SZÜLŐSÉG

Kanyaróoltásban az élvonalban vagyunk

2009. január 27., kedd 12:00

A születési mutatók után ismét egy statisztika, ismét egy körkép – a kanyaróról és a kanyaró elleni védőoltásról, 32 + 1 országból. Noha az Egészségügyi Világszervezet 2010-re azt a célt tűzte ki, hogy a kanyaró teljesen eltűnjön Európából, a 2006–2007-es adatok nem sok derűlátásra adnak okot. A dániai kutatók által a Lancet című szaklapban most nyilvánosságra hozott felmérés szerint ugyanis az említett időszakban több mint 12 ezer kanyarós esetet regisztráltak Európában, és hét beteg meg is halt. A nagyszámú megbetegedés messze nem egyenlően oszlott meg a részt vevő 32 ország között, hiszen a betegek 85 százalékát mindössze öt európai állam polgárai alkották. A tények igencsak arra utalnak, hogy leginkább ott kell számítani a kanyaró felbukkanására, ahol az oltottak aránya nem éri el a kívánatos szintet, amit egyébként a WHO szerint 95 százalék feletti arányt jelent.A valóság viszont az, hogy az említett öt ország közül Svájcban 1991 óta átlagosan 82 százalék körül van az oltottsági arány, ráadásul ez sem egységes minden kantonban: bizonyos régiókban jobb a helyzet, ami viszont azt jelenti, hogy máshol ennél is rosszabb. Az Egyesült Királyságban a kétéves korosztály kevesebb mint 90 százaléka kapta meg a védőoltást 1999 és 2005 között, de voltak olyan évek is, amikor még 85 százalékuk sem. Németországban a 1996 és 2003 között született gyerekek nagyjából 70 százaléka védett a kanyaróval szemben, és ez az arány régóta nemigen változik. Olaszországban 2001 óta némileg javult a helyzet, akkor ugyanis 85 százalék alatt volt az oltottak aránya, de később sem érte el a 90 százalékot. A legtöbb kanyarós esetet Romániából jelentették, ahol a szerológiai vizsgálatok szerint a 2–4 éves korú gyerekek közel 24%-a védtelen a kórokozóval szemben.

És álljon itt egy adat azoknak, akik szerint mi, magyarok mindenben a rosszat látjuk, az eredményekre pedig vakok vagyunk: kilenc ország neve mellett egy szép nagy kerek nulla áll az említett kétéves periódus alatt regisztrált megbetegedéseket feltüntető táblázatban, és ezek között Izland, Finnország, Portugália, Ciprus, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország és Bulgária társaságában bizony mi is ott vagyunk. Ez pedig – tekintve, hogy az adatok szerint egyértelmű összefüggés vonható a megbetegedettek aránya és a védőoltási programok sikeressége között – azt jelenti, hogy e téren igenis Európa élvonalába tartozunk.

Nem lehetnek ilyen büszkék a jelenlegi helyzetre a britek, akik szerint különösen aggasztó, hogy náluk a kanyarós esetek száma nemhogy csökkenne, de az elmúlt években valamelyest növekedett is. A kedvezőtlen járványügyi paramétereket azzal hozzák összefüggésbe, hogy az utóbbi időben a vártnál kevesebben kérték gyermekeik számára betegség ellen védelmet nyújtó MMR vakcinát. A jövőre nézve némi bizakodásra adhat okot, hogy az egészségvédelemért, a betegségek megelőzéséért felelős Health Protection Agency szakemberei szerint kissé javult a kanyaró elleni védőoltás népszerűsége, ennek hatásai azonban nem mutatkoznak meg azonnal a betegség visszaszorulásában, és nem jelenthet megoldást azok számára sem, akik nem kapták meg az oltást a maga idejében.

Végül jöjjön a +1 ráadás: az Egyesült Államok, ahol 2002-re teljesen eltűnt a kanyaró. Nem sokáig örülhettek azonban a kiváló eredményeknek, hiszen azóta ismét felbukkant a betegség. A kanyaró elleni küzdelemből jelentős részt vállaló Measles Initiative nevű szervezet honlapja szerint a múlt év első felében 131 megbetegedést jelentettek az ország különböző részeiről, melyek nagy részét – egészen pontosan 89 százalékát – más országokból „importált” kórokozók idézték elő. Többek között Arizonában és Kaliforniában fordult elő járványos formában a kanyaró, és mindkét helyen a fenti listában igencsak rossz helyen álló Svájcot jelölték meg a betegség kiindulópontjaként, a jelek szerint ugyanis innen hurcolták a kórokozót az Egyesült Államokba.

Ez pedig itt a tanulság helye. Nem akarom – és nem is tudom – feltalálni a spanyolviaszt, ezért csak a Lancet cikke után olvasható kommentárt idézem, melyben a szakemberek hangsúlyozzák, hogy a védőoltási programok eredményesebbé tételével minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy az oltottak aránya mindenhol meghaladja a bűvös 95 százalékot, a 2010-re kitűzött célok máskülönben csak álmok maradnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.27 12:05:03Subbantósdi

  Ez jó hír, hogy ebben az oltásfajtában élen járunk. :o)

  Bárcsak ezt el lehetne mondani más betegségek elleni oltásfajtákról, bevezetéséről, általánosan ingyenessé vagy kötelezővé tételéről is. :o(

 • 2009.01.27 12:07:12Subbantósdi

  www.pirula.net/temak/borbetegsegek/morbilli/morbilli.htm

  Ezt csak úgy kiegészítésként, kicsit hiányoltam a cikkből egy pár soros kanyaró kórkép leírást....

 • 2009.01.27 12:26:37vasszűz

  Subbantósdi, volt már:  velvet.hu/poronty/2008/09/23/mmr_oltas_amitol_a_baba_kidol/

 • 2009.01.27 12:33:5878as évjárat

  A kanyaróra nem létezik gyógyszer. Az antibiotikumok nem használnak, mert ez egy vírusos betegség, de hasznosak ha baktériumok okozta fülgyulladás, vagy tüdőgyulladás komplikálja a betegség lefolyását.  Ezt arról az oldalról másoltam, amit Subb. linkelt be.

  Tudni kell, hogy én minden ilyenfajta betegségtől konkrétan fosok. Van aki azt mondja, jó, ha elkapja a gyerek, van aki az ellenkezőjét.

  Namármost, ha a kanyaróra nincs gyógyszer, az ovistársak miért kaptak csípőből antibiotikumot? A szülők elmondása szerint mindkét lánynak úgymond "sima", tehát egyéb komplikáció mentes kanyarója volt.

  Most akkor kell antibiotikum vagy sem?

 • 2009.01.27 13:10:19hinta-palinta

  78-as évjárat.

  A kanyaró hajlamossá tesz a bakteriális fertőzésekre, Streptococcus és Staphylococcus fertőzésekre különösen, súlyos tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás lehet belőle.+ a kanyarót okozó vírus -átmenetileg-az immunrendszer működését akadályozza- így fokozva a felülfertőződés veszélyét. Az, hogy valaki sima, kompikációmentes kanyarós, az szerencse, de másnak nem biztosíték sajnos....A morbilli- vírust átadja, de az már egyéni, hogy ki mit szed még össze.

  Hogy miért ítélték úgy a szakemberek, hogy minden óvodásnak adnak megelőzésképpen antibiotikumot nekem kicsit új, de már évek óta kiestem a gyakorlatból, lehet, hogy új módi. Eddig az alapbetegség-és nem a szövődmények - miatt kaptak a kontakt személyek gyógyszert..Azt hiszem.( hepatitis A, Meningococcus-járvány)

 • 2009.01.27 13:12:1478as évjárat

  hinta-palinta

  Köszi!

 • 2009.01.27 14:14:09Pandi

  Huhhh, nagyon örülök az írásnak.:)

  Ennyit arról a felfogásról, hogy "á, mi ezt inkább kihagyjuk, a többiek úgyis beadatják".

 • 2009.01.27 15:00:10cidre

  Az MMR-t nem azért nem szeretik, mert elterjedt, hogy esetlegesen okozhat autizmust? Pont a kanyaró elleni komponens? Mi ebből az igazság?

 • 2009.01.27 15:08:56B-

  cidre: én úgy tudom, több vizsgálat tudományosan cáfolta ezt a gyanút.

 • 2009.01.27 15:35:29AL_

  "Az MMR-t nem azért nem szeretik, mert elterjedt, hogy esetlegesen okozhat autizmust? Pont a kanyaró elleni komponens? Mi ebből az igazság? "  Semmi.  www.amazon.com/Autisms-False-Prophets-Science-Medicine/dp/0231146361/ref=pd_rhf_p_t_1 • 2009.01.27 15:41:28cidre

  Én is hallottam pro és kontra érveket, akkor miért terjedt el a tévhit? Honnan jött egyáltalán? okozott esetleg az autizmushoz hasonló idegrendszeri tüneteket?

 • 2009.01.27 15:51:07starbuck

  cidre  Onnan jött, hogy amerikai kutatók autista gyerekek gyomor-bélrendszeréből gyakrabban izolálták a kanyaró kórokozóját. Brit és skandináv kutatók azonban ugyanezt igazolni már nem tudták. A vita a mai napig tart egyébként, időről-időre pro és kontra cikkek is napvilágot látnak. • 2009.01.27 15:51:31B-

  Szerintem 2 okból. Egyrészt az autizmus gyógyíthatatlan, és a gyógyíthatatlan betegségek körül mindig nagyon sok a mítosz, a szülők szeretnék megérteni, szeretnének felelőst találni.  A másik oka szerintem az, hogy az autizmus tünetei kb akkor kezdenek megjelenni, amikor a gyerekek szociális készségei kezdenek előjönni. Egy háton fekvő csecsemőn még nem látszik, hogy kortársai helyett inkább felnőttekkel barátkozik stb stb stb. Az az időpont, amikor a szülők kezdenek gyanakodni, hogy a gyerekük valahogy más, mint a többi, kb egybeesik azzal a korral, amikor a kanyaró elleni oltást is beadják. DE ugye attól, hogy valami egyszerre törtnénik, nem biztos, hogy ok-okozati összefüggés van közöttük. De a szülők, akik nem értik stb, próbálnak belekapaszkodni minden jelbe és következtetéseket levonni.  De egyébként ez a magánvéleményem. Dolgoztam rövid ideig autizmussal foglalkozó szakemberekkel, ők azt mondták, az elmúlt 30 évben volt minden: tejmentes, cukormentes, csokimentes és gluténmentes diéta is, amivel a szülők próbálkoztak - azok az autizmussal élők, akik tejérzékenyek vagy gluténérzékenyek voltak, tényleg jobban érezték magukat és szociálisabbak is lettek, de az ő példájuk nyomán nagyon sok autista gyerekre kényszerítettek diétát, és alakult ki hiánybetegségük.  Ők akkor azt mondták, sok divat, fellángolás és ötlet volt már az autizmus témakörében, de nem lehet tudni, hogy mitől alakul ki, és gyógyítani sem lehet. Ugyanakkor annyi haladást elértek, hogy képesek kialakítani egy olyan környezetet, amiben az autizmussal élők könnyebben tájékozódnak, jobban megértik, mi történik körülöttük és ahol jobban tudnak kommunikálni is. Ez az igazi siker, mérhető eredményekkel, életminőségváltozással.  De ez sokkal szerényebb eredmény, mint azt mondani, hogy "az oltástól van, tiltsuk be" meg a különböző, jó pénzért kínált "alternatív gyógymódok".

 • 2009.01.27 15:53:17kri.

  már az cáfolatot is megcáfolták (autizmus).  Az mmr gyilkos egy oltás... a picinél most húzzuk az időt, ennyit tehet max. az ember.  Sajna bölcsibe nem mehet védőoltások nélkül úgyhogy majd attól is függ majd az egész, de a minimum 20-21 hós kor a cél...  A nagynál meg nemsokára elkezdjük a homeopátiás kivezetést...

 • 2009.01.27 15:54:04Kipikopi

  Jo cikk!  Az autizmussal kapcsolatos tevhitekrol rengeteg cikk megjelent mar. Ird be a google-be, hogy 'autizmus MMR oltas' es akkor rengeteg cikket talalsz errol.

 • 2009.01.27 15:56:02kri.

  ja, és hatalmas üzlet a kötelező oltatás... Kéne oltani de nem így és nemilyen korán.

 • 2009.01.27 16:05:35B-

  kri: és a homeopátia nem hatalmas üzlet? Már bocs, de az oltásról legalább leboratóriumi körülmények között bizonyították, hogy megvéd a kanyaró ellen. A homeóra meg semmilyen tudományos bizonyíték nincs.  Persze, tudom, elnyomták.... Svájcban 5 évig támogatta a TB a homeopátiát. Az orvos azt is felírhatta. 5 év után összesítették az eredményeket, és az jött ki, hogy nem hatékonyabb a placebónál. Ma már nincsen rajta támogatás.  Az egész azon alapszik, hogy az anyag "emlékezik" arra, hogy mit oldottak föl benne. Ha ez igaz lenne, nem lehetne meginni a tisztított ivóvizet. A másik alapelv a hasonlóság: hagymával gyógyítani az allergiát a hasonló tünetek miatt. Ez kb középkor színvonal.  Baromi nagy pénzek vannak a homeo-bizniszben, nulla tudományos háttérrel. A hagyományos orvoslásban legalább húszszor kivizsgálják oda-vissza, hogy hatásos-e, mik a mellékhatások, és előbb-utóbb minden kiderül. A homeopátia nem dicsekszik hasonló háttérrel. Szájról szájra terjednek a "tapasztalatok". Ha valami bejön, azt hirdetik, ha nem segített, arról hallgatnak.  Lehet benne hinni, de ez babona.  Természetesen az is ad egy viszonyítási pontot, vagy rendszert az életben, ha abba hiszel, hoyg az orvosok megmérgeznek az oltásaikkal, ellenben Vajákos Biri majd meggyógyít a varjúhájjal.  Csak érdemes megnézni, milyen életpálya vár egy átlagos gyerekre (fertőzések, életesélyek, rövidlátás, csonttörés kezelése stb) egy olyan társadalomban, ahol a gononsz fehérköppanyasek a "jó üzlet" oltásokkal mérgezik őket, meg ahol Vajákos Birik gyógyítanak szívjóságból. És hol hány gyereket kell szülni, hogy egy megérje a felnőttkort.

 • 2009.01.27 16:22:27kri.

  B- : Hasonlót hasonlóval elv: valamelyik magyar kórházban (talán pont a Heim Pál? már nem emlékszem) végeztek nemrégiben olyan kísérleteket, hogy gluténérzékeny gyerekeknek adtak csecsemőkorban mikrogrammnyi! mennyiségű glutént. És láss csodát... működött... Asszem még most is lehet jelentkezni a programba ha valahol a nagytesó gluténérzékeny és a pici is nagy valószínűséggel az lesz.  A kötelező oltásokkal az a gond, hogy teljesen leterhelik a még abszolut nulla immunrendszert plusz a vivőanyagok vagy mik szépen felhalmozódnak, nem véletlen, hogy az MMR-re már ilyen gázul reagálnak a gyerkőcök (marha magas láz stb.).  Én ezért fogom addig húzni az időt amíg csak lehet az oltások között... hagy erősödjön az immunrendszere, akkor talán nem lesz olyan gáz az oltatás.

 • 2009.01.27 16:26:49hinta-palinta

  Amikor még csak tanultam a védőoltásokról, azt hittem a világ legjobb találmánya.. Hát elméletben az is, meg a "más gyerekénék". Amióta a kisfiamat hurcolászom védőoltásokra, már nem vagyok benne biztos, hogy KIZÁRÓLAG csak jót teszünk. Igen, a veszélyes gyermekbetegségek elkerülhetők, de az immunrendszer a korai baavatkozásoktól tönkre mehet. Itt most nem arra gondolok, hogy egy náthával nehezebben birkózik meg, hanem az immunsejtek képződési zavarára gondolok, következményes leukémia, agranulocitózisstb.)Ezt is vizsgálták?

  Az MMR oltásnál nem a higany vagy a thiomersal került gyanúba az autizmussal összefüggésben?

  Mondjuk ez az oltás elismerten azért veszélyesebb a többinél, mert élő vírusokat tartalmaz.

  Mondjuk a BCG is élő oltóanyag, de az mégis baktérium, ami ellen azért van 1-2 gyógyszer.

  A vírus rosszindulatúbb.  Meg a kötelező(mostmár az vagy csak szeretnék?) 14 éves kori hepatitis B elleni oltás. Ez biznisszagú. Nem túl gyakori,csak vérrel és még szex-szel terjed,gyakorlatilag nosocomiális (kórházi)fertőzés, szóval elég jól ki lehet kerülni, az oltóanyagot géntechnológiával állítják elő. Tuti szükséges ez a gyerekeknek???

 • 2009.01.27 16:29:15hinta-palinta

  kri, az a deszenzibilizálás, vagy bezredkázás, ez allergia esetén működik, semmi újdonság nincs benne, használják ezt mindenhol...

  Az immunrendszer megismertetése az adott anyaggal. Általában beválik, nem spanyolviasz ez.

 • 2009.01.27 16:37:55glad az egyetlen

  He-He!  Most olvasom ezt a cikket.

  Gyakorlatilag az itt leírtak 90% én már beírtam vagy fél éve egy oltási topicba okulásként az ellenzőknek.

  Még a HVG cikkezett erről a múlt évben.

 • 2009.01.27 17:35:09macskosz

  Lehet az MMR-t utálni, de ha kanyarós lesz a gyerek ésnincs szerencséje, akkor leeht egy komoly idegrendszeri gyulladás, akkor meg egész életére segítségre fog szorulni....na ez az ami senkinek se hiányzik.

 • 2009.01.27 19:05:43Pöttön

  Kri, honnan tudom kideriteni, es hol tudom beszerezni az MMR kivezető szerét? A lányommal épp most kínlódtuk végig az oltás mellékhatásait, és hallottam a kivezető szerről, de egyelőre még nem tudtam egyéb infót beszerezni. Megköszönném ha tudnál segíteni.

 • 2009.01.27 20:30:11szamócaábris

  nem is tudtam hogy van ellen oltas, en 12 evesen voltam kanyaros, de olyan szarul voltam, hogy nem is emlekszem a tünetekre, csak alvadt vercsomok jöttek az orrombol, na az nagyon szar volt.  oltassatok be a kölyköket mert nagyon mocsok egy korsag, senkinek nem kivanom

 • 2009.01.27 22:47:58starbuck

  hinta-palinta  az MMR-ben nincs higany. Élő, gyengített kórokozót tartalmazó oltásban nem használható, mivel elölné az oltásra szántat is. Neomycinnel bacitlanítanak az MMR-ben.

 • 2009.01.28 05:08:13hinta-palinta

  Starbuck, köszi:)

 • 2009.01.28 09:20:01fatyol11

  Nekem is volt kanyarom, 15 eves voltam. Akkor a `63-72 kozott szuletetteket visszarendeltek oltasra, mert mi valami szar orosz vakcinat kaptunk, aminek elmult a hatasa, vagy nem is volt.. En nem tudtam felvenni natha miatt, mint kiderult, az mar nem natha volt, hanem a betegseg. 2 hetig fekudtem abbol 1 hetig folyamatos 40 fokos lazzal. Az egesz testemet beboritotta a kiutes kivul, belul, szinte annyira eltorzult az arcom, hogy anyam minden tukrot eltuntetett a lakasbol, a belso szerveken levo kiutes miatt, meg a ket het alatt 8 kilot fogytama folyamatos hasmenes, es hanyas miatt. Utana eros fejfajas jott, nagy dozisban adtak a B1-et, mert gyanus volt az agyvelo gyulladas, szerencsere megusztam. A nagynenem is elkapta, nala szivbillentyuvel lett gond a virus miatt, aztan mindkettonknek ugy el kezdett hullani a haja minden ok nelkul, hogy eleg volt hozzaerni, es csomokban jott ki. Az orvos azt mondta mindenfele kivizsgalas utan, hogy kossuk be kendovel, hogy maradjon belole (kinjaban). ez is elmult, es a hajunk visszasurusodott, DE remelem, hogy az oltas ellenzok ezt elolvassak, mert en ezt nem kivanom egyik gyerekemnek sem. Akkor a hirtelen fogyas miatt teljesen elgyengultem, nem is tudtam sohasem visszaszedni, csak most a 3 gyerek utan (azaz 20 ev mulva), nagy banatomra rogton az ekessegem tunt el a felso testemrol, azota is emlegetem a kanyarot.  Ugyhogy igazabol jo feleves betegseg lett, mire mindenbol kikecmeregtem.

 • 2009.01.28 09:22:05fatyol11

  Bocs a sok elutesert, nem akarok zorogni, itt hajnal van. Latom jo sok szoismetles is van, szoval utolag bocs.

 • 2009.01.28 10:37:22AL_

  "ja, és hatalmas üzlet a kötelező oltatás... Kéne oltani de nem így és nemilyen korán."  Legalább ekkora üzlet az "oltás okozta autizmus gyógyítása" is.

 • 2009.01.28 11:31:55psyché

  en ugy vagyok vele, h amit fizet a tb elleni (+ kullancs elleni oltast), azt mind beadatom a gyerekeimnek. tudom, h lehetnek mellekhatasai az oltasnak, de azert ez elegge ritka. a betegsegnek is, mint pl a kanyaro, vagy a tbc, szinten lehetnek egy eletre szolo következmenyei. a kanyaro regen nagyjabol halalos betegsegnek szamitott. az az 1000böl egy-ket gyerek, aki az oltas miatt szenved vmi serülest, szazalekosan nezve joval kisebb, mint azok, akik meghalhatnak az adott betegsegben.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta