Rábíznál egy kamaszra két kisgyereket?

Egy ötéves kisgyermek halt meg kedd reggel egy nyolcadik kerületi lakástűzben, ahol rajta kívül csak egy 14 éves fiú és egy 2-3 éves kislány tartózkodott. Ők ki tudtak menekülni. Az eset kapcsán újra felmerül egy régi heti kérdés, amelyre akkor is sokan reagáltak a Porontyon: mikortól hagyható otthon egyedül a gyerek?



Talán sokan azon a véleményen vannak, hogy egy 14 évest már egyedül lehet hagyni. A fenti eset körülményei még nem ismertek, lehet, hogy a szülők úgy gondolták, a kamasz fiú tud vigyázni a kisebbekre. Egy ilyen korú gyerekre persze már rá lehet bízni a gyerekfelügyeletet és az esetek nagy részében ebből nincs baj. Csak ne álljon elő vészhelyzet, mert egy tapasztalt felnőtt is pánikba eshet és a legmegbízhatóbb kamasz is elvesztheti a fejét. Az eset következményeit pedig egy életen át viselik a túlélők is. A felelősség pedig a szülőké.

Tavaly három kisgyermek halt meg Tüskeváron, az édesanyjuk csak öt percre hagyta magára őket, amíg átszaladt a szomszédba. Eközben lángra lobbant a függöny, az egy-, két-, és hároméves gyerek pedig olyan súlyos szénmonoxid-mérgezést szenvedett, hogy már nem tudták őket megmenteni. Sürgősen megoldandó feladatok mindig akadnak, ám óriási árat fizethetnek a szülők, akik akár akaratukon kívül is veszélyeztetik a gyerekeiket.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek