SZÜLŐSÉG

Itt az influenza: Hogyan csillapítsuk a lázat?

2009. február 2., hétfő 08:00

Itt az influenza, bizony, már nekünk is van egy! Még ősszel, amikor nagy kampánya volt az oltásnak és én meggyőztem magam, hogy beadatom, majd a gyerekeket elhurcolva a dokihoz meggyőztek, hogy inkább ne adassam be, úgy voltam vele: Ugyan, csak egy kis betegség, majd átesünk rajta, nagy ügy! Most reggel, miután túl vagyunk egy Panadol, priznic, hűtőfürdő, kúp-kombós éjszakán, s jómagam is inkább fél ember vagyok, azt gondolom, rohadjon meg az influenza! Kevésszer tudok aggódni a gyerekért annyira, mint amikor a láza nem megy le és csak fekszik, sír, szenved. Jó, hát túlparázom egy kicsit, mert nyilván hamar legyűri majd több ezer kis haverjával az influenzát saccperkábé márciusig, akkor is sajnálom és aggódok érte. Mint anyuka, van hozzá szabad jegyem. Nézzünk , hogy mi van, ha már bepuszilta a gyerek ezt a divatos influenzát, hiába evett előtte elég vitamint.

INFLUENZA
Az influenza fertőző, vírusos betegség, s a teljes felépülés akár két hétig is tarthat. Sokan összetévesztik a megfázással, ám annál komolyabb betegség, jobban megterheli a szervezetet és jóval gyorsabban alakul ki. Tünetei közé tartozik, az igen magas, hirtelen felszökő láz, amit nehéz csillapítani. Az influenzát gyakran kíséri fejfájás, orrfolyás, köhögés, valamint végtagfájdalom. A szövődmények elkerülése érdekében ágynyugalomra van szüksége a betegnek, valamint sok folyadékra és lázcsillapítóra.Jelenlegi adatok szerint az influenzás megbetegedések száma másfélszeresére nőtt a héten, mint az ezt megelőző hetekben.

Először is, nagyon lázas lesz, méghozzá gyorsan. Míg reggel csak éppen hőemelkedése van, addig este már 39 Fok fölött is járhat a lázmérő higanyszála. És taknyol, meg köhög, ráadásul fáj a feje is. A láz csillapítása családonként változik, van, aki Panadollal uralja a válsághelyzetet, van, aki egyből kúppal kezdi. Nagyobb gyerekeknél már több lehetőség van, ráadásul ahány kölyök, annyiféleképpen reagálhatnak a gyógyszerre.

Influenzánál általában nehezen megy le a láz, 38 fok fölött pedig mindenképpen csillapítani kell. A cél tehát az, hogy mindenképpen 37-el kezdődjön a gyerek hője. Mivel éjszaka szokott bedurvulni a helyzet, számítsunk rá, hogy az első adag gyógyszerrel nem járunk sikerrel. Folyamatosan figyeljük, hogy az első órában merre mozdul el a láz, vagy stagnál, majd hányjuk-vessük meg, hogy mi legyen a következő lépés. Mivel a gyógyszereknek kell egy kis idő, hogy kifejtsék a hatásukat, lehet, hogy jól jövünk ki a dologból, ha egy prizniccel rásegítünk a szerre. Persze a gyerek már ekkor üvölteni fog, mi pedig hiába próbáljuk neki elmagyarázni, hogy ez a lehető leghumánusabb dolog, amit most vele tehetünk. A kitakargatás, fej, csukló hűtése ugyanis sokszor igen kevés.

Ha még mindig ott vagyunk, ahol a legelején és a gyerek még mindig nagyon lázas, egyrészt kezdünk pánikba esni (de ezt jól álcázzuk), másrészt azért elgondolkodunk, hogy mikor lesz az a pont, ha segítséget kérünk, és el kell döntenünk, hogy honnan? Éjszakai ügyelet? Kihívjuk, vagy mi visszük be? Nos, ezek a dolgok ilyenkor már átsuhannak néha a fejünkben.

LÁZGÖRCS
A lázgörcs, nevéből is kitalálható, mindig lázas állapotban jelentkezik, általában a láz felszálló szakaszában, amikor eléri a hő a 39 fokot. Általában 1/2 -5 (leggyakrabban 2 ) éves gyerekeknél fordul hat elő, azokon, akik hajlamosak rá (2-3%), akinél pedig már előfordult, 20-50 százalékban van esélye, hogy megismétlődik. A gyerek elkékül, elszürkül, szemeivel egy pontra fixál, végtagjai megmerevednek vagy rángatóznak, eszméletét elveszti. A lázgörcs az esetek többségében néhány perc alatt magától oldódik, s azonnal meg kell kezdeni a lázcsillapítást. A roham ijesztő jellegétől függetlenül, ritkán okoz maradandó agykárosodást, később pedig gyerekgyógyászati kivizsgálás szükséges. Ismétlődő rohamoknál olyan kúpot ír fel a gyerekorvos, ami a görcsöt azonnal megszünteti. Hat éves kor után gyakorlatilag nem jelentkezik.

Még azonban egy kis hűtőfürdőt is megpróbálunk, amit garantáltan végigsír a gyerek (teljesen jogosan, mi is sírnánk a helyükben). Majd újabb lázmérés, hogy mi lett az eredmény, s ekkor még csak két óra telt el. A lázcsillapítókból általában négy óránál gyakrabban nem lehet bevenni. A fent vázolt menetrend viszont indokolja, hogy valami történjen, így valamihez nyúlnunk kell. A mi gyerekorvosunk azt javasolta, hogy ha nagyon ütős a helyzet, akkor két különböző hatóanyagú lázcsillapítót felváltva adhatunk kevesebb idő elteltével, vagyis két órával az előző beadása után.

Ilyenkor szoktam tehát beadni a kúpot, ami újabb sokként éri a gyereket, de egy bizonyos korban már határozottan együttműködőek. Ezután várunk. Meg játszunk az éjszaka közepén, mert az elmúlt órák teljesen fölébresztették a kicsit, de ennek végül is örülünk, mert látjuk, hogy valami elkezdődött. S míg ő tologatja hajnal négykor a kisautóit, mi bóbiskolunk egy keveset.

Ha nem sikerül levinni a lázat, akkor jön a B terv, vagyis a telefonos segítség. Szerencsére idáig az elmúlt évtizedben még nem jutottunk. Kitartás, lassan jön a következő gyerek, készíthetjük a prizniceket...

És mióta megírtam a cikket, már R.E. is kidőlt, azt mondja, vállalja a hűtőfürdőt, de nem kér kúpot.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.02 13:05:34Űrhajós

  szerintem fölösleges pénzt kidobni homeopátiás dolgokra.

  az a trükk, hogy sosem kapsz visszajelzést, hogy mi lett volna anélkül. ezért elhiszed, hogy attól gyógyult meg. ha meg nem hat, úgy is antibiotikumnál kötsz ki.

  szóval szerintem ökörség/jó üzlet.

  a másik, hogy egyetlen tudományosan felépített kísérletsorozat sem készült a hatásosságáról, illetve talán annyi, hogy a placebo-nál nem hatásosabb a dolog. tekintve, hogy lényegében placebo az egész.

 • 2009.02.02 13:19:17dodóó

  szpn!  És hogy csináltátok?

  csak úgy kinyitotta a száját és hagyta a doki betömje?

  Hát szerintem az enyém üvölteni fog.

 • 2009.02.02 13:20:51manka78

  Ne ijesztgessetek már! Nálunk a kicsi már januárban az összes porondon lévő betegséget összeszedte. Egy hétig jól volt, már tegnap délután észrevettem, hogy elég sűrű váladék van a torkában, és köhög is. Volt lázas, hólyagos lett a szája kívül-belül, utána fosós-hányós volt rajta. Fogyott a nem egészen 10kilójából 40 dekát. Szerencsére a múlt héten, mikor jobban lett, összeszedte magát, nem győz eleget enni, szinte állandóan eszik. Már tegnap almát adtam neki rágcsálni, mert félek, hogy túllő a célon. Ha kaját lát kiabál érte.:)

 • 2009.02.02 13:21:27dodóó

  Űrhajós,nem kötelező homeós cuccot szedni.  Azzal meg mindenki tisztába van hogy előbb utóbb jön valami vírus ami ledönti.

  A homeó és egyéb szerek nem varázs szerek mi is tudjuk.

  De sok mindenre jók.

 • 2009.02.02 13:25:02másutt

  manka: nem hiszem, hogy "tullone a celon", egy 10 kilos gyerek meg tudja mikor kell megallni, nem ugy, mint egy felnott. :)

  majd raer fogyozni a gimiben...

 • 2009.02.02 13:29:01nutika

  78-as évjárat: a homeopátiás verzióról nincsenek tapasztalataim, de a gyereket december óta kúrálom Echinacin sziruppal (echinacea=bíbor kasvirág), és nekem úgy tűnik, elég jól bevált. Első nekifutásra kikúráltuk vele az elhúzódó nátháját, és nem mondom, hogy azóta nem beteg (szeptemberben kezdte a bölcsit), de enyhébb a lefolyás, és gyorsabban gyógyul.

 • 2009.02.02 13:30:26Űrhajós

  dodó,  egyvalamire biztosan jók, hogy a gyártó pénztárcáját megtömje.

  az ellenőrizhetetlenség miatt másra nemigen.

  még szerencse, hogy ártani nem árt. :-)

 • 2009.02.02 13:30:52dodóó

  You want to look so good

  I don't care just understood

  You'd better be free for fight on

  

  You want to look so good

  I don't care just understood

  You'd better be free for fight on little while longer  Megmondanátok nagyjából mit jelent?

 • 2009.02.02 13:32:41Magenta

  Űrhajós, tudod mit?

  Csokira nem költünk, csak nagyon keveset. Mivel a férjemmel ketten szedjük, így heti 330.-Ft-ra jön ki kettőnknek.

  Mondjuk, hogy ez a mi csokink. • 2009.02.02 13:32:57manka78

  Másutt! Pont ezen agyaltunk tegnap a férjemmel. Az a baj, hogy mindegy neki, hogy mi, csak kaja legyen. Vagyis most még baj, mert vannak dolgok, amiket még nem kéne adni neki. Ezért olyankor jön az elterelő hadművelet és kap egy cikk almát, vagy répát. A csupasz kenyér a gyengéje. Ha kávét iszok, akkor a kiskanalat kell megkapnia, mert rendesen hisztizni kezd érte. És nagyon boldog, hogy megkapja a kanalat. Örülünk, hogy jó étvágya van, mert a nagyobbikunk nagyon rossz evő, de azért ne szokja meg, hogy mindig rág valamit. Bár az is igaz, hogy már a rágó fogai is kijöttek és most növeszti a szemfogait, így folyamatosan fogzik. Viszont a rágóka nem kell neki, ahhoz már biztosan nagy.

 • 2009.02.02 13:33:37trollkotze

  Nekem is volt egyszer majd' 40 fokos lázam. A lázcsillapítók és a hidegvizes fürdő nem értek lófütyit sem. Aztán az egyik ismerősünk, aki főnővér, a következőt javasolta: Rubophen és Algopyrin _egyszerre_.

  Bevált. (Hátha másnak is.)

 • 2009.02.02 13:37:18trollkotze

  (Az az érdekes, hogy külön-külön nem használtak, de együtt negyedóra alatt levitték a lázat.)

 • 2009.02.02 13:38:29dodóó

  Beszedted ezt aztán azt

  és negyedóra múlva együtt?

 • 2009.02.02 13:39:07dijon

  Magenta, ki a gyerekorvosotok? Barátság út?

 • 2009.02.02 13:43:12másutt

  manka: kenyer (heja) es kifli zsenialisak a fogzashoz!

  az enyemnek is az a gyengeje.

  a vedononk azt mondta, tegyuk ra egy kis (sotlan) vajat is neki (nem margarint, hanem vajat), mert oriasi zsirigenyuk van ilyenkor (abbol lesz az agy!)

 • 2009.02.02 13:44:2678as évjárat

  Űrhajós

  Tudod, a homeopátia is olyasmi, mint a kézrátéttel gyógyítás.

  Nincs tudományos alapja, van aki hisz benne, van aki nem.

  Én abban is hiszek. Saját bőrömön és a gyerekemen is tapasztaltam. Természetesen nem kötelező benne hinni.

 • 2009.02.02 13:44:51Magenta

  dijon: nem. :)

 • 2009.02.02 13:46:59dijon

  magenta, köszi:)

 • 2009.02.02 13:48:0078as évjárat

  nutika, köszi!

  ha már régebb óta adod a gyereknek, gondolom nem tapasztaltál semmiféle mellékhatást, helyesebben allergiás reakciót

 • 2009.02.02 14:07:29Shrekova

  Űrhajós: Én személyes tapasztalatból mondom, hogy a homeopátiás szerek nagyon bejönnek. Amint beveszem őket rögtön rosszabbul leszek (hiszen becsapják az immunrendszert, hogy felpörögjön) de másnapra kutya bajom. Én télen az oscilora esküszöm, amint érzem hogy kicsit kapar a torkom/meg vagyok fázva este lefekvés előtt bedobok 1/3 adagot (orvosom mondta h felesleges egy egész cső) és másnak reggelre kiizzadok mindent és újra kerek a világ.

  Akkor kezdtem el hinni bennük amikor 2-3 évig kezeltek antibiotikumokkal mert folyamatosan hólyaghurutom volt volt, ami random elő-elő tört és nem volt hatása... akkor kaptam 5-6 féle homeopátiás bogyót és lám azóta semmi... előtte meg ülhettem a wcn vért pisilve órákig, és utána legtöbbször ügyeleten kötöttem ki, már ha annyi időre el tudtam szakadni a mosdótól... azért mert újszerű vmi nem kell rögtön elvetni

 • 2009.02.02 14:38:03kriszi

  Sziasztok!  Nekem van kettő darab alapból nem túl ivós, ámde láztól hányó gyerekem. Van valakinek tippje, vagy jobb, ha megtanulok infúziót bekötni? :D  Aztán: nem tudom, nálatok hogy van, de nem túl súlyos esetekben nálunk a fel-le liftezés a módi. Azaz: megmérem a kölköt, lázas, forró is, kiveszem a lázmérőt, megnézem, lerázom, fordulok ki a konyhába csillapítóért, mire visszajövök, gyerek lehűlt. És ezt játsszák átlag óránként.  Viszont tátott szájjal olvasom a tippeket, megyek, szerzek is Nurofent, mert az nincs, mióta a lányom babaként ettől vagy mástól pöttyös lett egyszer. Cataflam csepp receptes vagy recept nélküli cucc? Amidazophenre én vagyok allergiás, kölköknek attól még merjem adni vajon? Algopyrin még sosem fordult meg a privát háztartásomban...

 • 2009.02.02 14:46:02Űrhajós

  Nekem Barátság út, (volt)

 • 2009.02.02 14:49:45Vakmacska

  Cataflam receptes (sajnos)

  Gyógyszerallergia nem feltétlenül öröklődik - gyerek mostani gyógyszerét nem merném magamon kipróbálni. (penicillin származék)  Tavaly mi gyereket kiskanállal itattuk, kortyonként (másként nem ment) közben folytatólagosan meseolvasás. Nehéz meló. • 2009.02.02 14:50:14manka78

  Másutt! Akkor még van remény, hogy okos lesz, mert a kedvence a vajas kenyér.:)))

 • 2009.02.02 14:51:57trollkotze

  dodóó

  Nem, asszem, csak Rubophent, de azt is órákkal korábban. Ha annyira akart volna, ennyi idő alatt használt volna. Közben ment az ülőfürdőzés, de az sem használt.

 • 2009.02.02 15:10:52cantaloupe

  Csutkababa,

  kosz a kiegeszitest, pl. nagyon jo otlet a ket furdolepedo es azt sem tudtam, hany percenkent kell valtani.  Nincs kedved havonta egyszer egy betegseggel kapcsolatos cikket irni? Szerintem tobbeket erdekelne, ki is lehetne tenni a "hasznos" rovatba, hogy konnyen ra lehessen keresni.  Nekem segitene, mert itt holmi lazzal nem nezi meg az orvos a gyereket, ha nem sulyos, csak a noverke ad tanacsot telefonon, az meg megis mas.

 • 2009.02.02 15:42:00fogtunder13

  Fogszuvasodás - sziasztok, csatlakoznék a korábbi megjegyzéshez, amint láthatóvá válik valami gond a foggal, azonnal el kell menni fogorvoshoz! Egyébként is érdemes félévente ellenőriztetni, legalább megszokja hogy nem olyan félelmetes hely - liftezik egyet a széken, kap egy tükröt stb.

  Sok olyan újdonság van, ami - különösen ha időben megy az ember - szükségtelenné teheti a fúró és az érzéstelenítő használatát:

  ózonkezelés, fúrás nélküli tömés, lézeres szuvasodásmérés. Érdemes ezekre rákérdezni ha fogorvost keresünk a gyerkőcnek. (Mellesleg felnőttnél is lehet ezeket használni, de a gyerekfogászatban gyakoribb)

  Ja, és persze - barázdazárás, amint kezdenek kijönni a maradó fogak - akár egyesével

 • 2009.02.02 16:17:12eszterke

  Valaki megírná mi az a barázdazárás?

 • 2009.02.02 16:21:26eszterke

  Fentebb kérdezte valaki - bocs, hogy most hirtelen nem tudom ki - hogy, mit tehet az ember a nem ivó gyerekkel. Nálunk a fele-fele arányban hígított 100%-os almalé jött be, de láz esetén azt is úgy, hogy óránként minimum 1 decit kortyonként belediktálok, ha ő magától nem hajlandó. Mármint a nagyfiú, aki nem szeret inni. Enni sem, de ha éhes, jól eszik. Azt hiszem unalmasnak tartja az evést. Mostanában, 4,5 évesen valóban sokszor rábeszélhető, de a rossz ízű gyógyszer esetén csak a motiváció működött. Nála most a katonásdi megy - óvodakezdés óta, tehát, ha valamire azt mondom, hogy a katonák is ilyet kapnak,stb. többnyire működik.

  Mind a számolva, kortyoltatva itatás, mindez sok türelmet igényel...

 • 2009.02.02 16:22:53eszterke

  BOCS, NEM 4,5, HANEM 3,5. Nem tudom miért írtam el.

 • 2009.02.02 16:26:52szanna

  www.hazipatika.com/articles/fullpage/A_lazcsillapitasi_laz_csillapitasa?aid=20080904164407;p=-1  Olvassátok el a fenti linken lévő cikket. Egy rövid részletek belőle:  "A láz nem káros és nem veszélyes! Csillapítani nem kell, csak lehet! A lázcsillapítás célja a gyermek közérzetének javitása. A hűtőfürdő és priznic többnyire csak "gyermekkínzás", ezért a világ fejlett országaiban már sehol sem javasolt!"  "a láz a régi hiedelmekkel ellentétben nem káros és nem veszélyes. A magas láz sem. Nem okoz agykárosodást, nem terheli túl a szervezetet és nem okoz halált. Nem emelkedik spontán 41,7 fok fölé.

  A lázzal járó szaporább légzés, szívműködés nem veszélyes, és a magasabb testhőmérsékletet biztosító fokozott energiatermelés sem megterhelőbb, mint az intenzív játszás vagy sportolás."  "A lázat nem kell csillapítani. Sem gyógyszerrel, és különösen nem hűtőfürdővel vagy vizes borogatással vagy bármely más eljárással, amit gyermekünk kellemetlennek, esetleg rettenetesnek találhat.

  Ma már a lázas gyermek felébresztését és fizikai hűtését értelmetlen kínzásnak tartjuk."

 • 2009.02.02 16:28:08szanna

  Egy rövid részletek belőle helyett: Rövid részletek belőle

 • 2009.02.02 16:29:32szanna

  Homeopátiáról, egyetértve Űrhajóssal:

  Egy kémia tanulmányi versenyen (Kémia OKTV, 2007/2008) az egyik feladatban azt kellett kiszámolnia a diákoknak, hogy az Acidum phosphoricum 12 CH (leánykori nevén foszforsav, az a vegyület, ami pl. a kólákban is megtalálható) 2 cm3-ben hány hatóanyag molekula található. Ha jól számolt a diák, akkor azt a megdöbbentő eredményt kapta, hogy kevesebb, mint egyet (pontosan 1,2 · 10-4 db-ot). Azaz minden 8333. üvegcsében van 1 molekula. Kérdés, hogy akkor a többi 8332 üvegcsét megvásárló beteg vajon mitől gyógyult meg...

 • 2009.02.02 17:04:30Űrhajós

  szanna,  mindemellett, én nem vitatom el a placebo hatást, mert az bizonyítottan működik. csak ne akarjuk a homeopátiát e fölé helyezni, és túlmisztifikálni...

 • 2009.02.02 17:14:14noisette

  Szerintem elég veszélyes interneten keresztül gyógyszereket ajánlani, mert igen tudom, hogy itt mindenki felelősségteljesen végiggondolja, nem allergiás-e a gyermeke a felsorolt szerek valamelyikére, de elég egy elhamarkodott döntés...

  Gondoljatok bele, ha netalántán van otthon egy doboz (rosszabb esetben fél doboz) antibiotikum, amit a szülőnek írtak fel, esetleg 2x vagy 4x annyi hatóanyag van benne, mint amennyit a porontynak felírnának....

  Tudom, itt senki, soha... de mi van, ha...  A lázcsillapítást köszönöm, nagyon hasznos, majd megmutatom édesjóanyámnak is (ő engem már alapból langyos vízbe ültett, és azt hűtötte jéghidegre :D)

 • 2009.02.02 17:16:48szanna

  Azt én sem vitatom. :)  Egyetértek azzal is, hogy jó üzlet ez valakinek. Valahol olvastam (nem tudok linket adni, ne vegyétek készpénznek), hogy 1 kacsamájból 20 millió dollár (nem vagyok biztos a valutában, vagy deviza, nem tudom mi a különbség) értékű oscillococinumot állítanak elő...

 • 2009.02.02 17:36:42csutkababa

  Érdekes a házipatika link.Ellentmond önmagának. Először azt mondja, hogy a lázcsillapítás káros,elavult. Utána meg azt, hogy ha a gyerek szenved,csillapítsuk a lázat.  Azt hiszem,én sem mondtam mást.

  És aki már látott 41 fokos féldelíriumos gyereket, az talán nem ül nyugodtan a fenekén, hogy ugyan, ez veszélytelen dolog.  A lázgörcs kiváltó oka pedig a láz. Bocs.

  Ha csak a görcsöt állítom le központi idegrendszerre ható gyógyszerekkel, nyugtatóval, csak TÜNETI kezelést adok, az okot nem szüntetem meg. Az ok pedig a láz.  A hűtőfürdő pedig az általam javasolt módon sztem nem kínzás, ellenben mellékhatása nincs, akárhányszor ismételhető.

 • 2009.02.02 19:12:59baudolinA

  A házipatikás linkhez: gyerekkoromban minden évben olyan szinten megbetegedtem, hogy a 39,5 fokos láz volt a minimum. Az okát azóta sem tudjuk, mert egyébként nem voltam beteges, és anyám révén sok vírusra immunizálódtam. Este felment 40-42-re. Lehet, hogy mazochista vagyok, de én kívántam a priznicet és a hűtőfürdőt. Gyakorlatilag égtem össze, bármit bevallottam volna egy vizes lepedő fejében. :)

 • 2009.02.02 19:16:51baudolinA

  (csigabiga)

 • 2009.02.02 19:48:20Nymphea

  csutkababa: Köszi az infókat! :) Az miért van, hogy én akármilyen beteg vagyok, képtelen vagyok belázasodni? Utoljára kamaszkoromban voltam lázas 16 évvel ezelőtt, de gyerekkoromban is csak nagyon ritkán...  Most 1 hete vagyok itthon influenzával, egy kedves betegen dolgozó munkatársamnak köszönhetően. Bejön dolgozni betegen, aztán szépen kidől körülötte mindenki. Ha meg otthon maradt volna, akkor csak 1 ember kiesése a cégnek, így meg sokkal több. Grrr...

 • 2009.02.02 19:50:14Nymphea

  csutkababa: Köszi az infókat! :) Az miért van, hogy én akármilyen beteg vagyok, képtelen vagyok belázasodni? Utoljára kamaszkoromban voltam lázas 16 évvel ezelőtt, gyerekoromban is csak ritkán...  Most 1 hete vagyok itthon influenzával, egy kedves betegen dolgozó munkatársamnak köszönhetően. Bejön dolgozni betegen, aztán szépen kidől körülötte mindenki. Ha meg otthon maradt volna, akkor csak 1 ember kiesése a cégnek, így meg sokkal több. Grrr...

 • 2009.02.02 19:54:36Nymphea

  csutkababa: Köszi az infókat! :) Az miért van, hogy én akármilyen beteg vagyok, képtelen vagyok belázasodni? Utoljára kamaszkoromban voltam lázas 16 évvel ezelőtt, gyerekoromban is csak ritkán...

 • 2009.02.02 19:55:36Nymphea

  Most 1 hete vagyok itthon influenzával, egy kedves betegen dolgozó munkatársamnak köszönhetően. Bejön dolgozni betegen, aztán szépen kidől körülötte mindenki. Ha meg otthon maradt volna, akkor csak 1 ember kiesése a cégnek, így meg sokkal több. Grrr...

 • 2009.02.02 20:58:44mrs gyrmur

  Szia Zen! Délután elszállt az üzenetem, nem volt időm újra írni. Szóval: igen, jól tudod, a só szomjassá tesz, így ha evett vmi sósat, mindenképpen inni fog, kívánni fogja. Szerintem az a kisebbik rossz, ha néhány napig egészségten kajákat eszik, mintha mehetsz vele kiszáradás miatt kórházba. A puffasztott köles és rizs az nem annyira sós, mint egy jó sós ropi, vagy chips, de lehet kísérletezni.  Szpn, neked ugyanúgy írtam, de sajna, az is elszállt. Szóval barzdazárni lehet a tejfogakat is, sőt! Addig amíg a tejfog benn van a szájban, legalább nem romlik tovább, vagy legalábbis kisebb az esélye. Nem vagyok fogorvos, csak a 4 gyerek kapcsán látom, hogy minden fogra addig van szükség, amíg magától ki nem potyog. Ha ugyanis korábban esik ki vagy kell kihúzni, mert szétrohadt, akkor van esély rá, hogy az új csontfognak nem lesz helye és lehet kezdeni a kínlódást, hogy helyet csináljanak neki. Akár fogszabályozással, akár újabb fogak kiegyelésével.  Eszterke, ha jól tudom, akkor barázdazárást akkor csinálnak, ha megsérül a fogzománc, vagy elkezdődik a szuvasodás. Ez egy felszíni sérülés, elszineződés. A beavatkozás lényege, hogy a doki 1 kicsit csiszol a felületen és bekeni valami fényre kötő kulimásszal, ami aztán megvédi a fogat arra a néhány évre, hónapra, amíg még dolga van a gyerek szájában.

  Ne arra gondolj, hogy nekifog kifúrni a tejfogat. Csak megcsiszolja. Nem mondom, egy kisgyereknek ijesztő, de fájni nem fáj. Fontos, h a doki megtalálja a hangot a gyerekkel és el tudja magyarázni neki az ő szintjén, h mit fog csinálni. Úgy könnyebben megy a dolog.

  mrs

 • 2009.02.02 21:00:38mrs gyrmur

  egészségten= egészségtelen

 • 2009.02.02 23:20:24Nymphea

  Sorry a többszörözésért, úgy nézett ki nem ment el a hozzászólás. :(

 • 2009.02.03 08:51:59manka78

  Csutkababa! A Nurofen kúp vényköteles? Úgy lehet adni a 13 hónaposnak, hogy egyszer a Germicid C-t és utána mondjuk 3 óra múlva a Nurofen kúpot?

 • 2009.02.03 11:53:41csutkababa

  Manka78

  Nem vényköteles,és igen,adhatod. Más a hatóanyaga.

 • 2009.02.03 15:59:02hát igen

  Barazdazarast egeszeges fogakon vegeznek, hogy a kis réseken - barázdákon - melyek nehezen tisztíthatók, ne szivárogjon be káros anyag pl cukor stb. Legjellemzőbb hogy azokkal a rágófogakkal kezdik, amelyek már maradók lesznek és akkor amikor azok kibújnak. De lehet később sőt akár felnőtt korban is de minél előbb, annál jobb.

 • 2009.02.08 22:38:21csutkababa

  Fontos!!!!

  Most olvastam egy gyógyszerekről szóló tanulmányt.

  E szerint lehetőleg NE ADJUNK Nurofent bárányhimlőben!!!!!  Nem ismert okok miatt a hólyagok alatti felületek és a kötőszövet súlyos elfertőződését segítHETI elő.  Ezzel még kiegészíteném a posztot.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta