SZÜLŐSÉG

A terhes nő izzad, böfög és éjszaka üvölt

2009. január 27., kedd 18:00

Áldott állapotban, szokták mondani, csak azt nem tudom, kik. Gondolom a férfiak, akik sosem voltak terhesek, vagy a nők, akik még, vagy már nem azok. Mert elméletben a világ leggyönyörűbb állapota, amikor távolba meredő tekintettel simogatja egy nő a gömbölyű pocakját, s látszik rajta, hogy befelé összpontosít, s gondolatban valahol ég és föld között van. Amikor pedig éppen mi vagyunk ezek a nők, akkor ezek a spirituális pillanatok sokkal ritkábbak, mint azt mi, vagy mások gondolnánk, ugyanis általában éppen valami nyűgünk van és szenvedünk. Persze csak titokban.Mert pont hányingerünk van, gyakorlatilag egyfolytában, egész nap. Ha éhesek vagyunk, azért, ha ettünk, mert hányingerünk volt és muszáj volt harapni egy fél disznónak látszó kekszet, akkor pedig azért. A vicces nevén, reggeli hányinger becsapós jelenség, mert bármikor jelentkezhet, s a hirtelen megváltozott hormonváltozás okozza, ráadásul sokan nem csak az első három hónapban, hanem gyakorlatilag végig küzdenek vele. Néhányan esküsznek rá, hogy egy korty víz, vagy ’uram bocsá’, kóla segít egy ideig, vagy a folyamatos rágcsálás.Persze az sem mindegy, hogy mit eszünk, s ezzel átvezettem egy következő problémát, a gyomorégést. Ez a nyavalya sem kellemesebb, mint a rókák kergetése, s annak köszönhető, hogy a növekvő méh nyomja a gyomrot és a szívet, ettől pedig a nyelőcső alsó részébe kevés gyomortartalom kerülhet. A távolba meredő kismamának pedig ég, nyom, fáj szegycsonttájékon, néha meg bájosan böfög hozzá. Szakértők szerint a felesleges savat a tej köti le a legjobban, s sokat segíthet, ha nem fűszerezzük agyon az ennivalót, valamint nem eszünk közvetlenül lefekvés előtt. Vannak, akik elkeseredésükben félig ülő helyzetben alszanak, nos, ennél talán valamivel hasznosabb, valamilyen orvos által támogatott savlekötő keresése.

Kevésbé zavaró, inkább kellemetlen jelenség, főleg nyáron, ha a kismama izzad, mint a ló. Ez persze általában csak saját magunknak illúzióromboló, ugyanis természetes jelensége az áldott állapotnak: a felgyorsult vérkeringés a ludas a dologban. Hogy pótoljuk a hiányban szenvedő vízháztartásunkat, igyunk, amennyit csak tudunk, és pihenjünk. Természetesen.

Ami nem lesz nehéz, ugyanis állandóan fáradtak vagyunk, főleg a terhesség elején és a végén. A középső időszakban van némi feltámadás, amikor valóban élvezni is tudjuk a terhességet és majd' kicsattanunk, de ezt hamar feledteti velünk a végkifejlet, azaz az óriási hasunk és mozgáskorlátozottságunk. De hát ne csodálkozzunk, hogy fáradtak vagyunk, hiszen nem csak vagyunk, hanem teremtünk, szervezetünk a színfalak mögött egy új életet hoz létre, mi ahhoz képest egy kis fáradtság!

A már említett megnövekedett vérmennyiség nem csak izzadást, hanem fejfájást is okozhat. Sokan ilyenkor nagyon szenvednek, mert nem terhes állapotukhoz képest, megpróbálják fájdalomcsillapító nélkül átvészelni a dolgot. Segíthet valamelyest a friss levegő a pihenés, ugyanis a tüneteket a fáradtság is okozhatja.

A sok tünet mellett, az izomgörcsök talán a legkellemetlenebbek, amit általában a kalcium-, vagy sóhiány okoz. Aki volt már terhes, pontosan tudja, hogy milyen valószínűtlen az éjszaka közepén üvöltve arra ébredni, hogy a lábunk begörcsölt, ezen pedig nem csak a magnézium segíthet, hanem a lábikra alvás előtti lazító masszírozgatása is.

Ha még a fenti nyavalyák sem elegek (pedig van még bőven ezen kívül is), ne felejtkezzünk el az orrdugulásról, orrfolyásról, orrvérzésről, amitől pont úgy érezzük magunkat, mintha folyton náthásak lennénk, s szintén a hormonok okozzák. De nem csak felül folydogálhat valami, meg kell küzdeni a vizelet-csepegéssel is (növekvő méh nyomása) mondjuk tüsszentés közben. Ha még mindig nem elég, gondoljunk a vécére rohangálásra, mert folyton pisilnünk kell, kakilni viszont nem tudunk, mert a progeszteron hormon lelassítja az izmokat. Ezzel nyerhetünk egy aranyeret is, ha nem iszunk, vagy eszünk elég rostosat, vagy nem mozgunk eleget.

Végül pedig, mivel az aranyértől nem tudunk ülni, a gyomorsavtól feküdni, a hasunktól, bedagadt bokánktól és szétszakadó medencénktől állni, találjunk valami pihentető, vízszintes helyzetet, ami fölöttébb nehéz lesz, mert háton biztosan elnyom a gyerek valamit, amitől megfulladni készülünk, s így lesz ez valamelyik oldalunkkal is.

Talán olvasva is sok ez a rengeteg nyavalya, pedig nem értem a végére. Mégis, sokan szeretnek terhesnek lenni, s általában mindenki örömmel emlékszik vissza kismama időszakára bizonyára azért, mert mégis csak a végeredmény a fontos. Csak azt az áldott állapotot kell valahogy túlélni…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.28 08:57:11kisbibe

  És hozzátenném: ennek ellenére, hogy pattis a hátam, sokat járok pisilni, híztam 3,5 kilót annyi a bajom az egésszel, hogy se soká' van még a vége! :)

 • 2009.01.28 09:02:38Mafalda

  kisbibe,

  szerintem azért a magunkfajta "ilyennek" a gyerek hogy önzőszemétegoista módon magunkkal foglalkozzunk :-)

  és panaszkodhassunk

  és sajnáltassuk magunkat

  és utáljuk a világot, hogy miért kell nekünk kihordani azt a gyereket

  hát akartam én ezt? nem lehetne ezt másképp megoldani?

  muhaha

  csinálja végig panasz nélkül, cigánykereket vetve az, akinek úgy jó

  mi meg csak panaszkodjunk, mert nincs jobb dolgunk :-)))

 • 2009.01.28 09:04:13macskaszemű

  Szóval a terhesség számlájára írhatom, hogy a tavalyi szúnyogcsípéseim még itt díszelegnek a bokámon :) mindennap kikaparom.

  Amúgy ha ismerős, ismeretlen kérdezi, hogy vagyok, azt mondom: remekül!! Az, hogy éjjel nyüszítve fordulok egyik oldalról a másikra, az én dolgom, nem tartozik senkire. Soha nem szoktam ezeket részletezni, mert utálok "rinyálni". Viszont itt szeretk ilyeneket olvasni, megnyugtató :)).

 • 2009.01.28 09:05:54pirosalma

  Még csak 5 hetes vagyok, de émelygek rendesen. Baromi nehéz így dolgozni, főleg, hogy sokat kell beszélnem. Remélem, hányni nem fogok...

  Vagy az csak ezután jön? :D  Ami érdekes, hogy csak sósat tudok enni, pedig igazán csokimániás vagyok. Még a banánt is fancsali képpel tudom csak megenni. • 2009.01.28 09:06:53nyulacs

  Hemish: nem kerestünk, csak kiváncsiak voltunk, mikor fikázod a cikket, mint mindent, ami nem rózsaszínű álomvilág. Hát most.

 • 2009.01.28 09:09:41nyulacs

  Pirosalma: sokat változhat ez még. Én is sóssal kezdtem, édessel folytattam, most diétázni kell. Egyszer hánytam (azt is a terhesvitamintól), viszont kb. a 12-14. hétig egész álló nap tartó hányingerrel küzdöttem.

 • 2009.01.28 09:13:55Buttercup

  Sziasztok! Én a fent felsorolt panaszok egyikével sem küszködöm, talán a pisilés az, ami kicsi problémát okoz. Intimtornával meg egy kis edzéssel, jógával sztem sikerült kikerülnöm ezeket a dolgokat. Ami viszont szinte minden éjszaka kínoz, azok a rémálmok. Minden reggel úgy kelek fel, hogy meg van feszülve a hasam, mert álmomban nyilván tiszta görcs vagyok. Van itt valaki, aki küzd vagy küzdött hasonló problémákkal?

  A héten megyek anya-magzat kacsolatanalízisre. Abban reménykedem, hogy a doki majd segít nekem megfejteni, hogy miért v. mitől parázok ennyire, pedig én úgy gondolom, egyáltalán nem parázom semmitől.

 • 2009.01.28 09:15:39maripán

  Korábban fel lettem világosítva, hogy kétféle ember létezik: porontyos és nem porontyos. Ha az itt felgyűlt társaságot zavarják a "bérhülyék", tessék írni a velvetnek, vagy a porontynak vagy az atyaúristenek, hogy soha de soha többé ne kerüljön ki az indexre a porontyos post.  És akkor tobzódhattok magatoknak bátran.

 • 2009.01.28 09:20:42Gézengúz_Évi

  Én is émelygek, hányingerrel küzdök, de már nagyon vártam ezt:)  és talán régen egy szoptatás posztnál írtam: nem feltétlenül sétagalopp, és fenékig tejfel az amit imád az ember... Imádok főzni is mindennap, pedig sokszor nem könnyű...Túrázni is imádok, pedig a tüdőmet köpöm ki... A tapasztalatok alapján hányok majd a 16-17. hétig, aztán bedurran a sérves derekam, vizesedek, magas lesz a vérnyomásom, reggel nem tudok majd felkelni, de ettől még imádom hogy itt van a kis maszat, és imádom, hoyg terhes vagyok:)

 • 2009.01.28 09:24:17kisbibe

  maripán! Itt nem erről van szó. Hanem arról, hogy akinek dunsztja nincs ezekről a dolgokról, az ne oktasson már ki, hogy mit hogyan kell(ene) megélnem. Ennyi. Nem az a baj, hogy mások is idejönnek és leírják, amit gondolnak. Hanem az, hogy még olyan nem nagyon jött ide, aki nem k...a okos volt és nem küldött el minket a jó fészkes fenébe. Na, ez a gond. Ha normális hozzászólások lennének, nem pedig az ilyenek: minek rinyáltok, ti akartátok, minek az ilyennek gyerek, stb akkor miért várod el tőlünk, hogy ne tartsuk "bérhülyének" őket?! Ez egy babás-mamás-papás poszt. A gyerek körüli szép és jó dolgokról. Ennyi. És valahol hadd írjuk már le mi is, ami foglalkoztat minket anélkül, hogy külső - terhes nőt sosem látott - emberek kiosszanak bennünket arról, hogy mit hogyan eljünk meg. Én se pofázok bele az elektronikába, mechanikába, mert hülye vagyok hozzá. Miért éreznek kényszert akkor ők arra, hogy idióta dolgokat írjanak és kioktassanak minket? És egyáltalán: kinek képzelik magukat, hogy jobban lássák/tudják az adott szitu dolgait, mint mi, akik megéljük. Ez nem arról szól, hogy mi mennyivel különb emberek vagyunk, hanem arról, hogy ami érdekel minket, azt osztjuk meg egymással. Mint ahogyan az autómániások az autókkal kapcsolatos nyűgjeiket. Mi sem szólunk bele és nem ítélkezünk. Legalábbis a törzs porontyosok nem nagyon hiszem...

 • 2009.01.28 09:25:14Mafalda

  Buttercup,

  teljesen normális, ha rémálmok gyötörnek!

  Úgy tudom, hogy ennek a jelenségnek a pontos oka még nem ismert, de nyilván köze van hozzá annak, hogy ilyenkor testileg lelkileg óriási változás zajlik bennünk, amit tudatunkkal csak részben vagyunk képesek feldolgozni. Ilyenkor jön a tudatalatti, az álmainkban megjelennek a félelmeink, vágyaink stb.

  Én egyszer (még az elején) azt álmodtam, hogy se szó se beszéd felvágták a hasamat és kivették belőle a gyereket. Pedig szó sincs császárról egyelőre, akkor meg főleg nem volt...

  De olyan is volt, hogy megszületett és ott felejtettem a kórházban, mert valamit még el kellett intéznem. Több nappal később kaptam észbe (álmomban), hogy nekem van egy gyerekem!

 • 2009.01.28 09:25:17kisbibe

  Ja és rossz dolgokról. Mert azok is vann ugye...

 • 2009.01.28 09:31:05anyatájger

  Na, azért e mellé a cikk mellé valami "mezei kismamás képet" is berakhattatok volna! :)

  Én is sok tünetet produkáltam a fent említettek közül a terhességem alatt. Két tipikus tünetem nem volt: gyomorégés és lábikragörcs. Azon kívül szinte minden, a viszketéstől kezdve a hányingeren át a medence fájdalmáig. A saját horkolásomra rendszeresen felébredtem, az orrom belül sebes volt, a bokám véresre volt vakarva, de a legidegőrlőbb a végén a tehetetlenség érzés volt. Hogy egy csomó dologhoz segítséget kellett kérnem, mert akkora voltam, mint egy bálna (a hasam csak előre nőtt, de arra nagyon, hátulról csak a mozgásomon lehetett észrevenni, hogy vmi nem stimmel).

 • 2009.01.28 09:37:40Buttercup

  Köszi Mafalda. Ezek szerint nem vagyok egyedül. :-) Nekem határozottan rontják az életminőségemet ezek az álmok, mert egész reggeltől el van rontva a napom az álmok miatt.

 • 2009.01.28 09:42:35madz

  nekem az orrdugulás reggelre a mai napig megmaradt, pedig a fiam már nyolchónapos. ez most már így marad???

  amúgy a "hós" nem nyelvtani hiba, én inkább modorosnak mondanám, de nem hiba. a 'z' áthúzása sem. a betűformáknak nincs közük a nyelvtani szabályrendszerhez

 • 2009.01.28 09:44:44madz

  tényleg, rémálmok! vagy inkább olyan bizarr álmok

 • 2009.01.28 09:48:22Mafalda

  Buttercup,

  ne foglalkozz vele, idővel tényleg elmúlnak majd.

  Én sem voltam egy parázós frissterhes, de mégis voltak iylen álmaim. Mert ezeket nem tudtam befolyásolni. A legjobb, amit tehetsz (szerintem), hogy utánaolvasol mindennek, ami elgondolkodtat vagy aggaszt vagy ami ismeretlen.

  Nem tudom, hányadik hétben jársz, de hidd el, az idő előrehaladtával, ahogy kiderül, hogy minden rendben, ezek az álmok is ritkulnak majd.

  Egy idő után pl. lehetnek majd szexuális tartalmú álmaid is. Na ezek engem sokkal jobban megleptek! :-)))

 • 2009.01.28 09:48:43macskaszemű

  Buttercup, nekem is iszonyú álmaim vannak. Néha percekig nézek ki a fejemből reggel, és örülök a reggelnek. Heti 2-3 biztosan akad, ami annyira rémes, hogy fél nap a hatása alatt vagyok. Pedig a vízipóknál durvább műsort nem szoktam nézni :).

 • 2009.01.28 09:55:55macskaszemű

  Na ezt jól megaszontam, mert közben pakol gyerek jaaaaaaaj. Megyek is :))Ja, és tuti, hogy lesznek szexuális tartalmak is, az viszont nagyon jó :).

 • 2009.01.28 09:59:46Buttercup

  19 hetet betöltöttem már, de tényleg lehet, hogy tudatalatt csak akkor fogok megnyugodni, ha már meglesz hétfőn a genetikai UH-is. Ettől mondjuk nem izgulok, csakis azért várom, mert nagyon szeretném tudni, hogy kis pókemberünk vagy kispónink lesz-e. :-)

 • 2009.01.28 10:11:48mary75

  Az első áldott állapot volt a 7. hónapig, aztán toxémiás lettem.A másodiknál a 15 héttől toxémia 33 héten koraszülés. De se hányinger

  se viszketés, semmi. Horkoltam, az igaz.De ez csak a férjemet zavarta.

  A harmadiknál minden fent leírt probléma előjött, plusz 7 hónapban elkapott vmi. fertőzés, ami miatt tüdőgyulladásom és arcüreg gyulladásom lett. Trombózis veszély miatt napi 1 klexan injekciót kaptam. Ha azt mondta valaki, hogy áldott állapot gyilkos gondolataim támadtak.

 • 2009.01.28 10:15:11dodóó

  #

  2009.01.28 07:23:24 hnora  (Nem akarom rontani a hangulatot, ezért csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha terhesen elkap benneteket a "jaj, de rossz, hogy itt fáj, meg ott gáz" hangulat, akkor gondoljatok arra, hány meddő pár nőtagja adná oda mindenét, hogy neki legyen olyan sz@r, mint Nektek most.)

  Nekem ez néha eszembe jutott,de mivel nem én voltam ebben a helyzetben nem is tudtam átérezni.

  nekem szerencsére azon kívül hogy feljött közel 30kg semmi bajom nem volt.

  Nem vizesedett a lábam,persze az is dundibb volt.

  Hánynom kétszer kellett.Egyszer a kávé szagától egyszer meg a brassói gondolatától jó fokhagymásan.

  Semmi más problémám nem volt.

  Néha viszont nagyon jó volt panaszkodni.

  Orrdugulás!

  Azt hittem egyéni problémám.

  Eszembe sem jutott hogy más is van így szülés után.

 • 2009.01.28 10:16:25nyulacs

  Mary: a toxémiára milyen gyógyszereket adtak? Kórházban is kellett feküdnöd?

 • 2009.01.28 10:17:36másutt

  "tudatalatt csak akkor fogok megnyugodni, , ha már meglesz hétfőn a genetikai UH-is...."

  kedves buttercup, ez egy nagyon regi vicc itt.

  NEM fogsz megnyugodni, a genetikai UH utan! :D  sot, amikor a varva vart tuleleses 26 het eljon, akkor sem.. amikor 36-38 hetes terhes leszel es mar nem koraszulott, akkor sem, mert jon a szules.... amikor a kivalo szules megvolt, akkor lesz-e tej.... alszik-e.... mi van a konyektorokkal... mikorra jon haza... es ez igy megy a halalos agyadig!

  :D  imadom az anyasagot! jaj de jo lenne megint terhesnek lenni! :D emlekszem a 19. hetre es vartam, hogy megnyugodjak...!

 • 2009.01.28 10:23:19dodóó

  Most hogy végig olvastam az összes hozzászólást,úgy érzem néhány kellemetlenség még is csak jelen volt nálam is.  Feledékenység valakinél :-)

 • 2009.01.28 10:24:45Mafalda

  dodóó,

  jelen! (mondjuk ez nálam amúgy is jellemző. zizzent vagyok a férjem szerint)

  :-)

 • 2009.01.28 10:28:11madz

  én is valahogy szétszórtabb

  dodóó, én írtam az orrdugulást! mikor felkelek, első dolgom, hogy zsepiért nyúlok. meddig tart még ez...?

 • 2009.01.28 10:30:11dodóó

  3.5 évig tuti.

  :-)

  Nagyon kellemetlen.Unom.Van hogy ébredés előtt egy két órával már érzem.

 • 2009.01.28 10:31:54dodóó

  Barátnőm kivetette az orrgarat manduláját és azt mondta minden jó.(Orvosi tanácsra)

  Na én ilyen bátor nem vagyok.

 • 2009.01.28 10:36:14mary75

  Az elsővel az utolsó 3 hetet töltöttem kórházban, gyógyszert nem kaptam, mert a vérnyomásom nem minősült magasnak. Normálisan 80-90 a vérnyomásom, akkor 120 volt. Naponta vizsgálták a vizeletet. A másodiknál szülés után kaptam gyógyszert, mert a fehérje nem akart a vizeletből elmúlni.

  Az elsőnél a felhalmozott víz közvetlen a szülés után távozott, 17 kilót híztam a terhesség alatt szülés utáni napra 19 ment le rólam. Csak lézengeni tudtam, szédültem.

  A másodiknál nem ment el a víz a szülés után rögtön, két hónap kellett hozzá.Akkor csak 9 kilót híztam.

 • 2009.01.28 11:54:52anyuszi39

  Engem megnyugtatott amikor elolvastam, hogy nem vagyok egyedül ezekkel: Légszomj; orrdugulás minden éjjel; szivárgó orrvérzés állandóan; fáj a medencém, és a forgóim felváltva; ha leülök a szőnyegre a kisfiamhoz játszani, segítség kell, hogy felálljak, nincs kényelmes póz az éjszakai alváshoz.

  És tudom, hogy még ezután jön a szeméremcsont fájdalma, és majd ha ezek mind elmúlnak a szüléssel, akkor következik a boka és térdizületeim fájdalma, a hajhullás és a bimbóm kirepedése a szoptatástól.

  Mégis az a legriasztóbb emlékem az első terhességről és szülésről, hogy a szülés utáni pár hónapban egyszer a gyereksétáltatás közben be kellett egy kis boltba kéredzkednem hogy be ne pisiljek. :))) Tényleg az a legnagyobb bajom, hogy amint leérek a harmadik emeletről (lift nincs), máris érzem az ingert. Még csak a 25. hétben vagyok. A szoptatás alatt ráadásul még többet ittam. Az ember mégsem 15-20 percekre szalad el otthonról, pedig annyit bírok veszély nélkül. Nem tudtok valami megoldást?

 • 2009.01.28 11:58:34Avenarius professzor

  ennék dinsztelt káposztát, hagymás krumplit meg sült házi kolbászt.  a terhesség meg faja, élvezem.

 • 2009.01.28 12:02:47Subbantósdi

  kisbibe: én is néztem egyet Hemish kommentjén, de csöppet sem lepődtem meg...nem vagyunk egyformák, lehet, hogy úgy érzed, a rosszindulat vezette, de lehet, hogy ők tényleg így gondolkodnak...

  Az a lényeg úgy is, hogy Te hogy éled meg a dolgokat és ebbe senkinek sincs módja úgy beleszólni, hogy az Téged megingasson, nem?:o)

  Ha szerintük ez azzal egyenlő, hogy nem vagy anyának való, megint előjön ez a jó anya-rossz anya idióta téma ezzel, ettől tudom az agyamat eldobni jó messzire, akkor szerintem magukról állítanak ki ezzel bizonyítványt, ez a duma őket minősíti.

  Senkinek sincs joga szerintem itt és bárhol csak úgy ilyen-olyan infok alapján megítélni, hogy ki jó anya, ki nem jó anya és ki érett arra hogy szüljön vagy terhes legyen...

  Ez nevetséges, nem?

  Hiszen ezt mi meg tudjuk magunk ítélni, hogy azok vagyunk-e, készek vagyunk-e teherbe esni, szülni és anyává válni...Nem kell ehhez senkinek a véleménye. • 2009.01.28 12:08:01dodóó

  2009.01.28 11:58:34 Avenarius professzor  ennék dinsztelt káposztát, hagymás krumplit meg sült házi kolbászt.  Jó ötlet.

 • 2009.01.28 12:15:39Starlark

  Az én anyósom se panaszkodik nekünk, pedig ő igazán megszenvedte a két fiát /egyik se adta 4.5kg alá és akkor ilyenkor nem volt csaszi/

  Szülés után műtötték hogy minden újra a helyére kerüljön.

  Kíváncsi lennék arra az anyára anyósra aki úgy 20 év távlatából részletesen ecseteli a lányának menyének hogy milyen volt terhesnek lenni.

  Egyszerűbb legyinteni egyet és elbagatelizálni.

 • 2009.01.28 12:17:33dodóó

  Any aelmesélte nekem.

  25 évvel ezelőtt 30 óra kórházi vajúdás után meg császározták az utolsó pillanatban.

  Nagyon beteg volt utána is.  valamelyik nap meg a terhes kis könyvét mutatta meg nekem.

 • 2009.01.28 12:31:53anyuszi39

  írtam már egyet, de eltűnt az éterben, ezért ismét HEMISH-nek:

  A beakadásra, a fizikai erőnlétre a testalkatra, és a ráérésre! Már 11 éve éltünk együtt a férjemmel, mikor úgy döntöttünk, hogy jöhet az első gyerek. Biztos nem "beakadt", és mégis végig émelyegtem az első két hónapot, a 3. hónap után sokat voltam kórházban, 1szer rókáztam is, végig bedugult az orrom éjjelenként, szivárgó orrvérzésem volt, és elképesztően fájt a medencém, a forgóim és a szeméremcsontom. A fizikai erőnlétre annyit, hogy már gyerekként ki kellett vennem a részem a családi gazdaságban a földeken is és az állatok körüli munkában is. A testalkathoz: az első gyermekem 5 órás vajúdás után érzésetelenítés nélkül szültem meg, mert az orvos szerint "szülésre termett a csípőm".

  A ráéréshez pedig annyit, hogy miután már gyerekként láttam, hogy nem szeretném egész életemben kidolgozni a belemet, tanultam, és így most "nem fizikai" munkát végzek napi 10-12 órában. Vagyis már 2 hete itthon vagyok, gondoltam, ha pihenek, akkor nem fog fájni a forgóm, a medencém elmúlnak a nyűgjeim. Hát nem! Ugyanúgy folyamatosan fáj a bal oldalam is, elöl a májam táján, hátul a lapockám alatt. A fekvéstől (amihez nincs kényelmes póz) kicsit enyhül, de nem múlik el.

  Majd májusban, addig kivárok, DE ADDIG ÉN ÉRZEM, ÉS SENKINEK NINCS JOGA EZT KÉTSÉGBE VONNI, VAGY LEBECSÜLNI! Még azoknak a nőknek sem, akiknek néhány évtized távlatából már megkoptak az emlékeik.

 • 2009.01.28 13:33:23kisbibe

  Subbantósdi! Nem is a rosszindulat, ami eszembe jutott, hanem az a fajta hozzáállás dühít inkább, hogy 20-30-40 év távlatából ugyanmár ne legyen senki ennyire "okos". Ne magyarázza meg nekem, hogy mit kell éreznem, meg hogy nem vagyok alkalmas, becsúszott, stb. Én egy év eltelte után elfelejtettem, hogy mik voltak a "tüneteim" terhesen és van, hogy eltelik egy-két nap, mire rájövök, hogy tényleg, ugyanez volt, nem kell pánikolnom. :)  Különben pár dolgon én is mosolyogtam, hogy tényleg milyen "bénán vagyunk összerakva", hogy ennyi nyűggel jár a babavárás, de örülök, hogy a lista felét nem kell "kipiálnom", mert akkor már szuper terhességem volt. :)))

 • 2009.01.28 13:58:08dodóó

  Narancs mániám van.

  A napi 2 2.5kg lemegy.

  Azonkívül hogy jól esik,nem káros ugye?

 • 2009.01.28 14:21:29kisbibe

  Szerintem nem, bár ugye a fogaknak nem biztos, hogy jót tesz a savas közeg... A C vitamint meg ugye kipisiljük. :) Úgyhogy szerintem edd nyugodtan, csak a fogaidra vigyázz és egészségedre! Most én is ennék egyet... De nincs itthon. :(

 • 2009.01.28 14:26:40csutkababa

  dodóó

  Valszeg nem, bár magas a káliumtartalma.

  Ezért pl. műveséseknek alig szabad gyümit enni, banán, narancs egyenesen tilos, meg a szőlő is.

 • 2009.01.28 14:30:44dodóó

  Köszi.

  Viszont kiakadtam mert a gyerekkel a hónapban 3-szor vettem ki ATM-ből pénzt és amikor 1000ft-ot vettem ki akkor az 800ft-ba került.

  Kiderült hogy nem OTP-s az az ATM.

 • 2009.01.28 14:34:03csutkababa

  Dodóó

  Ha nem OTP-s autból veszel ki, akkor pluszköltséget számol fel a bankközi tranzakció miatt:-(

 • 2009.01.28 14:37:31dodóó

  Igen...tapasztaltam.

 • 2009.01.28 15:32:03Subbantósdi

  kisbibe: én is éreztem, hogy ilyen távolságból ugyan miért is mondja az objektív véleményeket valaki?

  Nekem amúgy anyám és nagyanyám is úgy volt vele, hogy terhességem alatt nem nagyon meséltek a sajátjukról, csak ha kérdeztem és inkább utána, mikor pl. kiderült a problémám a szoptatással.

  Nem akarták bennem eleve előhozni azt, hogy már várjam ezt a gondot, és mikor előjött, akkor én voltam a legjobban megdöbbenve, mikor anyám és nagyanyám is elmondta a maga módján, példáján, hogy bizony senki sem tudott női ágon szoptatni, vagy olyan rövid ideig, hogy az már talán nem is számít...

  De ez csak egy példa volt arra, hogy szerintem nem baj, hogyha nem állandóan azt hallod az anyádtól, nagyanyádtól, Neki milyen volt az egész, akár jó dolgokat mondana, akár rosszat, mert akkor már nehéz ettől elvonatkoztatni és ez bizony meghatározhat sokat, ahogy magadra és a terhességed lefolyására tekintesz.

  Pedig az is igaz, hogy mi nem csak anyánkból származunk, van az apai vonal is, ami azért bejátszhat a különbözőségbe és van a harmadik faktor, hogy teljesen másképp csináljuk, mint bárki előttünk, akár anyai, akár apai ágon...

 • 2009.01.28 15:41:49kisbibe

  Igen, nálunk is hasonló szitu volt, anyukám egyetlen napig sem tudott "tejet produkálni" sem a bátyámnál, sem nálam. Ehhez képest, én pótlással 6 és fél hónapig. És nagyon büszke volt rám. Persze a mai napig azt mondom, hogy ha nem adtam volna a babának, lehet több lett volna nekem is, majd a másodiknál megpróbálom így. Aztán legfeljebb nem jön össze. Nem érdekel. :) Aki meg beszól, annak annyi. :D:D:D

 • 2009.01.28 20:14:43noisette

  Pandi, ha még olvasod:

  A fogcsikorgatásra van megoldás... a harapásemelő...

  www.pheidias.hu/index.php?lang=hu&source=fog&subsource=fogcsikorgatas_bruxizmus

  érdemes vele foglalkozni, mert a fogaknak se tesz jót

 • 2009.01.28 20:52:16Pandi

  Noisette, köszönöm szépen.:)

 • 2009.01.29 12:09:36dodóó

  2009.01.28 11:58:34 Avenarius professzor  ennék dinsztelt káposztát, hagymás krumplit meg sült házi kolbászt.

  Vacsorára ezt készítettem és szeretettel gondoltam rád!

 • 2009.03.13 16:38:12pocokpocok

  cantaloupe :

  a parákkal egyet értek, ez nálam is megvan.

  + hogy utálom, hogy mindenki azt mondja: pihenj, ne végezz fizikai munkát, mikor hagyod már ott a melóhelyed:

  de én szeretek kertet ásni.

  én szeretem a munkhelyem, emberek közt lenni:

  eleget kuksolhatok majd télen 4 fal közt a gyerekkal/szept első hetére várjuk/

  Miért kell béna tehetetlennek éreznem magam csak mert terhes vagyok?

  :):(

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta