A kövér anyáknál több a szülési rendellenesség

A kövér anyáknál valamivel magasabb a kockázata annak, hogy az újszülött rendellenességgel jön a világra, derül ki egy átfogó amerikai tanulmányból. Összességében ugyan a szülési rendellenességek kockázatának abszolút növekedése csekély, de ezen belül csaknem kétszer gyakoribbak a gerinccsatorna defektusai, és több mint kétszer több a nyitott gerinc, ha az anya kövér.



A kövér anyáknál kicsit gyakrabban előforduló egyéb szülési rendellenességek között olyanok vannak, mint a nyúlajak, a farkastorok, a vízfejűség és a végtaghiány. Ezzel szemben kövér anyák esetében lényegesen ritkább az embrionális hasfali fejlődési rendellenesség.

Az Egyesült Államokban a szülések csaknem 3 százalékánál van valamilyen szervi rendellenesség (0,68 százalékában a gerinccsatorna defektusa, 2,25 százalékában súlyos szívanomáliák). A tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) orvosi szaklap február 11-i számában jelent meg.

Az Egyesült Államokban egy 2004-es adat szerint a 15 éven felüli lányok és nők egyharmada kövér, de Nagy-Britanniában is olyan magas elhízott kismamák száma, hogy már a szülőszobák ajtaját is szélesíteni kellett. Angol kutatók pedig már azon dolgoznak, hogyan kerülhető el a túlsúlyos kismamák császármetszése. Lehet, hogy inkább azon kellene dolgozniuk, hogy ne legyen annyi kövér nő.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek