Itt az influenza: Hogyan csillapítsuk a lázat?

Itt az influenza, bizony, már nekünk is van egy! Még ősszel, amikor nagy kampánya volt az oltásnak és én meggyőztem magam, hogy beadatom, majd a gyerekeket elhurcolva a dokihoz meggyőztek, hogy inkább ne adassam be, úgy voltam vele: Ugyan, csak egy kis betegség, majd átesünk rajta, nagy ügy! Most reggel, miután túl vagyunk egy Panadol, priznic, hűtőfürdő, kúp-kombós éjszakán, s jómagam is inkább fél ember vagyok, azt gondolom, rohadjon meg az influenza! Kevésszer tudok aggódni a gyerekért annyira, mint amikor a láza nem megy le és csak fekszik, sír, szenved. Jó, hát túlparázom egy kicsit, mert nyilván hamar legyűri majd több ezer kis haverjával az influenzát saccperkábé márciusig, akkor is sajnálom és aggódok érte. Mint anyuka, van hozzá szabad jegyem. Nézzünk , hogy mi van, ha már bepuszilta a gyerek ezt a divatos influenzát, hiába evett előtte elég vitamint.

INFLUENZA
Az influenza fertőző, vírusos betegség, s a teljes felépülés akár két hétig is tarthat. Sokan összetévesztik a megfázással, ám annál komolyabb betegség, jobban megterheli a szervezetet és jóval gyorsabban alakul ki. Tünetei közé tartozik, az igen magas, hirtelen felszökő láz, amit nehéz csillapítani. Az influenzát gyakran kíséri fejfájás, orrfolyás, köhögés, valamint végtagfájdalom. A szövődmények elkerülése érdekében ágynyugalomra van szüksége a betegnek, valamint sok folyadékra és lázcsillapítóra.Jelenlegi adatok szerint az influenzás megbetegedések száma másfélszeresére nőtt a héten, mint az ezt megelőző hetekben.

Először is, nagyon lázas lesz, méghozzá gyorsan. Míg reggel csak éppen hőemelkedése van, addig este már 39 Fok fölött is járhat a lázmérő higanyszála. És taknyol, meg köhög, ráadásul fáj a feje is. A láz csillapítása családonként változik, van, aki Panadollal uralja a válsághelyzetet, van, aki egyből kúppal kezdi. Nagyobb gyerekeknél már több lehetőség van, ráadásul ahány kölyök, annyiféleképpen reagálhatnak a gyógyszerre.

Influenzánál általában nehezen megy le a láz, 38 fok fölött pedig mindenképpen csillapítani kell. A cél tehát az, hogy mindenképpen 37-el kezdődjön a gyerek hője. Mivel éjszaka szokott bedurvulni a helyzet, számítsunk rá, hogy az első adag gyógyszerrel nem járunk sikerrel. Folyamatosan figyeljük, hogy az első órában merre mozdul el a láz, vagy stagnál, majd hányjuk-vessük meg, hogy mi legyen a következő lépés. Mivel a gyógyszereknek kell egy kis idő, hogy kifejtsék a hatásukat, lehet, hogy jól jövünk ki a dologból, ha egy prizniccel rásegítünk a szerre. Persze a gyerek már ekkor üvölteni fog, mi pedig hiába próbáljuk neki elmagyarázni, hogy ez a lehető leghumánusabb dolog, amit most vele tehetünk. A kitakargatás, fej, csukló hűtése ugyanis sokszor igen kevés.

Ha még mindig ott vagyunk, ahol a legelején és a gyerek még mindig nagyon lázas, egyrészt kezdünk pánikba esni (de ezt jól álcázzuk), másrészt azért elgondolkodunk, hogy mikor lesz az a pont, ha segítséget kérünk, és el kell döntenünk, hogy honnan? Éjszakai ügyelet? Kihívjuk, vagy mi visszük be? Nos, ezek a dolgok ilyenkor már átsuhannak néha a fejünkben.

LÁZGÖRCS
A lázgörcs, nevéből is kitalálható, mindig lázas állapotban jelentkezik, általában a láz felszálló szakaszában, amikor eléri a hő a 39 fokot. Általában 1/2 -5 (leggyakrabban 2 ) éves gyerekeknél fordul hat elő, azokon, akik hajlamosak rá (2-3%), akinél pedig már előfordult, 20-50 százalékban van esélye, hogy megismétlődik. A gyerek elkékül, elszürkül, szemeivel egy pontra fixál, végtagjai megmerevednek vagy rángatóznak, eszméletét elveszti. A lázgörcs az esetek többségében néhány perc alatt magától oldódik, s azonnal meg kell kezdeni a lázcsillapítást. A roham ijesztő jellegétől függetlenül, ritkán okoz maradandó agykárosodást, később pedig gyerekgyógyászati kivizsgálás szükséges. Ismétlődő rohamoknál olyan kúpot ír fel a gyerekorvos, ami a görcsöt azonnal megszünteti. Hat éves kor után gyakorlatilag nem jelentkezik.

Még azonban egy kis hűtőfürdőt is megpróbálunk, amit garantáltan végigsír a gyerek (teljesen jogosan, mi is sírnánk a helyükben). Majd újabb lázmérés, hogy mi lett az eredmény, s ekkor még csak két óra telt el. A lázcsillapítókból általában négy óránál gyakrabban nem lehet bevenni. A fent vázolt menetrend viszont indokolja, hogy valami történjen, így valamihez nyúlnunk kell. A mi gyerekorvosunk azt javasolta, hogy ha nagyon ütős a helyzet, akkor két különböző hatóanyagú lázcsillapítót felváltva adhatunk kevesebb idő elteltével, vagyis két órával az előző beadása után.

Ilyenkor szoktam tehát beadni a kúpot, ami újabb sokként éri a gyereket, de egy bizonyos korban már határozottan együttműködőek. Ezután várunk. Meg játszunk az éjszaka közepén, mert az elmúlt órák teljesen fölébresztették a kicsit, de ennek végül is örülünk, mert látjuk, hogy valami elkezdődött. S míg ő tologatja hajnal négykor a kisautóit, mi bóbiskolunk egy keveset.

Ha nem sikerül levinni a lázat, akkor jön a B terv, vagyis a telefonos segítség. Szerencsére idáig az elmúlt évtizedben még nem jutottunk. Kitartás, lassan jön a következő gyerek, készíthetjük a prizniceket...

És mióta megírtam a cikket, már R.E. is kidőlt, azt mondja, vállalja a hűtőfürdőt, de nem kér kúpot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra