Koraszülötteknél süketséget okozhatnak bizonyos antibiotikumok

Egyes antibiotikumok koraszülött gyermekeknek adva süketséget okozhatnak. Bizonyos bakteriális fertőzések terápiájaként gyakran aminoglikozid antibiotikumokat alkalmaznak. Ezek károsíthatják a veseműködést és a hallást, ezért adagolásukkal mindig óvatosan kell bánni. Kiderült, hogy a gyerekek egy részénél még fontosabb az elővigyázatosság. Akik egyfajta mitokondrium mutációt örökölnek (1555AG), azoknál a hallás elvesztése sokkal nagyobb számban fordul elő, még akkor is, ha olyan kis mennyiségű antibiotikumot kapnak, amennyi más gyerekeknél kevésnek bizonyulna.



Az Egyesült Királyságban közel húszezer koraszülött gyereket kezelnek évente ilyen típusú antibiotikummal. Ezt a gyógyszert használják a rákos gyermekek gyulladásai és a krónikus cisztás fibrózis kezelésére is. Genetikusok kilencezer gyerek DNS-mintáját elemezve felfedezték, hogy minden ötszázadik esetben jelen volt a genetikai mutáció, amely érzékennyé tesz ezekre a széles spektrumú antibiotikumokra.

Maria Bitner-Glinzicz, a kutatás vezetője a New England Journal of Medicine című folyóirathoz intézett levelében leszögezte, hogy az antibiotikum valamennyi erre érzékeny gyermek esetében "állandó süketséget okoz". A mutációval rendelkező felnőtteknél is gyors és szélsőséges hatást válthat ki a szóban forgó antibiotikum.

A szakértő azt javasolja, hogy az aminoglikozidokkal történő kezelés előtt mindenképpen végezzenek vérvizsgálatot. Elismeri: az újszülöttrészlegekben, az esetek sürgőssége miatt gondot okoz a genetikai vizsgálatok eredményére várni. Ezért az jelenthet megoldást, ha már a terhesség időszakában elvégzik ezeket a vizsgálatokat az anyáknál.
Oszd meg másokkal is!
Mustra