SZÜLŐSÉG

Jobb az óvoda, mint a nagyi?

2009. február 11., szerda 12:00

Nehezebben jönnek ki kortársaikkal és a számokat, betűket is kevésbé ismerik azok a gyerekek, akik nem óvodába járnak, hanem a nagyszülők vigyáznak rájuk, írja az inforadio.hu a The Daily Telegraph nyomán. A nagyi felügyelte gyerekek az alakokat, színeket és méreteket is kevésbé ismerték, viszont nagyobb a szókincsük, mint az óvodába járó kortársaiknak.Richard House, a téma szakértője szerint viszont minden olyan kutatási eredményt meg kell kérdőjelezni, amely szerint az intézményes gyermekgondozás jobb, mint a családi nevelés. A kicsiknek ugyanis szükségük van a szoros érzelmi kötődésre, a nagyszülő-unoka viszonyt pedig nem helyettesítheti semmi.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.11 23:00:19kicsinap

  Blazska!

  Maximálisan egyetértek.  Mimas!

  Veled is.:-) De itt étment a beszélgetés kicsit az anyukával van otthon, vagy az oviba jár.

  Bár simán el tudom képzelni, hogy van olyan nagyi, aki önként és dalolva vállalná, az én anyukám pl. tuti, ha nem lenne még hátra 10 éve a nyugdíjig. És ez nem 0-24 óra, annyi egy ovi sincsen.:-)

 • 2009.02.11 23:03:22blazska

  anyamadár :-))) Kíváncsi voltam, mikor tűnik fel. :-)

  Igen, csak 3 évesek voltak a csoportban, 4 évesek már mentek másik csoportba. :-o  Amúgy, bár én nem szívesen küldöm az enyémeket idejekorán bárhova is, szerintem is gyerek-, anya-, nagyszülő-, tesó-, család-, ovi-, élethelyzet-, stb. függő, hogy mi a legjobb megoldás. Pl. valószínű, hogy az enyémeknek az alatt a két hónap alatt, amíg dolgoztam, jobb volt otthon anyummal, mint oviban vagy bölcsiben lett volna, de hogy anyukám is idegbajd kapott volna hosszútávon, az is biztos. :-D

 • 2009.02.11 23:07:38psyché

  blazska, en pont mostanaban olvastam egy tanulmanyt erröl a temarol. ott az jött, ki, h nagyon fontos, h minel hamarabb kapcsolatba kerüljön a gyerek az idegennyelvü orszag nyelvevel, ui annal kevesebb problemaja lesz kesöbb az iskolaban. ez nem jelenti persze, h bölcsibe kell adni öket, de mindenkeppen törekedni kell arra, h rendszeresen anyanyelvi gyerekek tarsasagaba kerüljön a gyerek. nalunk vannak pl jatszocsoportok szinte az összes oviban, ahol 1-2eves korig anyukaval, 2-3eves korig anyuka nelkül lehetnek hetente 2X vagy 3X 2 orat gyerekek együtt. szerintem, ez egy nagyon jo megoldas es ugyanugy megvan a haszna, mint a bölcsinek.

 • 2009.02.11 23:07:52kicsinap

  Psyché!

  Az új játékokhoz szerintem elég időnkétn átrándulni a szomszédba.:-) Vagy átpakolnia saját játékainkat.

  A lányom 1 éve jár oviba, igazán barátai nincsenek, egy kislány van, akivel kicsi többet játszik, de az is inkább azért, mert ez a kislány az első naptól "rányomult".:-) Nekem sem voltak sose barátaim az oviban, csak később, már iskolás korban, de akkor is amx. 1-2 gyerek.

  NEkem kicsit morbid amúgy, hogy a két óvónő közül az egyiknek nincs gyereke , a másiknak meg egy darab van.  ÉN is elküldtem a gyerekem, hoyg játszon kicsit délelőttönként mással is, de ezen kívül semmilyen más előnyét, hasznát nem tapasztaltam az ovinak.

 • 2009.02.11 23:14:07Mimas

  Kicsinap: tényleg sok olyan nagyi van, akinek az unoka az élete. De belegondolva egy 60 feletti embert egy élénk kiskorú nagyon le tud fárasztani.  Csupán azért fortyantam fel, mert úgy általában (nem az itt írók, hanem a közvélekedés) természetesnek veszik, hogy a nagymama ott van, rendelkezésre áll, kutya kötelessége. Hallottam már ismerőstől, aki kicsit későn (1/2 5!) ment az oviba a gyerekért, hogy óvónő kérdezte, "a nagymama nem tudna érte jönni?" Na, neki mi köze hozzá?  A 0-24 nyilvánvalóan szándékos költői túlzás volt részemről.

 • 2009.02.11 23:18:02kicsinap

  Na ilyen nekem sem jutna soha eszembe, különösen azért sem, mert nekem is vannak tesvéreim, azoknak gyerekei, és náluk is jól jön néha a segítség.

  És akkor még nem beszéltem a szülők szüleiről sem, akik már idősek, és az ő gondozásuk is rájuk szakad.  Amúgy nálunk már 4-kor is csak 1-2 gyerek lézeng az oviban, gőzöm sincsen, hogy mások hogyan oldják meg.

 • 2009.02.11 23:20:17evet

  kicsinap, én egy csomó mindent nem tudnék megadni a gyereknek, amit az ovitól automatikusan megkap. Vagy nincs rá pénzem, vagy nem értek hozzá vagy kivitelezhetetlen otthon. Nem tudom például zeneileg fejleszteni korának megfelelően, mert botfülem van. Nem tudom, hogyan kéne tornáztatni, mert ez sem szakmám. Aránytalanul macerás lenne farsangot rendezni neki, összetoborozni egy kis színjátszókört a jó kis műsorokhoz, vagy bohócokat, télapót, rendőrkutyát hívni az otthonomba. Nem tudom megadni neki azt a sikerélményt, hogy végre belenőtt a naposságba, hogy kirakták a rajzát a falra, hogy ő dobta legmesszebre a kislabdát. És még sorolhatnám napestig...

 • 2009.02.11 23:21:31psyché

  kicsinap, biztosan gyerekfüggö a dolog. en az en gyerekeim esetben hasznosnak itelem meg a dolgot, raadasul nagyi nincs a környeken. most szeretnenk, ha anyukam kijönne 1 hetre segiteni, de nehezen megoldhato, mert ö is dolgozik, raadasul tanitokent, szoval nem tud akarmikor "ideszaladni".

 • 2009.02.11 23:23:10psyché

  evet, en is pontosan ezt akartam irni, de nem sikerült ilyen jol megfogalmaznom.

 • 2009.02.11 23:24:02blazska

  psyché, igen, mi is járunk játszócsoportba heti 3x. :-) Majd meglátjuk, mennyit használ. Meg tudnád adni annak a tanulmánynak az elérhetőségét? Amúgy persze logikus, hogy minél korábban kezdi, annál hamarabb fog tudni. De hát szerintem nem fekete-fehér a külföldi élet sem, nekem mindig eszembe jut, h. kockázatok és mellékhatások... Nem könnyű dönteni, legalábbis nekem most.

 • 2009.02.11 23:28:03psyché

  blazska, ha adsz egy e-mail cimet szivesen elküldöm. link nincs hozza, az egyetemi halozatrol töltöttem le.

 • 2009.02.11 23:28:05kicsinap

  Úgysem fogjuk tudni egymást ezekről meggyőzni.:-)

  Csak annyit mondok, hogy én járta m zenemúvészetibe is, bár végül teljesen más pályát választottam, és az óvónők az én könyveimet szokták elkérni lemásolni.:-) A többi kis ovis zavaró dörmögéséről meg inkább ne is beszéljünk.:-)))

  Farsangra elmentünk még ovis kora előtt is a munkahelyekre, ahol rendeznek farsangot, télapót, húsvétot, gyereknapot is. A rajzait itthon is kitesszük, vagy nagymamák stb. Tornára jártunk vele gyógytornára, a bohócoktól kiráz a hideg (gyerekkoromban mindig sírtam rajtuk), az egyik bábszínház után meg nem győztem nyugtatgatni a lányom annyira megijedt.:-) (Pszichológusok szerint 5 éves kor alatt nem szabadna bábszínházba menni.)

  A lényeg az, hogy szerintem mi remekül megvagyunk így is, egyelőre nem szorulunk rá az egész napos full time ovizásra.

  Egy normális, egézséges családi környezet szerintem legalább éppen annyira fejlesztő egy 3 éven felüli gyereknek is, mint az óvoda. És akkor még ráadásul olyan nevelést, iránymutatást is kap, amit én jónak, megfelelőnek gondolok.

 • 2009.02.11 23:33:22evet

  kicsinap, elmondod, hogy mi nem tetszik a ti óvodátokban? Kíváncsi vagyok. Nekem is van egy-két dolog, ami nem jön be a miénkből, de még kezelhető.

 • 2009.02.11 23:47:55kicsinap

  Igyekszem majd, de most zúzok aludni, mert holnap akkor nem leszek túl szórakoztató a hármaknak.:-))

  Az egyik legjobban zavaró amúgy, hogy keveset vannak kint. Szerintem tavasztól őszig a nap nagy részét kint kellene tölteni, ott is lehet énekelni, tornázni, rajzolni, mesélni.

  Ez az, ami leginkább zavar.

  Aztán a különböző zenék hallgatása pl. rajzolás vagy játék közben is (miért?), ráadásul ezek szerintem nem is minőségi zenék.

  A gyerek megszokta, hogy kaja után fogmosás, de itt csak ebéd után van fogmosás, reggeli után nem lehet.

  Karácsony az oviban (miért?), ezt szóvá is tettem (tudom, a mi időnkben is volt, de az én anyukám ezeken a napokon nem vitt már be minket).

  Angol az oviban.

  Idősekkel nem csinálunk közös programot (a szomszédban van egy nyugdíjasház), mert a kicsiket zavarná, sokkolná a félkarú, fél lábú öregek (!!) társasága (nekem vannak idős nagyszüleim, akik eléggé lerobbantak, igaz kezük, lábuk megvan, de még sosem sokkolta egyik gyerekemet sem a látványuk, ez a felnőttek sztereotípiája, amit belevetíttünk a gyerekekbe).

  Feleselés, kicsik bántása, csúnya beszéd, rózsaszín pónik, körömfestés, verekedés, (ezek a gyerekektől) nekem nem tetsző mesék, rémes, nem 3-6 éveseknek való étkeztetés, és nem csak attól lehetek értékes, ha kirakják a rajzomat a falra, vagy legmesszebre dobom a labdát stb.

  De most tényleg megyek.

 • 2009.02.11 23:49:52kicsinap

  Ja még annyit, hoyg egyelőre ez is kezelhető természetesen, hiszen akkor nem járatnám egyáltalán oviba (bár mondom, azért párszor elgondolkozta azon, hogy kell-e ez nekünk), de csak azért kezelhető, mert itthon vagyok, és nem szorulunk rá a full time ovira.

 • 2009.02.11 23:52:24blazska

  kicsinap: elkérik a könyveidet? Nem mondod, ez tök jó! :-) Mármint, hogy van lelkesedésük képezni magukat ilyen téren! :-)  Amúgy a zenei fejlesztésen is elgondolkoztam, mármint hogy mi az, ami kell nekik ebben a korban. A lánykám, aki kb. félévente lát zongorát nagymamáéknál, a közbülső időben meg csak énekelünk (és még csak nem is énekel kristálytisztán), egyszer csak odaült a zongorához és hallás alapján elkezdett dalokat lejátszani. De amikor közbe akartam avatkozni (pl. megmutatni valamit), hevesen elzárkózott. Szóval szerintem, ha van elérhető távolságban, amit használni akarhat esetleg a gyerek, nem kell külön fejleszteni. Persze jó, ha van, aki énekel neki, vagy legalább mondókázik. :-)  psyché: csillagbori kukac gmail pont com, köszi előre is!

 • 2009.02.12 00:01:58blazska

  kicsinap: hát ezek... :-( Nem csodálom, hogy zavar, engem is zavarna, amiket felsoroltál.  Mondjuk a gyerekes vadócságtól egyrészt féltem a lányomat, másrészt azt gondolom, hogy nem árt meg neki talán, ha egy kicsit beletanul. :-) Vagy ha nem jön be neki, legalább megtanulja, hogy van ilyen, és hogy hogy lehet kezelni. Remélem.

 • 2009.02.12 00:03:16psyché

  Kicsinap, ket dolgot nem ertek csak: miert zavar teged a Karacsony es az angol az oviban? A többi dolog valoban nem tünik tul jonak es nalunk ezek a dolgok nagyreszt mashogy vannak (a gyerekek pl enekeltek Karacsonykor az öregeknek a templomban). De ez a ket dolog nem tünik rossznak. Nalunk pl sok iszlam vallasu van az oviban, az ö gyerekeik is reszt vesznek a karacsonyi keszülödesben. Templomba nem kell menniük, ha a szüleik nem akarjak es a csoportban tartott ünnepsegre sem jöttek el, de mivel Europaban elnek szerintem van haszna, ha a gyerekeik megismerkednek ezzel a hagyomannyal is. Az angol, persze csak akkor, ha anyanyelvi tanar tartja, szinten szuper dolog. En örülnek, ha nalunk lenne erre lehetöseg. a nagyobbik fiam mostanaban kifejezetten erdeklödik az angol nyelv irant.

 • 2009.02.12 00:07:03evet

  Jó éjt, én még várok a vacsorámra (cukordiéta mondjon le).

  Értem, ezek tényleg zavaróak, egy részük nálunk is megvan, sok beszélgetéssel próbálom korrigálni.  A legújabb móka, hogy az egyik barátnője hetek óta avval szivatja a lányomat, hogy ha nem jár hittanra, elviszi az ördög. Én teljesen kibuktam, amikor mesélte, az apja meg majdnem megfulladt a röhögéstől. Szerencsére a gyereknek az jött le a reakcióinkból, hogy Bübükét nem az eszéért szeretjük.  Persze mi is sokkoljuk a közvéleményt, óvónéni nincs oda a gyerek plüsspatkányáért, és az is zavarta, hogy a nagylány flottul bevezette a csoportot a szülés rejtelmeibe, miután elvittem egy ovisoknak szervezett mesélésre a születésről.

 • 2009.02.12 00:10:47psyché

  blazska, email ment.:-)

 • 2009.02.12 11:01:30Temptation

  Kicsinap: ha ennyire foglalkoztat mire jó a közösségi szocializáció, rengeteg szakkönyv van róla.

  Azokból pl. az is megtudhatod, hogy a nagy család, tesókkal, unkatesókkal való szocializálódás nagyon jó, viszont egy óvodai iskolai közösségben való szocializálódás más.Mások az interperszonális kapcsolatok, mint a családtagokkal, hiába azonos korúak pl. az ovis társak.

  Te - úgy tűnik - nem szerettél oviba járni, és a gyerekedet is ebbe az irányba próbálod befolyásolni.Az is érdekes, hogy egyáltalán nem örülsz, hogy van egy kis barátja, hanem leszólod azt a kislányt, hogy "rányomult".....

  Nálunk az angol pl. nem kötelező az oviban, és sokat vannak kint, és nem szól mindig zene.Szerintem nem általában az ovival van baj, hanem inkább konkrétan a Ti ovitokkal, meg a Te erős averzióddal a családon kívüli közösségekkel szemben.

  És hogy mi a normális? Meg miért kéne bármibe is beleszokni?

  Azért a társadalom az általános értékek és elvárások tekintetében eléggé egyetértő, meg lehet határozni egy csomót: szeretet, tisztesség, tisztelet, becsület, család, hazaszeretet, stb.,stb. Ki melyik szegmensét preferálja jobban az értékeknek, olyan közösséghez kapcsolódik, lehet az társadalmi szervezet, egyház, nagycsaládos szervezet, és még sorolhatnám.

  Még a nagyon zárt közösségek is, mint az amishoké, nem csak egy nagy családból állnak,hanem több családból együtt, még ott is van családon kívüli szocializáció.

  Oké, van zárkózottabb természet, de úgy tűnik Nálatok is beléd nevelték, hogy az óvoda sz...r és hülyeség, Te meg ezt továbbadod a gyereknek......jó magányos emberré nevelni valakit? A család fontos, de nem pótolja az egyéb emberi kapcsolatokat.

 • 2009.02.12 13:07:23kicsinap

  A "rányomult" nem azt jelenti, hogy a barátja. Hanem pontosan azt, amit a szó jelent. Hogy ez a kislány mindig vele akar lenni, nem szóltam le egyáltalán. A lányom annyira nincs oda érte.

  TÉvedsz, én szerettem oviba járni, de attól még nem voltak ott barátaim. Mert én egyedül szerettem játszani inkább, és a mi családunkban mások voltak az értékek, mint az ovis társaiméban. Azt sem mondtam, hoyg az óvoda szar, csak azt, hogy ne dicsőítsük már túl, az ovi által nyújtott dolgok többségét egy szerető család is tudja nyújtani. Rengeteg kis barátunk van, unokatesók mind hasonló korúak, néptánc, a gyógytorna, mind társaság.

  A becsület, tisztelet megtanulásához nem kell oviba járni. Számomra nem érték pl. az a zene, amit az oviban hallgatnak, nem érték a rózsaszín póni, a tévénézés kicsi korban, a verekedés, az egymáson való átgázolás a saját céljaink elérése érdekében, a mások lenézése, annak az erősítése, hogy te nem vagy jó valamiben. Mert az ilyen közösségekben ezek mind előjönnek.

  Én az iskolát szenvedtem végig, ahol már erősen kiütközik a "másság", és a tolerancia totális hiánya. Életem megnyomorítója volt az a 8 év, amit ott töltöttem, és boldog felszabadulás, amikor onnan végre kikerülhettem.

  Azért tettem fel ezt a kérdést, mert mi pl. nem illünk bele a ma teljesen elfogadott vonulatokba, és ezekbe nem is akarom integrálni a gyerekem.  Amúgy a lányom nem zárkózott természet (ellentétben velem, inkább az apjára hasonlít), rendkívül könnyen teremt kapcsolatokat, de az oviban továbbra is inkább egyedül játszik (itthon nem).

 • 2009.02.12 13:15:18kicsinap

  Karácsony.

  Elsősorban az a bajom, hogy azt szeretném, ha a csoda először a mi otthonunkba érkezne meg.  Angol.

  Erről persze sokan vitatkoznak, szerintem nincs értelme ekkora korban heti két alkalommal egy nem anyanyelvi tanártól nem anyanyelvi környezetben. Rengeteg olyan ovis társ van, aki magyarul sem beszél jól, nagyon hibásan, rengeteg hanghibával beszélnek, ez az anyanyelvi nevelés korszaka szerintem. De erről nem akarok vitát nyitni, én így gondolom.

 • 2009.02.12 13:21:29szövetszöcske

  Azér olyan fura ezt túloldali szülőként olvasni... A lányom teljesen beleillik az elfogadott, közönséges vonulatba, szeret versengeni, zajos-kiabálós játékokban résztvenni, kicsipónizik, szereti a rajzfilmeket a tévében és odavan a nem népművészi zenéért amit néha betesznek az oviban(minket nyaggat, hogy vegyük meg mi is). Ja, és nyomul is, odacsapódik mások játékához, ha a játszótéren egy gyerek ül a homokozóban, akkor ő biztosan mellé ül együtt játszani, vagy próbálja rávenni valami hancúr játékra (és én szülőként általában barátságtalannak tartom azokat a kölyköket akik lepattintják, aztán utánna elkámpicsorodik és próbál egyedül játszani). Egyedül talán a verekedősség nem igaz rá, bár ha valami balhé van az oviban (például a múltkor páran reggeli közben lecsavarták egy asztal lábát. és felborult jól), abban mindig benne van. Szóval közönséges, na.

 • 2009.02.12 13:31:42kicsinap

  :-)

  Remélem nem bántódtál meg.:-) Én semmit nem ítélek el, csak az én világomba ez nem illik bele. Attól még másnak lehet így jó az élete.

 • 2009.02.12 13:33:45Temptation

  A rószaszín póni nálunk sem érték ( és sok más sem), a lányom négy évig volt óvodás, és nem pónizott, nem barbizott,stb. A családi értékek átadása nem sérült attól, hogy óvodás, pusztán látta, hogy vannak akik mások.Ha Ti biztosak vagytok a saját nevelésétekeben, akkor abban is biztosak lehettek, hogy az általatok átadott értékek interorializálódtak a gyerekben, és szilárdak.

  Mint mondtam, az unkatesók - még ha egykorúak is- más féle kapcsolatrendszert jelentnek, mint az egyéb kortárs csoportok.Néptánc persze erre jó, meg a torna is.

  De ha eddig nem járt volna a kislányod oviba, az utolsó év akkor is kötelező lenne. És bármennyire rossz is, nem tudod őt megvédeni attól, hogy találkozzon az önzéssel és pl. a verekedéssel.Azt is értem, hogy amíg lehet kímélni akarod.....de minél előbb ismeri meg a közösség működését, annál jobban eligazodik benne, és tudja elkerülni a számára nem kívánatos szituációkat.Ha iskoláskorban kerül ebbe bele, akkor sokkal mélyebb vízbe ugrik, és a kisiskolás közösségek általában kegyetlenebb szabályokkal működnek, mint az óvodaiak. Tehát szerintem könnyebb óvodában beilleszkedni, mint ha ez csak a suliban kezdődik.

  Így talán nem feltétlen lesz szenvedés az ált. isk. 8 éve.

  Tudom, jár a lányod oviba, és én sem hiszem, hogy az óvoda mindenható, de azért véleményem szerint a komplex világlátáshoz szükséges van hasonlítási alapra.

 • 2009.02.12 13:34:01kicsinap

  Annyira emlékszem amúgy arra, amikor az egyik tesóm nem akart oviba menni (na a tesóim pl. nem szerettek, de ők nem voltak annyira simulékony természetűek, mint én, ezért sok rossz érte őket), és kérdezte anyutól, hoyg anya te hova mész? MIért nem lehetek veled? Anyukám mondta, hogy megyek tanítani a gyerekeket, meg vigyázni rájuk. És akkora tesóm azt kérdezte, hoyg de miért nem vigyázhat minden anyuka a saját gyerekére?! Ekkor volt 4 éves.

 • 2009.02.12 13:38:08Temptation

  Ja: az angolban egyetértünk, és a karácsonyban is.

  Nálunk az oviban nincs karácsony, hanem van egy ádventi délután, sütivel, innivalóval, szülőkkel, lehet karácsonyfa díszeket készíteni, beszélgetni. Szerint, ez így jó, közös készülődés a karácsonyra.

  Anyák napja sincs az oviban.Bár ajándékot ott készítenek, és tanulnak is verset, de egy zárt borítékban van az ajándék és a vers szövege, a gyerekek az apukáknak adják oda, hogy majd anyák napja reggelén segítsen a gyereknek elmondani a verset, és átadni az ajándékot. • 2009.02.12 13:43:47kicsinap

  Temptation.

  De ennek ellentmond, hoyg én jártam bölcsibe is, nem is keveset, és jártam 3 évig óvodába is, mégis totális szenvedés volt az iskola.

  Én mondom, rengeteget gondolkodtam ezen, és eleinte úgy gondoltam, hogy pontosan azért, hoyg ne érje annyi rossz várni kell amíg nagyobb, értelmesebb, erősebb lelkileg és testileg is. Aztán mégis úgy gondoltam, hogy lássuk meg ő hogyan érzi magát, menjen csak el az oviba, töltse ott azt a pár órát, ha nem érzi jól magát most még simán megtehetjük, hogy akkor kivesszük és itthon marad. És végülis ő jól érzi magát, szeret járni, még akkor is, ha egyedül játszik. Így marad. Pónik, barbiek stb.-k nem szivárogtak eddig haza, egyedül az aggresszió az, amit kicsit haza jön, és ez nagyon bánt, de próbáljuk kezelni, megmagyarázni, hogy ez miért nem jó.

  Azért önzéssel itthon is találkozik, a 2 évesek azért meglehetősen "önzők".:-)

  És az maximálisan igaz, hogy aki kicsit kilóg, bármilyen irányban arra sok szenvedés vár, és ettől persze az ember a gyerekét nagyon szeretné megkímélni, és tudom, hoyg nem fogom tudni soha teljesen, de minél több municiót kap, minél nagyobb, talán annál könnyebben veszi.

  Neki, mint első gyereknek ebben szerencséje van, hogy itthon vagyok, a többieknek már nem lesz ekkora, a legkisebb valószínűleg a bölcsit sem fogja megúszni, mert GYES-ből nem tudunk megélni, talán pár hónapot tudjuk húzni a dolgot, de három éves koráig nem.  Legszívesebben szülnék még sok gyereket, és itthon lennék velük.:-))) Kár, hoyg a fránya testem ennyire nehezen hordja ki a terhességeket....

 • 2009.02.12 13:45:48kicsinap

  Igen, így én is el tudnám fogadni. BIztos mennék én is sok újat tanulni.:-)

 • 2009.02.12 13:51:48szövetszöcske

  Ez a másság-érzés dolog nem lehet hogy jórészt szugerált és nem a gyerek alkatából fakad? Mondjuk (gondolatkísérletképpen)valahogy úgy képzelem, hogy gyerek otthon előáll a farbával, hogy az oviban a többiek kicsipónisat játszanak, és otthon is ezt kellene. Erre a válasz mondjuk, hogy azok a közönséges gyerekek, az egy butajáték, majd jól kiég a kis taplók agya tőle, és fogyasztó-zombik lesznek. A többiek másnap is kicsipónist játszanak az oviban, a szülő pedig másnap este megint ráerősít otthon, hogy ez a plebs játéka, mi csak bioagyagból készítünk itthon köcsögöket, mert ez a normális. Még pár ilyen alkalom, és a gyerek lesz az UFO az óvodában, aztán nem csoda, hogy rühellni fogja, hogy oda kell járnia...

 • 2009.02.12 14:01:23kicsinap

  :-))

  Biztos, hoyg ebben van igazság, de szerintem ez sosem így hangzik el. (És persze simán lehet normálisan felnőni pónistól is.)

  Az én lányom mondjuk még sosem akart ilyesfajta pónit magának, se barbiet, se pókembert nem akart nézni. Tehát én ilyen helyzetbe még nem kerültem.

  De tudod ez fordítva is igaz, nekem volt ilyen ismerősöm, aki kijelentette, hogy a komoly zene nem való kisgyerekeknek, mert nem értik, és ezért ő sosem hallgat velük. Na most az én gyerekeim lehet, hoyg nem értik, de iszonyat vidáman tudnak táncolni pl. a Brandenburgi versenyekre.:-) A kicsi fiam meg a Háry JÁnos szvittet hallgatva megjegyezte, hoyg anya masíroznak a katona bácsik.:-)

 • 2009.02.12 14:01:53cidre

  Szövetszöcske, ezzel én is szembesültem: fiam lévén az oviban a Pókember a sláger a nagyobbaknál, én nem annyira kultiválom, de nem szólok rá, mikor éppen ő a Pókember (ez abban merül ki, hogy az ágyra kapaszkodik Pókember-tartásban, vagy fel- alá rohangál, nagyon vicces egyébként :)), mondjuk pókemberes dvd-t nem teszek be, pókemberes képregényt nem veszek neki (4 éves, ezért úgy gondolom, hogy nem is neki való még), de nem kapok szívbajt, ha másnál ilyenbe belenéz. Így az ő kiváncsisága is ki van elégítve, s nekem sem kell olyanban aktívan részt vennem, amivel nem feltétlenül értek egyet.

 • 2009.02.12 14:02:34kicsinap

  MOndjuk az a nagy szemét, aki ezeket a pónis, kis állatos izéket kitalálja, majd kiadja a szlogent, hogy gyűjtsd össze valamennyit...

 • 2009.02.12 14:03:32cidre

  Nem feltétlenül szemét, hanem jó üzletember :)

 • 2009.02.12 14:06:31littlered

  Kisbibe, ha még erre jársz, én az első hónapot végigbőgtem, mikor a lányom bölcsibe ment :-) pedig csak 3 napot ment egy héten, 9-3-ig. És én is terhes voltam már a másodikkal, pont mint Te. Jól döntöttél, ne aggódj.

 • 2009.02.12 14:14:54szövetszöcske

  Szerintem is nagy genyóság az ilyen tróger gyűjteni való cuccokkal hergelni az óvodásokat. Mondjuk még mindig jobb ha az a valaki kicsipónit gyárt, mintha fegyvert gyártana, vagy heroint...  Nálunk egy csomó minden tűrt kategória. Alkalmazkodunk az ovihoz és a nagyvilághoz, szóval nem tiltjuk, de támogatni más dolgokat támogatunk. Lehet a gyereknek 1-2 kicsipónija vagy barbie-ja ha akarja, kibulizhatja rokontól-nagymamától, nincs harag, de mi azér próbáljuk másfelé is terelni. Haverkodhat a legpókemberebb vagy legújgazdagabb gyerkőccel az oviban, nem teszünk egy megjegyzést sem erre. Azt gondolom, az élethez hasznos ha jártas a műanyag-csilivili-rágógumi fogyasztói dolgokban, de tőlünk nem ezt kapja.

 • 2009.02.12 14:17:05angyalom

  Meni  Magenta, ez nem onzoseg. Ne is gondolj igy ra, mert talan megerzi a gyerek (azt mondjak az okos konyvek). Van olyan gyerek, es van olyan nagyszulo :), akik mellett a kozosseg a legjobb valasztas. Nekem mind a ket gyerekem jart bolcsibe, es igy utolag is ez volt a legjobb valasztas. Sokat tanultak, mert nagyobbakkal jartak. Konnyen es gyorsan beilleszkedtek, azota is koruknak megfeleloen szocializaltak, nem kapnak fraszt az idegenektol, siman eljatszanak vadidegen gyerekekkel a jatszoteren. Es emellett imadjak a nagyszuloket. Ovi utan, hetvegen, unnepnapon. Es soha, semmi penzert nem terhelnem le sem anyosekat, sem a szuleimet azzal, hogy egy atdolgozott elet utan meg foallasban neveljek a gyerekeimet. Boven eleg segitseg, amit igy nyujtanak...es a gyerekek is szivesebben mennek hozzajuk, mert ez igy elmeny, esemeny maradt neki, nem napi rutin...  OSZTOM!!!!!!!Teljes mértékben!!!

 • 2009.02.12 14:21:32angyalom

  "A család fontos, de nem pótolja az egyéb emberi kapcsolatokat."  Ezzel is maximálisan egyet tudok érteni!!! És ha eljön a szocializációs érettség, engedni kell a gyereket,ha akkor visszatartod később nehéz lesz...

 • 2009.02.12 14:24:22littlered

  Bár, én fél évre visszamentem dolgozni 4 órásba, azért kellett a bölcsi, annyi pont belefért.

 • 2009.02.12 14:33:37cantaloupe

  Kicsinap,

  erdeklodve olvastam el a nezeteidet. Egy csomo mindenben egyetertek, pl. az ovis karacsnyi unnepseg valoban picit "elvesz" az otthoni varazsbol. Az angolt nem anyanyelvutol szintugy nem latom celravezetonek.  De ugy gondolom, azzal, hogy a te eloeleted, kirekesztettseged rogzited a gyerekekbe, azzal nem teszel jot nekik. Igen, van onzoseg, verekedes, giccses poni (bar en ezt nem tartom jellemrombolonak), de a gyereked a tarsadalom resze lesz valamikor. Nem fogja kikerulni a kellemetlen embereket, a bunko fonokot, a sznobokat, az igenytelen gagyit stb.

  Persze, hogy van "rossz ertelemben vett" szocializacio is, de te otthon, mint hatterorszag megteremted ugyis az ertekrendet. Attol meg, hogy ponizik egyet az ovodaban vagy hall az aktualis tevemesekrol, a branderburgi versenyekre is boldogan fog tancolni, szivesen lesz veled es a testvereivel, becsulni fogja a csalad ertekeit, amit atnyujtasz neki.  Sot: honnan ismeri meg a gagyit, a rossz viselkedest, ha eleteben nem talalkozik vele, mert te csak ertekes emberekkel, kozosseggel talalkozol? Hogyan donti majd el, mi a jo, mi az ertek?

  Szerintem kar emiatt izolalni, kesobb ugyis el fogja tudni donteni, hogy o mikent szeretne elni, milyen baratokat gyujt maga kore-nem lehet burokban nevelni. :)

 • 2009.02.12 14:50:04kicsinap

  :-)

  De hát én pont nem izolálom, hiszen jár ő oviba.

  Amúgy meg nehéz ám megtalálni, hogy mi van előbb, a tyúk, vagy a tojás. Én sem azért lettem val.szeg kirekesztett, mert ezt rögzítették belém. Én sem rögzítem, itthon sosem mondom, hoyg rossz az ovi, hülyeség a póni, vagy a pókember, vagy a thomas a gőzmozdony.

  Miért kell ahhoz a rosszal találkozni 3-4 évesen, hoyg eldöntse, hogy mi a rossz?

  Én továbbra is úgy gondolom, hoyg neki most legfontosabb a szerető, védő családi közösség, ami felvértezi majd nagyobb korában. A többiből meg pont elég az a szűk délelőtt, amit ott tölt az oviban.:-)

  Amúgy meg van tévénk is (bár kábeltévénk nincsen), szoktunk meséket is nézni( de csak DVD-ről, kiválogatva, és csak velünk együtt).

  Nekem amúgy a szomszédom megmagyarázta, hoyg az ő 5 évese azért nézi a Barátok köztöt, mert nem akarja, hoyg kirekesszék az oviban...  Amúgy meg nyilván lát gagyit is (nem mindenki a környezetünkben él úgy, ahogyan mi, attól még normális ember), rosszat is (mi sem vagyunk angyalok), sajnos bunkót is (elég egy játszótérre elmenni). De ezekből ennyi pont elegendő.  Na de most már vége a sziesztának, irány a munka.:-)

 • 2009.02.12 15:43:45Temptation

  Kicsinap: most nincs otthon netem, holnap jövök, és válaszolok Neked:-)

 • 2009.02.12 18:30:24ruju

  számomra hihetetlen, hogy valaki attól nem lesz kirekesztett az ÓVÓDÁBAN (vazze, még jó hogy nem a bölcsiben...), mert nem néz barátok köztöt. könyörgöm... A fiam is játszik pókembereset, és mindig azon gondolkodom, hogy az ovisok honnan a bánatból szedik ezt elő, merthát nem sok embert ismerek, aki azt "nézeti" a gyerekével... ismerek viszont olyan kislányt, aki a szülei iránymutatásának teljesen ellentmondva VÉRBELI NŐ lett már az óvóda ELŐTT, saját ízlésvilággal született, amibe a csupa-rózsaszín-csupa-póni-barbie fért csak bele, és nem a brandenburgi versenyek. na ez a kislány az anyja szerint butácska. mert SAJÁT akarata és gondolatai vannak a világról, amikhez mindenkivel szemben ragaszkodik.  kicsinap, te ne tedd ezt a gyerekeddel, mert a végén mindketten szívtok. SZERINTEM :-D

 • 2009.02.12 18:31:30ruju

  bocsánat, mert NÉZ barátok köztöt. húúúúú de bonyolult.

 • 2009.02.13 02:49:40Kipikopii

  Kicsinap: elolvasva a kommentjeidet, te egy 'home-schooling' tipusu anyuka vagy, ezzel maximum Magyarorszagon lehetsz egyedi, mashol mar reg kitalaltak es tamogatjak (tarsadalmilag is elfogadjak) ezt a fajtaju otthoni nevelest. Ha Te igy talalod jobbnak a gyerekeid szamara, a gyerekeid szempontjabol, akkor nem kell itt erveket sorolnod. Az en gyerekem nagyon tarsas leny, delelott jar oviba 3-4 orat, nagyon jol kiegesziti a delutani otthon letet. Arrol nem beszelve, hogy miutan alapos utanjarassal valasztottam az ovodat, olyan helyre kerult, ahol olyan foglalkozasok vannak, amelyekre nekem vagy modom nem lenne (a mindenhol ott kotnyeleskedo csecsemo kisteso mellett), vagy anyagilag mod ra (a szomszed gyerekenek sincs olyan kreativ jateka, zenetanar, barkacstanar, stb.).

 • 2009.02.13 08:38:00zsuli

  Kicsinap: ha ráérsz, keresd meg Thais történetét...

 • 2009.02.13 10:46:54yukikoka

  Kicsinap,

  én valamelyest átérzem a helyzeted, mert nekem is okoz némi fejtörést az oviban látottak, tanultak, és az itthon általunk közvetíteni kívánt értékek összeegyeztetése, kezdve olyan egyszerű dolgoktól,mint az étrend, egészen a világnézeti vonatkozásokig. Ugyanakkor fontosabbnak tartom, hogy a lányom ne érezze kirekesztve magát azért, mert nincs pl. rózsaszín pónija, amire annyira vágyna, mint azt, hogy egy az egyben olyan ízlést és értékrendet alakítsak ki benne, mint amilyen az én rózsaszín álmaimban van. Kapott hát barbie-t (nekem is volt, és szerintem nem rontott sokat a szocializációmon:), sőt, utolsóként a csoportban pónit is (azóta családtagoktól többet is), amelytől én amúgy sikítófrászt kapok, és.... nem történt semmi. Ugyanúgy ugrabugrál itthon Csajkovszkijra és Brahmsra, mint eddig, de pl. Halász Juditot vagy a Kolompost sem veti meg. Azt megfigyeltem, hogy sajnos nyitott a - szerintem - giccsre, gagyira, próbáljuk hát terelgetni, amennyire lehet. A nagyobbik húga már "készen kapja" az ovis műveltséget, neki két évesen volt már babája és pónija:( De rajta sem rontott semmit)  Az óvodai angol nekem sem tetszik, ezért tavaly nem is járt. Annyira bántotta, hogy kimarad a játékos foglalkozásokból, hogy tavaly tavasszal megállapodtunk, hogy ha még mindig szeretné, szeptembertől járhat. Úgy is lett, és imádja. Angolul tuti nem fog megtanulni tőle, de a magyart sem fogja elfelejteni:) Úszni szeretnénk, ha továbbra is járna, de idén már nem akart, így inkább megvárjuk, hogy ő maga kérje, hadd járjon, eljön majd az az idő. A balettot pedig szerettem volna, ha abbahagyja, mert nagyon teljesítményorientáltnak találtam, de ragaszkodott hozzá, hogy járni szeretne, és egyre jobban szereti:) Ennyit a szülői elképzelésekről:)))  Az ovi negatív hatásai (csúnya szavak repertoárjának rohamos bővülése, különböző rajzfilmek és tv műsorok terén való jártasság kialakulása tévézés nélkül:) nehezen kiküszöbölhetők, maximum kompenzálhatók valamelyest. De én bízom benne, hogy a példamutatás, a megfelelő szülői modell képes arra, hogy terelgesse a gyereket, és kialakítsa benne a képességet arra, hogy eldöntse, mi a neki tetsző és mi nem. És nem szakad ránk az ég, ha a gyerekünk másfajta zenét vagy játékokat preferál, mint mi. Szerintem:)

 • 2009.02.13 14:13:56kicsinap

  Az otthonoktatás szerintem nehezebb téma, arra nem biztos, hoyg alkalmas lennék, kicsit olyan ez nekem, mint a családtagok gyógyítása, nekem a testvérem tanítása is nehezen ment, mert vele sokkal türelmetlenebb voltam, mint idegenekkel.

  És akkor az anyagiakról még nem is beszéltünk, kevesen engedhetik meg, hogy az egyik szülő ne keressen, mert a főállású anyaság brutto 28 e Ft-ja ugye egy vicc.  Mondom, a lányom még nem kért magának pónit, így azzal nem kellett foglalkoznom, hogy mit csinálnék, ha kérne. Kért viszont királylányos legot, abból megkapta az egyetlen pici dobozost, amiben nem rószaszín volt a ló, és szőke a királylány.:-) A babákért sincs nagyon oda, van egy db műanyag babánk, és van 3 db kötött, mert a fiúk is kaptak. De minek is kellene neki, amikor van neki két élő babája.:-)

  Nekem is van itthon csecsemő, van még két fiam, egy 2 éves meg egy 8 hónapos. A 8 hónapos még 3X alszik napközben, akkor lehet minden olyant csinálni, ami számára tiltott. A 2 éves meg már nem zavaró igazából.  A Kolompos, Kaláka, meg Halász Judit, szerintem azért távol áll a műzenéktől, pl. a szomszéd kislány álltal kedvelt valami gumimaciról szóló izével.

  És nyilván nem harapom le a fejét, ha majd kamaszként, vagy felnőttként mást akar hallgatni, csak azt szeretném, ha most én dönthetném el, hogy mit hallgat, mit néz stb. És amikor erre rákérdeztem az oviban, akkor annyi volt a válasz, hogy ők is anyák (na ja, az egyik csak), és tudják mit lehet. Nekem pl. már Dzsungel könyve se annyira jön be, amikor (gondolom Balu) a pofonokról énekel.  Ovit nem mindenhol lehet választani, nem tudom a gyereket sok kilométerrel arréb hordani (ha egyáltalán felvennék). Ez van, amúgy jó, kicsi (csak 20-an vannak most a csoportban), gyönyörű udvar van, olyan dolgok, amik nem tetszenek mindenhol vannak.

  Szerencsére én ahogy írtam eléggé otthon vagyok a zenében, szeretek minden kreatívkodást, sütni-főzni is, egyedül a torna az, amiben azért kell segítség, de mivela lányomnak izomtónus zavar volt, ezért amúgy is jártunk, járunk vele, meg a legkisebbel is. A táncot meg ő akarta.  Még most jutott eszembe a naposságról, hogy ez is érdekes, mert az én lányom itthon egyedül itatta a tesóját, segített pelenkázni, egyedül keni a sütik tetejét tojással, szaggat, nyújt, egyedül méri ki a hozzávalókat, segít a tesójának felvenni a cipőjét, megtörli a száját, az oviban mégsem lehetett napos egészen talán a múlt hétig.  És ahogyan szintén írtam már, azért is jár oviba, mert ezt a lehetőséget is meg akarom neki adni, éppen azért, mert ő más, mint én, nyitott, könnyen barátkozós típus, jól érzi magát, örülünk neki, én meg majd megtalálom, hogy mi az a mérték, amennyire még érdemes szóvá tenni dolgokat.  Zsuli!

  Hol keressem?

 • 2009.03.12 21:40:44nyúlmama

  kicsinap!

  örülök, hogy ilyen törődő szülőről hallok, mint te, de azért az ovi nem ördögtől való intézmény. Persze, én óvónő vagyok, de szülő is.

  nekem az a véleményem, hogy ha egy gyerek gondos családban él, nem fog "eltévelyedni" azért, mert az oviban ne adj isten pónival játszik-egyébként ennél szörnyűbb játékok is vannak.

  Nálunk egyébként komoly zenét is hallgatunk, minden nap alvás előtt, a gyerekek most már "kikövetelik", és népdal is van, meg mese is van.Az óvodák, óvónénik nem egyformák, ahogy az emberek sem, ha valami nem jó, akkor még lehet, hogy vannak jók is abban a műfajban.

  És hogy mibe kell beilleszkedni? Abba a közegbe, ahol élünk, és a gyerekünk is élni fog. És bizony, ebben benne vannak olyanok is, ami nekünk nem tetszik. De nem az a megoldás, hogy akkor ezt ne is lássa, mert előbb-utóbb látni fogja. Hanem meg kell tanítani a választásra.

  Amúgy meg, ne haragudj, de attól még lehet valaki jó óvónő, ha nincs gyereke, nekem is van ilyen kolléganőm, és ez fordítva is igaz lehet.

  A naposságot nem értem, minden nap más a napos, tehát ha hatan, öten ülnek az asztalnál, ennyi naponként kerül rá a sor. Na, például ezt nem lehet otthon megtanulni, hogy nem vagyunk egyedül, más is van, aki napos lesz, meg aki beszél, stb.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta