SZÜLŐSÉG

Anya a járdán fetreng

2009. január 26., hétfő 10:30

„Te gyökér, húzzál vissza a sor végére .." vagy: „Nyuszika, szerinted mi az anyámért vagyunk itt, ne toljad előre a hasadat, ez itt nem a közért, hanem a szülészet-nőgyógyászat, szóval senkit nem fog meghatni, hogy terhes vagy, mert mindenki az, ki is van írva, kismamák vérvételre itt jelentkezni. Az, hogy nem áll ott senki, azért van, mert még nincs ott a nővérke, héttől, vili? „.. ez nem jó, ennek a nőnek egyáltalán nincs nyuszika feje, a gyökér jobban passzol. Vagy: " Ne haragudjon.. „ á, ezt nem is folytatom. Ha odáig eljutok, hogy megszólalok, akkor minden leszek, csak kedves nem. De miért én? .. Szóljon más, mondjuk az első csaj, látom, ő is kiakadt.Mindjárt hét óra, István kórház, AFP vizsgálathoz szükséges vérvételre várok. A fenti gondolatok kavarognak bennem, de visszafogom magam. Nem az a két perc zavar, amivel meghosszabbodik a várakozásom - pedig minden másodperc közelebb visz a rosszulléthez - a pofátlanság lázítja vérem. Na, eljött az idő, hatodik voltam, hetedik lettem, majd a kilences sorszámmal tizenvalahányadiknak be is jutottam. Nincs kedvem szólni, nem nézek sehova, a levegővételre koncentrálok, és mantrázom, nem, nem, most nem leszek rosszul, mindjárt készen vagyunk.

Tényleg, pikk és pakk, elég vidáman tántorgok ki a teremből, vége, vége, lálálá. Telefon a kedvesnek, kapuhoz jön, egy perc. Megúsztam! Indulok. Talán 150-200 méter, amit meg kell tennem. Az első ötvenen érzem, hogy nincs rendben valami, jaj nee, akkor nem úsztam meg. Inkább csak sejtem, mint látom, hol a járda, itt az utca, nekidőlök a falnak. Nem rogyhatok össze, tartom magam, körmeim a téglát szántják, hallom a dudát, de nem látok semmit. Valami koppan, ez már a beton.

Pont elkapott, mázli, így nem idegenek élesztgettek. A kocsiban elfekszem, mint egy zsák, nyirkos a homlokom, még nem látok, de már hallok. A következő a cukorterhelés lesz. Azt hittem, a másodikat várva már javul a tűrőképességem, de minden alkalommal rosszabb. Haditervet kell kovácsolnom. Mit tegyek? Csak azt ne írjátok, hogy minek az ilyennek gyerek. Csak.

macskaszemű

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.26 13:39:26Mafalda

  a nyírőnek a szülészete ugyan magán, de a labor nem

  elég lepukkant

  de a 4 laborosból 3 kedves + megkérdezik, ki vár terhelésesre, ki jött afp-re + betartatják a sorrendet

  mondjuk össz-vissz 10 db szék van, amire le lehet ülni, a többieknek csak állóhely jut...

  ez tényleg tragikomédia  amúgy lehet, hogy én vagyok birkatürelmű, de engem ezek a hétköznapi helyzetek még egyszer sem borítottak ki... igaz, ájuldozós sem vagyok, lehet, hogy akkor nem lenne kedvem jó arcot vágni mindenhez • 2009.01.26 13:48:04un-dokk

  Mondjuk nekem sosem volt bajom a vérvételekkel, de mindenféle rosszullétre, kiszáradás ellen is a traubiszódát használtuk.  Gyerekeknél is hasmnenéses-hányósnál, kikavartuk belőle a bubikat és kanalaztuk 5 percenként a kölökbe.

  Gyerekdoki javasolta, nálunk bevált.

 • 2009.01.26 14:08:21a kedvenc nick-em foglalt! :(

  Nekem most AFP-re nem kellett éhgyomorra mennem (szintén István), a dokim direkt szólt előre, hogy nyugodtan reggelizzek előtte, mert az nem befolyásolja az eredményt. Hálás voltam, utálom az éhgyomri vérvételeket, kikészít a nemevés. Mondjuk elájulni nem szoktam szerencsére, viszont tuti rosszul lennék, ha éhgyomri vérvételről kijőve vmi cukros dolgot ennék (szőlőcukor pláne! horror!). Olyankor azt szoktam, hogy valahogy kitámolygok a kórházi büfébe, és ott lerogyok egy rántottás szendvics mellé, azt kb 30 percig nyammogom, na akkor már el lehet indulni hazafelé :)

 • 2009.01.26 14:16:04Heatherette

  ma leüvöltött egy kismama a troliról. tömött troli, pont az a járat, amin a legtöbben utaznak, mivel ebben a negyed órában igyekeznek a legtöbben munkába. persze, nem jövök azzal, minek a kismamának pont ebben a negyed órában útnak indulni a Plusba (oda ment) egy babakocsival, mikor alig férünk fel a csuklós buszra, de hát ez van, most érezte szükségét. észre sem vettem, hogy ott áll, én a lépcsőre fértem már csak fel. a megállónál azonban észrevettem, hogy készülődik, és még az ajtókinyitás előtti 5. mp-ben megkérdeztem tőle, hogy segítsek-e neki levinni? mire szabályosan üvöltött, hogy csak szálljak már le. mintha feltartottam volna a "forgalmat", vagy ilyesmi. leszálltam nyilván, hogy leengedjem, de ment a tömeg, csak épp hogy félre tudtam húzódni. őt ez nem zavarta, úgy hasba vágott a kocsi kerekével, azt hittem, ott maradok. csak annyit nyögtem ki, hogy "ezt most miért?", amire a reakció egy ingerült szemforgatás lett, és bement a boltba. elhiszem, hogy feldühítette a tömeg, de miért abban a nyomorult negyed órában kell vásárolni menni, amikor mindenki útnak indul?!? tudom, most jön a kommentáradat, hogy "biztos orvoshoz megy", de szerintem egyszerűen csak síkhülye volt ahhoz a csaj, hogy erre gondoljon. idegbeteg volt a szentem egy csöppet.  amúgy ne szégyelld az ájuldozást, én ha vérvételre megyek, kifekszem egyszer 2 nappal előtte, majd másnap még reggel és este, aztán aznap reggel, meg kétszer várakozás közben, és egyszer bent, meg csak feszültség-levezetésképpen még egyszer utána is.

 • 2009.01.26 14:17:12másutt

  un-dokk: Egyebkent a kola hazajaban, az USA-ban Sprite-ot isznak a hanyionger ellen, nem kolat!

  Sokaknak a Traubi / Sprite / Orangina jellegu cuccok jobban bejonnek....

 • 2009.01.26 14:20:25Felicitasz

  Ezt akartam írni, hogy ki az az őrült orvos, aki nem szól egy csapat terhes nőnek, hogy afp vérvételre nem kell üres gyomorral menni? Reggelizz meg nyugodtan és menjél utána afp-re.  Olyat már meg se merek pendíteni, hogy kulturált országokban időpont van. Behívnak ügyeletes nővérenként 2 embert 7-re, kettőt 7:15-re, kettőt 7:30-ra és így tovább.

 • 2009.01.26 14:21:32dit7

  Vigyél valakit magaddal vagy utána rögtön ülj le akkor is ha még jól vagy.

  Nekem a 11. kerületi sztk-val hasonló tapasztalataim voltak, ráadásul pont akkor vezették be a vizitdíjat így forrtak az indulatok voltak fideszes és nem fideszes sorbanállók. Viszont volt egy ablak ahova a kisgyerekesek és kismamák előre mehettek oldalról. Ez tényleg szívás volt azoknak akik jóhiszeműen beálltak pont abba a sorba mert mindig jött egy kismama, és a sima vérvételesek meg csodálkoztak hogy előre mennek. Aztán megbeszéltük hogy egy kismama, egy "normál" beteg.. Voltak beszólások is ami miatt tisztára elrontották a napom pedig a hátam mögött történtek, pl. hogy a terhesség nem betegség satöbbi... de egyébként 40 fok volt nem volt levegő meg ilyenek. Férjemet nem vittem mert nem fért volna már be meg nem bírja az ilyet.:) Mikor kijöttem kimentem az előtérbe és kerestem még üres széket pl a sebészetnél vagy ilyesmi.. ott ültem.

  De mindegy kibírtuk ami ennéll is rosszabb tapasztalat volt, az a 11. kerületi sztk-s terhesgondozás! de ez egy másik poszt lenne

 • 2009.01.26 14:23:49dit7

  ennél egy "l" bocs

 • 2009.01.26 14:25:02nyulacs

  Gézengúz_Évi: én úgy tudtam, kötelező. De ajánlom, hogy kérd, mert a sok magzatvíz leggyakrabban a sok cukor és szénhidrát miatt van, ami méhösszehúzódásokhoz, terhességi cukorhoz (akár koraszüléshez) vezethet. A magas vérnyomi is a terhességi mérgezés egyik megelőző tünete. Szal nézesd magad és diéta végig! Én is ezt teszem.

 • 2009.01.26 14:43:06Meni

  Gezenguz, tenyleg nezesd magad. Nekem elsovel cukrom volt, masodikkal keves vizem. Allando kontrollra kellett jarnom, de nem bantam meg. Itt a terheleses cukor ugy megy, hogy ehgyomorra, utana jon a borzamas cukros viz, ket poharral. Aztan egy oraval, ket oraval, harom oraval kesobb ujabb es ujabb vervetel. Nekem ezeket terhessegenket 2x csinaltak, mert biztosak akartak lenni benne, hogy minden oke illetve hogy tenyleg magas a cukor. A napi 5xi cukorszintmereses szurirol mar nem is beszelek. DE DE DE ...akarmilyen szar, egy egeszseges gyerekert MINDEN vizsgalat megeri...

 • 2009.01.26 14:43:12manka78

  Nálunk mindenkit küldenek terhelésesre. Az első gyereket várva, engem is elkísért a férjem, mert rettenetesen féltem a vérvételtől. Mondtam neki, ha nem jön én sem megyek. Mindig rosszul voltam a vérvételtől. Akkor nem lettem rosszul és kedves volt a vérszívó néni is. Azóta nem félek a vérvételtől. Többet nem is jött velem a férjem vizsgálatokra, csak a kicsivel a 4D-re. Mindig egyedül mentem, kocsival. Mindig volt ismerős kismama, elbeszélgettünk.

 • 2009.01.26 14:46:34madz

  tényleg nem kötelező a terheléses, nekem sem kellett, mert a zsömle-teszttel rendben volt (én is istvános egyébként)

 • 2009.01.26 14:59:27Pillebaba

  Szia!

  Én is az Istvánba járok, és már volt jópár vérvételem, megkapom a sorszámom a pultnál, és várok békésen, soron kívül az mehet be, akinek cukor terheléses vizsgálata van (ez ITT úgy zajlik, hogy otthon megeszel egy zsömit, hörpintesz hozzá tejet, elslattyogsz a kórházba, és amikor letelt az 1 óra leveszik a vért-tehát nem kell parázni a cukros lötyitől ;) ) Báár, engem nem nagyon zavar, ha bemennek előttem, balek típus vagyok:D, vérvétel után nem sétafikálunk, hanem leülünk, és ha hoztunk majszolunk valamit.

  Ha ájulós vagy, és ezt tudod is, vigyél kísérőt.Ha nem megoldható, h. valaki elkísérjen, üldögélj picit a váróban.

 • 2009.01.26 15:01:26manka78

  Heatherette! Erre csak azt tudom mondani, hogy nem kell kismamának vagy anyukának lenni a bunkósághoz. A csaj biztos alapból is ilyen gyökér.

 • 2009.01.26 15:12:37peppermint

  Vagy flúgos, hogy korrekt szakkifejezésekkel éljünk. :-)))))

 • 2009.01.26 15:28:38Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  én gyerekkorom óta rendszeresen elájulok vérvételnél. kötelező protokoll: vizsgálóba be, ájulásos történet elnyüszít, asszisztens asztalra felfektet, rutinkérdések feltesz, figyelem elvon, kész is vagyunk, utána még 5 perc fetrengés.

 • 2009.01.26 15:39:20evet

  Aki a Fehérvári útra jár meg tudná mondani, mikor lesz kész a sima cukorszint eredménye? Lehet-e telefonon érdeklődni vagy be kell menni? Ha be kell menni, mikor van leletkiadás? Köszi. A mait elaludtam, holnap megyek, de holnapután már jelenésem van a diabetológián.

 • 2009.01.26 15:57:27kullikki

  Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  akkor mindenképp ki kellene próbálnod a Biovitalt. Ott erősen leszarták, hogy ájulós vagyok. A csaj azt hitte,csak beszari vagyok (egyébként az is)és a paraszt előre elmesélte, hogy miket fog csinálni,enyhe gúnyos felhanggal.Elájultam.Elnézést kértek.na ja.azóta mindenkinek "ajánlom" őket.

 • 2009.01.26 16:10:50driakk

  II-es klinika: szülés utáni 2 v 3-ik nap, leküldtek minket egy msáik anyukával vérvételre. Na most egy nagy gátsebbel, komoly vérveszteséges szülés után ott álltam 40 percet, mert a kismamák nyomultak. Nem voltam olyan állapotban, h vitatkozzak. Érdekes, én nagy hassal soha nem tolakodtam. Na nem akarom magam fényezni, de nekem eszembe nem jutna valaki elé beállni egy kórházban, aki hálóingben nyeklik-nyaklik, és nem fest túl jól. Egyébként ezen kívül egy szavam nem lehet a helyre. Pl sehol nem láttam ilyen simán menni a rendelést meg a ctg-t.

 • 2009.01.26 16:13:57Szelíd hangorkán

  Bizonyos időközönként vérvételre kell mennem, s XI. kerületi lakosként ezt a Fehérvári úton intézem. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy korábban még a Bártfai utcában is volt vérvétel, ott végeztem fél óra alatt, a Fehérvári úton több mint egy óra a cécó, még úgy is, ha már háromnegyed hétkor ott vagyok.)

  Ott a kismamákat soron kvül fogadják az 1. ablaknál. A múltkor egy nyanya ezt nehezen viselte, mert beszólt egy kismamának, hogy "ez is kismama?". Nem látszódott a pocakja. Erre elég ferdén néztünk rá páran, és egy másik nyugdíjas bácsi, meg alaposan leoltotta, hogy hova siet, nyugdíjas, ne pattogjon. :D

  Amúgy volt, hogy egy kismama megkocogtatta a vállam, hogy szólnék-e valakinek mert rosszul van, abban a pillanatban el is dőlt (szerencsére ült), aztán a nővérkével felpolcoltuk a lábait meg hoztam neki vizet. Miután magához tért mondtam, hogy még feküdnie kéne egy kicsit, de nem hallgatott rám, hanem eltámolygott.

 • 2009.01.26 16:23:38megadeth1

  Magenta, megcáfolnálak, már ha nem veszed fikázásnak! Székesfehérváron két labor van, a kórháziba járok. Mindig sokan vannak, de név szerint szólítanak, senki nem tolakszik és senki nem hőzöng, h kit hívtak be előtte. Mondtam a védőnőnek, h rengetegen voltak, félek, h esetleg elkapok valamit a sok krákogótól. Azt mondta, nem baj, nyugotan menjek Mórra, ott kicsi a kórházban labor, de sosincs tömeg. Naa? Egyébként abban mi a fikázás, h örülök, h nem vagyok pesti? MINDEN okom megvan rá, h örüljek.

 • 2009.01.26 16:27:29Vakmacska

  Ötker, Hercegprímás utca, BLESZ labor, ajánlom melegen, gyönyörű környezet, profik, le is fekhetsz, szék is van, tömeg nincs. Legalábbis mikor én arra jártam, akkor soha sem.  Lehet kérni beutalót "területenkívülinek" is, nincs nagy körzetük, ott főleg irodák vannak.

 • 2009.01.26 16:30:09kullikki

  Szelíd hangorkán

  viva la fehérvári út!:)

  az első hely,ahol soha senkiben nem csalódtam

  kezdve a telefonos bejelentkezést felvevő hölggyel,az orvosokon keresztül, az asszisztensekig...peig kritikus vajok najon...

 • 2009.01.26 16:31:48macskaszemű

  Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!

  Közben a múlt héten elérkezett a cukorterhelés ideje is -(fenti az decemberi ügy volt)- nélkületek kellett nekivágnom. Annyi szerencsém volt, hogy a zsömlés verziót mondta orvosom, + csomó vizet ittam, és így megtartottam az eszméletemet :).

  Lindának annyit, hogy nem elég olvasni, érteni is kell. Nem pocskondiáztam az orvosokat, távol áll tőlem.

  Amúgy a csapos nővérke leterheltségéhez képest kedves volt, beszélt hozzám, szóval velük nincs bajom :).

 • 2009.01.26 16:41:41Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  kullikki,  életem egyik legszégyenletesebb eseménye az volt, amikor a karácsonyi misén akkor ájultam el, amikor a plébános már 10 perce a véradás szépségeiről és hasznosságáról regélt, és hogy mindenki menjen el. én meg egyszer csak felbukfenceztem. :D  azóta hálaistennek, fejlődtem annyit, hogy a sürgősségin látott vértócsától már nem ájultam el, csak attól, hogy engem csapra vert egy vámpírszakos asszisztens... :D

 • 2009.01.26 16:53:49kullikki

  mesélj,plíz,és oszd meg velem,hogy csinálod,hogy ájulsz el?:))mitől a fejlődés?

 • 2009.01.26 16:54:15kullikki

  hogy NEM ájulsz el..

 • 2009.01.26 17:09:12Vicuska

  Egyszer véletlenül a nyíregyházi kórházban kellett vért vetetnem. Én, aki hozzá voltam szokva a pesti és debreceni helyzethez, már jól felvértezve, 6-ra odamentem, biztos ami biztos. Pesten és Debrecenben persze ez sem garancia semmire, így is volt, hogy 11-ig ücsörögtem éhgyomorral, mert mindenkinek volt egy jó ismerőse, aki beprotezsálta. Nos megérkeztem a Jósa Andrásba, és vártam. Meglepve tapasztaltam, hogy bár fél hétkor nyitják a várót, és hétkor kezdik a vérvételt, már legalább 13-14 ember ücsörgött a labor előtt. Lemondóan gondoltam arra, hogy megint itt töltöm a délelőttöm. És ahogy fél hétkor kinyílt az ajtó csoda történt. Senki nem rohant, vagy lökte fel a másikat, békésen besétált a váróba. Egy nagyon szépen és újonnan felszerelt helyre kerültem ahol volt egy gép 5 számmal, és 7 ablak. Az öt gomb: Leletért jött, Gyerekkel van, Csak vérvétel, Csak vizelet, Komplex.

  Mindenki benyomta a neki megfelelő gombot, és várt a sorára, senki nem többet, mint ami feltétlenül szükséges volt. Hétkor kezdődött a rendelés, fél nyolckor már nem voltam a kórház területén, minden ment, mint a karikacsapás, kedvesek voltak a doktornők is, és alapvetően úgy éreztem, hogy végre egy hely, ahol jól mennek a dolgok, és hogy ilyen is lehetne az orvosi ellátás...

 • 2009.01.26 17:40:07idonno

  Pont ezt akartam írni, hogy SOKAT kell inni. Vizet pl, nem 1 kortyot, hanem mondjuk fél litert. Esetleg valami cukros lötyit, de ilyen mennyiséget. Ezt nem sokan írtátok, pedig kb a dehidráltság, ami ilyenkor a legrosszabb, mivel attól még alacsonyabb lesz a vérnyomása valakinek, főleg terhesen ugye, több folyadék kell. Aki vérvétel elött megiszik 3-4dl-t és utána is kb ennyit, az 99%, hogy nem fog elájulni (hacsak nem pszichés). Amikor az 1-es nőin várakoztam a vérvételre, nézegettem, hányan iszogatnak, de én nem láttam se a vv elött se utána igazán inni embereket, talán ilyen 1-1 kortyokat.

 • 2009.01.26 19:05:40beryl

  régen minden vérvételnél elájultam, aztán mikor terhesen mentem vérvételre mondták nekem, hogy ne csukjam be a szemem közben, és ne lélegezzek mélyeket. nálam működött ez a módszer

 • 2009.01.26 20:46:10macskosz

  A svédek egyetlenegyszer nem kértek éhgyomri labort. A terhesgondozáson a nővér veszi le a vért, akkor amikor éppen ott van az anyuka, de valamikor 8 és fél öt között.

  Evés után két órával elvileg visszaáll a vércukorszint, és ezt tudva lehet viszonítani, hogy magas-e a cukor vagy nem.

  Bár itt mondjuk a legtöbb kismama szinte a terhesség végéig dolgozik, lenyelnék keresztbe a nővért ha azt mondaná nekik, hogy hajnalban menjenek el a laborba, utána késsenek el a munkahelyükről, hogy aztán máskor be kelljen pótolni a kiesett 1-2-3 órát. • 2009.01.26 20:53:12Magenta

  Tudjuk.

  Svédországban minden tökéletes.

 • 2009.01.26 21:06:10Delilah

  Én hármat szültem, nálam mindháromnál dettó ugyanez.

  de én mindig szóltam, hogy ha nem feküdhetek, ájulás lesz a dolog, tehát a MÁV-ban mindig fekve vették le a vért, és utána még ott feküdhettem egy 5 percet, pihenhettem, aztán ha jól voltam mehettem tovább.

 • 2009.01.26 21:09:45macskosz

  Dehogyis. Csak jobban megszervezték a terhesgondozást.

  De titeket még mindig több ultrahanggal néznek, mint itt engem. Úgyhogy fele-fele.

 • 2009.01.26 21:09:52Delilah

  Magyarországon viszont nem kell ledolgozni a terhesgondozás miatt kieső időt :) ez törvény. vagy rendelet. de ilyesmi :)

 • 2009.01.26 21:16:18macskosz

  Naugye, hogy jobb otthon! :)))))

 • 2009.01.26 21:49:25Szelíd hangorkán

  kullikki: jó neked, hogy csak jó tapasztalataid vannak a Fehérvári útról. :)

  Két éve nagyon erős alhasi fájdalmakkal tántorogtam be, hogy akkor én most felmennék a nőgyógyászatra, mert az nem élet, hogy 3 napja napi 8 algopyrinen élek (nem menstruációs görcsök voltak). Erre a portásnő, vagy ki, rendreutasított, hogy azt nem lehet, mert időpont és blabla, különben sem vérzek, tehát nem vagyok életveszélyben. Egy héttel későbbre adott időpontot. Persze, napi 8 algopyrinnal bírjam ki, miközben annyit nem is lehet bevenni, de sajnos egy bogyó csak 2 órán át hatott.

  Aztán bepróbálkoztam a sürgősségin a Szent Imre kórházban, onnan is elhajtottak, hogy nincs vérzés, nincs életveszély.

  Végül a kolléganőm a 8. kerületi szakrendelőt ajánlotta, ahol 10 perc várakozás után megvizsgált egy nagyon rendes nőgyógyász.

  Később voltam a Fehérvárin nőgyógyászaton, de elég futószalag szerűen mentek ott a dolgok, egy mogorva orvossal és egy kissé ideges asszisztenssel.

 • 2009.01.26 22:25:29Magenta

  macskosz: :)))  Viszont egy újságcikk szerint Svédországban a legjobb anyának lenni, kispapa-szabadság, meg ilyenek vannak állítólag.

 • 2009.01.27 00:16:22glad az egyetlen

  "...Tényleg, pikk és pakk, elég vidáman tántorgok ki a teremből, vége, vége, lálálá. Telefon a kedvesnek, kapuhoz jön, egy perc. Megúsztam! Indulok. Talán 150-200 méter, amit meg kell tennem...."  Nem olvastam végig mindet, lehet valaki írta már:

  Én is ilyent tipus vagyok és egy a titka; vérvétel után kint le kell ülni 10 percre és nincs ájulás. Több mint valószinű, hogy ennyit ülve nem lett volna ájulás.

  nem szabadi érzékenyebb hajlamuaknak ilyenkor rögtön menni.

 • 2009.01.27 07:42:46macskosz

  Hm, hat ez is relativ, mert kb 13 honapig jar a gyes es ebbol kotelezoen 2 honap az apae, ha o nem veszi ki akkor az az ido elveszik.

  Ha megszuletik a baba akkor apa 10 nap extraszabit kap.

  Vegulis telleg jo itt anyukanak lenni, lehet koran visszamenni dolgozni es apat befogni hogy segitsen otthon. :)))

 • 2009.01.27 11:37:19zsike261

  Szia! Már olvastam 1-2 hozzászólást és én is csak annyit tudok mondani, hogy ne menj egyedül, legyen nálad egy szendvics vagy tea vérvétel utánra, adott esetben pedig megkérheted a nővért, hogy engedjen lefeküdni a vérvételi helységben lévő ágyra. A másik amit mondani szeretnék: csak a cukorterhelésre kell menni éhgyomorra.

 • 2009.01.27 11:52:34evet

  Jól elrontottatok :) Tegnap végigolvastalak titeket, és ma nem pontosan tudom, hogy támolyogtam haza a terhelésesről. Eddig semmi bajom nem volt, most meg majdnem úgy kellett felmosni a 7-es buszon. Két hetente kell mennem ilyen mókára, még van legalább 3 szülésig, de már nagyon elegem van.

 • 2009.01.27 20:25:57peppermint

  Legközelebb Norvégiában szeretnék terhes anya lenni.

 • 2009.01.28 00:01:40arwena

  A terhességi vérvételeken én is nagyon rosszul szoktam magamat érezni, ezért a következő taktikát fejlesztettem ki. Reggel 6 óra körül eszem egy nagyon kevés reggelit, pl. kevés müzlit némi folyadékkal. Ha ezt nem tenném, 1-2 órán belül elájulnék az éhségtől, mert nekem alapból alacsony a vércukorszintem, ezt számos mérés bizonyítja. Közben készítek szendvicset, teszek be a táskámba ízlés szerint csokit vagy egyéb nasit, üvegbe vizet, és egy jó vastag könyvet. A labor 7-kor nyit, de fölösleges akkorra odamennem, mert úgyis fellöknek, így 7.30 után megyek oda szép kényelmesen. Mindig sokan vannak, így 8.30-10 óra között kerülök sorra. Ez azt jelenti, hogy minimum 2,5 óra eltelik a reggeli óta, ami engedi a normális felé közelíteni a vércukorszintemet. Ha a várakozás közben tényleg nagyon megéhezem, akkor kicsi falatokat eszem a szendvicsemből, illetve szoktam vizet is inni, amikor megkívánom. A várakozás közben természetesen olvasok, nem unatkozom. A vérvétel után pedig azonnal leülök a váróban és megeszem a szendvicsemet plusz a csokit, és jó sokat iszom rá, amennyi csak jólesik. A vércukorszintem így 4,5 szokott lenni, ez jónak minősül, és mégsem haltam éhen. (Teljesen éhgyomorra 3 körül lenne.)

  Viszont a hányinger ellen ez nemigen használ, az ellen sokat kéne ennem és folyamatosan, de végül is összesen egy vérvétel szokott lenni a hányós korszakomban, azt valahogy kibírtam eddig.

  Szerintem ne áldozzátok fel a jó közérzeteteket a vércukormérés miatt, ha rosszul vagytok, egyetek nyugodtan, az sokkal fontosabb a babának(!!!!!) és nektek, mint a jónak tekintett vércukorszint. Persze ha emiatt magasnak tűnik a vércukorszint értéke, akkor nehéz később kimagyarázni, de gondolom, egy vérbeli porontyozó van elég talpraesett és ki mer állni az igazáért :-)

  Ja, a terheléses vércukorvizsgálatot éppen ezért (tehát az alacsony vércukorszintem miatti rosszullétveszély miatt) visszautasítottam, egyszerűen közöltem, hogy nem kérem és kész. A védőnőm megértette a dolgot, mást meg nem érdekelt.

 • 2009.01.28 00:22:48Sünfi

  Én nem apróztam el ennyire - a sorból ájultam KI :-))

  Egy vidéki kisvárosban élek, ahol úgy van vérvétel, hogy:

  oda kell menni reggel 6-ra, 6.45-től adnak ki sorszámot (az épület zárt ajtaja előtt kezded a sorban állást, igen!), szigorúan csak aznapra.

  7-10-ig van vérvétel, sorszámmal felrohansz 2 emeletet és szorgalmasan sorbanÁLLSZ.

  A terhességem még nem látszott, de akkor voltam a legrosszabbul. Éreztem ,hogy baj lesz, lett is. Már csak azon agyaltam, merre vágódjak el a 4 oldalról zárt, szűk folyosón , ahol vagy 80-an álltunk.Összecsuklottam, így nem vertem be a fejem:-)

  A vérvételes nővér az ablaknál és bunkózott, hogy hol a kiskönyvem. Mondom, azért vok itt, bakker, hogy legyen!  A következő elájulós alkalom már a területileg illetkes kórházban volt. A terhességem még mindig nem látszott és az orvosnak sem tejeltem. Így én voltam az UTOLSÓ , akit aznap behívtak, hiába voltam ott már fél 7-re. És végig kellett néznem, ahogy a doki kijön a váróba és a tejelős anyuka kezét megfogva 25 percben valami nagyon fontosan anyuci lelkére köt. Bejutottam, kijöttem és végigvágódtam a padlón. Nem a szülészetesen szedtek fel, hanem a sebészetre váró betegek... Ekkor döntöttem úgy, hogy ide SEM jövök többet. De olyan rosszul voltam, hogy vezetni sem voltam képes, úgy jöttek értem, az autó meg ott maradt.  Végül, egy 3. kórházba jártam és szültem Budapesten, ami k. messze van tőlünk. A bibi az volt csak, hogy mindig autóval kellett mennem és természetesen egyedül. A parkolás drága volt és 6 órámba került minden orvoslátogatás. De, itt sem fizettem (ez nálam elvi kérdés, van TB-m), elég volt a bejárás költsége.

  Azon paráztam, hogy ha otthon megy el a magzatvizem, hogy jutok el a kórházba még szülés előtt:-) No, mázlim volt, mert épp Bp-n ment el a magzatvizem, így nem keleltt sokat utaznom:-) Szerencse, mert a gyerekem annyi idő alatt meglett, hogy nem értem volna oda otthonról.

 • 2009.01.28 00:30:06evet

  arwena, ez mind szép és jó, ha nincs terhességi cukrod. Sajna a kismamák 5%-nak van, ami csak akkor derül ki, ha rendesen végigcsinálod a terhelésest. Alapból nekem se magas a cukrom, az éhgyomri most is mindig príma, de már másodszorra jön ki a terhességi cukor. Kimagyarázni bármit lehet, de nem biztos, hogy érdemes.  És közben bőgök, mert megint vacak lett az eredmény, pedig 2 hete teljesen jó volt. Ugyanattól a 9 korpovittól fölment 7,9-re, 2 hete még csak 6,4-re.

 • 2009.01.28 08:02:35Meni

  Evet, ne akadj ki, komolyan. Most vigasztalos hangulatban vagyok, nem osztani akarom az eszt, tenyleg ne sirj. Nekem is volt cukrom, es tudom, hogy szar, nem mondom, hogy ra se rants, meg ennyinak van meg annyinak van...Szar ez, foleg ha elotte semmi bajod sem volt a cukorral. De nagyon szepen lehet kontrollalni. Nekem eleg volt dietaznom, bar igaz, hogy mellette naponta 5x kellett szurni magam a cukoreredmenyekert, es hetente mentem a dokihoz bemutatni az mert ertekeket. De nem bantam meg, mert ereztem, hogy nem kezelik tragediakent az orvosok, viszont megis figyelnek ra, hogy ne legyen baj. Ennek a fokozott odafigyelesnek koszonhetem, hogy eszrevettek mast is, es igy vegul sikerult kihuznom a 34. hetig a szulest. Es mielott megkerdezned, rakerdeztem, azt mondta az orvosom, hogy nem tudja mitol alakult igy a terhessegem, de nem a cukor, vagy nem csak a cukor miatt lett korababa a fiam. Szoval ne legy elkeseredve, vigyazz magadra, igyal nagyon nagyon sokat, es csinalj mindent ugy, ahogy a doki mondja...  ui> az ehgyomri nekem is mindig teljesen oke volt, es meg az egy oras is csak a hataron volt...viszont a ket oras mar kiugrott erosen...meg szerencse, hogy Izraelben akkor is csinalnak egy oras ellenorzest, ha az ehgyomri rendben van...

 • 2009.01.28 08:11:58Meni

  Evet, ne akadj ki, komolyan. Most vigasztalos hangulatban vagyok, nem osztani akarom az eszt, tenyleg ne sirj. Nekem is volt cukrom, es tudom, hogy szar, nem mondom, hogy ra se rants, meg ennyinak van meg annyinak van...Szar ez, foleg ha elotte semmi bajod sem volt a cukorral. De nagyon szepen lehet kontrollalni. Nekem eleg volt dietaznom, bar igaz, hogy mellette naponta 5x kellett szurni magam a cukoreredmenyekert, es hetente mentem a dokihoz bemutatni az mert ertekeket. De nem bantam meg, mert ereztem, hogy nem kezelik tragediakent az orvosok, viszont megis figyelnek ra, hogy ne legyen baj. Ennek a fokozott odafigyelesnek koszonhetem, hogy eszrevettek mast is, es igy vegul sikerult kihuznom a 34. hetig a szulest. Es mielott megkerdezned, rakerdeztem, azt mondta az orvosom, hogy nem tudja mitol alakult igy a terhessegem, de nem a cukor, vagy nem csak a cukor miatt lett korababa a fiam. Szoval ne legy elkeseredve, vigyazz magadra, igyal nagyon nagyon sokat, es csinalj mindent ugy, ahogy a doki mondja...  ui> az ehgyomri nekem is mindig teljesen oke volt, es meg az egy oras is csak a hataron volt...viszont a ket oras mar kiugrott erosen...meg szerencse, hogy Izraelben akkor is csinalnak egy oras ellenorzest, ha az ehgyomri rendben van...

 • 2009.01.28 15:12:27evet

  Köszi Meni, a helyzet fokozódik, 1 hetes kórházi befekvés lett belőle. Úgyhogy most már tényleg bőgök. A nagylányom még nem tudja, nem tudom, hogy fogom úgy előadni neki, hogy ne ijedjen meg. Még oviban van, de már a játékaira se tudok ránézni sírás nélkül. Még sosem voltam távol tőle másfél napnál tovább. Tudom, hogy nem egy nagy dráma, de megszakad a szívem.

 • 2009.01.30 02:49:56arwena

  Evet, teljesen igazad van, hogy nem mindenkinek jó ez a lazaság, én azért merek enni-inni az "éhgyomri" vizsgálat előtt, mert 100%-ra tudom, hogy jó a vércukorszintem (anyukám otthoni mérőkészülékével szoktunk időnként csekkelni, evés előtt, evés után stb.). Aki viszont nem ilyen biztos magában, az maga eldöntheti, hogy mit vállal be és mit nem.

  Sajnálom, hogy be kell menned a kórházba :-(((( Mennyi van még hátra a terhességből? Remélem, a nagylányod meglátogathat majd a kórházban.

  Nekem a szülés utáni kötelező 3 nap (vagy több) bentfekvés is elég szörnyen hangzik, a kisfiam annyira anyás, és én is imádom őt, nem tudom, hogy fogjuk bírni. De ha még pluszban valami betegség miatt is bent kéne feküdnöm, nem is tudom, mit csinálnék! Nem is tanácsolok semmit. Csak nagyon jó egészséget kívánok neked és a kisbabádnak!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta