Olyan vagy, mint anyád?

Anyám mindig is rendetlen volt, ezt a mintát láttam tőle, a mai napig gondot okoz a lakás rendben tartása. Anyósom viszont rendmániás, képes hetente lemosni az ablakokat, náluk a földről is lehetne enni. Férjemnek természetesen a gyerekkorában otthon tapasztaltak alapján igénye lenne a rendre és tisztaságra, erre kapott egy rendetlen feleséget. Azon kívül, hogy ez állandó konfliktusforrás, elgondolkoztató a szülői minta fontossága. Te is olyan vagy, mint anyád? Heti kérdés.



Gyerek- és kamaszkorunkban számtalan olyan helyzetbe kerülünk, amikor megfogadjuk: "Na én aztán soha nem fogok így viselkedni a gyerekemmel!" "Másképp fogom csinálni." Aztán amikor gyerekünk lesz, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy ugyanazokat a viselkedésmintákat hozzuk, mint amiket el akartunk kerülni. Ha ezt realizáltuk, akkor persze megpróbálhatunk változtatni rajta, tudatosan.

Az otthon látott minták azonban a tudatalattinkba is beépülnek. Biztosan sokan tapasztalták, hogy ráeszméltek, ugyanúgy reagáltak egy eseményre, mint régen az édesanyjuk. Ugyanazok a mondatok jöttek ki a szájukon ugyanolyan hangsúllyal. A férjek persze, ha valami rosszat tapasztalnak, nem felejtik el az orrunk alá dörgölni: "Pont olyan vagy, mint anyád."

Igazuk van?
Oszd meg másokkal is!
Mustra