SZÜLŐSÉG

A gyerekvállalás nem okoz szellemi leépülést

2009. január 23., péntek 10:00

Amerikai tudósok kétségbevonhatatlan bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy az ész nem vész el, csak átalakul (az anyagmegmaradás törvénye mintájára nevezzük ezt az észmegmaradás törvényének). Most az egyszer nem ér azzal vádolni őket, hogy már megint feltalálták a spanyolviaszt.Nem kell ugyanis messzire menni, elég beleolvasni például egy baba-mama blog hozzászólásaiba, és rögtön kiderül, hogy sokan igenis a szellemi leépüléssel azonosítják már a terhesség időszakát is, nem is beszélve a pelenkák, építőkockák és játszóterek háromszögében töltött évekről. Most viszont feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy nem állja meg a helyét a jellemző módon leginkább a gyesről visszatérő anyák munkahelyi főnökei körében népszerű vélekedés, sőt...A kutatások azt igazolták, hogy igaz ugyan, hogy a terhesség során kissé tompul az emlékezet, ezt azonban azzal magyarázzák, hogy a gyermekvárás időszakában olyan jelentős átalakulások mennek végbe az agy szerkezetében és működésében, melyek mind azt szolgálják, hogy a leendő édesanya képessé váljon az anyasággal kapcsolatos megváltozott feladatai ellátására. Különösen jó hír, hogy az ilyenkor bekövetkező változások kedvező hatása nem korlátozódik a gyermeknevelés időszakára, ugyanis egyre több adat gyűlik össze arra vonatkozóan, hogy ezek az élet későbbi szakaszában is védelmet nyújtanak az idegrendszer elfajulásos betegségeivel szemben, és az anyák mentális egészsége hosszú távon is meghaladja a gyermektelenekét.

Majomkísérletekben azt tapasztalták, hogy a kölyköket gondozó állatok a különböző élethelyzetekben bátrabban viselkedtek, és ötször gyorsabban megtalálták az élelmet, mint a „gyermektelen” nőstények. A kutatás vezetője hangsúlyozza, hogy ez esetben az állatkísérletes adatok szinte egy az egyben átvihetők az emberekre is, hiszen az állatok és az emberek esetében is ugyanazok az agyi területek felelősek az anyasággal kapcsolatos funkciók szabályozásáért.

Az agy szerkezetének vizsgálata fényt derített az agyi funkciók javulása mögött álló morfológiai változásokra is: az anyaállatokban nagyobbak voltak és több idegi kapcsolatot tartalmaztak az utódgondozáshoz szükséges feladatok irányításáért felelős agyi területek, sőt olyan újonnan képződött idegsejtcsoportokat is sikerült kimutatni, melyek kifejezetten az anyaságra való átállással voltak kapcsolatba hozhatók.

Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy a kutatás vezetője – aki mellesleg férfi, és főnökként talán hoz vagy hozott már személyi döntéseket is életében – milyen alaphipotézissel fogott a kutatásokhoz: vajon eredetileg igazolni vagy cáfolni akarta-e, hogy az anyaság nem egyenlő a reménytelen elbutulással és szellemi hanyatlással. Igazából mindegy is. A lényeg: az ész nem vész el, csak átalakul… és ez az édesanyákra is igaz, sőt leginkább rájuk igaz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.23 11:48:14Magenta

  Milcsi, mindenki magából indul ki!  Amúgy már vártam az ilyen okos beszólásokat.

 • 2009.01.23 11:48:35kriszi

  MILCSI, ezt pontosítsd, kérlek. A hat év otthonlét (közben civil munka, tanulás, doktori, kutatás, vállalkozás indítása) alatt beszűkült szellememmel nem értem, mire célzol :)

 • 2009.01.23 11:54:05keszianita

  valamikor még a terhességem elején olvastam, hogy "az egyik legkreatívabb embertípus a kisgyermekes anya". hát igen, ezt egy kétévessel a háztartásunkban meg tudom erősíteni.

  ... valamit akartam még, vajon mit is? ;)

 • 2009.01.23 11:55:56madz

  akkor még van remény arra, hogy elolvasok néhány könyvet, és egyszer majd befejezzem a phd-met, juhéj!

  amúgy lehet, hogy MILCSI provokálni jött ide, de van abban valami, amit mond. ez a beszűkülés teljesen ott van. de nem biztos, hogy ez gond, már amennyiben a dolog ideiglenes.

 • 2009.01.23 12:09:51ruju

  A beszűkülés - már ha annak lehet nevezni - biztosan ugyanazokból az ösztönökből adódik, amitől jobbak lesznek a reflexek és hamarabb találunk kaját, stb... Logikusan végiggondolva nyilván beszűkülsz abban az értelemben, hogy a szüléstől számítva már minden érzékszerved a gyerek körül ólálkodik éjjel nappal, és a külvilági ingereket sokkal jobban átszűröd, mert azért még a megnövekedett agykapacitás sem a végtelennel egyenlő, és a külvilág ingerei közül nyilván a gyerekkel kapcsolatosak fognak prioritást élvezni (tyhű de szép). Nekem konkrétan majd' 5 évbe tellett, hogy ne menjek be éjszaka legalább egyszer (már lefekvés után), hogy lélegzik-e.  Mindemellett simán ellátom a napi teendőket, munkával, háztartással, stb.

 • 2009.01.23 12:24:41garcia

  beszűkülést okoz. Ha nincs mellette más tevékenység, akkor ingerszegény a környezet.

  Illetve az ingerek erősek:), de csak egy oldalról (család)

 • 2009.01.23 12:32:27Nilüfer

  Mit kell beszűkülés alatt érteni??Szerintem a legtöbben sokkal nyitottabbak lettünk..nem??  Tompul az emlékezet?? bakker, jól is méznénk ki, szerencsétlen gyereknek netalán elfelejt valaki enni adni, vagy mi??  Ez, már tisztesség ne essék, így, ahogy van , butaság:)  Éppen hogy egyre több dologra kell figyelni, tehát a kisgyerekes képes fél kézzel rántást kavarni, másikkal török basát rajzolni, miközben hallgatja a rádiót:)Én így emlékszem:DD  Madz, én annyit soha nem olvastam, mint mikor a gyerekekkel otthon voltam:) Igaz, akkor még nem volt net:DDDDDDDDD Úgyhogy van remény:)

 • 2009.01.23 12:34:52Brumibaby

  Hát én pl. leépültem.  Aztán visszamentem dolgozni, és minden kollégám íróasztaláról lázas igyekezettel távolítottam el a gemkapcsokat meg egyéb szúrós és veszélyes tárgyakat, az egyikre meg egyszer ebéd közben rászóltam, hogy ha nem ül közelebb az asztalhoz, le fogja enni magát. • 2009.01.23 12:34:56Nilüfer

  ha valaki a gyerektől beszűkül, vagy szellemileg leépül, az szerintem gyerek nélkül is...

 • 2009.01.23 12:35:48Nilüfer

  Brumi..dehogy:DD Éppenséggel sokkal éberebb lettél:DD

 • 2009.01.23 12:37:27Nilüfer

  Mégezsre: Brumi, nem beszűkültél, éberebb lettél:DDD

 • 2009.01.23 12:39:22Magenta

  Brumi: :)))))))))))) • 2009.01.23 12:49:25bobita

  Huhhh, szeretem a postjaidat, mert mindig érdekes témákat hozol és érthetően szabatosan összefoglalod a tudományos cikkeket. Csak a hivatkozást hiányolom a végéről, hogy tudjuk az eredetit ki és hol követtel el, ha esetleg valaki eredetiben is elolvasná.

 • 2009.01.23 13:02:29nyuszómuszó

  hihi, hát nem tudom, én leépülök, ez van:D

 • 2009.01.23 13:08:49Brumibaby

  Azért két éve még sokkal önkritikusabbak voltak a kommentezők:  velvet.hu/poronty/2006/11/23/szopas_vagy_szopizas#more18154  Vagy az akkori tapasztalatokból okultunk, és MI MAIAK már nem épülünk le.  Különösen ajánlom Rézibaba hsz.-ét a figyelmetekbe (2006.11.23.110.30:33), ezen halálra bírom magam röhögni ma is. • 2009.01.23 13:11:17huhhh

  Bobita, bocsánat, tényleg lemaradt a forrás, pedig mindig ügyelni szoktam rá, hogy benne legyen a posztban. Ráadásul pont ezt a posztot már jó régen, még novemberben írtam, úgyhogy már a kedvencek között sincs benne a gépemben az eredeti forrás.

  A kutatásról egy előadáson számoltak be az amerikai Society of Neuroscience novemberi kongresszusán, és egy olyan összeállításban olvastam róla, ami kongresszus legérdekesebb témáiból adott válogatást. Ennél fogva most hirtelen linket sem tudok neked adni arról, hol jelentek meg nyomtatásban az elhangzott előadások összefoglalói, pedig azóta biztosan megjelentek, de ha bolyongsz egy kicsit a nevezett társaság honlapján (www.sfn.org), akkor valahol biztosan rábukkansz.

 • 2009.01.23 13:12:19AncsiPancsi

  nyuszómuszó  Basszus én is. :D  Ha veszek egy könyvet a kezembe a gyerek egyből kiszedi. :D

  Mit csináljak szívja magába a tudást ,mint a szivacs.

  Anya meg had épülgessen lefele. • 2009.01.23 13:50:57mpbm

  2 észrevétel,

  az egyik, hogy én mondjuk 30 százalékkal kevesebbet alszom most, mint a 2. lányom elött. Amikor megszületett, akkor kb egy évig átlagban 60 százalékkal aludtam kevesebbet. Abban biztos vagyok, hogy ez nem tett jót a szellemi épségemnek.

  Viszont megfigyeltem akkor, hogy be vagyok pörögve, nem tudom, mitől volt, sok volt a dolog a két gyerekkel, vagy nem tudom, de elmentem mondjuk boltba, és úgy tűnt, mintha mindenki mindent baromi lassan csinált volna... Erre az érzésre annyira emlékszem, pedig bizony'Isten nem szívtam... mármint természetesen füvet.

 • 2009.01.23 13:56:38kerekbilincs

  brumibaby: ezen 5 percig röhögtem :D

 • 2009.01.23 15:22:30Vicuska

  Na most biztosítok saját magamon egy óriási támadási felületet, de leírom, ami nekem erről azonnal eszembejutott. A leépülés erős szó, és nem is hiszem, hogy igaz, a beszűkülés már annál közelebb áll (számomra) a valósághoz... Olyan barátnőimel, akikkel korábban vérre menő vitát folytattunk éjszakába nyúlóan politikáról, gazdaságról, kutatási eredményekről, joghézagokról, ma nem lehet eltölteni egy értelmes fél órát. Semmi másról nincs szó, csak hogy mennyit kakil a pici, meg mennyit szopik, meg hány kiló, meg hogy alszik és hasonló. Persze biztos vannak kivételek, ti, akik itt kommenteltek már ebből is jól láthatóan kilógtok, de igazából tényleg valós problémának érzem, hogy a kismamák és akik kisgyermekesek a szellemi életüket és kapacitásukat abszolute elhanyagolják. Értem én, hogy egy gyerek fontosabb, mint Obama beiktatási beszéde, vagy a világ jelenlegi helyzetére gyakorolt hatása, de azért mégis. Több diplomás értelmes nőknek szerintem egy keveset erre is adni kéne. Főleg ha egy olyan valakivel ülnek le beszélgetni, akinek nincs gyereke, és még mindig abban a világban él, dolgozik és mozog, ahol együtt voltak valamikor... Utálom hogy értelmes mondatok helyett gügyögnek, vagy cuki-muki szavakat használnak mindenre. Nem irígy vagyok, csak egyszerűen nem akarok én is ilyen szemellenzős életet, ha lesz gyerekem. Kitölti az életüket, megértem, de azért legalább ritkán kellene, hogy teret engedjenek némi-nemű kultúrának, vagy alapműveltségnek, esetleg szakmájukhoz kapcsolódó ismeretek beszivárgásának.

 • 2009.01.23 15:32:38Vicuska

  Ja, és még azt akartam hozzátenni, hogy nem baj, ha nincs más témája, és az ő élete így teljes, de akkor menjen hasonló kismamákkal vagy kisgyerekesekkel közös programra és ne velm, akit ez ha nem is hagy tejességgel hidegen, de nem érdekel különösebben. Persze, osszon meg velem dolgokat, hogy jön a foga, meg imádom a gyerekeket, édesek aranyosak, de nem érdekel, hogy mi van a tejmirigyével, meg hányszor kakil a gyerek egy nap, és hogy ez jó-e vagy rossz. A részleteket ossza meg azokkal, akik tanácsot tudnak neki adni, vagy érdekli őket a téma, mert átélték, vagy nagy valószínűséggel a közeljövőben át fogják élni...

 • 2009.01.23 15:36:15Asmtrong429

  A GYES és szülés ugye más. Aki szül, nem butul el. Aki semmittevéssel tölt otthon éveket - legyen az oka akár GYES, akár más - az elbutul. Az agyat, akár a testet edzeni kell - kihívást jelentő feladatokkal.

 • 2009.01.23 15:55:31emzéperiksz

  A munkaadóknak nem, vagy nem csak az a baja, hogy elbutul a nő a gyes alatt, hanem az is, hogy kihagy 3-5-8 évet, nem fejlődött, és ugyanoda visszavenni már nem lehet, mert elszállt fölötte az idő. Plusz: folyton óvodába szaladgál a gyerekért, meg táppénzre a beteg gyerekkel, nem éppen a munka hőse.  A kisgyermekes nők sajnos ilyenek. A kisgyermekes férfiak sokkal rugalmasabbak ezen a téren. Nem lébecolnak otthon éveken át, nem szaladgálnak óvodába, táppénzre.  Talán ha megcsinálnák a családok a kétszülős modellt, amelyben az apák is otthon maradnak pár hónapig a gyerekkel, és segítik a nőt visszatérni a munkába pl. azzal, hogy viszik a gyereket óvodába, mennek vele táppénzre, nem néznének olyan rondán a munkaadók a kisgyerekes nőkre. Mert nincs ám sehol előírva, hogy csak a nők nevelhetnek gyereket.

 • 2009.01.23 15:56:41Vicuska

  Asmtrong429: Ezzel egyetértek, a baj, hogy ez a hozzáállás az általános...

 • 2009.01.23 16:00:20Heatherette

  egy nő nem leépül, csak szétszórt lesz

  az viszont igaz

 • 2009.01.23 16:00:32Kipikopi

  Vicuska: szerintem jo, hogy leirtad mit gondolsz. Valoban, egy csomo dolog, amin kiakadtam gyerekvallalas elott, ma mar termeszetes dolog, s nekem is gyakran emlekeztetnem kell magam, hogy nem biztos, hogy a reszletek mindenkit erdekelnek.  Neked meg szinten erdemes tudni, hogy a hormonalis valtozasok, a gyerekvallalas tenyleg megvaltoztatjak az embert es a prioritasokat.  Engem peldaul ugyanugy lekot Obama beiktatasa, mint Teged, de ha a gyerek sir, vagy kakis a pelenkaja, akkor Obama var, en meg majd megnezem kesobb az interneten, hogy mit mondott.

 • 2009.01.23 16:06:54baudolinA

  Heatherette,

  esküszöm, hogy nem kötekedésből szólítalak meg megint. :)

  De egy kisgyerek nagyon be tudja osztani a napjaidat. És ha szétszórt vagy, akkor cseszheted a napirendet, ami elég fontos egy kicsinél. Én csak pesztráltam gyerekeket (igaz, hogy sokáig), de magamon is megfigyeltem már egy hét után, hogy sokkal összeszedettebb vagyok, igyekszem tartani magam a programhoz, jól beosztani az időmet stb.

 • 2009.01.23 16:07:55Vicuska

  Te legalább megnézed, ha később is, és nem ásod magad a kakis pelenkák alá...

 • 2009.01.23 16:10:08Heatherette

  más, ha otthon vagy, és más, ha bent a munkahelyeden, ahol szintén csak az otthonra tudsz gondolni. odahaza összeszedett vagy, viszont amint nincs veled a gyerek, csakis rajta jár az eszed. ez pedig szétszórtságot eredményez.

 • 2009.01.23 16:24:33baudolinA

  Ezt pontosan honnan tudod? Táncsak nem vagy kismama, aki most éppen dolgozik? :)

 • 2009.01.23 17:36:06evet

  Nekem a munkámban nagyon jót tett a gyerekkel töltött idő. Először is nagyon motivált voltam, bizsergetett már a munkavágy az otthon töltött évek után. Sokkal türelmesebb és empatikusabb lettem. Lett egy csomó ötletem, amiket meg is valósítottam. A pasimmal már az elején megegyeztünk, hogy felváltva megyünk táppénzre, ha beteg a gyerek, így nem mindig csak én szívtam. Az óvodában is elég hamar megszokták, hogy az én gyerekem az utolsók között megy haza, bár ebből eleinte voltak súrlódások. És szétszórt se voltam, de ez alkati kérdés inkább, gyerek előtt és gyerek után is képes voltam arra koncentrálni, amit éppen csinálok, cserébe amint kitettem a lábam a kapun, nem foglalkoztam a munkával. Valamit valamiért.

 • 2009.01.23 17:57:11Kipikopi

  huhhh: kerlek ird meg (a jegyzeteid alapjan, ha az eredeti forrast mar kitorolted), hogy a 'gyerekvallalasi' ido alatt mit ertenek a hivatkozott amerikai kutatok. Az USA-ban ugyanis a GYES' maximum 3-4 honap, de inkabb kevesebb, mig magyar viszonylatban 2-3 evrol beszelunk. Koszonom.

 • 2009.01.23 18:05:13cozumel

  Nem fenyezem magam, hogy mi mindent vittem veghez a gyerekvallalas ota, mert szereny vagyok.

  De attol gorcsot kapnek, ha a gyerek idehozna a gep melle a festekkeszletet :D

 • 2009.01.23 18:11:45huhhh

  Kipikopi, nem egészen értem a kérdésedet. Az eredeti cikkben nem szerepel "gyerekvállalási idő", "csak" annyi, hogy maga a terhesség és a szülés milyen (kedvező) változásokat hoz az agy szerkezetében, aminek külső megnyilvánulását az állatok viselkedésében is megfigyelték, és azt mondják, hogy mivel embernél is hasonlóak az ezzel kapcsolatos agyi területek, ezért a megfigyeléseik nagy valószínűséggel embereknél is igazak. Vagyis röviden azt igazolták, hogy nemhogy nem romlik a helyzet egy gyerekes anyánál agyilag, hanem még javul is, méghozzá hosszú távon.

 • 2009.01.23 19:58:54mamma nervosa

  betompul, leépül, beszűkül. (hülyeségfrizurát hord, megereszkedik a melle, asszonyos lesz a tekintete, megnő a lába gyerekenként egy számot.)  de tényleg

 • 2009.01.23 21:46:38Kipikopi

  huhhh:

  Koszonom a valaszt. A gyerekvallalas a cikk cimeben szerepel. Arra voltam kivancsi, hogy a felmerest milyen tipusu edesanyakkal vegeztek: akik 3-4 honapon belul mentek vissza dolgozni, vagy akik hosszabb ideig voltak otthon. Vagyis azt szerettem volna tudni, hogy az otthon maradas hosszanak volt-e relevanciaja. Bar a valaszodbol ugy tunik, hogy a felmeres inkabb csak a terhesseg-szulesre vonatkozik. Nem tudom, jol ertettem-e.  Amugy nagyon erdekes a cikk, koszonom szepen (ezzel kellett volna kezdenem :-)

 • 2009.01.23 22:30:55cidre

  Mamma nervosa, te mennyi időt töltöttél otthon, hogy a beszűkülésről csak a frizurád és a melled megereszkedése jut eszedbe? A lábad növéséről ne is beszéljünk.

 • 2009.01.24 07:49:04Brumibaby

  Na, attól függ, honnan nézzük.  Ha otthon vagy 2-3-6 évig, akkor valószínűleg, akármennyire igyekszel, átmenetileg változik a szókincsed, keresed a szavakat, egész egyszerűen azért, mert az aktuális aktív szókincsedben időlegesen átveszi a "komparatív előny", az "expektancia", a "jogalap nélküli gazdagodás", a "kommunikációs deficit", stb. helyét az, hogy "nézzük, mi van a pelusban", meg nahát, mindent bepapizott az én cicavirágbabócám", és "jaj de ügyesen beletaláltunk a bilikébe!"  Ez azok számára tűnik leépülésnek, akik a munka világából nézik. Én viszont, aki már hat éve újra dolgozom, teljesen leépültnek számítok a hordozókendők, a babakocsik, a kókuszmatracos ágyak, a légzésfigyelők, a mellszívók, melltartóbetétek, szülés közbeni érzéstelenítési technikák világában, mert fogalmam sincs, melyek az aktuális trendek. Azt se tudom, miről beszéltek egy-egy ilyen posztban, felőlem lehetne agysebészet is kínaiul.  Akkior most le vagyok épülve, ugye ?  De hogy lehet, hogy senki sem kéri ezt tőlem számon?

 • 2009.01.24 08:58:49mamma nervosa

  bocs cidre, nem tudtam, hogy csak véresen komolyan lehet hozzászólni a témához. de ha a viccmentes véleményem érdekel, tessék:  a kismamák jelentős része elviselhetetlenül beszűkültté válik. nem akar, egy idő után nem is tud másról beszélni, mint a gyerek és az azt körülvevő logisztika. rendszeresen téma még a közös ismerős kismamák anyai minőségének versengő leszólása, hogy egy egy találkozás végén azzal állhasson fel az asztaltól, hogy tulkép. ő ienis igencsak jó anya. nagy ritkán szóba jön még a nem létező szex is, de leginkább az olcsó és ortopédiailag megfelelő gyerekcipők lelőhelyei. ez pedig az évek alatt beszűkíti az ember gondolkodását,

  tökéletesen bizonyítja ezt az is, hogy a porontyon rendre "kard ki kard" lesz egy egy beszélgetés vége, mert sokan SZEMÉLYES ügynek vesznek minden kommentet, mintha ez lenne az egyetlen tér az életükben ahol számukra bármi jelentős történne, már a gyerekszobán kívül.

 • 2009.01.24 09:09:44huhhh

  "Bar a valaszodbol ugy tunik, hogy a felmeres inkabb csak a terhesseg-szulesre vonatkozik. Nem tudom, jol ertettem-e."  Kipikopi, ühüm, tökéletesen értetted. :)) Az összehasonlítás alapja pusztán az volt, hogy van gyerek vagy nincs gyerek. :))  Bocsi, tényleg nem vettem észre a poszt címében a "gyerekvállalás" szót. Mentségemre szóljon, hogy a címet nem én adtam a posztnak. De tuljadonképpen a "gyerekvállalás" is azt jelenti, hogy "vállalom", hogy a nincsgyerekem állapotból vangyerekem állapotba megyek át.

 • 2009.01.24 15:43:31kriszi

  Mamma nervosa, nem, a kard ki kard azt bizonyítja, hogy egy olyan időszakról, ami az embernek fontos, és amit teljesítményekben gazdag életszakasznak él meg, beszűkülésként és leépülésként nyilatkozik egy kívülálló. Ez pedig sértő, akárhogy is nézed. Ha azt mondják rád - mondjuk, vagy bárkira -, miután három kemény évet lehúztál egy multinál, hogy aaaa, persze hogy nulla vagy szakmailag, a multis dolgozók mind leépülnek, elfelszínesednek, beszűkülnek, csak a céges agymosás, a bónusz meg a profit, esetleg a csapatépítő tréningek, és nincs is más beszédtémájuk, akkor ugye nem örülnél? Ugye hozzátennéd a véleményedet?  H, maradjunk újra annyiban, van, aki szétszórt a munkahelyén, és van, aki nem. SOHA nem voltam ilyen összeszedett munkaerő, mint amióta gyerekem van. Munka közben pedig akkor és csak akkor van családom, ha telefont kapok, hogy valami gáz van. Ez pedig, már bocs, de több mint természetes.

 • 2009.01.24 15:44:38kriszi

  bárkire

 • 2009.01.24 16:09:30zolnaid

  mamma nervosa, akkor most imádkozom hogy a hétfői szigorlatomon ne csak a gyerekemről tudjak beszélni :DDDD

  (persze azért még ez is előfordulhat :))) )

 • 2009.01.24 16:35:06Kipikopi

  huhhh: koszonom, minden tiszta. Elmondtam este a ferjemnek is ezeket a kutatasi eredmenyeket, nagy sikert arattam vele... :-)

 • 2009.01.24 16:39:23Kipikopi

  vele-> veluk...

 • 2009.01.24 17:08:05cozumel

  Mamma nervosa  tudod fennall az is, amit Te irsz.  Csakhogy kevered a szezont a fazonnal.

  Nem beszukulesrol van szo, hanem a hangsuly athelyezodeserol.  Amikor a csecsemo megszuletik, es masfel orakat uvolt, mire egy fingot vegre kicsalogatsz belole, akkor eppen ez a legnagyobb problemam.

  Errol fogok beszelni az orvossal/vedonovel/masik anyukakkal/ferjemmel.  Egy kis idore immmunis leszek a vilag egyeb szenvedeseit latva, mert az enyem, a gyerekeme, sokkal nagyobb problema AKTUALISAN, mint a kozel-keleti helyzet.  Amikor 2-3 orakat alszom az elso fel evben, akkor baszottul be se kapcsolom a tevet, es fel sem fogja az agyam, hogy mirol ir a HVG.  Idovel ezek a dolgok oldodnak, minden visszater a rendes kerekvagasba, ahogy no a gyerek, ahogy onallosodik, ahogy valik le anyarol....

  Aki meg ezek utan sem kepes masrol beszelni, csak a gyerekrol, az a gyerek elotti idoben sem volt egy tarsalgasi gyongyszem....smink/manikur/taska temakorben talan jol nyomta.

 • 2009.01.25 20:47:51tris

  "és ötször gyorsabban megtalálták az élelmet, mint a „gyermektelen” nőstények."  Ez igaz lehet. Egy évnyi gyes után 12 kilóval voltam több a versenysúlyomnál :-)  LOL

 • 2009.01.25 21:03:42cozumel

  Tris

  :D:D:D

 • 2009.01.25 22:38:33manka78

  "más, ha otthon vagy, és más, ha bent a munkahelyeden, ahol szintén csak az otthonra tudsz gondolni. odahaza összeszedett vagy, viszont amint nincs veled a gyerek, csakis rajta jár az eszed. ez pedig szétszórtságot eredményez."

  Nálam ez sokszor fordítva van. Végre emberek között lehetek, felnőtt témáról beszélgethetek. Én ezért sem tudok "otthon ülni" 3 évig. Így, hogy saját magam munkáltatója vagyok, az egyik jó dolog, hogy mozgásban vagyok. Jövök-megyek-intézkedek. Ilyenkor még azt is megengedem magamnak, hogy ne a gyerekek járjanak a fejemben. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy tudjam, hogy tuti jó helyen vannak.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta