SZÜLŐSÉG

A lombikbébi nem okoz rákot

2009. február 6., péntek 17:40

A méhen kívüli megtermékenyítéskor használt gyógyszerek nem okoznak rákot - állapította meg egy átfogó dán tanulmány, amelyet pénteken ismertetett a BBC brit közszolgálati portál. A kutatók több mint 54 ezer olyan nő esetét vizsgálták meg, aki 1963 és 1998 között kapott kezelést lombikbébi-program keretében. Azt találták, hogy a gyógyszerektől nem nőtt a petefészekrák kockázata.A méhen kívüli megtermékenyítést elősegítő gyógyszerek esetleges rákkeltő hatásáról 3 évtizede folyik a vita. Számos tanulmány is készült, de ezek eredménye egymásnak ellentmondó. A dán kutatók átlagosan 16 éven át kísérték figyelemmel a méhen kívül megtermékenyített asszonyokat. Még azoknál sem találtak megnövekedett rákkockázatot, akik 10-nél is többször kaptak kezelést. Azoknál szintén nem, akik többszöri kísérlet után sem estek teherbe, írja a Független Hírügynökség.

A kutatást azonban még folytatni kívánják, mivel az asszonyok közül sok még nem érte el azt az életkort, amelyben a petefészekrák leggyakrabban jelentkezik. A dán kutatásról a British Medical Journal című orvosi lapban jelent meg beszámoló.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.06 20:25:22Subbantósdi

  Remélem, hogy nem növeli jobban a rák kialakulásának kockázatát az, hogyha valaki lombikprogramban vesz részt, mert én teljes mellhosszal a lombikprogram mellett állok, hiszen ez oly sok párnak az egyetlen esélye, hogy gyermeke, gyermekei esetenként, szülessenek és ez a legfontosabb, hogy minél több gyerek szülessen olyan helyen, ahol ezt tényleg tervezik és a babának jó helye van, és ez mind a családnak, mint a társadalomnak egy nagyon fontos feladatának kéne lennie a program kellő támogatása.

 • 2009.02.06 20:34:11jazmine

  Én egy olyan felmérést/kutatást szeretnék, ami kicsit összetettebb. mert ok, h növelik/nem növelik a hormonkezelések. De pl. ezek a nők dohányoznak? Szedtek éveken át fogamzásgátlókat (ha igen, akkor összehasonlító vizsgálat a lombikozó és nem lombikozó fogigátlósok között)? A családjukban előfordult petefészekrák? Hol élnek (nagyváros-tany)? Hogyan (stresz, munka, alkohol, sport)?

  stbstbsb.  Szeretnék jól fizetett semmikutató lenni...

 • 2009.02.06 20:35:39jazmine

  És még egy ötlet: esetleg azt megvizsgálni, h a sokszor próbálkozó sikeresek és nem sikeresek között van-e különbség ebben, azaz esetleg a terhesség/szoptatás alatti hormonok kompenzálnak-e?

 • 2009.02.06 20:43:13anyamadár

  Kicsi csibe, a probléma szerintem:

  - nem közlik a lehetséges rizikófaktorokat a szülőjelöltekkel,

  - mivel a leendő szülők pl. a rákra hajlamosítással nincsenek tisztában nem jár az anya a szokásosnál gyakrabban szűrővizsgálatokra, amikor pedig a rákbetegségek nagyrésze egészen korai stádiumban kezelhető, esetleg gyógyítható,

  - elég régóta gyanítják, itt-ott meg is jelenik (kisbetűs szövegben), hogy a hormonkészítmények pl. fogamzásgátlók hajlamosíthatnak mellrákra, de ezt orvosi rendelőben soha nem fogod hallani a nőgyógyász szájából, mikor döntened kell erről - mert ugye a gyógyszeriparban nagy pénz van.

  Nem összeesküvés elmélet ez, hanem üzlet.  Hogy a kérdésedre válaszoljak: én vállalnám a kockázatot ha más úton nem lehetne gyerekünk, de az átlagosnál rendszeresebben járnék rákszűrésre az biztos.

 • 2009.02.06 20:53:13MLH

  Én vettem részt lombikkezelésben és elég kis adag hormonokkal megúsztam. Az orvosom mégis mindegy újabb próbálkozás előtt ragaszkodott a mammomgráfiához és persze a méhnyakrákszűréshez a biztonság kedvéért. Azt mondta ilyen nagy mennyiségű hormon akármit is csinálhat a szervezettel.

 • 2009.02.06 20:54:34anyamadár

  MLH máris megcáfolt, de ez nekem örömteli. Ezek szerint mégis van lelkiismeretes nőgyógyász aki ezekre odafigyel.

 • 2009.02.06 20:55:26jazmine

  Nekem eddig minden mezei nőgyogyim is ragaszkodott a méhnyakrákszűréshez évente. Lombikra pedig nem is mehetsz nélküle...

 • 2009.02.06 21:03:58anyamadár

  Jazmine a rákszűrés évente ajánlott minden felnőtt nőnek. Az én nőgyógyászom is megcsinálta mindig.

 • 2009.02.06 21:07:22MLH

  Igen, csakhogy a lobmik alatt nem évente, hanem gyakrabban csinálták a méhnyakrákszűrést.

  Egyébként úgy tudom, hogy 3 évente kötelező, évente ajánlott.

 • 2009.02.06 21:14:13jazmine

  Anyamadár, így van, csak ahhoz az is kell, h elmenj a nőgyogyidhoz min. évente... Nagyon kevés nőismerősöm jár, aki (már) nem akar gyereket és fogigátlózik... Pedig küldenek "felszólítást" is.

 • 2009.02.06 21:19:52horadi

  Én akkor kezdtem ezeknek a dolgoknak utánajárni, mikor a 3. meddőségi központban sem találtak nálunk semmi okot a meddőségre. Benn ültünk konzultáción M.o. egy legnevesebb, médiában állandóan szereplő meddőségi szakemberénél, ő széttárta a karjait és azt mondta, hogy minden értékünk tankönyvi, egyszerűen nem tudja megmondani, miért nem jön össze a baba. A következő mondata ez volt: "mikor kezdjük a stimulációt?" és már nyújtotta is át a hormon beinjekciózására szolgáló tollat.  Egyből húzott volna be minket a darálóba. Ez elgondolkodtatott. Mondjuk nálunk a családban sok rákos beteg volt/van, anyai ágon a nagymamám rákban halt meg, anyut 39 évesen kellett teljesen "kipakolni" nőgyógyászatilag. Ezek miatt úgy gondoltam, hogy ezt nem vállalom be.  Meg aztán az otp-vel közösen vettünk egy lakást, inkább erre költöttük a pénzt. ;-)  Köszi Nyulacs, a lányok jól vannak!

  Bár Dzsenit tegnap a játszótéren eltalálta egy hinta, hiába kértem ezerszer, hogy ne menjen oda. Úgyhogy most van egy kis duzzanat a járomcsontján, de hangulatilag meg sem látszik rajta, ugyanúgy rosszalkodott egész nap! :-D

  Nagyon drukkolok Nektek a babához!!!

 • 2009.02.06 23:36:06arwena

  A cikk arról szól, hogy a PETEFÉSZEKRÁK kockázata nem nőtt a lombikozástól. De nemcsak p.fészekrák létezik!!!! A többit nem vizsgálták? Hol vannak a britttt tudósok?

  Amikor 3 éve belekezdtem a lombikprogramba, egy "segítőkész" ismerősöm elmesélte, hogy egy ismerőse a közelmúltben hunyt el, szegényke éppen elkezdte a lombikot, és pár hét alatt halálos pajzsmirigyrákja alakult ki, az elbeszélés szerint a hormonkezeléstől... Nekünk szerencsére nem a halál, hanem az élet jutott, egy életerős csemeténk született a lombikprogramból. (Igaz, nálunk senki nem volt rákos beteg a családból, mint Horadiéknál, ld. fent. )

  Abba is hagyom, nem akarok ijesztgetni. Egy felnőtt ember el tudja dönteni, hogy bele akar-e vágni a lombikprogramba, sok jó megoldás létezik az életben.

 • 2009.02.07 09:32:10rita a felcser

  Istenem.100 emberbol 50 rakban fog meghalni,a tobbit elviszi a szive.(baleseteket nem szamolom most)HA az a rak petefeszekrak akkor az van.Oda kell jobban figyelni,es rendszeresen ultrahangoztatni a medencet.Kulonben ha nem lehetne gyerekem,leszarnam hogy milyen kockazatot novel a stimulacio es belevagnek mert megeri.

 • 2009.02.07 09:40:09nyulacs

  Nekünk hatalmas szerencsénk volt, 1.-re, kevés hormonnal összejött a babánk (az más kérdés, hogy most veszélyeztetett vagyok, és izgulunk, hogy egészségesen és időben jöjjön a világra), egyszem embrióból. A pcos miatt még a kevés hormontól is úgy reagáltak a tüszőim, hogy lett egy kis túlstimum. És hiába volt rák a családban, az 5 tb támogatott eljárást szép lassan elhasználtuk volna a siker érdekében. Kell köztük a szünet, a méregtelenítés, pozitív gondolatok, relaxáció.  Most kezdtem a tesó kérdésen gondolkozni. Nos, tesónál már nem fogunk belevágni. Mert valóban van kockázat, egészségileg (mind testben, mind lélekben), anyagilag (és nagyon idő és pihenés igényes, és a napi fél kg hús fogyasztás 2 hónapig sem hiányzik). Ha vmi isteni csoda folytán természetes úton nem jön össze 5-10 évig (védekezni többé már nem fogok), még örökbe is fogadhatunk vagy majd egy gyermekünk lesz és kész. Az sem tragédia ebben a borzalmas világban!  Horadi: jobbulást a kislánynak!!!

 • 2009.02.07 09:44:53wish73

  a rákszűrés a méhnyakrákra vonatkozik.a petefészekrákot nemhogy nem szűrik, de diagnosztizálni is csak akkor szokták, amikor már túl van az ember az első stádiumon, addig ugyanis nem okoz panaszt.

 • 2009.02.07 09:50:06hinta-palinta

  és a legagresszívabbak közé tartozik...

 • 2009.02.07 15:21:02drlucifer

  Hip-hip hurrá, nem okoznak rákot az ikreim... :P Tényleg kicsit fura a cím, mert nem a baba okozza (ha van összefüggés). Amúgy nekem sem említettek ilyen összefüggést a program alatt, de ha mondják, akkor is bevállaltam volna.  Horadi!

  Kíváncsi lennék, hogy ki volt ez a doki....  Nyulacs!

  Hajrá spontán baba!

 • 2009.02.07 16:57:23vasszűz

  MLH!  "Egyébként úgy tudom, hogy 3 évente kötelező, évente ajánlott. "  3 évente ajánlott, mert a TB támogatja minden 3 évenkénti szűrést.

  Viszont ha valakinél a következő évben alakul ki a rák, és nem ismerik föl időben, az a hajára kenheti a három évenkénti vizsgálatot.:(

  Sajnos, el kell menni évente, és fizetni a vizsgálatért.

 • 2009.02.07 21:07:05horadi

  drlucifer!

  A BMC-ben jártunk Dr. Konczhoz.

  Vele csak az a baj hogyha nincs kamera a közelében, illetve más is... khm (mindenki tudja, miről van szó), akkor már nem olyan barátságos az emberrel. :-(

  Volt olyan, hogy velem vizsgálat előtt kiabált, mert szerinte nem tartottam be az egyik utasítását. Ott álltam előtte, deréktól lefelé levetkőzve.

  Életem egyik legmegalázóbb élménye volt, zokogtam hazafelé. Ennél a pontnál hagytuk aba az orvoshoz járkálást.

 • 2009.02.07 21:07:29horadi

  *abba

  elnézést!

 • 2009.02.08 08:09:43drlucifer

  Horadi!

  Ez nagyon gáz. Asszem én visszakiabáltam volna. Nekem szerencsérenem volt ilyen

  Bocsaz offért, csak kíváncsi voltam.

 • 2009.02.08 08:33:32rita a felcser

  Nem is azt mondtam hogy lehet szurni a p.rakot.De evente egy ultrahang segit .Sokat.Ha nagy a kockazat akkor felevente.

 • 2009.02.08 10:58:17arwena

  Kicsikét off: Nyulacs, nagyon drukkolok! Nekünk is egyszem embriócskánk volt, és egy aranyos kisbaba - most már nagy lókötő - lett belőle. Most spontán terhes vagyok, hamarosan szülök. Mi is megpróbáltuk második alkalommal elkerülni a mesterséges megtermékenyítést, mert a hormonkezeléstől (pedig én csak picike, kísérleti adagokat kaptam első nekifutásra)eléggé émelyegtem, meg úgy egyáltalán nem hiányzik az embernek az a sok beavatkozás. A második bébink viszonylag könnyen összejött házilag, amikor itt volt az ideje. Ez egy nagyon klasszikus eset, sokakkal megtörténhet (persze a kinduló problémától függően), remélem, ti is hasonlóan jártok majd :-)

  Horadi, nem csodálom, hogy abbahagytátok a kezeléseket ilyen orvosi viselkedés hatására. Pont ebben a szakmában dolgozó orvos tudhatná, hogy milyen szörnyű lelkiállapotban van a páciense, ha már kénytelen hozzá fordulni...!

 • 2009.02.08 11:07:35Meni

  Nagyon OFF, de segitsegek lecci > a fiam kedd ota egy falatot sem eszik. Beteg volt, magas lazzal negy napig (mas tunet semmi, lehet hogy influenza volt), de pentek delutan ota nincs laza. Ennek ellenere egy falatot sem hajlando enni semmibol, csak iszik.  Nagyon nyugos, faradekony, sokat alszik, amit nem is csodalok, kaja nelkul. A verkepe tok szar lett, sulyos vashianya van, kell majd mennunk hematologushoz is vele.  Kerdesem a kovetkezo> en vagyok paramami, eleg ha iszik, varjak turelmesen, vagy azert most mar kene valamit kezdeni ezzel a nem eves dologgal? ON

 • 2009.02.08 11:19:09huhhh

  Meni, inkább mutasd meg egy hozzáértőnek, nézze meg, és a látottak alapján mondja ki ő, hogy még várhatsz-e vagy sem. Tudom, hogy a cukros löttyök normális körülmények között nem jók, de ha tényleg SEMMIT nem eszik a kicsi kedd óta, akkor ügyelj arra, hogy biztosan elegendő folyadékot igyon, és az a bizonyos folyadék cukros (ne édesítőszeres, hanem cukros!) legyen, nem nagyon, csak kellemes édes (cukrozott vagy mézes tea, limonádé, ilyesmi).

 • 2009.02.08 11:21:56huhhh

  Merthogy az aluszékonyság és a fáradékonyság az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) következménye is lehet, úgyhogy most hajrá az édes italoknak, ha már egyáltalán nem eszik, csak iszik a gyerek.

 • 2009.02.08 11:24:24anyatájger

  Húú, Meni, sajnálom :( Én nem vagyok szakértő és azt sem tudom mennyi idős a fiad, de ha vashiánya van, akkor feltétlenül próbáld meg etetni! Azért alszik ennyit szegénykém.

  Kedvenc kajái esetleg nem mennek? Az én kisfiamnak, amikor beteg volt, akkor csak a tápszer (tejital) és turmixok mentek szigorúan cumisüvegből, egymáshoz bújva. Próbáld meg!

 • 2009.02.08 11:30:18wish73

  lehet, h durván be van gyulladva a torka, tüszős mandula, ilyesmi, és azért nem fogad el semmit, mert fáj neki a nyelés.

 • 2009.02.08 11:44:31baudolinA

  Meni,

  ha súlyos vashiánya van, akkor sürgősen vidd el hematológushoz. Valószínűleg egy hosszas vaskúrát fog felírni (velem is ez van, augusztus óta szedem, és még kb. 2-3 hónapig kell szedni), mert szöveti vashiányom volt (van?). Egyébként amit huhhh ajánlott, az jó dolog, nekem legalábbis használni szokott. Gyakran kínáld.

 • 2009.02.08 11:53:11Meni

  Koszonom amit irtatok, a hematologushoz ma kapom a beutalot, de mar csutortok ota nagy dozisban kapja a vasat. A gyerekorvosnal utoljara csut. reggel voltunk, nem latott semmit a torkaban. Ma visszaviszem hozza, hatha mond valami okosat.  A gyerek egyebkent ket es fel eves, es szerencsre nagy kakao rajongo, most azon el. Abban van cukor is, de ha teat adok neki, akkor abba is mindig rakok cukrot neki. Probaltam mar az osszes kajajat, ami szeret, csokit, chipset, mindegy, csak egyen. Egy falat/kanal, es kesz...  Tiszta szivas, mert kozben anyosom es a kislanyom is elkapta az alapvirust, utobbi raadasul fogzik is. Es most hivott a ferjem, hogy ugy erzi hoemelkedese van. Utalom a telet...grrr...  ON es bocsi... :(

 • 2009.02.08 11:58:27huhhh

  Meni, az a bizonyos egy falat szilárd kaja közben nem sír vagy panaszkodik?

 • 2009.02.08 13:25:51nyulacs

  Drlucifer: köszi! Ti terveztek még babát?  Arwena: akkor a Ti példátok fog előttem lebegni! Elvileg nem átjárhatók a petevezetékeim és a pcos miatt nincs peteérésem. De a hormonális részét rendbe szeretném tetetni, hogy ciklusom legyen és akkor hátha egyszer megnyílik az egyik petevezetőm. Csodák vannak és a remény hal meg utoljára! Mi aztán tudjuk! :-)  Horadi: ezért döntöttem magán intézmény mellett és még ott is vannak dolgok...

  Sajnálom, hogy ilyen dokik praktizálnak, hogy belefásulnak abba, hogy segítsenek!  Meni: :-(( Jobbulást!!!!!!!!!

 • 2009.02.08 13:51:07Meni

  Huhh, nem, nem panaszkodik. Siman lenyeli, aztan kozli, hogy nem ker tobbet. Semmibol. Akar szilard, akar kremes, akarmilyen izbol...  koszi Nyulacsi, igyekszunk meggyogyolni, csak emiatt a hulye ehezes miatt aggodom...meg az alacsony vorosversejt szamon, de azt majd megoldja a hematologus...

 • 2009.02.08 14:03:32huhhh

  Meni, akkor valószínűleg nincs olyan gyulladás, ami miatt nehéz lenne neki a nyelés, egyszerűen csak nem kívánja a töményebb kaját a betegség után. Akkor szerintem nyugodj meg egy kicsit, a kakaóból megvan a fehérje és a cukor, éhen nem hal, kiszáradni nem fog, a vércukra nem zuhan veszélyes mélységbe, úgyhogy előbb-utóbb szép lassan majdcsak visszaszokik a betegség előtti étrendre. Jobbulást nektek és persze sok-sok türelmet! :))

 • 2009.02.08 14:14:24horadi

  Arwena! Gratulálok a spontán babához! :-)  Nyulacs! Nézték már az inzulin szintedet? Persze nem törvényszerű, de lehet, hogy a hosszú idő óta fennálló pcos miatt kialakult az IR.  Meni! Jobbulást a kisfiadnak!

 • 2009.02.08 16:41:11nyulacs

  Horadi: úgy tudom, a pcos-t az IR okozza. Pcos nincs IR nélkül, tehát nekem tuti van. Sajna pont a lombik előtt nézettem volna. Aztán az 1. lombikkal össze is jött a babó. :-) 25. hétben vagyunk. Csak ugye az IR miatt esélyes a terhességi cukor, diétázom. És az is bizonyított, hogy a pco-sok és lombikosok sokkal hajlamosabbak a terhességi toxémiára, remélem, elkerül minket.

  Szülés-szoptatás után jöhet a diéta-sport-metformin trió.

 • 2009.02.08 17:05:36csutkababa

  Meni

  Sokat iszik,de mellette sokat is pisil?

  Fertőzés utáni állapotban vagytok?

  Alig eszik?

  Sokat alszik, aluszékony, bágyadt?

  Fogyott? Száraz a bőre?  Nem érzel rajta acetonszagot????  Sürgősen éhomi vércukormérést! Vagy legalább a vizeletéből nézzetek cukrot!!!!!!  A felsorolt tünetek akár diabetes insipidusra is utalhatnak!!!!!!  Remélem nincs baj....

 • 2009.02.08 17:08:07csutkababa

  nyulacs

  Neked is hadd ajánljam a krómot.

  Biokróm v. GTF króm néven lehet kapni.

  Pozitívan befolyásolja a cukoranyagcserét, IR, IDDM, NIDDM esetén is kivédi az éhségrohamokat, mert érzékenyíti a sejteket az inzulinra, nincs inzuliémia, nincs farkaséhség, egyenletesebb a cukorszint.

 • 2009.02.08 17:22:45nyulacs

  Csutkababa: terhesen sem árthat?

  Milyen mennyiségben kell szedni? Patikában lehet kapni? Ha nincs még cukorbetegségem, akkor is csak használhat?

 • 2009.02.08 17:51:46csutkababa

  Legjobb tudomásom szerint nem ártalmas terhességben sem. Ugyanis csak a cukoranyagcserében van szerepe.

  Patika, vény nélkül kapható. 2x1 a dózis.

  Sima fogyókúrában is használható, könnyebb a diétát betartani.Én pár éve 6 kilót dobtam le valóban éhezés nélkül.

  Referencia: Dr H. Nóra diabetológus, Eger.

  Volt rá példa, hogy inzulinos cukorbeteg elkeztde szedni, és vissza kellett venni az inzulinadagot, mert elég lett a kevesebb is.

  Csökkent glukóz tolerancia, PCOS, DM, ezekben mind jó.

 • 2009.02.08 17:54:03csutkababa

  Nyulacs: De ha szedsz terhesvitamint, nézd meg, van-e benne króm!

  Rögtön kiderül, lehet-e szedni terhességben:-)

  És akkor csak 2x 1/2 et szedj a krómkészítményből.

 • 2009.02.08 18:04:58nyulacs

  Csutkababa: van benne króm, króm-pikolinát formájában. :-) De terhesvitamint csak 2-3 naponta szedek, senki nem ajánlja, hogy túlturbózzam a babát. Kálciumot, magnéziumot amúgy is max. adagban nyomom és Corinfart a méhösszehúzódások ellen.

  Köszi a segítséget! :-)

 • 2009.02.08 18:20:46csutkababa

  Hehe, a króm-pikolinát az a forma,ami szinte semennyire nem szívódik fel:-)

  A krómtabletta élesztőtabi, azaz az élesztőgombával megetetik a krómot,és tablettázzák.

  A króm-pikolinát a szervetlen forma.

 • 2009.02.08 18:37:02nyulacs

  Akkor miért teszik bele? Ezek szerint tök feleslegesen van benne?

 • 2009.02.08 19:02:16csutkababa

  Nyulacs

  Mint a testépítőknek szánt készítményekben.

  Tény, h a Cr-pik. sokkal rosszabbul szívódik fel, mint a szerves formában lévő Cr.

  Az okot, hogy miért ebben a formában teszik bele, nem tudom.Talán, hogy ne lehessen túladagolni?...

 • 2009.02.08 19:54:41drlucifer

  Nyulacs!

  Nem tervezünk. Nekem egy fiam, páromnak lánya plusz az ikrek. Ez négy. Pont elég lesz. :D

 • 2009.02.08 20:06:23nyulacs

  Csutkababa: hát érdekes...

  Köszi az infót!!  Drlucifer: valóban! :-))))))))))))

 • 2009.02.09 03:23:41arwena

  Nyulacs: a petevezetők megnyílásáról ajánlom a decemberi Bébistart magazin cikkét Várkonyi Andreáról, nagyon érdekes. A vizsgálat szerint neki is el volt záródva a p.vezetéke, aztán egyszer mégiscsak megfogant a kislánya. Nagyon jó, értelemes riport, nem bulváros. És igen, csodák mindig vannak. PCOS ügyben nem vagyok szakértő, de sztem a terhesség és a szoptatás olyan nagymértékben helyrerántja majd a szervezetedet hormonálisan - és lelkileg is!!!!!!! -, hogy bizonyára könnyebben jön a második baba, mint az első.  Meni, jobbulást a gyerkőcnek, remélhetőleg nem szenved semmi itt leírt szörnyű betegségben ... Azért ha kakaót iszik, az nem nevezhető teljes éhségsztrájknak, valamicske tápanyaghoz csak jut! De megértjük, hogy aggódsz! (Anyai tulajdonság.)

 • 2009.02.09 07:48:14monsterwoman1

  Nyulacs!

  Pcos-em, ir-em van.

  Az orvosok azt mondták, nem lehetek spontán terhes, lombik kell. 25 évesen, nagy mértékű fogyás után, derült égből várandós lettem. A dokim végig toxémiával riogatott.Végigstresszeltem a 9 hónapot, aminek eredményeként diabéteszem lett (diétával kordában tartható volt). A 4. hónapban egy 130/90-es vérnyomásra az orvos vérnyomáscsökkentőt írt fel, mondván, nagy veszélyben vagyunk, ezt a gyógyszert a terhesség végéig szednem kell.Mindez arra volt jó, hogy már csak túlélni akarjam a terhességet, a szülés meg egyáltalán ne érdekeljen.Reszkettem, hogy baja lehet a gyerekemnek. Így a professzor ki is kapta belőlem a babát a 38. héten.(mondvacsinált indokkal)  2 évvel később ismét pozitívat teszteltem.Addigra tudatosabb voltam és több volt az önbizalmam. Dokit váltottam. Nem agyaltam szövődményeken, ki akartam élvezni a hasamban érzett első mocorgástól az utolsóig az egészet. Nem lett cukorbajom, sem "magas vérnyomásom". Egy nyugodt, kedves dokihoz jártam, aki azon az állásponton volt, ráérünk cselekedni akkor, ha valóban baj van. Nem volt. A 41. héten született meg a fiam (magától), jóval 4 kiló feletti súllyal.  Nem tudom, te és az orvosod hogy álltok a kérdéshez. Olvasom, hogy írsz a toxémiáról, és szeretnélek megnyugtatni, hogy pcos-szel is simán kihordható és megszülhető egy gyerek (2 is :)). Csak nyugalom, élvezd ki! Hamar elmúlik.:)

 • 2009.02.09 13:44:11nyulacs

  Arwena: köszi a cikket, én is ebben reménykedem. Hátha... Most a kisfiamra koncentrálok, aztán az élet és az idő dönt helyettem.  Monsterwoman: megnyugtattál, köszönöm! Persze nem törvényszerű, hogy kialakuljnak ezek a betegségek a terhesség alatt, csak nagyobb a hajlam. De pozitívan próbálok gondolkodni és megtenni mindent az elkerülésükért. A dokim nem paráztatós, én vagyok, aki mindennek utána olvas, kérte már sokszor, hogy ne netezzek, fórumozzak. :-)) Hehe, még csak az kéne! :-))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta