SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Abigél szótárazik

2009. február 9., hétfő 08:00

Abigél új hobbija a szótárazás. Egész nap mászkál fel-alá, és minden szeme elé kerülő dologra rámutat: ez a? És akkor sorolni kell, ez a szék, ez a kocka, ez a rádió, ez a párna. Néha megáll, és diadalittasan magára mutat, ez a? Akkor mondjuk, hogy az az Abigél és ennek valamiért nagyon örül, ennek ellenére magát még nem hívja sehogy.Bár őszintén szólva nem vagyok egészen tisztában az idevonatkozó pszichológiai elméletekkel, hogy mikor kezdi el önmagát önálló személyként értelmezni.Most már egyébként a mesék sem kötik le annyira, mint eddig, már nem szeret annyira hallgatni, most, hogy már van mondanivalója. A könyvben is minden apró dologra rámutat, aminek tudja a nevét, azt mondja, a többit meg kérdezi, ez a, ez a? és mindeközben hihetetlenül fejlődik. Hatalmas sikerélmény neki a beszéd, egy nap százszor elmondja azokat a szavakat, amiket ismer, és vagy tízszer pucoltat velem almát meg körtét, mert ennek a két gyümölcsnek a nevét kitűnően tudja, és követeli is egész nap.

Hogy milyen gyorsan fejlődik, az akkor volt feltűnő, amikor az apja elutazott három napra, majd amikor hazatért, újságolta nekem, hogy észrevettem-e, hogy Abigél azt mondja a nyuszira a falon, hogy baba. Én meg mondtam, hogy nem azt mondja, hogy baba, hanem hogy labda, (babba), hiszen a nyuszi a képen labdázik. A labda amúgy most a mindene, ha meglát egy labdát, áhítattal megfogja, az ég felé emeli, és szinte belesuttogja a levegőbe, hogy babba.

Amit már mond: apa, anya, cica, baba, labda, kakas, alma, körte, csüccs, hama, hajó, tej, tea, arra, ablak, pipi, pápá, gyite, hangutánzó szavakkal utal a tehénre, malacra, szamárra, lóra és autóra. Ennyi jut eszembe hirtelen, de lehet, hogy még több szót is ismer. Kétszer fordult eddig elő, legalábbis megfigyelésem szerint, hogy egymás mellé is tett szavakat, egyszer rámutatott az egyik könyvben a nyuszi nénire, rám nézett és azt mondta, tátá körte. Azaz, nyuszi néni elment a piacra körtét venni, legalábbis a mese szerint. Teljesen meghatódtam. Ehhez képest már nem volt újdonság, amikor a hintalóra mutatva azt mondta, gyite csüccs.A szent babbán kívül mindent szépen ejt ki, persze vannak szavak, amiket egyáltalán nem értük. Mostanában például állandóan azt ismételgeti, hogy tácc, amiről fogalmunk sincs, hogy mi lehet, ha megkérdezem, hogy hol van a tácc, akkor leguggol, és a padlót ütögeti. Megfejthetetlen és rejtélyes, lehet, hogy tud valamit, amit mi nem. A tévé meg valamiért tele, pedig egyikünk sem hívja a tévét televízió készüléknek.

Még egy érdekes dolgot figyeltünk meg. Annak ellenére, hogy a maci volt szinte az első szó, amit kimondott, egy ideje már egyáltalán nem mondja, pedig egy lépést sem tesz nélküle. De magát sem mondja, így lehet, hogy a maci már eggyé vált vele, vagy az is lehet, hogy a maci egy kimondhatatlan nevű totemállat. De lehet persze valami egészen más is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.09 08:44:26cherrypie

  Nagyon-nagyon boldog névnapot Abigélnek! :)

 • 2009.02.09 08:54:33Labrador

  Nagyon nagyon boldog névnapot kívánok a kicsi lánynak.

 • 2009.02.09 09:00:30Picicirmi

  Kiskoromban a legyet bobnak hívtam. A párom kiskori rejtélye a dájpöszi, anyukája a mai napig nem tudja, hogy mi lehet az.

 • 2009.02.09 09:02:45Normi

  Javítsatok ki, ha rosszul tudom, de valamikor úgy tanultam, hogy 1,5 évesen van általában kialakult éntudat, ugyanis a tükörbe nézve ilyenkor már tudja, hogy az ő.

 • 2009.02.09 09:21:01ßóbita

  Isten éltesse Abigélt!  Nem lehet hogy a tácc az tánc?

 • 2009.02.09 09:22:15Buttercup

  Cuki! Abigél, boldog névnapot!

 • 2009.02.09 09:24:16Buttercup

  Keresztlányom az uborkát hívta cuc-nak. Később rájöttem, hogy valószínűleg a cucumber angol szóból. Később is fura dolgokat produkált, például elmondta, hogy mi fog történni a film főszereplőjével,pedig biztosan tudtuk, hogy az életben nem láthatta a filmet. hmmm.

 • 2009.02.09 09:31:16tasale

  Boldog névnapot a nagylánynak!:)  Tesómnak pedig boldog szülinapot!:)  Lánykámnak is volt ilyen szótárazós korszaka. Viszonylag (inkább úgy mondom, kisfiamhoz képest) hamar kezdett beszélni. Ő úgy kérdezett: ammi? (az mi)

  Ez után következett a kinek? (kié?)korszak.:)

  Megkérdezte: ammi? baba, kinek?

  :)

 • 2009.02.09 09:45:30mammina

  ez egy nagyon szep kor, mikor kezdenek beszelni. csupa csoda. az en nagyobbik lanyom nagyon koran kezdett szepen beszelni, alig mult egy eves amikor mar nem csak szavakat mondott, hanem kettot harmat ertelmesen osszekotott es furcsan megemelte az utolso szo utolso szotagjat, mint aki enekel. de futott parhuzamosan egy olyan nyelv is mellette, amit sosem tudtam miert hasznal (talan a ketnyelvuseg miatt), pl a madar-butika, nadrag-nannika, a sajat neve pedig Zsofia-Yoto. pedig tudta oket rendesen is de megis mind a ket "nyelvet" hasznalta. en meg azt hittem milyen szuperul foglalkozom vele, es attol ilyen, ehhez kepest a kisebbikem ket es fel eves koraig egy mukkot nem szolt de annyit sem hogy anyu vagy baba vagy nem, pedig ugyanannyit foglalkoztam vele. :-) csak hogy nehogy elajuljak magamtol :-))

 • 2009.02.09 10:12:04phoboss

  Boldog Névnapot Abigélnek, a Nap Hősének!

 • 2009.02.09 10:13:01Edinbogyo

  Boldog nevnapot Abigelnak!:)

 • 2009.02.09 10:18:13dodóó

  mammina én kislányom is úgy beszélt mint a tied és enyém is korán.  Írtam egy jó hosszút,de kitöröltem mert nagyon bezzeg anyás lett volna.

 • 2009.02.09 10:32:39mammina

  dodoo

  en is csak addig hittem hogy milyen ugyes is voltam, meg szuper, meg mindent jol csinalok, amig a masik meg nem erkezett :-) tuz es viz a ket gyerek, (elso gyerek a masodik ejszakajatol fogva vegigaludta az ejszakat - este 10-tol reggel 8-ig, sot allitolag kelteni kellett volna szopni, de nem tettem es igy is kozel 2 kg gyarapodott egy honap alatt, dicsertem is magam, hogy na ezt is milyen ugyesen csinalom, nincs itt semmi nehezseg. masodik lanyom napi 12 orat uvoltott, harom muszakban! nesze neked jol bevalt modszerek, magatol elszallt anyuka)igy mar tudom hogy a genetikanak is van beleszolasa sokmindenbe :-)

 • 2009.02.09 10:44:32Dortje

  Boldog névnapot, Abigél!  MM!

  Szerintem szerezzetek be böngészőt. Mi egy hónappal vagyunk előttetek és a rámutat-megnevezre tökéletes és megunhatatlan képeskönyvek ezek.

  (ha lehet reklámozni, akkor a tavaszi-téli-őszi-esti böngészők, meg egy nap az állatkertben/vidámparkban/városban.. stb)  Jó kis szabály-játék kitalálni, hogy mi mit jelenthet, ha nem felismerhető. Én nagyon élvezem, és ahogy látom ti is!

 • 2009.02.09 10:59:27mazsola84

  Hogy hogy megint bébinapló? Már tök régóta gyereknapló volt, ne tessék Abigélt visszaminősíteni!

  Amúgy boldog névnapot!

 • 2009.02.09 11:01:27zskoncz

  :) nagyon ügyi Abigél!  a macis történet aranyos, nálunk ennak az egyéválási folyamatnak az eleje játszódik le. lányom 10 hónapos múlt és mindenhová a tigrisével megy, még hintázni is. (nem vagyok dizni rajongó, a tigrist a tesómtól kapta hogy legyen "egy jó barátja".)

 • 2009.02.09 11:05:41anyatájger

  Nagyon boldog névnapot Abigélnek!  MM, nyugtass meg, hogy a képek rögtön a séta elején készültek és addig kézben vitted Abigélt! A kisfiam állandóan nyakig koszos. Vagy én nem csinálok jól vmit?

 • 2009.02.09 11:18:43Edinbogyo

  Nalunk most kezdodott a mutogatas, mondjuk mas okbol, 9honapos lesz, es mindent tudni akar, mutogat a kis pici hegyes ujjacskaival:)

  Nekunk egy cicabab van kedvenc, noha meg nem hurcolja sehova, de ugy tunik, az lesz a favorit.macskamanias, csakugy mint a szulei:)

 • 2009.02.09 11:22:01manka78

  Boldog névnapot kicsi Abigél!!!!

  Nálunk a nagy nagyon hamar kezdett beszélni és szinte mindent tisztán mondott. Hihetetlen volt számunkra is. 1.5 évesen úgy ment bölcsibe, hogy a gondozónők imádták, hogy rendesen lehetett vele beszélgetni. Ehhez képest a kicsi mindjárt 14 hónapos lesz és szinte semmit nem értünk abból, amit mond. Babanyelven folyamatosan nyomja, de értelmes szavakat csak 1-2-t tud. Pedig amit most mond, már nagyon korán is tudta. Egyszer csak megállt. Sőt, van olyan, amit régebben mondogatott és már hónapok óta nem mondja, ilyen a tőpe=törpe. Nálunk van abda=labda,brumma=maci, ammam=kaja,ada=anya,ata=apa,edő=cumi/már leszokott/, ede=minden ember, akinek nem tudja a nevét kimondani, így a tesója is. Biztos vagyok benne, hogy nem is fog egyhamar beszélni, mert ő mindent megért, de tőlünk elvárja, hogy mi mondjuk helyette és bólogat igennel vagy nemmel.Így minket kényszerít rá, hogy kitaláljuk a gondolatait.

 • 2009.02.09 11:59:44Macskacico

  Ugyan meg nem olvastam, de tudom, hogy Françoise DOLTO irt a gyermeg entudatarol.

  A konyv cime: "L'enfant du miroir". Viszont fogalmam sincs, hogy ez letezik-e magyarul. Doltot egyebkent mindenkinek ajanlom, aki a gyermekpszichologiaval szeretne kicsit jobban foglalkozni.  Egyebkent a TV itt télé... Igy lehet, hogy ugyanolyan tortenettel allunk szemben, mint amit Buttercup leirt. :-)

 • 2009.02.09 12:55:36Erenya

  Hahó  azon morfondíroztam a hsz-eket olvasva, hogy persze, ajánlják, hogy próbáljunk nem első nyösszenésre ugrani, meg mindig kitalálni, mit akar a poronty, mert akkor annál kevébé lesz érdeke megértetni magát emberi szóval... de hogy lehet ezt megvalósítani gyakorlatban, mikor egy Anyának esze-lelke azon van, hogy minél jobb legyen az ő picinyének... nem? Tényleg, mitől függ a beszédfejlődés? Öröklött a korán vagy későnbeszélés?  Isten éltesse Abigélt, nagyon édes lyányka, kíváncsian várom, hogy fogja magának interpretálni ezt a szép és különleges nevet :)

 • 2009.02.09 13:25:48babó

  Erenya  sztem változó a beszéd... biztos vannak öröklött komponensei, de azon kívül egyszerűen olyan lapot húztál amilyet...

  nálunk apa későn és "rosszul" kezdett beszélni, én korán és jól, van érzékem a nyelvekhez. gyerek későn kezdett beszélni, de jól, és nagyon jól kommunikált már előtte is pantomimmal, félszavakkal.

  ez van, kíváncsian várom mit hoz emellé ketteske....  az első nyüsszenés... hát nem tudom, nekem már volt egy pont, hogy az eszem lelkem azon volt, hogy egy kicsit pihenjek... tényleg nem kell mindig ugrani. legalábbis érdemes megvárni, hogy lesz-e második nyüsszenés is. mert az sem jön mindig

 • 2009.02.09 13:29:26manka78

  Nálunk már úgy működik, ha nem figyelek rá, akkor elkezdi ütögetni a lábamat és kiabál, hogy Adaaa! Olyan hangosan tud ordítani, hogy fülsértő, így muszáj vagyok odafigyelni.

 • 2009.02.09 13:54:44Felicitasz

  Erenya: sok mindentől függ. Genetika. Kislányok gyorsabbak mint a kisfiúk (tendencia, nem vastörvény). Sok lassú, jól artikulált szülői szöveg (vagyis: nem elég, ha sokat beszélsz hozzá, az is kell, hogy feldolgozható, követhető tempóban, egyszerű szerkezetekkel tedd) - második gyerekeknek ebből kevesebb jut, mert a nagytesó tempóját követik a szülők, hiszen őt is fejleszteni kell (tovább). Második gyerekek a nagytesótól tanulnak meg sok mindent, de ez lassabb folyamat és több benne az ugrásszerű váltás.

  Korai zenehallgatás jót tesz a korai beszédfejlődésnek (tendencia, nem vastörvény). Ha sokat énekelsz a kölöknek, az is. Ha nem igyekszel, hogy kitaláld minden gondolatát, hanem rászorítod, hogy mutogatás helyett mondjon valamit, az is.  És végül: minden gyerek más. Egy kommunikatív típus hamarabb fog beszélni, mint egy ugyanolyan értelmes, de csendesebb típus.  Lehetek bezzeganya? Naaaa, csak kicsit, légysziiiii...

  16 hónapos a fiam, és 150-200 szavas szókinccsel nyomul, és mond már egyszerű mondatokat is (apa elment autó brümm-brümm; madáá eeepüt; stb.) Egy hónappal ezelőtt állítottam össze az akkori teljes szókincsét, az volt az utolsó esélyem ezt tenni, most már reménytelen vállalkozás lenne.

  (Minden másban átlagos gyerek, de másfél évesen ő is olyan lesz, akivel már el lehet beszélgetni.)  És boldog névnapot, Abigél!!!

 • 2009.02.09 14:15:43manka78

  Felicitasz! Ez nem bezzegelés, ezek tények.:)))))

 • 2009.02.09 14:20:20cantaloupe

  MM,

  nekem is tetszett a bejegyzes, Abigelnek pedig boldog nevnapot! :)

 • 2009.02.09 14:22:08Gézengúz_Évi

  Felicitasz:)  Pont ennyi idős volt a fiam, amikor a 270szavas szókincsét összeírtam:) Azt mondták, nem vagyok komplett:)))  Most 22hónapos, és tökéletesen kifejezi magát, összefüggően beszél, történeteket mond, és folyton kérdez. Én meg igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni. Bár egyenlőre nem nehéz, eddig talán a legizzasztóbb kérdése az "anya, miből van a szivárvány?" volt:)

 • 2009.02.09 14:22:09manka78

  Biztos, hogy sokat számít, hogy mennyit beszélünk a babához. mégis a saját példánkon látom, hogy két gyerek között mennyi különbség lehet. Pedig mindkettő velem tölti a nap java részét. A nagy már nem annyira, de baba korában így volt. A kicsivel is folyamatosan kommunikálok. Mások szerint is szépen, tisztán beszélek, mégsem kezd olyan korán beszélni, mint a nővére. Még nálunk a nemekből való különbözőség sem áll, mert mindkettő lány. A kicsivel is ugyanúgy foglalkozok, mint akkoriban a naggyal. A nagy is szépen, tisztán beszél, tőle is azt hallja.

 • 2009.02.09 15:34:39Csöre

  Valaki ajánlotta a böngészőket, úgyhogy én bátorkodok tovább reklámozni: kb. egy héten belül megjelenik a következő kötet Éjszakai böngésző címmel. Csak azért írom, mert mi nagyon szeretjük (szülők is, nemcsak a gyerek!)

  Beszéd: hát, tudjátok, nekünk egy dumagép jutott. Először volt az "ezmiez?" korszak, ezt követte a meglepetésszerűen feltett "hol?" korszak (pl. meseolvasás közben épp ott tartok, hogy "...mondta Rumcájsz." gyerek: "Hol?"), majd a szolíd "kié?" után az eddigi a legnehezebb időszakunk: a "miért?" korszak volt. Félelmetes, hogy egy mondatnak minden elemére rá tudott kérdezni, és olyan láncolatok jöttek létre, hogy ihaj. Én nagyon alaposan-türelmesen igyekeztem (igyekszem, most is persze) válaszolni, mert tanárként van egy olyan teóriám, hogy a diákok a suliban már azért ülnek olyan némán-bambán, mert kisgyerekkorukban a szülők áldozatos munkával leszoktatják őket a kérdezésről ("Mittudomén." "Hagyjálbékén.")

  Érdekes megfigyelésem volt, amikor lurkó megkérdezte, miért fúj a szél, legalább 4féleképp próbáltam valami gyerek-kompatibilis választ adni, de egyik sem elégítette ki ("De MIÉRT?") Végül előálltam a végleges verzióval, amiben volt légnyomáskülönbség meg minden, ami kell, és az jó volt neki, és elég is.

 • 2009.02.09 16:39:54Erenya

  Köszi a válaszokat :)  á, én folyamatosan énekelek, ha kell, ha nem, sztem a gyerekem előbb fog énekelni, mint beszélni...  Nem is tudom, hol olvastam, hogy a beszédfejlődés és a szobatisztaság összefügg... nos, én előbb tudtam az ábécét, mielőtt szobatiszta lettem volna - akkori viszonyok szerint _felháborítóan későn_, 2 és negyed évesen :DDDD

 • 2009.02.09 16:42:10Erenya

  Csöre, teljesen igazad van, óvónőként igyekszem a lehető legminimálisabbra szorítani a kérdések "leintését", ami nem olyan egyszerű 25 dumaláda kölökkel :DDD de mivel én is ezt a nézetet vallom, amit te, elhatároztam, hogy próbálom fenntartani bennük a hitet, hogy kérdezni jóóóó, mert okosodsz tőle

 • 2009.02.09 18:19:37hüjegyerek

  vééééégre véééégre Abigéééél!!!!!!

  na akkor most el is olvasom :)

 • 2009.02.09 18:23:21Kisangyal2

  Abigélt nem lehet esetleg megkapni? :)

  Boldog névnapot!!!!!!!

 • 2009.02.09 18:29:08hüjegyerek

  Kisangyal2,  ezt fejtsd ki bővebben :))))

 • 2009.02.09 18:38:55manka78

  Amikor az én gyerekeimet akarják elkérni egyesek, akkor azt válaszolom,hogy mindenki csináljon magának.:)))))

  Mondjuk csak akkor, ha nagyon hülyék kérdezik.

 • 2009.02.09 18:52:02evet

  Igen a miértes korszak nagyon vicces, azért én bevetettem az azért mert a kisnyúl szőrös lezáró mondatot, amikor negyedszerre jutottunk vissza a kezdőponthoz.

  Most 5 éves, és a legszórakoztatóbb, amikor visszmeséli az esti mesét, azokkal a jó kis fordulatokkal, amiket olvastunk, de már sajátokat is ír. Az első, amit kitalált, még 2,5 évesen csak egy cím volt, Vacak és a pelenka, a napokban megírta hozzá a mesét is.

 • 2009.02.09 21:55:52cinyó

  Imádom Abigélt, és a hogy írszróla! "vagy az is lehet, hogy a maci egy kimondhatatlan nevű totemállat..."->ezen a mondaton még mindig nevetgélek :)

 • 2009.02.09 22:38:45hüjegyerek

  a posztok alapján mókás lehet Abigéllel együtt élni :)

 • 2009.02.09 22:39:34hüjegyerek

  ja és az külön tetszik, hogy nincs tetőtől talpig rózsaszínbe öltöztetve a kisasszony :)

 • 2009.02.09 23:51:44Metog

  A fiam 2, évesen mondatokban halandzsált. Pl.: Papa bumbo ka, didibá pu nem. ez azt jelentette, hogy a papa beállt a garázsba, a dinnyésbácsi nem zárta be a csomagtartót. Aztán egyik napról a másikra gyönyörűen, ragozva, teljes mondatokban beszélt.  Abigél gyönyörű. Kár, hogy nem hallunk - továbbra is - rólatok heti rendszersséggel.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta