SZÜLŐSÉG

Minek nekem szülésterv?

2009. január 20., kedd 13:40

Terv kell ahhoz, hogy szüljek? - kérdeztem magamtól, amikor a terhesfórumon az ugyanarra a hónapra kiírt kismamák elkezdték a szülésterveiket összehasonlítani a harmadik trimeszterben. Mindaddig még a szót sem ismertem. A magam részéről én már régen elhatároztam, hogy milyen szülésem lesz, (könnyű! természetes! fájdalommentes!) és sosem hallottam, hogy bármit le kellene írni. Mégis, percekkel azután, hogy a többiek beavattak a szüléstervírás művészetébe, már buzgón írtam a sajátomat.Az egyre inkább divatba jövő szüléstervet a kismama készíti a kezelőorvos (avagy szülésznő, bába vagy dúla) bevonásával. Apás szülés esetén fontos, hogy a leendő apa is közreműködjön, de legalább jól ismerje a tartalmát. A szülésterv nem azoknak való, akik szeretik a szülést teljesen a szakemberre bízni, nem szeretnek feltenni kérdéseket, vagy a “jobb, ha erről minél kevesebbet tudok előre” álláspontot képviselik.

A tervben a kismama pontról pontra papírra veti igényeit és elképzeléseit a kórházba megérkezéstől számítva a szülésen át egészen az azt követő órákig. Tartalma lehet egy pár kézzel írt sor, de akár egy sűrűn telegépelt oldal is (több mint egy oldal soha ne legyen). A leggyakrabban megvitatott pontok a partner jelenléte és szerepe, a szülőszobai környezet, a fájdalomcsillapítás, egyes beavatkozások, (mint például a beöntés, a borotválás, a gyorsító injekciók vagy a gátmetszés) megtagadása vagy kérése, speciális eszközök (bordásfal, medence, labda) kérése és az újszülött első pár órájára való igény.

A szülésterv sikerének első számú feltétele, hogy a szülést levezető szakember (és kórház) együttműködjön, egyébként csak olyan kívánságlista lesz, mint amiket a gyerekek a Télapónak írnak az oviban. Ezért nulladik lépésnek ajánlatos kipuhatolni, hogy a szakember bevonható-e a projekbe. Ha a válasza egy hangos nevetés és egy “Szülésterv? Haha! Álmodik, hölgyem?” vagy egy “Ember tervez, isten végez.” kategóriájú felhorkanás, akkor érdemes a dolgot feladni, avagy végső esetben orvost váltani. Ha viszont az orvos hajlandó együttműködni, akkor kezdődhet a szülésterv-írás.

A terv mindvégig legyen nagyon udvarias hangnemű. Semmiképpen ne legyen belőle követelődzés, vagy arrogáns hangnemű lista. Legjobb azzal kezdeni (esetleg zárni is), hogy a kismama teljesen tisztában van azzal, hogy egy szülés folyamán bármi történhet, és természetesen a szülésterv kizárólag arra az optimális esetre van, ha minden rendben folyik, és nincs annak orvosi oka, hogy azt azonnal semmibe vegyék.

A terv felépítése során érdemes az orvossal, szülésznővel, avagy egy ugyanott már szült ismerőssel lépésenként megbeszélni, hogy hogyan folyik egy problémamentes szülés azon a helyen. Ez kórházanként, intézményenként változni fog! (Így elég nehéz szüléstervet “lopni” mástól).

Ha például nincsen medence vagy bordásfal, akkor hiába kérjük azt, avagy ha a kórház előírást követve és rutinszerűen végez gátmetszést a szülő nők 100 százalékánál, akkor hiába kéri az ember, hogy “légyszi ne”.

Valahányszor egy olyan ponthoz ér az ember a szülés megbeszélésénél, ahol választási lehetőség van, a kívánságot, ha van ilyen, rá kell rakni a listára. (Pl.: Szeretnem, ha partnerem végig mellettem lenne, hacsak előre nem látható okok ezt nem teszik lehetetlenné.” vagy “Kérem senki ne próbáljon lebeszélni ha epidurális érzéstelenítést kérek, és biztatni, hogy bírjam ki nélküle”.)

A rendben lefolyó természetes szülés megvitatása után érdemes kitérni a komplikációk esetére is. Manapság a szülések komoly része császármetszéssel végződik, ezért jó megtudni, milyen opciók vannak, például benn lehet-e az apuka, vagy megkaphatja-e a papa kisbabát közvetlenül a kivétele utan? Elvághatja-e a köldökzsinórt? (Természetesen egy tervezett császármetszésre is lehetséges szüléstervet írni!)

A szülés utánra vonatkozó kívánságok között a leggyakoribb, hogy az újszülött mindig az anya vagy az apa karjában lehessen (pl. mialatt a mamát varrják) avagy hogy az új család maradhasson egyedül és háborítatlanul egy ideig, és mindenféle elhalasztható vizsgálat, mosdatás, méricskélés, stb. maradjon későbbre, ha lehet. Sokan azt is kérik, hogy azonnal szoptathassanak.

A szüléstervet, sokszoros átértékelés után, érdemes végső formájában is mindenkinek megmutatni, több példányban lemásoltatni, egyet a dokinak/szülésznőnek adni, egyet pedig a partnernek vagy más a kórházban jelen lévő családtagnak.

Mivel a kisbabák nem tudnak szüléstervet olvasni és követni, gyakran az egész egyáltalán nem úgy alakul, ahogyan azt az ember elképzeli. Erre fel kell készülni. Valószínűleg ez sokkal gyakrabban fordul elő, mint a pontról-pontra követett szülésterv. A gondosan elkészített terv sokszor a szülőszoba padlóján, összegyűrve, összetaposva végzi (avagy a télikabát zsebében, otthon). Sőt: arra is van példa, hogy a természetes szülésre vágyó és számító kismama “Epiduráááááált!!!” sikollyal lép át a kórház küszöbén.

Minek is akkor az egész? Számomra felbecsülhetetlen értékű volt, hogy a szülés várható eseményeiről a szülésznőmet pontról pontra kikérdeztem és válaszait, preferenciáimmal együtt írasba raktam. Az utolsó trimeszterben a találkozások gyakran csak vizsgálatokkal es az aggodalmak megbeszélésével telnek, és a kiírt nap megvitatásával. A szülésterv segített, hogy tisztán elképzelhessem, mi fog történni a nagy napon.

Olyan részletek is szóba kerültek, amikről sehonnan nem hallottam előtte. Jópár téveszmémet is eloszlatta. A szülésterv megvitatása alatt tudtam meg, hogy választott kórházam soha nem végez gátmetszést, csakis ha az a kitolási szakasz alatt orvosilag indokolttá válik (például fogós szüléskor), továbbá azt, hogy nálunk már nem csepegtetnek semmit az újszülött szemébe, amikor az megszületik (az egyik eredeti kívanságom az volt, hogy a csepegtetést csak később végezzék, hogy az újszülöttem jól megnézhesse magának az új családját).

Egy másik nagy pozitívum az volt, hogy a szülésterv megbeszélése után úgy éreztem, sokkal komolyabban vettek. Tudták, hogy utánaolvastam a dolgoknak, tisztában voltam az opcióimmal. Úgy éreztem, hogy ez nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a szülés alatt engem es Páromat végig informáltak, minden beavatkozáshoz engedélyt kértek, mindent megmagyaráztak es tisztelettel kezeltek mindkettőnket. Akkor is, ha a végén semmi nem történt úgy, ahogyan elterveztem.

Azon kevés dolgok egyike, ami megvalósult az volt, hogy Párom fenntartotta magának a jogot a “Kislány!” felkiáltásra. Meg is tette, és erre nagyon büszke. A szülőmedence sajnos száraz maradt. Nem volt se félhomály, se csend. Műtét volt, éles fény és zaj. De a szüléstervem máig megvan és szép kis szuvenír lett belőle. Megmosolyogtat, már csak azért is, mert szinte álomnak tűnik. Akit érdekel, azzal szívesen megosztom. 

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.26 12:29:48Meni

  Marcangolo, elgondolkodom majd azon, amit a baratokrol irtal. En eddig ugy gondoltam, hogy egy 3 evesnek inkabb a szemelyes tutujgatas, torodes kell (persze gyerektol is fugg), de lehet hogy a baratok jelenlete fontosabb. Ja, az altatas amugy nem gond, itt az oviban mar nem altatnak, nincs alvas...

 • 2009.01.26 12:34:18csutkababa

  Meni

  Sajnos csak munka?????

  Bocsi, de ha mindenki helytáll a válsztott szakmájában, akkor nincs semmi szükség itt felmagasztalásra, áhítatra.

  Én is szédelgek hajnali 3-kor, ha ébresztenek. Én is káromkodom, ha valaki bunkó. Én is szakember vagyok, mint a kazánszerelő, pedagógus, bármi.

  És nekem is vannak rossz napjaim, vannak tévedéseim, vannak rossz döntéseim.

  Mint mindenkinek:-)

 • 2009.01.26 12:40:34csutkababa

  Most látom, hogy higgadt leírás helyett átcsaptam költészetbe:-)))))

  Elnézést:-)

 • 2009.01.26 12:44:11Magenta

  Meni, és ha valamelyik gyerek még igényli az alvást, azzal mit csinálnak?  csutkababa, szerintem sokan vannak a szakmátokban, akik szeretik. Egyszer (a fiam olyan három éves volt) odajött hozzánk egy nagyon kedves mentős az utcán pajtizni egy kicsit. Majd leteremtett, hogy hideg a gyerek keze, miért nincs rajta kesztyű (normálisan csinálta). Mutattam, hogy a kesztyűje nálam van, épp a teáját hűtöm, ami az automatából tűzforrón jön ki, hogy meg tudja fogni.

  Meg is sértődhettem volna, de nekem tetszett, hogy odafigyel. :)  Ma reggel hallottam a rádióban, hogy a magyar háziorvosi rendszer összeomlóban van, próbálják csábítani az orvosokat, akár úgy is, hogy a háziorvosi szakvizsgát később kell letenni, de a mittommilyenkamara szerint ez degradálná a háziorvosi szakmát, ezért nem akarják engedni.

  Nekem meg az jutott eszembe, hogy nem a vizsgán kéne huzakodni, inkább rendes fizuval kéne csábítgatni őket. Meg mindenki mást az eü-ben, amikor a Házon kívülben láttam riportot, hogy mondjuk Franciaországban hogy keres egy nővér (aki innen ment ki) és hogy van megbecsülve, hát én is kizavarnám a gyerekem.

 • 2009.01.26 12:44:17rita a felcser

  CSutkabab

  Szia!

  Magyarorszagon is a verado kozpontban mindenkitol 400 ml vert szivnak le ???En verado vagyok.Igaz ritkan.

  De elborzaszt a mennyiseg.Es marhasag hogy a 90 -100 kilos meg a 60 kilos is ugynannyit kell adjon.

  Mondtak a gyermekosztalyon a szuleszteten,hogy csak ilyen 400 grammos zacskokban kuldenek vert,es a baba elhasznal kb 100 ml vert,a tobbit eldobjak.Jo,mi?

  Kivancsi vagyok MAgyarorszagon hogy van ez .

 • 2009.01.26 12:48:55csutkababa

  Rita

  Kb. 350 ml-t vesznek le, a többi a zacsiban az alvadásgátló,így kb. 370-80 ml jön ki.

  Szabványzacsi, nem lehet kevesebbet.

  Igen, mindenkitől ennyit vesznek le.

  De érdekel, miért teljes vért adnak a babának. Plazma nem lenne jobb?

  Az 100 ml-s tartályban van.

 • 2009.01.26 12:50:13rita a felcser

  Van itt is pecsetszam.Nekem is lesz.Egyszer.  Oxyologus=oximoron :DDD

 • 2009.01.26 12:50:13baudolinA

  un-dokk,

  Romániában is van pecsétszám. Ritának azért nincs, mert még nem orvos, csak lesz orvos.  A véradás engem is érdekelne. Egy ideig rendszeres véradó voltam.

 • 2009.01.26 12:52:20Magenta

  Nálunk is az, az egész család, kivéve engem.

  Férjem szeretne menni vért adni, csutka, hol lehet?

 • 2009.01.26 12:52:35Magenta

  Nálunk is az, az egész család, kivéve engem.

  Férjem szeretne menni vért adni, csutka, hol lehet?

 • 2009.01.26 12:56:48rita a felcser

  De van plazma is.De vannak esetek mikor rettenetesen anemias es akkor kap teljes vert.

  En biztos vagyok benne hogy sokan,en is szivesebben odaallitanank vert adni ha kevesebbet szivnanak ki.Ez van.  pl nalunk a ferfi min 63 kg a no minimum 57 kell legyen.Es betartjak ezt komolyan.De szerintem sok alacsony ,jókötésű nő van aki nem 57 kg, de szivesen adna.

 • 2009.01.26 12:59:49Magenta

  Rita, hát apukám 53 kiló és 35 éve rendszeres véradó.

 • 2009.01.26 13:01:50baudolinA

  rita,

  én 12. osztályban adtam először, 50 kilósan a vásárhelyi véradóban. :)

 • 2009.01.26 13:04:23csutkababa

  Magenta

  Kedvenc városunk:-) kórháza mellett van a vérellátó, ott kéne érdeklődni.

  Szűrnek hepára, szifiliszre, nyilatkoznod kell, hogy nem vagy drogos, AIDS-veszélyeztetett, stb.  Rita

  Szabál az szabál.Evvan.

 • 2009.01.26 13:06:44rita a felcser

  Rajottem hogy,miert van ez.Es miert mernek meg elotte.Azert,mert regebb adtak etelutalvanyt is erte,meg egy idoben penzt.(2005 ben)Es sok nagyon csoro ember ment vert adni,akit mar komolyan veszelyeztetett volna.

  Most pont nemtom hogy van,mert masfel eve nem jartam arra,elszivta mas a veremet,nem volt plussz.

 • 2009.01.26 13:08:41csutkababa

  Én rendszeres véradó voltam. Aztán volt hematológia kötelező tanfolyam a szakvizsga előtt.

  És kiderült, hogy az ismert hidegallergiám miatt nem célszerű vért adnom, mert a véremben lévő hideg-agglutininek úgyis tönkreteszik a vért a zacsiban, ahogy behűtik.

  Ekkor jóval 10 fölött jártam a véradások számában.

  Csak azon akadtam ki, ezt miért nem mondták????  Rita

  És akkor mit szólsz a plazmás véradáshoz?

  Két zsákot vesznek le gyors egymásutánban, ekkor már fekve is szédültem, utána visszadják a lecentrifugázott masszát. Ekkor életre keltem:-))

 • 2009.01.26 13:10:29csutkababa

  Rita

  Itt már vagy 20 éve nem adnak pénzt. De vége a meleg tea/sör, virsli korszaknak is.

  És a munkáltató is rossz szemmel nézi a kieső dolgozót.

  Csoki,kóla, viszlát, köszönjük a véradást.

 • 2009.01.26 13:11:31Magenta

  csutkababa, köszi!  A Péterfy utcai kórházban érdeklődtünk, de ott annyira bunkók voltak, hogy elment a kedve egy időre. :(

  Ezekre a mókákra meg tavaly szűrtek minket, úgyhogy nem lesz gond. :)))  Apukám plazmás vért ad. Hátránya, hogy ha nem megy bizonyos időszakonként "csapoltatni", akkor már jelez a szervezete, azaz vérzik az orra.

 • 2009.01.26 13:12:50Magenta

  A munkahelyemen szokott lenni véradás, csak némileg szervezetlen, mert arra egy dolgozónak sincs ideje, hogy két-három órát álljon sorba, hogy vért adhasson.

  Logikus lenne, hogy előre bejelentkezhessen, aki vért akar adni.

 • 2009.01.26 13:12:50csutkababa

  Magenta

  Minden véradás előtt szűrnek.Kötelező.

  Apukád véletlenül nem policitémiás?

 • 2009.01.26 13:13:30Magenta

  Policitémia?

  Azmiaz? :)

 • 2009.01.26 13:14:34csutkababa

  Magenta

  ööö az anémia ellentéte, túl sok vörösvérsejt van a vérban.

 • 2009.01.26 13:15:04csutkababa

  ben :-)

 • 2009.01.26 13:16:37rita a felcser

  Meselek egy esetet.

  NAgyapamat muottek prosztata miatt.Mondtak a korhazban hogy nincs ver,menjunk el es adjunk az o neveben,csak akkor mutik meg.(igy van ez minden beteggel)Mondtam hogy adunk valakinek penzt hogy adjon,es egy masik zacskot adok en mert gyorsan kellett es a csaladbol csak en leptem at az 57/63 kilot.

  Erre ramnez az orvos es azt mondja ne adjak en,szegeny fiatal csaj,inkabb szerezzunk valakitol meg egy zacskot.

  Megjegyzem jo eroben vagyok es pirospozsgas.

  Nalunk nagyon keves verado van.

  Ha lenne egy nagy baleset mondjuk 20-3o egy sebesult,Romania kene importaljon vert.

  Ja mostanaban nem kapsz erte semmi penzt,unios torvenyek miatt.

 • 2009.01.26 13:17:11Magenta

  Hm, hát nem tudom.  Ő is (félig) eü-ben dolgozott 94-ig, ha ez gondot okozna (okozhat?), akkor gondolom, tenne ellene. Ha lehet.  Eü-s dolgokhoz én elég kívülálló vagyok.

 • 2009.01.26 13:17:53rita a felcser

  Magenta

  Nem veletlenul hemokromatozisban szenved?

 • 2009.01.26 13:21:40Magenta

  Most megnéztem a guglin, hogy mi ez.

  rita, nem tudom.  De gondolom - lehet, hogy rosszul -, hogy talán szűrnek erre-arra a rendszeres véradóknál és ha valami gáz van, akkor nem adhatnak.

 • 2009.01.26 13:21:58un-dokk

  Rita! Bocs, most olvastam vissza, először azt olvastam,: " nem is kell ám pecsétszám", bocs kicsit fáradt vagyok. De az is lehet már kezdem szokni, hogy mindenben kötekedsz.:)  Ja véradásnál, a csoki meg a üdcsi mellé adnak vásárlási utalványt is / azt hiszem 500 Ft/, és vmi formatervezett üveg küblit, de arra nem jöttem rá miért és mire lehetne használni.

 • 2009.01.26 13:24:54Meni

  Csutkababa, es most rossz napod van, hogy nekem esel, hogy milyen nyalas ahitatos vagyok, mikor te csak szakember vagy? :)  Szerintem aki mentos, tuzolto, rendor, katona (vadakat terelo juhasz), annak mind hivatasa van. Es hiszem, hogy nagyon kemeny melo eljutni ideaig, es nem csak a fizu miatt. A fentiek pl. mind normal munkarenden kivul dolgoznak, es mar ahhoz kell az elhivatottsag, hogy ezt valaki hosszu tavra vallalja. A pedagogus, a kazanszerelo, a titkano mind hazamegy, nap mint nap rendes idoben. Csak hogy egy peldat emlitsek.  Elvben egyetertek veled a szakmajukat rendesen vegzokkel kapcsolatban. De ugye azt elhiszed nekem, hogy mas erzesekkel megy munkaba az, aki eletet ment, mint az, aki leveleket gepel? Ez utobbit csinaltam, volt bennem buszkeseg, volt nehanap szakmai kihivas is, de az akkor sem hivatas. Szakmam nekem is van, es most eppen *csak munkam* van, mert a gyerekek mellett nem tudok PR-oskodni, *csak* adatot rogziteni 6 oraban. Es ez a *csak* most eppen tokeletesen megfelel, megis ugy erzem, hogy amit te csinalsz, az ha nyalas ahitatot nem is, de csodalatot mindenkeppen erdemel...bocsanat, hogy megkoszontem, nem akartlak megbantani vele...:)

 • 2009.01.26 13:28:21Meni

  OFF Magenta, ha valamelyik hulla mar az almossgtol, akkor egy sarokban van mindenhol egy aranyos, tiszta kisagy. A masodiknak mar csak matrac jut. En sem repesek ettol a dologtol, mar csak azert sem, mert tudom, hogy hiaba fogja az en fiam, vagy barki mase igenyelni az alvast, ha a tobbieknek foglalkozas van, akkor ugyse fog elmenni aludni...majd otthon lesz nekem hiszti, hogy hatkor mar aludni akar...de itt ez a rendszer, olyan ovi nincs, ahol intezmenyes alvas van...ez van...ON

 • 2009.01.26 13:31:44csutkababa

  Meni

  Ma jó napom van:-))

  Rendben van, így oké, csak tudod, tényleg nem szeretem, ha misztifikálják a dolgot.

  Adatrögzítés: valahogy úgy képzelem, pl. fontos KSH statisztikák alapja lehet, azaz nagyon is fontos lehet a munkád.

  Nem?

 • 2009.01.26 13:32:41Magenta

  Meni, azért kérdeztem, mert nekem a nagylányom pl. rettentően szenvedett az oviban alvástól, mert nem igényelte.

  Viszont a fiam aludt, sokat, mert mindig utolsónak ébredt.

  És mivel most a Zsebmacska is alszik lazán négy órát ebéd után (déltől négyig), arra tippelek, hogy még azért lesz rá igénye oviban. Jó, még csak 4 hónapos, változhat, de igen, nekem is az jutott eszembe, hogy estére mennyire nyűgös a gyerek, ha aludna még délután.

 • 2009.01.26 13:33:41Temptation

  Bp-en a Vérellátó Központ a Daróczi úton van.Oda lehet menni.Pest megyében a településeken a Vöröskereszt szervez évente két alkalommal véradást.Helybe jönnek.Szerintem a honlapjukon fenn van a menetrend, vagy telefonon is lehet érdeklődni.Aztán ha már voltál, küldenek értesítést a következő időpontról.

 • 2009.01.26 13:47:49rita a felcser

  A hemokromatozis csak ferfiaknal van,gyakori(noknel nincs mert menstrualnak,legfeljebb 50 even felul).Abbol all hogy a ver vastartalma tulsagosan leraktrozodik a szervekben.Megoldasa egyszeru!Vert kell adni bizonyos idokozonkent.Ennyibol all a betegseg.

 • 2009.01.26 13:48:25Meni

  Csutkababa, a Jad Vasem Intezetnek rogzitem olyan zsido csaladok adatait, akik elpusztultak a haboruban. Vagy most eppen azokat, akik tuleltek. Ha ugy nezem, ez egy nagyon fontos munka. Ha meg ugy nezem, akkor olyan, amit mindenki meg tud csinalni, akinek 80 felett van az IQja, es beszeli a magyart/hebert. Nem hivatas. Nem szakma. DE munka, penzt hoz, es ezzel be is fogom a szamat, mert magyarorszagi kismamakent ezzel is olyan de olyan boldog lennek, hogy ihaj csuhaj...nem igaz?  Magenta, szerintem is nagyon sok gyereknek igenye lenne meg 3-4-5 evesen az alvasra, de a helyi miniszterium mashogy gondolja. Nem tudom mi lesz, a fiam most egy/masfel orat alszik minden nap. Majd nyaron megprobalom nem altatni, van ra egy pici esely, hogy addigra magatol is lecsokken az igeny. Bolcsiben szigoruan ket ora alvas van, most ev elejen azert kellett harcolni, hogy ne hagyjak ket orat aludni, mert akkor este kilenc elott nem aludt el, es hajnali otkor mar kerte a kakaot. Az is nehezen ment...hiaba, sok a baj a vonalakon feletti es a vonalakon alatti gyerekekkel :-))

 • 2009.01.26 13:57:30csutkababa

  Meni

  Úgynézés1-re szavazok,azonnal!

 • 2009.01.26 14:02:14Meni

  Nyilvan en vagyok a hulye, de nem ertelek...:-(

 • 2009.01.26 14:08:14anyamadár

  Csutkababa idézlek:

  "Rendben van, így oké, csak tudod, tényleg nem szeretem, ha misztifikálják a dolgot."  Én valahogy úgy érzem inkább misztifikálják túl az emberek minthogy folyton titeket szidjanak. Hazabeszélek kicsit, mert van eü-ben (konkrétan mentőn) dolgozó rokonom.

  :)))

 • 2009.01.26 14:11:08undokmano

  2009.01.26 13:12:50 Magenta

  A munkahelyemen szokott lenni véradás, csak némileg szervezetlen, mert arra egy dolgozónak sincs ideje, hogy két-három órát álljon sorba, hogy vért adhasson.

  Logikus lenne, hogy előre bejelentkezhessen, aki vért akar adni.

  Magenta, nálunk is szokott melóhelyen véradás lenni, előre ki van mindig írva, jó előre. A házban nem kevés ember fordul meg nap mint nap. A legutóbbi alkalommal, amikor elmentem vért adni, én voltam délután fél 3kor a 80. ember, aki véradásra jelentkezett. És ha jól emlékszem, akkor valamikor 8 körül kezdődik mindig a buli...

  Azért arra kíváncsi vagyok, hogy a sokszáz, talán ezer dolgozónk közül akik olyan szinten érnek rá, hogy nap mint nap óraszámra a büfében és az étteremben trécselnek, miért nem érnek rá arra, hogy egy szinttel lejjebb kicsit pihenjenek egyet egy tűvel a kacsójukban... Na ez az, ami bosszantó szerintem.  Amúgy a Karolinában a központi vérellátóban próbáltatok érdeklődni esetleg? Ott ha jól tudom, mindig lehet vért adni, nem csak a Péterfyben.

 • 2009.01.26 14:11:54anyamadár

  Csutkababa idézlek:

  "Rendben van, így oké, csak tudod, tényleg nem szeretem, ha misztifikálják a dolgot."  Én valahogy úgy érzem inkább misztifikálják túl az emberek minthogy folyton titeket szidjanak. Hazabeszélek kicsit, mert van eü-ben (konkrétan mentőn) dolgozó rokonom.

  :)))

 • 2009.01.26 14:12:48anyamadár

  Bocsánat furán küldte el :)

 • 2009.01.26 14:14:40szövetszöcske

  Ekkora punnyadás van, hogy még soknap után is ez maradt smúzolós topiknak? Pedig éppen anyázni akartam csutkababa kedvenc kórházát, de akkor majd várok vele a következő anyázós posztig, amikor megfelelő késdobáló hangulat lesz az ilyenhez.

 • 2009.01.26 14:16:59anyamadár

  Szövetszöcske nyugi van nagyon - én a fodrászolós posztnál már vártam, hogy mikor támadnak nekem amiatt mert leírtam milyen sz*r lehet a gyereknek a fodrászatban, megértem, hogy üvölt. De sehol senki nem akarta még leharapni a fejem :)))

 • 2009.01.26 14:25:11Meni

  Csutkababa, lecci lecci, ne hagyj tudatlansagban...  ...Úgynézés1-re szavazok,azonnal!...  ???

 • 2009.01.26 14:26:33anyamadár

  Meni ez az első úgynézés:

  "Ha ugy nezem, ez egy nagyon fontos munka"

  :)

 • 2009.01.26 14:37:59Meni

  :) :) :)

 • 2009.01.26 14:54:12dodóó

  Lányom ovijába 12-kor lefektetik a kicsiket,14-kor kezdenek ébredezni,de van olyan kis gyerek aki még 15.-kor is ágyban fekve várja anyukáját.

  Ez esik neki jól.

  Reggel 5-kor már nyitva van az ovi.

  Ha a kicsi igényli lefektetik aludni.

 • 2009.01.26 15:11:22wish73

  Meni,

  off1

  mezei önkorm. ovi kb. 30 gyerek 2 óvónő váltott műszakban, pár óra átfedéssel plusz 1 dadus.  off2

  komolyan irigykedem, hogy meglépted, amit meg kellett. mennék én is, sehogy sem érzem magam itthon otthon

 • 2009.01.26 15:14:35evet

  Meni, ha tényleg ilyen nagy csoportszámok vannak, akkor szerintem vegyes csoportot érdemes választani. A lányom csoportjában 24-en vannak, 2 óvónő váltva, 1 dadus. Amikor kicsi volt, segítettek neki a nagyobbak öltözni, WC-re menni, ami kellett. Most ő a nagy, és van neki egy kicsije, akinek ő segít. A nagyok már jól el vannak, jut a kicsik pátyolgatására elég idő, mindig ült egy pici az óvónéni ölében, amikor igénye volt rá bármelyiknek. Azt szokták ellenérvként felhozni, hogy a kicsikenek ez nagyon jó, de a nagyokat visszahúzza. Én ezt egyáltalán nem látom, ha jók az óvónénik, minden gyerek kap testreszabott feladatot, nem kell leragadnia az 5 évesnek 3 éves szinten, és mindig van előttük fejlődési perspektíva. A lányom nagyon büszke volt, amikor először lehetett napos, sokat fejlődik a rajza is, mindig hoz újabb verseket dalokat haza, miközben persze a régebbiek is előkerülnek. Náluk kötelező alvás van, szenved is eleget szegény, mert már 2,5 éves korától csak éjjel alszik.

 • 2009.01.26 16:05:40csutkababa

  Meni

  Bocs, csak körbevittem a nagylányt, ruhapróba,cipész, edzés.

  De anyamadár már válaszolt helyettem.

  Szövetszöcske

  Ott volt a szmájli, én is gyakran szidom.Mármint a kórházat.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta