SZÜLŐSÉG

Begyullad a gyerek szeme a szobahintától

2009. január 26., hétfő 15:30

Sokszor nem is tudjuk, mennyi veszély leselkedik a gyerekünkre, még akkor sem, ha alapvetően tudjuk, hogy semmi sem biztos, mert az a bizonyos tégla is bármikor, bárkinek a fejére pottyanhat. 

Az egészen ártalmatlannak tűnő dolgok is veszélyesek lehetnek, úgy, mint a dudálós szobahinta. Nem arra gondolok, hogy ki tud esni belőle a gyerek, pedig bizonyára ki tud, de most egészen más irányból támad a baj. Lássuk!Petike szeret hintázni, mint ahogy egy nyolchónapos, egészséges kisfiúhoz illi. Csak ül a kék, műanyag, elöl dudával felszerelt hintájában, néha rácsap a céleszközre, ami azt mondja, hogy bip. Ha elunja, fölnéz a (hinta)kötél végén elhelyezkedő fém karikára, ahogy nyikorogva, csikorogva billeg a fém kampón, nyikk-nyekk, nagyon érdekes, s még csillog is. Aztán egy reggel anyukája azt veszi észre, hogy Peti szemei vörösek és alig tudja kinyitni őket. Gyorsan forral kamillát, meg sima vizet, hiszen mi baja lehet, mint egy mezei kötőhártyagyulladás? Aztán, amikor durvul a helyzet, felnyalábolja Petit és elmennek a Heim Pál Kórház szemészetére, hogy mondjanak, adjanak valamit, amitől jobb lesz.

Anyuka kérem, idegen test van a gyerek szemében”- mondja a doktornő, majd ambulánsan kiszed egy nagyobb darab valamit a gyulladt szemből, érzéstelenítő cseppek kíséretében. Mi lehet, mit dörzsölhetett bele, amikor napok óta kint sem voltak a mínusz fokok szobafogságából? „Semmit.”- válaszolja a doktornő. „A szaruhártyába csak bele tud hullani valami, beledörzsölni nem tudja.”

Rövid beszélgetés után, a kedves asszisztens rákérdez, hogy van-e otthon hinta?” Igen? Hát akkor a fémreszelék hullott a szemébe, kétnaponta jönnek ezzel a panasszal hozzánk gyerekek.” Kézenfekvő magyarázat, hiszen nem járt Peti az elmúlt napokban sem esztergályos műhelyben, sem pedig fa-, vagy fémforgácsoló műhelyben.

Másnap aztán tovább romlik a helyzet, Peti nem tudja kinyitni a szemét egyáltalán. Csak dől belőle a könny és sír, ezért irány a kórház, ismét. Ott aztán negyven percen keresztül szedegetik ki az apró darabokat mikroszkóp alatt, miután megfestették a szemét és szemterpesszel fixálták. Míg Peti és anyukája a vizsgálóban zokognak, kint megfagy a várakozókban a vér, hogy mit csinálhatnak a gyerekkel, bizonyára nyúzzák. Egy nehéz éjszaka után (délután 4-től másnap reggelig egyáltalán nem nyitotta ki a szemét) végül másnap, miután újra megvizsgálják Petit, tiszta a szeme, s a beígért bódításos vizsgálat elmarad. Nagy ára volt egy kis önfeledt lengedezésnek?

Mivel a hintához nem tartozik olyan kampó, amivel fel lehet erősíteni valahová, ezt külön kell beszereznünk: a hinta kötelén található fém karikát erre tudjuk csak ráakasztani. A két fém, ahogy súrlódik, fémreszelék forgácsolódhat, főleg, ha valamelyik felülete érdesebb. Vajon hogyan lehet elkerülni a fenti baleseteket, milyen egyéb eszközzel lehet biztonságosan felhelyezni egy hintát, hogy ne teljen meg a szemészet kétnaponta beteg gyerekkel?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.26 16:45:34kovax

  A legegyszerűbb megoldás nem jutott eszetekbe, pedig azt már a négybötüs svéd is alkalmazza: a fémkarika helyett - megfelelő minőségű(!!) - műanyagkarikát kell használni.

 • 2009.01.26 16:48:57Yocoo

  @kovax  Szerinted ha a fém a fémet "megeszi" majd a műanyagot nem fogja?

 • 2009.01.26 16:57:45Kipikopi

  Kovax-nak igaza van, amivel felrakod a hintat a vazra, az muanyag. Skandinaviaban elterjedt, mert biztonsagos. En is a muanyagkarikat akartam mondani (anyagfaradtsagot meg minden egyes termek eseten kell ellenorizni, normalisabb termekek eseten ra is van irva, hogy mielott hasznalni kezded, ellenorizd).

 • 2009.01.26 17:02:11Vicuska

  Engem azért lepnek meg ezek a rémhírek, mert ezekből kiindulva én már azt sem értem, hogy mi hogy a manóban nőttünk fel. Nem volt víztisztítós meg gőzölős porszívó, hipoallergén öblítő, eldobható pelenka, meg különböző baba-barát ételekből 1600 fajta 2500 féle vitaminnal, és hintáztunk, meg kúsztunk a homokozóban, amit ma már baba-barát homokkal töltenek fel, hogy nehogy allergiás legyen, meg tej és tejcukor készítményeket is kaptunk egyéves kor előtt, mégse kaptunk laktóz-intoleranciát. Sokkal kevesebbet voltunk betegek, kevesebb (volt) köztünk az allergiás, az érzékeny, ekcémás stb. Akkor most mi a helyzet????

 • 2009.01.26 17:03:51Vicuska

  Ez most alle globale jött, Petikének egyébként jobbulást...

 • 2009.01.26 17:38:48jbjanos

  A karika olajozása, vagy szilikonozása a jó megoldás, de én tennék a karikához egy pici mágnest is és időnként letakarítanám róla a vasport. Természetesen a csapágyas megoldás a tökéletes, de azt kivitelezni sok embernek bonyolult.

 • 2009.01.26 17:41:53madz

  Vicuska, azért az ismerőseim között elég sok laktóz-intoleranciás van, és a mi generációnkban rengeteg az allergiás

 • 2009.01.26 17:43:21Kipikopi

  Vicuska: ertem-ertem, de nem ertek egyet vele. Sot, kifejezetten idegesit, amikor anyam, nagyneneim, stb azon rohognek, hogy mi is felnottunk feles tejen, mit szoptatunk/tapszerezunk mi... Te felnottel egeszsegesen, mas nem.  Baratnomet nem szoptattak, nem tapszereztek -> laktozbeteg, de meg a diagnosztika sem ment egyszeruen, igy legalabb evekig tartott mig rajottek.  Igen, mi a homokozoban jatszottunk, vasvazas hintakon hintaztunk -> par eve volt hir, hogy megvakultak gyerekek, mert a homokozoba beleszartak a lakotelepen kovalygo kobor macskak es a gyerekek megettek. A vasvazas, betonalapu jatszotereken meg sokan tortek ossze magukat, en is reszesulhettem egy szajosszevarrasi mokaban es sosem mertem leugrani a maszokakrol, mert feltem, hogy beverem magam (es eleven gyerek voltam, de nem hulye).  Stb, stb. De nem ez a lenyeg: mas kor, mas problemak. Ma jo vedooltasok vannak, nem kell egy csomo olyan dolog miatt aggodni, amiert regen, viszont uj dolgok vannak.

 • 2009.01.26 17:44:14tisztelet

  Vicuska: meg akkor nem voltak a mi gyerekkorunkban olyan bunkó állatvédők, akik közben teleszarták volna a játszótereken a homokozókat.  Igaz!! • 2009.01.26 17:58:22kis patkány

  Zavar a hinta nyekergő hangja?

  Zavar, hogy esetleg belepereghet a gyerek szemébe a fémreszelék?  Van megoldás!  Olló, madzag levág, Ödönkét beleültetni a hintába (ami a földön hever már...)

  "Most már játszhatsz a hintával, picinyem!" =D

 • 2009.01.26 17:58:31egyanyuka

  Nekünk van ilyen hintánk. Eddig nem volt vele semmi gond.

 • 2009.01.26 17:58:52egyanyuka

  Meg persze a gyerekkel sem volt.

 • 2009.01.26 18:00:28Kipikopi

  Vicuska: a bebietelekkel, illetve odafigyelo fozessel meg elkerulheto a sok vesebetegseg es epeko, amit a zsiros, sos fozes okozott (szinte minden masodik ismerosomnek volt mar epeko mutetje a 20-as, 30-as eveikben). A mai napig normalisnak tartja szuleink generacioja, hogy fel evesnek huslevest adj, felnott kajabol szedd ki a krumplit, hust, stb.

 • 2009.01.26 18:16:41Vicuska

  Biztos a baráti köröm, a tesóm, meg én vagyunk a kivételek, de valahogy nekem a környezetemben (pedig nagyvárosi kislány vagyok) nincsenek ilyen problémák. Viszont a barátaim gyerekein, vagy jóval kisebb testvérein azt látom, hogy rengeteg nyavalyájuk van, és állandóan orvosnál ülnek. Rengeteg vitamint, meg gyógyszert szednek, megkapnak minden olyan oltást, ami nem is lenne kötelező, de biztos ami biztos, a szervezetük mégsem lesz ellenállóbb. A mi osztályunkban (gimi-általános suli) összesen volt 5 felmentett volt (60 emberből kb.) Ma az osztály fele könnyített tesis, vagy teljesen fel van mentve, ahogy néhány tesi tanár rokonomtól, barátomtól hallom... Rengeteg az asztmás, allergiás, gerincferdült, vérszegény, ilyen-olyan kisebb-nagyobb betegségekben szenvedő gyerek. Lehet sztereotip vagyok, az is, hogy csak nekem volt ilyen a környezetem, de tény, ahogy a gyerekorvosok is állítják, hogy a mai gyerekek kevésbé ellenállóak...

 • 2009.01.26 18:25:40zolnaid

  Vicuska, az nagy szerencse ha nincs. Én se nagyon szoktam ilyesmiről beszélgetni, véletlenül derült ki valami kapcsán több ismerősről is hogy ilyen-olyan formában érintett. Asztmában és laktóz-intoleranciában pl. kimondott sokan, persze ez nem látszik kívülről, ha nem mondja, sose tudom meg senkiről.

 • 2009.01.26 18:27:32Nyunyi

  Sziasztok! Párom kenéstechnikával foglakozik, ezt a cikket olvasva ő is kiakadt és azt tanácsolja, hogy lehet venni benzinkúton tubusos(400g)/kis tégelyes(250g)grafitos kenőzsírt, vékonyan be kell kenni mindkét felületet. Szabad térre kalcium v lítium-komplex kenőzsír kell a vízállósága miatt, beltérre szinte mindegy, milyen típus. Egyrészt ez csökkenti a súrlódást, forgácsolódást, másrészt ha képződik forgács, azt nem engedi lepotyogni. Ha nagyon forgácsossá válik a zsír(ami nem valószínű), akkor csak le kell törölni és újrakenni. Lehet, hogy nem túl esztétikus, de tuti működik!

 • 2009.01.26 18:48:22wwolf

  Mi van a teflonszalaggal? Az nem jo? Szigeteloszalag helyett. A masik, hogy szerintem lezarni kellene az egeszet, mondjuk egy olyasmi gumiharanggal, mint ami Trabik elso tengelyenel elt valaha. Akkor nem csak a gyereke szeme, az a kivancsi nagyteso keze is vedve lenne...

 • 2009.01.26 20:29:06manka78

  Nekünk is van ilyen hintánk. Már a második gyereket szolgálja. Ez a történet rémes. A mi kiscsajszink mindig minket néz hintázás közben, és kukucsolunk, bohóckodunk. Azért ezt elmondom az apjuknak.

 • 2009.01.26 20:48:16epi

  ha tényleg kétnaponta találkoznak ilyen esettel a Heim Pálban, akkor mi a túróért nem értesítették már a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget?? (Mondjuk én szülőként is megtenném, hogy más ne járjon így.)

  Ha ki nem vonnák is az ilyen hintát a forgalomból, gondolom kötelezhetnék a gyártót/forgalmazót, hogy felhívja a csomagoláson a vásárlók figyelmét erre a veszélyre.

 • 2009.01.26 20:50:08epi

  ehh, "ha ki nem is vonnák" vagy "ha nem is vonnák ki" inkább. Bocs, kicsit törni madzsar. :)

 • 2009.01.26 21:16:47Kipikopi

  Vicuska: igen, azzal egyetertek, hogy ma sok gyerek nem olyan ellenallo, mint regen, de ennek tobb oka lehet. 1) a szuloi hulyeseg, vagy tulfeltes, pl. hogy nulla fok alatt nem viszi ki a gyereket levegore, mert hideg van, esoben, mert nedves, szelben, mert fuj, stb.... Vitamint is konnyebb beadni, mint kuzdeni, hogy gyumolcsot-zoldseget egyen. A mesterseges anyagokkal teli kaja, meg a sok eros vegyszer egyenes ut az allergia fele. 2) A megvaltozott eletkorulmenyek. Ma mar nem tudod kiengedni a gyerekedet az utcara rohangalni, mint regen, mert sok az auto, bunko ember, nem biztonsagos. Mar nem 8 ora munka, 8 ora pihenes, 8 ora szorakozas van, hanem siman 10-12 ora munka, foleg mire utana dugoban hazaersz. Nem allnak ugrasra kesz sok helyen a rokonok, hogy segitsenek, atvallaljak a gyereket.

  Remeljuk, Te ebben is szerencses leszel.

 • 2009.01.26 21:59:40wish73

  a mh-emen karabinerrel van fellógatva a hinta. sztem, ha az alpinisták szemébe nem hullik a fémforgács, akkor erre a célra is megfelel. nyilván jobb anyagból van, mint egy obi-s karika

 • 2009.01.26 22:10:24Vowel

  ezt nem hiszem el...:( nálunk akkor most ez van? napok óta folyamatosan hintázik, és ma estére mindkét szeme gennyes. Jó jó, tudom, lehet, h nem ettől van, de erre nem is gondoltam, pedig pár éve a barátaink kislányának volt ilyen, és mi nagyon sokáig csak a zsinóron lógattuk fel a hintát, de így meg nagyon gyorsan elkopik, és a frász kerülgetett, h mikor szakad le a hinta, igy vettünk két karabinert, mert, h a jófajta fémből van :) de néztem a múltkor, és bizony, az is megkopott...((

 • 2009.01.26 22:12:32Vowel

  ui: nem is a karabiner kopott meg nagyon (bár kicsit az is) hanem, amire fel van függeszte, amit az ember az ajtófélfába fúr fel. Az DURVÁN elkopott.

 • 2009.01.26 23:55:50glad az egyetlen

  Egyik ismerős pont panaszkodott mostanában, hogy náluk a fent említett hinta surlódik és fémforgácsot hullat és hogy látja, hogy a mienk pedig nem.  A titok annyi volt csak:

  1, Un, hinta kapóval kell rügzíteni azt.

  2, A kapót úgy kell forgatni, hogy a hinta gyürűvel merőleges legyen.

  Ennyi és nincs forgács(csolódás).  :)

 • 2009.01.26 23:58:30glad az egyetlen

  Amúgy elég csak a2. pontot elbáltázi és tényleg forgácsol, de ez javítható a fent leírt módon.

  nem kell pánikolni és hintát elzárni. ;-)

 • 2009.01.27 07:52:51kancellar

  Hintát megvonni nem szabad. A hintázni nem szerető gyerekek nagy része később olvasási gondokkal fog küzdeni kisebb nagyobb mértékben. Sőr szomszédunk lánya lassan olvas nem olyan feltűnően, de azért elvitte valahova megnézetni és ott is azt mondták, hogy hintázzon a leány.

  Amúgy mi állványos szobahintát vettünk a gyereknek, az a fém állványra műanyaggal van felfogatva. Bár nálunk gyerek vagy velünk kukucskált vagy aludt a hintában :)

 • 2009.01.27 07:56:44nutika

  csak mert valamelyest témába vág: ez itt az újévi fogadalmam: papas-mamas.blogspot.com/2008/12/fogadalom.html

 • 2009.01.27 08:18:46szajberpiraty

  Kipikopi: Szüleink generációja (45-ös évjárat, +-5 év) katasztrofális viszonyban van a gyermekélelmezéssel. Anyósom semmit sem képes főzni 1 cm zsírréteg nélkül. A feleségemnek epeköve van, a családjukban szinte mindenki túlsúlyos.  Roppant büszkék voltak, amikor párom testvérének a fia 1 évesen ette a marhapörköltet tésztával... És nem hajlandók megérteni, hogy ez a gyereknek ROSSZ..  Óóóó, hát azon nincs is zsír! Miközben úszik, tocsog a zsírban a kaja. A húslevesről annyi zsírt le lehet szedni, amennyivel egy mozdonycsapágy zsírzásához is elég. Kriminális.  Kritizálta a páromat, hogy miért nem eszik szilárdat a gyerek, de hát nem volt még csak 3 foga szegények.

 • 2009.01.27 08:33:15hallohallo

  szajberpiraty, ez nálunk is így van. anyám mindent egy centis zsírréteggel főz, aztán azt mondja, az csak az íze miatt van, egyébként könnyű kis pörkölt/lebbencsleves/paprikáskrumpli az. annyiban igaza van, hogy a nagymamám még durvábban készíti.

 • 2009.01.27 09:48:23mammina

  az en draga edesanyam amikor a kislanyom allando szorulasos volt egy eves kora korul, mindig leszidott hogy nem eleg zsirosan fozok attol jar szegeny kislany igy. :-) sajnos o is a fent emlitett minimum 1cm vastag zsiros kajakat fozi, es nem hajlando megenni az en legtobbszor parolassal keszitett ebedemet. pedig olyan ritkan talalkozunk, es akkor is ellenall nekem. :-)

 • 2009.01.27 10:14:34hadam72

  Zsír a megoldás. Ehhez nem kell kenéstechnikai szakembernek lenni.

 • 2009.01.27 10:24:56Lunitari

  Hmm esetleg Fakarika? Vagy jó sok zsír a fémre?

 • 2009.01.27 10:28:20vavyan

  Remélem Petike már jól van és nem lesz semmi baja a szemének. Én sem gondoltam soha erre, pedig a kisfiam sokat hintázik, de szerencsére nem volt ilyen gond. Manapság rengeteg gyermekjáték veszélyforrása lehet az ember bele sem gondol. Mi a nagyon közkedvelt rúgós lengedező figurával jártuk meg. Kipattant a rugó és egyenesen a kisfiam szemébe. Szerencsére nem lett semmi baja, elmúlt a gyulladás, de azóta bármilyen játékot kap, alapos tesztnek vetem alá.

 • 2009.01.27 11:57:04Subbantósdi

  Vajon ez a hinta, képpel, típus megjelöléssel ki fog kerülni a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet weblapjára? Ők milyen úton jutnak el oda, hogy ilyen termékekről értesüljenek?

 • 2009.01.27 12:12:19mazsola84

  Egyszer vidéken (nyugati határdzél) a férjem egyik rokonánál ebédeltünk. Húsleves, de ha nem volt rajta 5 cm zsír, akkor semmi. Nagy nehezen leerőltettem 2-3 kanállal, de azóta is rosszul vagyok, ha csak rá gondolok.  Érdemes egyébként ebből a szempontból a celebfőzős műsorokat megnézni. Én rosszul vagyok tőle, hogy a mai fiatalok szerint a gasztronómia csúcsa a csirkemell. Sokat elmond az étkezési kultúráról.

 • 2009.01.27 12:21:08madz

  off

  mazsola, olyan jó néha látni, hogy nem csak én gondolom így. a csirkemell a legízetlenebb, legfantáziátlanabb húsféle. és tudom, hogy ötvenféleképpen lehet megcsinálni, de pont azért, hogy legyen valami íz rajta...

 • 2009.01.27 12:31:25mazsola84

  madz, én szeretem, mert munka után hazaesve gyorsan meg lehet csinálni, de valóban primitív egy alapanyag :)

  Nem az a baj, hogy néha ezt eszik az ember, de olyan jót mosolygok azokon a húdeegészségesenélek és vékonyvagyok csajokon, akiki beülnek egy étterembe és kinéznek egy kaját mondjuk borjúszűzből és azt mondják: én ezt kérem, de csirkemellből :)))

  A vöröshús nem átok, nem halunk meg tőle, csak az elkészítéséhet kicsit nagyobb szakértelem kell. A magyar gasztronómia rengeteg érdekes és finom húst sorakoztat fel, mi meg zabáljuk a kínai csirkemellet.

  Egy haverom mondta egyszer, hogy ő olyan állatot nem eszik, amelyiket nem az anyja neveli, hanem a keltetőgép :)))

  De ez már nagyon off...

 • 2009.01.27 15:32:13hallohallo

  hát én évekig nem ettem vörös húst, mert a párom nem szereti, és miért főznék kétfélét ugye. alig 1-2 év után már nem is bírtam megenni, a sertéstől mindig rosszul vagyok, fizikailag, sovány marha az még csak-csak, de ritkán. szerintem van abban valami, hogy a vörös húsok nem túl jók, már csak így a tapasztalat miatt is.  amúgy a celebfőzőcskékben még mindig megdöbbenek, hogy ha van egy vega a csapatban, hát akkor megáll a világ és mindenki azon agyal, mit is lehetne neki csinálni, vagy hogyan másképp a húsos dolgokat - nekem annyira természetes hogy heti egy-kétszer eszünk húst, többet nem.

  az egyik főzősműsor meg vörös húsokkal vannak tele, belsős infó: a meghívottak szívesebben főznének fehér húsból, vagy húsmentesen, de mivel a magyar hús terméktanács vagy mi a tököm támogatja a műsort, és a lobbi miatt fontos, hogy a vörös húst nyomják, ezért a meghívott celebeknek ezt kell csinálni és kész. asszem egy éve meg plakátokon hirdette ugyanígy a húsipari izé hogy a vörös hús milyen egészséges - természetesen gazdasági érdekből -, miközben szinte az egész világon próbálják visszaszorítani egészségügyi okokból.

 • 2009.01.27 15:40:46mazsola84

  hallohallo, nem azt mondom, hogy mindenki zabáljon csülköt reggeltől estig, de nemcsak csirkéből áll a világ (azt sokan nem tudják, hogy pl. a kacsa is vöröshús).

  Mindent el lehet készíteni jól, csak nekem már tele azzal a zsákom, mintha a csirkemellen kívül nem létezne más hús. Ja, ha meg hal, akkor olíván pirított lazac. Ami a halakon belül pl. az egyik legzsírosabb.

 • 2009.01.27 15:41:51mazsola84

  Ja, egyébként hamár összesküvés-elméleteket gyártunk, nyilván létezik csirkelobbi is :)))

 • 2009.01.27 16:14:42manka78

  Egyszer beszélgettem a gyerekorvosunkkal, és a vastartalmú ételekről volt szó. Mondtam, hogy nagyon szeretik a gyerekek a sóskát. Erre ő mondta, hogy a sóskától jobb, ha pulykanyakat adok nekik. Ez most a vörös húsokról jutott eszembe.

 • 2009.01.27 16:31:56B-

  Én nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a jól elkészített borjú vagy marha ártana az egészségnek. Ezt sose fogja nekem senki se beadni.  Az is igaz, hogy talán még havi gyakorisággal sem eszem marhát (húst elég ritkán eszem).  Szerintem mértékkel nem árthat. A disznó talán más tészta, de szerintem ha valaki egy hónapban max kétszer eszik disznót, az inkább jó (változatos táplálkozás), mint ártalmas.  Igaz, én a vaj mellett is kitartottam, amíg ment a vakítás, hogy a margarin egészségesebb. Ja, haha :-)  Tejből meg csak teljes tejet iszom. Az a vizes szar, amiből kivették a lényeget, hogy eladják vajnak meg tejszínnek jó pénzért, engem nem hoz lázba. Annak nincs is íze.  Lehet, hogy azzal kevesebb zsírt viszek be, de könyörgöm, komolyan elhiszi bárki is, hogy a tejtermékekkel (tej, tejfö) bevitt zsírok miatt hízunk el? Nem ám a készkajáktól, péksüteményektől, csipszektől (már aki ilyet vesz). Meggyőződésem, hogy a metróban kapható édes péksüteményekben egy sütiben több zsír meg cukor van, mint amit egy heti sovány tejezéssel ki tudnék küszöbölni. Megéri?

 • 2009.01.27 16:32:21B-

  balbla

 • 2009.01.27 16:35:20glad az egyetlen

  Ha megfeszülök se jövök rá, hogy a hinta topicból, hogy vált étkezési tanácsadó....

 • 2009.01.27 16:47:45hinta-palinta

  Hát hintakar ika- kenőanyag-zsír-leves is zsíros-meg minden zsíros-:)))))))))))))

 • 2009.01.27 16:58:11Kipikopi

  glad az egyetlen: ugy,hogy Vicuska feltett egy altalanos kerdest, amire en valaszoltam altalanosan, megemlitve az etkezesi szokasokat, s erre tobben reagaltak...

 • 2009.01.27 17:07:35manka78

  Már mindegy, mert a matricás is átment kajálósba.:)))

 • 2009.01.27 17:20:36glad az egyetlen

  Legyen intő jel a poronty szerkesztőknek, hogy a nép egy kajás topicot kíván. :-)

 • 2009.01.27 17:25:20manka78

  Glad! Ha már mindenki fogyózik, legalább beszéljünk róla.:))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta