SZÜLŐSÉG

A szülőnek kell ellenőriznie kisgyermeke látását

2009. január 28., szerda 10:30

Magyarországon a gyermekek látását újszülött korban kötelezően szűrik, a következő vizsgálatra pedig csak iskolás korban kerül sor.A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy közben lévő időben a szülőknek kell ellenőrizni gyermekük látását, a hatéves korig fel nem ismert tompalátóság például ekkor már gyógyíthatatlan. Hogyan ellenőrizhetjük a gyerek látását?„A szemész szakma komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy hazánkban is kidolgozzák a gyermekszemészeti szűrések rendjét. – mondta Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetemi Szemészeti Klinikájának Igazgatója, a „Fókuszban a látás” program szakértője – A látást ellenőrizni kell születéskor, majd a szem fejlődését egy éves és három éves korban, valamint az iskola előtt és az iskoláskor alatt is. Ma már több betegség jól kezelhető és megelőzhető, de például a tompalátóság csak akkor gyógyítható, ha a gyermek 6 éves kora előtt felismerjük, és foglalkozunk vele!”

Az első néhány évben fel kell ismerni a szem fejlődési rendellenességeit, a veleszületett, valamint a korai életkorban kialakuló öröklődő szembetegségeket, gyulladásokat, a súlyosabb fénytörési hibákat, a kancsalságot és tompalátóságot, olvasható a program sajtóközleményében.

Néhány rendellenességet maga a szülő is észrevehet:

- Ha a két szem nem párhuzamos (kifelé vagy befelé fordul a tekintet) orvosi kontroll szükséges.
- A gyermek szemmozgását is könnyen ellenőrizhetjük. Ez ugyan még az első hónapokban koordinálatlan, de később párhuzamossá válik, vagyis mindkét szemgolyó ugyanabba az irányba tekint. Normális esetben a gyermek szeme előtti fényforrás képe a szaruhártyától szimmetrikusan tükröződik. Ha ettől való eltérést fedeznek fel, érdemes szakértőhöz fordulni.
- Takarja le a gyermek egyik szemét, ha ezt a csemete nem tűri el, akkor fennáll a gyanú, hogy a másik szemével rosszul lát.
- 3-4 éves korban külön-külön takarja le a gyermek szemeit, mutasson kedvenc könyvéből kisméretű képeket. Ha a kicsi jól lát, akkor meg tudja nevezni őket.

Jó, ha figyelünk a következőkre:

- A gyerekek napi 4 óránál többet ne töltsenek képernyő előtt,.
- Ha számítógépeznek, tartsanak óránként 10 perc szünetet.
- Ne nézzék túl közelről a tévét - a monitortól 40-60 cm-re üljenek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.28 12:39:31sziszmo

  Én ezt nem értem, a lányom egy éves kora előtt is és körül is járt szemészeten, a háziorvos javaslatára, szűrésként, nem konkrét problémával. Így az, hogy csak "magánba" vigyem, hülyeség...  Olyan szinten körültekintőek voltak, hogy az ambuláns lapon külön kitértek arra, hogy az anya is (én) szemüveges.  Szóval szerintem nem kell hagyni, hogy a háziorvos lerázzon... • 2009.01.28 12:58:09Lare

  Manka: Talán még olvasol. Mi egy észak-budapesti kerületben lakunk, és az egészséges gyerekrendelőben van kint egy papír, hogy hathónapos kortól lehet és ajánlott a gyerkőcök szemészeti vizsgálata, ill. a Madarász u-i Rendelőintézet telefonszáma van megadva. Simán felhívtuk, kb. három hétre kaptunk időpontot, és ingyen megnézték a gyerek szemeit.

 • 2009.01.28 13:35:12keszianita

  a cikk oké, és teljes mértékben támogatom az ötletet. csak érdekességként egy adalék.

  férjem és én is rövidlátók vagyunk, ő 15 éves kora óta, én 24 éves korom óta hordok minuszos szemüveget. férjem ráadásul 3. generációs színtévesztő. gyerkőc megszületik, rendkívül lelkiismeretes gyerekorvos felhívja a figyelmet, hogy 1 éves korban nem ártana egy szemészeti ellenőrzés Kispocoknak, biztos ami fix alapon. Telik az idő, Ded betölti az 1 évet, kapunk beutalót (!) szemészetre. gyerekorvos ráírja, mindkét szülő miopók (rövidlátó) kérjük beteg szűrővizsgálatát. szemészetet felhívom, időpontot kapunk, mivel nem akut az eset 2,5 hónappal későbbre. eljön a nap, elmegyünk a szemészetre, odaadom a beutalót. doki kérdi, van-e valami panasz. mondom nincs. erre ő értetlenül néz rám, hogy ő most mit vizsgáljon egy 15 hós gyereken? hát mondom, én azt nem tudom, gondolom, azt kellene megnézni, hogy minden okés-e a gyerek látásával. mire dr.: ilyen kiskorban ő még sokat nem tud tenni, megnézi ugyan, de mivel a gyerek még nem tud együttműködni, ez a vizsgálati eredmény semmit nem jelent, ebből még bármi lehet. PARDON????

  szerencsére eddig úgy tűnik, semmi gond a gyerek látásvál, az utcán 200 mről kiszúrja a legkisebb kutyát és persze padlógázzal el is indul irányába :D ettől függetlenül toll a fülébe az ilyen gyerekszemész szakorvosnak!

 • 2009.01.28 13:44:19dit7

  Sziasztok!  Meg tudjátok mondani hogy mit csinálnak egy ilyen beutalós szemvizsgálaton? Mi a Budai Gyerekkórházba kaptunk beutalót, de mivel a háziorvosnál hisztizett a lányom, a doki elég szkeptikusan azt mondta: ott kicsit együtt kell működnie a gyereknek.. A gyerek 14 hós és most elbizonytalanodtam hogy pl. csöppentenek-e ott bele vagy ilyesmi, nem szereti az orvost (tudom senki sem). A magánrendelés amit hívtam 10 ezer (pff) forint és ott csak bele kell néznie valamibe meg játékos az egész azt mondták, mellesleg az egyik szülő vizsgálata is benne van az árban. Szóval ha valaki volt már megosztja velem hogy mi történik egy ilyen vizsgálaton? Köszi!

 • 2009.01.28 13:54:45B-

  Igazából bennem is az merült fel, hogy hogy lehet egy -másfél éves gyereket szemészetileg megvizsgálni?  Az a belenézős gép csak hozzávetőleges adatokat ad. Pl a lézeres műtétnél se az alapján műtik a szemedet, amit a belenézős gép megállapít, hanem amit a lencsefelpróbálgatós módszernél te a legjobb dioptriának ézel. Tehát együtt kell működnöd.  Én is szeretnék odafigyelni a gyerek szeme világára, de laikusként kicsit úgy látom, mint a fent kritizlt orvs: amíg a gyerek nem tud beszámolni a szubjektív látásélményéről, még bármi lehet a dologból. Nem akarok még egy n+1 -dik orvosi vizitre elmenni, tök feleslegesen, és stresszelni vele magamat is (várakozás pl) meg a gyereket (pont abban a korban van, amikor retteg a ilyesmitől), ha nincsen bizonyítottan haszna a dolognak.

 • 2009.01.28 14:07:53Vakmacska

  A belenézős gép például az ilyen rejtett hályogot megmutatja, secperc. Pedig én nem működtem együtt különösképp, lévén hogy jogosítványhoz kellett a dolog.  A 15 hós gyerek viszont nem tud a felnőtthöz hasonló módon együttműködni, sőt a 3 éves se, mert hmm..nem tud olvasni, és nem tudja kifejezni magát úgy, hogy jobbrabalra meg merrefelé állnak a villácskák. De nem létezik hogy más módszerek nincsenek, csak a villás-betűs tábla az óccsó, felnőttnek az is megfelel sok esetben.

 • 2009.01.28 14:10:09Vakmacska

  ...és a színtévesztés is macera, az én kölköm simán és poénból mondja a rózsaszínre hogy piros (viccel, színezéskor bezzeg nem téved), és a számokat kb. 3 hónapja ismeri fel biztosan. Na erre színtévesztést kimutató képecskés vizsgálatot nem alapoznék. Mondjuk ő lány, tehát ez nálunk pont nem játszik.

 • 2009.01.28 14:26:35garcia

  Na, én a gyerek 6hós korától azt szajkóztam, hogy a gyerek kancsal. Nem mindig, de néha a jobb szemét "kirakja". A család "dehhogy kancsal"!! Namost, én nem vagyok egy "paramami", meggyőződésem volt hogy az. Elvittem a babaszemészponthu hoz, ahol belekellett néznie egy villogós műszerbe. A két szem együttmozásában probléma van.(10 hós volt) Na, mondom TESSÉK, megmondtam. Elvittük egy jónevű szemészhez, aki megpróbálta megvizsgálni, dehát nem annyira hagyta. És hát nnem látta kancsalnak.. (a műszeres vizsgálatot megmosolyogta- habár az MÉR, tehát egzakt,, nem pedig szubjektiv "ránézés".

  Lényeg, hogy 2 hó múlva visszavittem,romlott, mert már nem 10ből 2 szer kancsalit, hanem 10ből kétszer nem. persze, most a diagnózis kancsalság lett. Amit én uszkve 7 hónapja ugatok! Úgyhogy legyetek résen!!!!

 • 2009.01.28 14:27:56keszianita

  nem tudok biztosat mondani, de ahogy a sebész, bőrgyogyi, belgyógyász stb . szakorvos is tud valamiféle diagnózist felállítani OBJEKTÍV vizsgálatok alapján, szerintem ezt egy szemész is meg tudja tenni. persze ez csak egy laikus véleménye.

  én azt gondolom, h a belenézős módszer is fel tudja mérni a pillantnyi állapotot, és ha mondjuk nagy eltérést mutat, akkor lehet továbbmenni a kivizsgálásokkal. az persze egyértelmű, h egy egy év körüli gyerkőc nem fog túlzottan (vagy leginkább semennyire :P ) együttműködni, de ettől függetlenül szerintem a kóros állapotok kimutathatóak egy kukkolós vizsgálattal is. az számomra is egyértelmű, hogy pl. a színtévesztést, majd óvodás, vagy inkább kisiskolás korban lehet érdemben vizsgálni, de laikusként azt mondom, a kancsalság, súlyos rövidlátás stb. objektív vizsgálatokkal is szűrhető. szerintem.  és leginkább nem azon akadtam ki, hogy nem tudott hosszútávú előrejelzésbe bocsátkozni a dr., - mellesleg nem is kérte tőle senki, és nem is vártam ilyent tőle - hanem a hozzálláson: kvázi, ha nincs baj, akkor mit keresnek itt? :S nah ez a gáz szerintem

 • 2009.01.28 14:29:08fecske

  5 éves korában elvittem lányomat a szemklinikára, mert a nagyanyja állandóan nyaggatott, hogy bandzsa a gyerek. Mondtam, hogy csak ha fáradt, az rendben van. Persze nekem lett igazam, de most nem ez a lényeg.

  A dolog nagyon egyszerűen ment. A doktornéninknek elmeséltem a dolgot, ő megkérdezte, akkor most szeretném-e megnézetni, mondtam, igen, adott beutalót, kértem időpontot, elmentünk. Szuper vizsgálati eszközök voltak, abszolút gyerekekre szabva, kutya, cica, kacsa és hasonlók a képeken, semmiféle villa vagy számok.  Azt én sem tudom elképzelni, hogy ha egy gyerek még nem beszél rendesen, hogy lehet megvozsgálni.  a cikkhez annyit, hogy az utolsó mondatban a 40-60-cm kicsit kevésnek tűnik a tévétől való távolságnak, nem inkabb dm-ről van szó, azaz 4-6 méterről?

 • 2009.01.28 14:53:45garcia

  Egy 10 hós gyereknél a "nézz ide nézz oda" nem működik,mert nem néz, csak oda és addig ameddig akar. Innentől kezdve a dokinő "nem látta kancsalnak" amit NEM egy egzakt mérés támasztott alá. A "villogós műszerbe" belebámult percekig(mert érdekes) és percekig mérte a gép a szemek közti távolságot.(A szeme eközben végez kis mozgásokat, mert a villogók helyzete változik)  Miután a kancsalsága enyhe, és (még) nem állandó, igy a gép nekem meggyőzőbb. Legalábbis nem kellett volna megvárni mig annyira rosszabbodik hogy a dokinő is ""lássa"..

  Ez persze pici gyerekekre vonatkozik, a doki nem kihagyható a történetből semmiképp.

 • 2009.01.28 15:27:11manka78

  Köszi Lare! Nem pestiek vagyunk. Gondolkodtam a dolgon és arra jutottam, hogy a védőnő segítségét fogom kérni. Világosítson fel, hogy a többi anyuka hogyan szokta megoldani a vizsgálatot. Az is gond, hogy itt nincs kimondottam gyerekszemészet, esetleg a megyei kórházban. Még azt megtudakolom, hogy ott lehetséges-e, hogy tb alapon megvizsgálják a gyereket. Amit a dokinéni javasolt magánrendelést az is sima felnőtt szemészet, így nem gondolom, hogy lenne valamilyen speckó gép, amivel egy 13 hónapos gyereket megvizsgálnak.

 • 2009.01.28 15:27:51Subbantósdi

  Nekem az jött le ezekből a kommentekből, első körre, hogy általában is nem tartozik a kötelezőnek vehető protokollok közé, mint a csípőficam vizsgálat vagy a kötelező oltások beadása, azt elvárni, hogy a háziorvos beutaljon szemészhez.

  Nekünk egyszer sem mondta a háziorvos, hogy lenne ilyen szándéka.

  Lehet, hogy azért, mert Ő is azt az elvet vallja, hogy ilyen kicsi korban nincs értelme, mert nem ad objektív eredményt, mivel a gyerek még nem tud együttműködni, nem beszél, nem lehet lekötni a vizsgálattal, stb. ?

  Nem tudom, de most így kicsit örülök, hogy a védőnőm előadta, hogy komplex látás, hallás és pszichológiai meg mozgásfejlődési vizsgálatnak teszik ki a gyerekeket, legalábbis mostantól.

  Legalább valami történik az ügyben...

  Én azért azt hiszem, hogy egyik gyerekem látásával sincs gond, még...

  Nekem sem kiskoromban kezdődött a rövidlátás és a férjemnek meg pláne, talán ez biztató.

  Nem lehetne ugyanilyen poszt hallásvizsgálattal kapcsolatban?

  Az is nagyon fontos téma, már csak a beszéd elindulása, milyensége miatt is...

 • 2009.01.28 15:35:15Aszpirina

  Sziasztok!

  Mindenkinek ajánlom a Tömő utcai szemklinikán a gyermekszemészetet, ott is dr. S. K.-t. Kiváló szakember, mindenféle műszer nélkül " mélyen a szemünkbe nézve" megmondta a szülők szemproblémáit is. 1,5 éve még nem kellett beutaló.

  A beletekintős géppel, meg a halacskás, házas kis képekkel- amiknek azért kéne lenni egy gyerekszemészeten- kb. 2 éves kortól már vizsgálható a gyermek.

  Sajnos mi rendszeresen járunk a 3,5 évessel, mert nagyon erős rövidlátó, állítólag így, hogy 2 évesen kiderült, javulhat a szeme, én legalábbis bízom benne.

  Mi most egy vidéki magánrendelésre hordjuk- utazási költséggel ugyanott vagyunk- aki szintén nagyon jó, bár én dr. SK-val "leellenőriztettem", hogy jó- e a diagnózis és a felírt szemüveg. Ő áldását adta doktornénink munkájára, így most már hozzá járunk.

 • 2009.01.28 15:55:27Pearl.79

  Szín tévesztéshez sok hasonló színű pötty között van elütő pöttyökből egy ábra, azt kell ujjal vagy vmilyen eszközzel átrajzolni. Ezt már egy 3-4 éves gyerek is egész ügyesen megcsinálja. Van éleslátás vizsgálathoz ábrás tábla is (házikó, labda, kocka,). Ezeket is meg tudja nevezni egy 3-4 éves korú gyerek. Ezeket az eszközöket egy 700 lelkes kis falu védőnénije használta az óvodások szűrésére minden évben.

 • 2009.01.28 15:55:31Pöttön

  Mi a héten voltunk a 16 hós lányommal Bp-en az Őrsön ellenőrzésen, nekünk is a gyerekorvos ajánlotta. Csak kértünk egy időpontot és kész, nem kellett beutaló, és kb 2 héten belül van időpont. Nagyon kedves volt a doktornő,annyi volt a vizsgálat, hogy mutogattak neki cicát meg kisoroszlánt, és közben a doktornéni többféle világítós szerkenytyűvel belenézett a szemébe, de nem is hajolt közel, kb 30 centiről nézte, úgyhogy abszolút nem ijedt meg a gyerek,pedig amúgy ha fehér köpenyt lát már ordít... Minden rendben volt, de nekünk is azt tanácsolta hogy folyamatosan nézessük a szemét, legközelebb 3 éves kora körül érdemes vinni, azt tanácsolta.

 • 2009.01.28 15:56:30nuvanda

  Sziasztok!

  Aktuális infókkal szolgálhatok kisgyermekek szemészeti vizsgálatáról.Az én fiam 15 hónapos, tompa látás szűrése céljából már másodszor voltunk a Madarász utcai kórház szemészetén (Gyöngyösi utca).Először egy villogó kamera-félét mutat neki a szemész,ami színes és hangot is ad ki.ezzel szűri ki a nagyobb rendellenességeket, gondolom -kancsalság, stb.Mert ő a gépen keresztül nézi a gyerek szemét a másik oldalról,ugye.Aztán szemtakarás következik- ez csak annyi, hogy tiltakozik-e a gyerek vmelyik oldal takarása ellen.Aztán jött a vizsgálat, amit felháborítónak tartottam. Egy kb. 5x5 centis papírra hat fekete-fehér,apró ábrát nyomtattak, ezt tolták a gyerek elé.Volt rajta hajó,cica,házikó,stb. Ezt a 15 hónapos gyereknek fel kellett volna ismernie!!!Nagyon kiakadtam,mert a foltokat még szinte én sem láttam,nemhogy ő.Szerintem nagyon elavult ez a vizsgálat,a többi nekem ok volt.A papírosdi után kaptunk egy még kisebb ábrákkal teli papírt, amin tényleg egy centis ábrák vannak,hogy gyakoroljak a gyerekkel otthon!köszönöm...

  Itt a szemorvos azt mondta,egyáltalán ne lásson se tv-t bekapcsolva, sem monitort,ami szerintem rendben is van.

  Beutaló: ha vmilyen gyanú áll fenn, a gyerekorvos biztos,hogy ad,magánra nekem sem lenne.Én azt olvastam a gyerekrendelőben kiakasztott tájékoztatón, hogy kilenc hónapos korában érdemes először pl. tompa látás miatt kontrollra vinni.Ha meg csak aggódsz,mond,hogy már volt a családban...Nekünk fél évente nézik a gyereket,ez megnyugtató,még ha részben számomra vitatható módszerekkel is...

  (Nálunk nekem van tompa látásom, 12 éves koromban derült ki...)

 • 2009.01.28 16:02:18Csöre

  Dr. Sényi Katalint :) (utalva Aszpirina beszámolójára) én is szívből ajánlom. Szerintem ő bárhol, bármekkora gyereket meg tud vizsgálni. (Neki is van öt, volt kin gyakorolni... :)) Kis túlzással talán még alvás közben is ;) na jó, azt azért talán nem.

 • 2009.01.28 16:09:0478as évjárat

  Az oviban, bölcsiben nálunk most volt szűrés. Ovisoknak bővebb vizsgálat, a bölcsiseknek csak annyi, hogy bevilágítottak a gyerek szemébe, kancsal-nem kancsal, és már kész is.

  Oviban minden évben van szűrés, ennek ellenére, mivel nekem van szemüvegem és évente egyszer elmegyek vizsgálatra, a szemészorvosom megnézi a gyereket is.

  Így iskola előtt még 1x el fogom vinni, biztos, ami biztos.

  A kislánnyal is megyek rendszeresen, neki egyébként könnycsatorna átfecskendezésre volt szüksége, na ez a legbrutálisabb dolog, ami velünk történt. Ahhoz képest mondjuk egész jól viselte...

 • 2009.01.28 16:49:11Lare

  Nekünk is ugyanezt csinálták a gyerkőcnek, mint amit Nuvanda írt. Meg ajánlották, hogy otthon is próbálgassuk azt, hogy letakarjuk az egyik szemét, és úgy lapozgassunk képes könyvet, és nevezzük meg, hogy miket látunk. Hol egyik, hol másik szemét takarjuk le.

 • 2009.01.28 16:56:41hinta-palinta

  Nuvanda, mi is oda járunk, nekem tompalátásom van, a iamnál korrigálódik,de 4 havonat ellenőrzésre járunk. Mi is kaptunk egy ilyen lapot, nálunk 8 ! hónaposan kellett volna felismerni az ábrákat, először csak néztem nagyot, mert lehet, hogy felismeri a cicát, de rámutatni nem fog...Aztán a következő alkalommal kiderült, nem is felismernie kell, hanem a nő arra kíváncsi, hogyan fokuszál a gyerek. Mindket szem egyszerre, vagy nem, stb. Csak neki egyszerűbb így mondani anyunak.(Hát, van, aki megértené a lényeget is..) Na mindegy, mondjuk nekem nem szimpi a nő....

 • 2009.01.28 17:01:58Sm:)ey

  23 évvel ezelőtt zajlott le az alábbi beszélgetés. Szereplők: Én (3év), Szemész (80+)

  - Fordítsd arra a kis kezed amerre van a villa!

  - Nem!

  - Deee, fordítsd arra...

  - Nem!!!!

  (ismétlések száma sok)

  - Anyuka, jobb szemmel nem lát a gyerek.

  (talán a balnál még nem utáltam annyira a helyzetet?)  Az utána levő két hónapban a szemüveg fölött néztem (nyilván, mert ott láttam jobban), aztán kaptam ilyen rácuppanós szemüveget (tudjátok, aminek drótból van a füle) és az egyik lencse le volt ragasztva, csak a jobb szememmel nézhettem.

  Még akkor se tűnt fel, hogy mér megy neki ennyi mindennek ez a gyerek... Biztos mert még nem szokta meg, anyuka...  Aztán oviban meg már előre megtanultuk a számokat, és felmondtuk messziről. Suliban még inkább.

  Felnőttkoromra meg már ezek után szerintem totál nem számít :D  Váhh :)

 • 2009.01.28 18:56:39Pöttön

  Bocs, de pontosan mit jelent a tompalátás?

 • 2009.01.28 19:01:30Kipikopi

  Pöttön: hat ez az! En sem tudom mi az, ezert is csodalkozom, hogy Mo-n ezt a szulonek kene megeloznie mindenfele felismeresekkel. Mi kulfoldon elunk es minden evben szuletes ota ellenorzik a gyerek latasat koranak megfelelo modszerekkel, egyis sem muszeres es draga modszer. Nem ertem miert hianyzik ez Mo-n.

 • 2009.01.28 19:18:49evet

  Mi egészen kis kora óta járunk a lányommal szemészhez a szűk könnycsatornája miatt. Eleinte csak géppel vizsgálták a látását (kb 1 évesen), 2 évesen már táblaleolvasással is. Igaz, a gyerek már egész mondatokban beszélt, simán le tudta olvasni, hogy mit lát (lepke, vonat, szivecske...). Az óvodában is volt már szemvizsgálat, kimentek géppel, és végigvizsgálták a csoportot. Budapest, VIII. ker.

 • 2009.01.28 19:29:11zolnaid

  Pöttön, nem tudományosan azt, hogy kezeletlen szemhiba esetén előfordulhat hogy a gyerek az egyik (mindkét) szemére rosszabbul lát, méghozzá úgy, hogy az már szemüveggel vagy műtéttel SEM lesz kompenzálható. Tehát mondjuk a legideálisabb lencsével is a normál látás 50% át produkálja. Ez öregkorra egyre jobban durvul, akár vakságig is.  Egyébként az én lányomat a debreceni sztk-ban kezelik, 8 hós kora óta, műszerrel és kézi vizsgálattal, tágítással és "simán" táblával meg kis papírokkal, ingyen és bérmentve, beutaló nélkül, megnyugtató módon. Inkább ezt a lehetőséget kellene reklámozni, nem pedig a házi fusizást.

 • 2009.01.28 19:34:43zolnaid

  Felhívom a figyelmet hogy

  AZ IDÉZETT ORVOS NEM EZT MONDJA!!!

  A sajtótájékoztató anyagában ui. ez szerepel:  www.diagnozis.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=551&Itemid=27  Rendszeresen ennek ellenére csak a népesség kis része vesz részt szemvizsgálaton. A rendszeres szemvizsgálat pedig már gyerekkorban ajánlott, felnőttkorban 45 éves kor után pedig évente célszerű részt venni (...)  SZóval érdemes a velvetes cikkeket fenntartással kezelni ilyen szempontból, mert a szerzőnek ugyan könnyebb a cikk végéből valamit kivágni, csak adott esetben ez visszájára fordítja a mondanivalót.

 • 2009.01.28 19:44:13Tünde

  Kedves Zolnaid,  Nem vágtam ki semmit a cikk végéből, én ugyanis nem ezt az anyagot kaptam meg, amire te linkelsz. De most már igazán befejezhetnéd a rosszindulatú kommenteket. Ha problémád van velem, keress meg mailben.

 • 2009.01.28 19:56:11zolnaid

  Tünde, bizonyára nem ezt az anyagot kaptad, de a neten található vagy 20 cikkből, ami ezzel a sajtótájékoztatóval foglalkozik, és szerzőik nyilván ugyanazt a sajtóanyagot forgatták, a többiek megoldották a feladatot.  Semmi problémám nincs veled, viszont amennyiben a cikkeidben valamin fennakadok, főképp ha igazam van (mert lássuk be hogy ebben az esetben a fenti orvos valóban nem a szülőket hanem a szemvizsgálatot népszerűsítette), hadd kommenteljek már ezzel kapcsolatban is, ahogy egyéb témákban is szoktam.  Az is lehet természetesen, hogy kitiltatsz innen.

 • 2009.01.28 19:58:09baudolinA

  Hát én zolnaid kommentjében semmi rosszindulatút nem látok. A te anyagod a weborvosról származik. De attól még el lehetne olvasni más anyagokat egy cikk megírása előtt...

 • 2009.01.28 20:03:22Tünde

  Én a kapott anyagból dolgoztam, abból, amit a szervezők küldtek, nem vettem részt a sajtótájékoztatón (mivel nem hívtak meg). Bocs, hogy az Ofotértet nem reklámoztam benne. :)  Ja és nem szokásom senkit kitiltani, csak mert nem értünk egyet valamiben. A rosszindulat és az állandó belekötési kényszer miatt nem szoktunk moderálni. :)

 • 2009.01.28 20:07:01memi

  nálunk a háziorvos a 3. életév betöltése előtt elküldi a gyerekeket szemészetre... akkor is ha ő erre nem lát okot! más gyerekorvosnak sem kerülne ez semmibe!

 • 2009.01.28 20:09:04zolnaid

  "az állandó belekötési kényszer miatt nem szoktunk moderálni"

  Akkor továbbra is szerző maradsz? örülök.

 • 2009.01.28 20:10:00baudolinA

  Tünde,

  ha hiba van egy cikkben, és erre valaki figyelmeztet, azt állandó belekötési szándéknak és rosszindulatnak nevezed? Mert én nem annak nevezném...

 • 2009.01.28 20:16:10Tünde

  baudolinA: nem, dehogy, nem erről van szó. Én is hibázhatok és be is szoktam látni. De mondjuk hogy jön a matricás cikkemhez az, hogy én miért is fogyókúrázok és milyen kajákat adok a gyerekeimnek? És a többi több tucat hozzászólásról nem is beszélek, amiben nem a cikkekre reagál, hanem valamilyen módon engem csesztet.  Zolnaid: a Poronty szerkesztője vagyok. Szóval nincs is több időm arra, hogy veled vitatkozzak. További jó olvasást.

 • 2009.01.28 20:39:03zolnaid

  Tünde, teljesen elfogadom hogy nincs időd velem kommunikálni, nyilván rengeteg idő a Poronty szerkesztése és a cikkírás, nem fér bele hogy a tévedéseket a cikkben javítsd. Olyat csak nagystílű szerzők szoktak.  A fogyókúrás megjegyzéseddel kapcsolatban kapcsolatban meg annyit, hogy ha valaki kiteszi az életét a posztokba, ne csodálkozzon ha elolvassák, és véletlenül kommentálják.

 • 2009.01.28 20:42:16Tünde

  Na még egy mondat: mint említettem, a fenti szöveget hivatalos sajtóközleményként kaptam, nem fogom egy ismeretlen internetes oldal alapján átírni.  A megfogalmazásod pedig nem engem minősít.

 • 2009.01.28 20:44:02zolnaid

  Tünde, ebben egyetértünk, _mindenkit_ minősít a megfogalmazása és a vitastílusa.

 • 2009.01.28 20:46:29Tünde

  Na, akkor ezt jól megbeszéltük.

  Olvasgass tovább, és én is teszem a dolgom.

  Üdv.

 • 2009.01.28 21:13:06hinta-palinta

  Pöttön, zolnaidot kiegészíteném még, hogy a tompalátás esetén nem is igazán a szemben van a hiba, hanem az agykéregben kialakuló képben, a két szemből beérkező kép nem azonos élességű, a lustább szemet egy idő után az agykéreg nem veszi figyelembe, a szem, mivel nem tart rá igényt az agykéreg, szép lassan csak gyengül, gyengül, nem dolgozik.Ezért nem lehet kb 6 éves kor után korrigálni, mert az agykéreg már nem fog vele oglalkozni többé. Nagy veszélye, hogy idősebb felnőttkorra azzal a szemmel már alig lát, ha netán a másik szemét baleset éri, annyi a látásnak.

  A másik nagy gond, hogy nincs térlátás sem, hiszen csak az egyik szem közvetít információkat, a távolság becsléséhez a két szemre szükség van( eltérő szögből jövő képeket közvetítenek, az agy így számítja ki a távolságokat. ) Gyakorlatilag jogsit sem kaphat, nem tudja felmérni a személy a közeledő autók sebességét, távolságát, mikor fér bele az előzésbe, esti városi vezetésnél összefolynak térben a lámpák, közvilágítás....

 • 2009.01.28 21:35:49Vakmacska

  Hinta-palinta, egyszemű kaphat jogsit. Én is majdnem küklopsz vagyok, oké, céllövészetre ne küldjél, a távolság kiszámítása villámgyorsan se nagy erősségem, jobbra hátra nem látok normálisan tehát röhejesen parkolok, de tizenegy éve vezetek, B10-em van, soha nem megyek neki semminek, mindennap rovom Budapest kátyús útjait. A 2007-es vizsgálatnál elkezdett velem görcsölni a dokinő ugyanilyen alapon, mondom neki ember én 39 éve pont ugyanolyan mértékben vagyok vak, nem most lettem olyan! Kezdett akkor hadonászni az orrom előtt, letakarta a jó szememet - aztán rájött hogy vezetéskor nem a 8 pixeles betűket kell látni, márpedig fényt, mozgást, változást még az én vaksi szemem is hibátlanul érzékel, észreveszem flottul ám ha valami mázas cserépedény jobbról akar előzni. A lámpák meg esőben összefolynak mindenkinek, nem kell ezerrel menni, a sok vaksi a bepárásodó szemügéjével szerintem semmivel sincs nálam jobb helyzetben. Nekem ugyanis a másik szemem kitűnő, látod, monitor előtt élem a fél életem.

 • 2009.01.28 21:38:38Vakmacska

  ...mert hogy a dokinő azzal jött, hogy beírná hogy sebességkorlátozás...Na ja, mondom menjek negyvennel az M7-esen? Lassan biciklivel és BKV-val is odaérek, de főz helyettem vacsorát vagy fizeti a munkanélkülit ha a jövőben jogsis melóra van kilátás? (pedig akkor még tényleg BKV-val jártam melózni).  Ez volt a legnagyobb hülyeség tőle, aki nem lát vezetni, az negyvennel se fog.De megértem őt is, lehet tényleg felelősségre vonhatják, ha kivasalnék valakit.

 • 2009.01.28 21:40:37subidubidu

  Egyetértek Aszpirinával, a Tömő utcában tisztességesen szűrik a gyerekeket. Mivel anyósom kancsal és tompalátó, én pedig rövidlátó vagyok, évente visszük őket. A legnagyobbnak vsz majd kell szemüveg pár év múlva, mert most "túl jól" lát, a kicsinek még eléggé pluszos a szeme, de javulgat, rejtett kancsalságot nézegetik mindig. Színtévestést is. Aranyosan, türelmesen, képekkel, figurákkal.

 • 2009.01.28 21:42:32hinta-palinta

  Jaj Vakmacska. /beszélő nick?:)/ez jó hír ám, mert nekem (tompalátó vagyok)nem nagyon akarják hosszabbítani. Mondjuk nincs is autónk ( ha-ha), de ha lesz, gondoltam a jogsi folymatosan legyen érvényes....

  Nemrég hallottam, hogy a balaseteknél mindent néznek( drog, alkohol, mobilozás), csak azt nem, hogy lát-e egyáltalán a sofőr. Mert hát az alkalmassági szemészeti része néhol( sok helyen) vicc.Azt hiszem szemészeten történő vizsgélat lesz a kötelező, nem háziorvosnál vagy üzemorvosnál táblafelmondás..

 • 2009.01.28 21:51:20Vakmacska

  Engem szemészetre küldött a háziorvos, morogtam is rendesen, szerencsére találtam melóhelyhez közel esőt. Mondom nem hibáztatom a dokinőt, de azt nem értettem, hogyha ugyanerre megkaptam 10 évre, nem vasaltam ki senkit, akkor mit akar? Hagyományos értelemben vett "dioptriám" ugyanis (még) nincs. Ha csak ez a baj veled, akkor meg kell hogy adják, ennyi erővel mondhatják azt is, hogy nem vagy biztonságos, hátha tüsszentesz, vagy begörcsöl a lábad, mittomén.  Ha nem lenne a kocsi, megnézhetném magamat, olyan messze a melóhely hogy busszal már csókolommal köszönne a gyerek....

 • 2009.01.28 22:29:55Temptation

  42, 78, 31, 73.....hogy csak a tábla elejéről idézzek:-))

 • 2009.01.29 14:38:55BPanka

  Ezer éve nem kommenteltem már ide, de most muszáj megszólalnom, ugyanis nem hagyhatom szó nélkül, hogy sokan azt gondoljátok, hogy egy picike gyereknél/babánál nem lehet sikeres látásvizsgálatot végezni.  A lányom most másfél éves, 9 hónapos kora óta erős szemüvege van(+8-as) és ragasztani kell az egyik szemét. SEMMILYEN jele nem volt, hogy rosszabbul látna, ő is "200 méterről kiszúrta a kutyát az utcán" , az egyetlen ami miatt mégis kértem egy beutalót gyerekszemészetre, az volt, hogy kicsit kancsalnak láttam, de a családban engem is mindenki hülyének nézett, hogy túlparázom, ugyanmár, egy 9 hónapos gyereknél ez még normális.  Igen, lehet normális is, és elmúlhat, de nálunk nem így lett, azonnal kiderült, hogy tapasz, és szemüveg kell. Először csak egy hónapos próbaidőre kapott szemtapaszt, de a második vizsgálat bebizonyította, hogy szemüvegre is szükség van.

  És én teljesen szakszerűnek láttam a vizsgálatot, minimális együttműködést kívánt csak a gyerektől, az asszisztensnő a doktornő háta mögött állva izgalmasabbnál izgalmasabb, villogó, zenélő játékokat mutatott, amit a gyerekem ámulva nézett, míg a doktornő sorra próbálta a szeméhez a különböző lencséket, és nem, nem a gyereknek kellett volna megmondania, hogy melyikkel lát jól, hanem a doktornő nézte, hogy a melyik lencsével hogy néz, hogyan vetül a fény a szemről vissza, melyik korrigálja a szemlencse deformitását.  Az adott esetben igaz lehet, hogy pontosabb képet adhat egy vizsgálat akkor, mikor a gyerek már beszél, de az semmiképp, hogy addig nem is érdemes vizsgálatra vinni, mert úgyse tudnak értékelhető eredményt adni.

  Rengetegféle szemprobléma van persze, de a miénk pl. olyan, hogy ha csak 6 évesen derült volna ki, addigra a gyerek jó eséllyel teljesen tompalátó lett volna az egyik szemére, így viszont évről évre javulás várható.

  Röviden tehát: én mindenkinek csak javasolni tudom ezt a vizsgálatot, ha a legkisebb gyanú is felmerül, hogy valami nem okés a gyerek szemével.

  Biztosan számít, hogy ki végzi a vizsgálatot, remélem nem haragszik meg a szemészorvosunk, ha csinálok egy kis ingyenreklámot neki: a budai gyerekkórházban dolgozik(tehát nem magánrendelés) Reischl Mária doktornő, korrekt, gyakorlott, kedves és megnyugtató, környékbelieknek én őt ajánlom.

 • 2009.01.29 14:42:05BPanka

  Ezer éve nem kommenteltem már ide, de most muszáj megszólalnom, ugyanis nem hagyhatom szó nélkül, hogy sokan azt gondoljátok, hogy egy picike gyereknél/babánál nem lehet sikeres látásvizsgálatot végezni.  A lányom most másfél éves, 9 hónapos kora óta erős szemüvege van(+8-as) és ragasztani kell az egyik szemét. SEMMILYEN jele nem volt, hogy rosszabbul látna, ő is "200 méterről kiszúrta a kutyát az utcán" , az egyetlen ami miatt mégis kértem egy beutalót gyerekszemészetre, az volt, hogy kicsit kancsalnak láttam, de a családban engem is mindenki hülyének nézett, hogy túlparázom, ugyanmár, egy 9 hónapos gyereknél ez még normális.  Igen, lehet normális is, és elmúlhat, de nálunk nem így lett, azonnal kiderült, hogy tapasz, és szemüveg kell. Először csak egy hónapos próbaidőre kapott szemtapaszt, de a második vizsgálat bebizonyította, hogy szemüvegre is szükség van.

  És én teljesen szakszerűnek láttam a vizsgálatot, minimális együttműködést kívánt csak a gyerektől, az asszisztensnő a doktornő háta mögött állva izgalmasabbnál izgalmasabb, villogó, zenélő játékokat mutatott, amit a gyerekem ámulva nézett, míg a doktornő sorra próbálta a szeméhez a különböző lencséket, és nem, nem a gyereknek kellett volna megmondania, hogy melyikkel lát jól, hanem a doktornő nézte, hogy a melyik lencsével hogy néz, hogyan vetül a fény a szemről vissza, melyik korrigálja a szemlencse deformitását.  Az adott esetben igaz lehet, hogy pontosabb képet adhat egy vizsgálat akkor, mikor a gyerek már beszél, de az semmiképp, hogy addig nem is érdemes vizsgálatra vinni, mert úgyse tudnak értékelhető eredményt adni.

  Rengetegféle szemprobléma van persze, de a miénk pl. olyan, hogy ha csak 6 évesen derült volna ki, addigra a gyerek jó eséllyel teljesen tompalátó lett volna az egyik szemére, így viszont évről évre javulás várható.

  Röviden tehát: én mindenkinek csak javasolni tudom ezt a vizsgálatot, ha a legkisebb gyanú is felmerül, hogy valami nem okés a gyerek szemével.

  Biztosan számít, hogy ki végzi a vizsgálatot, remélem nem haragszik meg a szemészorvosunk, ha csinálok egy kis ingyenreklámot neki: a budai gyerekkórházban dolgozik(tehát nem magánrendelés) Reischl Mária doktornő, korrekt, gyakorlott, kedves és megnyugtató, környékbelieknek én őt ajánlom.

 • 2009.01.29 14:43:30BPanka

  (Na, az indapass az elmúlt hónapokban sem lett értelmesebb, még mindig mindent kétszer mond, kétszer mond... :-) )

 • 2009.01.29 17:39:02B-

  Köszi a részletes beszámolókat! Megnyugtattatok, hogy nem felesleges esztékázás, hanem hasznos szűrés. Én is megédeklődöm a védőnőtől, hogy a közelünkben hol van ilyenre lehetőség.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta