SZÜLŐSÉG

Sulinapló: Ajándék jár a bizonyítványért?

2009. február 4., szerda 10:00

Újabb félévet zártak, immáron a második évben, így lányunk boldog tulajdonosa egy újabb kiváló bizonyítványnak. Meg persze mi is, mármint boldogok vagyunk, csak egy kis baj van velünk. Legalább is velem, azt hiszem. Örülök én persze, meg büszke is vagyok, hogy ügyes és okos lányom van, de ez valahogy én már természetesnek veszem. Természetesnek veszem, hogy amit elolvas, azt megérti, alkalmazza és képes minden fajta elvonatkoztatásra. Természetes, hogy kellő logikai rálátással bír és biztonsággal közlekedik a számok világában, sőt, még az is természetes, hogy jó kézügyessége van, valamint illemtudó és kedves mindenkivel. Ez meg úgy nyomaszt, mert hát hogyan lehetnek ezek a dolgok kézenfekvőek, amikor sokan elvinnék Disneylandbe is, csak tegye oda magát a gyerek egy kicsit jobban.Pedig az iskolában kemény munka folyik, ezzel teljesen tisztában vagyok, sőt azt is tudom, hogy lányom nem fél disznóért kapta a kitűnő bizonyítványát. Amikor tavaly végigültem egy nyílt órát, csak úgy kapkodtam a fejem, hogy milyen agyi fordulatszámmal csinálják végig a napot. Ráadásul a mi iskolánk, azon belül is a szóban forgó osztály a tanárnőnek ’hála’, messze földön híres a teljesítményorientáltságról (milyen szép szó), és erős követelményszintjéről. Röpködött a labda, villámválaszokat követelve (8+7? Labda csapódik, gyerek gondolkodik: 15, labda tanárnak visszaszáll), jöttek az új kérdések azoknak a gyerekeknek, akiket otthon alapvetően kis ovisoknak tartunk, no, jól van, kis elsősök már, hát csak írni tanulnak. Meg olvasni. És számolgatnak is. Meg még mennyi mindent! Nyoma sincs az otthoni kicsit lassú, kicsit bambuló, kelekótya, ruháit szanaszét hagyó gyereknek. A nyílt óra után kiszédelegtünk anyatársainkkal, halk imát rebegve, hogy nem mi járunk már iskolába és gyorsan toltunk egy kávét, hogy helyrebillentsük a vérnyomásunkat. „Ez kemény volt”, nézett rám az egyik anyuka, én meg igazat adtam neki.

Ennek már majdnem egy éve, s ahányszor arra gondolok, hogy abban a kis teremben, ahová naponta útjára bocsátom a lányom az óriási hátizsákjával, mekkora munka folyik. Ott aztán nincs melegedés, hátsó padban nyakbehúzás, „jaj, talán megúszom, hogy nem tudom még mindig” fohász, keményen barázdálják az agyakat. S ha nincs formában a gyerek? Nem halad a többiekkel? Annak hamar nyoma van, még ha nem is rögtön a fél, vagy év végi értesítőben.

Nekünk is ilyen nehéz volt? Vagy csak elszoktunk a környezettől? Az évek bizonyára megszépítik a kezdeti iskolaéveket és a régi iskolai módszereket, mindenestre nincsenek emlékeim arról, hogy gyötrődtem volna a teher alatt. Mások persze biztosan, de nekem olyan természetes volt, pont úgy, mint a lányomnak. Hát kitűnő lett, de hát lehetett volna más is? Kérdezi egy öntelt anya, aki örül, hogy szép eredményt ér el a lánya, de nyilván nagyobb lenne a szomorúsága és szégyene, ha egy kicsivel rosszabb lenne, mint a mostani öröme. Mert már semmi sem jó? Vagyis inkább úgy kérdezem, hogy már semmi sem ELÉG jó?

Míg R.E. szerint az igazán nagy különbségek majd jóval később jönnek elő a gyerekek között, néhány szembetűnő eredmény különbség már most alakulni látszik. Ahol a szülők megértenek és próbálnak motiválni, kisebb, nagyobb sikerrel.

Nézem a lányom. Vajon tudja, hogy megéri jó tanulónak lenni? Még akkor is, amikor év végén nem kap tűzijátékos, petárdás örömtáncot és kisebb vagyonért jutalmat, csak egy „nagyon büszkék vagyunk rád-ot”? Szerencsénk van, az iskolarendszer fejlődött, de ugye, nekünk is van benne némi érdemünk?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.04 21:39:11huhhh

  Cantaloupe, ha látnád, hogy milyen halál nyugodtan mosolygok itt a monitor előtt (jaj, nem rajtad, dehogyis, magadra ne vedd :))), akkor eszedbe se jutna sértettséget emlegetni. Szilárd meggyőződésem, hogy csak a fontos dolgok érdemelnek érzelmeket, egy arctalan fórum pedig nem tartozik ezek közé. :))) Ha pedig hülyeségekre fecséreled az érzelmeidet, legyenek azok pozitívak vagy negatívak, akkor nem marad azoknak, akik fontosak számodra. Na, ezért nem szoktam én itt az égvilágon semmin felhúzni magam. :))))

 • 2009.02.04 21:41:00rita a felcser

  Cantaloupe

  :DDDD

  Vagy.Mi is pontosan az UHT tej????  En errol se hallottam a suliban.Vagy.A sotetebb tyukok sotetebb tojast tojnak mint a vilagos tyukok?(ha valaki tudja,mondja el nekem,ugy tudom nem szamit a szin,de nem voltak sajnos tyukjaink) • 2009.02.04 21:46:05gyöngy1

  A motivàltsàg erösen tanàr- és közösségfüggö. Altalànosban jo tanulo voltam (gyenge suli, jo közösség), gimiban az egyik legrosszabb (nagyon jo gimi, osztàrsaim mind kitünöek voltak, többnyire vàllalkozo, tehetösebb, szülökkel, én szerényebb környezetböl), érettségi utàn technikum-egyetem nagyon jo tanulo lettem ismét.

  Mert egyetemre megjött az önbizalmam, az hogy megtanultam tanulni, a tanàrok pedig nem ismertek. Nem ismerték a koràbbi eredményeimet.

  Gimiben az egyik legelsö osztàlyfönökin, az osztfö mindenkit az (àltalànosbol hozott)àtlaga alapjàn mutatott be. Aztàn angolon ùgy "motivàlt" a tanàr, hogy "most te olvass légy szives, olyan jo kis francia akcentusod van"...

  Az hogy egy gyerek nem "motivàlt" elsöben az nem jelenti azt hogy rossz tanulo lenne. Lehet, hogy ami a többi gyereknek motivàcio az neki nem az. Lehet, hogy a tanàrral, lehet, hogy a közösséggel van gond, vagy éppen az otthoni környezettel (ha nem làtja a gyerek olvasni a szüleit, ha nincsenek könyvek, akkor ö minek tanuljon meg?).

 • 2009.02.04 21:49:06Csöre

  UHT tej: ultramagas hőmérsékleten tartósított (magyarul nem simán pasztőrözött, mert a p. eljárás során még 100 fokig sem forralják, hanem többször gyors egymásutánban 70 fokra melegítik, így csökkentve, de nem nullázva a mikroorganizmusok számát. Ezért kell a zacskós tejet felforralni, ha hosszabb ideig fogyasztani szeretnénk. Az UHT tejet nagy nyomáson 100 fok fölé hevítik, gyakorlatilag sterilizálják, a hosszú eltarthatóság érdekében. Mondtam újat?

 • 2009.02.04 21:49:45reformanyu

  bmbsz:

  olvastam a témában tanulmányokat, nemcsak magyart, olyan is van benne, amelyik azt támasztja alá, amit te mondasz, meg olyan is, ami az ellenkezőjét...

  Természetesen tudom, hogy nem ugyanaz, mintha anyanyelvű tanítaná, de azoknál az ismerős szülőknél, akik csinálják, nem látom a hátrányát. És abban sem vagyok biztos, hogy a fogalmazáskészség is csak ettől függ. Hányan vannak, akik csak egy nyelvet tudnak, mégse képesek rendesen írni? Ezt is meg lehet szerintem tanulni. Ha az iskolában elvileg megtanítják angolul nyelvtanilag, stilisztikailag helyesen írni azt, aki egyáltalán nem tanulta addig a nyelvet, miért ne lehetne megtanítani azt is, aki meg igen? Az anyanyelveden se tudsz születésedtől kiválóan fogalmazni...

  Az akcentussal foglalkozni pedig szerintem lényegtelen, általában, aki iskolában tanulta a nyelvet, nem nyelvi környezetben, van akcentusa. A munkám során találkoztam jónéhány európaival (EU-s támogatások kapcsán), akik eszméletlen akcentussal, és néhány díszpintytől eltekintve stilisztikailag és sokszor nyelvtanilag bűn rosszul beszéltek angolul, de nem annyira, hogy megértést zavarja. Nem is érdekelt senkit. Mint ahogy az sem, amikor egyik kollégánk jó kis ízes magyar akcentussal beszélte az angolt. Ez is inkább nekünk magyaroknak volt vicces, a külföldieknek fel se tűnt.

 • 2009.02.04 21:50:50Csöre

  Rita, tényleg érdekel, hogy mit csinálj a vicsorgó kutyával? Leírom szívesen az ötleteimet, de nem akarok pusztába kiáltott szó lenni...

 • 2009.02.04 21:57:29rita a felcser

  A vicsorgo kutyaval nincs recept.En ugy hallottam,hogy el kell kerulni a szemebe nezni mert fokozza az agrassziot.Sajnos.Azert el lehetne mondani.

  De ha beiratod pirossal a hemoglobin bomlastermeket akkor amikor meglatjak a negyven kilos kutya szarat,fogjak tudni hogy mitol olyan :DDDDDD

 • 2009.02.04 21:59:01Csöre

  Rita, akkor most én kérdezek: némelyik kutyakaka miért fehér? :)

 • 2009.02.04 21:59:21rita a felcser

  Ja az UHT tejjel kapcsolatban,amennyire banalis ,en ezt a nagyapamtol tudtam meg,nem az iskolaban.

  VArom az infot tyuktulajdonosoktol.Hamarosan a gyerek kerdez majd ilyeneket es szep lenne tudnom.

 • 2009.02.04 22:02:05rita a felcser

  Abban a nagyon szomoru esetben ha csak ,kizarolag csontot kap es keves vizet,es kiszaradva talalod meg,marmint az uruleket.Az se feheren jon ki ,a hemo.....miatt.

 • 2009.02.04 22:21:12tistedur

  rita, ha jön a kutya megállsz, nem mozogsz,nem emeled magad elé a kezed és kedves hangon azt mondod neki,hogy jó kutya :)utána pedig elmeséled neki az életedet mosolygó arccal...majd ha a gazdája is megjelent,azt már bánthatod :)

 • 2009.02.04 22:31:38oreille

  Gyöngy! köszi!  más nyelveknél vannak itt (Lux.) kezdeményezések arra, hogy a gyerekek megtanulják/fenntartsák az anyanyelvüket. ezek általában havonta pár alkalommal, hétvégenként vannak.  itt van magyar osztály az eu-i iskolában, de oda biztosan nem fogjuk beiratni. talán keresünk majd egy tanárt, nem tudom...

 • 2009.02.04 22:35:31baudolinA

  oreille,

  Luxembourgban valamelyik EU-s intézménynél dolgozol?

 • 2009.02.04 22:44:42oreille

  igen

 • 2009.02.04 23:39:39baudolinA

  Csak azért kérdezem, mert voltam az egyikben gyakornok, és finoman tapogatóztam, hogy esetleg ismerlek-e. :)

 • 2009.02.05 03:54:30Kipikopii

  Egy erdekes teny: a PISA (en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment) felmeresek alapjan Finnorszag mar evek ota elso helyen all a 15 eves tanuloi teljesitmenyevel. Finnorszagban - tudomasom szerint - nem osztalyozzak a gyerekeket az elso es masodik osztalyban es az iskolat is 7 eves korban kezdik.

 • 2009.02.05 03:54:44Kipikopii

  Egy erdekes teny: a PISA (en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment) felmeresek alapjan Finnorszag mar evek ota elso helyen all a 15 eves tanuloi teljesitmenyevel. Finnorszagban - tudomasom szerint - nem osztalyozzak a gyerekeket az elso es masodik osztalyban es az iskolat is 7 eves korban kezdik.

 • 2009.02.05 07:46:04Subbantósdi

  Kipikopi: akkor már "haladunk", mert már Magyarországon is lassan és nemcsak az év veszteseket veszem számba, mikor ezt mondom, hét évesen kezdik a gyerekek az általános iskolát.

 • 2009.02.05 07:58:05szanna

  Rita! A tojás színe a kajától függ, mit adnak a tyúknak enni. Anyukám sokfüvet ad a tyúkjainak, sötét sárgája van a tojásoknak. (A boltban is lehet kapni sötétebb tojást. Van olyan tyúkfarm, ahol nem szűk ketrecben tartják az állatokat és kapnak zöldet is. Ez a tojásokra ütött számokból - nem tudom melyikből- látszik, de a dobozra is kiírják. Ha a tojás nem innen származik, de sötétebb a sárgája, akkor ételfestéket (pl. kurkumát) adnak a tyúkoknak a tápjukba adagolva.)

 • 2009.02.05 09:16:31gyöngy1

  Oreille!

  Itt Bxl-ben is az eu-s suliban van magyar oktatàs, de mivel a szerzödésem véges, a tandijat egy idö utàn nem tudnàm fizetni, illetve a minösége ezeknek a suliknak nem valami kiugro.

  Az itteni magyar intézetben is van hetente magyar foglalkozàs, de pont szombat délelött. Minden szombat délelött van (nekünk éppen az ùszàs). Az itteni kollegàk meg inkàbb fiatalok, gyerek nélkül. Gyerekeset nem ismerek...

  Kicsi a vilàg most született egy luxemburgi kollegànak egy magyar-francia babàja.

 • 2009.02.05 09:24:39mammina

  oreille

  meg tudod tanitani a gyermeked magyarul, termeszetesen. nem konnyu de lehet. en is itthon tanitom - harmadikosnak felel meg otthon is - olaszorszagban vagyunk. en ugy latom, hogy kb negyedikig otodikig lehet oket otthon tanitani ha nem vagy magyartanar. en kihoztam az osszes magyar tankonyvet es nem szegyellem, bizony hasznalom en is a helyesirasi utmutatot is. hiaba votlam regen magyar nyelv irodalombol tokeletes, a masik nyelvek amik azota hozza jottek, kicsit elhomalyositottak a tudast. de utana lehet nezni. addig amig csak a helyesiras, maganhangzo, massalhangoz megy, nincs baj. a szofajok, mondatelemzesek korul kezdodik, de meg az is megy. amikor jon komolyan, ami kb otodikben kezdodik, es foleg rengeteg magyar vers es szoveg olvasasa elemzese, megtanulasa kell hozza, az mar huzos lesz. onnantol azthiszem en is keresek egy szakembert a lanyaim melle, mert azt mar nem tudom bevallalni, nem akarok hulyeseget sem tanitani neki. hiaba beszel tokeletesen magyarul, fogalmazni es irni nagyon-nagyon nehezen megy neki, mert nem az ugrik be. o olaszul tanul, ir-olvas szamol, es hiaba a beszelt nyelvi tudas, visszaadni irasban tragikus sokszor. es hat valljuk be nehezkes is ravenni hogy tanulja, mert rggel 8tol delutan 5-ig suliban olaszt es angolt tanul, heti ketszer roplabdazik, egyszer hittan delutan, es bizony nem sok kedve van meg ezek utan otthon elovenni a magyart es velem irogatni es tanulni. de becsuletere legyen mondva, nyuvi a magyar konyveket es probal a baratnoinek levelet irni. sajnos egyszer az egyik baratnoje kinevette mert olasz rendszerrel irt a K betu helyett mndenhova c-t, es a C helyere sokszor Z-t, es az akkor kicsit visszavetette, de utana megertette hogy javitani lehet ezen is, es nem o a buta, hanem az aki nem ertekelte hogy o szeretne tanulni. bocsi ha hosszu lett.

 • 2009.02.05 12:07:43oreille

  Baud! a Bizottságnál dolgozom, de felénk elég ritka madár a gyakornok. aztán lehet, hogy az az egy pont te voltál :-)  Gyöngy! a yahoo-s magyar levelezőlistát ismered?

  a magyar osztály itt sem nagy durranás, illetve nálunk elég kicsi az esély, hogy valaha Magyarországon élünk majd, ezért értelmetlennek találom.

 • 2009.02.05 12:14:49oreille

  Mammina! köszi a biztatást!

  (nagyon buta kérdés:) többféle módszer szerint léteznek tankönyvek most otthon? ha igen, ti melyiket használjátok?

 • 2009.02.05 12:32:52Blueray

  Mi soha nem adtunk a gyerekeinknek ajándékot, pénzt v. bármi mást a jó jegyért, vagy bizonyítványért. Pontosabban ez így nem igaz, hiszen a szülő őszinte öröme, dícsérete, büszkesége tkp. igenis ajándék.

  De az "ajándék" lényege éppen az, hogy nem valami egyébként elvárt teljesítmény fejében, mintegy ellenszolgáltatásul adják.

  Sokan sajna összetévesztik a jutalommal (ami lényegében fizetség, bérezés). • 2009.02.05 12:38:51Blueray

  Hogy megéri-e jől tanulni?  Pontszámmmániás, teljesítményorientált világunkban igen. Igen, ha a "jótanulás" eredményét kizárólag jó jegyekben mérjük(ki vitathatná, hiszen mindenki tudja, hogy ha a gyerek érvényesülni akar, be szeretne jutni az áhított, piacképes diplomát kínáló egyetemre,legyen pontszáma jó nagy zsákkal, különben mehet, ahová akar).

 • 2009.02.05 13:19:52mammina

  oreille

  tobbfele persze. mi kapjuk a sulibol ahova beirattam, de mivel kulfoldon jar suliba, igy "magantanulonak" kellett kerni es csak osztalyozo vizsgakat kell tennie nyaron. a suli a mozaik kiados es apaczai modszeres konyveket hasznalja. mi vettuk meg melle a tankonyvkiado Csikos malacka szereplesevel levo konyvsorozatot is. nekem ez kicsit sok, en jobb szeretem a mozaikost. elso ket evben mindenbol vizsgazott, az iden majd csak magyarbol kell mar, mert a tobbi targybol elfogadjak a kinti bizi eredmenyt. magyart le kell tenni, meg negyediktol a torit is, hiszen itt magyar tortenelmet nem tanul. meg nem dontottuk el, ogy a matekot is kerjuk e, mert abbol otthon elorebb jarnak a vele egyosztalyos gyerekek. attol fugg hogy mennyire lesz idonk egymasra mennyire tudom ot elorevinni matekbol is. nem is annyira a tudas szint a baj, mint hogy megvannak a metodusok hogyan kell - ahogyan a sulik lenyomjak - levezetni egy feladatot. nem eleg egy szoveges feladatnal megmondani a vegeredmenyt, hiaba jo, ha nem jol vezeti le, nem fogadjak el. ez a fura, hogy eu tagok vagyunk, de megsem. elfogadjak a mas orszagok bizonyitvanyat, de megis kerik az osztalyozo vizsgat, ha be akarom iratni otthon is, persze csupan hogy felmerjek mit tud. igy kerult egy baratnom harmadikos kislanya elso osztalyba, mert nem tudott olvasnies irni rendesen, es igy kerult az otodikes gyerek harmadikba otthon, mert nem ismert egy csomo speci magyar dolgot. nem tragedia, most meg konnyeden veszi, sztem meg ezt az evet is. a negyedik ev vege lesz huzos, foleg hogy akkor mar a kicsit is szeretnem majd masodikbol levizsgaztatni. (o kicsit nehezebb eset :-)) persze ugyanez visszafele is igaz, a magyar kislany beult itt a koranak megfelelo hatodik osztalyba - zero nyelvtudassal persze - es szerencsetlen csak szenved, mert nem tudja az alap olasz dolgokat, de elfogadtak a bizonyitvanyat. beszelni gyorsan megtanult, es van mellette kirendelt magyar nyelvu segito is, de a tobbi tantargybol akadozik nagyon. normalis. majd utoleri magat, legfeljebb ujra ismetli az osztalyt. en ezt szeretnem elkerulni, ha esetleg megis otthon kell folytatnunk egyszer ne legyen gond. foleg tiniknel eleg nagy tores lehet, ha mondjuk kisebbekhez teszik, vagy esetleg szekaljak, hogy nem tud valamit. foleg divik kis hazankban hogy ha kulfoldon voltal, akkor biztosan kolbaszbol van a kerites is, es akkor meg jobban utaznak a gyerekre.

 • 2009.02.05 13:24:21rita a felcser

  Koszi szepen Szanna.

 • 2009.02.05 14:38:57gyöngy1

  Oreille!

  Az adress list-ben megtalàlsz: egy Dumont van aki Gyöngy is :-)

  De amùgy a magyar levelezölistàn is rajta vagyok (azt hiszem)

 • 2009.02.05 16:53:43baudolinA

  oreille,

  én a Parlamentnél voltam gyakornok (fordításból). :)

 • 2009.02.05 21:44:47oreille

  Mammina! új távlatokat nyitottál nekem.

  köszönöm, hogy részletesen írtál arról, hogy zajlik ez nálatok, mert bevallom őszintén, hogy ilyen részleteiben nem gondoltam még át a hogyan-t.  Baud, akkor nem te voltál :-)  Gyöngy! nem akartalak lerohanni, csak arra gondoltam, hogy a hírlevél alapján nekem úgy tűnt, hogy sok gyerek van Brüsszelben. itt egyre-másra születnek a magyar gyerekek :-))

 • 2009.02.06 09:20:02gyöngy1

  Oreille, Nem rohantàl le egyàltalàn :-) En mindig benne vagyok ismerkedésben.

  A DG-be csupa fiatal, önàlló (szingli vagy Double input no kids) nö van. Nagyon aranyosak, de màs az "életvitelük" (hétvégi kiruccanànsok, bulizàs, pasizàs, nekem sulikeresés stb).

  Azért Lux kisebb. Baràtnöm a Szàmvevöszéknél fordit, és most lett babàja, és ö is azt mondta, hogy ott sok a magyar baba.

 • 2009.02.06 10:44:19mammina

  orielle, orulok ha segiteni tudtam.

 • 2009.02.06 10:54:15céerem

  Nem természetes a jó teljesítmény. Én végig kitűnő voltam általánosban, de mivel a szüleim is természetesnek vették mindezt és ha egy hármas ne adj' isten becsúszott, már komolyan elbeszélgettek velem, igazából sosem éreztem, hogy értékelnék a teljesítményemet.

  Nesze nekik, a gimit kettessel kezdtem, talán tudat alatt. Aztán persze a végére meglett a két nyelvből a felső meg a középfokú, de akkor sem estek hanyatt.

  A felvételi elszúrtam. És mi lett? Persze, hogy az én bajom, és kislányom, nem ezt vártuk tőled.  WIN, DÍCSÉRD SOKAT AZT A GYEREKET!!!

 • 2009.02.06 11:13:04oreille

  Gyöngy!

  innen sok fiatal szingli/gyermektelen átment Brüsszelbe, mert ez nekik meglehetősen ingerszegény volt, amiben azért van valami.  egyedül nekem van gyerekem az irodában, legalábbis a közvetlen kollegáim között, sokáig nem is tudtak vele mit kezdeni és kicsit úgy kezeltek, mintha meghaltam volna. most hogy újra dolgozom, jobb egy kicsit, de valóban egészen mások a privát feladataink.  nekem az az érzésem, hogy az utóbbi években szinte minden hónapban születik itt magyar gyerek :-) a barátnőd ismeri a magyar babaklubot?

 • 2009.02.06 14:11:43gyöngy1

  Oreille!

  Nem tudom ismeri-e babaklubot. Biztos megtalàlja elöbb-utobb magàtol, ha nem én ùgy is felhivom majd.

  Rendszeresen lejàrunk dél-Belgiumba (Arlon/Virton környéke), és a mùltkor àtruccantunk (20 min) Luxemburgba (decemberben akkor szakadt a ho).

 • 2009.02.06 14:35:35B-

  Gyöngy: a barátodnődnek a Számvevőszéknél nem kislánya született, A kezdőbetűvel?  És te nem voltál az anyuka évfolyamtársa?

 • 2009.02.06 20:10:30gyöngy1

  B-

  DE :-)))))

  Ki-kicsoda-hol-mikor-hogyan?

 • 2009.02.06 20:26:48baudolinA

  Jézusom, minden magyar eurokrata itt van? :)

 • 2009.02.06 20:29:42baudolinA

  oreille,

  utolsó reményem: nem tartottál előadást az ELTE FTT-n egy csapatnyi franciásnak 2008-ban?

 • 2009.02.06 20:38:32oreille

  nem, mert az én franciatudásommal nem mertem volna a szemükbe nézni :-D  tényleg micsoda kis eu-s sarok alakult itt ki :-)

 • 2009.02.06 20:39:14gyöngy1

  BaudolinA!

  ¨"Jézusom, minden magyar eurokrata itt van?" ebböl is làtszik, hogy itt kissé kihalt a "gyerekes" vilàg.

  ELTE Forditoképzö? francia szak? Kuriàn-ék csapata?

 • 2009.02.06 21:01:20baudolinA

  oreille,

  magyarul gondoltam. :) De akkor nem te voltál az.

 • 2009.02.06 21:01:39baudolinA

  Ja, igen. Kurián.

 • 2009.02.06 21:20:33gyöngy1

  Na 2005-ben ott végeztem

 • 2009.02.06 21:23:08baudolinA

  Én elvileg most fogok. De majd a bizottság megmondja májusban. :)

 • 2009.02.06 21:39:25baudolinA

  De hogy ontopik legyek: ha megkapom a bizonyítványt, amellé biza járni fog az ajándék is. :)

 • 2009.02.06 22:51:42oreille

  mivel jutalmazod majd magad?

 • 2009.02.07 10:15:58QWERT

  Ha egy gyerek vért izzad középiskolában a töri és matek négyesért, akkor mniért olyan szakra megy, ahol ez a két tantárgy kell?

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta