SZÜLŐSÉG

Fogyaszd le apát a szülés után!

2009. január 23., péntek 13:00

Szülés után sok férfinak nehéz visszaszereznie eredeti alakját, a gyerekekkel töltött hónapok ugyanis megterhelik a szervezetet és a terhes időszak után nehéz leadni a pocakot is. Nehéz időszak ez minden apuka számára, főleg az otthon töltött napok, amikor szembe kell néznie azzal, hogy az ő életét a gyerek és a háztartás tölti ki, míg anya az irodában naponta feltöltődhet új élményekkel.

Sok férfi küzd komplexussal, s bizonytalanná válik, hogy felesége elfogadja-e őt megváltozott alakjával és hangulatváltozásaival együtt. Míg anya a jóképű kollégákkal tölti napjának nagy részét, s Armani öltönyök, kockás hasak ejtik állandó kísértésbe, addig apának otthon borotválkozni sincs ideje, egész nap csak boxeralsóban rohangál a gyerek után. Még azok is nehezen veszik az akadályokat, ahol a feleség naponta bizonygatja ragaszkodását, hűségét, valamint apa otthoni munkájának értékét is elismeri. Persze a férfiak lelkiállapotán sokat segít, ha néha van lehetőségük egy-egy estére kiszabadulni, hogy megoszthassák tapasztalataikat, bánatukat más apukákkal.Sajnos azonban a legtöbb férfi mégis otthon ül a négy fal között, még ha feleségeik szívesen elengednék őket, akkor is. Míg tehát anya a barátnőivel rendszeresen bulizik, addig apa otthon ül a gyerekkel. Nos, számukra ajánljuk a papatornát, amihez nem kell más, csak a gyerek, valamint kitartás, s olyan bicepszeket varázsolhatnak a tetoválások alá, valamint kockás hasat, hogy a játszótéren irigykedve figyeli majd a többi apuka az izmokat. És persze anya is meghálálja majd az eredményt. Szülés utáni striákra is alkalmas a torna, a legtöbb férfi ugyanis egész életében takargatja csak ezeket a kisebb-nagyobb bőrhibákat. Mozogni mindenkinek jó!

(részlet a Poronty 2075. évi, januári posztjaiból)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.23 20:41:47Subbantósdi

  Én is azt vallom, hogy vannak férfi,-női szerepek és nem jó, hogyha ezek teljesen felcserélődnek, illetve huzamosabb ideig egy férfi inkább olyan feladatokat végez a háztartásban és a családi életben való helye is olyan, mint a klasszikus női szerep, és fordítva.

  De fontos, hogy valamilyen szinten tudjon és legyen szándéka besegíteni, helyettesíteni a nőt is egy család életében, ettől még nem érzem, hogy elnőiesedne.

  Minden szinten úgy sem tudja, ahogy mi nők sem tudjuk a férfiakat helyettesíteni, ezt szerintem azok a nők tudják a legjobban, akik egyedül nevelik a gyereküket, gyerekeiket, férfi társ nélkül...

  Persze, tisztelet a kívételnek, mindig vannak olyanok, akik annyira férfiassá válnak nőként, hogy szerintem az már megér egy komolyabb pszichológiai tanulmányt, nekem az NDK atlétanők és úszónők jutnak erről eszembe...de jelen esetben szteroidok nélkül.

  Én nem szeretném, hogy a férjem engem mindenben és akár mindig helyettesíteni tudjon, a gondolattól is elborzadok, hogyha ez lehetséges lenne:

  Egyfelől, mert akkor mi szükség van eztán rám, ugye két dudás egy csárdában nem fér meg, tartja a bölcs mondás.

  Másfelől meg, hova vész az, amiért mi egy férfit választunk magunk mellé...

  Harmadrészt meg én ezt úgy érzem, csak kihasználjuk az erősebb nemet, hogyha nőt csinálunk belőle, legyen csak férfi, akire fel lehet nézni és aki olyan érzetet kelt bennünk, hogy lehet rá sok szempontból támaszkodni.

  Nálunk elég jó munkamegosztás van családon belül, a háztartást és gyermekgondozást tekintve egyaránt, de éppen van egy olyan egyensúly, amit még mindkét fél jónak tart, én semmiképp nem tolnám el úgy, hogy akkor még több feladatot, ami női feladatnak van deklarálva, a férjemre bíznám.

  És ha már itt vagyunk, ne legyen már ilyen egyoldalú, hogy a férfiaknál milyen dolog ez, hogy elnőiesednek, mert mi akarunk-e cserébe férfiasak lenni? Valamit valamiért, nem?

  Hát én nem, nekem pont jó, ahogy vagyok, annyira nőies, csöppet sem vágyok férfias dolgokra, hogy én végezzem, mikor az nekem alkatilag és gondolkodásilag sem áll közel...

  Példa: én tök hülye vagyok mindenhez, ahol számok szerepelnek, minden minket érintő pénzügyi dolgot egy az egyben a férjem kezel és jól kezeli, ha a talpamat égetnék is, én át nem venném, mert káosz lenne és meg idegbeteg lennék.

 • 2009.01.23 20:46:56cozumel

  Subbantosdi  viszont nok millioi nem hulyek a szamokhoz, ne kelljen mar nekik a fakanal es a porszivo opciok kozott valasztani.

  Lehessen mar matematikus.  Tudod, ahogy valaki itt szokta irni, nincs villanykorte becsavaro gen, meg nincs kerekcserelo gen, es nincs fozo/takarito gen sem.  Belenk NEVELIK a szerepeket.

 • 2009.01.23 21:06:43mamma nervosa

  kizárt dolog, hogy valamit azért csináljak meg VALAHA mert az női feladat, vagy azért ne, mert az férfi dolog.

  nekem ez a meglepetések napja. én azt hittem, hogy ezen már túl vagyunk.

 • 2009.01.23 21:20:30Subbantósdi

  cozumel: természetesen, én nem is mondtam, hogy kizárólagosan nők végezzék a női feladatokat és kizárólagosan férfiak a férfiakét, nem tudom, ez hol lenne látható a kommentemben?

  Egyfelől belénk nevelik a szerepeket, mert minden szülő, jó szülő arra törekszik, hogy egy a társadalomba, annak elvárható normái közé könnyen beilleszkedő és abban jól mozgó emberkét neveljen, ezt meg szintén valahol kódolva van bennünk, nem?

  Szerintem egy szülő sem gondolja azt, hogy direkt nem akarom a lányomat női szerepre nevelni, a fiamat meg férfi szerepre, mert így teszek Nekik jót...

  És egyfelől van a belenevelés, de azért vannak olyan alkati, gondolkodási és mentális sajátosságok, azért van különbség egy női és egy férfi agy között, általában, ami azért így is, úgy is utat tör majd és ha újraráznánk ezt a férfi-női szerepes dolgot, szerintem akkor is előbb-utóbb újra hasonló lenne a leosztás, mint ahogy az klasszikusan kialakult.

  Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy másképp lenne.

  Mindig vannak különbségek, tisztelet a kivételnek, aki inkább nőiesebb vagy férfiasabb szerepben érzi jól magát, annak ellenére, hogy az ellenkező nemhez tartozik.

  De szerintem ezeket a dolgokat, mert biológiai alapjuk is van, nem kevés, nem lehet megerőszakolni és úgy csinálni, hogy rúgjuk fel és eztán ne legyen ilyen.

  Amúgy meg természetesen ha valakinek valami olyan érzéke van, ami állítólag férfias, vagy fordítva, tegyen úgy, hogy azt kibontakoztassa, én ezt is említettem, hogy vannak átjárási pontok és nem kell megrekedni a XVIII-XIX. század szintjén...:o)

  Mert akkor pl. a férjemnek sem lenne olyan helye és szerepe a mi háztartási és gyerekgondozási feladatkörünkben, mint van.

 • 2009.01.23 21:23:02Subbantósdi

  mamma nervosa: én áltaban amikor bármilyen feladatot megcsinálok, mindig a következőket mérlegelem:

  Képes vagyok-e rá, minden szempontból, hogy megcsináljam?

  Van-e rá időm, hogy megcsináljam?

  Nem szoktam általában mérlegelni, hogy ez most férfi feladat, vagy női, ha férfi, de a férjemre még órákat kell várni, hát nekiállok, ha amúgy meg tudom csinálni, de ha nem, hát bizony még akkor sem állok neki, hogyha egy napot kell rá várni, mert mondjuk valami reggel megy tönkre, ahogy Ő kilép az ajtón és már nincs módon visszafordítani, hogy jöjjön haza...

 • 2009.01.23 21:24:51Subbantósdi

  Na én megyek lassan "alunni", mert nálunk korán kezdődik az élet minden nap, még hétvégén is... :o(

 • 2009.01.23 22:04:42Chosy

  Szerintem amíg egy nő nem csinál magából kigyúrt bohócot (látni ilyeneket a női súlyemelés és egyéb érdekes kategóriákban), vagy nem megy el építkezésre malterozni, addig nincsen baj a "férfiasodással". Ma már (szerencsére) nekünk, nőknek is van lehetőségünk kibontakozni. Tanulhatunk, dolgozhatunk, nem vagyunk lekötve a konyhában. És ne felejtsük el, hogy ez valahol szükségszerű is volt. Ugyanis egy fizetésből már nem lehet fent tartani egy családot, arról nem is beszélve, hogy sok feleséget elhagynak fiatalabbért/szebbért/jobbért, és ott marad egyedül a poronttyal. A nőnek dolgoznia kell, muszáj neki. Viszont mivel a nőnek ugyanúgy igénye a rendes, őt megillető fizetés, mint a férfiaknak, naná, hogy karrierizálódik. Takarítói fizetésből nem lehet megélni, feljebb kell lépni azon a létrán, az meg nem megy másként, minthogy eldobjuk a hőn szeretett fakanalat. Szvsz.

  (chosy.blog.hu)

 • 2009.01.23 22:13:23Chosy

  (és fordítva: igenis tudnak főzni a férfiak is, méghozzá nagyon jól, csak egyszerűen a nagy részük még első generációs "fiúknak nem áll jól a fazék" neveltetést kapott)

  Legtöbben már ezt leküzdötték, nagy örömömre :)

 • 2009.01.23 22:15:45Heatherette

  na, már megint sikerült feldobni ezt a kis posztot :)

 • 2009.01.23 22:20:07Temptation

  Drága, Heatherette! Bár nem régóta írogatok ide, de azt gondolom, soha nem tettem a férjemre dehonesztáló megjegyzést.De ha még ősrégi barátnők körében el is ejtem, hogy szerintem ebben vagy abban én másként cselekszem, a lényeg az hogy közben is szeretem!

  Néha én is beismerem, hogy valamiben nem vagyok topon.

  Magamat mérsékelt feministának tartom.Sosem tudnám elképzelni, hogy bármilyen posztért este 10-ig ( 8, 9-ig) bent legyek a munkahelyemen.Nem várom el, hogy a fehérneműmet vagy a holnapi ruhámat kikészítse nekem, ha elmegyek két napra suliba, előtte bevásárolok, hogy ne neki kelljen, megfőzök, hogy ne érezzék, hogy az "önmegvalósításért" cserben hagytam őket.Nem vagyok karrierista, csak valamit szeretnék magam után hagyni a családomon és a gyerekeimen kívül is.Valamit, ami csak én vagyok, és nem a családi-feleségi kontextusban értelmezhető.De közben mosok, főzök, takarítok.Minden nap főzök munka után.Meghallgatom az összes gyerekem különböző szintű problémáit, plusz a férjem aznapi munkahelyi történéseit, akkor is, ha éppen tanulnom kéne, vagy ha teljesen tele a hócipőm mindennel.És nem átallom azt mondani, hogy amire már nem futja az időmből, abba be lehet segíteni.Nem nagy csodákat várok, csak ha épp el vagyok úszva, akkor pl. egy porszívózást. És megköszönöm.A nők nagy részének senki nem köszöni meg, ha a dolgok rendben mennek.Ez nem elgondolkodtató?

  Én szeretek nő lenni, nincs ezzel semmi baj.De egyedül nem vagyok mindenre képes, sőt azt sem hiszem, hogy mindent egyedül kéne csinálnom.

  Szeretem, hogy a férjem nem tutyi-mutyi, hogy bármit meg tud szerelni, és egyébként is férfi, a szó jó értelmében.De szeretek sokoldalú nő lenni, aki mindenütt helyt áll.

  És még tudnék írni, de azt hiszem ebből is érthető.

 • 2009.01.23 22:21:45Temptation

  És ez nem önmagam fényezéséről szólt.

 • 2009.01.23 22:22:24Heatherette

  a nők szerint tényleg rondák a férfiak?

  ah, bocs: nevetségesek

  hm?

 • 2009.01.23 22:22:39Temptation

  Win, a poszt remek:-))

 • 2009.01.23 22:39:26Heatherette

  választ kérek, mert ez tényleg érdekel!

 • 2009.01.23 22:59:59Temptation

  H: Nem...néha mulatságosak, de néha a nők is azok. Mi nők be tudunk ájulni tőlük, ahogy ők is tőlünk ( jó, ez inkább a kapcsolat elején van így).Később már a másikon való élcelődés inkább a feldolgozásban játszik szerepet: rájövünk, hogy se ő, se mi nem vagyunk hiba nélkül valók.De ha ez mindig véresen komoly szeánszokban nyilvánul meg, az kibírhatatlan.Ezért a szarkasztikus humor. És ha minden igaz oda-vissza így működik.

 • 2009.01.23 23:08:05Heatherette

  nem ezt kérdeztem  "Viccesen fog kinézni, ha izgalomba jön, na de mivel panaszkodsz, úgy fogom megalkotni, hogy kielégitse testi szülkségleteidet."  OUT blogján is olvastam, szép, kerek körmondatokban elemzi, miért is ronda a pénisz.  meg már ezernyi helyen olvastam  ehh... jobb a saját nemünknél maradni már csak ebből a szempontból is, úgy látszik :)

 • 2009.01.23 23:21:49un-dokk

  Már bocs,- totál fonalvesztés -, de akkor te most férfi vagy nő???

 • 2009.01.23 23:22:17un-dokk

  +vagy

 • 2009.01.23 23:22:53Heatherette

  előbbi

 • 2009.01.23 23:24:44Temptation

  Bocs, nem fogtam mire gondolsz...a pénisz szép, főleg izgalmi állapotban.Akinek nem, hááát...azt korlátoltan nevelték.Én pl. nagyon tudom értékelni ha egy férfinek szép feneke van, el tudok gyönyörködni a féritestben.És nagyon tetszik a has és ágyék találkozásánál a "Dávid vonal".

 • 2009.01.23 23:26:46un-dokk

  Pasija válogatja...:)

 • 2009.01.23 23:31:12Temptation

  un-dokk: lehet, ezek szerint pénisz-ügyben szerencsés vagyok.:-))

 • 2009.01.23 23:38:14un-dokk

  Hát nem tudom, de ezt nem lehet különállóan megítélni, tehát nem azért szép, mert hogy a maga egyszerűségében az /:))/, hanem azért látod szépnek, mert ahhoz tartozik akit imádsz.  Érthetően fogalmaztam?:)

 • 2009.01.23 23:41:44Heatherette

  értem a lényegét

 • 2009.01.23 23:42:30Temptation

  Abszolut érthetően, de én nem találok semmi csúnyát egy másikon se, ha pl. képen látom, és mondjuk nem "kacska".

 • 2009.01.23 23:45:39Heatherette

  un-dokk

  miért keveredtél meg a nememet illetően?

 • 2009.01.24 00:15:18un-dokk

  Nem vagyok itt régi motoros.  Nem is tudom, ha a net-en olvasom vki írását, akkor nálam társul hozzá egy kép, ez nem 100%, hogy fedi is a valóságot, de a stílusod olyan nőcis volt nekem. Viszont néhány utalásod meg tartalmilag pasis. Talán ezért.:)

  De, remélem nem bántottalak meg ezzel, nem állt szándékomban.

 • 2009.01.24 02:23:40Lakótárs

  "...show you how to work out at home and get this kind of a figure (bicepszfeszítés) by using the thing that you have to look after: KIDS!" :)  Nem értem, vitatkoztok itt érdektelen dolgokról, férfi és női szerepekről, és közben senki sem veszi észre, hogy a hapsi rosszul végzi a gyakorlatokat?! Alap, hogy az elsőnél a gyereket magunk felé fordítjuk, mert így tudjuk szórakoztatni. Ugyanez érvényes a fekvenyomásra is: ott a gyerek testének a miénkkel párhuzamosnak kell lennie. Ez egy kókler!  Még szerencse, hogy látványosan nyög és grimaszol, azt tényleg nagyon bírják a kisgyerekek.

 • 2009.01.24 02:27:25Lakótárs

  "...show you how to work out at home and get this kind of a figure (bicepszfeszítés) by using the thing that you have to look after: KIDS!" :)  Nem értem, vitatkoztok itt érdektelen dolgokról, férfi és női szerepekről, és közben senki sem veszi észre, hogy a hapsi rosszul végzi a gyakorlatokat?! Alap, hogy az elsőnél a gyereket magunk felé fordítjuk, mert így tudjuk szórakoztatni. Ugyanez érvényes a fekvenyomásra is: ott a gyerek testének a miénkkel párhuzamosnak kell lennie. Ez egy kókler!  Még szerencse, hogy látványosan nyög és grimaszol, azt tényleg nagyon bírják a kisgyerekek.

 • 2009.01.24 02:32:00Lakótárs

  "...show you how to work out at home and get this kind of a figure (bicepszfeszítés) by using the thing that you have to look after: KIDS!" :)  Nem értem, vitatkoztok itt érdektelen dolgokról, férfi és női szerepekről, és közben senki sem veszi észre, hogy a hapsi rosszul végzi a gyakorlatokat?! Alap, hogy az elsőnél a gyereket magunk felé fordítjuk, mert így tudjuk szórakoztatni. Ugyanez érvényes a fekvenyomásra is: ott a gyerek testének a miénkkel párhuzamosnak kell lennie. Ez egy kókler!  Még szerencse, hogy látványosan nyög és grimaszol, azt tényleg nagyon bírják a kisgyerekek.

 • 2009.01.24 02:47:17Lakótárs

  "...show you how to work out at home and get this kind of a figure (bicepszfeszítés) by using the thing that you have to look after: KIDS!" :)  Nem értem, vitatkoztok itt érdektelen dolgokról, férfi és női szerepekről, és közben senki sem veszi észre, hogy a hapsi rosszul végzi a gyakorlatokat?! Alap, hogy az elsőnél a gyereket magunk felé fordítjuk, mert így tudjuk szórakoztatni. Ugyanez érvényes a fekvenyomásra is: ott a gyerek testének a miénkkel párhuzamosnak kell lennie. Ez egy kókler!  Még szerencse, hogy látványosan nyög és grimaszol, azt tényleg nagyon bírják a kisgyerekek.

 • 2009.01.24 06:27:16Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  Heatherette,  IRÓNIA! ez a poszt nem arról szól, hogy a férfiak így meg úgy, hanem arról, hogy a nőkre milyen rettentő sok elvárás nehezedik gyerekszüléskor. és ez milyen irreálisan, ironikusan, és igazságtalanul hangzik hirtelen, megfordítva, ha áttesszük férfiakra.  Vágod?

 • 2009.01.24 08:02:04anyamadár

  A nők persze maradjanak a konyhában meg a gyereknevelésnél az a történelmi női szerep, mi?  Heatherette azt elfelejted, hogy mikor a hapsik elmentek háborúsdit játszani a nők magukra maradtak a mezőgazdasági munkákkal, a bolttal ha kereskedők voltak, a favágással és minden egyéb "férfimelóval". Történelmet tanulsz, a nők elnyomottak voltak évezredeken át, kevés kivételtől eltekintve... aki okosabb volt rosszabb időkben meg is égették mint boszorkányt.

  Még a fejlett demokráciákban sem ért annyit egy nő mint egy férfi.  Az, hogy viccesnek tarjuk Win írását nem fog férfielnyomáshoz vezetni. Mellesleg a férjem is jót röhögött a videón és kiszúrta rögtön, hogy milyen sportsérüléseket szerezhet a fickó. :)  Én egyébként boldog vagyok, hogy végre miden nő dolgozhatja azt amit akar - én most maximum fonóban tevékenykedhetnék ha száz évvel ezelőtt lennénk és még közelébe se mehetnék a választott szakmámnak... • 2009.01.24 08:12:29anyamadár

  Temptation :)

  "És nagyon tetszik a has és ágyék találkozásánál a "Dávid vonal"."

  Csatlakozom, szerintem is szép. :)

  "2009.01.23 22:04:42 Chosy

  Szerintem amíg egy nő nem csinál magából kigyúrt bohócot (látni ilyeneket a női súlyemelés és egyéb érdekes kategóriákban), vagy nem megy el építkezésre malterozni, addig nincsen baj a "férfiasodással"."  Chosy ne mááár, mi a baj a malterozással?

  Én alig várom, hogy kaphassam a munkavédelmi cuccomat és egyszer legalább kipróbálhassak egy munkagépet. :)

  Ettől még jó csaj vagyok. :)

 • 2009.01.24 09:51:2178as évjárat

  Szóval elszállt a z írásom.:(

  Férfi, női szerepek. Erről annyit, h én is besegítek a műhelybe a zuramnak, ha kell és ő is felmosogat, porszívózik, ha kell.

  Ettől egyikünk sem lesz a másik szemében sem több, sem kevesebb.

  Az viszont a zuram szerint is gáz volt, mikor a komaasszony légkalapáccsal verte fel a régi teraszt, az ember meg állt mellette és nézte.

 • 2009.01.24 10:15:00rita a felcser

  2009.01.23 22:04:42 Chosy

  Szerintem amíg egy nő nem csinál magából kigyúrt bohócot (látni ilyeneket a női súlyemelés és egyéb érdekes kategóriákban), vagy nem megy el építkezésre malterozni, addig nincsen baj a "férfiasodással"."  Bohoc? Nem a zsirmuzeumok ,azok nem ferfiasodank,azok mangalicasodnak.

 • 2009.01.24 10:58:22baudolinA

  cozumel,

  szerintem a macskák almozása egyértelműen férfimunka. Ha békések, akkor még inkább, mert akkor a macskáid nőiesek. Ami azt jelenti, hogy sokkal inkább engednek egy férfinek, mint egy nőnek, mert te esetleg konkurrencia lennél nekik. Na? :))  Chosy,

  én segítettem a nyaralónkat építeni: három hónapon át hordtam a köveket, fákat, cipeltünk gerendákat, bevertem a szeget stb. Malter nem volt, mert faház. Most akkor ez gáz? ;)

 • 2009.01.24 11:55:15dodóó

  Un-dokk!  Én is azt hittem hogy H.nő eleinte.  Nem tudom miért.

 • 2009.01.24 13:30:42Subbantósdi

  "A nők nagy részének senki nem köszöni meg, ha a dolgok rendben mennek.Ez nem elgondolkodtató?

  Én szeretek nő lenni, nincs ezzel semmi baj.De egyedül nem vagyok mindenre képes, sőt azt sem hiszem, hogy mindent egyedül kéne csinálnom."

  Temptation: talán ezek még azok, amiket én is gondoltam leírni még tegnap este, de aztán inkább bedobtam a szunyát.:o)

 • 2009.01.24 14:46:29cozumel

  Nekem sem tetszenek a hormonokkal telinyomott endekas uszono tipusu nok.  De a sporban kigyurt, kiszalkasodott nok igen.  Amugy Chosy, ketfele izomtipus van a testunkben. Egyenfuggo, hogy kinek melyikbol van tobb.

  Akinek a fast-twitch izom van tulsulyban, az konnyen izmosodik, lehet belole nagyon jo sulyemelo, diszkoszveto, sulyloko. (rovid ido alatt nagy erokifejtesre kepes, de hamar farad)  Akinek slow-twitch van tulsulyban, az nehezebben szed magara izomtomeget, viszont lehet belole jo kozep es hosszutav futo, kosaras stb (hosszabb ido alatt kisebb erokifejtesre kepes, lassabban all be az izomfaradtsag).

  Megeccer mondom: egyenfuggo, nem ferfi/no kategoriak.  Rovid leckefelmondast tartottam, koszonom, hogy meghallgattatok :D:D

 • 2009.01.24 14:49:26cozumel

  Temptation

  miert tutyimutyi az a faszi, aki nem kalapaccsal meg utvefuroval a kezeben erzi jol magat?

  Nehogyma' a ferfiassag feltetele legyen, "hogy mindent meg tud szerelni az ember".  Arra van vizvezetekszerelo, asztalos, gazszerelo stb.

 • 2009.01.24 15:27:50kriszi

  Ismétlem magamat, vigyázat :)  Szóval hogy mi tartozik a férfi és mi a női szerephez, az egy pár életében kettőjük számára dől el. E tekintetben elvileg teljesen szabad a pálya: aki amit jobban tud-szeret-van ideje csinálni a mindennapos dolgokban, azt tegye meg, úgy osszák el a munkákat, ahogyan az a leghatékonyabb lesz. Ez logika. És ebben senki nem talál semmi kivetnivalót, ha pl. egynemű lakótársakról van szó (H, figyelsz? :) ). Pedig ugyanúgy működik a gyakorlatban (két nyitott, nem begyepesedett, egymással törődő ember esetében) ellenkező nemű lakótársaknál, élettársaknál, házastársaknál is. Ahogyan nekik kettőjüknek a legjobb. Innentől pedig értelmét veszti a női-férfi szerep mint olyan, mivel túláltalánosító, és az egyének és egyes párok igényeit nem fogja lefedni. Valaha talán igen, de akkor sem teljes mértékben (hülye fiktív példa, de többek között miért is lett Veronica Franco velencei kurtizán? Vagy, kicsit komolyabban: némely mai elmélet szerint ki is volt Magdalai Mária?).  Nálunk pl. én főzök, kivéve, ha a menü halas vagy gombás étel, mert azokat a párom nagyságrendekkel jobban készíti el. Kerti munka az övé. Teregetés az övé, hajtogatás-vasalás az enyém. Nagybevásárlás az övé, ruhavétel az enyém. Takarítás közös. Hólapátolás az övé, gyerekek napi terelgetése az enyém. Mosogatógép ki-be rakodása és a szemétlevitel esetleges, ki ér épp előbb oda. Ő vezet, tehát ahová kocsival kell menni, az ő dolga. Autó körüli tennivalókat ő intézi. A kinti munkák közösek. Én kezelem a papírokat, neki nincs hozzá türelme. Én tartom számon a családi ünnepeket, gondolom ki, veszem meg és csomagolom az ajándékokat, egyeztetem az időpontokat stb. Ez kívülről nézve nagyon tradicionális munkamegosztás. De az ok nem az, hanem a mi személyes képességeink megoszlása. Nyilván nem zavarna el, ha egyik nap fognám, és átfesteném a kerítést...de mivel ő ezt szívesebben csinálja, mint hogy közben a ki-be rohangászó kölköket kösse le (hogy ne kössenek bele a száradó festékbe :) ), én mondjuk elfestegetnék, de ugyanolyan örömmel terelem a kölköket, és "festek" velük freskókat vízzel a garázs oldalára, így marad.

 • 2009.01.24 15:31:08kriszi

  Amúgy, ja: évekig tartana, mire tisztességesen felfúrnék egy polcot vagy kicserélnék egy kereket. Hasonló ideig tartana a páromnak megtanulni két kézzel két adag kaját keverni a tűzhelyen, az állához szorított telefonnal egyeztetni közben anyóssal, énekelve az Ég a gyertyát, harmadik kézzel kirántva a kölköt a sütőből, ahová épp bemászni készül. Kinek ez megy jobban, kinek az. De vészhelyzetben megcsinálnám, kicsit hosszabb idő alatt, kicsit kevésbé szépen, de működőképesen. Ő is. EZ a lényeg, nem a kívülről jövő szerep-meghatározások.

 • 2009.01.24 15:43:05cozumel

  Kriszi  es tegyuk hozza, hogy ha honapokig ra lenne kenyszerulve, hogy megcsinalja, akkor belejonne o is.

  Es egyszerre tudna keverni a tejbegrizt, telefonon egyeztetni az oltasi idopontot, es megmenteni a gyereket onmagatol :-)

 • 2009.01.24 16:00:07Temptation

  Cozumel: újra elolvastam amit írtam, így tényleg úgy jön ki, ahogy értetted.Szóval így lett volna jobb: szeretem hogy nem tutyi-mutyi.Mindent meg tud szerelni.

  Szóval a kettő nem függ össze egymással.A tutyi-mutyiságot arra értem, hogy az élet dolgaiban általában tehetetlen valaki, s folyamatos irányításra szorul, nincs önálló véleménye.

  Ettől függetlenül szeretem, hogy technikai dolgokban is ügyes, és nem kell mindenért szerelőt hívni.

  És szerencsére még jókat is tudunk beszélgetni sok mindenről.

 • 2009.01.24 17:22:14kriszi

  ...és tegyük hozzá, mindenki látott már olyan párokat, ahol a feleség igazi "házisárkány", hozzáillő "papucsférjjel", akit ide-oda tologat az asszony, és közben panaszkodik, hogy milyen tutyimutyi - a férj pedig megadóan tűri, hogy a haverok rötyögjenek rajta, hogy nem meri megmondani a frankót a zasszonynak. És: a pasi el lenne veszve a felesége tologatása nélkül, a nő pedig szintén csak tengne-lengne, ha nem lenne kit tologatni. Ugyanúgy kiegészítik egymást, mint egy "tipikus" pár az erős-gyakorlatias-versengő férjjel és a lágy-alkalmazkodó-érzékeny asszonykával. Csak éppen a házisárkány és a papucsférj sem éppen mai találmány...

 • 2009.01.24 20:23:52Temptation

  Egy könyveben olvastam, hogy a házasságban az egyik fél a tigris, másik a hús.Ebben a felállásban "lehet működni".Ha mindkét fél hús, az a langyos állóvíz, ha mindkettő tigris, akkor folyamatos villongás.Hát szerintem nálunk két tigris házasodott.De legalább nem unalmas:-)

 • 2009.01.26 10:58:15babó

  nemtom, én látok tigris-hús felállású párokat, ahol nagyon jól működik a rendszer (függetlenül attól, hogy milyen nemű az erősebb fél), de nekem nem jönne be.

  nálunk felváltva jönnek a szerepek, a szituációtól, képességektől, pillanatnyi állapottól függően. inkább a dinamikusan változó rendszerre szavazok :))

 • 2009.01.26 13:19:10Temptation

  Igen, ez jó rendszer.

 • 2009.01.27 10:20:14kriszi

  Babó, nálunk is valami ilyesmi a helyzet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta