SZÜLŐSÉG

Naponta ötven gyereket ért szexuális bántalmazás tavaly Nagy-Britanniában

2009. január 19., hétfő 13:30

Több mint húszezer gyermeket ért valamilyen formájú szexuális bántalmazás 2008-ban Nagy- Britanniában - közölte hétfőn az NSPCC brit gyermekvédelmi szervezet rendőrségi adatokra hivatkozva. A szervezet jelentésében hangsúlyozta: ez naponta ötven, gyermekek elleni zaklatást jelent.A jelentés szerint a 20.758, 18 év alattiak ellen elkövetett, regisztrált szexuális bűncselekmény majdnem negyede, összesen 4984 zaklatás tízéves, vagy annál fiatalabb gyerekeket ért. Ezek közül nyolcszáz esetben iskolás kor alatti gyerekek voltak a bűncselekmények áldozatai. Az NSPCC adatai szerint a szexuális bűncselekményeket hatszor gyakrabban követték el lányok, mint fiúk ellen, írja a Független Hírügynökség.

A szervezet ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatalos statisztikák nem mutatják elég pontosan a valós adatokat. "Ijesztő a kép, ám ez mindössze csak egy pillanatfelvétel, a kutatásaink szerint ugyanis számos molesztált gyerek szenvedései nem kerülnek napvilágra" - mondta Phillip Noyes, az NSPCC igazgatója, kiemelve, hogy az egészen fiatalon molesztált gyerekek képtelenek beszélni a velük történtekről.
 


Hazánkban a legutóbb a sárvári pedofil ügye került nyilvánosságra, ő egy hétéves kisfiút csalogatott el a játszótérről, majd fajtalankodott vele és megerőszakolta. A Poronty olvasói megosztottak a felelősség kérdésében: van, aki a szülőket is felelőssé teszi az erőszakért a nem megfelelő nevelés miatt, és van, aki szerint nem a szülőn múlik, hogy gyermekét éri-e erőszak. Halmosi Zsolt, Vas megye rendőrfőkapitánya szerint a szülőknek kell megtanítaniuk a gyereket arra, hogy idegenekkel ne álljanak szóba és ne menjenek el velük sehova.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.19 14:08:33kihanemén

  annyi aberrált ember van a földön, nem lehetne, h pikkpakk kihakjanak?

 • 2009.01.19 14:40:25Temptation

  Amíg baba aggódsz, hogy jól fejlődjön, testileg, lelkileg, szellemileg...ez persze megmarad kisgyerekkorban is, csak még társul hozzá, hogy megóvd a perverz állatoktól, azzal is, hogy amíg tudod, hozod-viszed,és rendszeresen beszélsz neki, arról, hogy soha, sehova, senkivel.....aztán mikor ezen a koron úgy-ahogy túl vagytok, akkor elkezded félteni a drogoktól, rossz társaságtól, a korai szexualitástól....bocs kicsit elkanyarodtam.

  Lehet hogy sokakat kiakasztok: azt hiszem vannak esetek, amikor lenne létjogosultsága a halálbüntetésnek.

 • 2009.01.19 14:54:56csongi07

  Temptation,

  Két éve még nem értettem volna veled egyet a halálbüntetést illetően. Akkor még hittem abban, hogy egy ember megváltozhat. És bár még ma is hiszek ebben, de mivel már van egy kisfiam, nem vagyok olyan elnéző a bűnösökkel szemben. Rájöttem, hogy az anyaság olyan szinten megváltoztatott, hogy a gyermekemért bármit megtennék, ő nekem szent és sérthetetlen. És ha valaki bántaná, nem biztos, hogy meg tudnám várni, amíg a törvény lesújtana rá. Tudom, ez sokaknak brutális, de akinek van gyereke, és belegondol, hogy mi lenne ha...? Szerintem sokan egyetértenének a halálbüntetéssel.

 • 2009.01.19 14:58:21pantufül

  Én a "hozom-viszem, ameddig csak lehet" típus vagyok. Ameddig csak lehet, így marad, kislányom tisztában van vele, hogy nem benne nem bízunk, hanem az emberekben. Rendszeresen beszélünk is arról, hogy hogyan kellene viselkedni, ha egy idegen közeledne hozzá, okos is a gyerek, de nem tudom, ha valaki azzal menne oda hozzá, hogy "gyere gyorsan Anyukád bajban van" nem felejtene-e el minden intelmet. Igy tehát még jó darabig (8 és fél éves) úgy szervezzük az életünket, hogy ez megoldható legyen. Még ha sokan meg is mosolyognak ezért.

 • 2009.01.19 15:18:59boszi74

  cnehati en nem ertek egyet a halalbuntetesel barki meg valtoszhat ha jezust behivja a sziveben o megtud minden gonosz embert megvatosztatni aki ere vetemedik nekem is van 2 kislanyom en is nagyon feltem oket de bizok az urjezusban hogy o vedelmezi es kerem hogy minden gonosz embert valtosztason meg es nyitsa meg az elmejuket es gondojanak ara hogy ha azo gyereke lene menyire fajna neki songi07

 • 2009.01.19 15:28:32kéksárga

  boszi74, ha ez vicc vagy cinizmus akart lenni, akkor máskor tegyél a végére egy "szmájlit"

  Ha komoly, akkor jajj!

 • 2009.01.19 15:32:40rita a felcser

  Boszi

  Ha valaki bantana a gyerekeidet ,te es a ferjed elobb keresnetek az ujjacskaitokkal a baltat,szekercet,sarlot,kaszat,baseballutot mind Jezust.Gondolom.

 • 2009.01.19 15:32:44yukikoka

  kéksárga, kapaszkodj meg: szerintem komoly)

 • 2009.01.19 15:38:26kéksárga

  yuki, én még reménykedem, hogy poén....

 • 2009.01.19 15:39:58Subbantósdi

  "az egészen fiatalon molesztált gyerekek képtelenek beszélni a velük történtekről."  Erre a mondatra külön kitérnék, mint a legborzasztóbb tétel az adatok között.

  Egyébként meg maximálisan elborzaszt bármilyen, gyerekek, fiatalkorúak elleni erőszak, bármilyen formája. :o( • 2009.01.19 15:45:51Subbantósdi

  Halálbűntetés? Ez a poszt erre a fontos kérdés felé fog elkanyarodni? Én halál bűntetés-ellenes vagyok, viszont hiszek a tényleges életfogytiglani börtön,-vagy fegyház büntetésben.

  Amúgy ezeket még a börtönön vagy fegyházon belül is kellőképp a maguk módják kegyetlenül elintézik, mert a gyerekek elleni erőszak, bármilyen formája, ha valaki tényleg rács mögé tud kerülni, remélem, inkább fegyházba, mint csak börtönbe, az egyik számomra legsúlyosabb bűn, amit csak létezik.

 • 2009.01.19 15:46:03Subbantósdi

  Halálbűntetés? Ez a poszt erre a fontos kérdés felé fog elkanyarodni? Én halál bűntetés-ellenes vagyok, viszont hiszek a tényleges életfogytiglani börtön,-vagy fegyház büntetésben.

  Amúgy ezeket még a börtönön vagy fegyházon belül is kellőképp a maguk módják kegyetlenül elintézik, mert a gyerekek elleni erőszak, bármilyen formája, ha valaki tényleg rács mögé tud kerülni, remélem, inkább fegyházba, mint csak börtönbe, az egyik számomra legsúlyosabb bűn, amit csak létezik.

 • 2009.01.19 16:03:00Selkt-Sa

  1. nem a szülők felelősek azért, ha a gyereküket szexuális abúzus éri. nem is a gyerekek felelősek érte. az elkövető a felelős érte.  2. boszi, el kell, hogy keserítselek, ha kiimádkozod a lelkedet, a pedofilok akkor sem fognak megváltozni. a pedofil pedofil marad egész életére, és iszonyatosan magas a visszaesők száma közöttük. erre egy megoldás van, arra nevelni a férfiakat, hogy ne erőszakoljanak meg senkit, illetve a pedofilokat nem 1-2 évre, hanem örökre kivonni őket a társadalomból. sajnos az imádság nem elég.  3. www.megeroszakoltak.blog.hu, ha valakinek segítségre lenne szüksége. sajnos sokaknak van...

 • 2009.01.19 17:40:49baudolinA

  Halálbüntetés: ellene vagyok. Évekre, életfogytiglanra elzárni: igen. A halálbüntetés túl könnyű (egy-kettő megússza), míg mondjuk egy 15 évig tartó magánzárkában elgondolkozhat... Ha innen nézem, sokkal vérszomjasabb vagyok, mint az, aki a halálbüntetést követeli. És senkit sem rettentene el az elkövetéstől. Ha így lenne, gyakorlatilag nem lenne bűnözés az olyan államokban, ahol létezik halálbüntetés.

 • 2009.01.19 17:46:50Temptation

  Selkt-Sa megírta helyettem ,amit Boszinak szántam (mellesleg elég furcsa nick egy mélyen hívőnek).

  Nem akarom, hogy csak a halálbüntetésről szóljon a post, nekem ez jutott eszembe.Pedofilokkal szemben nem vagyok toleráns.Persze, politikai ügyben másként gondolom, mert ott pár év múlva kiderülhet, hogy nem az az igazság, mint elhitették velünk, ennek eklatáns példája pl.a Rajk per, és még sok hasonló.

  Subbantósdi: Te tényleg naív vagy, és ezt nem bántásnak szánom, nem a "hülyécske" szinonímájaként használom. Én már egy ideje nem hiszem hogy a bűnözők (és a felnőtt emberek általában)alapjaikban megváltoztathatók.

  A tényleges életfogytiglanról meg csak annyit, hogy az ugyan szigorú büntetés, és a pedofilok életét a köztörvényesek általában megkeserítik (legalábbis ez a városi legenda), csak közben elég nagy teher a társadalomnak.Ugyanis a sokat emlegetett adóforintjaink oda is vándorolnak.Mert az elítélt nem kötelese dolgozni, viszont kap tiszta ruhát, fűtést, meleg ételt, tévét, könyvtárat,meleg vizet, oktatási lehetőséget.

  Hát így.

 • 2009.01.19 17:55:40wishful drinking

  Subi, BaudolinA - én is HB ellenes vagyok. A téf viszont irdatlan pénzt jelent az államnak - közvetve nekünk. Naponta kb 8000 ezer forint egy elítélt "tartása". a téfesek olyan biztonsági fokozatban vannak, ami drágább, mint a "sima" elítélteké. ez csak egy kitérő volt, bocs. de mindig felhúzom magam azon, hogy a megszorítások korában mennyi pénzt dobálunk ki a Büntetés-vh-ban.  Boszi, Selkt-Sa-nak igaza van. a pedofil NEM VÁLTOZIK.

  (ööö. és mi van a rengeteg pedofil pappal??? ők nem engedték be az úrjézust a szívükbe???)

  Olvasta vki a Pedofíling c. "könyvet". Gusztustalan. egy pedofil írja le az élményeit és hogy mi zajlik le benne. ír a vágyról, ami ott dolgozik benne egyfolytában és nem tudja legyőzni, hiába akarja. ha akarja egyáltalán.

  van egy gyógyszeres kezelés, kémiai sterilizációnak hívják (?), ami gyakorlatilag kiiktatja belőlük a nemi vágyat. nem tudom, h Mo-on alkalmazzák-e. asszem, nem. mert az elítélt hozzájárulása kell hozzá.

 • 2009.01.19 17:56:15wishful drinking

  Temptation, beelőztél!!!

 • 2009.01.19 17:57:27baudolinA

  Temptation,

  na mondjuk azon a kitételen változtatnék, hogy nem köteles dolgozni. Pontosabban nem köteles, de akkor kenyér és víz.

 • 2009.01.19 18:06:19Temptation

  Wishful: bocs :-)  BaudolinA: ez valóban jobb megoldás lenne, mint a mostani.De igazán nem értem, miért választhatnak, hogy akarnak-e dolgozni, vagy nem? Aki nem bűnöző, az a szolgáltatásokat pénzért veszi, aki meg bűnöző, az kapja.Hát legalább annyit lehetne velük dolgoztatni, hogy az ellátásukat fedezze.

 • 2009.01.19 18:16:11baudolinA

  Temptation,

  ezt én sem tudom. De hátha jön valaki, aki elmagyarázza, hogy mi ebben a logika.  Azzal egyetértek, hogy a magukra gondot viselni még/már nem tudókról a társadalom többi tagja kell gondoskodjon: gyerekek, idősek, mindenféle súlyos betegségben szenvedők stb. De egy egészséges emberre? Tényleg nem értem, no...

 • 2009.01.19 18:18:15Temptation

  Mert hát ha a társadalomba akarják visszavezetni a (megváltozott?) bűnözőket, annak szerves része a munka is, vagy nem?

  De lehet, hogy valakitől tényleg kapunk magyarázatot.

 • 2009.01.19 20:02:46Subbantósdi

  Én is halál büntetés-ellenes vagyok, DE: sokkal szigorúbban venném, hogy az életfogytiglani börtön büntetés vagy inkább fegyház büntetés ezekben az esetekben tényleg az legyen, nem lehessen 15 év múlva kiszabadulni és ezekre semmiképp ne vonatkozzon semmilyen amnesztia.

  És mégegy: nekem már az is valamilyen elégtétel, hogy ezeket általában ronda szóval élve "kicsinálják" a rabtársak...

 • 2009.01.19 20:04:07wishful drinking

  Egy félreértés: a BV tv

  szerint az elítélt köteles dolgozni, képességeihez (szakképzettség, fizikai állapot, etc.) mérten hozzá kell járulnia a tartának költségeihez. (((bocs a pongyola fogalmazásért, csak a gyerekek szétverik a házat, nincs időm cizellálni a gondolataimat.))) az már más kérdés, hogy a munka hogyan valósul meg, megvalósul-e egyáltalán. régen voltak kifejezetten BV munkahelyek, manapság már az is tiszta ráfizetés és a költésgvetésből finanszírozták az egész koncepciót, profitot persze nem termelt, szóval nem tudom, mivel járunk jól, ha dolgoznak az elítéltek vagy ha inkább vakarják egész nap a vakarnivalót?

  Engem az háborít fel a legjobban, hogy a gyógyszert pld ingyen kapják... Kérdem én, hogy mi, kisgyerekesek miért nem?

  na, ennyit a honi büntetésvégrehajtás szépségeiről, eldugulok és megyek fürdetni.

 • 2009.01.19 20:05:41wishful drinking

  33. § (1) Az elítélt köteles - különösen -

  a) a szabadságvesztést a büntetés-végrehajtási szervek által meghatározott helyen tölteni;

  b) eltűrni a más nemű és más fokozatú elítéltektől való elkülönítést, az életkori, kriminológiai, biztonsági, nevelési és egészségügyi szempontok szerinti csoportba sorolását;

  c) a büntetés-végrehajtás rendjét, biztonsági és higiéniai követelményeit megtartani, a kapott utasításokat teljesíteni;

  d) a kijelölt munkát szakismereteinek és a képességeinek megfelelően, fegyelmezetten elvégezni, a munkavédelemmel és a környezetvédelemmel kapcsolatos előírásokat megtartani;

  e) a büntetés-végrehajtási intézet tisztántartását és ellátását szolgáló munkában díjazás nélkül, alkalomszerűen - a külön jogszabályban meghatározott mértékben - részt venni;

  f) alávetni magát a szükséges orvosi vizsgálatnak és gyógykezelésnek, a műtétre az egészségügyi jogszabályok az irányadók;

  g) a tartására fordított költséghez hozzájárulni, kivéve, ha önhibáján kívüli okból nem dolgozik, és nem részesül nyugellátásban vagy baleseti nyugellátásában.

  (2) Az elítélt keresményének és letétben levő pénzének a külön jogszabályban meghatározott részét a szabadulása idejére tartalékolni kell.

  (3) Nem terheli az elítéltet

  a) a büntetés-végrehajtási intézetbe szállítás;

  b) a büntető ügyben való előállítás;

  c) a kényszergyógyítás;

  d) az elmeállapot megfigyelésének költsége.

  (4) A büntetés-végrehajtás rendjét sértő cselekmény, illetőleg bűncselekmény megelőzése és megakadályozása érdekében az elítélt megmotozható, a személyes használati tárgyai megvizsgálhatók, vele szemben törvényben meghatározott esetben és módon kényszerítő eszközök alkalmazhatók, szükség esetén biztonsági okból elkülöníthető.

  (5) Felhatalmazást kap a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka annak az összegnek a megállapítására, amellyel az elítélt köteles a tartására fordított költséghez hozzájárulni.  (1979. évi 11. törvényerejű rendelet

  a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról)

 • 2009.01.19 20:20:48baudolinA

  wishful,

  köszi. Kérdeznék: ezek szerint egy jó karban lévő, egészséges férfi nem dolgozhatna pl. az autópálya megépítésénél? Vagy építészeten? Túl nagy a veszélye a szökésnek? Nincs olyan munka, amit mondjuk egy jól őrzött épületen belül el ne lehetne végezni? Nem kötekedésből, de tényleg nem látom át a rendszert, csak kérdezek.

 • 2009.01.19 21:23:25wishful drinking

  Baudolin, ezek tök jó kérdések! De, dolgozhatna elvileg. A gyakorlatban nem jellemző. Pedig nem csak egy jól őrzött területen belül dolgozhatnak ám elítéltek, hanem külső helyszíneken is... persze nem a tényleges életfogytos sorozatgyilkosok.

  Ha érdekel a téma, belinkelek egy tanulmányt, hogy ne borzoljuk az idegeket, annyira elkanyarodtunk az eredeti témától.

  www.c3.hu/~eotvosbv/dokumentumok/Szakdolgozatwebre.doc  Még az jutott eszembe, hogy mennyire döbbenetesen nagy szám a napi ötven napvilágra került szexuális bántalmazás, mivel óriási a latencia... hány felderítetlen eset van... ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy Mo-on kéthetente MEGHAL egy gyerek bántalmazás miatt. és mennyi gyerek van, aki némán tűr - de amíg nem folyik vér, nem történik semmi.

 • 2009.01.20 09:07:35baudolinA

  wishful,

  nagyon szépen köszönöm! Ez a szám egyébként tényleg megdöbbentő. Ahogy az is, hogy Mo.-on hetente egy nő hal meg családon belüli bántalmazás/erőszak miatt.

 • 2009.01.20 11:50:29pantufül

  wishful,

  köszi, hogy legalább Te visszakanyarodtál az eredeti témához. Nem mintha a halál büntetés kérdése nem lenne egy jó kis vita tárgya, de elsikkadt az eredeti téma. Nagyon sok gyereket bántalmaznak és nem csak tettlegesen. A törvény szerint tettlegességnek minősül az is, ha egy gyerekkel folyamatosan ordibálnak, szóban megalázzák. Nap, mint nap látni, hallani ilyet. Ne menjetek el szó nélkül ezek mellett!!! Egy szülőnek NEM A TULAJDONA a gyereke! Ha azt látjuk, hogy akár szóban, akár tettlegesen bántalmaznak egy apróságot, ne féljünk rászólni az illető "felnőttre". Csak, ha a kivűl állók hozzáállása változik, akkor lehet javulást várni ebben az ocsmány dologban.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta