Új nemzetközi extrém sport: a párperces gyermekágy

Ugyanazon a héten, hogy a 15 hónaposom csendespihenőit kihasználva, félénken előkotortam és átnéztem a poros, 2 éves CV-met, egy nagyon ijesztő hír került utamba. Rachida Dati, a 43 éves francia igazságügy miniszterasszony 6 napja egészséges kislánynak adott életet császármetszés által. És a tegnapi napon már dolgozni ment. Igen, a tegnapi francia kormányülésen Madame Miniszter már benn ült és dolgozot, ugyanúgy, mint azelőtt.

Kicsi Zohra csak pár órás volt, amikor a mamája már az égetően fontos állami papírokat rendezgette a kórházi ágyán, az aláírását osztogatta, és a szülési szabadság jogáról önként lemondott. Madame Dati egyébként már régóta a média kereszttüzében van. A miniszterelnök, Nicholas Sarközy üdvöskéje az első Észak-Afrikai származású, muszlim vallású miniszter. Ezen kívül a gyermek nemcsak hogy házasságon kívül született, de az apa mivolta nem ismert, és széleskörű spekuláció tárgya.



Talán véletlen egybeesés, talán nem, hogy a fenti hír éppen akkor ért el hozzám, amikor némi bűntudattal próbálom magammal elhitetni, hogy a gyerekem rendben lesz a bölcsiben először nélkülem, másfél évesen.

De a miniszterasszony csak egy a sok nemzetközi hírességből, akik mostanság azzal próbálják bebizonyitani "szuperanya" mivoltukat, hogy a szülés után villámgyorsan visszatérnek a "normális" kerékvágásba. A nemzetközi és a magyar média előszeretettel elemzik színésznők, énekesek, és egyéb rivaldafényben élő nők alakját és munkáját közvetlenül a szülés után: nagy versengés folyik, hogy ki mikor "szerzi vissza" karcsúságát vagy tér vissza a munkahelyére. És a világ figyel és jegyzetel. A 6 hetes gyermekágy a celebvilágban már szinte luxusnak tűnik amellett, amit egyes hírességek művelnek.

Tavaly áprilisban, Sarah Palin, a későbbi republikánus alelnökjelölt 3 nappal azután, hogy ötödik gyermeke megszületett, már visszatért irodájába egy teljes munkanapra. Többek között az éppen aktuális alaszkai gázcső-megbeszélés miatt. Nyilván az nem várhatott. A gyermek Down-szindrómával született, de sem ez, sem a már otthon levő 4 testvére nem akadályozta meg édesanyját, hogy politikai karrierjét ötödik sebességbe téve 4 hónappal később megcélozza a Fehér Házat.

Heidi Klum második gyermeke megszülése után 8 hét alatt hozta vissza magát olyan szintre, hogy bugyiban és melltartóban végigsétálhasson többezer fényképezőgép vakuja előtt a híres fehérneműgyártó, a Victoria's Secret divatbemutatóján, és ezt minden divatlap leközölte. A szülés utáni 8 hetet extrém fogyókúrával és sporttal töltötte.

Natalia Vogyianova, az orosz sztármanöken, akit a Louis Vuitton, a L'Oréal és a Calvin Klein hirdetésekről ismerhetünk, 20 nappal azután, hogy harmadik gyermeke megszületett, már a párizsi divatbemutatón aratott tapsvihart.

Ami még félelmetesebb, mint maga a jelenség, az a reakció: az ilyen viselkedés a médiában gyakran gratulációval van jutalmazva, és még a "szuperanya" dicséretet is megkapta Sarah Palin és Natalia Vogyianova is. Olyan országokban, ahol a szoptatás nem divat, szinte alig rebbentik a szemüket, amikor az ilyen hírek megjelennek. Kiválo gyógyszerek vannak az anyatej elapasztására. Ezután, szoptatás nélkül egyszerű és nagyszerű már a kórházban elkezdeni a salátalevél és cigaretta diétát (mint ahogyan Billie Piper angol színésznő tette az angol újságok szerint. Ő három hétig bírta otthon). A francia és angol blogokban a mai napon egymás után jelentek meg a "wow, ilyen jól kinézni egy császár után, le a kalappal" és "milyen csinos és szerencsés, jó neki" gratulációk a miniszterasszonynak. Csak elvétve egy "ejnye-bejnye".

Engem a tápszeren a nanny-vel otthon egyedül hagyott pár napos újszülöttek esete nem csodálattal, hanem ellenszenvvel tölt el. Ezeket a nőket nem szuperanyáknak tartom, hanem kegyetlennek. Mit próbálnak bizonyítani? Anyagilag egészen biztosan nem szorulnak a munkára: minden fent említett kismama milliomos. Vajon hol lesz a vége ennek a versenynek?

másutt

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek