SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: A január mondjon le!

2009. január 23., péntek 08:00

Utálom a januárt, a lehető legszomorúbb, legnehezebben múló, legüresebb és egyben a leghosszabb hónap. Túl vagyunk az ünnepeken, nincs már sehol csillogás, lekerülnek mindenhonnan a díszek, vége a varázslatos hangulatnak. Nincs a levegőben várakozás, csak megyünk előre és minden szürke. Az utcák, az ég, még az arcok is. A tavasz még messze van, harminc körül pedig csak hangyányit dob föl, hogy közeleg a farsang, sőt, egy újabb teljesítendő projektet látok csak benne.Több javaslatom is van a problémára. Szilveszterkor mindenki elfogyaszt valami altatót, ami egészen márciusig hat, akkor már érdemes magunkhoz térni és még a január elsejei másnapot is kihagytuk. Esetleg össznépi, bolygóközi hibernálást hajtunk végre, szintén december 31-én, a folyamat menete pedig ugyancsak márciusig tart, a finnyásabbak felengedhetnek áprilisban is. Az a megoldás is szóba jöhet, hogy egyszerűen kihúzzuk a naptárból a januárt, de ez csak félig jó, ugyanis továbbra is hideg lesz, és unalmasan ronda minden. Ezért felterjesztek egy plusz ünnep beiktatására javaslatot, ami januárban kezdődik, egy hétig tart és egy nagy fiesta az egész, tánccal, fényekkel, alkohollal és meztelen nőkkel. Lehet, hogy néhány kontinenssel odébb születtem, Rio lenne nekem való.Most azonban abból főzzünk, amink van, én ajánlom, ti menjetek. A végén pedig, hogy legyen a mai napnak is valami fénye, nézzétek meg az évszázad animációját a link alatt!

BUDAPEST
VAM Design Center
Gyermekkorunk játékai kerültek kiállításra január 20-tól a VAM Design Centerben a Legvidámabb barakk elnevezésű kiállításon, hiszen a Kelle Antal fémjelezte Játékanno szó szerint telepakolta a kiállítás egyik termét: a csipegető csibétől a kutyusos perselyen, a moncsicsin, az eredeti Gazdálkodj Okosan társasjátékon, az autós játékokon, Spejbl és Hurvinyek szép emlékű figuráin át a régi, mindnyájunk számára kedves játékmacikig majd' 150 játékot láthatnak a kiállításra ellátogatók. Ezek a játékok szüleink, sőt, nagyszüleink számára is igen sokat jelentenek, olyan nosztalgikus múltat idéznek meg, amelyekben még 3 forint 70 fillérért vehettünk egy teljes csomag marokkót. Játszani tehát jó, sőt, olyan játékokkal még jobb, ami mindenki számára rejteget valamilyen emléket, ami mindenkit megérint a családban: nagyit, tesót, aput-anyut.

Millenáris Fogadó
Szombaton, 16:00 órakor Makám koncert lesz, az előadás címe pedig: Kimegyek holnap az Állatkertbe. A műsor természetesen állatokról és az emberekről szó, s megpróbálja a városi gyerekekhez közel hozni a természetet. Belépő: Felnőtt jegy: 800,-; gyerek: 600,-; családi jegy: 2.000,-

International Buda Stage
Szombaton ismét Bombon Matinéra mehetünk 11:00 órára, ahol a Magyar Rádió Gyermekkórusa lesz az előadó, a műsor címe pedig: Artúr király. Okoska bérletet kisiskolások részére a helyszínen válthatunk, hogy korán elvessük a hangszerek szeretetének csíráját a gyerekben.

Budapest hegyvidéki XII. Kerületi Műv. Központ
A már jól ismert Maszkabál címmel Gryllus Vilmos családi koncertjén vehetünk részt vasárnap 10:30 órától. Még ezen a napon ismét jó programmal kedveskednek a látogatóknak a szervezők, lemezbemutató koncert lesz ugyanis a Kaláka Zenebolt koncertsorozatában, s ezúttal Sebő Ferenc új albumát mutatja be. A program alatt Lázár Ervin meséi zenei betétekkel is elhangzanak 16:00 órakor.

VIDÉK
Debrecen
A Józsai Közösségi Házban szombaton 10:00 órakor Megjött már az új esztendő címmel kézműves játszóház kerül megrendezésre.

Zalaegerszeg
A Keresztury Dezső ÁMK-ban szombaton, 18:00 órakor a Zabszalma együttes lemezbemutató koncertjét hallgathatjuk meg.

Győr
A Petőfi Művelődési Házban szombaton, 11:00 órakor a Katáng zenekar koncertezik, az Üveghegyen túl című előadásával. A jegyek elővételben 900,- helyszínen 1.200 forintba kerülnek.

Sopron
A Kolompos Színház és mulatság-"Újévköszöntő és a Csodaszarvas legenda" címmel szórakoztatja a közönséget vasárnap, 10:30 órakor.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Lehet, hogy a fent említett depresszióm abból is adódik, hogy régen voltam lazítani. A szilveszter ugyanis sokkal inkább egy protokolláris találkozó már, mint önfeledt buli, mindenkinek elmondani mi van a gyerekekkel, aztán lötyögni valami ezer éves számra, ehh. Hiányoznak a fesztiválok! Ahol sörrel a kezemben hallgatom a zenét, minden üvölt és meleg van, néha dumálunk, néha meg tombolunk. Szóval Kiscsillagra akarok menni, meg Balkán Fanatikra, utána Tankcsapdára. Mivel ez még messze van, szombaton beérem Péterfy Borival szombaton a Trafóban, 20:00 órakor. Végül pedig a beígért Shaun the Sheep videóval búcsúzom, gyerekkel, vagy anélkül, nagyon szórakoztató. Fanatikusoknak elárulom, rengeteg része van…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.23 08:12:31Subbantósdi

  Valóban, most jönnek a legjobban depire hangoló hetek, sajnos...bár már hamarabb világosodik reggel és délután is tovább marad világos...

  Remélem, vége lesz ennek a borult, esős időnek és inkább napos időnk lesz majd, bár hétvégén nem úgy néz ki, sajnos... :o(

  Mindenkinek szép, pihenéssel és jó programokkal teli hétvégét kívánok!

  Ja és a LOST rajongóknak egy tipp, szerdától újra indul a folytatás az USA-ban, már letölthető a két első epizód magyar felirattal a megfelelő internetes helyeken. :o)

  Nekünk ez lesz egy jó kis hétvégi, esti film-program, két este is. :o) • 2009.01.23 08:34:39gftamas

  Egyetértek, bár a február is csak egy hajszállal jobb. :)

 • 2009.01.23 08:49:41panka

  Na, ne már! A januárnak mindjárt vége, és különben is itt vannak az árleszállítások. Lehet ruhatárat frissíteni féláron, vagy legalább egy csini pizsamát beszerezni a women' secretből. A február meg úgy is rövid (az árleszállítások viszont fokozódnak). A fesztivál, na az már bajosabb, idén se megyek, mert terhes vagyok, pedig azelőtt minden évben kint voltam a Szigeten, most meg pont egy három hetesem lesz akkortájt, annyi bajom legyen :D.

  És még: uncsi estéken elő lehet keresni a gépben a hónapok/évek óta gyűlő digitális fotókat a gyerekről, és ki lehet válogatni azokat, amelyekből papírképet kell csináltatni. Nehogy már elkeseredjünk egy kis januáron.

 • 2009.01.23 08:55:51Win

  :)

  amennyiben a leárazásoknak és a fényképnézegetéseknek kellene feldobnia, most azonnal indulok a vasút felé:))))))))))) vagy inkább:((((((((((((((( vagy nem is tudom::):( :D TAVASZT IDE!!!!!!!!

 • 2009.01.23 09:16:52Macs25

  panka, igazad van, egy kis shopping akár percekre is feledteti a rossz időt.

  Win ne add fel, jövőre is lesz január.

 • 2009.01.23 09:23:33bohar

  win: veled érzek, de! jön a farsang, lehet a jelmezeket tervezgetni a gyereknek, sőt nálunk még szülinap is jön,

  mondjuk engem sem derít fel: Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!!!

 • 2009.01.23 09:25:16bohar

  ja és ha legalább rendes január lenne, rendes tél, jó hideggel ropogós fehér hóval, szikrázó napsütéssel, hogolyózással, szánkózással, hóemberépítéssel, forraltborozással, de ez a szürke, nedves, borus minden nap :(

 • 2009.01.23 09:35:17Yocoo

  Én attól vagyok depressziós, ha télen nincs hó és mínusz 5-10 fok, helyette lagymatag 0-3 fok meleg/hideg (a hőérzettől függően a megfelelő aláhúzandó) van.

  Nekem elég ha felmegyek a Bükkbe és gyönyörűnek látom a téli tájat, egyből jól érzem magam.

 • 2009.01.23 09:51:26panka

  Win: Hát tényleg van nekem ez a születési rendellenességem, a már-már gyengeelméjűségbe hajló hurráoptimizmus, nem könnyű vele együtt élni, higgyétek el, mindig kilógni... :). Nem tom, akkor egyél pudingot tejszínhabbal :))) (a gesztációs hülyülés nagyon hasznos dolog, ugye, boldogok a lelki szegények :D)

 • 2009.01.23 10:09:03Macs25

  Nem olvastad a tegnapi posztot, Win is fogyózik egy picit a szerkesztőséggel. Ez a depi oka. Egy jó kajálás mindent megold, de nem segít az úszógumikon.

 • 2009.01.23 10:18:17panka

  Ja, hát a fogyókúra témára momentán tényleg nem kapom fel a fejemet :)

 • 2009.01.23 10:24:26kriszi

  Hahó,

  akkor megosztom veletek az én januárűző tippjeimet:  1. Január közepén (egy nappal sem előbb!) ünnepélyesen leszereljük a karácsonyi dekort - hagyományosan a helyére állítjuk a fehér-csillagos mécsestartó lámpást. Már eleve egy fél hónappal tovább volt csillogás (és a karácsonyfát is szoktuk tartani minimum Vízkeresztig).  2. Azzal a lendülettel, amivel elpakoljuk a dekort, nekiállunk lomtalanítani az előző évet. Jóóó sok szürke délutánt-estét elfoglaló feladat, remek melegítő zenei aláfestés mellett. Közben mindig találunk kellékeket is a jelmezekhez. Ugyanis a lomtalanítás fontos része a ruhák átválogatása, amelynek keretében letúrjuk a padlásról az örökölt zsákokat, mert mindig van valami, amibe épp belenőttek.  3. Farsangi jelmet kellékezése. Nagyon béna vagyok, de optimista és kreatív. Tehát a fiamnak pl. idén sk Villám McQueen jelmeze lesz (megfelelő színekben átválogatott ruhák, némi filcrátéttel), a lányomnak pedig Kék Tündér (mázli, ehhez örököltünk ruhát, szárnyat meg potomért kaptam készen). Tavaly a boszijelmez teljesen saját kreáció volt, mindenki csodájára járt (és bitang jól állt az én szőke, borzas, huncut fejű lányomnak :) ).  4. Január 20.: Fábián és Sebestyén napja, a néphit szerint a fák-bokrok ezen a napon "felébrednek", és elkezdik szívni a nedveket a földből. Családi szertartásként ezen a napon tesszük be csírázni a babszemeket, minden családtagnak egyet-egyet. Mindennap legalább tíz perces program, hogy nézegetjük, és énekelünk neki, hogy biztosan felébredjen :)  5. Január utolsó hetében valamikor berablunk egy nagy csokor gallyat a kertből/utcáról/erdőből, és tavaszváró ünnepként szétrakjuk a lakásban. Mindennap cserélgetjük alattuk a vizet, és megnézzük, hogy alakulnak a rügyek. Amikor normális idő van, összevetjük a kertbeli növények állapotával.  6. Kirándulunk, amikor csak lehet. Hosszan, sokat. Termosz forró gyümölcsteával, lehelőverseny, erdőfigyelés. A zárt terű influs programoknál még ködben is jobb.  7. Sütődélután. Állati süteményeket hozunk össze - az alap egy sima kevert tészta, és mindenki azt tesz bele ízesítőnek, amit jónak lát :) Élmény hallgatni, amikor a kölkök megtárgyalják egymás között, illik-e az aszalt szilva a gumicukorhoz :))))))))  8. Koraesti pizsiparti. Nagyon korai fürdés, aztán összegyűéünk mind a szülői ágyon, ott fetrengünk és felváltva mesélünk. (Akkor is hasznos, ha a kis kehest kell nyugton tartani, mert közben remekül lehet gőzölni is.)  Izé, ennyi, nekünk bejön :)

 • 2009.01.23 10:25:09kriszi

  Ja igen, mindennap megnézzük, melyik pillanatban kezd sötétedni-világosodni. És boldogan konstatáljuk, hogy mennyit hosszabbodott a nap :)

 • 2009.01.23 10:43:01Vakmacska

  Kriszi ez nagyon jóóóóóó!

 • 2009.01.23 10:49:14Macs25

  Kriszi, köszi a tippeket. A rügyfigyelés és a pizsiparti már ma be lesz vetve. A kirándulás pedig márciusban.

 • 2009.01.23 10:55:43Subbantósdi

  Nekem depi-üző, hogy egy héten egy-két alkalommal legalább, mikor mindkét gyerekem alszik egyet (délelőtt) itt ülve a képernyő előtt, beteszem valamelyik kedvenc zenekaromat, fejhallgatóval persze, és miközben itt írogatok, olvasgatok és más oldalakt nézegetek, megy a jó zene!

 • 2009.01.23 11:32:07kriszi

  Mondjuk ehhez az is hasznos, hogy én kimondottan otthonülő alkat vagyok, és örömmel molyolok a kis napi szertartásokkal. Nekem depisebb lenne folyton ki-be rángatni a családot a tömegesebb programokra. A korcsolyázás még jó volt, de sajna már olvad, a műjégen pedig akkora tumultus van, hogy még engem is letaposnak, nemhogy a törpéket :(

 • 2009.01.23 11:41:25madz

  Imádom a januárt. Olyan kezdet-szaga van. Véget ért az év végi hajrá, az ajándékvadászat, a rokonok fogadása és látogatása, a villódzó-csillogó-zörgő-zenélő "karácsonyi" és "szilveszteri" fíling. Vége egy periódusnak, levehetjük a múlt év nyűgjeit, frusztrációit, a régi, összegyűrt, megkopott évet kicseréljük egy újra. A kedélyek lenyugodtak, jön a tabula rasa, amit még ezután lehet teleírni. Minden letisztult, sima és csendes. :)

 • 2009.01.23 11:50:09Magenta

  madz, én azért szeretem, mert akkor mindjárt tavasz.  Idén meg undorítóan-nyálasan boldog vagyok (meg tavaly is) és nem hat rám a téli depi. :)

 • 2009.01.23 11:55:42kriszi

  BébiBumm, nálunk nincs jégcsarnok :( Van egy darab műjégpálya, önjelölt gyorskorcsolya-bajnokokkal tele, akiktől még én is félek a nyugis kis megy, kanyarodik, megáll tudásommal (amit egyébként tényleg imádok).

 • 2009.01.23 14:31:38kriszi

  Okoska, mi ezt a dagonyázó időben való kirándulást úgy nevezzük itthon, hogy sárfyzunk :) (amikor a kölök fejbúbig sáros volt minden kertezés alkalmával, ráragadt a Sárfy :) )

 • 2009.01.23 17:27:49cozumel

  Ah, en az unnepi idoszak vegen mar alig varom a januart!

  Tok jo, vegreminden visszatert a normalis kerekvagasba!

  Ha mindig unnepi lenne a hangulat, az engem borzalmasan nyomasztana.  Nem beszelve, hogy decemberben volt 3!!!! nap, amikor a varos egyik konditerme sem volt nyitva.  Na az volt maga a tomeny depresszio :D

 • 2009.01.24 09:32:55lawbabe

  én nem utálom a januárt- a depresszió sokszor egyszerűen mozgáshiányból és abból fakad, hogy vki keveset van a friss levegőn. Én tiltakozó családomat beöltöztetem, korizni viszem, vagy egy órás sétára aparkba. Először tiltakoznak, de azután mindenki nagyon jól érzi magát!

 • 2009.01.25 17:34:10macskosz

  En novembertol marciusig legszivesebben valahol Thaifoldon toltenem az idot a palmafak arnyekaban hevereszve. A tel mondjon le!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta