SZÜLŐSÉG

A nyár végi gyerekek magasabbra nőnek

2009. február 5., csütörtök 18:50

Magasabbak és nagyobb csontozatúak azok a gyerekek, akik nyár végén-ősz elején születnek - állapították meg egy, a Bristoli Egyetem által közzétett tanulmányban. A tanulmány 7 ezer, 1991-1992-ben született gyermek nyomon követésén alapult, és figyelembe vették ezeknek az éveknek a meteorológiai adatait is, hogy meghatározzák, mennyi napfényt kaphattak a terhesség utolsó három hónapjában az anyák. 350 anya esetében vizsgálták azt is, a terhesség 37. hetében mennyi D-vitamint tartalmazott a vérük.Bebizonyosodott, hogy az augusztusban-szeptemberben született gyerekek tízéves korukra 0,5 centiméterrel magasabbak voltak a télen, tavasszal születetteknél, és 12,75 négyzetcentiméterrel nagyobb volt csontjaik összfelszíne. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a gyerekek - azáltal, hogy édesanyjuk terhességének három utolsó hónapja az év legnapfényesebb időszakára esett - nagyobb mértékben részesültek D-vitaminból, ami a kálcium mellett a legfontosabb szerepet játssza a csontképződésben, írja az MTI.

"A nagyobb terjedelmű csontok többnyire erősebbek, és az idősebb kori csontritkulás következtében sem törnek olyan könnyen" - mondta az egyik kutató, Jon Tobias, a Bristoli Egyetem reumatológus professzora. "Minden tényező fontos, ami befolyásolhatja a gyermek csontfejlődését, és a terhes anyák beszéljék meg orvosukkal, kell-e D-vitamint szedniük, különösen, ha gyermekük ősz és tavasz között születik" - fűzte hozzá Jon Tobias.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta