SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Feljegyzések az egérlyukból

2009. február 12., csütörtök 08:00

Léna: Tolja magát hason, és ha az egyik kezével jobban, akkor hátra billen. Bújik. Úgy alszik, hogy cumi be, fej befordít a hónom alá bölcsőtartásban, szuszmorgás, mocorgás, alvás. Ágyban úgy alszik, hogy puha rongyot kell az arca köré gyűrni, ahhoz simítja a kis fejét. És szereti éjszaka a kezemet fogni.

Úszkál. Imádja a vizet, főleg hason fekve. Úszkál, rugdos, közben nézelődik. Különben is egy nézelődő bajnok. Tök jól elnézelődik hosszan, nyüszörgés nélkül, míg mi teszünk-veszünk körülötte, nagyon szereti a kis lógó mindenfélét. A kezét is nézi teljesen tudatosan, meg a képeket a falon. A sláger az arccsiki, hajjal, orral, szájjal. Ettől hangosan göcög. Az olajos masszázs és persze mindenféle meztelenkedés is a kedvence. Hét deci tejet iszik naponta. Körülbelül kétharmadát lefejve, üvegből. Ezzel együtt nem nagyon nő. De szép és egyre kevesebbet sír.
 
Lea: Lepisilt matrac kétszer két nap alatt. Kiborított sütikeverék. Összefirkált parketta és lepedő. Ágyra öntött kiflimorzsa kétszer egymás után. Megharapott Léna. Háromszor. Szörp a teába. Keksz a teába. Kizárólag üvöltve vagy nyöszörögve beszélés minden miatt. De topogni akarok, de nyávogni akarok, de hisztizni akarok. De üvölteni fogok. Nem akarok aludni. Filcevés. Festékesecset-evés. Gyurmaevés.
 
A boci a maci mamája és a macinak nagy a hasa, mert kisbaba van benne, a kutya a szülésznő és mennek be a kórházba, mert mindjárt megszületik. Megfésülöm a hajamat. Finoman, mint a fodrász. Nagyon szép lettem. Ha nagy lesz a Léna, fogom a kezét az úttesten. Ha nagy lesz a Léna, elmegyünk együtt a kávézóba, a mama kávét iszik, te (Pozsi) teát, a Léna tejecskét, azt szereti. Ha sír a Léna, felveszem a Papa fülhallgatóját. Olyan nagyon hiányoztál Pozsi. Most este van. Zárva van a dolgozó.

Hanna: Nem alszom éjszaka, mert két órából háromnegyedet fejek és cumiztatok. Nem alszom nappal, mert feladtam, hogy Leával lemeccseljem a délutáni alvást, és úgyse alszanak egyszerre. Nem alszom este, mert my time van. Aludni akarok. Nem akarok sok csokit enni, hogy túléljem a napot. Nem akarok üvöltözni többet. Azt akarom, hogy senki ne akarjon.
 
Pozsi: Kurva nehéz jól befesteni sárgára egy tobozt! A boci lepukizta a lábamat. Na, akkor legózunk? Láttad azt a videót/cikket, hallottad, olvastad? A szerkrencer első nap másfélszeres terhelést bírt. Ha elaludnék véletlenül, kelts fel nyugodtan! Csak öt perc.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.12 08:18:13Subbantósdi

  Köszi a sorozatképeket!

  "Kizárólag üvöltve vagy nyöszörögve beszélés minden miatt. De topogni akarok, de nyávogni akarok, de hisztizni akarok. De üvölteni fogok."

  Ez nálunk már a kisfiam születése előtt is rendszeres volt...

  Most akkor terhes, ha fiam is ordít, rikácsol....:o(

  Mint 2 kakadúúúúú!

  Sajnálom, hogy nem alszotok, kitartás, egyszer ez is fog menni...Mi már napi kétszer bébipapit eszünk, plusz pár babapiskótát egyedül gyömöszölünk szájba, és ezen felül tápszer 3 óránként, este 9 és reggel 7 között szünettel. Igaz, mi már ezt több, mint egy hónapja, fiam 6 hós múlt...:o)

 • 2009.02.12 08:20:48Subbantósdi

  Átalvás, éjszakai, 8 hetesen...Lányomnál 10 hetesen...Lehet, szerencsések vagyunk. Én azt hiszem:o)

 • 2009.02.12 08:25:10Ronja

  mi most 13hetesek vagyunk es kb este f10-tol reggel f9-ig alszik. persze ejfelkor en jeletkezem nala egy alometeteshez aztan vmikor 6korul o jelentkezik. eszik s alszik tovabb. azt hiszem nem panaszkodhatunk de megis annyira faradtak vagyunk :)

 • 2009.02.12 08:26:42Ronja

  de nyilvan 2gyerekkel teljesen mas az elalvas

 • 2009.02.12 08:42:03Subbantósdi

  Ronja: szerintem jól haladtok, nemsokára ebből igazi átalvás lesz...

  Valóban, más az alvásidő, napközben is, éjjel is, nappal külön szobában, hogy ne zavarják egymást, ha egymást fedik az alvások.

  Éjjel meg kicsempésszük még az alvó lányom mellől a fiamat, majd visszacsempésszük, reggel nagyjából egy időben kelnek, de ha nem, akkor a lányomat kiengedjük, erre még nem kel fől a fiam, a fiam, ha felkel, akkor a lányom is, ez van, de amúgy is általában korábban kel a lányom.

 • 2009.02.12 08:42:59Medellin

  Na igen, nekem is a kedvenc témám: hogy érjük el, hogy a 2 gyerek egyszerre aludjon? Nehéz, de megoldható, csak szigorú napirend kell hozzá, meg az, hogy egyik gyerek se akarjon eltérni a napirendtől:)) Ha-ha-ha:)) Illetve a egyik ne keltse fel a másikat. Se fektetéskor, se ébredéskor. Se éjszakai etetésnél.

  Egyik nap panaszolta a férjem, hogy csak 6 órát aludt. Én annak is örülnék, ha 5 órát alhatnék egyben. De most, hogy felváltva passzolgatják át a náthát egymásnak, nem ritka a 3 órás alvás sem. Persze az is több részletben. De 4-5 óra a jellemző azért (sok részletben). Elvegetálok én így már egy ideje, hozzá lehet szokni:)

  Léna pedig édes:)

 • 2009.02.12 08:46:56Subbantósdi

  Ehhez beszereztünk egy utazóágyat, így nappal semmi gond, mikor meg csak a kicsi alszik, akkor rázárjuk az ajtó a gyerekszobában, ahol a rácsos ágya amúgy van. Így Ő kétféle ágyban is aludni. • 2009.02.12 08:50:04Meni

  Nekem per pillanat ez a "testverek egyutt altatasa" a legnagyobb dilemmam (tudom, jo nekem). Az a fura helyzet allt elo, hogy a kisebbik - egy ev 3 honap - tovabbra is onalloan alszik el este/ejjel. Lerakom a hasara, betakarom, ujjszopi es alvas. Viszont a nagynak - ket es fel ev - fogni kell a kezet, mert elcsesztem, mar megint. Bedoltem neki, hogy fel, talan tenyleg felt is, de most megint ott tartunk, hogy fogni kell a praclijat...  A buktato ott van, hogyha a lanyom latja, hogy van valaki a szobaban, akkor nem alszik el egyedul o sem, mert azt hiszi buli van. Tehat a nagyot csak akkor vihetem be, amikor a kicsi mar melyen alszik. Ez neha negyed ora, husz perc, es addigra mar a nagy is aludna. Igy neha - tokeletesen elveimmel ellenkezoen - a nappaliban altatom el, es kezben viszem be az agyaba.  Delutani osszehangolas ugyben viszont van megoldasom, igaz, nagyon gyerek es nevelesi elv-fuggo. A kicsit berakom az agyaba, ha nem akar aludni, akkor is csendben eljatszik, aztan vagy belealszik vagy nem. Mivel a nagyot ez esetben nem tudom elaltani, ezert ot a mi agyunkban altatom el. Es ha csend van, akkor neha osszekoltoztetem oket...  Valakinek arra viszont van otlete, hogy vajon eljon-e az az idoszak, amikor a nagyobbik ugy dont, hogy megis el tud aludni egyedul, es nem kell fogni a kezet? Vagy erre ne is szamitsak, kemeny harcok varhatoak?

 • 2009.02.12 09:03:10mesianyu

  Jéééééé nem vagyok egyedül! :))))))))

  Lea leírásából az én vandál nagy fiam napi rutinja jutott eszembe. Hétvégén a mamám ágyára borított egy egész zacskó kakaóport. Szupi volt :(

 • 2009.02.12 09:03:18Subbantósdi

  Meni: egyszer el fog jönni, én még nem láttam felnőttet, de lehet, hogy csak nem ismerek elég felnőttet :o), aki anélkül ne tudna elaludni, hogy fogják a kezét...Sőt, iskolás korút sem, de szerintem ez nagyjából óvodás korban meg fog oldódni.

 • 2009.02.12 09:05:41Subbantósdi

  Nálunk az van, hogy a kicsinek kell aludnia és nem felébrednie, mikor a nagyot beteszem aludni, mert ha felkel vagy nem alszik, a nyökögésével, vagy kis sírásával nem hagyja, hogy a nagyobbik aludjon, az meg ezért szenved, jelez, hogy Ő már aludna... :o)

 • 2009.02.12 09:09:20Rio2003

  nalunk extrem sport van, hogy lehet 3 gyereket (6 hetes, mindjart 2 eves es 4 eves) egyszerre altatni???? :) azt hogy en mennyit alszom azt hagyjuk, lassan mar nem is szamolom. A reggeli ebredes a legdurvabb.... ma reggel mikor a kismano betojt, inkabb letelefonaltam a foldszinten reggelizo Apanak, hogy jojjon mar popit zuhanyozni, minthogy kb. 3 ora alvas utan kimaszzak az agybol...

 • 2009.02.12 09:13:00tasale

  Akkor én összetehetem a két kezemet, hogy így alakult.

  Két gyerek külön szobában. Egyik nap anya altatja lányt, apa fiút, másik nap fordítva.

  Mesélünk, énekelünk, simogatunk.

  És sokszor elalszunk mellettük:)

  De így jó. Átalusszák az éjszakát, reggel 6, fél 7 körül ébrednek.

  Időváltozás (frontok jönnek-mennek), esetleg telehold alkalmával van némi mocorgás, nyüzsgés, de az meg kibírható.:)

  Kitartást mindenkinek!

 • 2009.02.12 09:17:09Subbantósdi

  Egyenlőre mi is egész jól vesszük a két gyerek alvási szokásait... :o)

  És én általában így 7-8 órát tudok aludni, de legalább 6-7-et lényegében minden éjjel.

 • 2009.02.12 09:34:58Meni

  Subi, en is azzal vigasztalom magam, hogy lekesobb amikor besorozzak katonanak, akkor meg fog tanulni egyedul elaludni :)  Azt hiszem az idealis megoldas az lenne, ha nyernek a lotton, es lenne minden gyereknek kulon szobaja...bar egyes pszichomokusok szerint iskolaskorig sokkal hasznosabb a kozos szoba...anya meg majd csak tuleli :)

 • 2009.02.12 09:55:04Subbantósdi

  Meni: igen, nálunk szerencse, hogy nekünk a férjemmel van külön hálószobánk, amiben a kicsi tud az utazóágyban aludni, nap közben, mikor végképp nem egy időben alszanak, délelőtt. :o)

 • 2009.02.12 11:39:45dexterke

  De azért boldog szülinapot! Ha még tudsz rá gondolni...

 • 2009.02.12 12:00:05anyamadár

  Hanna... :(

  Nekem sem volt segítségem, tudom min mész keresztül.

  A legfontosabb, hogy harcolj magadért, saját időért, saját időért Leával...

  Ha nagyon-nagyon kivagy, gyerekeket helyezd biztonságba (úgy értem kiságy a picinek)...

  Menj ki a konyhába, készíts magadnak egy teát, kakaót, kávét amit szeretsz, de közben koncentrálj minden apró mozdulatra, ahogy emeled a csészét, ahogy fogod a kanalat (érezd a kanál hidegségét), figyelj a légzésedre, vegyél naaagy levegőket.

  Nyugodtan igyál bele a kész teába és nyugi-nyugi-nyugi. Érezd meg a bögre sima felületét, a folyadék színét nézd meg az ízét...

  picit meditációs dolog ez, segít lenyugtatni.

  Néha én utána elbőgtem magam, de az már nem a keserű, hanem a jó sírás volt.  remélem segítettem kicsit...

 • 2009.02.12 12:12:11Magenta

  anyamadár, ez jó!

 • 2009.02.12 12:12:40anyamadár

  Magenta sajnos szükség volt ennek a kidolgozására... :)

 • 2009.02.12 12:13:10Meni

  Anyamadar, ezt kiprobalom majd ma delutan, amikor menetrendszeruen elkapja a fiamat a hisztiroham, engem meg a guta fog kerulgetni. Remelem bevalik, mert mar ott tartok, hogy leendo harmaska letrehozasat tologatom odebb a fejemben, azon az alapon, hogy nekem erre nincs idegrendszerem...

 • 2009.02.12 12:15:06anyamadár

  Meni ha ez nem segít, a gyerekek biztonságba helyezése után a másik trükköm a: kimegyek párnába üvölteni a fürdőszobába, majd ugyanott telitorokból eléneklem a "Te rongyos élet"-et. :)))

 • 2009.02.12 12:17:30anyamadár

  Sőt fürdőszobában toporzékolni se rossz buli... :))) csak nem szabad mezitláb a kövön, mert megfájdul alábfejed :)))

 • 2009.02.12 12:18:52Magenta

  anyamadár, ne haragudj, de most nagyon röhögök, ahogy elképzeltem. :-DDD

 • 2009.02.12 12:20:49Magenta

  Én most pihiként elhúzok takarítani, mert holnap jönnek anyósék, minihisztérika alszik, szabad a pálya. :)

 • 2009.02.12 12:22:26pipers

  felsmann.lapunk.hu  Itt sokmindenről olvashattok ezekben a témákban...

 • 2009.02.12 12:36:31anyamadár

  Magenta melyiket?? Mikor toporzékolok vagy mikor éleneklek? :))))

 • 2009.02.12 12:38:00anyamadár

  Hoppá milyen szépen összekavarodtak a betűk az énekelek szóban... :)

 • 2009.02.12 12:40:40anyamadár

  Ez is még nagyon bevált nálunk:

  "4. Jógalégzés - meditáció  A srácokat biztonságba helyezve elmész egy másik helységbe, haladóknak lehet ugyanaz a szoba is ahol a balhé zajlik.  Leülsz kényelmesen lótusz- vagy törökülésbe, attól függően neked melyik a megfelelő és kilégzés és belégzés. Lassan nyugisan. Mikor már kellően nyugodt a légzésed akkor a hisztit magad elé képzeled - valahogy megjelenik majd - gondolatban becsomagolod és elteszed egy fiókba. Kilégzés - belégzés, lassan visszatérsz. Mehetsz is hisztit kezelni. :)  Mikor először ezt használtam a gyerekek előtt, Édua úgy meglepődött, hogy szájtátva figyelte anyával mi történt és a hiszti azonnal abbamaradt. :) "  Bocs a blogomból másoltam ki elvileg ugyanis főzök/takarítok és nincs időm gépelgetni. Neeem, nem ülök a gép előtt ám :)) • 2009.02.12 13:11:52mesianyu

  anyamadár ez jó! Ki fogom próbálni a következő hisztinél.

  Már kezdhetem is :(

 • 2009.02.12 13:26:34szeplős

  Hanna, mintha rólunk írtál volna :) A kisebbik lányom 13 hetes, a nagyobbik 3,5 éves. A kicsi este 8-9 között elalszik, majd éjjel 1 után 2 óránként szopik. A nagy délután nem alszik. Kora reggel az egyik biztos felébred és persze ébreszt engem.

  Jó lenne tudni, hogy Léna hány hetes a cikkírás idején, pl. nem lehetne úgy kiírni, mint a terhesnaplónál?

 • 2009.02.12 13:41:28hanna

  Most 11 hetes.

  nekem van egy csomó segítségem, nem egyedül kell velük lennem. Lea heti két nap nagyszülőknél, néha ott is alszik, kéthetente van takinénim, vasaló a tárolóban porosodik, szóval pl házimunkám nincs sok, és van saját időm is. A hisztin ez nem segít. Én is ott szoktam hagyni Leát, hogy ne húzzam fel magam rajta, ha nagyon hörög és látom, hogy nem segítene az öleles. (De ha apa felemel, elbír engemet, könnyű lufi lettem... A simogatás a száz kilót leveszi, cipelje más. - a kedvenc hisztiversem, Lea is nagyon szereti.)

 • 2009.02.12 13:53:04kicsinap

  Nálunk három gyerek van, 8 hós, 2 éves és 4 éves és egyszerre alszanak délután és este is mindenki este 8-ra ágyban van.:-)) SZinte már könnyű az életem.:-)

 • 2009.02.12 14:08:22anyamadár

  Hanna nálunk különböző hisztire különböző technikák vannak készenlétben. :) Amikor nem segít a vízivás jön sorban a többi... gyerek és hisztifüggő...  A nagyobbiknál sosem okozott hisztit a testi szükséglet, nála előre megfontolt nyafogások voltak, míg a kicsi akkor borul meg ha éhes, ha szomjas, ha fáradt... • 2009.02.12 14:16:00Magenta

  anyamadár, nálunk is utóbbi van, ezt könnyebb kezelni.

 • 2009.02.12 15:50:49Mamszi

  kicsinap: szerencsések vagytok.

  És egyszerre is kelnek reggel? Mert az lenne aztán a teljes kánaán... :o)

  Hisztinél én rászólni szoktam fokozatos hangemeléssel, aztán vagy abbahagyja, vagy kihúzza addig, amíg süvöltés lesz, arra abbahagyja, süvöltés a részemről.

  De van, hogy nem foglalkozom a hisztivel, szépen, nyugodtan beszélek Hozzá, hogy akkor ez meg az van, hiába is hisztizik, stb.

  És van, hogy ez használ, én általában már érzem, mikor melyik a jó... általában.:o)

  Én hogy lenyugtassam ilyenkor magamat, fütyörészni szoktam vagy olyan zenékre gondolni, amiket szeretek... :o)

 • 2009.02.12 15:51:33Subbantósdi

  jaj, Mamszi=Subbantósdi, csak már megint az ONGO-n jártam ezelőtt, ott meg ezen az azonosítón vagyok... :o)

 • 2009.02.12 15:53:06Subbantósdi

  Lányom is sokat nyavajog amúgy, lányoknál ez szinte várható is, Ő meg ráadásul még nem tudja elmondani, mit akar és sokszor másképp nem tudja kifejezni magát, csak ha nyavajog.

  És hát a felgyülemlett energiákat sem könnyű levezetni, meg az unatkozást... :o(

 • 2009.02.12 16:11:28szeplős

  Hanna köszi! Azt hittem a leírtak alapján, hogy idősebb Léna. Nagyon ügyes és aranyos, hasonlít az én kicsimre (a nővére azt hitte, hogy a huga van a képeken). Csak az enyim nem hajlandó hasra feküdni. A nagyobbik főleg azóta hisztis, hogy megszületett a kistesó, de már kezd rendeződni a helyzet. Nálunk hiszti ellen a legjobb, ha nem foglalkozunk vele, akkor abbahagyja. Ja és természetesen nem hajlandó soha rendet rakni a szobájában. Bezzeg az oviban egy "tündér".

 • 2009.02.12 16:46:06Ronja

  na es a csoki!!! de jo, de jo, hogy nem vagyok ebben sem egyedul. rengeteg csokit fogyasztok amiota anya vagyok, valoban segit a tulelesben!!!

 • 2009.02.12 16:47:40Ronja

  egyebkent en nem tudom, hogy egy 3honapos babanak mi a normalis lefekvesi ido...mert nalunk kb f10, es ez kesonek tunik bar nekunk nagyon kenyelmes, hogy legalabbis en akar 9-ig is aludhatok...de sztem nem helyes, kb 7-kor mar aludnia kene?

 • 2009.02.12 16:55:51Kipikopii

  Hanna: Lackfi nalunk is nagy kedvenc. Berg Judit hisztimeseit olvastatok mar? Nalunk az is nagyon bevalt, persze a tanulsag csak 1 oraig marad emlekezetes, utana kezdodik a mokuskerek.  Subbantosdi: igen, szerencses vagy, nalunk Egyeske 12,5 honaposan aludta at az ejszakat eloszor, mikor abbahagytam a szoptatast, Ketteskerol meg nem tudok beszamolni (lassan 1 eves, de meg o is szopik, lehet azert...).

 • 2009.02.12 17:10:22Subbantósdi

  Kipikopi: nehéz helyzet, ha azt mondom, szerintem is azért, akkor itt megköveznek, pedig sok köze van annak, hogy melyik gyerek mikor alussza át az éjszakát az, hogy meddig szoptatják...:o)

  És ha nem szoptatják, akkor ez még rövidebb idő.

 • 2009.02.12 20:52:25hanna

  Lea szinte sosem aludta át az éjszakát pedig már kilenc hónapja nem szopik.

  A Hisztimeséket direkt beszereztem, de Lea túlságosan is leckéztetésnek vette. Eleinte szerette, de amikor már összekötötte saját magával, onnantól rosszul esett neki, és azóta elő sem lehet venni.

 • 2009.02.19 15:34:57pipers

  Sokminden innen:  felsmann.lapunk.hu  Írhatnátok véleményt is...  p

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta