SZÜLŐSÉG

Anya főz: Palócleves kuglóffal

2009. január 21., szerda 18:00

Folytatjuk a Poronty főzős sorozatát: a szakácsnéni szerepét Mesianyu kapta, aki hetente kényezteti az olvasókat jobbnál jobb receptekkel, menüajánlatokkal és trükkökkel. Mesianyu nem szakács.



Anya, aki a családja nőtagjaitól, barátoktól, szakácskönyvekből és tévéből tanult főzni. A közzétett receptek nem saját alkotásai, bár sokat a család ízléséhez igazított. Fogadjátok szeretettel az új főzős sorozatot, amellyel szerdánként találkozhattok itt, a Porontyon.



Egyszerű földi halandó vagyok, sok olyan receptet fogtok olvasni amit mindenki ismer anyukájától, nagyitól, menzáról. Természetesen nem az újdonság erejével fog hatni, mindössze szeretnék segítséget nyújtani a "Mi a manót főzzek már megint?" problémakörre. Ha pedig előkerültek az ételek, leírom én hogy készítem, hogy szereti a családom. Valamint várom a Ti variációtokat! Engem sokszor feldob, ha a megszokott ételeket, kicsit másként készíthetem. Mindig szívesen tanulok.Ezt a két receptet barátnőimtől kaptam, nálunk mindig sikere van.

Mai ajánlatom:

Palócleves

Hozzávalók:

- 30-50dkg hús ízlés szerint csirke v. pulykamell de jó a pulyka felső comb, karaj is
- 1 közepes fej hagyma
- 20-40dkg zöldbab /lehet fagyasztott vagy konzerv/
- 2-3 szem krumpli
- fél doboz konzerv paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 2 ek. liszt
- pirospaprika, só, bors, őrölt kömény, babérlevél, tárkony, petrezselyem



Dinszteljük meg kevés olajon az apróra vágott hagymát, dobjuk rá a kockára vágott húst és kevergessük fehéredésig, közben kevés borsot szórjunk rá. Húzzuk le a tűztől, Szórjuk meg pirospaprikával, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, engedjük fel vízzel, hogy jól ellepje. Tegyük bele a paradicsompürét, és 1-2 babérlevelet. Főzzük puhára. Egy másik fazékban tegyük fel főni a kockára vágott krumplit és a fagyasztott zöldbabot sóval.

Ha kész, öntsük össze a kettőt /a konzerv zöldbabot itt kell hozzáadni/, ha szükséges, hígítsuk még vízzel, közben a tejfölt és a lisztet keverjük össze, egy kevés levessel hígítsuk, majd az egésszel habarjuk be. Lisztérzékenyeknek, diétázóknak csak a tejfölt rakjuk a levesbe és utána egy kevés étkezési keményítővel lehet behúzni. Most lehet még sóval ízesíteni, ha szükséges, valamint egy csipet tárkonyt és szárított petrezselymet adni hozzá. Forraljuk össze és kész.

Kuglóf

Hozzávalók:

- 6 tojás
- 6 kávéscsésze liszt
- 6 kcs cukor
- 1 kcs víz
- 1 kcs olaj
- fél cs. sütőpor
- késhegynyi só

Kotorjuk elő a háztartás legkisebb kávéscsészéjét és csak addig töltsük, ameddig kávét tennénk bele. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá és tegyük a hűtőbe. A sárgáját a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a lisztet a sütőport, a vizet az olajat, majd keverjük össze. Egy kevés tojáshabbal lazítsuk fel a masszát, majd a többi habot is forgassuk bele óvatosan, nehogy összetörjön a hab.



Itt lehet extrázni: kettészedni, az egyikbe vaníliás cukrot keverni /esetleg citromlét, reszelt citromhéjat/, a másikba kakaóport. A kuglófformát jó vastagon vajazzuk ki és szórjuk meg liszttel, öntsük bele a tésztát és süssük meg.
Kicsit ünnepivé lehet tenni, ha miután kihűlt, leöntjük csokimázzal. Ha véletlenül marad, jó másnap tejjel, kakaóval reggelire.

Előkészítés körülbelül 20 perc, ha Csipet is "segít" és közben ki kell pecáznom a mosogatóból vagy az előkészített hozzávalókat elkoboznom, mielőtt beterítené vele a lakást akkor valamivel tovább tart.

Sütési idő: előmelegített sütőbe tenni és rögtön levenni közepesnél kisebb lángra, egy órát sütni, ha tűre már nem tapad semmi akkor kész. Ez az idő gázsütőre érvényes, a Sütési idő villanysütővel: 150 fokon 1 óra.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.01.21 20:47:42Bato

    Én ugyanígy csinálom a kuglófot, csak nem csészével, hanem mérleggel mérem (18dkg cukor, 18dkg lisz). Mostanában nem citromhéjat, hanem egy nagyobbnarancsnak a héját és a levét is beleteszem. Pompás lesz tőle az illata. Az én manóim hetente minimum 2x kérnek kuglófot. A kicsi még ugyan nem tud beszélni, de erre mindig azt mondja: nyami, nyami :-)

  • 2009.01.21 20:55:54hanyattka

    VÉGRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jó kis recept. gyerkőcöm nagyon leveses, és a süti is jól jön. Bár én másik kuglóf receptet ismerek, de ezt is kipróbálom! Még több főzős receptes cikket!!Köszike!

  • 2009.01.21 21:11:04manka78

    A levest hasonlóan készítem én is, annyi a különbség, hogy petrezselyem helyett majoránnát szórok bele és mi kockára vágott sovány sertéscombból szeretjük. Ha jól emlékszem, az eredeti recept bárányhúsból írja. A kuglófot pedig ki kellene próbálni, igaz, hogy még formám sincs, de veszek.

  • 2009.01.21 21:16:48bohar

    köszi. Ezt a levest el is felejtettem :) menzán ettem utoljára, otthon nem ismertem, kipróbálom!

    külön köszi, hogy fotós receptek! Ez nekem fontos :)

  • 2009.01.21 21:19:39zskoncz

    :-) ez a kedvenc levesem!!! havonta egyszer főzök ilyet. már ugy örülök mert a lánykám is ehet belőle! :)) bár én pizzát vagy pogácsát sütök hozzá.

  • 2009.01.21 21:19:39zskoncz

    :-) ez a kedvenc levesem!!! havonta egyszer főzök ilyet. már ugy örülök mert a lánykám is ehet belőle! :)) bár én pizzát vagy pogácsát sütök hozzá.

  • 2009.01.21 21:27:19Kipikopi

    Mesianyu, T. szerkesztoseg:nagyon jo rovat, vegre egy igazi segitseg a hetkoznapokra.



    Mesianyu: Szeretnek egy dolgot kerni: legy szives ne hasznalj roviditeseket es ne hasznalj olyan mertekegysegeket, amikrol nem lehet tudni, hogy mekkora. A 'kcs' az kavescsesze? Es mekkora egy kavescsesze? Magyar eszpresszo kavemeretu? Elore is koszonom es nagyon varom a recepteket.

  • 2009.01.21 21:33:57Magenta

    Szuper!

    A palóclevest imádom! :)))

  • 2009.01.21 21:41:59manka78

    Én a palóc leveshez általában palacsintát szoktam főzni. Szerintem a palóclevestől csak a bográcsban vagy üstben főtt palócleves a finomabb.:)))

  • 2009.01.21 21:42:33Temptation

    Én is, de nálunk kapor van benne, és nincs petrezselyemzöld.

  • 2009.01.21 21:46:12Magenta

    manka, és milyen a főtt palacsinta? :)

  • 2009.01.21 21:47:30manka78

    Ó, jajj! Már nem vagyok 100-as. Sütni szoktam, kérem szépen.:)))

  • 2009.01.21 22:10:39anyama

    A fénykép szerintem is nagyon jó ötlet! :)

  • 2009.01.21 23:29:40Valleypond

    A palócleves nekem is a kedvencem.Legutóbb a hétvégén volt,kéttúrós-sajtos leveles pogácsát sütöttünk hozzá:)

  • 2009.01.22 00:46:28Felicitasz

    Aaaaaahhhh, ezek a fényképek....! Meghalok. Nyammmm!!!!!!!

  • 2009.01.22 07:51:22macskaszemű

    Mostmár tényleg veszek egy kuglófformát.. nagyon inspirálóak a fotók, örülök ennek a témának, mert főzni szeretek, ha már eldöntöttem mit, de kitalálni szenvedés :).

  • 2009.01.22 08:00:10liána

    Macskaszemű!

    Nagyon ajánlom a szilikon formát, mióta kaptam egyet semmi pénzért nem cserélném viassza a hagyományosra!

  • 2009.01.22 08:16:21Lakótárs

    Elnézést, de ez nem palócleves.

  • 2009.01.22 08:34:04macskaszemű

    Liána, köszi, utánanézek, mert szilikon formához eddig még nem volt szerencsém, de most előnyben fogom részesíteni :).

  • 2009.01.22 08:41:39Brumibaby

    Lakótárs



    Miért nem?

    (A hsz.-ekből az tűnik ki, hogy számtalan különféle fűszerezés, mindenféle húsok felhasználása, stb. miatt ennek a levesnek többféle megjelenési formája létezik (pszeudo-palóclevesek), de tényleg érdekelne, milyen az egyetlen igazi, s azt ki nyilvánította annak, s milyen szempontok alapján?)

  • 2009.01.22 08:46:0178as évjárat

    Megkordult a gyomrom.:) A palócleves ilyen (is lehet). Többféleképpen elkészítve is megkóstoltam már, de sajnos konkrét receptet nem tudok.



    A kuglófhoz csak annyit, hogy anyósom iszonyatosan finomat tud sütni (gondolom nem ő az egyetlen). Szokta úgy csinálni, hogy fele-fele liszt és darált dió. Nagggyon tuti.:)

  • 2009.01.22 08:46:26Brumibaby

    további palócleves-inkarnációk:

    www.konyhamester.hu/index.php?frameaddress=http://209.85.129.132/search?q=cache:v71bsAaGhX8J:www.konyhamester.hu/a_r_t/recept/131.htm+pal%C3%B3cleves&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu



    www.noiportal.hu/main/npnews-2798.html



    nem folytatom, rengeteget köp ki a gugli, sok mindenben különböznek

  • 2009.01.22 08:47:1678as évjárat

    és a szilikon formák tényleg nagyon jók, kuglóf még nincs, de muffin formát beszereztem. Praktikus nagyon.

  • 2009.01.22 08:51:23tilinkó

    A kávéscsészés, bögrés, evőkanalas stb. sütemények receptjeiben mindegy az űrmérték: ez csak az arányokat fejezi ki.

    Tehát, ha a te kávéscsészéd 1,75 dl-es, akkor te azt használd egységnek, és abból tégy bele a receptnek megfelelően egyet, kettőt, akármennyit. Ha lavórral csinálod, mert buli lesz, akkor az az egy egység, és annak megfelelően raksz lisztből egy lavórt, cukorból 5 lavórt és így tovább.

  • 2009.01.22 08:51:5378as évjárat

    Asszem elszállt. Szóval a szilikon forma tényleg praktikus, bár nekem még csak muffin formám van, de nagyon szeretem.

  • 2009.01.22 08:53:2578as évjárat

    tilinkó



    :D:D:D

  • 2009.01.22 08:53:40Brumibaby

    Valleypont, milyen az a kéttúrós-sajtos leveles pogácsa? (Összefutott a nyál a számban az olvastán...)

  • 2009.01.22 08:55:06Temptation

    Bár nem engem kérdeztetek, nálam ilyen a palócleves: (nem írok mértékeket, aki főz, úgyis tudja, aki nem induljon ki az itteni receptből)

    Sertés húst kockára vágom ( általában comb, esetleg zsírmentesített lapocka), kockára vágott hagymát megdinsztelem, és a kettőt odarakom, mintha pörköltet kezdenék csinálni.Sóval, borssal, ételízesítővel, pirospaprikával fűszerezem, ha már levet ereszt felengedem vízzel.Ekkor jön bele a fokhagyma, babérlevél, aprított kapor.Mikor félpuha a hús, akkor a zöldségek: krumpli, sárgarépa, petrezselyemgyökér.Ha minden puha, akkor csiga vagy eperlevél tészta jön bele, és tejföl.Nem habarom semmivel.

  • 2009.01.22 08:59:5178as évjárat

    Most kaptam anyukámtól az infót, hogy birkahúsból is lehet a palóclevest, sőt, ő úgy tudja, ez az eredeti. De sztem még ez sem biztos. Lehet hogy tájegységenként változik.

    Végülis a slambucot is készítik többféleképpen.

  • 2009.01.22 09:27:18mazsola84

    A szilikonos kuglófformával csak ott kell vigyázni, hogy csak olyat szabad venni, aminek van ilyen merev összefogó gyűrűje, különben a tészta súlyától a forma eldeformálódik, illetve ki tud folyni belőle a nyers tészta. Kell rá az a merevítő gyűrű. KIKÁ-ban lehet olyat kapni, amin van, asszem 2500,- (mármint a forma a gyűrűvel, nemcsak a gyűrű természetesen).

  • 2009.01.22 09:32:13mazsola84

    Ja és IKEÁ-ban ne is próbálkozzatok, nem tartanak semmilyen szilikonos formát.

    Nekem teflonos van, az is szuper.

    Én úgy tudom az eredeti palóclevesben van ecet vagy citromlé. Kell bele valami savanyító.



    Én zöldbabgulyást szoktam főzni, nálunk nagy siker. Általában akkor, ha maradt pörkölt.

    A maradék pörköltet felöntöm vízzel, felforralom. Belezutty a mélyhűtött zöldbab, aztán jöhet bele sok fokhagyma és petrezselyem meg egy pici zellerlevél. 10 perc alatt megfő a zöldbab, akkor kész.

    Friss kenyérrel, tejföllel isteni egytálétel.

  • 2009.01.22 10:13:38Lakótárs

    Brumibaby,



    a palócleves kizárólag birkahúsból (egészen pontosan ürüből) készül. Verziói nem nagyon vannak, mert a palócleves egy bizonyos, birkahúsból készülő étel neve, amit Gundel János alkotott meg (Mikszáth tiszteletére - ezért palóc).



    Lehet pulykás-, marhás-, csirkés leveseket készíteni a palócleves mintájára, de azok nem palóclevesek, mint ahogy a bajai halászlét sem lehet tonhalból vagy aranydurbincsból, a Wellington-bélszínt sem lehet oldalasból elkészíteni.

  • 2009.01.22 10:48:14mickeyknox

    lakótársnál az igazság, a palócleves birkahúsból készül.

    a gulyáslevest is csak marhából csinálhatod. ha másból, akkor az már nem gulyás.

  • 2009.01.22 10:57:25hinta-palinta

    Tegnap csináltam egy exressz gyors túrógombócot, 2 éves gyerek mellett erre van idő. Nagy siker volt, egyszeri kipróbálást mindenképp megér.

    1/2 liter tejből sűrű tejbegrízt főzünk, (megálljon benne a fakanál)Másik lángon zsemlemorzsár pirítunk serpenyőben.Ízés szerint+egy kicsit több cukor bele, egy része lehet vaníliás cukor is. Aki szereti, reszelt citromhéjjal is megdobhatja.Ha már langyos a tejbegríz, bele 25 dkg túró. Jól összekever.

    Vizes kézzel gombócokat formál, bele a morzsába, forgat, kiszed, cukros tejföllel leönt.Kb. 30 db diónyi gombóc lesz.Leírni majdhogynem tovább tart, mint megcsinálni. Tényleg nagyon finom.

  • 2009.01.22 10:59:00hinta-palinta

    Expressz.



  • 2009.01.22 11:01:25hinta-palinta

    :) Nem a zsemlemorzsába kell a cukor, meg egyebek:)

  • 2009.01.22 11:50:15Temptation

    Ez a túrógombóc ötlet jó! Meg fogom próbálni!

  • 2009.01.22 13:36:10mazsola84

    Okoska, akkor ügyes vagy, én sehol sem láttam még párszáz forintos szilikonformát

  • 2009.01.22 13:41:24hallohallo

    okoska, ugyanezt akartam én is írni, csak lusta voltam.

    párszáz forintos szilikonos cuccok szoktak lenni a rossmannban, a lidlben, az electro worldben és a százforintos boltokban.

    a szilikonos spatula a legnagyobb királyság. az utolsó cseppig ki lehet vele szedni mindent a keverőtálból.

  • 2009.01.22 13:44:58liána

    Én erről a merevítő gyűrűs megoldásról nem tudok nyilatkozni, mert az enyém sem deformálódik el, tényleg csak annyi, hogy kell alá egy tepsi, vagy sütőlap, mert különben nehéz ki és főleg betenni a sütőbe. Hogy itthon milyeneket lehet kapni, nem tudom, húgomtól kaptam, angliából származik és nagy kincs itthon a konyhámban. Éppen úhy, mint a muffinformám is, mármint kincs, mert azt itthon vettem a madaras nagyhiperben, és 1500 forint volt. Szerintem nem kellene sokkal drágábbnak lennie egy kuglófformának sem, de az biztos, ezek a szilikoncsodák ugyanúgy megérik a pénzüket, mint a sütőpapír!

  • 2009.01.22 14:03:47mazsola84

    Csak olvastam ezt a gyűrűs megoldást, nem próbáltam, mivel a kuglófformám nekem fém, de nagyon szeretem. A szilikonos muffinformát én is a madarastescóban lőttem, 1200 volt asszem. Viszont én másra is használom: abban szoktam megsütni a töltött csirkéből kimaradt tölteléket (ála Stahl Judit), nagyon guszta lesz, eddig mindenki dícsérte. Sőt van, hogy meg se töltöm a vadállatot, hanem csinálok egy ilyen töltelékfélét és azt megsütöm muffinként és kész a köret!

  • 2009.01.22 14:32:58hallohallo

    mazsola, megadnád a töltelék receptjét? nagyon érdekelne :)

  • 2009.01.22 14:41:06mazsola84

    Hát van ami alapjában májból áll, én inkább a gesztenyéset szoktam csinálni. A májast nem tudom fejből, de asszem lehet májas (kenyérre kenhető is), tejbe áztatott zsömle, tojás, hagyma, petrezselyem, ha szeretitek gomba, és tojás. Egy egybefüggő dzsindzsa lesz belőle (ennél plasztikusabban nem tudom leírni). Muffinformák kivajaz, kilisztez, légkeverésen 175 fokon félóra elég neki. Ha habosabbat akarsz akkor a tojásfehérjét felvered habnak és úgy forgatod bele, akkor szebben feljön.

    A gesztenyéshez: az egész gesztenyét aprítóban megdarálom, jön hozzá 2 tejben áztatott zsömle, só, bors, asszem szerecsendió, a tojásoknak sárgája bele, fehérje habnak.

    Olyan fűszereket dobálsz bele, amilyeneket akarsz, lehet bele tenni kis pirított hagymát, rozmaringot, amit szerettek.

  • 2009.01.22 14:48:55hallohallo

    köszi!

  • 2009.01.23 14:23:22Bato

    hinta-palinta: megcsináltam ma a gombócot. Tényleg nagyon gyors és a kölkök falták, pedig a hagyományos túrógombócot nem eszik meg. Már megérte. Köszi:-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta