bankban, varrononel, setalni a hoesesben es nagyon remekul szuperalt. en auto nelkul nagyon aggodtam, hogy hogyan fogom a babakocsit fel es lecincalni a bkvn, ugy gondoltam ez jelentosen korlatozni fog, de igy mar szinte varom, hogy menni kelljen valahova :)

 • 2009.02.14 21:28:45Crear_alien

  jah bolcsesz sem vagyok es bio osanya sem :)

 • 2009.02.17 16:10:44sunnyogós...

  drlucifer  "A nagyjal kengurum volt, szerettem és cipeltem a kölköt sokat."

  Legalább tanulj meg helyesen írni, te okoskodó megmondóember!!!

  NAGGYAL - mivel teljes hasonulás... Vagy nálatok falun nem tanították a helyesírást, meg a nyelvtant?!

 • 2009.07.18 10:56:24I. Pipi

  http://www.didymos.com/index.php?s=ring-sling&t=the%20DidySling

  Na bealltam a sikkes-biobuzik soraba ;) Rendeltem egy didysling-et. Mar most ugy varom hogy megerkezzen a csomag :)
  Vegigneztem az osszes linket amit becsatoltatok a temahoz, de vegul ez tetszett a legjobban. Hat majd meglatjuk. Ja, es en naiv azt hittem olcsobb lesz mint egy kenguru, de hat nagyon nem. Hat hiaba, ha valaki trendi akar lenni, annak ara van keremszepen.... ;)

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta