SZÜLŐSÉG

Minek nekem szülésterv?

2009. január 20., kedd 13:40

Terv kell ahhoz, hogy szüljek? - kérdeztem magamtól, amikor a terhesfórumon az ugyanarra a hónapra kiírt kismamák elkezdték a szülésterveiket összehasonlítani a harmadik trimeszterben. Mindaddig még a szót sem ismertem. A magam részéről én már régen elhatároztam, hogy milyen szülésem lesz, (könnyű! természetes! fájdalommentes!) és sosem hallottam, hogy bármit le kellene írni. Mégis, percekkel azután, hogy a többiek beavattak a szüléstervírás művészetébe, már buzgón írtam a sajátomat.Az egyre inkább divatba jövő szüléstervet a kismama készíti a kezelőorvos (avagy szülésznő, bába vagy dúla) bevonásával. Apás szülés esetén fontos, hogy a leendő apa is közreműködjön, de legalább jól ismerje a tartalmát. A szülésterv nem azoknak való, akik szeretik a szülést teljesen a szakemberre bízni, nem szeretnek feltenni kérdéseket, vagy a “jobb, ha erről minél kevesebbet tudok előre” álláspontot képviselik.

A tervben a kismama pontról pontra papírra veti igényeit és elképzeléseit a kórházba megérkezéstől számítva a szülésen át egészen az azt követő órákig. Tartalma lehet egy pár kézzel írt sor, de akár egy sűrűn telegépelt oldal is (több mint egy oldal soha ne legyen). A leggyakrabban megvitatott pontok a partner jelenléte és szerepe, a szülőszobai környezet, a fájdalomcsillapítás, egyes beavatkozások, (mint például a beöntés, a borotválás, a gyorsító injekciók vagy a gátmetszés) megtagadása vagy kérése, speciális eszközök (bordásfal, medence, labda) kérése és az újszülött első pár órájára való igény.

A szülésterv sikerének első számú feltétele, hogy a szülést levezető szakember (és kórház) együttműködjön, egyébként csak olyan kívánságlista lesz, mint amiket a gyerekek a Télapónak írnak az oviban. Ezért nulladik lépésnek ajánlatos kipuhatolni, hogy a szakember bevonható-e a projekbe. Ha a válasza egy hangos nevetés és egy “Szülésterv? Haha! Álmodik, hölgyem?” vagy egy “Ember tervez, isten végez.” kategóriájú felhorkanás, akkor érdemes a dolgot feladni, avagy végső esetben orvost váltani. Ha viszont az orvos hajlandó együttműködni, akkor kezdődhet a szülésterv-írás.

A terv mindvégig legyen nagyon udvarias hangnemű. Semmiképpen ne legyen belőle követelődzés, vagy arrogáns hangnemű lista. Legjobb azzal kezdeni (esetleg zárni is), hogy a kismama teljesen tisztában van azzal, hogy egy szülés folyamán bármi történhet, és természetesen a szülésterv kizárólag arra az optimális esetre van, ha minden rendben folyik, és nincs annak orvosi oka, hogy azt azonnal semmibe vegyék.

A terv felépítése során érdemes az orvossal, szülésznővel, avagy egy ugyanott már szült ismerőssel lépésenként megbeszélni, hogy hogyan folyik egy problémamentes szülés azon a helyen. Ez kórházanként, intézményenként változni fog! (Így elég nehéz szüléstervet “lopni” mástól).

Ha például nincsen medence vagy bordásfal, akkor hiába kérjük azt, avagy ha a kórház előírást követve és rutinszerűen végez gátmetszést a szülő nők 100 százalékánál, akkor hiába kéri az ember, hogy “légyszi ne”.

Valahányszor egy olyan ponthoz ér az ember a szülés megbeszélésénél, ahol választási lehetőség van, a kívánságot, ha van ilyen, rá kell rakni a listára. (Pl.: Szeretnem, ha partnerem végig mellettem lenne, hacsak előre nem látható okok ezt nem teszik lehetetlenné.” vagy “Kérem senki ne próbáljon lebeszélni ha epidurális érzéstelenítést kérek, és biztatni, hogy bírjam ki nélküle”.)

A rendben lefolyó természetes szülés megvitatása után érdemes kitérni a komplikációk esetére is. Manapság a szülések komoly része császármetszéssel végződik, ezért jó megtudni, milyen opciók vannak, például benn lehet-e az apuka, vagy megkaphatja-e a papa kisbabát közvetlenül a kivétele utan? Elvághatja-e a köldökzsinórt? (Természetesen egy tervezett császármetszésre is lehetséges szüléstervet írni!)

A szülés utánra vonatkozó kívánságok között a leggyakoribb, hogy az újszülött mindig az anya vagy az apa karjában lehessen (pl. mialatt a mamát varrják) avagy hogy az új család maradhasson egyedül és háborítatlanul egy ideig, és mindenféle elhalasztható vizsgálat, mosdatás, méricskélés, stb. maradjon későbbre, ha lehet. Sokan azt is kérik, hogy azonnal szoptathassanak.

A szüléstervet, sokszoros átértékelés után, érdemes végső formájában is mindenkinek megmutatni, több példányban lemásoltatni, egyet a dokinak/szülésznőnek adni, egyet pedig a partnernek vagy más a kórházban jelen lévő családtagnak.

Mivel a kisbabák nem tudnak szüléstervet olvasni és követni, gyakran az egész egyáltalán nem úgy alakul, ahogyan azt az ember elképzeli. Erre fel kell készülni. Valószínűleg ez sokkal gyakrabban fordul elő, mint a pontról-pontra követett szülésterv. A gondosan elkészített terv sokszor a szülőszoba padlóján, összegyűrve, összetaposva végzi (avagy a télikabát zsebében, otthon). Sőt: arra is van példa, hogy a természetes szülésre vágyó és számító kismama “Epiduráááááált!!!” sikollyal lép át a kórház küszöbén.

Minek is akkor az egész? Számomra felbecsülhetetlen értékű volt, hogy a szülés várható eseményeiről a szülésznőmet pontról pontra kikérdeztem és válaszait, preferenciáimmal együtt írasba raktam. Az utolsó trimeszterben a találkozások gyakran csak vizsgálatokkal es az aggodalmak megbeszélésével telnek, és a kiírt nap megvitatásával. A szülésterv segített, hogy tisztán elképzelhessem, mi fog történni a nagy napon.

Olyan részletek is szóba kerültek, amikről sehonnan nem hallottam előtte. Jópár téveszmémet is eloszlatta. A szülésterv megvitatása alatt tudtam meg, hogy választott kórházam soha nem végez gátmetszést, csakis ha az a kitolási szakasz alatt orvosilag indokolttá válik (például fogós szüléskor), továbbá azt, hogy nálunk már nem csepegtetnek semmit az újszülött szemébe, amikor az megszületik (az egyik eredeti kívanságom az volt, hogy a csepegtetést csak később végezzék, hogy az újszülöttem jól megnézhesse magának az új családját).

Egy másik nagy pozitívum az volt, hogy a szülésterv megbeszélése után úgy éreztem, sokkal komolyabban vettek. Tudták, hogy utánaolvastam a dolgoknak, tisztában voltam az opcióimmal. Úgy éreztem, hogy ez nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a szülés alatt engem es Páromat végig informáltak, minden beavatkozáshoz engedélyt kértek, mindent megmagyaráztak es tisztelettel kezeltek mindkettőnket. Akkor is, ha a végén semmi nem történt úgy, ahogyan elterveztem.

Azon kevés dolgok egyike, ami megvalósult az volt, hogy Párom fenntartotta magának a jogot a “Kislány!” felkiáltásra. Meg is tette, és erre nagyon büszke. A szülőmedence sajnos száraz maradt. Nem volt se félhomály, se csend. Műtét volt, éles fény és zaj. De a szüléstervem máig megvan és szép kis szuvenír lett belőle. Megmosolyogtat, már csak azért is, mert szinte álomnak tűnik. Akit érdekel, azzal szívesen megosztom. 

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.23 15:05:37AncsiPancsi

  baudolinA  Köszi ,majd megnézem

 • 2009.01.23 15:05:49Heatherette

  cantaloupe

  nem megyek amerikai portálokra lesuttyózni őket. kurva nagy különbség. te idejössz lesuttyózni minket.

 • 2009.01.23 15:10:58baudolinA

  cantaloupe,

  ez újabb problémát vet fel. Ugyanis én a mai Magyarország területéről írok jelenleg, de nem vagyok magyar áp. Most akkor nekem mihez van jogom? :D  Heatherette,

  az a jó, hogy nem mi határozzuk meg, hogy ki a magyar. :) Hanem mindenki annak tartja magát, amilyennek akarja. Nyugodtan tarthatod magad olasznak, engem nem fog megbotránkoztatni. Ha te ezzel azonosulsz, akkor hajrá. Egyébként én szeretem Romániát, azon belül is leginkább Erdélyt.  És pont itt van a kettősség: politikailag a román nemzet része vagyok (mert az az állampolgárságom, plusz Románia nemzetállam), de kulturálisan magyarnak tartom magam. És _nekem_ elsősorban a kulturális örökségem a fontos, ezt tartom a magam számára meghatározónak. Hogy másnak esetleg más a meghatározó, az az ő dolga.

 • 2009.01.23 15:12:58AncsiPancsi

  Már most itt olvasok...  baudolinA =Baud  Hát nagyot koppant,mire rájöttem :DDDD

  Ebből látszik nem vagyok gyakori vendég  Megyek a leépülős posztba jelenteni :DDD

 • 2009.01.23 15:13:05baudolinA

  cantaloupe,

  ez újabb problémát vet fel. Ugyanis én a mai Magyarország területéről írok jelenleg, de nem vagyok magyar áp. Most akkor nekem mihez van jogom? :D  Heatherette,

  az a jó, hogy nem mi határozzuk meg, hogy ki a magyar. :) Hanem mindenki annak tartja magát, amilyennek akarja. Nyugodtan tarthatod magad olasznak, engem nem fog megbotránkoztatni. Ha te ezzel azonosulsz, akkor hajrá. Egyébként én szeretem Romániát, azon belül is leginkább Erdélyt.  És pont itt van a kettősség: politikailag a román nemzet része vagyok (mert az az állampolgárságom, plusz Románia nemzetállam), de kulturálisan magyarnak tartom magam. És _nekem_ elsősorban a kulturális örökségem a fontos, ezt tartom a magam számára meghatározónak. Hogy másnak esetleg más a meghatározó, az az ő dolga.

 • 2009.01.23 15:14:01baudolinA

  AncsiPancsi,

  hány gyerek után épültél így le? :)

 • 2009.01.23 15:16:08cantaloupe

  H,

  neked valami paranoiad van, mert en soha nem suttyoztam le egy naciot sem en block.

  Magam alatt asnam a godrot, mert en is magyar allampolgar vagyok es leszek is halalomig.  S meg mindig: arra a forumra irok, ahova akarok, amig betartom a szabalyzatot, egy jottanyival sincs kisebb jogom velemenyt nyilvanitani, mint neked.

  Foleg annak fenyeben, hogy ez egy babablog, es en is gyereket varok.

 • 2009.01.23 15:18:33Heatherette

  honnan veszed egyébként, hogy én eredetileg hozzád szóltam? :)

  mert amúgy megsúgom, hogy nem. fogalmam sem volt, hogy te hol laksz, vagy ki vagy.

  na de már mindegy. azt gondolom, hogy hazája az embernek egy van. aki kimegy, és arra használja a megszerzett tapasztalatokat, hogy a saját hazáját fikázza, arról durván megvan a véleményem. őt hadd ne tartsam már magyarnak. de ha ő azt hiszi magáról, hát higgye, az ő dolga.

  én is szoktam fikázni, mert van miért, de mégis mindig kiállok mellette, és sosem tudnék más országot a hazámnak tartani. akármilyen is.

 • 2009.01.23 15:20:04cantaloupe

  Baud,

  tenyleg jo, hogy mindenkihez nyiltan kozeledsz...nekem is van egy erdelyi magyar es egy szlovak baratnom, pedig koztudott, hogy vannak ellentetek dogivel e teren is...sajnos. Pedig nagyon hasonlo a politikai rendszerunk, kulturank.  Ezert nem ertem pl. a nemet-osztrak ellentetet sem, neha ok is cikizik egymast, pedig kulturalisan ok is egy torol fakadnak. Bar nekem az osztrak nemet jobban tetszik. :)

 • 2009.01.23 15:27:10cantaloupe

  H,  na ebben egyetertunk! Azt en sem szivlelem, hogy valaki atlepi a hatart es mar "nem beszelni madzsar", Amerikat dicsoiti es az eredeti hazajara csak kopkodni tud. Az ilyen emberekkel soha nem talaltam meg a hangot, mert en vallom, hogy van otthon csomo dolog, amit itt nem kapok meg.  De az 56-os magyarok megerteseben segit az American rhapsody c. film, akkor tenyleg olyan allapotok uralkodtak, hogy sokan megtagadtak a magyarsagukat. Nezd meg, Scarlett Johansson a foszereplo.  Az irasodat meg magamra vettem, ne nezzel madarnak, direkt beleraktad az amerikai magyart is, es azt mar tudod, hogy en onnan irok, mint ahogy azt is tudtad, hogy ezzel provokolasz. Bejott, de ne futyoressz artatlanul. :)

 • 2009.01.23 15:31:08AncsiPancsi

  Hát csak egy...két éves fiam :D

  De kitesz kettőt egyszerre?

  Pörög ezerrel.

  Nem hajlandó egy szemet sem aludni napközben és nyolc másodperc amit nyugton bír tölteni a fenekén. :)  Most nem fényezés ,de hihetetlen okos kissrác.

  Minden érdekli és olyan összetett dolgokat megcsinál,hogy csak lesek,mint hal a moziban.  Szerintem full indigógyerek. :D

 • 2009.01.23 15:31:43Vierre_

  Cozu menstruálsz? VAgy fizet neked cantalupe, hogy védd? :))) nem hiszem. De válaszolok, mert én jófej köcsög vagyok. :) Az egyetértsz velem, akkor vagy köcsög, ha meg nem akkor nem, úgy tapasztaltam itt. :))))- viszont értelmezve az írásod néha elkap téged a kicsinyesség úgy látom :))) De nem baj, szeretve vagy így is.  Téma:

  Azért itt most tovább olvastam a reagokat, gátvédelem, gátmetszés, beöntés bla bla.  Annyit még a drámához hozzá tennék, hogy mind már mondottam volt, én a második terhességem alatt az igényeimet markánsan kommunikáltam. A doki kurvára eltervezte, hogy mi milyen szerelemben faszántosan fogunk együtt szülni. Meg volt a menet, minden megvolt, el is hittem neki a két perces fájásokig, de utána ugyan az a pokol mint az elsőnél, gátvédelem lófasz, hiába kellett volna ott nyomnom amikor és ott nem amikor, pont leszartam, csak jöjjön ki a gyerek. Hányás miegymás amiről már beszéltünk itt.  És engem geci szarul érintett, hogy az eltervezettekből az égatta világon semmi nem sikerült. Én ELHITTEM a dokinak, hogy ez más lesz, hogy ez fasza lesz, az igényei az én igényeimmel maximálisan találkoztak, Tehát az, hogy ő eltervezte annyit jelent, hogy az én terveimet meghallgatva maximálisan harmóniába kerültünk. DE nem hitte el hogy ki fogok készülni pedig mondtam neki, annyira nem hitte, hogy nem, hogy egy idő után kezdett meggyőzni engem is.

  De nekem lett igazam, két perces fájások után borult az elmélet és utána ez feszültséget is okozott köztünk- már írtam- és engem is nyomasztott, hogy hová tűnt az én tökéletes szülésem :)))

  Gátvágás. Először vágtak, aztán repedtem. Konklúzióm: inkább vágják. Rettenetes macera tud lenni a repedés és nagyon kis hányad aki nem reped. Beöntés. A beöntés egy fanki dolog, cső popóba, víz , az egész másfél perc és utána egy hihetetlenül nagy kakkantás. Semmi baj nincs a dologgal és inkább kakkantok az öt perces fájások alatt egy markánsat mint a kitolásnál. Elég az a kitolás is, nem kell még oda egy kula.  Szóval legyen az ember tudatos, csináljon az ember terveket, bízzon a dokijában, mittomén, magyarán ahogy ő úgy gondolja= így lesz jó. Ha szerencsés testalkatú, akkor még akár úgy is lehet simán, ha szerencsétlen mint pölö én- nagyon kicsi csípő- akkor kurva mindegy. Az előkészület volt a lényeg nálam, babamama barát doki és korház, nyitott személyiségű természetes szülés párti orvos. Megkaptam. A többi meg ment magától - számomra a tervezettől eltérően valóban horroriszikusan.  A hisztihez annyit, hogy lehet fejelgetni O.U.T-ot van akinek bejön van akinek nem, de ott van feketén fehéren ahogy cantaloupe leharapja azok fejét akik szerint nem kell terv. :)))) kettőn áll a vásár én azt mondom. :DDDDDDD Addig amíg nincs személyeskedés, még egy parázs vita is bármikor jöhet. De a személyeskedésnek értelme azért nincs, mert azon kívül, hogy övön aluli, szerintem az ostoba vagdalkozás ismérve.  Másutt olvastam mit írtál a körül metélésről, a gyereknek nem vágják le semmilyen érzékszervét. Az a bőr amit levágnak nem érzékszerv. Nem vitatom a szabad akarat megsértését- én már a csecsemő füllyukasztásán is kiakadtam- sőt én szadistának tartom a dolgot de-akkor-sem-érzékszerv. :DDDDDDD

 • 2009.01.23 15:35:30Heatherette

  cantaloupe

  általában egy brit hozzáállása szokott zavarni, nem egy amerikai vagy kanadaié

  persze, kivételek akadnak

 • 2009.01.23 15:37:35Heatherette

  "bocsi csillagom, de te még sehol nem voltál, amikor mi a Wishsel együvé tartoztunk e kiváló egységben, tehát a h.k.k marad. :DDDDDDDD De ajánlom neked az -amfóra klub- alternatívát :DDDDDDDDD"  arról beszéltem, hogy a "köcsög" szó előbb utal rám, mint rád :) mert eredetileg ugye nem a "tajparaszt" alternatívájaként kezdték el használni. tehát a köcsög még mindig én vagyok, nem ti :)

 • 2009.01.23 15:39:15Chang Yai

  > örülök, hogy semmit sem sikerült felfognod abból, amit írtam attól még továbbra sem értem, mit jössz ide, és osztod az észt arról, hogy mennyire gáz ez a Magyarország, meg milyen egy kretének a lakói. mi a faszt foglalkozol ezzel?  Heatherette, bocs, de ugyanazt a Baudolinát olvassuk?? mutasd már meg, hol fröcsögött vagy fikázott vagy kreténezett. csak elmondja a véleményét, intelligensen, kedvesen, határozottan. az egyik legpozitívabb egyéniség itt a porontyon.

  nem értem.

  mondjuk abban egyetértek, hogy más az erdélyi magyarok kultúrája, mint a "miénk". szelídebb, nem az egóra és a frusztrációra épül.

  ööö, speciel nem Ritára gondoltam személy szerint.  bár tudom, ne szóljak bele semmibe 10 ezer kilométerről. (hány évig kell külföldön élni, hogy az ember már ne számítson magyarnak? és ha már nem leszek magyar, akkor mi leszek? thai?? vagy csak bozgor, szó szerint, mi? vagy csak szimplán hazaáruló?)

 • 2009.01.23 15:40:05baudolinA

  AncsiPancsi,

  van egy olyan érzésem, hogy téged azért ez annyira mégsem frusztrál. :)  Egyébként azt hiszem, hogy az egybeírás-különírás szabályairól sem ártana egy poszt, néhányan kezdenek nagyon "el durvulni". ;)

 • 2009.01.23 15:42:15Heatherette

  hihetetlen, hogy ennyi diplomás zseninek meg nyelvészprofesszornak nem esett le, hogy ritára reagáltam. marha nehéz lett volna rájönni, mi? pedig nem a 20 milliós kérdésnek szántam.

 • 2009.01.23 15:42:31zolnaid

  AncsiPancsi, azt meg lehetne oldani hogy ne írogasd le akkora hévvel a magyar anyanyelv meg kultúra szavakat - amíg nem vagy képes helyesen írni? már megbocsáss de óriási az ellentét baudolinA stílusa és a tiéd közt. Olybá tűnik mintha kettőtök közül te beszélnél valami rontott és kifacsart magyar nyelvet. Pedig ha jól értem szerinted fordítva van, b.ből hiányzik a magyar kultúra alapos ismerete?

 • 2009.01.23 15:46:27Vierre_

  Heatherette ne legyél már irigy. :) Akkor max megosztjuk, ha ennyire ragaszkodsz hozzá, de tudod mit? Nem csaptál le a világszám ötletemre, én viszont lecsapok és átnevezem magunkat amfóra klubbra. Annak van valami értelmiségi varázsa és az néha nagyon kell, hogy komolyan vegyenek. Kinek a két diploma, kinek az amfóra... :DDDDDDD

 • 2009.01.23 15:50:40cantaloupe

  Vierre,  minden smuz nelkul, benned az a jo, hogy ha neha kocsog-stilusban is, de nem habositasz. Te be mered vallani, ha valami nem sikerult/nem tetszett/lehetne jobb, azt kommunikalod. Nemcsak itt a forumon, hogy eloben is nagy a szad es veghezviszed, kikonyoklod.  OUT-hoz mar csak annyit tennek hozza, hogy nem hinnem, hogy a kritika egyenlo a rosszindulattal. En kritizaltam, hogy nem birja az ellenvelemenyt, nem tetszett a humorizalasa, de az szerintem minden joizles hataran tulmegy, hogy egy halott kisbabaval ervel, aki epp egy termeszetes modszert koveto dokinal szuletett, hogy bizonygassa a donteset. Garancialevelet o sem kapott a dokijatol, gondolom, hogy minden okes lesz.  Ja, es miert baj, ha cozumel megved? Te is szarnyaid ala veszel itt masokat, meg klubot is szervezel...akkor? ;)

 • 2009.01.23 15:52:53Heatherette

  ötletesebb, tény :)

  de továbbra is magamnak akarom a köcsögklubot, szal lehettek ti az amfóraklub... mégis ti vagytok a kultúrlények, nem én :)

 • 2009.01.23 15:54:11Heatherette

  cantaloupe

  az nekem is feltűnt, hogy a "kétcé" mindig együtt jár :)

 • 2009.01.23 15:55:44AncsiPancsi

  zolnaid  Szerintem te is nagyon félreértettél valamit.

  Mi ezt Bauddal kúúúúúúúúúltúráltan megtárgyaltuk.

  Azt is közöltem,hogy nyakamban van egy cukorfalat kiscsávó,hálistennek nem hagy helyesen írni viszont a gondolataim hamar elszállnak.  Azt is szeretném veled tisztázni,hogy én és sokan mások Rita stílusát minősítettük személy szerint.  Előbb olvass el mindent és azután itélkezzzzzz!!!!! • 2009.01.23 15:56:41baudolinA

  Chang Yai,

  ennyi dicséretet féléve nem kaptam, tényleg jólesett, köszönöm. :)  Vierre_

  most mondjam vagy ne mondjam? :)

 • 2009.01.23 16:00:33cozumel

  Nebaszki Vierre, ha en valakivel egyetertek, akkor menstrualok?

  Ne kivand nekem, konyorgom, nem birnam tamponnal! :D:D:D:D  De most komolyan.

  Nem az a lenyeg, hogy a temaban egyetertek Cant-tal.

  Az a lenyeg, hogy bar sokszor, NAGYON SOKSZOR nem ertek egyet Canttal, kedvelem ot.

  Mert sosem megy le a kozonseges szintre.  (teged meg azert kedvellek, mert Te ugyan lemesz a kozonseges szintre, de nalad stilisztikai jelentosege van, es sosem szemelyeskedo)  De bocsi, OUT itt olyan stilust engedett meg maganak Canttal szemben, ami meg itt a Porontyon se szokasos.

  Pedig nem szoktuk egymast kimelni, Te is tudod.

 • 2009.01.23 16:02:55AncsiPancsi

  Vannak emberek akik szépen írnak,szépen beszélnek,szépen fogalmaznak.

  Én csak egyszerű bunkó munkásparaszt magyar vónék vagy mi....... :P

  Ilyen kifacsart fogalmazásmóddal.....

 • 2009.01.23 16:04:34cantaloupe

  Szia Cozu, hat a ket ce mindig egyutt jar, teljesitsuk be amit H irt. :)  Amugy egyetertek, nekem is eszembe jutott nehany baratsagos, virtualis bokszmeccsunk. De a temara mar nem emlekszem, mert aprosagok voltak, normalis stilusban megvitatva.

 • 2009.01.23 16:05:06AncsiPancsi

  De arany szívem van :DDDD

 • 2009.01.23 16:09:39marcangoló

  Vierre, írtam teneked, meg-e kaptad-e?

 • 2009.01.23 16:17:20Heatherette

  2009.01.23 16:02:55 AncsiPancsi  örülök, hogy nem vagyok ezzel egyedül :)

  én nem írok helyesen, és nem beszélek választékosan, se hat nyelven. na és akkor mi van? baud ebben jó, mi meg másban vagyunk jók.

 • 2009.01.23 16:18:02cozumel

  Okoska  az a stilusa, hogy gusztustalanul beszel emberekkel?

  Es ebbol konyvet is lehet irni?

  Es jol fizetik?  Basszus, nekem se szakkonyvet kellett volna irni...

 • 2009.01.23 16:20:25rita a felcser

  Baud

  szerinted miattam lett ekkora cirkusz ezen a poszton?????

 • 2009.01.23 16:20:39O.U.T.

  :))))))) obazmeg:))))))

 • 2009.01.23 16:22:37cozumel

  Mellesleg nehany esetben megvedtem Vierret, amikor a stilusaert izelgettek, hogy azilyenneknemiskellgyerekakiigybeszelveluk....bla. • 2009.01.23 16:22:44Heatherette

  szakkönyvet?

  hát baszki, itt nincsenek halandó emberek??!

 • 2009.01.23 16:23:10baudolinA

  rita,

  én már nem merek meg se szólalni, nehogy jöjjön valaki, s kapjak a bozgor pofámba. :)  AncsiPancsi,

  nekem kőből van, úgyhogy te jobban jártál. :) Úgy húz, de úgy... :)

 • 2009.01.23 16:23:13cantaloupe

  Okoska, itt nem a stilusrol van szo. Terabithianak is hasonlo stilusa van, naturalista es szokimondo, de soha nem ment le odaig, hogy egy termeszetes szulesre keszulo kismamanak halott babakrol irogasson.  Mellesleg, konnyu azt mondani, hogy "nekem ez a stilusom", miert, mert csak, aztan nem erdekel, kibe maszom bele itt a gep elott, ugy kell neki. Ez nem indok. Minden velemenyt lehet ugy talalni, hogy ne probaljuk a masikat ket labbal eltiporni es megmaradjon a riszpekt, legalabb minimalis szinten.

  Ha meg a minimalis tiszteletet nem tudom neki megadni, akkor inkabb ignoralom, ezt teszem most is.  Az en nagy hibam amugy az, hogy nem hagyom el idoben a latszolag meddo vitat. Van mikor sikerul, van mikor nem. :)

 • 2009.01.23 16:23:53baudolinA

  Heatherette,

  de igen: te. ;)

 • 2009.01.23 16:27:22Heatherette

  igaz :)

 • 2009.01.23 16:29:02baudolinA

  De vágysz már az Olümposzra, mi? :)

 • 2009.01.23 16:30:38rita a felcser

  Baud

  Tudod mi volt ennek a nemzeti talanynak a kirobbanto szikraja igazan? Isaura.Valaki sertesnek vette.Es onnan kovetkezett......

 • 2009.01.23 16:34:48Heatherette

  jó nekem a pórnép között, baud :)

 • 2009.01.23 16:35:26cantaloupe

  Okoska, azt en is.

  De az oszinteseg nem egyenlo a durvasaggal, rosszindulattal. Fenyevnyi kulonbseg van a ketto kozott.

 • 2009.01.23 16:35:36O.U.T.

  én beszélek gusztustalanul az emberekkel?  hja kérem, én nem azt mondtam, hogy a szülésterves szülés egyenlő halott csecsemő. csak nekem személy szerint elment attól a dokitól a kedvem, aki addig nem cselekedett, amíg a végén dráma lett belőle. nem kívántam rosszat senkinek, és nem tudom feltűnt-e, hogy bababarát kórházban szültem. a másik fele: meghalt egy csecsemő. ha nem beszélünk róla, akkor feltámad?????? de ez ráadásul tök személyes mellékvágány volt, én ezért hagytam ott egy orvost. aki véletlenül köztudomásúlag nem szeret beleavatkozni a szülés menetébe. nekem ez nem érte volna meg. de még az sem, hogy egy esetleges oxigénhiányos állapot miatt később mozfgáskoordinációs gondjai legyenek a gyerekemnek. de ez éééééén vagyok.  általánosságban azt gondolom, hogy azok az emberek, akik azt hiszik, hogy mindent ők tudnak a legjobban, nagy idióták. de ez az ő bajuk, nem az enyém. nem szóltam le senkit, az alapján, hogy van, vagy nincs szülésterve. mert ez egyéni döntés. ahogy nekem is az volt.  hogy kivel milyen stílust használok, az nagyban függ attól, hogy ki hogy szól hozzám. én normálisan szoktam kezdeni a párbeszédeimet, tény, hogy ha basztatnak, akkor ugrik az angolkisasszonyos neveltetésem. lehet provokálni, persze, de aztán nem kell jajgatni, hogy 'hogybeszélhetszígyveleeeeem??'. hogy? így.

  ja. nekem kicsit fura, hogy a cozumel/cantaloupe duó mindkét tagja ékezet nélkül ír, ugyanolyan stílusban és betűhasználattal, ráadásul mindig egy időben. ez akár jó játék is lehet hülyegyerekeknek. persze itt nyilván nem erről van ugye szó...

 • 2009.01.23 16:35:37baudolinA

  Okoska,

  most csak az elméleti vita kedvéért: az őszinteség és az alpáriság azért nem szinonimák.

 • 2009.01.23 16:36:48baudolinA

  Heatherette,

  te tudod. :)  az Istennő

  :))

 • 2009.01.23 16:41:14baudolinA

  O.U.T.

  mások pedig azt jelezték, hogy - ugyan elhiszik, hogy neked jó szülésed volt - _ők_személy_szerint_ nem szeretnének így szülni. Ezek pedig őőőőőőőőőőőők. Ennyi.  (Más kérdés, hogy attól, hogy valaki lemegy alpáriba, attól neked még nem feltétlenül kell, de ez ízlés és döntés kérdése, úgyhogy erről tényleg nem nyitnék vitát, felőlem mindenki úgy vitázik, ahogy akar. Csak akkor esetleg számíthatsz az újabb hasonló reakciókra, és akkor mikor lesz ennek vége?)  Okoska,

  akkor magadat sem értékeled sokra? :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta