Pelenkával a főiskolára

Plusz szolgáltatásokkal segítik a kismamákat az egyetemek, főiskolák: többletponttal, 30 százalékos tandíjkedvezménnyel vagy szakképzett gyermekfelügyelettel egybekötött babamegőrzővel támogatják a kisgyermekeseket. A felsőoktatás 2007-től nem ingyenes a kismamáknak, pedig a GYES-en, GYED-en lévőknek szinte lehetetlen a kötött nappali tanulmányok folytatása, a távoktatási vagy levelező képzések többsége pedig komoly anyagi megterhelést jelent a családnak.



A gyermek gondozása céljából 2009. február 15. és 2009. július 23. közötti időszakban fizetés nélküli szabadságon lévő, vagy terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezőnek ötven többletpont jár minden alapképzési szakon, egységes, osztatlan képzésen, illetve felsőfokú szakképzésen. A gyermekgondozásért járó többletpontra az jogosult, aki 2009. július 9-ig igazolja a kedvezményre való jogosultságot, írja az MTI.

Az ötven többletpont mellett intézményenként eltérő módon, plusz szolgáltatásokkal segítik a kismamákat az egyetemek és főiskolák. A Kodolányi János Főiskola budapesti intézetében és a Károly Róbert Főiskolán (KRF) korszerű baba-mama szobával várják a kisgyermekes hallgatókat. A KRF-en csaknem ezer kismamának van hallgatói jogviszonya, akik térítésmentesen vehetik igénybe a 2007 óta sikerrel működő babaszobát - adta hírül csütörtökön a Károly Róbert Főiskola. Az intézmény belső felméréséből kiderült: a kisgyermekesek számára meggyőző érv a jelentkezési lapok kitöltésekor egyebek mellett az is, hogy a felsőoktatási intézmény kismamabarát-e.

Vannak olyan intézmények is, amelyek jelentős kedvezményeket adnak a költségtérítéses képzések díjából kismamáknak. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara például harminc százalékos kedvezményt biztosít a tandíj árából távoktatásos vagy levelező képzés esetén, számol be az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek