SZÜLŐSÉG

Egy hormon megjósolja a szülés utáni depressziót

2009. február 3., kedd 11:50

A terhesség közepe táján egy hormon szintjéből nagy valószínűséggel megjósolható, lesz-e depressziója a kismamának a szülés után. Ezt állapították meg amerikai tudósok 100 nő megfigyelése alapján. A kutatásról a Archives of General Psychiatry-ban közöltek beszámolót, és ezt ismerteti kedden a BBC brit közszolgálati hírportál. A terhesség 25. hetében a pCRH jelű hormon szintje előre jelezte a szülés utáni depressziós esetek háromdegyedét.A szülési depresszió általában a szülés után 4-6 héttel jelentkezik, és az anyák 10-15 százalékát érnti. A depressziót előidéző tényezők: a korábbi depresszió, valamilyen stresszes életesemény, a társadalmi segítség hiánya, az alacsony önbecsülés, a terhesség alatti szorongás vagy stressz. A megfigyelést két kaliforniai kórházban végezték. A kismamáknak mérték a pCRH-szintjüket a terhesség 15., 19., 25., 31. és 37. hetében. Ezen kívül az utolsó négy terhesség-tanácsadadáson és a szülés után átlagosan 8-9 héttel osztályozták a depressziós szintet, számol be a Független Hírügynökség.

A 100 kismamából 16-nak lett szülés utáni depressziója, náluk a 25. héten mért pCRH-szint erősen valószínűsítette a depressziót. A kaliforniai kutatók szerint érdemes lehet a pCRH-szűrést bevenni a szokásos terhességgondozás programjába. Mivel a 24-28. hét között végzik a terhességi cukorbetegség szűrését, ezzel a vérvétellel egyidejűleg lehetne elvégezni a depressziószűrést is.

A szűrés bizonyára sok anyán segítene, mert a szülés utáni depressziót ugyan jól lehet kezelni, csak a probléma sok esetben ismeretlen marad, mert az érintett nők általában nem kérnek segítéséget, írja a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.03 20:26:08Subbantósdi

  undokmano: szerintem ha valaki már úgy tud ezzel a betegséggel szembenézni, mikor éppen nem a legmélyebb fázisban van, akkor talán nem vette ezt sértésnek...

 • 2009.02.03 20:54:50ditakai

  undokmanó, nem kell mentegetőzni, nem szájhúz volt :-/ hanem cinkos vigyor ;-)

 • 2009.02.03 21:44:39undokmano

  ditakai, láttam, de akkor is elgondolkodtam, hogy húha, lehet, hogy tényleg csak nekem poénos, hogy idióta a környezetem. Mondjuk akkor nem voltam vicces kedvemben, amikor depisnek minősítettek, és pedig nem voltam az. De szerintem nem vagyok egyedül a hasonló helyzettel, azaz, hogy meg kell békélni azzal, hogy a környezet számára megszűnik az anya addigi minden más funkciója, és kizárólag csak a babával kapcsolatos témák merülnek fel. Valahogy nem tartom normálisnak a környezetet sem. Vagy mégsem nőttem fel az anyasághoz. Bár szerintem ez utóbbi lehetőség hülyeség.

  Azt nem tudom, mennyire van köze a nő korábbi élményeinek (gyerekkor, szülőkkel való kapcsolat, párkapcsolatok, saját maga elfogadása stb) a szülés utáni depresszióhoz, de szerintem ez is fontos lehet. Én legalábbis furinak találom (bár nem hihetetlennek), hogy egyetlen hormon szintjének vizsgálata elégséges lehetne akár. Viszont ha mégis ebből a hormonból rizikófaktort lehetne számolni, akkor ugyanúgy lehetne tényleg kezelni, mint mondjuk az AFPt. Ráadásul a mi rendszerünkben egy kismama inkább betegként van kezelve, mint babát váró nőként. Szóval, egy vérvétellel több szerintem már nem is számítana. (Pont tegnap este bazmegoltam a férjemnek, hogy hihetetlen, hogy ha egy pár ma itthon úgy dönt, hogy babát szeretne, akkor szinte havonta van vmi vizsgálat, amire el kell mennie, majd a kicsi születése után is állandóan rohangálhat védőnőhöz meg gyerekorvoshoz. Engem baromira fáraszt ez a része. Megértem, hogy odafigyelés, meg felelősség, miegymás, de túlzásnak tartom, ami itthon megy. Pláne hogy sokszor egy anyuka úgy megy haza a kicsi síró csomaggal, hogy fingja nincs arról, hogyan kell megfogni, megfürdetni stb.)

 • 2009.02.04 08:22:45zsuzsi1976

  Terhességem alatt semmi problémám nem volt,viszont ha védőnőhöz mentem, mindig a plafont verte a vérnyomásom. Mostanában amikor megyünk a gyerekdokihoz, két perc alatt felhergelem magam, mert órákat kell várni, szegény gyerek meg tűri, ő jó fej, én már kevésbé. Csípőszűrés az orr-fül-gége mellett van, rettegtem, nehogy bekapja az influenzát. (Kéne vinni kontrollra, hogy minek, nem tudom, mert tökéletes a csípője, de én nem viszem, mert tuti leköpi valaki és akkor meg vihetem gyerekorvoshoz.)

 • 2009.02.04 08:28:39Subbantósdi

  zsuzsi1975: akkor nem vidd most, amíg influenza szezon van.

  Szerintem nem lehet olyan akkut a baj, hogy ne várhatna.

  Ha meg nem vagy elégedett az ortopéd dokival, lehet azért mást is választani és ott időpontot egyeztetni. SZTK-ba jársz?  Nekem is ilyen gondom van, azt hiszem, a régihez nem megyünk már, egy másik dokinőhöz fogok majd bejelentkezni, mikor a fiam járni kezd, ha meg az sem tetszik, akkor jön a magándoki.

  De csak azért, mert ezek nem mindig értik meg, hogy Te másképp látod a dolgokat és csak berendelik a gyereket, időnként, anélkül, hogyha valami gond lenne, tényleg segítenének, tanáccsal, tornagyakorlat mutatásával, stb.

 • 2009.02.04 09:01:00zsuzsi1976

  A gyereknek semmi baja, a gyerekdokira úgy kellett rászólni, hogy mégis küldje már el a kötelező szűrésre. A dokival nincs gond, csak fél órát késett, utána letépte a pelenkát, közölte, hogy tökéletes. Ennyi volt a szűrés. Én mondjuk mindennap tornáztattam (tornáztatom)a gyerkőcöt, mert imádja, de azt mondta, nem kell.Egyébként azért kellene kontrollra menni, mert császáros volt, más kérdés, hogy előtte 12 órát vajúdtam. Persze hogy SZTK...

 • 2009.02.04 09:05:16Magenta

  zsuzsi1976, nálunk is ennyi volt a csípőszűrés, körülöttünk csomó köhögő gyerek (lehet, hogy egy helyen voltunk?).  Én is frászt kaptam és amit valójában nem értek: ennyit nem lehetne az egyetemen ortopédiából megtanítani a gyerekgyógyászat mellé és csak akkor elküldeni ortopédiára a gyereket, ha baj van?

 • 2009.02.04 09:16:11zsuzsi1976

  Én Szentendrén boldogítom az orvosokat. Egyébként azért szemre mindenki lát annyit, hogy szabályos a csípőízület, mindkét oldalra könnyen mozog, körzésnél is (szerintem), ezt pedig egy normális gyermekorvosnak látnia kell.Ha meg gáz van a törpével, úgyis orvoshoz fordulsz, nem igaz?

 • 2009.02.04 09:16:54Subbantósdi

  zsuzsi1976: akkor értem a szituációt.

  Nekem az a gond, hogy a lányomnál nem ismerte fel, mivel nem ismeri el azt, hogy léteznek különböző izomzat-problémák, hogy hypotón az alsó izomzata és a csípője is stabil ugyan, de laza...

  Szóval minimum neurológiát ajánlhatott volna, aztán meg semmit sem foglalkozik, csak kontrollokra rángatna minket vissza, mert a lányom csámpás, mivel későn kezdett el járni, és hát Dévény-módszer segítségével értük el ezt is...

  Ezt meg végképp nem ismeri el, a Dévény-módszert.

  Na a fiamnál meg nem mutatott semmit, de azt észrevette, hogy lógatja a fejét, viszont azzal nem tudott mit kezdeni, hogy hívtunk egy Dévény-technikát alkalmazó gyógytornászt és Ő azt mondta, nem a nyaka laza, hanem általában feszesek a karjai, vállai és a nyakát ez húzza hátra, mivel hátrafelé feszes.

  És persze megint nem érti, minek is ide Dévény és különben is, ez egy nagy hülyeség és nem jó feszes izomzatra sem.

  Na aztán a fiamnál meg látható, hogy már javul, időnként már öt hósan is próbált hasról hátra fordulni, igaz, egy irányban, de ha nem lenne a masszázs hetente egyszer, házhoz jön, egy órára, nem tudom, hogy hol tartanánk, gyanítom, nem itt...

  Ennyit röviden az ortopéd orvos kontra laza-feszes izmok felismerése és a Dévény-módszer elismeréséről.

 • 2009.02.04 09:24:07Subbantósdi

  zsuzsi1976: az a helyzet, hogy nem mindig ilyen egyértelmű, léteznek sajnos rejtett problémák, amit csak igazán jó doki vesz észre és képes kezelni, vagy tanácsot adni.

  Ezért kell szakorvos, hogy lássa a babát, ezzel nincs is gond, ha az tényleg normálisan látja el a dolgát.

  De ha nekünk ilyen problémáink vannak egymással, hogy én hiszek a Dévény-módszerben és hogy nem tartom elégnek vagy megfelelőnek a másfajta módszert, lásd. Katona-módszert, Ő meg a régi iskola híveként elvet minden újítást, mégha szerintem van rá példa, hogy igenis jó, akkor nincs miről beszélni, szabad orvosválasztás, aztán kész...Majd szépen megcsappan a klientúrája, ha ilyen begyepesedett...aztán nézhet majd állás után.

  Amúgy is, aki azért SZTK-s orvos, tisztelet a kívételnek, nem annyira felkészült és motivált, mint aki ugyanezt kórházban teszi.

 • 2009.02.04 09:31:20zsuzsi1976

  Hát, nem egyszerű, az biztos. Nálam Zsófi az első gyerek, így mi csak most ismerkedünk az egészségügy bugyraival. Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha lenne valami baja...

 • 2009.02.04 09:55:05Subbantósdi

  zsuzsi1975: na annak aztán vannak bugyrai, tisztelet a kivételnek... :o(

 • 2009.02.04 10:44:59buborék

  Katona-Dévény ügyben én is képben vagyok sajna - mára minden rendben. Én mindkettőt csináltam. Sajnos a neurológusok nagy része nem ismeri el a Dévény módszert és a szülőkre hárítják a katona-mórszeres torna elvégzését, aminek a betanítása kb 5 perc némelyik szerint. A mi katonás gyógytornászunk hónapokig javítgatta a technikámat - azóta ő is dévényes lett és kilépett az állami taposómalomból. Az a legrosszabb ha 10-es Apgart adnak, minden tökéletes a körzeti orvos szerint aztán túl későn kapcsolnak a szülők, hogy gáz van, mert a laza izomzatú babákat igazán csak fél éves korig lehet helyrehozni. én tök véletlen még terhesen olvasta erről a Nők Lapjában és az első hónapban már vittem is a 3,as Apgáros babámat dévénytornára is. De ezt sajnos kevesen teszik meg, egyszerűen mert nem hallanak róla - az orvosoktól sem.

 • 2009.02.04 11:25:20Subbantósdi

  buborék: igaz, nekem két Dévény-technikát alkalmazó gyógytornásznőhöz van, volt szerencsém, az elsőt a Bethesda-ban ismertem meg, oda vittem a lányomat, sajnos mi is későn kezdtük el, mert mindent csinált a lányom, csak kis késéssel és elhúzódóan, ezért még 12 hósan is csak mászni kezdett és ezt folytatta, felállásokkal, kapaszkodva ugyan és pár lépéssel, 18 hós korig, de nem volt más jele, hogy gond lenne, mert nem lógatta a fejét és tudott ülni, kúszni, mászni, stb és szép sorban, nem össze-vissza és nem furcsa-módon.

  Aztán Ő terhes lett, így most amikor láttam a fiamon, hogy nem tartja két hósan úgy a fejét, ha felemeljük, ahogy kellene, akkor mutatta a felhúzós technikát az ortopéd orvos, és hogy járkáljunk vissza két-három havonta...

  Hát ez édeskevés, kerestem egy másik Dévény-es gyógytornászt, aki pénzért ugyan, de házhoz jön egyszer hetente, egy órát tornáztatja, mostmár a gurulásnál tartanak, hogy menjen, mert hát hátrafeszít és ez nem jó.

  Ő mondta, hogy a főiskolán Ő is a Katona-módszert tanulta, aztán alkalmazta is, de mikor látta, hogy nem minden esetben, pl. az ellentétesen fejlődő izomzatnál nem, tehát ha pl.egyik oldala a babának feszes vagy laza, a másikkal nincs gond, nem segít, akkor kezdte el tanulni a Dévény-módszert a központjukban, és rájött, hogy a Katona-módszer pár problémára valóban jó, de a Dévény-technika tudja szinkronizálni a dolgokat és amióta ezt is tudja használni, keverve a Katona-módszerrel vagy csak önmagában, több kis betegen tudott segíteni. Igaz, Ő a Heim Pálban sokkal súlyosabb esetekkel kell, hogy sajnos foglalkozzon, nálunk ez a gond nem akkora, és abszolút tornával korrigálható, Ő meg olyanokkal találkozik főleg, akiknél azért lehet, hogy nem is lehet teljes gyógyulást elérni, ezért-azért vagy hosszabb ideig tart, agyi sérülés is van és idősebb gyerekekről is van szó.

  Én megbízom Benne és azért is látom, hogy jó ez a módszer, mert persze ha fáradt, éhes a baba vagy már unja, akkor nem szereti és nyűgös lesz, de amúgy nem fájdalmas dolog.

  És a lányomnál is ez a módszer segített a holtpontról elindulni, hogy végre megtegye az első lépéseket, önállóan, 18 hósan...

  Azóta szegény persze csámpás, de hát ez már a laza csípő miatt is van, majd ezzel kell még valamit kezdenünk, ha nem javul...de lehet, fog, mert a férjem is ilyen volt, és most már nem csámpás. :o)

  Nekünk amúgy a lányomnál 9-es apgar volt, a fiamnál sajnos nem tudom, de lehet, hogy valahol csak utána kell néznem, de itt elfelejtettem megkérdezni, szülés után rögtön, mikor mondhatták volna amúgy, mivel más gondom is volt... (elvérzés határán kezdtem lenni, de ez egy másik téma)

 • 2009.02.04 14:43:50buborék

  Subbantósdi:

  Örülök, hogy elindult a kislányod és jól tetted, hogy nem vártál a kicsivel sem! Hát én már soha nem fogom megtudni, hogy melyik módszer segített, de tökmindegy. Az a jó, hogy egy dévényes a gyógytornász ismeri alapból mindkettőt.

  A depresszióval kapcsolatban meg nyilván, hogy hormon is okozhatja, de azt hiszem kevés olyan nővel eshet meg, akinek a babájával is gond van, nem azért, mert azt gondolom, hogy ezt a "luxust" nem engedheti meg magának, hanem, mert a jeges félelem, rettegés, várakozás és a sokkal több tennivaló nem teszi lehetővé. A PICen legalábbis nem sok depressziós anyuka volt.

 • 2009.02.04 15:07:35Subbantósdi

  buborék: lehet, hogy igazad van, csak aztán nehogy valaki ellenkezőjét állítva itt most kicsit eligazítsa a jónépet. :o(

  Abban az értelemben, hogy pont attól még jobban depressziós lett, alapban is az volt, hogy a babájával valami egészségügyi komolyabb probléma lett.

 • 2009.02.04 18:45:55Aurin

  subbantósdi!

  nekem most nagyon jól jönnél!...

  lehet Veled priviben levelezni?

  A.

 • 2009.02.04 20:11:49Subbantósdi

  Aurin:

  Lehet, az emailcímemet megtalálod az iwiw-es oldalamon, ami itt van:

  iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=8036002

 • 2009.02.04 20:45:53baudolinA

  Subbantósdi,

  tiszta jóindulattal javasolnám neked, hogy az iwiwes lapodat ne jelenítsd meg egy közösségi oldalon. Inkább hozz létre egy olyan emailcímet, amelyből nem derül ki a neved, és azt add meg. Iszonyú sok dolog derül ki rólad, úgyhogy magadat teszed a kéretlen reklámok célpontjává. Spam és nyomtatott reklám formájában is. Hogy a gyerekeid biztonságáról, valamint az egész családod (plusz a bejelölt ismerőseid) adatvédelméről most ne is beszéljünk... Mert ezzel a linkkel őket is kiadtad. És nem biztos, hogy el lennének tőle ragadtatva.

 • 2009.02.05 07:41:54Subbantósdi

  baudolinA: Oké, köszi, de az a helyzet, hogyha egy az egyben megadnám az emailcímemet, akkor több zaklatót is lehet, magamra vonnék.

  Iwiw-re meg nem mindenki tud benézni, csak ha valaki regisztrál és ott is a gépeket ki tudom szűrni, mert hát be kell gépelni számokat és betűket, míg kijön az emailcímem.

  Amúgy nem is jó így Fórumon közölni az emailcímet, én sem nagyon szeretem.

  És nem is fogom, csak úgy...De arra gondoltam, ahogy ez a komment jött, hogy tényleg szüksége lehet arra, hogy beszélgessen velem... :o)

 • 2009.02.05 08:31:57Aurin

  csak egészen kis mértékben vagyok cihopata...

  :-D

  és valóban kell, az egyik komment szerint, talán tudsz segíteni...

 • 2009.02.05 08:39:40Aurin

  és az iwiw-re írtam....

 • 2009.02.05 08:51:52Subbantósdi

  Aurin: oké, megnézem majd... .o)

 • 2009.02.05 08:55:47Aurin

  köszönöm

 • 2009.02.05 09:35:42Aurin

  hú, hogy mi megy a szomszéd poszt-ban :-D

  lehet abból is tanulni...

 • 2009.02.05 09:40:17baudolinA

  Subbantósdi,

  ezért mondtam, hogy egy olyan emailt csinálj, amit csak ilyen dolgokra használsz (regisztráció a különféle oldalakon stb.), és oda jöhet a spam bátran, nem fogja zavarni a "rendes" postaládádat. Az iwiwre pedig nem nehéz regisztrálni, nekem is vannak olyan ismerőseim, akik rendszeresen küldözgetnek körbe olyan leveleket, hogy "ha érdekelnek a pénzügyeid stb."  Aurin,

  nem rád gondoltam, mint zaklatóra... :)

 • 2009.02.05 09:40:36baudolinA

  Melyikben?

 • 2009.02.05 09:46:49Aurin

  köszi :-D  a terhes kamaszlányos poszt...

  olvasom, de nem írok hozzá semmit, mert robban a képernyő :-D

 • 2009.02.05 09:47:49Magenta

  Subbantósdi, én pl. ezért csináltam a Magentás e-mailt és gyakorlatilag semmi nem derül ki rólam abból, mert ha írok, a feladó is Magenta és az emilcím is. :)

 • 2009.02.05 09:53:15Magenta

  Aurin, na én tegnap annál a posztnál fogadtam meg, hogy többet nem reagálok H. hülyeségeire, mert mindig fel tudom bosszantani magam, aztán mindenkibe belekötök (e_e). • 2009.02.05 09:56:47Aurin

  őrület egyébként :-D

  de nyilván adok-kapok játék van, nekem is velős véleményem van/lenne, de néha abból is okulok, amiket Ti írtok.

  indigó vagyok, botrány a jellemem, meg a gondolkodásom :-DDD

  túlfejlett igazság érzet, törjük a konvenciókat, stb...

 • 2009.02.05 09:58:34Magenta

  Hm, pedig most már kíváncsi lennék. :)))))

 • 2009.02.05 10:08:00Aurin

  :-D

  tudod, nagyon egyedi eset vagyok, se ide, se oda

  14 évesen jöttem el otthonról, soha senki nem mondta, hogy védekezzél kölök, mert gyerek lesz a vége, majdhogynem asse tudam mi az a mensi.

  de sose lettem terhes, valahogy nekem mindig természetes volt, hogy ÉN vigyázzak magamra mert más nem fog.

  írattam gyogyit, vizsgálattal, azóta is évente járok pontosan rákszűrésre (anyámnak is volt méhnyak-rák, ezért is), meg mert tudom, hogy ez NEKEM fontos.

  sose mentem sehová gumi nélkül, és ha valakinek nem tetszett, úgy kivágtam, mint macskát sza..i.

  ha nem vette a fáradtságot, hogy vigyázzon rám, és magára is (!!), akkor helló.

  sosem voltam terhes, sosem volt abortuszom, és büszke vagyok arra, hogy sem magamnak, se másnak nem okoztam bajt.

  és tudod, soha nem értettem, hogy nekem, aki nullával indult, miért sikerül, és miért nem sikerül annak, aki 100-zal startol, óvó szülőkkel, stb..

  min múlik? mai napig sem tudom, pedig nekem is fontos lenne...

 • 2009.02.05 10:21:39Magenta

  Aurin, ez utóbbi engem is érdekelne. :)

 • 2009.02.05 10:29:35Aurin

  szerintem van valami karma, vagy valami "hozott" dolog...

  annyi szörnyűséget lehet hallani, egyébként is ebben az elfajzott világba, (szociális, morális, anyagi, társadalmi összeomlás)

  verik a tanárokat

  ölik egymást

  öngyilkosok lesznek

  a mellékes poszt, leányanyák lesznek

  depisek lesznek

  elkúrják az életüket...

  :-(

 • 2009.02.05 10:31:25Aurin

  világban...

  na, írni sem tudok már :D

 • 2009.02.05 10:53:04baudolinA

  Aurin,

  engem ez a karma megrémiszt. Úgyhogy nagyon örülnék, ha nem lenne...

 • 2009.02.05 11:02:30Subbantósdi

  Aurin: levél menne, de az iwiw-en kevés a karakter, meg tudnád nekem adni az emailedet, nem itt, ha nem akarod, hanem MSN Messenger-ben... Felvettelek "Partner"-nak.

 • 2009.02.05 11:03:58Aurin

  baudolinA

  ez annak a kérdése, hogy valaki hisz-e abban, van sem.

  én sokat foglalkozom ezzel a témával, alkalmazom is, kutatom is.

  én, mondom én :-D, hiszek abban, hogy igenis vannak "leckék" amiket meg kell tanulnunk. az én életem is példák tömkelege arra, hogy ha valamit megoldottam, legközelebb már mentek a dolgok simán.

  pl: amíg a párkapcsolatokban újra és újra ugyanazt a hülyeséget követtem el, rendre tönkre is mentek. mire megtanultam a leckét minden rendben volt.

  de konkrétan arra, hogy miért siklik ki valakinek az élete...

  egy rossz döntés...

  nekem eddig sikerült egyenesben lenni, de sosem lehet tudni. nem szégyelltem segítséget kérni, ilyet is, olyat is :-D

  hiszek abban, hogy mindig a megfelelő pillanatban jön az életünkbe: egy ember, egy könyv, egy dal...csak figyelni kell a jelekre.

  ha egy új könyvben csak egy sor is segít továbblépni, vagy lépni, vagy megérteni valamit, már megérte.

  és én sem vagyok védve, itt az anya-gyerek téma, (ezért is zaklatom Subot) még jöhet kanyar. remélem nem jön. ha meg jön, remélem, jól döntök.

 • 2009.02.05 11:04:53Aurin

  Subbantósdi!

  msn csak otthon van, most sutyiban írogatok

  iwiw-en megírom az e-mail címemet, este meg visszaigazollak!

 • 2009.02.05 11:08:14baudolinA

  Aurin,

  azt én is úgy gondolom, hogy vannak "leckék". De ebben az életben. Nem a következőben, vagy az elmúltban. De persze kinek mi jön be. :)

 • 2009.02.05 11:14:21Aurin

  :-DDD

  igen, kinek mi...

  én is ezzel az életemmel foglalkozom...:-D

  EZT nem akarom elszúrni :-DD meg a kölkömét se...

  aszonták nekem: mint egy hosszú sort képzeljem el...aki előttem áll (akármiben, gazdagabb, okosabb, stb, stb...) az már túl van rajtam...aki meg mögöttem áll, arra még vár az, amin meg én vagyok túl...

  egyszerűségében bonyolult :-D

  áh, ma nagyon filozofikus vagyok...

  brrr...

 • 2009.02.05 11:20:53baudolinA

  Aurin,

  igen, de ez valahol azt jelentené, hogy mindenkinek meg kell tanulnia (tapasztalnia) mindent. Nagyon leegyszerűsítve: egyetlen életút van, csak más sorrendben megyünk végig rajta. Vagy nem jól értem?

 • 2009.02.05 11:21:51Subbantósdi

  Aurin: oké, már el is küldtem a levelet és visszaigazoltalak. :o)

 • 2009.02.05 11:25:59Aurin

  ez arra volt válasz, hogy kinek mi.

  szerintem igenis van "előző élet"...

  aki mondjuk Kongóba születik.vagy Rotschildnak..lépcsők vannak, és mindenki végigmegy rajtuk - de ez csak szerintem van így :-D

  ha egy élet van, és mindenki más sorrendben megy rajta végig, az azt jelentené, hogy ebben az életben vagy szegény is gazdag is, férfi is nő is, hős is, áldozat is, tettes is...

  én úgy gondolom, hogy egy - egy élet egy-egy lépcső..

  ámbár jobb is, hogy pl nem emlékszem az előző életekre, mert a rengeteg "történést" nem tudnám feldolgozni.

  de tudod, ez csak szerintem van így, aki másképp gondolja, én azt is tiszteletben tartom. nekem pl így sikerül döntéseket hoznom, és élnem.

  eddig egész jól megy a szar start ellenére is :-D

  (de nem akarok ezoterikus fejtágítást tartani :-D)

  és valamire még így sem kapok választ

 • 2009.02.05 11:31:16baudolinA

  Aurin,

  értem. Ezért mondtam, hogy életút, nem pedig élet. Arra gondoltam, amit te írsz, csak nem sikerült jól megfogalmazni. A válaszok pedig... a franc megenné, hogy sok dologra soha nem derül fény. :)

 • 2009.02.05 11:35:54Aurin

  Sub...jujj, de jó levél!

  írom is a választ,...

 • 2009.02.05 11:42:38Aurin

  BA

  csak összehozzuk :-D---

  egyébként, néha jobb is, ha valami homályban marad. viszont van néhány fájó pont a mai napig, amit - ha vért izzadok is - sosem tudok meg :-(

  ezért igyekszem úgy élni, hogy

  1. mindig tudjak tükörbe nézni

  2. abba a tükörbe más is belenézhessen.

  erre törexem...több sikerrel...:-D

 • 2009.02.05 11:49:28Subbantósdi

  Aurin: Oké, de lehet, hogy erre majd csak este, a gyerekek lefektetése után tudok válaszolni, mert különben csak akkor tudok írni levelet és válaszolni is, hogyha mindkét gyerekem alszik már. És ez most legközelebb majd este lesz. :o)

 • 2009.02.05 12:04:20Aurin

  rendben :-D

  én is este leszek jobban képben, négy után indul a második műszak :-D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta