SZÜLŐSÉG

Verssel is levezethető a gyerekfeszültség

2009. január 21., szerda 10:00

Gondolkoztatok már azon, hogy a gyerekverseket kinek is írják? A válasz korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy gondoljuk, ugyanis a legtöbb gyerek egyáltalán nem fogékony rájuk, legalább is otthon, családi körben nem. Kivételt képeznek persze a különböző mondókák, amikkel remekül elszórakozik a gyerek otthon is úgy 2-3 éves koráig, azután kizárólag csoportos keretek között hajlandó a rímekre koncentrálni. Mert az esti mese otthon színes történet legyen, hosszú, izgalmas, vagy éppen a jól megszokott álomhozó. A könyv pedig, az évek múlásával ne verseket, hanem egybefüggő, életszerű mondatokat, párbeszédeket, vagy leírásokat tartalmazzon. Ha nem, hiába van tele a kötet nagy nevekkel, szenzációs szóképekkel és rímekkel, könyörtelenül ott fog porosodni a könyvespolcon?Pedig lehet ez másként is, ha például jó ütemben vesszük elő a verseket, s nem akarjuk mindenáron megtölteni a gyerekagyat lírával. Mert nem biztos, hogy leköti majd néhány jól sikerült alliteráció, remekbe szabott metafora, ellenben néhány vicces rímmel a legtöbb gyerek szívesen elszórakozna.

Ma már nem csak Romhányihoz fordulhatunk, ha olyan verset szeretnénk a gyerekkel megismertetni, amelyiknél nem unalmas például az értelmezés sem, mert mondjuk kézenfekvő, vagy neki ott és akkor nem érdekes. Mit is akart a költő ezzel mondani? Ezt a kérdést jó, ha elteszik maguknak az irodalom órára, egyelőre elég, ha azon röhög zakatolva, ahogy dallamosan gördülnek a szavak.

„Monoton üget
a süppedő homokon
a sivatag lova,
a tétova teve tova.
Hátán rezegve mozog a
rozoga
kúp alakú
púp.
A helyzete nem szerencsés…” (Romhány József: A teve fohásza)

Akadnak viszont olyan versek, amelyek nem azért íródnak, hogy szavaljuk őket, s szerencsére a kortárs gyerekirodalom is befogadta ezeket az alkotásokat. Az utóbbi években új irányzattal bővült a műfaj, mely határozottan alternatív képet alkot a költészetről, s inkább emlékeztet a svéd gyerekversekre, mint Weöres Sándor verseire.

„Kaptam Jézuskára rózsaszínű teherkamiont, kesztyűt
madzaggal, mócártkuglit, rucit.
Rucikat.
Ruhát, na, ruha, érthető?!, ru és ha, vili?!
És pléjstésönt.
Jézus, nem tuggya, mi a pléjsztésön, atyám!
Nem tudod, mi a pléjsztésön, de ha azt se tudod, akkor mit tucc?!” (Kukorelly Endre:Samunadrág: Kap)

Kukorelly Endre gyerekverseihez egyébként remekül passzolnak az egyszervolt.hu oldalon található animációk, amik korántsem a hagyományos, határozott vonalvezetést és egyértelmű motívumokat és üzeneteket tartalmazzák, hanem szemlátomást egy új generáció kapott teret. Ezek az alkotások már nem csak mondanivalójukban, hanem látványban is támaszkodnak a gyerekek elvonatkoztató képességére. „ …Valamit kérdeznek, és azt meg se hallani. Feladat, felelés, feladás. Haladás.” Ebben az új irányzatban mindent lehet, még amit egyébként nem, azt is, hiszen erről szól a művészet maga.

Lackfi János verseiben már szeretem a rímeket is, főleg azért, mert éppen máshol van, mint ami a fülnek tetszene. De ettől a nyakatekert dallamtól úgy belemászik a fülünkbe a vers, hogy rögtön megjegyezzük. Ráadásul olyan témákat feszeget, ami emészthető egy kisgyerek számára, sőt, még érdekes is. Így született vers a hisztiről, a lány- és fiúvécéről, vagy óvodai perpatvarról.

„Sorban állnak a bácsik ott,
hogyan pisilnek, az titok.
A vécé nem szól, mindegy neki,
fiúpisi vagy lánypisi.” (Lackfi János: Johanna és a fiúvécé)

Lackfi veresei nem csak attól nagyon jók, hogy érezni a saját gyerekélményt, hanem mert úgy tudja továbbítani az általa megfogalmazott gondolatokat, hogy el hisszük neki, ő is egy gyerek, mert igazi szaga van. Amúgy a jó dolgok előbb utóbb találkoznak valahol, így futhatott össze Lovasi Andrással Lackfi János, s lett közös munka belőle.

Varró Dániel verseivel néha kiengedheti a gyerek a gőzt, mi meg a trágárkodást terelhetjük kulturált keretek közé. Mert bizonyos életkorban egyszerűen kell kakizni, szarozni, pisizni, hülyézni, ki kell próbálni, hogy milyen rossznak lenni. Mi meg jobban járunk, ha hagyjuk, így legalább ráfoghatjuk, hogy művelt a gyerek.

„Szép állat a krokodil,
minden este bekakil.
Bekakil, bepisil,
szép állat a krokodil…” (Varró Dániel: Badar állathatározó)

Cseppet se lepődjünk meg, ha az óvó néni behív minket, hogy furcsa verseket mondd a gyerek, sőt egyáltalán nem biztos, hogy értékelni fogja a műalkotást, esetleg előfordulhat, hogy minket gyanúsít meg az elkövetésével:

„A buszvezetők mind mogorvák,
odacsukják az utasok orrát.
Ahogy az orrok ellilulnak,
a buszvezetők felvidulnak.” (Varró Dániel: Buszon)

Klasszikusan szép verseket olvashatunk mai íróktól is, például Nagy Bandó Andrástól. Személy szerint kicsit féltem, hogy vicces versekkel lesz tele a kötete (Ringató címmel jelent meg), de igazán kellemes meglepetés volt olvasni őket. Olyan képeket rajzol elénk, s úgy mondja el, már már énekli az altatónak szánt verseket, hogy múlt századi klasszikus hangulatot idéz az olvasóban.

„…Mesére biztatsz, kedvesen,
mesédet máris megszegem.
Elnézem kis csipet füled,
emitt a formás, csöpp ülep.
Selyemből pelyhek válladon,
mosolygás édes szájadon...” (Nagy Bandó András: Őrzöm álmodat)

Nincs vita, a mai gyerekversek nem csak sokszínűek, hanem gyakran szélsőséges hangvételükkel véleménymegosztóak is lehetnek. Azt viszont mindenképpen elérik, hogy nem csak minket, hanem a gyerekeket is versszeretővé tegyék, és olyan műfajjal kerüljenek kapcsolatba, amivel egyébiránt nem találkoznának szívesen. Olvassatok minden nap!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.21 12:26:42Magenta

  Subbantósdi, OFF:  Boldog névnapot!  ON

 • 2009.01.21 12:27:07marcangoló

  Subi, akkor miért nem azt írják?

  Abszolút stilisztikailag van kifogásom- egyébként a feszült gyerekről, köszönöm, van fogalmam...

 • 2009.01.21 12:29:13anyatájger

  Nekem erről eszembe jut egy gyerekszáj idézet, amit még régen olvastam a NL-ban. A kisfiú mindig a Géza malacot akarta elmondatni a szüleivel, de ők nem ismertek ilyen verset... Pár nap múlva jöttek rá, hogy ez a Géza malac valójában "szárnyat igéz a malacra", a Bóbitából. :)

 • 2009.01.21 12:29:53Subbantósdi

  Magenta: Köszönöm szépen. :o)

  marcangoló: értelek, nekem is furcsa, hogy így egybeírták.

 • 2009.01.21 12:31:20Zsákos ember

  marcangolo pszichomokus es gyerekekkel foglalkozik, ezert vajtatok melyen a lelkebe a torpefeszultseggel. ize gyerekfeszultseggel.

 • 2009.01.21 12:37:34marcangoló

  Zsákos, te miket nem tudsz rólam? :-)  Nekem az jutott eszembe, mikor két villanyszerelő beszélget, és az egyik rálegyint, ne viccelj, öcsém, ez csak gyerekfeszültség, vágott meg már engem a kettőhúsz is.

 • 2009.01.21 12:38:05hinta-palinta

  Hát én bizisten úgy olvastam a címet, hogy VERÉSSEL is levezethető.......

  Hát ez baj, mármint hogy ezt látom a szóban, azt hiszem ez valami tudatalattival van összefüggésben... Ó :(((((

 • 2009.01.21 12:38:07szövetszöcske

  nekem frankón bejönnek a beidézett versek, este majd elolvasom jól a gyereknek...

 • 2009.01.21 12:38:09marcangoló

  Én azt nem értettem, hogy lehet valakinek törpekirályfi a lánya...

 • 2009.01.21 12:39:12marcangoló

  Mondjuk veréssel is levezethető, ha a gyerek valaki mást ver.

 • 2009.01.21 12:40:50Subbantósdi

  hinta-palinta: :o) ez jó, szerintem azért láthattad ennyire félre, mert mostanában annyi ilyen durvasággal van tele a Poronty, valamilyen témában mindig előjön az erőszak, hogy már az ember itt mindenhol "verést" lát...

 • 2009.01.21 12:41:43anyatájger

  én még most sem értem...

 • 2009.01.21 12:43:43marcangoló

  Anyatájger, ezt?

  "Törpe-király fia-lánya."

 • 2009.01.21 12:46:36anyatájger

  ühüm, erre írtam, de csak viccből. Mondjuk nem tettem oda szmájlit.

 • 2009.01.21 12:47:42Zsákos ember

  es arra a mesere emlekeztek elsobol, amikor a macska az égő valahonnan mentette ki a macskakolykoket, es az utolsonal nem jott ki? vagy ot gyerek bogott az osztalyban...

 • 2009.01.21 12:47:55anyatájger

  Gyerekkoromban viszont tényleg nem vágtam, hogy mi van. Kérdezni meg nem mertem, mert nem akartam, hogy hülyének nézzenek :)

 • 2009.01.21 12:49:34anyatájger

  zsákos, én nem emlékszem. de lehet, hogy jobb is.

 • 2009.01.21 12:51:17Vakmacska

  Amúgy ha az előzőek nehezen érthetőek, akkor ugye ez:  Határ Győző: Nemzeti ábránd  heregnek a rékák Thömpöly zámpogában

  tángnak a tillangók Héva gönyén

  blomgnak az éllengõk Csete klucsalyában

  zseblengnek Zsáptornyán - Gyurgye ghörönyén  Sebőferi meg is zenésítette, nagyon szeretjük.  Gyerekkorom kedvenc félreértése: Kispiricsi faluvégen folyik el a kanál is...  Beleeseett a patakba? Vagy Salvador Dali folyékony óráinak és Uri Geller hatására elfolyósodott?  (hatévesen fogalmam se volt arról, mi az hogy kanális....)

 • 2009.01.21 12:52:18Vakmacska

  Zsákos én emlékszem, sőt több könyvben is benne volt, én nem merek ilyet olvasni a gyereknek, szerintem később se. Nálam a macska különben is totemállat, nehogy csak úgy meghaljon nekem a mesében....

 • 2009.01.21 12:52:27marcangoló

  Zsákos, én is bőgtem. Micó, és Gárdonyi.

  Anyatájger, bocs, a saját dugámba dőltem. :-)

 • 2009.01.21 12:53:40Memme

  Marc, ezzel nem voltal egyedul :)

  Zsakos, en arra nem emlekszem, de a Kincseresobol felmentesem volt, mert remalmaim voltak es zokogtam tole. Azota sem olvastam el.

 • 2009.01.21 12:54:21hinta-palinta

  Ó igen Zsákos, az istálló ppadlásáról, mielőtt nagyot reccsent volba a z egész építmény, még hangos nyivákolást lehetett hallani.... Ááááááá, olyan szomorú. Most más szemmel nézem a Vukot, Nemot, megölik a családjulat, testvéreiket, anyukájukat.....

 • 2009.01.21 12:55:35hinta-palinta

  Na, helyesírás meg sehol.

 • 2009.01.21 12:56:19marcangoló

  Vakmacska, ezzel a lendülettel beidézhetném a Hungária összest, kezdve a "figarónál ültem", folytatva a "Tivoliból hallatszik a zene"- örökbecsűekkel. :-)

 • 2009.01.21 12:59:36marcangoló

  És a Sexpír: XIX. Henrik, megvan? (Kálnoky László)

 • 2009.01.21 13:00:15anyatájger

  Vakmacsak, uhh, ez nem valami artikulációs gyakorlat?

  féloff: Ma lehidaltam a barátnőm 17 hónapos lányától. (vagyis inkább a barátnőmtől) Aszongya: Mit csinálnak a tetővel?

  Mire a gyerek: Zsindelyezik.

 • 2009.01.21 13:00:44anyatájger

  bocs, Vakmacska...

 • 2009.01.21 13:01:28dodóó

  Én emlékszem..

 • 2009.01.21 13:04:27anyatájger

  marcangoló, nem rossz :)

 • 2009.01.21 13:10:36Cicu

  A legnagyobb gyerkőcünk most 10 éves, olyan 3-4 éves korában azt mondta egyik este, anya ne a könyvből mond a mesét, hanem a szádból:-) Akkor elmondtam neki „Petőfi Sándor: Arany Lacinak” című versét. Hát azóta lett még két manónk, és minden este betakargatás után, lámpaoltás előtt ezt még el kell mondanom nekik. :D

  Középső lányunk nagy kedvence, akárcsak az apukája:-)

  Veress Miklós: Tréfás rajz  Itt a fejed,

  itt a szád:

  rajzolok egy apukát,

  egyedül, magam.

  Keze is van,

  lába is van,

  három haja van.  Két láb nem elég:

  kellene még.  Bárhová mégy,

  jó, ha van láb

  arra – négy.  De az apu

  folyton szalad,

  kell láb neki:

  hat.  Ez kell neki,

  bi-bá-bú:

  legyen apu

  százlábú. • 2009.01.21 13:20:16mpbm

  Jaj, ezt a Kukorelly-verset ki olvassa el a gyerekének? És megint nekem nincs humorérzékem vagy szépérzékem vagy mim?

  Egyébként én maradok Weöresnél. A Bóbitában meg nem a szöveg a lényeg, hanem a dallam, tetszik nekik akár még úgy is, mint mondjuk egy Jovanotti-szám, amiből szintén semmit nem értenek, mégis akarják. Az én gyerekeim bírják, és kérdeznek, ha nem értenek valamit pl. a Bóbitából.

 • 2009.01.21 13:32:12Picinger

  A Kukorelly vers szerintem is gáz.

  Helyette:

  Weöres, Zelk Zoltán, Szabó Lőrinc...

 • 2009.01.21 13:50:50Chang Yai

  > a Kincseresobol felmentesem volt, mert remalmaim voltak es zokogtam tole. Azota sem olvastam el.  hát tényleg kevés olyan depresszív történet van, nagyon jól emlékszem rá. a történetre nem, csak arra a szörnyű szürke hangulatára. és még mindig nyomatják, úgy tudom, pedig a szakemberek is visítanak ellene. aztán csodálkozik mindenki, hogy elmegy a gyerekek kedve az olvasástól kb örökre.

 • 2009.01.21 13:53:10kriszi

  mpbm,

  a beidézett Kukorelly-vers nekem sem tetszik, de azért lehet tőle jobbakat is szemezgetni. Annyiban okés, hogy a maga kicsit furcsa módján nagyon is földönjáró. (Egyébként gyereknek tényleg nagyon szelektálva, ez a pléjsztésönös is inkább nekünk szól, azt hiszem.)

 • 2009.01.21 14:06:34Memme

  Cicu, ezt a Veress verset en mondtam a tesomnak esmindig rajzolni kellett apukat is :) Szegeny apu, mikor meglatta "magat" :)))))))

 • 2009.01.21 16:02:42bohar

  Nálunk a Weöres Sándor verseket még az ötéves is szereti. Feszültséglevezetésnek pedig a festés, rajz, vágás vált be.

 • 2009.01.21 16:04:14bohar

  Nálunk Weöres Sándor verseit még az 5éves is szereti

  feszültséglevezetőnek inkább a festés, rajzolás, vágás vált be

 • 2009.01.21 16:05:47bohar

  bocs a duplázásért

 • 2009.01.21 17:19:34baudolinA

  Más is "veréssel"-t olvasott a "verssel" helyett a címben, vagy csak én vagyok ma ilyen agresszív kedvemben? :)

 • 2009.01.21 17:21:23bonbonauta

  FRISS TINTA. Mai magyar költôk gyermekversei, gyönyörû illusztrációkkal. Zseniális.

 • 2009.01.21 17:52:45Kipikopi

  Allatok a tubusbol; Formak a tubusbol; Bogre csalad; Kerge ABC; Friss tinta; Barcsak lennek vagany barany; A londoni mackok stb, stb.  Mind otthon olvasott verseskotetek (mivel kulfoldon elunk, oviban biztos nem hallja), a gyerek igenis fogekony rajuk, par olvasas utan kivulrol fujja es ujra meg ujra keri oket.  Kellemes olvasast mindenkinek!

 • 2009.01.21 17:55:50bohar

  Kerge ABC ( bookline.hu/product/home.action?type=22&id=68609 ) nekünk ez is tetszett (legalábbis a szülőknek :)

 • 2009.01.21 20:51:40_kleo_

  Nálunk Bartos Erika Zsákbamacska című gyűjteménye a nyerő. Abszolút kedvenc verseskötete a 2 és a 4 évesemnek is. Talán azért mert nagyon egyszerű a nyelvezete, és jó a ritmusa, szines, illusztrált. A kisebbik faim még nincs 2 éves, de kívülről fúj több verset is belőle. A kicsinek másik nagy kedvence a Bóbita, a nagynak Móra Sétálni megy Pankája.

 • 2009.01.21 22:02:08fecske

  Képzeljétek, nekem csak felnőtt fejjel esett le, hogy a Bóbitában "törpe király fia-lánya" van, és nem "törpe királyfi a lánya", ami teljesen rendjén valónak tűnt a megelőző versszakok után.

  Szeretném megemlíteni Orbán Ottó Katipatika illetve Eszterlánc című verseskönyveit, remek verseket lehet találni bennük, az én lányom, aki kb.5 éves volt, amikor olvasni kezdtük őket, nagyon fogékony volt rájuk. Az egyik versnél, ami így hangzik:  Bő-bő-bő szegény repülő

  Ön is repülő? Én is repülő!

  Puszi ide, puszi oda, kész az esküvő.

  Jujj, az orrom csavarod, vidd el a légcsavarod!  Bő-bő-bő szegény repülő  Szóval ennél a versnél, amikor először olvastam, egyszer csak elünt a gyermek a látómezőmből, és mikor befejeztem a verset és fölnéztem, láttam, hogy a földön fetrengve hahotázik (nem hisztérikus). Jó néhány verset tudok még most is kívülről, olyan sokszor olvastuk őket. Csak ajánlani tudom.

 • 2009.01.21 22:17:28wish73

  mostanában hallgattunk régi halász juditot, a mákosrétes-t. kész megvilágosulás volt némelyik. mondjuk a brit-es dal lényegét most sem értem. amikor fent a létrán vannak az angolok, wales-iek, írek, skótok, és szép sorjában mind leesik, széttörik és meghal. valaki tudja, miért?

 • 2009.01.21 22:21:11wish73

  halaszjudit.hu/index.php?page=kiadvanyok&id=4&c=buzavirag_koszoru___szigetorszagi_tragedia  ez lenne az

 • 2009.01.22 00:27:14evet

  Wish73, ez Eörsi István:Szigetországi tragédia című verse, és azért mert vicces, ahogy ugyanaz van elmondva versszakokon keresztül más-más zseniális rímekkel. Eörsit amúgy is érdemes olvasni, az én nagylányom nagyon szereti a Halpagárt és még egy jó csomót a Halpagár című kötetből.  Kisebb utazásokra én mindig verseket viszek, mostanság a Nálatok laknak-e állatok?-at.  Karácsonykor meg a János király karácsonya ment nagyon nálunk meg a Csíz a csupasz körtefán, ja és a Betlehemi királyok.

 • 2009.01.22 04:21:00manyeszbogyesz

  nalunk minden este Bobita van utoljara, mar csomot tud kivulrol a 22 honapos gyerekem.

  es ott van az uj kedvence, Tamko Sirato Karoly es Hallo Lajos, meg a Pinty es ponty, nem beszelve az en kedvencemrol, Bako Manorol, nyissz nyassz nyussz.

  ezek irodalomtorteneti kincsek, magyar szakon tanitjak oket. a maiakat is egyebkent, nem tudja vk?

 • 2009.01.22 10:27:01csimpilimpi

  bohar, írod, hogy "Nálunk a Weöres Sándor verseket még az ötéves is szereti. "  Képzeld, nálunk még a harminchét éves anyuka is! :-)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta