Levesek minden mennyiségben: gulyás, tojás, suhintott

Ma három levest ajánlok nektek. A gulyáslevest főleg akkor szoktam az étlapra tenni, ha valami egyszerűbb sütit ennék pogit vagy muffint. A mamámnál ez a leves leggyakrabban szombati napon kerül terítékre, mikor még élt a papám, ezután kizárólag palacsinta jöhetett szóba. Ha emberpalántánk már elmúlt egyéves, megfelelő méretűre aprítva fogyaszthatja. Figyeljünk a fűszerezésre, a borsot hagyjuk ki vagy helyettesítsük egy csipet borsikafűvel, csak nagyon gyengén sózzuk, vagy vegyük ki az ő adagját és utána sózzuk a levest! A tojásleves és a suhintott leves hamar elkészül, sómentesen egy éves kortól lehet vele kínálni a gyermeket.

Gulyásleves



Hozzávalók:

30-50 dkg marhahús (mamám ajánlata: lapocka vagy lábszár, én pulyka felsőcombból csináltam, tudom, ez így már nem gulyás, de finom)
4-5 szem krumpli
2 nagy fej hagyma
1 tojás
liszt
só, bors, olaj



A hagymapucolás Csipet kedvence, ezt mostanában rábízom. A kockára vágott hagymát az olajon megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a kockára vágott húst, kicsit összeforgatjuk a hagymával, borsozzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd sózzuk. A tojásból és annyi lisztből, amennyit felvesz, jó kemény tésztát gyúrunk, majd csipetkét készítünk. Egy liszttel megszórt konyharuhán vagy gyúródeszkán hagyjuk szikkadni. Ha a hús félig megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott krumplit. Ha a krumpli is puha, hozzáadjuk a csipetkét, ha szükséges még adunk hozzá vizet és 5-10 percig csendesen forraljuk. Közben megkóstoljuk, és ha szükséges, még egy kis sót vagy borsot adunk hozzá.

Tojásleves



Hozzávalók:

olaj
liszt
tojás
só, pirospaprika, babérlevél, ecet

Az olajból és lisztből rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával /továbbiakban piros rántás/ és felengedjük vízzel, majd felforraljuk /ha előtte a vízforralóban felforraljuk, gyorsabb/, ízesítjük sóval, babérlevéllel. A férjem szereti, ha a tojás egészben van benne, így én annyi egész tojást teszek bele, ahány személyre főzök. De a tojást fel is verhetjük és óvatosan a forrásba lévő levesbe csorgathatjuk. Utána lehúzzuk a tűzről és egy kevés ecetet /1l leveshez kb 1 evőkanál/ teszünk bele. Figyelem, keverjük, mert fölhabzik! Ha eddig nem futott ki, most fog, ha nem vagyunk elég gyorsak!

Suhintott leves



Hozzávalók:

olaj
liszt
tojás
só, pirospaprika, őrölt kömény

A fentihez hasonlóan rántást készítünk, megszórjuk egy csipet őrölt köménnyel, egy picit megpirítjuk a rántással. Megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük vízzel, sózzuk, ha forr, felverünk egy tojást és folyamatos keverés mellett vékonyan belecsorgatjuk. Ez benne a suhintás. Ez a leves nem a konyhaművészet csúcsa, de a férjem kedvence, hamar kész van, és nagyon jól jön, mikor gyorsan kell levest varázsolni de "nincs itthon semmi".

Mesianyu
Oszd meg másokkal is!
Mustra