SZÜLŐSÉG

Tizennégy babát hordott ki a "hivatásos" béranya

2009. január 31., szombat 09:00

Carole Horlock két saját gyerek után döntött úgy, hogy másoknak is besegít a gyermekáldásba, és béranya lesz. Ezután nem tudta abbahagyni a szülést és még 12 gyereket bevállalt, mindet másoknak. 1990 óta, három év kivételével minden évben járt a szülőszobán, kilenc béranyaságot vállat, abból egy kettes, és egy hármas ikreket. A legtöbb terhességhez nem csak méhét, hanem petesejtjét is adományozta.„Nagyon élveztem, nem láttam semmi okát, hogy abbahagyjam a szülést” – nyilatkozta a BBC-nek a most 42 éves brit nő, aki elmondása szerint mindig is szeretett volna a gyermektelen párokon segíteni. „Amikor először olvastam a béranyaságról, rögtön nagyszerű ötletnek tartottam. Örülök, hogy az én segítségemmel gyerekhez juthatnak azok, akik már nagyon szeretnének babát.”

A béranyarekorder bevallotta, először neki is kétségei voltak, el tudja-e majd engedni a babát szülés után, de aztán arra gondolt, hogy a saját gyerekeinél is csak jóval szülés után, a szoptatás alatt kezdett kialakulni a kötődés, nem pedig a terhesség alatt. De általában minden szülővel megállapodik, hogy minden évben küldenek egy fényképet és egy beszámolót a gyermekről. Néhány gyerek még az ő, most 18 és 15 éves lányaival is tartja a kapcsolatot.

Bár a családja támogatja, Carole Horlock úgy érzi, hogy az édesapja sosem tudta elfogadni, amit csinál. Főleg azok után, hogy az egyik terhesség alatt egy DNS tesztből kiderült, a magzat a saját partnerétől van, tehát valószínűleg teherbe esett még a megtermékenyítés előtt. Ennek ellenére nem formált jogot a gyerrekre, mert meggyőzödött róla, hogy nagyon várják, és nagyon jó helye lesz. Szerinte nem ő az egyetlen ilyen eset, a béranyaságot választó pároknak ezzel számolni kell.

Az viszont mélyen felháborítja, hogy egyes béranyák anyagi ellenszolgáltatást kérnek, holott ezt a törvény tiltja. Elvileg egy béranya csak a kiadásai fedezésére formálhatna jogot, de szerinte egyesek akár 50 000 eurót is elkérnek egy terhességért, vagy éppen a terhesség közepén jelentik be a kétségbeesett szülőknek, hogy szeretnének egy új autót, vagy a költségek közé számolják az egzotikus utazást is.

Carol Horlock nem sokára Görögországba utazik, hogy megkezdje a 13. bérgyerekének kihordását, és csak abban reménykedik, hogy ezúttal csak egy lesz, nem három. „Szeretek terhes lenni, és szeretek segíteni másokon. Amikor elhatározom, hogy abbahagyom, akkor mindig találkozom egy szimpatikus gyermektelen párral, akikről rögtön az jut eszembe, hogy istenem, milyen jó szülők lennének. De most már tényleg abbahagyom, hiszen 43 éves leszek, mire a következő terhességet befejezem, és az orvosaim szerint már túl nagy egészségügyi kockázatot vállanék. Az egészségemet nem akarom kockáztatni, de ha tudnám, hogy a szervezetem elbír még egy terhességet, lehet, hogy azt is bevállanám.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.31 10:01:59mesianyu

  Ez nem semmi, assszem lelkileg nem lennék rá képes :((( Hiába tudnám, hogy jó helyre kerül, jó emberekhez, a szívem szakadna meg.

 • 2009.01.31 10:15:26mammina

  ez nekem nem menne. petesejtet szivesen adnek barkinek, mert - sajnos, hala istenek - minden honapban van beloluk boven, de a gyermeket nem tudnam odaadni.

 • 2009.01.31 10:21:59nyulacs

  Le a kalappal! Gyakorlatilag ingyen vállalja! Miből élhet?

  Ami viszont fura nekem, mi az hogy azzal számolni kell, hogy a beülti előtt teherbe esik a béranya. Nem olyan hosszú időszakról van szó, amikor ez lehetséges, vagy ne éljen nemi életet addig vagy húzzon a párja gumit.

 • 2009.01.31 10:23:00manka78

  Biztos, hogy nagyon jó ember lehet. Én erre nem lennék képes. Mindkét lányomat azóta imádom, mióta biztos lettem a terhességben. A 9 hónap alatt, még fokozódott a dolog. Elhiszem, hogy van akinek el kell telnie egy kis időnek a baba megszületése után, hogy kialakuljon a kötődés, de nálam nem így volt. Biztos vagyok benne, hogy nem lennék erre képes.

 • 2009.01.31 10:41:44nyuszómuszó

  Ez kicsit kacsagyanús történet nekem így egészében.. Legalábbis van benne pár gyenge pont..

 • 2009.01.31 10:57:53Subbantósdi

  Ahogy olvastam a cikket, bennem végig egy személy neve motoszkált: Teréz anya...nekem ez a hölgy kicsit Teréz anyás...Ezzel remélem, nem bántom meg, mert akit ehhez a nővérhez hasonlítanak, az szerintem bolond, hogyha kikéri magának.

  Én sem vállalnék semmilyen béranyaságot, de azzal valahol egyetértek, amit a hölgy mondott, hogy lehet, nem mindenkinek alakul ki azonnal olyan kötődés a gyermekéhez, hogy az első órák után ne tudná elviselni, ha elválasztják Tőle örökre...

  Egyébként engem még az érdekelne, hogy a partnerének, férjének, a két gyerekének az apja mit szól mindehhez. Nem annyira az, hogy a nő apja mit szól, ez nem annyira érdekes szerintem ebben a dologban...

  Vagy lehet, hogy a férjére gondoltak, mikor az édesapját emlegették, de kérdés, kinek az édesapja, a nőé vagy a gyerekeié.

 • 2009.01.31 11:03:14hinta-palinta

  Csatlakoznék nyuszómuszóhoz. Vagy tényleg nem hiszenem el, hogy ilyen önfeláldozó nők vannak, vagy a nő nem komlpett( azért életveszélyes, amit csinál, meg valami fejben sem stimm.)Pszichológus valaki itt??Szerinted???

 • 2009.01.31 11:05:15Subbantósdi

  Én nem hiszem, bár lehet, hogy a cikk kicsit időnként nem fedi a teljes valóságot, hogy ez a nő nem lenne komplett, szerintem pontosan tudatában van, hogy mit csinál, talán arról nem szól a cikk, hogy milyen indíttatás vezeti.

  Azt gondolom, lehet valami küldetés-tudata vagy vallásos meggyőződése talán...

 • 2009.01.31 11:15:43nyuszómuszó

  Jó, csak nekem olyan aggályaim vannak, hogy az ilyen béranyaságot szerződéskötés előzi meg, az anya ellenőrizve van, beültetés előtt ötmillió vizsgálat, és akkor mégis később derül ki, hogy már terhes volt.. Meg, hogy ingyen csinálja.. Szép, de miből él akkor?

  Mert lehet mondani, hogy ronda dolog ezért pénzt kérni, de ez a béranyaságot legalizált országokban bevett szokás, és azt hiszem egyrészt mindenki szivesen kifizeti, inkább előtte nem eszik 5 évig, másrészt valahol meg tudom érteni, hogy pénzt kérnek érte.. Láttam egy dokumentumfilmet erről, hát rohadt egy dolog, annyira meg van kötve a béranya keze, nem csinálhat semmit adminisztráció nélkül és még ő tartozik felelősséggel csomó mindenért.. Szóval ez kőkemény meló..

  Leginkább mindenféle főiskolás lányok csinálják, akiknek kell a pénz a tanulásra, de majdnem mind azt mondta, hogy borzasztó volt, és nem is főleg az, hogy elvették a gyereket, mert arra valamennyire lehetett készülni, de börtönnek érezték azt a kilenc hónapot, amikor az összes intim magánügyüket és életüket számon kérték rajtuk.. Szóval a legjobb indulattal és a legkedvesebb befogadó párral sem érezték magukat másképp, mint egy darab húsnak..

  És vannak, akik többet bevállalnak, ha kell a pénz, de nem véletlenül kérik meg az árát..  Szóval értem én, hogy midnenki, csak ez a szegény nő nem, meg emberbaráti indíttatás, csak ez nekem kicsit fura így, na..  Messziről jtt meber azt mond, amit akar..

  De persze nyilván létezhet ilyen, azt elismerem..  Nem akartam alapból megkérdőjelezni, de ahogy olvastam, volt vagy 4-5ször olyan érzésem, hogy á, de szépen ki van optimalizálva a történet, de nem hiszem, hogy ez így is van pontosan..  Én egyébként a béranyaságot simán legalizálnám, végülis senkit nem kényszerítenek rá és sok mindent megoldana..

  És igen, szereznék rá pénzt, akárhonnan, ha olyan helyzetben lennék..

 • 2009.01.31 11:17:25nyuszómuszó

  Mielőtt valaki szólna, a miből él egyáltalán kérdésemhez: persze, tudom, hogy hivatalosan fizetik a költségeit, de azért ez egy családanya, másra is kell gondoljon..

 • 2009.01.31 11:18:32nyuszómuszó

  Szóval a költségtérítést is ugye, mi alapján számolják.. nyilván leakaszt egy havi fizetésszerű összeget, ami nem olvasható itt, hogy mennyi..

 • 2009.01.31 11:24:44baudolinA

  nyuszómuszó,

  én pont abból az okból nem legalizálnám, amiért nem legalizálnám a prostitúciót vagy a petesejtek eladását (nem adományozását, eladását) sem. NINCS egyenlőségjel ezek között, félreértés ne essen. De abban hasonlítanak, hogy egy nő testét (testrészét) vásárolják meg valamilyen célra. És bizony sokan rászorulnak, úgyhogy a szegények erre kényszerülnének. Nagyon is kényszer. Nem véletlen, hogy tiltják a szervkereskedelmet. Lásd Rita esetét. Vagy azokat a főiskolás lányokat, akik vállalták.

 • 2009.01.31 11:36:03pumplacsek

  Nekem ettől a témától mindig szaladgál a hátamon a hideg. Ellentétes érzések vannak bennem, mert valószínú én is belemennék, ha nem lehetne másképp gyerekem, ugyanakkor tudom, hogy mit jelentett nekem már a terhességem és a szülés maga. Nem tudom be lehet-e ennyire avatkozni a természet rendjébe. A magzat is kötődik az anyjához a terhesség során, neki vajon milyen az elszakadás?

 • 2009.01.31 11:36:15nyuszómuszó

  Igen, értelek, és egyébként egyetértek az érveiddel.. Ezen sokat gondolkodtam, anno mert volt ismerős, akiknél valóban csak a kihordás volt probléma, és eszméletlen mit szenvedtek, de nem volt más választásuk, mint újra és újra próbálkozni, és rengeteg babát elveszíteni..  Szóval, nem gondolkodunk másképpen, csak én még egyéb érveket is figyelembe véve, de a tieidet is szem előtt tartva végül a másik oldalra tettem a voksom.. Nem mintha jelentőssége lenne..  És én amúgy, jöhetnek a kövek, a prostitúciót is legalizálnám, _HA_ úgy látnám, hogy meg lehetne termeteni olyan feltételeket, mint amit pont ez szolgálna, és ami máshol működik..

  Mert a jelenséget felszámolni nem lehet, de igenis sokat lehetne javítani rajta.

  Én úgy látom ezt a témát nagyon dugjukhomokbaafejünket jelleggel kezelik..

  Más kérdés, hogy ha nálunk legalizálnák, akkor is maradna miden a régiben, szóval ezért írtam, hogy ha látnáma lehetőségét változásnak, akkor én támogatnám..

 • 2009.01.31 11:37:07nyuszómuszó

  ÉS bocsánat, utaltál Rita esetére.. Sajnos nem értettem el, kire gondolsz..

 • 2009.01.31 12:11:34baudolinA

  nyuszómuszó,

  a béranyasághoz: ha valakinek nem lehet gyereke, és ezért béranyát "fizet meg", akkor úgysem ő hordja ki a gyereket. Én emiatt is jobb alternatívának látom az örökbefogadást. Nem a jelenlegi formájában, de meg lehetne reformálni. Nem utolsó sorban az amúgy is túlnépesedett bolygó miatt. Rita (rita a felcser nicknévvel) írta többször is, hogy nehéz anyagi körülmények között él, és petesejtet ad el. Erre utaltam, amikor gazdasági kényszerről beszéltem.  Legalizált prostitúció-ügyben elég megnézni Hollandia esetét. Észvesztve próbálják bezárni a piroslámpás házak kb. felét, mert kiderült, hogy komoly összefüggés van az emberkereskedelem és a prostitúció között. Nem tagadom, hogy vannak olyanok, akik önként (tehát sem gazdasági, sem egyéb kényszertől nem hajtva) választják a prostitúciót, de ezek aránya alig néhány százalék. Részemről a klienseket és a striciket büntetném kőkeményen, és nemcsak országon belül, hanem országhatárokon kívül is. Talán Norvégia vezetett be mostanában egy ilyen törvényt. Tudom, hogy így is lesznek kényszerített nők, de talán el lehet rettenteni valakit azzal, hogy a prostitúcióban való részvételért hatalmas pénzbírságot fizettetnék vele. A prostituáltakat pedig mindenképpen megpróbálnám kiszedni belőle.  Tegyük fel, hogy meglennének az ideális feltételek, csakis önkéntes prostitúció van, senkit sem kényszerítenek, nincsenek verések, drogfüggőség stb. Ha a te lányod ezt akarná csinálni, mit szólnál hozzá? Támogatnád? Tényleg érdekel. Bocs, nem akarom ilyen irányba elvinni a topikot, de ez a kérdés mindig megfogalmazódik bennem.

 • 2009.01.31 12:28:22Subbantósdi

  pumplacsek: az a baj, hogy ha valakinek valami gondja van azzal, hogy gyereke lesz, az általában nem szokott azzal foglalkozni, milyen a babának a szülés után az elválás, ha már az anyaméhben kialakult az anyjához valamilyen fajta kötődése...

  Mert hát mit is érezhet az a gyerek, akit megszülnek azért, hogy rögtön örökbe adhassanak, vagy egyszerűen kitegyenek... :o(

  Itt legalább egy biztosított dolog van, nem úgy, mint az utóbbi esetben és bár nem akarom lebecsülni annak a szegény babának az érzéseit, de képes lesz az agya felülírni azt az infot, hogy kit hitt eddig anyjának és ki lesz aztán igazán.

 • 2009.01.31 12:31:45Subbantósdi

  Prostitúció mindig volt, van és lesz is... Nagyon fontos, hogy ami rettentő nehéz, a bűnözést és az egészségügyi bajokat távoltartani ettől a dologtól.

  Régebben a kurváknak rendszeresen kis könyvvel kellett járni orvosi vizsgálatokra és csak az lehetett legálisan kurva, akinek volt ilyen igazolása, hogy mindig meg is jelenik és egészségesnek nyílvánítják. Ezek voltak az un. bárcás kurvák.

  Ha valakit úgy értek, hogy nem rendelkezett ilyennel, azt azért elvitték a rendőrök.

  Én ezt így tudom nagyanyámtól, aki mint vendéglátós, szintén elég sűrűn kellett a kis könyvével egészségügyi vizsgálatokra, laborra járnia, mivel ugye ételekkel, italokkal dolgozott és vendégekkel érintkezett, és találkozott mindig normálisan felöltözött prostituáltakkal, akik szépen a könyvükkel vártak a vizsgálatra.

 • 2009.01.31 12:32:08baudolinA

  Azon gondolkodom, hogy a béranyák gyerekei később megtudják az igazságot? Mármint azt, hogy ki a biológiai anyja? Pl. ha találkozni akar vele, akkor ezt lehetővé teszi-e valamilyen szabályozás?  Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha a béranya gondolja meg magát...

 • 2009.01.31 12:34:29Subbantósdi

  A striciket én is büntetném, de sajnos őket akkor veszik már elő, érzésem szerint, ha más bűncselekményben is belekeverednek és/vagy a kurvákat, akik "hozzájuk tartoznak" fizikálisan is komolyan bántalmazzák, szóval orvosi lelet alapján megy a feljelentés, vagy akár halált is okoznak, komolyabb sérülést, ami után már nem tud teljes életet élni a nő, mert mondjuk le kell százalékolni, stb...

  Ezek mind olyan borzasztó dolgok, kell beszélni ezekről, mert nem lehet becsukott szemmel menni a világba, de ugyanakkor mi itt most ez ellen mit tehetünk? :o(

 • 2009.01.31 12:36:49Subbantósdi

  baudolinA: szerintem valamilyen fajta nyilatkozatot azért alá kell írni, ami védi azt a családot, aki aztán a babát magához veszi és felneveli, amit akár bíróság előtt is lehet érvényesíteni.

  De a nyilatkozat lehet olyan tartalmú, hogy valamilyen fajta láthatást engedélyez, de csak mondjuk a család felügyeletével, legalábbis nagykorúságig, utána ugye már nem lehet rendelkezni ez ügyben, egy felnőtt felett, ha cselekvőképes, nem lehet olyan nyilatkozat érvényes, hogy valakivel nem tarthatja a kapcsolatot, vagy ha valaki fel akarja Vele venni a kapcsolatot, azért azt a valakit el lehet itélni... :o/

 • 2009.01.31 12:37:01Subbantósdi

  ítélni, persze, bocs... :o)

 • 2009.01.31 12:40:09baudolinA

  "Prostitúció mindig volt, van és lesz is..."

  Bocs, de _ez_ a homokbadugott fej. Ugyanis a prostitúció azért létezik, mert vannak férfiak (nem mindenki természetesen, a világon csak minden hetedik), akik úgy gondolják, hogy nekik ehhez joguk van. A bekerülési átlagéletkor egyébként 14 év: ez azt jelenti, hogy ennél jóval fiatalabbak is bekerülnek (lásd Thaiföld, szexturizmus). Én nem szeretnék belenyugodni abba, hogy "lesz is".

 • 2009.01.31 12:43:08baudolinA

  Subbantósdi,

  lehet pl. kérni, hogy ne legalizálják a prostitúciót. Önkénteskedni. Egy szervezetben segíteni a prostituáltakat, hogy kilépjenek belőle. Ha saját céged van, akkor olyan továbbképzőket tartani, amivel rendes munkát tudnak találni. Feljelenteni a striciket, bántalmazókat. Kilépett prostit alkalmazni, és segíteni, hogy visszatérjen a normális kerékvágásba.

 • 2009.01.31 12:54:35nyuszómuszó

  Baudolina, természetesen nem támogatnám a lányom, hogy kurva legyen belőle, és nem hiszem, hogy ilyesmi fenyegetne, ez valahogy nálunk nem diva:P, de nem látom hol az összefüggés eközött, meg aközött, hogy szerintem szerencsésebb megoldás az orvosilag rendszeresen ellenőrzött és egyébként is minden szempontból jobban nyomonkövethető működésű, bejelentett nyilvánosházak rednszere, mint kint állni az út szélén..

  Az emberkereskedelem, meg igen, sajnos szorosan összefügg a prostitúcióval, DE nem látom be, hogy miért függne jobban össze a legaláissal, mint a sokkal átláthatatlanabb illegálissal..

 • 2009.01.31 12:56:04Subbantósdi

  baudolinA: én nem hiszem, hogy homokba dugom a fejemet, csak reálisan látom a dolgot...

  Egyszerűen nem tudok olyanban hinni, ami nem következhet el, egyszerűen abból kiindulva, hogy kereslet mindig lesz erre a dologra és az is igaz, hogy sok nő, bár ezt lehet, hogy nem illik elmondani, de elfogadták, hogy ez a foglalkozásuk, kvázi, szóval nem is nagyon akarnak ezen változtatni.

  Tehát ha mutatunk megoldási módokat, kiugrási lehetőséget, akkor sem élnének vele...

  Legalizálni én sem tartom szerencsésnek, nem is e mellett beszélek, de a mellett igen, hogy mint sok dolog, amit nem tartunk legálisnak, ez is az, még továbbra is része lesz az emberiség mindennapjainak, akár melyik országba is megy az ember.

  Én úgy vagyok a prostitúcióval, mint a bűnözéssel, általában, utóbbit sem lehet azért, mert illegális, eltüntetni a Föld felszínéről, mert mindig lesz, Káin és Ábel óta tudjuk, ez az ember lénye, hogy bűnre hajló, valamilyen szinten, helyzetben, ezzel pszichológusok foglalkoznak igazán, nem is mennék bele.

  Aki nem akarja ezt az életet, mint kurva, tovább élni, azt én is úgy gondolom, maximálisan kell segíteni, mert kell egy elhatározás, amit támogatni kell, a többi felvetéseddel is egyetértek.

  De nem tudok azzal azonosulni, hogy nekem is úgy keljen éreznem, hogy nem tudok, szeretnék belenyugodni, hogy "lesz is", ahogy tőlem idézted, mert én bele tudok ebbe nyugodni és ezért nem érzem, hogy valamivel lazábban venném a témát. :o(

 • 2009.01.31 12:57:53nyuszómuszó

  Baudolina, persze, értem, hogy nem szép jövőkép, hogy prostitúció mindig lesz, de ennek ellenére, én úgy vélem, lesz..

  Mindenesetre most van, és attól még, hogy a törvény nem szabályozza, hanem tiltja, de csak úgy féligmeddig, mert igazából ellene nem történik semmi, attól nem lesz jobb..  Szerintem valamiféle szabályzás jobb lenne, egészségügyileg mindenképp..

 • 2009.01.31 13:02:12elinor

  Ha józan ésszel gondolkodunk, a gyereknek valamikor meg kell tudnia, kik a biológiai szülei. Mert különben esetleg a saját biológiai testvérébe szeret bele, és aztán lesz csodálkozás, ha a gyerekük sérülten születik, és vizsgálni kezdik az okokat.

 • 2009.01.31 13:08:42baudolinA

  nyuszómuszó,

  pont ez az, hogy a prostitúció nem divat kérdése. Egyébként miért nem támogatnád a lányodat benne? Ha egyszer önkéntes, orvosilag ellenőrzött, biztonságos stb. Talán mert mégsem ugyanolyan "munka", mint a többi?  Reálisan nézve: egyetértek veled abban, hogy jobb a rendszeresen ellenőrzött nyilvánosház, mint az utca. De én ezt a kisebb rossznak látom. Csak én naiv vagyok és idealista, és a teljes megszűnést szeretném. :) Tudom az eszemmel, hogy mindig is lesz, de hatékonyság szempontjából jobbnak látom, ha célként az eltüntetést (ezzel párhuzamosan kemény bűnüldözést, büntetéseket) tűzik ki, mint a legalizálást. A mostani helyzet (itt) pedig siralmas, ez így van.  Subbantósdi,

  kereslet másra is van, mégsem legalizálják pl. a pedofíliát vagy a nagyon durva drogokat (nem a fűről beszélek). A kiugrási módot nem mutatni kell, hanem odamenni, felajánlani, és folyton mellette állni. Azok a nők, akik szerinted nem akarnak ezen változtatni, többnyire azért nem változtatnak, mert nincs semmi másra kilátásuk. Ki vannak szolgáltatva, tele vannak adóssággal (mert ki van ez találva), drogfüggők, esetleg nincsenek papírjaik stb. Olvasd el ezt, egy volt prosti írta: www.prostitucio.hu/sylviane.htm  Kain és Ábel: oké, csak akkor ha mondjuk a lányod kerül bele ebbe (tegyük fel, hogy önkéntesen, és nem akar kiszállni belőle), akkor is nyugodj bele szépen. Mert ő akarta.

 • 2009.01.31 13:17:17Subbantósdi

  BaudolinA: egyetértek Veled, nehéz kérdés ez, természetesen lenne a lányommal beszédem, hogy mit miért és magunkat is hibáztatnánk ezért, hogy ilyen döntésre jutott, de én a lányomat minden hibájával együtt el tudom fogadni, már most is, és szerintem később is így fogok tenni. Még ha ezzel magamat közösítem ki is...A mi viszonyunk mindenek felett áll, ha az olyan, amilyet én szeretnék, hogy legyen majd felnőttként.

  Vannak sajnos tényleg olyan nők, akik csak mondják, hogy jó nekik így, de még sem az, de láttam már olyan riportot is, hogy tényleg a nő megmutatta, hogy él és hogy milyen lehetőséget közül válaszhatott volna, mert megkeresték, és se nem volt alkoholista, se nem drogozott, nem voltak olyan adósságai, gyerekét sem kellett valahogy eltartania, stb.

  egyszerűen úgy érezte, Ő erre született és valahol élvezi a dolgot...Kevés ilyen van, de van ilyen is.

  A többség valóban, ahogy Te is mondod, ha nem is szeretne kiszállni, mert azt mondja, nem azért, mert tényleg így gondolja, hanem mert nem kap igazi alternatívát, hogy hova és mert függő, ilyen-olyan módon (szenvedélyek, anyagi dolgok, stb.)

 • 2009.01.31 13:32:07nyuszómuszó

  Nem, baudolina, nem ugyanolyan munka.

  Miért, szerinted talán ugyanolyan?

  Komolyan azt akarod, hogy magyarázzam, hogy miért ne legyen a lányom kurva, vagy tényleg nem érted, hogy azért mert szerintem a kurváknak jobb lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés és regisztráció, én még attól nem tartom ezt álomhivatásnak, két diplomával a hátam mögött?

  Na ugye, hogy ezt te sem gondolod komolyan..  Én egy szóval sem állítottam, hogy ez jó dolog. De nem csinálok úgy, mintha nem lenne, és azoknak, akik benne dolgoznak, bár egyik gondja sem az én gondom, úgy gondolom, hogy jobb lenne, ha rendszeresen ellenőriznék őket..

  Könnyű azt mondani, hogy nagyon elítéli valaki, de közben azok a lányok csak állnak ott az út mentén, kiszolgáltatottan, és megrohadhatnak a betegségtől, az sem érdekel senkit..  Persze, hogy szeretné mindenki a teljes megszűnést, és lám, törvény is van rá, hiszen tilos.. És ér valamit?  Olyan távol áll ez a világ tőlem, nyilván tőled is, és mindketten tudjuk, hogy ezek kiszolgáltatott szerencsétlenek..

  Mást tartunk jó megoldásnak, csak míg én pontokba tudom szedni, hogy mit tartanék momentán reálisan megvalósítható előrelépésnek, nem tudom, hogy te hogy akarod megvalósítani az "olyan jó volna, ha egyszeriben megszűnne a prostitúció" vágyadat, amire szerintem mindenki vágyik, tényleg, csak hát ez így nemigen konkrét program..  De nem akarok vitázni, nyilván ez ugyanannak a dolognak két különböző megközelítése, csak ennek a lányod akkor miért nem akarod, hogy kurva legyen ismételt felhozásával számomra kicsit elvesztette az érvelés jellegét a dolog..

 • 2009.01.31 13:49:46marylinm

  Hol lehet petesejtet eladni és hogyan? Ez felkeltette a kíváncsiságomat.  Miért gondoljátok, h csak nőkből lesz prostituált és miért csak őket sajnáljátok, h kényszer meg függőség stb?  Igaz az, h mindig is volt és lesz is prostitúció, mert az embernek - és nem csak a gonosz férfiaknak - igénye van a szexre. OK vannak kivételek. Miért rosszabb az, h egy erre a célra kialakított helyen és személynél tudja le a dolgot, mintha mondjuk, ha elfolytaná - nem akarom csak az erőszakat felhozni. Az is, mármint az elfolytás,nyomort idéz elő a lelkedben, mert nem tudod kiélni a vágyaidat. Tudjuk, h egyszerű mesterség ez, nem kell hozzá sok tudás - nálunk, bezzeg más kultúrájú országokban Japán, régi Görögo. igen igen kell(ett) hozzá tanulni is! Szerintem legyenek nyilvános házak, bárcával, talpra esett madame-mal, adózással. Az utcai szemetet meg el kell takarítani. Minden üzletágnál van feketekereskedelem, ebben az esetben az emberkereskedelem az, hát igyekezni kell, hogy ne legyen, nullázni úgy sem lehet, de mindent meg kell tenni ellene.  Hogy örülnék-e, ha a lányom kurva lenne? Itthon nem, Japánban igen - na jó, ez nem igaz, de nem is szégyenkeznék, h a lányom gésa, egyszerűen tény lenne. Talán, de nem vagyok japo szóval igazán nem tudom, csak így képzelem. Amúgy gimiben, amikor mindenki zaklatott a hülyességgel, h mit akarok csinálni, mindig azt mondtam, h luxus kurva leszek... utána nem kérdeztek többet. Még nem lettem az, de most, h így újra felidéztem ezeket a szép emlékeket:)

 • 2009.01.31 13:54:34kicsifancsi

  Subbantósdi,

  én persze nem láttam azt a riportot, amit te, de pl. hajléktalanokkal igen sokat foglalkoztam, és már náluk is megfigyeltem, később sok más ilyen-olyan okból lecsúszott embernél, hogy inkább vetít, minthogy - akár csak maga előtt is - elismreje, hogy rossz döntést hozott. Nagyon kemény lehet a kurva számára a tudat, hogy mielőtt kurva lett, volt más esélye is, valószínűleg most már nincs, úgyhogy inkább ő maga is szeretné elhinni, hogy jól döntött, ő most boldog.  Másrészt én a prostitúcióban azt látom a legveszélyesebbnek, hogy igenis keményen összefügg emberkereskedelemmel, drogokkal, stb. az alvilág legalájával van összefonódva. A striciket azért nem büntetik meg, amiért a kábszer-terjesztő hálózatok vezetőit sem. A maffia krémje a rendőrség számára elérhetetlen. Ez van. - Viszont nem hiszek abban, hogy ha legalizálnánk a prostitúciót, akkor ettől a bűnözők lemondanának a jövedelmükről a prostik javára. Márpedig ha a pénzt nem a kurva kapja meg, akkor azt rabszolgatartásnak hívják, és végképp nem legalizálható.

  Azt sem hiszem, hogy van önkéntes kurvaság. Lehet, hogy valaki azért indul el ezen az úton, mert pénz miatt vagy naivitásból azt hiszi, hogy ez csak annyi, hogy lefekszik valakivel ellenértékért, csakhogy szerintem az ilyen nők gyorsan a stricik látókörébe kerülnek és választhatnak, hogy a stricinek adják a pénzt, vagy likvidálják őket. A maffia a konkurenciát sem tűri.  De jól elkanyarodtunk a béranyás cikktől, amiben meg szerintem is egy csomó csúsztatás van. Pl. a férjnek is köze van ahhoz, hogy az egyik bérgyerek tőle származik. Az én férjem biztos nem lenne közömbös erre a hírre. És persze nem hiszem én sem, hogy nem derül ki, hogy a béranya már terhes. Ilyenkor nagyon komolyan figyelik az embert, vérvétel és ultrang is van egy csomó, ez nem így megy.

 • 2009.01.31 13:55:17Heatherette

  na, akkor felírnám az elérhetőségét

  jó drága lehet, mi?

 • 2009.01.31 14:08:35Subbantósdi

  kicsifancsi: mondasz valamit.... :o(

 • 2009.01.31 14:15:18rita a felcser

  Mondok egy jo otletet.Kene legyen egy szervezet ahol osszegyulnenek azok a kismamak akiknek a petesejtjeivel van baj es olyanok akik nem kepesek kihordani a babat.ES megegyeznenek,ha ertitek mire gondolok.

 • 2009.01.31 22:01:43xstranger

  www.dailymail.co.uk/news/article-543948/Triplets-make-grand-total-12-babies-super-surrogate-mother.html

 • 2009.02.01 11:19:23baudolinA

  nyuszómuszó,

  persze hogy nem ugyanolyan munka, és egyet is értek veled mindenben. Csak arra utaltam, hogy jobb lenne a tiltást kitűzni célul, hátha kevesebben kerülnek bele. És tőlem sajnos nem áll olyan nagyon távol ez a világ. Prostiként nem, de önkéntesként elég sokat voltam benne. És még én is csak a felszínt láttam, de már erre is azt mondom, hogy elég. Egyébként írtam arról is, hogy mit lehetne tenni ellene, de azt mintha átugrottad volna...  kicsifancsi, egyetértek, és köszönöm, hogy leírtad.

 • 2009.02.01 15:15:24B-

  Szerintem ha belegondolunk, hogy átlagosan 14 évesen lesznek prostik a lányok (14! Ti hol voltatok 14 évesen? És a lányotok??), akkor minden olyan érv, ami azzal kezdődik, hogy "bizonyos nők", már önmagában értelmét veszti. NŐK??? 14 éves kis picsák, gyerekek, könyörgöm! Milyen döntés? Milyen életút?? Milyen kilátások? Vicceltek, vagy mi van?  A legtöbb prosti vagy állami gondozásból szökött, vagy onnan került ki. A többiek sem 2 keresős, harmonikus családból jutottak el odáig, hogy 15 évesen az út szélén szopjanak le vadidegen, mocskos fehérneműjű senkiket! Ha valóban választásról lenne szó, nem a legkiszolgáltatottab, legelesetteb néprétegekből kerülne ki a kurvák 90%-a!  Igen, ugyanezért necces a petesejt-kereskedelem is. Ugyanakkor én engedélyezném a petesejt adományozását, illetve a gyermek kihordását rokonoknak és barátoknak. Igazolni kellene, hogy tényleg ismeritek egymást már egy ideje, mint a Zöld kártya filmben kb :-) A terhességgel járó költségeket a gyermeket kapó "megrendelő" köteles lenne megtéríteni, de többet nem adhatna.  Én azt hiszem, van olyan jó barátom, akinek kihordanám a gyerekét. Szerintem fontos, hogy a "béranya" és a vérszerinti szülők között legyen előtte egy stabil barátság, mert akkor a gyerekről is könnyebb lenne lemondani, nem éreznéd magad annyira megalázott kétlábon járó inkubátornak stb.  Szerintem kihordani egy másik ember babáját olyan ajándék, mint mondjuk a szoptatni a másik gyerekét, vagy orvosként megmenteni valakit stb. Nagyon szép dolog, ami nehéz, de jól is elsülhet. Semmiképp se sorolnám a prostitícióval egy sorba.

 • 2009.02.01 16:01:06baudolinA

  B-

  egyetértek veled. Ezért is hangsúlyoztam az egyik kommentemben, hogy nem ua. a kettő, de abban hasonlítanak, hogy legalizálás esetén sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy a szegények "élnek a lehetőséggel".

 • 2009.02.01 22:13:05Mille38

  Lehet, hogy hülyén hangzik, de hasonló nekem is megfordult a fejemben, és ha olyan országban laktam volna, ahol ebből nem csinálnak problémát, valamint a férjem elfogadná, én is szívesen hordtam volna ki más babáját. Szerettem terhes lenni, gyereket nevelni is szeretek, de a terhesség kevésbé fárasztó (legalábbis nekem)... -  (ui: szerintem fordítási hiba, hogy kinek az édesapja volt az, akinek fenntartásai voltak a dologgal kapcsolatban.)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta