A lombikbébi nem okoz rákot

A méhen kívüli megtermékenyítéskor használt gyógyszerek nem okoznak rákot - állapította meg egy átfogó dán tanulmány, amelyet pénteken ismertetett a BBC brit közszolgálati portál. A kutatók több mint 54 ezer olyan nő esetét vizsgálták meg, aki 1963 és 1998 között kapott kezelést lombikbébi-program keretében. Azt találták, hogy a gyógyszerektől nem nőtt a petefészekrák kockázata.



A méhen kívüli megtermékenyítést elősegítő gyógyszerek esetleges rákkeltő hatásáról 3 évtizede folyik a vita. Számos tanulmány is készült, de ezek eredménye egymásnak ellentmondó. A dán kutatók átlagosan 16 éven át kísérték figyelemmel a méhen kívül megtermékenyített asszonyokat. Még azoknál sem találtak megnövekedett rákkockázatot, akik 10-nél is többször kaptak kezelést. Azoknál szintén nem, akik többszöri kísérlet után sem estek teherbe, írja a Független Hírügynökség.

A kutatást azonban még folytatni kívánják, mivel az asszonyok közül sok még nem érte el azt az életkort, amelyben a petefészekrák leggyakrabban jelentkezik. A dán kutatásról a British Medical Journal című orvosi lapban jelent meg beszámoló.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek