SZÜLŐSÉG

Minden második ausztrál kismama piál

2009. január 22., csütörtök 08:00

Az ausztrál terhes nők fele fogyaszt alkoholt terhessége idején, sőt néhányan bevallották, hogy még a szülés előtti hónapokban sem tartottak mértéket. Az ivásra hajlamosak pedig általában a dohányzásról sem tudtak lemondani áldott állapotban - olvasható egy 4700 nyugat-ausztráliai anyát vizsgáló tanulmányban, amely szerint a káros szenvedélyek miatt bizonyíthatóan nő a koraszülések száma."Kutatásunk szerint azok a terhes nők, akik hetente hatnál többször alkalmanként egy-két italnál többet isznak, növelik a koraszülés kockázatát" - mondta el Colleen O'Leary, a nyugat-ausztráliai Telethon Gyermekegészségügyi Kutatóintézet munkatársa. Ez a veszély akkor is fennáll, ha a várandós a második trimesztertől kezdve felhagy az alkoholfogyasztással - tette hozzá O'Leary. A tanulmány megállapította, hogy az idő előtti szülések kockázata a nagyivóknál a legmagasabb, míg a babák alacsony születési súlyáért inkább a dohányzás okolható, mint az alkohol. A kutatás vezetője ezért a terhesség teljes időtartama alatt teljes absztinenciát javasol, számol be a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.22 08:14:08Subbantósdi

  Akkor ez gondolatában kicsit kapcsolódik Panzej e heti szösszenetéhez.:o)

  A hír nagyon elkeserítő, ezen is látszik, hogy nem az anyagi helyzet vagy egy relatíve gazdagabb társadalom a kulcs az egészségesebb életmódra, terhesség alatt sem.

  Én is azt javallom, hogy nem igyunk terhesség alatt lehetőleg semennyi alkoholt. Ha még sem megy ez, akkor legalább alacsony alkoholtartalmú italt és azt sem a kritikus első trimeszterben.

 • 2009.01.22 08:45:29Starlark

  jajj már megint jön hogy milyen szemét anya az aki megiszik a terhesség alatt akár csak 1 deci rosét is...  csak most koraszüléssel fenyegetik és nem magzati alkohol szindrómával.

 • 2009.01.22 08:45:36maydayray

  Mi az hogy nem megy a nemivás? Akkor ne vállaljon gyereket b*ssza meg! Alkesznek jobb is, ha nincs gyereke!

 • 2009.01.22 08:48:34Yakamoz

  "...akik hetente hatnál többször alkalmanként egy-két italnál többet isznak, növelik a koraszülés kockázatát" - azért ez rengeteg pia... Ennyit még nem terhesen sem ittam!

  Amúgy engem a terhesség nagyon laállított az alkoholfogyasztásról. Kb összesen ittam hatszor alkoholt a terhesség alatt. Elég más ez az állapot amúgy is, nincs szükség tudatmódosításra. :)

 • 2009.01.22 09:11:31Chelly2

  Az első terhességem alatt néha megittam egy pohár sört -nyáron nagyon jól esett a melegben-, de ez nem volt mindennapos. Kb hetente egyszer. Most a szagától is rosszul vagyok... Az igazság az, hogy amióta az elsőt vártam annyira elszoktam az alkoholfogyasztástól, hogy ha néha ittam vmit már éreztem is magamon. A párom azon röhögött, hogy nyáron a heti bevásárlások alkalmával mindig betettem egy 0,3as sört magamnak, de azt is kétszerre ittam meg.

  Nem tudom megérteni azokat, akik RENDSZERESEN isznak, dohányoznak, drogoznak ilyenkor.  Amikor olvastam mi történt szegény Dodóóval eszembe jutott egy csaj, aki ennyi időre szülte meg a gyerekét. Szerencséjére a gyerek él és virul, úgymond semmi baja... Viszont a kedves anyuka egyfolytában piált -többnyire rövidet-, drogozott, cigizett a terhessége alatt, utána... A pici életéért küzdöttek az orvosok és volt, hogy be se mentek megnézni mi van vele, úgy telefonáltak nekik a klinikáról. Persze ez a történet (mármint, hogy ilyen pici baba megmaradt) nem jelent meg a sajtóban, mert a szülők nem engedték meg...

 • 2009.01.22 09:53:44fatál natál

  Még ha csak a koraszülés lenne az egyetlen probléma ilyenkor!!!

 • 2009.01.22 10:50:20baudolinA

  Starlark,

  egy deci rosé és a "heti hatnál többszöri alkalom" azért kicsit más. Ha a minimumot vesszük, akkor legyen mondjuk napi egy fél liter sör, vagy 2 dl bor. Ez azért sok, nem?

 • 2009.01.22 11:03:44Starlark

  Baud: Az sok tényleg...

  Csak nem rég volt egy hasonló post ott a commentek nagy része már azt is le szemétanyázta aki csak rágondolt az alkohol bármely formájára a terhesség alatt.

 • 2009.01.22 11:07:27baudolinA

  A magzati alkohol szindrómás poszt a német anyákról? Arra emlékszem. :)

 • 2009.01.22 11:15:14Subbantósdi

  Mindenképp felelőtlenség bármilyen szenvedélynek hódolni szerintem terhesség alatt, ami alkohollal, drogokkal és dohányzással kapcsolatos, mert annyi bizonyíték van már rá, hogy ezek komolyan tudnak ártani a gyerekeknek.

  Az a baj, hogy az emberek, kismamák egy része csak abból tanul, okul, vagy figyel fel, ha valakivel a környezetében történik valami baj a babájával vagy ha lát olyan filmet, vagy újságcikket olvas vagy képet lát valahol, ahol ilyen szerencsétlenül járt babákról lehet olvasni...ha csak úgy mondja Nekik valaki, ha mondja egyáltalán, nem tudom, hogy ott kint milyenek a nődokik és a védőnők, ha vannak, egyáltalán, hogy ez és az káros, mert ilyen és olyan baja lehet a babának, az nem jut el az agyukhoz.

  Vagy azt gondolják, Ők úgyis kivételek...na ez a legnagyobb önbecsapások egyike...

 • 2009.01.22 11:24:23kapuka

  Amikor kismama voltam, 1 hetet kórházban tartózkodtam, infúziót kaptam, mert sokat hánytam. A kórteremben volt 2 anyuka, az egyik frissen szült, a másik mindenórás, akik rendszeresen "kilógtak" bagózni. Már akkor sem értettem meg, hogy nem lehet félretenni, legalább erre az időre. Bár én talán könnyen beszélek, sosem dohányoztam, és az egész terhességem alatt nem ittam alkoholt sem, csak egyetlen egyszer, mikor még nem tudtam. De az is kb. fél pohárnyi pezsgő volt.

  Aztán az ők gyerekeik mégis egészségesek...

 • 2009.01.22 11:38:08ruju

  Elnézést, de azt azét nem hihetjük, hogy minden második ausztrál kismama heti hatnál több alkalommal iszik alkoholt, ugye????!!!!  Lerágott csont, az egész téma. De jót lehet veszekedni rajta.

 • 2009.01.22 11:45:34másutt

  "Aztán az ők gyerekeik mégis egészségesek..."

  ezt te honnan tudod?

  ha azok a gyerekek 6 evesen asztmasok lesznek, vagy 40 eves korukban mellrakot kapnak, vagy 50 evesen infarktust, az te nem fogod olvasni az ujsagban.

  miert? mert az olyan gyakori!

 • 2009.01.22 11:48:40Yakamoz

  "Az ausztrál terhes nők fele fogyaszt alkoholt terhessége idején, sőt néhányan bevallották, hogy még a szülés előtti hónapokban sem tartottak mértéket."

  Azt hiszem, hogy ezt a mondatot sokféleképp lehet értelmezni...

  Én is ittam néhányszor 1-1 deci bort a terhesség alatt, ezek szerint én is alkoholfogyasztó kismama vagyok!

 • 2009.01.22 11:48:56kapuka

  Másutt,  hát lehet. Csak az enyém meg betegen is született.  Mondjuk ha tudnám, hogy nem tettem meg mindent annak érdekében, hogy egészséges legyen, akkor talán bele is bolondultam volna.

 • 2009.01.22 11:55:06másutt

  kapuka, a Te lelked tiszta.

  nagyon sok ember meg, akinek koraszulott, beteg, vagy asztmas a gyereke, es ezt egy szenvedelybetegsege okozta, ugy tud kesobb ezzel elni, hogy

  1. elharitja a felelosseget, hiszen "veletlen egybeeses."

  2. mast hibaztat, pl a szemet orvost, vagy a kornyezetszennyezest. istent, aki beteg gyereket adott neki.

  3. megvonja a vallat, hogy "o nem tudott nem dohanyozni/inni/drogozni, mert neki muszaj volt, stresszes volt, veszelyben volt az allasa, szemet volt a pasija", stb.  ismerek egy par ilyet. altalaban a fenti okok komboja a gyerek betegsegenek oka...

 • 2009.01.22 11:57:53Magenta

  "Mindenképp felelőtlenség bármilyen szenvedélynek hódolni szerintem terhesség alatt, ami alkohollal, drogokkal és dohányzással kapcsolatos"  Szerintem bármikor máskor is felelőtlenség.

 • 2009.01.22 11:58:40baudolinA

  Yakamoz,

  "nem tartott mértéket". Ez szerinted ugyanaz, mint az, amikor a terhességed alatt összesen 3 deci bort iszol meg? A mérték meg nem tartása nekem azt jelenti, hogy megvolt a napi minimum 2 deci bor, esetleg több is. Esetleg meg is részegedett párszor. Egyébként alkoholfogyasztó vagy, ha már egyszer fogyasztasz alkoholt. :) De ez nem egyenlő az alkoholistával.

 • 2009.01.22 12:00:49baudolinA

  naaa...

 • 2009.01.22 12:08:50Yakamoz

  baudolinA: nem, nem ugyanaz. De ha az ausztrál nők fele fogyaszt alkoholt terhesen, abba az olyan alkoholisták :) is beletartoznak, mint amilyen én vagyok. És ezek közül NÉHÁNY nem tart mértéket. Azért ez így elég tág, nem?

 • 2009.01.22 12:15:31baudolinA

  Yakamoz,

  számomra a terhesen alkoholt fogyasztó nem egyenlő a részeges kismamával. Bizonyára van ilyen is szép számmal, de akkor sem ugyanaz. A cikkben arról volt szó, hogy _azok_ a nők, akik heti hatnál többször fogyasztanak alkoholt, növelik a koraszülés kockázatát. Ebből számomra az derült ki, hogy nem a háromhavonta egy decit megivó nő a "gonosz kismama" (aki növeli a koraszülés kockázatát), hanem az, aki naponta iszik, minimum 2 decit.

 • 2009.01.22 12:15:35jazmine

  Nekem a második (iker)terhességnél a doki erősen javasolta a napi fél pohár bort a keményedések ellen...

 • 2009.01.22 12:20:36másutt

  jazmine, lehet rohogni, de az en anyamnak meg a doki roviditalt javasolt reggelente, felkeleskor a hanyinger ellen!

  :)

  vannak ilyen orvosok.

  (Porontytarsunknak, vierrenek meg azt mondta a dokija, hogy nyugodtan cigizzen, mert az rosszabb, mintha stresszelne..)

  a kemenyedesre egyebkent nem magneziumot adnak altalaban?

 • 2009.01.22 12:20:53ruju

  Baud, mint oly sokszor már, most is a cím a probléma. Az a szó, hogy "piál", ugye, MINDENKINEK az alkoholizmust húzza elő a megfelelő fiókból. És amellett, hogy "minden második kismama", igen erős csúsztatás, és mint olyan, elég gusztustalan újságírói fogás, még ha már "hozzá is vagyunk szoktatva" a stílushoz (lehet, hogy talán pont ezért kéne mértéket tartani, hogy stílusos legyek :-D)

 • 2009.01.22 12:22:16Yakamoz

  baudolinA: ruju kommentjére reagáltam csak, hogy nyilván nem minden második ausztrál kismama részeges, másrészt a cikkből nagyon nem derül ki, hogy mégis hány kismamát érint a probléma.

  Azért nagyon remélem, hogy ez a szám nem túl magas...

 • 2009.01.22 12:32:54ruju

  Szerintem, ha lenne szám, (már hogy hány kismama fogyaszt heti hat alkalomnál többször több mint 2 deci alkoholt), akkor a cikk már nem is lenne érdekes. Sokkal jobb így, hogy "minden második...". Egyébként meg mi, akik itt nyomulunk, ezt eddig is tudtuk, asszem. Mi vagyunk akkor a brittt tudósok?

 • 2009.01.22 12:40:15baudolinA

  ruju, Yakamoz,

  ez így van. A cím egyértelműen hatásvadász. Egyébként mi kell ahhoz, hogy az ember britt vagy brittt tudós legyen? :)

 • 2009.01.22 12:49:26hajj

  Úgy látom, hogy mindenki nagyon fehéren-feketén áll a témához. Én a terhesség előtt pár évig dohányoztam, de előtte egy évvel leszoktam, direkt. Inni persze hogy ittam, néha, partikon, nem is keveset. Amúgy meg sör, bor, pálinka. Mikor terhes lettem, azt hittem, sose tudok többé alkoholra nézni, ez egészen a 4. hónapig tartott. Akkor megint kívántam. Mivel a dokim nem tiltott, sőt, azt mondta, hogy 1-2 pohárral lehet, ezért mikor egyszer nagyon görcsölt a hasam, kipróbáltam a vörösbort. Elmúlt a görcs! Onnantól rendszeresen ittam 1-1 decivel, mondjuk nem minden nap, talán 2-3-4 naponta. Egyszer-kétszer a sör is befigyelt. Nem hiszem, hogy ennyi ártana. De miért kell a heti 6x sok pia után rögtön absztinenciával és betegségekkel riogatni??

 • 2009.01.22 12:53:17Yakamoz

  :))) Britt már nehezen tudok lenni, de hatásvadász, az simán!

  Képzeljétek az előbb a konyhában kiömlött egy kis víz a padlóra, megcsúsztam és ráestem a pocakomra - majdnem! Naaa??? :D

 • 2009.01.22 12:53:59Vicuska

  Mikor a barátnőm terhes volt, vérszegény lett. Az orvos azt mondta, hogy igyon egy deci vörösbort minden nap, mert többet használ, mint akármilyen gyógyszer, és kevesebbet árt a babának is, mert természetes. Ezek mellett méh-izom lazításra ill. összehúzódások és bekeményedés ellen kevés konyakot ajánlott. A barátnőm nagyon megdöbbent ezen, hisz ő is úgy tudta, hogy terhesség alatt teljes apsztinencia. Mondta az orvosa, hogy ez merő hülyeség, mert jótékony hatásai is vannak az alkoholnak, csak az emberek hajlamosak a túlzásokat látni csupán. Persze nem ivott terhessége alatt (egyébként előtte se nagyon) szinte semmit, de igazából szerintem a mérték a kulcsszó, amivel még elmegy ez a történet. Ja és még a 8-9. hónapban is kávézhatott annyira alacsony volt a vérnyomása:D

 • 2009.01.22 12:56:01Vicuska

  bocsi: absztinencia

 • 2009.01.22 12:57:45ruju

  Yakamoz, vazzzzeeeee! 1 pillanatig működött! Megijedtem!  :-DD

 • 2009.01.22 13:00:31Yakamoz

  :D :D :D

 • 2009.01.22 14:26:34Kipikopi

  En Panzej tegnapi cikke kapcsan - a masik poszton - is erdeklodve neztem, hogy szinte senki nem kapja fel a fejet azokon a viccesnek szant mondatokon, ahol Panzej kifejti, hogy ki ivott alkoholt... nana, a terhes. Persze tudom, hogy nem rendszeres alkoholizalasrol volt szo (nem kell errol meggyozni).  A nulla alkoholfogyasztas egyike a terhesgondozas alatti egeszsegugyi javaslatoknak a magzat erdekeben. Lehet, hogy van tobb olyan doktor, aki szerint 1-2 pohar ez meg az nem art meg, de az is egyenfuggo, hogy ez a mennyiseg kinek mekkora.  En csak attol tartok, hogy ha elterjed az a nezet, hogy 1 pohar bor nem art meg, akkor majd sokan ezt veszik alapnak, s a kovetkezo csoport meg azt hiszi, hogy akkor, ha megiszik 1,5-2 poharral, akkor az csak alig lepi tul a megengedettet.

 • 2009.01.22 16:37:46Subbantósdi

  Magenta: igazad van, általában felelőtlenség bármilyen szenvedélynek hódolni, de mi nem egy ideális világban élünk, ahol az emberek így is gondolva élnek.. :o(

  Viszont az a tény, hogy FELELŐS VAGY A GYEREKEDÉRT, elsődlegesen már akkor, mikor még a hasadban van, fontos lenne, mint presszió, hogy valaki felhagyjon a szenvedélyeivel, bármi is az, bárminek a kombinációja.

  De sajnos az a tapasztalatom, hogy egyre több felelőtlen ember van úgy általában, az emberekből kiveszett az, hogy felelősen lássák és csinálják a dolgaikat, éljék az életüket, csak úgy bele, ahogy esik, úgy puffan, ahogy divat, ahogy mások csinálják, ahogy kényelmes, stb. és aztán meg könnyű nyavalyogni és mindent másra fogni... :o(

 • 2009.01.22 21:36:31rita a felcser

  Kapuka

  most igaz jol van a gyermek?

  Emlekszem egyszer meseltel valamit kemoterapiarol.....

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta