SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: Légszomjtól kímél az övlehúzó

2009. február 11., szerda 08:00

29.hét

Tudom, hogy hihetetlen, pláne az elsőbabás kismamáknak, de bizony vannak olyan hetek a terhességben, amelyek szerencsés esetben mindenféle esemény nélkül telnek el. Ilyennek ígérkezett nekem ez a 29. hét, amely során a legizgalmasabb programom, a havi kötelező dokilátogatás lett volna. Miután azonban az egész szívhang hallgatással, labor, cukorlelet átnézéssel és tapizással együtt 10 percig tartott, a cselekmény feszültsége a hazaút gyorsaságára generálódott át, ugyanis az aktuális bébiszitternek (az öcsémnek) váratlanul mégis lépnie kellett.Ha mégis maradtak volna aggódó tömegek, akkor megnyugtatásul hadd tegyem közkinccsé, hogy az akció sikeres volt, a leleteim ´tökéletes´ minősítéssel tömörülnek a kiskönyv hátában, és a lépcsőházban még az öcsém hátával is találkoztam, mintha valami röpke ´hello´ is elhangzott volna.Szóval az elmúlt hét úgy ahogy van, kimúlt volna valami szép rózsaszín gondolattal, vagy valami provokatívabb alakformáló poszttal, azt úgyis szereti a Poronty hiú női közönsége, ha be nem állít a világ legjobb szomszédasszonya (polgári nevén Zsuzsi) az övlehúzóval. Vagy inkább AZ övlehúzóval.

Emlékszem, amikor Lackóval terhes lettem anno, görcsös késztetés élt bennem, hogy felkészüljek a szülésre és az anyaságra. Kezdőként úgy gondoltam, a könyvek majd segítenek. Így aztán jártam a könyvesboltokat, antikváriumokat, és összevásároltam minden olyan könyvet, aminek az elején várandós kismama nézett óvón a pocakjára, vagy kisbaba mosolygott. Teljesen mindegy volt, hogy ´75-ben adták ki vagy 2004-ben. Ezek után persze kapaszkodó helyett az egymásnak teljesen ellentmondó infók teljesen romba döntöttek, elbizonytalanítottak, egy dolgot kivéve. Az autóvezetést. Ugyan autónk akkoriban nem volt, és az én jogsim is csak a fiókban pihengetett már évek óta, megnyugtató volt tudni, hogy ha lenne, akkor sem ajánlott a terhes nőknek a vezetés. A ´75-ben íródott könyv már a terhesség elejétől tiltotta, a többi pedig itt-ott valahol meghúzta a határt, de abban mindnyájan egyetértettek, hogy várandósság alatt nem ajánlott, nyolcadik hónaptól pedig inkább egyáltalán ne.

Igen, emlékszem, akkoriban ez teljesen logikusnak és követendőnek tűnt, de be kell valljam, most, itt, Félgyerkőc regnálása idején, autóval a fenekem alatt azért már nehezebb bólogatni. A dolog érthető, hiszen autóval könnyebb a bevásárlást intézni, orvoshoz vagy nagymamához menni, egyszóval A és B között gyorsan mozogni két olyan gyerekkel, akik nézeteltérés esetén azonnali és hatékony megoldást alkalmaznak az utca nézőközönségére való tekintet nélkül. Szóval igen, nehéz a lemondás, de már elkezdtem győzködni magam, hogy szorít az öv, messze a kormány, bizonytalan vagyok, muszáj lerakni a slusszkulcsot egy időre.

És ekkor jött a mentőöv, Zsuzsi az övlehúzóval. Örültem persze, egy pár hetet engedélyezhetek még így talán magamnak slusszkulccsal, és persze utasként is jól jön, hiszen a biztonsági öv akkor is kötelező. A férjemet sem kergetem őrületbe azzal, hogy az autópályán egyszerűen kilazítva tartom az övet a nagy pocakkal. Szóval klassz dolognak tűnt, de kicsit azért szkeptikus is voltam. Bekötöttük a kocsiba, beültem, és beüzemeltem a cuccot. Mit mondjak, elég morbid, mintha saját magamat pelenkáznám, de utána már egész kényelmes volt. Végülis annyi az egész, hogy a biztonsági öv nem a hasamon keresztül, hanem a hasam alján megy végig, nem nyomva ezzel Félgyerkőcöt, és nem okozva légszomjjal keveredett felesleges idegeskedést. Azt nem mondanám, hogy most akkor már a wc-re is nyugodt szívvel és kocsival megyek, sőt, továbbra is rábízom a vezetést másra, ha megtehetem, de tény, hogy a cucc nem haszontalan.

A pozitívumok mellett viszont hadd legyek egy kicsit negatív is: nem hallgathatom el, hogy a cucc szoknyával meglehetősen vicces látványt nyújt. De valószínűleg a zsaruk egyébként is nagyot néznének, amikor elkezdenék turkálni a lábam között ahelyett, hogy kipattannék a kocsiból. A másik az pedig egy egyéni szoc. probléma. Nevezetesen az, hogy három napja nem találom a forgalmit. Márpedig azt hiába várom, hogy Zsuzsi olyat is szerváljon nekem.
 


Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.11 08:40:37anyatájger

  Sajnos én nem vettem ilyen övlehúzót (bevallom, nem is nagyon kerestem), így a terhesség vége felé már csak ritkán vezettem.

  Egyszer viszont megállítottak a rendőrök, megnézték a jogsimat, de amikor a forgalmi után próbáltam kutakodni a kesztyűtartóban, fél perc alatt leizzadva, már láttam, hogy kínos nekik az egész. A legszebb az volt, hogy kölcsönautóval voltam, tulajdonos a férjem főnöke, a férjem pedig a használó, aki természetesen nem volt velem és azt sem mondta, hogy ilyenkor mi a francot kell csinálnom. Szerencsére elengedtek minden kérdés nélkül, de gyanítom, hogy csak az állapotomra veló tekintettel. Ezúton is szeretném nekik megköszönni, hogy ilyen rendesek voltak hozzám!

 • 2009.02.11 08:53:41Subbantósdi

  Panzej: Gratula, még mindig nagyon csinos vagy! Én nem vagyok érdekelt ebben a témában, mivel nem vezetek, sem terhesen nem tettem, sem nem terhesen, de azt hallom, hogy ezek az újfajta övek jó.

 • 2009.02.11 08:56:13Subbantósdi

  jók

 • 2009.02.11 09:03:36Buttercup

  A forgalmit keresd az ülés mellett beesve! Mindig ott szokott meglenni. :-)))

 • 2009.02.11 09:07:15mammina

  nekem is volt, es nagyon szerettem. szoknyaval persze nem volt kenyelmes, meg hulyen is nezett ki. en vezettem 3 nappal a szules elott is. vittem a nagyobbat az oviban - hatso utakon, ahol senki mas nem jart rajtam kivul es lehetett nagyon lassan menni :-) - bevasarolni a nagyon kozeli aruhazba, ahova ha lett volna meg levegom rohogve elsetalok de meg a seta csak hagyjan, utana a cuccot hazacipelni lett volna meg huzosabb. jo dolog, es biztonsagosabban ereztem magam.

 • 2009.02.11 09:27:44mireina

  Szia Panzej!

  Nagyon csini vagy ám! Azért írhatnál még a kilókról, mert most kicsit elkenődtem a témában: 27 hetesen +10 kiló (bár a védőnéni és a csizmám szerint ebből 3-4 kiló sajna víz).

  Hiú olvasódként kattannék a témára, de rögvest, ha azt írnád, hogy +3 kilóval bálna vagy :DDDD

  Csak hogy ON maradjak:

  Nekem is van övlehúzóm, konkrétan kettő is, mert mindig elfelejtettük/nem értünk rá mert siettünk valahová áttenni a kocsimból a férjem autójába. Úgyhogy most figyel egy nálam a sofőrülésen, meg nála egy a jobb egyen.

  Szoknyával irtó kényelmetlen, ugyanakkor legutóbb az övlehúzó, rövid szoknya + csipkés combfix párosítással nagyon bejött a'zuramnak. ;)

  Rendőr még nem állított meg így, úgyhogy nem tudom, ők hogy állnak a terhes vezetőkhöz (esetleg dögös combfixben). :D

  Tényleg nem lehet vezetni terhesen? Nekem az első pár hét volt kellemetlen a délutáni-esti hányingerekkel, mindig ott hevert mellettem a kocsiban egy zacskó szükség esetére, de hál'istennek sosem használtam.

  Ugyanakkor én autóval járok be Pestre az agglomerációból dolgozni (még 4-5 hétig legalább), autó nélkül végem volna. Ha meg majd otthon leszek, akkor neki kell állnom a babaszobának, sok mindent be kell szerezni, nem állítanám, hogy megoldható volna mindez autó nélkül, mert a férjem sem ér rá folyton engem hurcolni. Mindenesetre övlehúzóval én a végsőkig vezetni szándékozom, remélem vigyáz ránk valaki fentről. Aztán ha szülünk, azért remélem, a kórházig már nem én fogok elvezetni :DDDD

 • 2009.02.11 09:36:33Meni

  Nekem csak egy olyan kerdesem lenne, hogy akik vezetnek mondjuk a 8. honapon tul is, azok hogy nem kapnak fraszt attol, hogy olyan baromi kozel van a hasukhoz a kormany. Az oke, ha muszaj menni valahova, de en azt hiszem inkabb cipelem magammal majd a meglevo kettot buszon, villamoson, csak ne kelljen mindig azon rettegnem, hogy megall e az a hulye a keresztezodesben, vagy nem....

 • 2009.02.11 09:40:57sztroberi

  Meni, Pesten tartok tőle, már jobban kell azon izgulni, hogy megáll-e a hülye a kereszteződésben, ha történetesen te gyerekkel GYALOG tartózkodsz benne, nem kocsival. :(

 • 2009.02.11 09:50:01Yakamoz

  meni: én elvileg jövő héten szülök, de teljesen elférek a kormány mögött. Még tegnap is vezettem. Mondjuk hosszúak a lábaim, ezért alapból kényelmesebb ha hátrébb van tolva az ülés. A nagyobb baj inkább a koncentrációval van. Én is igyekszem kerülőutakon és kevésbé forgalmas utakon menni és csak rövid távra, mert ha nekiáll ficánkolni a ded, elég nehéz a vezetésre figyelni.

 • 2009.02.11 09:54:15Selkt-Sa

  őőőő...  ez mekkora baromi nagy hülyeség, hogy nő, ráadásul terhes, ne vezessen? ugye ezek nem tanácsok, vagy ez most így nem komoly?  melyik a jobb: a vezető kismama, biztonságban az autóban, vagy terhesen békávézni, ahol oldalba nyomnak, belebokszolnak a hasadba az idióták, vagy rossz esetben 3/4 órát kell állva rohadni a buszon a dugóban, mert csesznek átadni a helyet? vagy mondjuk egy satufék, mert bevágott a busz elé egy pofátlan taxis, és beledőlnek a kismama hasába?  szerintem ez a terhes nő ne vezessen fölösleges és káros ciceregtetés ismét, mert élni kell, dolgokat kell intézni, ahhoz szervesen hozzátartozik, hogy a kismamának ki kell lépnie otthonról, nem hurcolászhatja a férje állandóan mindenhová, ergo vagy tömegközlekednie kell, vagy autót vezetnie. hát szerintem, ha jól érzi magát vezetés közben, akkor vezessen nyugodtan.  eszem megáll ezektől az idióta jótanácsoktól.

 • 2009.02.11 09:56:20mammina

  meni, fraszol persze az ember, de hallottunk mar olyat is, hogy zebran utnek el valakit. mindig ott van a kisordog. persze a vegen mar csak nagyon rovid tavokat tesz meg az ember, mert baromi kenyelmetlen is, meg nana hogy felti a pocaklakot is meg magat is, es csak helyi kisutcas bulikat tesz. legalabbis en igy voltam.

 • 2009.02.11 09:57:59mammina

  de az elet nem all meg, egy folyton kulfoldon levo ferjjel, egy mar meglevo nem egeszen ket eves gyerekkel plane. en biztosan vezetnek ujra ha megint pocakos lennek.

 • 2009.02.11 10:03:58mickimacko

  Selkt-Sa: azért szokták azt mondani, hogy gondolja meg az állapotos nő, hogy beül-e a volán mögé, mert a hormonoktól meg a pocakban rugdosó babától nehezebben tud koncentrálni, és az utakon ugye egy pillanatnyi figyelemkihagyás is elég. Ráadásul ha bármi baj van, akár egy nagyobb fékezés szükséges, - ami ugye előfordul - a kormány tényleg megnyomhatja a pocakot.  Ettől függetlenül én úgy gondolom, hogy ha valaki jól és biztonságosan vezet, az inkább üljön autóba, mint hogy a büdös, koszos agyonzsúfolt tömegközlekedésen kornyadozzon - legalábbis Budapesten.

 • 2009.02.11 10:10:43rita a felcser

  Akkor a ferfiak se vezessenek allo fasszal mikor mondjuk meglatjak Bodi Szilvit kilepni a plazabol.A hormonok miatt,tudjatok.

 • 2009.02.11 10:15:59tasale

  rita  :D:D

  Egyébként én tudtam vezetni a 38. hétig. Aztán letettem az autót, mert volt egy kis ziccer és megálljt parancsoltam.

  Egyszerűen a mai napig nem tudom, hogyan is jutottam el kisvárosunk központjába azon a napon. Félelmetes volt. Az volt a szerencsém, hogy nem lett semmi gáz.

  Ha később mennem kellett vhová autóval, vagy a férjem, vagy papa vezetett és így közlekedtem.  Az övterelő tényleg naggggyon jó, és szoknyával tényleg naggggyon gáz.:)

 • 2009.02.11 10:23:05mireina

  Háááát, nem tudom, hogy jól és biztonságosan vezetek-e, mert ezt a pesti közlekedésnél baromi nehéz megítélni. Szabályosan nem vezetek, az biztos. Valószínűleg akkor lennék csak igazán bajban... előbb-utóbb agyonütne valaki, pocak ide vagy oda. Egy-két szabályossági mániám van, pl. sokan jobbra kanyarodásnál egyáltalán nem néznek jobbra el, pedig előzhet valaki épp abban a sávban, ahová kanyarodna az ember. A másik agylövésem a zebra. Mindenkit átengedek, aki menni szeretne, és néha azt is, aki nem, mert baromi sokat téblábolnak itt Pesten a zebra szélén, aztán döbbenten bámulnak, amikor megállok, és akkor lépnek hátra, hogy számomra is kiderüljön, nem az átkelésre várnak, hanem a nénikéjük unokatestvérére, csak speciel pont a zebra szélén :(

  Na mindegy, ez másik téma.

  Viszont a tömegközlekedés nekem sem jön be, főleg mert előbb vonatoznom kéne, minek következtében a folyton késő vonatra várva előbb karikára fagynék az állomáson, aztán villamosozhatnék reggel a 4-6 villamoson, már amelyikre felférek. Mondjuk elesni nem tudnék, akkora a tömeg :( Cserébe így késő télen, kora tavasszal még egy tuti kis vírust is benyalhatnék. Na nem, köszönöm szépen. Marad a kocsi.

 • 2009.02.11 10:24:32Temptation

  Rita: ott a pont!

  Lehet hogy én ufo vagyok, de egy csomó minden nem stimmel rám, amit a poronty posztjaiban a terhességekről olvasok...ezeket adott helyen le is írtam.

  A hormonális változásokkal kapcsolatban:akkor jó lenne, ha a ciklusunknál is figyelemmel kísérnénk az aktuális hormonváltozásokat, és ezentúl a naptár-módszer nem csak a fogamzásgátlásban, hanem a vezetési képességeink meghatározásában is szerepet kapna.

  Lényeg ami lényeg: miért ne vezethetne, aki amúgy egészséges, és úgy érzi tud és akar is vezetni?

  Ja és hogy a baba mozgása megzavarja, és nem tud több felé figyelni? NŐ! Bizonyítottan a nők egyidejűleg képesek több dologra is figyelni.

 • 2009.02.11 10:26:15mireina

  Tasale!

  Ezt a "nem tudom, hogy jutottam be dolgozni" ill. "izé, hogy is jöttem én haza?" kérdést én már nem terhesen is csináltam. A'zuram robotpilótának hívja az állapotot. Figyelek én, meg minden, de utólag nem tudnék beszámolni arról, hogy piros volt-e a lámpa vagy sem, amin átjöttem. (Valószínűleg nem, mert egyelőre még nem száguldottam keresztbe senki előtt.)

 • 2009.02.11 10:34:36kisbéka

  én a hatodik hónapban kezdtem el a gyakorlati vezetést, mondjuk tény, hogy vicces volt, hogy minden benzinkúton megálltam pisilni...

  de amúgy semmi para nem volt, sőt, a vizsgabiztosok sem kivételeztek velem, jól meg is húztak elsőre.

  végül pont egy héttel szülés előtt sikerült jogsit szereznem. szerintem kialvatlan szoptatós kismamaként neccesebb a vezetés, én pl folyton azon paráztam, hogy ömlik-e a tej a mellemből, és vajon ezt látják-e:-)

  ja, övlehúzó a tanulókocsiban nem volt, ha a férjemmel utaztunk, ott lett volna, de sose jutott eszembe induláskor, ott állt a szekrényben a dobozban. mondjuk a lehúzás része megvolt: több mint 10 rugóért adták a brendonban, sztem ez rablás egy ilyen cuccért, amit tényleg csak néhány hétig használ az ember. engem kiakaszt, mikor azzal a felkiáltással, hogy "ha sugalmazzuk, hogy enélkül nem tettél meg mindent a gyerekedért, akkor úgyis megveszed", bármennyit lehúznak az emberről. szóval nem rossz a cucc, de garantáltan nem kopik el, már csak az újrahasznosítás jegyében is keressetek használtat! (én már elajándékoztam az enyémet, nem reklámnak szántam:-)

 • 2009.02.11 10:40:24Tessina

  övlehúzót bérelni is lehet, pl. a Minimanóban.

 • 2009.02.11 10:46:50Meni

  Oke, ezt mindenki dontse el maga, nyilvan nagyon szemelyiseg es eletmod fuggo. En szemely szerint inkabb a koszos, budos, zsufolt buszt valasztom, mert attol nem lesz semmi komoly bajom ha valaki belekonyokol a hasamba. Viszont ha valami barom miatt balesetem lesz, legyen az akar a legkisebb koccanas is, akkor a legzsak/kormany combo komoly bajokat okozhat a hasamban. Vagy nem igy van?  Csutkababa, hol vagy? Nem remsztorikat varok toled, de a velemenyed erdekelne komolyan...

 • 2009.02.11 10:47:274tissimo

  Cáfolnám, hogy csak pár hétig használod az övlehúzót. Az első terhességem alatt olyan helyen dolgoztam, hogy 15.000 km-t tettem bele az övlehúzóba, de a második és harmadik terhesség alatt is sokat használtam, már az első trimesztertől a szülés napjáig. Sőt, a barátnőimnek is kölcsön adtam, épp most szolgálja ki az ötödik "félgyerkőcöt".

  Én azt mondom, aki napi szinten ül kocsiba, érdemes beruháznia. Nemcsak kényelmesebb a kismamának, de biztonságosabb a magzatnak is. Sőt, ha jól tudom, van, ahol kölcsönözhető, de a másik opció, ha használtan veszel egyet töredékáron.

 • 2009.02.11 10:58:26Meni

  En anno a Brendonban lattam olyat, ami nem ovlehuzo, hanem egy haromszog alaku ize, ami elosztja az ov feszuleset, ha baj van. Illetve nem vag bele a pocakba. En itt Izraelben ilyet vettem, es elejetol kezdve hasznaltam, egeszen egyszeruen azert, mert sokkal kenyelmesebb volt (kb. a hetedik honap vegeig vezettem, utana csak es kizarolag akkor, ha veszhelyzet volt..illetve a sajat kisvarosomba meg utana is, de ott gyakorlatilag senki nem megy 20-nal tobbel, mert tele van fekvorendorrel az egesz).  Igaz, hogy ezzel buktam le, mert a csalad meg nem tudta, hogy jon a baba, de a sogorom meg nem volt teljesen vak, es eszrevette a kocsiban, hogy megint elokerult a babavedo :)

 • 2009.02.11 11:21:46mireina

  Én a harmadik hónaptól használom az övlehúzót, szerintem nem kidobott pénz. A szomszédasszonyom volt terhesen pár napig kórházban (koraszült, de a baba jól van, szóval minden oké, de emiatt többet volt bent), és vele egy szobában feküdt egy kismama, aki 8. hónapban balesetben veszítette el a babáját. Nem használt övlehúzót, és megrántotta az öv a hasát. Nem volt nagyon nagy baleset, csak egy csúnyább koccanás. Neki nem is lett baja, mármint épp elég nagy baj ami történt vele, de egyébként nem sérült meg.

  Tudom, hogy most ez nagyon sokadik-kéz sztorinak tűnik, de tényleg az én szomszédom szobatársával esett meg (nevet-címet azért nem adnék), szóval nem urban legend.

  Nálunk is több gyerek van tervben, ez is - mint a legtöbb babacucc - méretgazdaságos. Ill. valóban lehet sok helyen bérelni, konkrétan a Minimanót tudom én is, de máshol is van ilyen opció. Vagy úgy csinálják, hogy megveszed, de az árát levásárolhatod, meg ilyenek. És azért 10ezer forintot levásárolni egy baba születésekor nem nagy kunszt, szerintem :), fontos dolgokat vehetsz meg belőle.

  A barátnőktől kölcsönkérés is okés, én nem így tettem, de biztosan tudom, hogy lesz olyan, akinek oda tudom adni majd az enyéimet. Pl. a nálam fiatalabb unokahúgaimnak is szüksége lesz rá pár éven belül. Ha meg végleg kifújt az ismerőslista, akkor elajándékozom olyannka, akinek szüksége van rá és kész.

 • 2009.02.11 11:28:23Temptation

  Miért teszünk úgy, mintha tömegközlekedési eszközökkel sosem történne baleset? És attól, hogy nagyobbak, még nem vagy sokkal védettebb bennük

 • 2009.02.11 11:31:11Selkt-Sa

  köszönöm, rita a felcser, a számból vetted ki a szót.  hormonváltozások, piha! ne vicceljenek már, attól, hogy valaki terhes, vagy menstruál, vagy ovulál, még nem meg el a józan esze.  és ha már hormonváltozásokkal operálunk, hogy azért nem vezethet a kismama, akkor könyörgöm, szedjék már le a pucérnős, sörös, meg mindenféle ócska, szar óriásplakátokat az út mellől, mert azok viszont statisztikailag bizonyítottan elvonják a FÉRFIAK figyelmét a vezetésről, és több tizedmásodpercig baromira nem a vezetésre figyelnek.

 • 2009.02.11 11:38:12Temptation

  Selkt-Sa: köszönjük:-)) Tényleg nem hülyülünk meg:-)

 • 2009.02.11 11:45:04oreille

  jobb lett volna, ha a héten mégis csak annyi jelenik meg: események hiányában a poszt elmarad. • 2009.02.11 11:57:40Hűbele

  oreille:-)))

  Úgy látszik, mégsem én keltem ma fel bal lábbal, hogy nem értem, a mai posztokat hogy lehetett egyáltalán kitenni:-(

 • 2009.02.11 11:58:57oreille

  :-)) én is már majdnem elnézést kértem a beszólásért, még önvizsgálatot is tartottam, de nem, ezek nem a hormonok :-))

 • 2009.02.11 12:04:26csutkababa

  Meni

  Szerintem a megfelelően beállított biztonsági öv megakadályozza a kormány pocakba nyomulását.Vagyis a pocak kormányig száguldását. A légzsák pedig nem a hasat nyomja meg, mert a fej és mellkas védelme a dolga.

  A nagy energiájú frontális ütközések viszont nagyon veszélyesek, mert akkor a motorblokk, kormány, minden beljebb megy, közelít a hashoz, ilyenkor számít a kocsi orrának mérete, az energiaelnyelő zóna hossza.  Nagyon jó dolog, hogy iszonyatosan összetört kocsiból is gyakran horzsolásokkal száll ki a vezető, köszönhetően a konstrukció fejlődédének. • 2009.02.11 12:32:28Meni

  Mitol lesz megfeleloen beallitott? Nekem kell jo helyre raknom az ovet (kvazi rendeltetesszeruen hasznalni, terhesen mondjuk ovlehuzoval), vagy a gyari beallitasra gondolsz? Mint mondjuk, hogy mennyire erzekeny, mikor blokkolja azonnal a feszulest, mikor engedi tovabb?  A mostani kocsimban, ha kanyarodni akarok es ehhez elore kell hajolnom, mar akkor is elotte kezzel ki kell huznom egy kicsit az ovet, mert annyira erzekeny, hogy egy lassu es kicsi elorehajolasra is leblokkol. Peldaul. Ez jo, vagy nem?

 • 2009.02.11 12:43:35Magenta

  Én nem fértem be a kormány mögé már a nyolcadik hónapban sem. :)))

 • 2009.02.11 12:53:11csutkababa

  Meni

  Természetesen a gyári beállításra gondolok. A öv csillapítja a rántást,ugyanis nyúlik valamelyest. Ennek következtében szerkezeti károsodása lesz. Ezért kell kicserélni egy súlyosabb baleset után az övszerkezetet,övet is.

 • 2009.02.11 12:54:47Meni

  Koszi

 • 2009.02.11 13:00:25liána

  Sziasztok!

  Nem olvastam végig, úgyhogy bocsi, ha valaki írta már. Nekem ahúgom hozott angliából olyan övlehúzót, ami nem középen fixál, hanem kétoldalt. Azt nyugodtan lehet használni szoknyával is. Kint van az autóban, azt hiszem besafe a márkája, de nem biztos. Biztosan hozzá lehet jutni hasonlóhoz itthon is, csak keresni kell.

 • 2009.02.11 13:05:35csibe101

  Én nagyon szerettem az övlehúzót, aztán féláron eladtam (így már nem is volt annyira drága). Bőven elfértem a kormány mögött, főleg miután a párom felvilágosított, hogy állítható a kormány magassága :-)

  Viszont parkolni terhesen elfelejtettem :-) na azóta újra megtanultam.

  viszont attól nagyon kiakadtam amikor "okos" ismerős megkérdezte, hogy -úristen, te terhesen bekötöd magad?

 • 2009.02.11 13:26:36cantaloupe

  En, a 23. hetben, meg siman elferek a volan mogott, igaz, kesobb a hattamlat is donthetem majd. Az ov eddig nem kenyelmetlen es nem tudom, adnak-e itt ovelehuzot.

 • 2009.02.11 13:28:22cantaloupe

  Csutkababa,  sot, itt 5 evente kicserelik az oveket INGYEN, baleset nelkul is. Mert hasznalodnak, kopnak.  Amugy en is a 40. hetig fogok vezetni, nincs mese...ferjem sokat utazik, a busz itt nem all meg a haz elott.

 • 2009.02.11 13:57:40soci

  Csutka, akkor szerinted nem baj, ha a biztonsági öv átmegy a pocakon? Nem ránt akkorát, hogy baj legyen? Valaki azt írta feljebb, hogy az ismerőse így vesztett el egy babát.

 • 2009.02.11 14:13:40ditakai

  ...szerintem az övlehúzó szükségessége nagyban függ az autó típusától is, tehát nem alapszükséglet minden elővigyázatos kismama számára  nekem a subaruban sosem kellett, mert állítható az ülőfelület dőlése és annyira jól van elvezetve a biztonsági öv, hogy teljesen értelmetlen lett volna pluszban övlehúzóval bajlódnom • 2009.02.11 14:27:19mireina

  Soci, lehet, hogy rosszul értettem, de Csutka arra gondolt, hogy az öv megakadályozza, hogy a kormány a pocakba nyomuljon, ill. erre jó a légzsák is.

  Azt viszont tudni kell, hogy az öv is komoly sérüléseket okozha, viszont pont ezzel egy még súlyosabb sérüléstől védhet meg. Inkább egy bordatörés, mint hogy kirepülj a szélvédőn. Mindamellett kismamáknak az öv nem a bordáját töri, hanem a hasát nyomja meg. Az pedig nagyon veszélyes lehet a babára, és feltételezem, hogy áttételesen a mamára is.

  A biztonsági öv szuper dolog, de övlehúzó nélkül veszélyes lehet. Mint ahogyan a légzsák is jó találmány, ha babát teszel előre, mégis ki kell kapcsolni. Nem véletlenül.

 • 2009.02.11 14:40:55cantaloupe

  Soci,  ime a biztonsagi ov helyes es helytelen hasznalata. nem szabad atmennie a baban.  www.smartmotorist.com/images/news/ideal_seat_belt_position_during_pregnancy.jpg

 • 2009.02.11 15:00:12opti

  És az úgy nagyon rossz, ha a hason átmenő övrészt egyszerűen a hátam mögé teszem? Első gyereknél nem volt kocsink, így ha alkalmanként autóba ültem, így tettem. Most már van, és használjuk is rendesen, és az öv már elkezdett szorítani, így aktuális a téma. Az övlehúzóval csak annyi a bajom, hogy én többnyire szoknyát hordok...

 • 2009.02.11 15:04:53balerina

  Nekem nem volt övlehúzóm de még a szülés elötti utolsó nap is vezettem.

 • 2009.02.11 15:18:27csutkababa

  Soci

  Az a helyes, ha az öv a mellkason megy át, illetve a medence szintjében. NEM a pocakon.

  Ezen segít, ha az ülőfelület magassága és dőlése állítható.  Opti

  Nagyon veszélyes ez a megoldás.Ütközéskor ugyanis egyszerűen kicsúszol az öv alól,és a nyakadnál fennakadsz. Nem véletlenül 3 pontos az öv.

 • 2009.02.11 16:13:22manka78

  Én is vezettem mindkettővel az utolsó pillanatig. Sokan kérdezték, hogy: "Még vezetsz? Mi van ha beindul a szülés?" Erre mondtam, hogy akkor legfeljebb a kórház felé veszem az irányt.:) Mondjuk ez kisváros, úgy ismerem mint a tenyeremet és bármelyik pontjából eljutni bárhova percek kérdése.

 • 2009.02.11 16:15:22manka78

  Én végig kényelmesen elfértem, mert elég nagy autónk van, állítható a kormány- és az ülés magassága is. A pocakom az övön pedig kibújt a háromszög közepén.

 • 2009.02.11 16:15:39opti

  Csutkababa,

  pont ettől félek én is.  Esetleg ha valaki hallott olyan övlehúzóról amit szoknyával is lehet használni, hasznos lenne.  Meni,

  a te háromszög alakú izédnek mi a neve?

 • 2009.02.12 00:05:18Csöre

  Szerintem elég lehúzós a 10E Ft egy ilyen övlehúzóért, viszont kis kézügyességgel sk is elkészíthető (pl. én is ezt tettem). Illetve: olyan is volt, hogy a biztonsági öv háromszögébe bedugtam a kocsi széle felé eső lábamat (ez anyósülésen ugye a jobb, kormány mögött a bal) és úgy csatoltam be az övet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta