Egy hormon megjósolja a szülés utáni depressziót

A terhesség közepe táján egy hormon szintjéből nagy valószínűséggel megjósolható, lesz-e depressziója a kismamának a szülés után. Ezt állapították meg amerikai tudósok 100 nő megfigyelése alapján. A kutatásról a Archives of General Psychiatry-ban közöltek beszámolót, és ezt ismerteti kedden a BBC brit közszolgálati hírportál. A terhesség 25. hetében a pCRH jelű hormon szintje előre jelezte a szülés utáni depressziós esetek háromdegyedét.



A szülési depresszió általában a szülés után 4-6 héttel jelentkezik, és az anyák 10-15 százalékát érnti. A depressziót előidéző tényezők: a korábbi depresszió, valamilyen stresszes életesemény, a társadalmi segítség hiánya, az alacsony önbecsülés, a terhesség alatti szorongás vagy stressz. A megfigyelést két kaliforniai kórházban végezték. A kismamáknak mérték a pCRH-szintjüket a terhesség 15., 19., 25., 31. és 37. hetében. Ezen kívül az utolsó négy terhesség-tanácsadadáson és a szülés után átlagosan 8-9 héttel osztályozták a depressziós szintet, számol be a Független Hírügynökség.

A 100 kismamából 16-nak lett szülés utáni depressziója, náluk a 25. héten mért pCRH-szint erősen valószínűsítette a depressziót. A kaliforniai kutatók szerint érdemes lehet a pCRH-szűrést bevenni a szokásos terhességgondozás programjába. Mivel a 24-28. hét között végzik a terhességi cukorbetegség szűrését, ezzel a vérvétellel egyidejűleg lehetne elvégezni a depressziószűrést is.

A szűrés bizonyára sok anyán segítene, mert a szülés utáni depressziót ugyan jól lehet kezelni, csak a probléma sok esetben ismeretlen marad, mert az érintett nők általában nem kérnek segítéséget, írja a Független Hírügynökség.
Oszd meg másokkal is!
Mustra