A szülőnek kell ellenőriznie kisgyermeke látását

Magyarországon a gyermekek látását újszülött korban kötelezően szűrik, a következő vizsgálatra pedig csak iskolás korban kerül sor.



A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy közben lévő időben a szülőknek kell ellenőrizni gyermekük látását, a hatéves korig fel nem ismert tompalátóság például ekkor már gyógyíthatatlan. Hogyan ellenőrizhetjük a gyerek látását?



„A szemész szakma komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy hazánkban is kidolgozzák a gyermekszemészeti szűrések rendjét. – mondta Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetemi Szemészeti Klinikájának Igazgatója, a „Fókuszban a látás” program szakértője – A látást ellenőrizni kell születéskor, majd a szem fejlődését egy éves és három éves korban, valamint az iskola előtt és az iskoláskor alatt is. Ma már több betegség jól kezelhető és megelőzhető, de például a tompalátóság csak akkor gyógyítható, ha a gyermek 6 éves kora előtt felismerjük, és foglalkozunk vele!”

Az első néhány évben fel kell ismerni a szem fejlődési rendellenességeit, a veleszületett, valamint a korai életkorban kialakuló öröklődő szembetegségeket, gyulladásokat, a súlyosabb fénytörési hibákat, a kancsalságot és tompalátóságot, olvasható a program sajtóközleményében.

Néhány rendellenességet maga a szülő is észrevehet:

- Ha a két szem nem párhuzamos (kifelé vagy befelé fordul a tekintet) orvosi kontroll szükséges.
- A gyermek szemmozgását is könnyen ellenőrizhetjük. Ez ugyan még az első hónapokban koordinálatlan, de később párhuzamossá válik, vagyis mindkét szemgolyó ugyanabba az irányba tekint. Normális esetben a gyermek szeme előtti fényforrás képe a szaruhártyától szimmetrikusan tükröződik. Ha ettől való eltérést fedeznek fel, érdemes szakértőhöz fordulni.
- Takarja le a gyermek egyik szemét, ha ezt a csemete nem tűri el, akkor fennáll a gyanú, hogy a másik szemével rosszul lát.
- 3-4 éves korban külön-külön takarja le a gyermek szemeit, mutasson kedvenc könyvéből kisméretű képeket. Ha a kicsi jól lát, akkor meg tudja nevezni őket.

Jó, ha figyelünk a következőkre:

- A gyerekek napi 4 óránál többet ne töltsenek képernyő előtt,.
- Ha számítógépeznek, tartsanak óránként 10 perc szünetet.
- Ne nézzék túl közelről a tévét - a monitortól 40-60 cm-re üljenek.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek