SZÜLŐSÉG

A családi pótlék adóterhet nem viselő járandóság lesz?

2009. január 31., szombat 10:00

A családi pótlék bruttósítása és megadóztatása a gyakorlatban várhatóan azt jelenti majd, hogy ez a juttatás adóterhet nem viselő járandósággá válik, amit adóbevalláskor hozzá kell számolni az összes jövedelemhez, de a rá eső adót nem kell megfizetni - értesült kormányzati politikusoktól az MTI pénteken.Az MTI úgy tudja: a családi pótlékot a nyugdíjszámítás 2007-ben bevezetett új szabályaihoz hasonlóan alakítanák át, vagyis önmagában adómentes maradna, de más jövedelemmel együtt szerepelnie kellene a személyi jövedelemadó-bevallásban. Ha tehát valaki úgy kap családi pótlékot, hogy mellette más jövedelme is van, akkor ezt a járandóságot hozzászámolják a jövedelméhez, és emiatt - bár a családi pótlék összegére jutó adót levonják adókötelezettségéből - magasabb adókulcs alá esik bevételének egy része.

A kormányzati politikusok az MTI-nek azt mondták, a családi pótlék megadóztatásának ügyében a részleteken még dolgoznak, de a fő irány ez.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.31 12:21:52Subbantósdi

  pumplacsek: na én is erre gondoltam, mikor megkérdeztem, hogy vajon Te mire gondolsz, mert nem akartam olyat írni, mielőtt Te nem mondod, amit csak én gondoltam bele az írásodba... :o)

 • 2009.01.31 12:23:12Subbantósdi

  emma: egyetértek Veled, bár nem lenne jó, hogyha ezt a poszt politizálásba "fulladna", mert abból lehetnek itt véres, személyeskedő viták is, és ettől jó lenne magunkat így hétvégén megkímélni.

 • 2009.01.31 12:27:46emma

  Persze, persze, csak úgy kikiívánkozott belőlem, így szobat délben.

 • 2009.01.31 12:37:47Sutty !

  Csessze meg az egészet, a büdös ............  Lényeg az, hogy az egész népet bizonytalanságba tartják.  Mert akinek irreálisan munka nélkül, jó hatalmas hivatalos zsíros fizetéseket vesz fel, az él ezután is mint hal a vízben.  Ez meg, hogy a parlamentben más adózási, meg adómentességi szabályokat hoznak, az meg teljes pofátlanság teteje.  Én még arra sem veszem a fáradságot, hogy szavazzak!  Mert ott fen csak a saját pecsenyéjüket sütögetik. • 2009.01.31 13:04:1978as évjárat

  pumplacsek

  Subbantósdi: Felvetődött az is, hogy a családi pótlék ne járjon alanyi jogon, csak rászorultság alapján. Fizetéshez kötnék. Nem tudom, hogy ez már végleg kihullott-e a lehetőségek közül.  Hát nagyon bízom benne, hogy kihullott, mert ha nem, akkor leszünk igazán csak a szarban, de akkor totál, nem csak nyakig.

  A férjem vállalkozó. Éppen annyit keres, hogy saját maga után a járulékokat és a mi megélhetésünkhoz elég legyen.

  A csp és a gyes összege éppen kijárja a törlesztőrészletünket. Félreértés ne essék, nem sírok, mert meg tudjuk oldani, csak az már egy bevett szokás, hogy ha pl. apja vállalkozó, akkor már ő nem rászorult. Ezért nem kapunk pl. lakásfenntartási támogatást sem.

  De az hogy vállalkozó, nem azt jelenti, hogy nem rászorult. Lényegében egy fizetésből élünk, ami nem sok, sőt.  Mi alapján fogják eldönteni, hogy ki a rászoruló?

 • 2009.01.31 13:06:11papiros

  Megint és mindig a pórnép jár rosszabbul mert ugye hozzácsatolják mindenkinek magasabb lesz a jövedelme így a szegényebbek sok mindentől elfognak esni.szociális megszorítások sikeresek lesznek így.

 • 2009.01.31 13:08:40elinor

  Nem értek a pénzügyhöz, de vajon a családi pótlék bruttósítása nem jelenti-e azt, hogy ezentúl (még) többe fogsz kerülni a munkahelyednek? Vagyis a bruttósítás terheit a munkaadók fogják viselni. Akik mondjuk ezért lehet, hogy inkább lecserélik a harmincas gyermekes, többnyire női munkaerőt huszonéves gyermektelen, a csp. szempontjából kevésbé "veszélyeztetett" fériakra.  Adjuk hozzá mindehhez az "anyák, húzzatok vissza dolgozni" projektet, és akkor ott fogunk állni azzal, hogy a fél éves gyes lejárta után a munkába visszakényszerülő anyákat egy hónap után az utcára teszik.  Nem szívem szerint való ez a forgatókönyv.

 • 2009.01.31 13:25:05garcia

  Véleményem szerint a két merci mellé nem kéne csp-t adni. Érthető az ok.  Amit most felvázoltak, az a lényege hogy megemelik (bruttósitják) az összeget, ezután beleszámít az adóalapba, de az alacsony jövedelműek alacsony adósávba tartoznak, tehát gyakorlatilag az összeg számukra nem változik.  A magasabb jövedelműeknél magasabb az adósáv is, tehát nekik "kevesebb" fog maradni. ÉN egyetértek.

  Úgy! hogy én a magasabb jövedelműek közé tartozom (NEM vagyok kő gazdag!), de úgy gondolom van aki sokkal jobban rászorul. Én ezt évek óta hangoztatom, hogy akinek csak cigipénz hozzájárulás (mert van ilyen) annak nem kell adni.

 • 2009.01.31 13:31:54csepke

  elinor: a családi pótlékot nem a munkahely utalja, hanem a területi államháztartási hivatal.

 • 2009.01.31 13:35:27pumplacsek

  elinor: a munkabérhez ilyen szempontból nincsen köze a csp-nak.

 • 2009.01.31 13:35:31csepke

  elinor: bocs már nem így hívják azt hiszem, de mindenesetre nem a munkahely utalja, hanem az államkincstár

 • 2009.01.31 13:36:55pumplacsek

  Az, hogy jövedelemfüggő, az még akár lehetne is helyes elképzelés. Én attól tartok, hogy nem lesz ez a határ olyan magasan meghúzva. Elég nehéz eldönteni, hogy honnantól kezdve "cigipénz". Arról nem beszélve, hogy nem feltétlenül jövedelemfüggő az, hogy "cigipénz" lesz-e a gyermekre fordítandó családi pótlékból.

 • 2009.01.31 13:38:48szoloszem

  Ezek alapján az információk alapján nekem is jobban tetszik, mintha "rászorultsági alapon" járna.

  Így aki GYED-et, GYES-t kap, még biztosan megkapná a teljes összeget (ha jól értelmezem a felbruttósítást).

  Ha meg jól keres valaki, akkor lehet, hogy emiatt átlépi a magasabb adókulcs határát, de akkor is, csak a sávhatár fölötti összegre fizet magasabb adót, mondhatjuk azt is, hogy annyival kevesebb családi pótlékot kap. De magasabb a jövedelme is..

  Viszont aki eddig nem adózott rendesen a jövedelme után, az ezután sem fog szerintem..

 • 2009.01.31 13:40:32Subbantósdi

  78as évjárat: egyetértek Veled.

 • 2009.01.31 13:43:05garcia

  puplacsek A cigipénzt természetesen elvont értelemben használtam, de akkor pontositok. Aki meg se érzi, hogy 13 ezerrel több van a pénztárcájában, arra gondoltam. Remélem most már érthetőbb.

  Egyedülállóan sok pénzt költ az állam szociális kiadásokra. És az állam azt jelenti hogy az adófizetők. Akik viszont kevesen vannak, és nagyok a terheik...

  Csak 850 ezer a rokkantnyugdíjas, több mint a világháború után.. Sajnos ez az gazdaság ezt nem tudja megengedni magának.

 • 2009.01.31 13:44:01pumplacsek

  szoloszem, az a baj, hogy az édeskevés ha csak addig kap az anya csp-ot, amíg GYED-en, vagy GYES-en van.

 • 2009.01.31 13:48:45pumplacsek

  garcia, én sem értettem szó szerint, inkább úgy gondoltam, hogy nagyon sok helyen hiányzik ugyan a pénz, mégsem fordítják a gyermekre. Én attól tartok, hogy nem csak annak a zsebéből kerül ki a csp, aki meg sem érzi azt a 13ezer Ft-ot. Azért ahhoz már tényleg magas fizetésről beszélünk. De ismerve, hogy itthon hogy mennek a dolgok, nem lesz ez a határ olyan magasan. Egyébként pont ezért utálom a mai modern hozzáállást, miszerint keressük meg a kiskapukat és ne adózzunk. Nyilván így a tisztességesen adózók kevesebbet tudnak "összedobni" és mégis ők lesznek utána még a családi pótlékkal is megrövidítve (vagy mondhatnám az adóvisszatérítést tandíj, lakáshitel stb. után).

 • 2009.01.31 14:05:39szoloszem

  Pumplacsek,

  Aki nem GYED-en, GYES-en van, az is kap családi pótlékot eszerint a variáció szerint.

  Csak kevesebbet, mert ha emiatt magasabb adósávba kerül, akkor a sávhatár fölé eső összeg után magasabb adót fizet.

  Ez a sáv most 1.700.000Ft. Ha átlépi, a fölé eső összeg után 36% adót fizet, alatta pedig 18%-ot.

 • 2009.01.31 14:11:29pumplacsek

  Én arról beszéltem, hogy tervbe van véve, hogy bizonyos fizetés felett nem jár a családi pótlék.

 • 2009.01.31 14:13:13szoloszem

  Én meg arról, amiről a cikkben szó volt..

  Ezek szerint nem egyről beszéltünk, így legalább tudom, hogy ezért nem értettük egymást. :-)

 • 2009.01.31 14:19:25elinor

  csepke, pumplacsek, akkor megnyugodtam. :)

 • 2009.01.31 14:19:36affe

  Tény aki eddig nem adózott a bevételei, vagy egy része után (lásd a kormányt és a parlamenti "dolgozókat") ezután miért tenné? Aki meg nem tudja elkerülni hát bizony annak nem lesz rózsás a helyzete. Mivel rohamosan fogy a munkaviszonyban lévők száma így emelni kell(drasztikusan) a állami bevételeket. Hiszen egyre több munkanélkülinek és tartósan állás nélkül lévő embertársunknak kell havonta segélyt adni. Kölcsönökből már nemigen lehet. Ez tipikus macska és a farka esete. Ezt tessenek figyelembe venni. A többi szövegelés az csak üres duma, nincs mögötte bevétel, ergo pénz(új) se! Megoldás: nem sok van, de mindenki csak arra költsön amire nagyon muszáj mert minden megtakarított pénzére szüksége lesz az év folyamán. A jövőt meg senki nem látja sőt jóslások sincsenek. De azért nem kell elkeseredni, minden völgyet követ egy hegy, most se lesz másképpen, csak ki kell tudni várni.

 • 2009.01.31 14:23:01Vakmacska

  Tömören:  A munkáltatónak nem kell többet fizetni, mert a munkáltató eddig se fizetett egy kanyi vasat se csp címén, tehát nem kellet "munkáltatói járulékot" meg hasonlót fizetni, eztán se.

  Külön szabályt kell majd a húgyagyúaknak alkotni, hogy akkor ebből egészségügyi és nyugdíjjárulék is fizetendő? Mert ha igen - akkor se kell neked fizetni, kincstár levonja, csak hosszabb lesz a slejfni, amin számfejtik. Kincstár, mégeccer, nem munkáltató, na.

  De. Akkor mint a gyedből, levonják az adóelőleged, ami persze nem annyi amennyi adót fizetsz év végén majd.

  Tehát. Te év végén önbevallással korrigálsz, tehát előfordul hogy a) évi húszezerért ugrasz egy sávot, tehát szopsz vagy b) elcseszel a bevallásban 3 sort, kapsz egy rémijesztő levelet az APEH-től ezért, tehát szopsz.

  Kincstár munkája és költségei megnövelve, te munkád és költségei megnövelve a plusz adminisztráció miatt, tehát szoptok.

  De jó. Szarjanak sünt, már csak gazdasági megfontolásból.

  Ekkora feketegazdaság mellet mit akarnak evvel?

  Nyilván bérszámfejtésre és adminra élvez aki kitalálta.

 • 2009.01.31 14:34:5478as évjárat

  Subbantósdi

  Köszi!:)  Végülis már most van olyan politikus, aki lemondott a csp-ról (nem nevesítenék), de ha a fizetésem, vagy a férjem "fizetése" miatt mi "kőgazdagnak" számítunk majd és hogy ne tudjanak szivatni, lehet én is lemondok inkább róla.

  Így is szívunk majd, ha van, úgy is ha nem lesz. De legalább nem bosszantom rajta magam, hogy itt van, de mégsincs.

  Ez olyan, mint mikor Mátyás királynak a szegény lány vitt is ajándékot, meg nem is.

  Nekünk is lesz csp., meg nem is.  Csak az a bosszantó, hogy nem is igazán a mi pénzünk ez, hanem a gyerekeinké. És a nagggyon okos politikus megvonja tőlük.

  Csodálkoznak, ha előbb vagy utóbb az ilyen szemétségek miatt fellázad a jónép és lesz egy háború megint.

  Na akkor majd biztosan kapkod fűhöz-fához a fantasztikus politikus.

  Egyre jobban kezdem azt érezni, hogy nagyon szar helyre születtem és telepedtem le. Az ország szép, de a politikája mocskos.  Nem akarok én semmi extrát: külföldi utázást 8esetleg repülővel), síutat, menő autót, nyaralót, milliókat. Egyszerűen élni akarok, normálisan, úgy, hogy ha a gyerek szeretne vmit, ne kelljen neki azt mondanom, hogy nincs rá pénzem.

  Pedig nem iszunk, nem dohányzunk, nem járatunk semmilyen újságot, nincs saját autónk, nem lottózunk, tehát semmi plussz kiadásunk nincs. Mégsem tudok idén elmenni nyaralni. Nyaralni? Ugyan! Még egy 3 napos kirándulást sem birunk kinyögni.

 • 2009.01.31 14:37:34Blueray

  Ez az. Fizessenek csak a gazdagok.

  Én hatos Mazdával járok, négy házam van, nyereséges vállalkozásaim. De kipasszírozok mindent Állambácsiból, azannyamindenit!

  Ami jár, az jár, nem igaz?

 • 2009.01.31 14:39:53pumplacsek

  Adózol is?:)

 • 2009.01.31 14:46:55Blueray

  Má mé adóznék? Tollas a hátam? Minimálra jelentettem be magam, asztán így a kölkeim is megkapják az ingyentankönyvet, hahahah. A sok lúzer meg szív.

  Aki hülye, az haljon meg, nem?

 • 2009.01.31 14:48:44Brumibaby

  Blueray, kizárt, hogy nyereségesek legyenek a vállalkozásaid, akkor adóznod kéne, ha adóznál, látszana, mennyi a jövedelmed, ha látszana, nem kapnál családi pótlékot.  Én meg szegény őstermelő vagyok, az állami támogatás nem elég a hat traktorom részleteire, takarékosan élek, így fordulhat elő, hogy magamnak egyetlen házam sincs, viszont a gyerekeimre meg az öreganyámra már írattam egyet-egyet. Csak az a bajom, hogy a napszámosok folyton cirkuszolnak, hogy ragasszam nekik a bélyeget, most mondjátok, így legyen az ember jóindulatú, ebben a szörnyű világban, ahol a véredet szíja mindenki.

 • 2009.01.31 14:49:41Vakmacska

  Nem a jogcímről volt szó, hanem hogy mindenkinek elbonyolítják, ami drága. OK, APEH most már kitölti egy csomó pupáknak, aki netet sose látott, és a négy alapművelet is nehezen megy, legalább eljutottak idáig.

  Amúgy meg hogy mit "fogadsz el" meg "kipasszírozol" - jaj istenem, hát ha adnak fogadd el, ha ütnek szaladj el. Ha nem kéne odaadni - amúgy a mi pénzünkből - akkor megint nem inkább az a hunyó aki osztogatja?

 • 2009.01.31 14:53:47affe

  pumplacsek!  Tisztázzunk valamit, itt mindenki -amióta KUPA Úr- bevezette az ÁFA intézményét_ adózik !!! Érthető?

  Na mármost ezert kellene minden adót eltörölni, az ÁFÁT kivéve, azt meg fel kell emelni mondjuk 37,5% -ra. Már is megszületett az egyenlő teherviselés.

  A legjobb meg az benne senki nem tud kibujni alóla mert nincs lehetősége vissza igényelni. Az APEH létszámát pedig le lehet csökkenteni kb.. 70% -al. Nincs adóbevallásra (személyi) se szükség.

  Na de ezt a simlisek nem tartják jó ötletnek mert a tiszta vízben nem lehet jól halászni.!!!

 • 2009.01.31 14:54:17Vakmacska

  Szóval, kinek a felelőssége? Állam bácsinak például az is a dolga lenne hogy beszedje az adót, meg védje meg Szrovacsek bácsi uborkáját sőt Sztrovacsek bácsi testi épségét is. Ehhez képest az adócsalók eddig Budapesten a mostani tudósítások alapján elloptak egy-egy fél kerületet (a la Fülig Jimmy és Piszkos Fred, mindenki szeme láttára), és nemhogy Sztrovacsek bácsi uborkája nincs meg, de a múlt heti 6 db bankrablóból is csak az került meg, amelyiknek már símaszkra se tellett.

 • 2009.01.31 14:54:3278as évjárat

  Blueray: Minimálra jelentettem be magam  Hát ha ennyi van...

  Lehet mi most szívunk, te meg majd nyugdíjas korodban. Már ha megéred.

 • 2009.01.31 14:56:15Vakmacska

  Áfát se fizet mindenki amúgy, legfeljebb a hipermarketban. Számla nélkül megveszed, megcsináltatod, megírod, felépíted - oszt hopp már nincs is seholse áfa. És akkor még arról nem beszéltünk amikor nem létező cuccok után még vissza is igénylik...

 • 2009.01.31 14:59:39pumplacsek

  Affe, tisztában vagyok vele, hogy az ÁFA is adó és mindannyian fizetjük, nyilván nem erre értettem. Egyébként az ötleteddel egyetértek, de ezt sosem fogják bevezetni....

 • 2009.01.31 15:02:31affe

  Azért írtam, nincs adózás és nincs Áfa visszatérítésre lehetőség. Nehéz felfogni de nagyon egyszerű, minden után benyomsz 37,5 % százalékot és semmi más adót. Ezt az összeget lehet majd az uralkodó osztálynak vissza osztani nincs más!!!!

 • 2009.01.31 15:04:47Vakmacska

  Igen, affe, ezt az adószakértők és könyvelők-könyvvizsgálók maffiája fúrná meg mindenhol, mert mehetnének az állatkertbe takarítani a zsiráf alól.

 • 2009.01.31 18:55:22asdfjklé1234

  fordítok magyarra: tehát növeli az adóalapot. kinél? aki dolgozik és adózik. magyarul megint az fizet többet aki dolgozik és adózik, még a feketemunkás meg az ingyenélő nem. vivát.

 • 2009.01.31 23:39:32Cyr

  Azért ezzel a CSP felbruttósítással egy a gondom. Állítólag már így is csak mindössze 1 millióan nettó adó és járulékbefizetők. Erre vagyunk 10 millióan. Nem kell sokat számolni, hogy ha a CSP-t immáron felbruttósítva kell kitermelnie ezután ennyi embernek, akkor vajon kik fognak megint duplán szívni. Mert nyilván azok, akik a felbruttósított összeget kitermelik, lesznek a kőgazdagok, akiknek a CSP-re semmi szükségük...

 • 2009.02.01 11:56:13sz@rokrá

  Ez egy társadalmi megállapodás, hogy akik gyereket nevelnek, azoknak jár a családi pótlék, hátrányos következmények nélkül. Eddig ezellen senki nem háborgott. Van akinek ez "jelképes" hozzájárulás, van akinek létfontosságú, de megtiszteljük és könnyebbé tesszük vele azok életét, akik gyereket nevelnek (ideális esetben a következő dolgozó, adózó generációt, akik adójából majd működtethető lesz az ország továbbra is).

  Minthogy az én adómból (is) osztják ezt szét,szeretném ha inkább egy kevésbé rászoruló család ebből az összegből el tudjon menni havonta 1x étterembe, vagy állatkertbe,vagy akárhová, minthogy az ingyenélő politikusok egymásnak osztogathassanak kicsit többet. Ez már mindennek az alja!!! Amiért én keményen megdolgozom, azt ne maguknak osztogassák ki, hanem annak aki kicseréli a gyerek szaros pelenkáját (még ha nem is áll az éhhalál szélén)!

 • 2009.02.01 13:42:40MLH

  Pumplacsek és többiek. Azt mondjuk én is támogatnám, hogy fizetéshez kössék a családi pótlékot (de ahogy eddig is, sokan persze minibálbérre vannak bejelentve, igy is felvennék), de tényleg valami olyan határt kellene meghúzni, ahol tényleg nem számit az gyerekenként az a bizonyos összeg. Én azt hallottam, hogy a két pedagógusból és két gyerekből álló családtól már megvonnák. Kérdem én, abból a bruttó 148900Ft-ból (amit 10 éves munkaviszonyra kapunk), mi jól élünk? mert nem jut szinházra, mozira, játszóházra és állatkertre a gyereknek. Nem panaszkodom, mert még ki tudom fizetni a fűtést és még a kaját is megoldjuk. De miért nem lehet, egy bruttó 300-350ezres határt húzni? És miért nem lehet erről megkérdezni az embereket? Elvileg mi hatalmaztuk fel őket arra, hogy a mi érdekünkben kormányozzanak. Hát nem tudom...

 • 2009.02.01 14:54:39hocuspocus

  Ami itt van az nem családi pótlék, esetleg segély. Bár még annak se nevezném. Szánalom az egész! Minimum háromszorosára kellene felemelni ahhoz, hogy CSALÁDI PÓTLÉKNAK lehessen nevezni.

 • 2009.02.01 17:31:17mo-zso1

  Ezt a zavaros helyzetet simán ki fogják használni és mi mindenért fizetni fogunk,mert megtalálható,adózó bejelentett polgárok vagyunk.

  Talán nem kéne olyan lendületesen keresni az országházi sumákokat akik sportot űznek a svindlizésből? Vagy a magyar fogyjon ki még a gyerekből is?

 • 2009.02.01 18:18:31csepke

  Szerintem sem igazságos,mert minden alól van kibúvó. Ami nem tud elromlani, az az ha egységesen senki sem kap családi pótlékot. Viszont gyerekre lehessen érvényesíteni adókedvezményt.

 • 2009.02.01 20:57:33Hanoma

  Azt nem értem, hogy az egy dolog, hogy egy családban név szerint ki kapja a CSP-t, de azt a gyerekekre kapják, tehát a család kapja. Most akkor kinek az adóalapjához fogják csapni? Mert az nem tejesen korrekt, hogy pl. az anya kapja, aztán az anya adóalapjához adják, és ezzel átesik (én is át fogok) egy felsőbb adósávba. Vagy elfelezik az anya és az apa között? Vagy hogy van ez?

 • 2009.02.01 21:04:52Yeto

  Én nem vágom, hogy a fent leírtakban mi a bruttósítás, pedig tanultam közgázt...

 • 2009.02.01 22:00:51Mille38

  A családi pótléknak a posztban leírt módon történő bruttósítása legnegatívabban a NAGYCSALÁDOSOKAT érinti. Ugyanis náluk egyrészt magasabb a Ft/fő/hó összeg, ez nagyobb gyerekszámmal szorozva azt jelenti, hogy a jövedelem nagyobb része fog átcsúszni a magasabb sávba. Ez egy nem magas, dupla minimálbért kereső szülővel élő családnál, ahol legyen mondjuk öt gyerek, a következőt jelenti:

  Jelenlegi éves jövedelem: 12*143000=1.716.000 Ft, ennek adója: 311.760, (az adójóváírással most nem számolnék, mert azt csak bérjövedelemre lehet figyelembe venni). Így a nettó jövedelem 1.402.240 + 5*16000*12= 2.362.240, azaz 28.121 Ft/fő/hó.  "buttósítás" után: éves jövedelem: 12*143000+5*12*16000 = 2.676.000, ennek adója: 657.360, lejön a 960.000 adója (18%): 172.800. Marad nettó 2.191.440, azaz 26.088 Ft/fő/hó.  Ezek a számok. Hogy ki hogyan akarja értelmezni, azt rátok bízom.

 • 2009.02.01 22:04:43Mille38

  Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a CSP összegét lényegében vissza is küldjük az államháztartásnak, amikor minden fogyasztásra (élelem, rezsi, gyerekruha, pelenka, utazási bérlet) megfizetjük az áfát. Praktikusan az áfa összegét kapjuk meg (vagy azt sem) CSP formájában, ennyi a gyereknevelés támogatása.

 • 2009.02.02 09:14:41cinicica

  Hát ez a családipótlék fizetéshez csapása nem az adósávnál gáz, hanem az adójóváírásnál, mert pl. én 66E körül kapok kézhez fizetést adójóváírással együtt, ami ugye nem túl sok és a férjem sem keres sokkal többet, bár most el is küldték a munkahelyéről. Na ha ehhez hozzáteszik a családipótlékot pont nem fogok kapni adójóváírást. Ami után úgy fog a dolog kinézni, mintha csak 4 ezer forint családipótlékot kapnák. Na szerintem itt a gáz, mert a 66E forint fizetésemmel úgy érzem nem a jól élőkhöz tartozom.

 • 2009.02.03 08:05:59Cyr

  Mille38: Ennél sokal durvább lenne a helyzet, ha nem csupán adó, hanem járulékköteles is lenne a csp. Miért is ne? Miért kéne megállni csupán az adónál? Van itt még mit elvenni azoktól a bitang nagycsaládosoktól! Én csupán négy gyerek családi pótlékát dobtam hozzá a GYED-emhez (!!!!) bruttósítva (he-he-he), de lehet utánaszámolni, hogy ha megszüntetik a gyerekek után járó adókedvezményt egyidejűleg, akkor pl. tőlünk havi 40ezer Ft-ot fognak így elvenni. Ez úgy nagyhirtelen több, mint amennyit a frankhitelünk havi törlesztésén eddig buktunk, pedig az se piskóta....

 • 2009.02.05 12:10:50Cyr

  Most hallottam, hogy a GYED-et lerövidítik 1 évre, a GYES 2 év lesz, a CSP a felbruttósítás után befagyasztásra kerül, szocpol pedig csak annak fog járni, aki rendszeres szoc támogatásban részesül. Kellett nekem ötleteket adni, a járulékköteles csp-ről, vannak itt annál jobb ötletek is. Hallott még valaki erről bővebbet?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta