SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: Harmadik terhesség, harmadannyi para

2009. január 21., szerda 08:00

26.hét

Szeretem az első babás kismamák lelkes izgatottságát. Ők azok, akik legszívesebben minden héten rohannának ultrahangra, minden egyes babamoccanásról könnyedén írnának egy regényt, aggódnak, ha egy héten nincs valami vizsgálat vagy elmarad a terhesjóga, a szülésfelkészítő, és órákig bújják az internetet, ha a könyvesboltból beszerzett legújabb szakirodalom valamiben ellentmond az egyik még ropogós kismamamagazin aktuális vezércikkének.Én is ilyen voltam az elsőnél. Még akkor is, ha nekem csak a szülésig terjedt ki a tudásszomjam, mert valahogy azt gondoltam, utána minden csak könnyebb lehet, anyai ösztönömmel pontosan tudni fogom mit hogyan kell csinálni. Így történhetett, hogy utána sokként ért, hogy a baba nem szopott semmit már az első nap, mert ugye nincs is nagyon mit, és emlékszem arra, hogy amikor harmadnap végre beindult a tejem késő este, éjszaka kellett felhívnom a sógornőmet, hogy hogyan is kell összerakni a mellszívót, illetve, hogy hogyan álljak neki ennek az egész szoptatós témának.És persze ez még csak az első kihívás volt, Lackó rengeteg tanulni- és aggódnivalót adott fel nekem, hiába könyvelte el minden tapasztaltabb kismama a környezetemben egy könnyű, nyugis gyereknek. Tanulság: ne csak a szülésig izguljatok, a kaland igazából utána kezdődik, a szülés meglesz magától is, sodródsz vele, hagyod magadon átviharzani és kész.

Na de nem akarok előreszaladni, most még azt sem tudom, fiú lesz-e vagy lány, és bizony Félgyerkőc körül az elmúlt hét védőnői kontrollján kívül “Hogy van? Milyen a közérzete?” nem sok minden történt. Mocorog a kis füles, szerencsére jó sokat, én meg gyűröm a hétköznapokat a másik kettővel, és készülök a holnapi labor-horrorra, ahol állítólag vércukor terhelés is lesz, még sosem csináltak nekem ilyet. Azt már Harmkábé öten mondták, hogy vigyek citromlevet, hát viszek, aztán remélem nem fogom az egészet kihányni. Megmondom őszintén, legszívesebben kihagynám az egészet. Egyetlen porcikám sem kívánja a hajnali kelést meg a szurkálást, hidegben való szaladgálást. Persze ilyenkor mindig jól leszidom magam, hogy nem lehetek könnyelmű, az elsővel olyan lelkiismeretesen csináltam mindent, ez a baba sem kevésbé fontos a testvéreinél.

És ugyanez a gondolat jutott eszembe múlt héten, amikor friss babás Márti barátnőmnél randiztunk, mi hárman: a szoptatós, a másodikon hezitálós és a terhes. Mit gondoltok, ki ivott a három közül? Hát persze, hogy én. A terhes. Igaz, hogy csak egy pohárnyi vörösbort, de amikor vasárnap, a családi összejövetelen tettem ugyanezt egy sherry-t követően, akkor már elkezdett böködni a lelkiismeret. Pedig az orvosom mindig is meglehetősen liberális nézeteket vallott, a sógornőmnek például egyenesen egy felest javasolt görcsoldónak, mondván, a kórházban sem adnak mást a görcsölős kismamának. Csak ott intravénásan adagolják a nedűt…

Aztán ott van az emelgetés. Az elsővel max. két kiló krumplit emeltem, a Micivel már simán felcipeltem a bevásárlást a negyedikre, most pedig csak arra vigyázok, nehogy megrúgja egyik vagy másik bőgőmasina a pocakot, ha felkapom őket vigasztalás vagy nyomorgatás céljából. Röviden összefoglalva, az egész kicsit arra hasonlít, mint mikor a szüleim lakásában kihúzom a fiókot, és ömlenek ki belőle a rólam készült fotók. Ha a helyszínelők házkutatást tartanának, valószínüleg sosem feltételeznék, hogy a mellettem elvétve szereplő kisfiú az az öcsém. Második gyerek effektus ugyebár. A harmadik gyerekkel – úgy látszik - ugyanez van a köbön. Atyavilág. Nem akarok harmadik gyerek effektust! Már állítom is be a vekkert. Hatra.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.21 14:04:54soci

  Ariaden, megleptél, nekem pont azt javasolták, hogy mászkáljak a lötyi után, mert úgy gyorsabban felszívódik, és kevésbé leszek rosszul. És tényleg, amikor lötyi után kicsit leültem, émelyegtem, utána elmentem sétálni, és elmúlt az émelygés.

 • 2009.01.21 14:10:12Chelly2

  Köszi Subi

 • 2009.01.21 14:38:36Felicitasz

  Egy csomó országban nem rutin a cukorterheléses vizsgálat, legalábbis rizikócsoportnak kell lenni hozzá. Panzejnak is ez lesz az első - a másik két gyerekével Hollandiában nem csináltak terhelésest. Nekem sem csináltak Kanadában.  Két kérdésem van: 1. nincs ez egy picit túlparázva otthon? 2. egy amúgy egészséges kismamának + magzatnak nem árt az meg egy kicsit sem, hogy kvázi bekómáztatják éhgyomorra tömény cukoroldattal, hogy na lássuk csak, kibírja-e vagy nem bírja ki a rendszer?  (A kanadai protokollban is az van, hogy a cukorterhelés után nem szabad mászkálni, minél nyugodtabban kell üldögélni vagy feküdni. De mondom, itt ezt nem csinálják mindenkinek, csak a rizikócsoportnak.)

 • 2009.01.21 14:46:22evet

  Én nem vagyok alapból rizikócsoport, nem vagyok túlsúlyos, nincs a családban cukorbeteg, mégis most másodszorra is előjött a terhességnél, ami rutinszűrés nélkül soha nem derült volna ki.

 • 2009.01.21 15:06:18nyulacs

  Imrés dokim nekem is azt mondta, a 2 óra várakozás a padon teljen, nyugiban, ne menjek haza. A körzetim meg azt, hogy menjek haza nyugodtan és menjek vissza 2 óra múlva.

  Amúgy a cukros lötty lesz. Most akkor mi van?

  Dekkoljak a kis fapadon veszélyeztetett terhesként, akinek feküdni-e kéne vagy menjek haza? Fontos az eredmény tisztasága, mert pco-s, IR-s vagyok.

 • 2009.01.21 15:10:33burbicsek02

  Nyulacs, nekem azt mondta a doki, hogy nyugodtan sétálgathatok, az gyorsítja a felszívódást. De ha neked jobb, ha ülsz, vagy pihensz, az sem baj. Ki az Imrés dokid?

 • 2009.01.21 15:17:54tollseprű

  Felicitasz, egy ismerősöm elvesztette a babáját Svédországban, a rutinszűrés hiánya miatt. Szerintem neki nem lenne az a véleménye, hogy túlparázás.  Nyulacs, dekkolj sztem. Én is fekvős voltam, kétszer 4-5 hónapig, én is feküdtem a padon.

 • 2009.01.21 15:18:37figyelős

  És szerintetek mi van ezzel az alkohol témával terhesen és szoptatósan? Én mikor terhes voltam, nem mertem kihalászni a bóléból egy gyümölcsöt sem, közben meg azt tapasztalom, hogy szoptatós barátnőm lehúz egy kis pálinkát!

 • 2009.01.21 15:24:07nyulacs

  Burbicsek: fiatal Barna. Neked?  Figyelős: a dokim simán mondja a vörösbort, de én csak ünnepkor merek inni pár kortyot. Pedig a méhösszehúzódásaimra tuti jó lenne. Bár arra is szedek gyógyszert.  Tollseprű: félek ott maradni az influenza vagy bármi miatt is, amit elkaphatok a többiektől. Hát nem tudom...

 • 2009.01.21 15:24:49Magenta

  nyulacs, embere válogatja.

  Én felállni sem tudtam a padról abban a két órában, olyan vacakul voltam, ráadásul fél óra lett volna haza az út, utána fél óra vissza, semmi értelme nem volt.  Vittem könyvet, meg a telefonomat és zenét hallgattam, olvastam, neteztem.

 • 2009.01.21 15:26:02vasszűz

  evet, ehhez a "nem vagyok túlsúlyos" dologhoz szeretnék annyit hozzáfűzni, hogy nekem anno a védőnő azt mondta, hogy igazából az örökletes hajlam számít (ha van a családban cukorbeteg).

 • 2009.01.21 15:53:34burbicsek02

  Eltűnt az előző hozzászólásom... Szóval Nyulacs, nekem Tasi Róbert az orvosom, de ismerem a Te dokidat is, róla sok jót hallottam (terhesség elején ott feküdtem a kórházban és mesélték a szobatársak + volt, hogy ő ügyelt).

  Ha meg tudod oldani, és valaki haza tud kísérni (nehogy rosszul legyél út közben), szerintem nyugodtan menj haza, a fenének sincs szüksége influenzás, kehes betegekre, akik Rád köhögnek...

 • 2009.01.21 15:57:51nyulacs

  Magenta, Burbicsek: akkor majd ott eldöntöm. A helyi labor 5 perc kocsival és a férjem vinne. Na, majd meglátom.

 • 2009.01.21 16:01:40soci

  Szerintem igazán ki lehet bírni kilenc hónapot alkohol nélkül. Oké, utána jön a szoptatás, de én akkor azért néha megittam egy-egy pohárka ezt-azt. Terhesség alatt semmit. Bár én mondjuk nem vagyok boros. Azért ez az intravénásan leküldött alkohol érdekes. Az nem árt a gyereknek?

 • 2009.01.21 16:03:03Magenta

  nyulacs, ha kocsival visznek, akkor ne maradj ott szerintem.

  Én a helyi sztk-ban voltam, gyalog, az messze lett volna, inkább vártam. :)

 • 2009.01.21 17:10:41Subbantósdi

  Én tartózkodtam az alkohol fogyasztásától mindkét terhesség alatt, lehet, furcsa, de valahogy kibírtam.

  Aztán persze mindkét szülés után előjövögetett a bor meg alkalomszerűen a pezsgőzés.

  Mivel nem szoptattam...

 • 2009.01.21 17:48:49opti

  Azt, hogy melyik kismama mennyit tud emelni vagányan stb, azt felelőtlennek tartom. A méh jobban terhelt mint az elsőnél (ez mondjuk a szülések közötti időtől is függ), és ez nem az a helyzet amikor vagánynak kell lenni. A védőnőm, aki egy nagyon modern felfogású 30-as anyuka, meg is mondta, a második terhességeknél sokkal több a vetélés, és ez zömmel a felelőtlen anyukák miatt van. Az első gyereket emelgetik stb.  Azt sem bírom, ha valaki soha nem sportolt rendszeresen, de terhesen elkezd futni, ekkor megy el az első evezős túrára, stb. Nem most kekll keménynek lenni, most felelősségteljesen kéne viselkedni. Oké, nem betegség, de MÁS állapot. És a pici emberre vigyázni kell.  Bocsi Panzej, nagyon bírom az írásaidat, és ez sem csak a súlyemelésről szólt tudom, de nem tudtam mellette elmenni.

 • 2009.01.21 18:10:23rita a felcser

  opti

  igazad van,en is pont ezt hallottam az elso gyerek emelesevel kapcsolatban.

 • 2009.01.21 19:28:27tollseprű

  figyelős: amíg nem szedtem a folyamatos jóslókra izomlazítót, addig minden este orvosi utasításra meg kellett innom egy deci vörösbort. Szóval olyan nagyon-nagy gáz tutira nem lesz tőle. :)

 • 2009.01.21 20:48:37lawbabe

  én már az elsőnél is lazán igyekeztem venni a dolgokat (3 okit fogyasztottam el a terhesgondozás során a hülye nézeteik miatt, az utolsót a kiírt napon hagytam ott). mellszívót eszembe sem volt venni, pedig az első 1,5 éves koráig szopizott. A fejésről regélő (amúgy annakidején csak pár hónapig szoptató) okoskodókat elhajtottam, mondván, hogy ki ér rá ilyesmire, na meg minek? Viszont egy könyvtárat kiolvastam etetés közben..Azóta sem volt annyi nyugi, mint az elsőnél (ez persze csak addig volt igaz, amíg evett, mert közben kipihente magát, aztán meg aludni nem akart:-)

 • 2009.01.21 20:51:48lawbabe

  ja a mérleget kifelejtettem: már az elsőnél szembekacagtam a dokinénit, amikor emlegette, mondván, hogy kaja után én sem vetkőzöm le és méricskélem magam, miért tenném tehát ezt egy újszülöttel?!nem mértem meg őket soha, mégis szépen fejlődtek ...Hitetlenkedve hallgattam mások beszámolóit a méricskélések eredményéről készített Excel táblákról.. Csak lazán, lányok, élvezni a babázást és humorral kezelni a vele járó eseményeket :-)

 • 2009.01.21 21:05:18tollseprű

  Lawbabe, naja :).

  Bár azért a babán is múlik...

  Nekem az első 34 hétre kibújt, sárga volt, stb, kb másfél hónapig nem volt elég tejem, mert nem tudott szopizni rendesen, ha nem fejek (és méregetek), akkor nem tudtam volna abbahagyni a pótolgatást a másfél hónap után. (Aztán sokáig szopizott mégis :).)

  Második meg mint egy szivattyú, a születésétől fogva! Soha nem kellett se fejnem, se semmit, ment minden magától :).

 • 2009.01.21 21:12:26tollseprű

  Okoska, mit lehet kávéval megoldani? :)

 • 2009.01.21 21:38:48Magenta

  Okoska, és aki cukor nélkül issza a kávét, mint én? :)))))))

 • 2009.01.21 21:49:20subidubidu

  Volt 2 vetélésem a 7.-8. héten, a 2. és a 3. gyerek után is, közük nem volt az emelgetéshez, ez tuti. Az elsőnél szívhang sem volt eleve, a második terhességet észre sem vettem, csak a menzim késett (ami nem ritka), aztán "megjött" és a 3. napon egy jókora darab valami jött ki belőlem, akkor kedztem gyanakodni (és jött a műszeres befejezés).  Cukorterhelés: egyikkel sem volt gond, de a SOTE-n minden terhesség alatt 2x csinálták. És nálam ezerszer inkább a cukros lötty, mint a tej, ami azonmód ki is jönne belőlem... Nme mintha a cukros olyan jó lenne. :-(  Ja, és az elsőnél aggódtam a legkevesebbet, mert akkor tudtam a legkevesebbet a potenciális problémákról. ;-)

 • 2009.01.21 22:00:53Magenta

  Ez nem hangzik rosszul. :)

 • 2009.01.21 22:01:28ditakai

  Én az elsővel a 8. héten éppen sódert talicskáztam :-))) Szerintem ha egy magzat életképes és nincs hormonhiány az anya szervezetében, akkor nem ilyesmin dől el, hogy marad vagy nem marad a terhesség.

 • 2009.01.21 22:10:08másutt

  ditakai, nem a magzatot szoktak felteni, hanem az anyat. a terhesseg meglagyitja az izuleteket, a csipo tagul, a kotoszovetek vekonyodnak.  a gyerek persze hogy tuleli... de a mamanak esetleg egy eleten at faja a hata.. kimegy a bokaja... vagy nem tud kikelni az agybol a szulesig. EZ A BAJ.  a fetusz, az ki van parnazva, az OK.

 • 2009.01.21 22:24:34ditakai

  másutt, hogy jön ez a 8. héthez?  (ezeket subidubidu kommentjéhez kapcsolódóan írtam, ha nem tűnt fel)

 • 2009.01.21 22:46:05kicsinap

  Hát nem tudom, én a harmadik gyereknél voltam a legidegesebb. Talán azért, mert már az első kettőnél is elég sok időt töltöttem a terhespatológián, láttam egyet, s mást, és iszonyat kemény volt a terhességem (6 hónap fekvés).

 • 2009.01.21 23:00:55a kedvenc nick-em foglalt! :(

  Ó, ezer szerencse, hogy az Istvánba járok most a második gyerekkel, mert én ugyan meg nem innám a cukros löttyöt, mert az halálos lenne. Éhesen képtelen vagyok édes cuccot enni, és reggel már ébredéskor úgy érzem magam, hogy ide a féldisznót, főleg így terhesen. Még a zsemle-tej kombó csak-csak, bár nem tudom, suttyomban mellé kéne tolni egy jó kis tojásrántottát... Szóval nem tudom, ha gyanús lesz a tej-zsemle utáni vércukorérték, én akkor inkább megcsinálom a diétát, de a cukros lét akkor sem iszom meg, na nem, mindennek van egy határa. Az első gyereknél nem is voltam egyáltalán ezen a vizsgálaton. Ó én rossz, felelőtlen anya.

 • 2009.01.21 23:19:48evet

  Tojásrántottát bátran, abban nincs szénhidrát :)

 • 2009.01.21 23:28:27VacskaMati

  Cukor:  lanyok, csinaljunk rendet mar:)  1. a zsemle-tejes cukorterheles a szelidebb, de az is igencsak relevans, mert a tejcukor a leginkabb fejbevagos cukorfajta, rendkivul gyorsan rendkivul nagyot ut a cukorhaztartason, foleg reggel. Ezert hasznos a zsemle-tejes vizsgalat. Ennel mernek ehomra egyet es mernek a zsemle-tej elfogyasztasa utan 60 perccel egyet.  2. A glukozszorpos (75 g glukoz 2 dl vizben) verzional mernek egy ehomit, aztan 60 perc utan, aztan 120 perc utan. Erdekes az, hogy mennyire ugrik fel 60 perc utan, es hogy milyen tempoban kezd visszaallni 120 perc utan.  3. A napi 5x szurkalast nalunk (szep emleku Szabolcs utca) mar profilnak hivtak, es azt mutatja, hogy a cukorhaztartasod kvazi egesz nap hogy mukodik. A cukorhaztartas mindig reggel kapja a legnagyobb terhelest (nyilvan az ejszakai nem-eves utan), a tobbi etkezessel altalaban nincs gaz.  4. A vercukor szintjet a mozgas lefele viszi. Hogy aztan ezert mozgatnak vagy ezert nem mozgatnak a terheleses vizsgalat alatt... nalunk ebbol nem volt kulonosebb kazus.  5. A terhessegi cukorbaj avagy gestatios diabetes _nem_ csak a rizikofaktorosokat sujtja. Cernavekony fiatal csajokkal voltam egyutt gestdiabos, en ugye tulsulyos, tulkoros, tuldohanyos, tulmagas vernyomasos stb. Mindenfele rendu-rangu not utolerhet a terhescukor, es nagyon nem szabad vele szorakozni. Babaknal oriasnovest, ugyanakkor a szervek eretlenseget okozhatja, oxigenellatasi zavarokat - ami az agyi fejlodesre hat - stbstbstb, mindenki eldontheti, hogy megy-e vizsgalatra vagy se...  6. A cukros lottyot nem lehet meguszni azzal, hogy ha a zsemle-tej rossz akkor inkabb dietazom. Ha a zsemle-tej erteke rossz, akkor nekiallnak megnezni, hogy pontosabban mi a gaz.  Egyebkent nagyon sok esetben a terhescukor dietaval siman karbantarthato, DE: az nem ugy van, hogy egyszer beallitjak a dietat es akkor szulesig ugy maradsz. A terhescukor a terhesseg elorehaladasaval romlik, egyre magasabb a vercukor-ertek, igy lett nalam is a dietabol inzulin (terhesseg alatt nem lehet gyogyszerrel kezelni a cukorbetegseget). Szuleskor viszont azonnal el lehet hagyni az inzulint, es a 6 hetes kontrollnal meg ugyis kiderul, hogy megmaradt-e a cukorbetegseg vagy elment. Nekem olyan 10 honappal szules utan visszajott.  Szoval mindenki csinal, amit akar, de azert esszel:)  J.

 • 2009.01.22 00:29:24subidubidu

  Én azért reménykedtem, hogy ha nem volt baj egynél, kettőnél a cukorral, akkor a háromnál sem... Meg utána sem...

 • 2009.01.22 00:50:41Felicitasz

  VacskaMati, szuper az összefoglalód.

 • 2009.01.22 04:46:13Kipikopi

  "... Mit gondoltok, ki ivott a három közül? Hát persze, hogy én. A terhes. Igaz, hogy csak egy pohárnyi vörösbort, de amikor vasárnap, a családi összejövetelen tettem ugyanezt egy sherry-t követően, akkor már elkezdett böködni a lelkiismeret. ..."  => erdekes, hogy ezen osszesen egy ember gondolkodott el az eddigi kommentek alapjan, s csak paran reagaltak ra. Szerintem ez nem olyan 'jopofa', mint amilyennek be van allitva, elbagatelizalva...  Mas posztokon hogy kikelt magabol sok ember a dohanyosok ellen, hogy ne fogadjon orokbe, stb., erre a masodik legkarosabb dolog felett meg csak elsiklik mindenki? Erdekes.

 • 2009.01.22 07:43:41macskaszemű

  Na jó, ha ez hiányzik, reagálhatok, Kipikopi. Nem siklottam el felette, konkrétan tetszett; ugyanis SIMÁN megiszok fél sört, vagy egy forralt/sima bort, ha kedvem van hozzá. bibíí :)

 • 2009.01.22 08:01:42kéksárga

  Kipikopi, ugye Te is úgy értelmezted a szövegből, hogy megivott egy pohár bort majd pár nap múlva egy pohár sherryt! Szerintem azért ez még nem dráma. Nekem konkrétan a doki mondta a terhességem idején (már az legelején is!), hogy egy héten 3-4X nyugodtan igyak meg egy pohár jó minőségű vörösbort. Mert - a szavai szerint - a gyereknek nem lesz tőle semmi baja, de az enyhe vérszegénységre nem tud annál jobb megoldást. A dohányos párhuzam meg akkor lenne ok, ha idült alkoholista anyáról beszélnénk. Mert ugye a dohányzással is akkor van gond, ha rendszeres, folyamatos terhelést jelenet a babának.

 • 2009.01.22 14:04:01Kipikopi

  Egeszsegedre Macskaszemu! En meg nem (a bibibi-t kihagyom, oke?).

 • 2009.01.22 14:05:51idonno

  Már huszadszorra kerül terítékre a cukorterhelés...  Tollseprű, azt nehezen tudom elhinni, hogy a terheléses vc mérés hiánya miatt vesztett el egy babát valaki... A terhességi cukorbetegség azért halált nem okoz a babában, ha igen, az már az éhgyomri szűrésen is látszódna (mármint az olyan súlyos cukorbetegség), azért gondolom, hogy svédben is vesznek vért a kismamától és svédben is van vércukorvizsgálat a vérképen belül (ezt spec tudom).  Nagyon túl van ez lihegve nálunk, a nálunk fejlettebb helyeken tényleg csak a rizikósokat szűrik. Irta itt valaki, hogy ő nem volt rizikós, de mégis cukros lett. Kis honunkban már simán cukrosnak mondják azt, akinek valami enyhe gülóz intoleranciája van, tehát mondjuk egy terhelt 7.5-ös értékkel már bőven paráztatnak és diétáztatnak, holott ez még NEM CUKORBETEGSÉG, csak itthon túlparázzák, akárcsak az AFP-t, ugye ezt persze mindenki tudja, hogy az afp nem megbízható, a cukorbetegség kicsit összetettebb és ezért nem értenek ehhez már a nődokik, csak követik a brütökrata törvényeket.

  Külföldön egy terhelt 7.5-tel nem is kell diétázni...

 • 2009.01.22 21:33:25galberta

  Panzej, továbbra is irigyellek!!!! Inkább elviselnék még egy ilyen vizsgálatot, bár azt a rosszullétet az ivás utáni 2 órában nem kívánom senkinek, csak lehetne egy második babám... de a férjem nagyon mereven elzárkózik így 41éves korunkban :((((( Tény, tavaly októberben egy hónapig úgy volt, hogy rábólint, s ekkor az első ami beugrott: na, nem a szüléstől való félelem, hanem ez a nyamvadt terheléses vizsgálat. Ma már ugrálnék örömömben, ha bekövetkezett volna.

 • 2009.01.23 09:37:20soci

  Galberta, kár h a férjed ilyen furán áll a dologhoz! Nálunk pont a férjem az, aki minél több gyerekre vágyik..

 • 2009.01.26 00:37:19VacskaMati

  idonno:  Kis honunkban keves hely van, ahol annyira ertenek a terhescukorhoz, mint a Szabolcs utca... amikor ehomra 7,8 lett a vercukrom, meg nem csinaltak semmit, azt mondtak, nezzuk majd meg 2 het mulva. Nem panikoltattak, nem drilleztek, hanem elmondtak, hogy mi van. A Szabolcsban a terhessegemet gondozo szulesz-nogyogyasz es a diabetologus doktorno egyuttmokodott, egyik a masik nelkul sose adta aldasat semmilyen elhajlasra:)  Persze, a mai magyar egeszsegugy egy csomo mindent elhanyagol (ld. en is csak azert kaptam anti-D-t, mert hallottam, hogy a noverkek arrol beszelgetnek a folyoson, hogy de jo, ma nem kell adni senkinek mert senki se 0 Rh- az osztalyon), egy csomo mas mindenen paraztat, de azert van, ami realis para:) jatszani nem szabad vele.  J.

 • 2009.01.26 00:38:05VacskaMati

  mondom egyuttmukodott, na:)

 • 2009.02.11 14:00:50Ikiniki

  Sziasztok!!!  Végigolvastam a kiírásokat. Eddig nem paráztam - annyira, de most! most lépek a 11.hétbe, és ez az első babám.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta