Elveszik a családi pótlékot a legmagasabb jövedelműektől?

Szűcs Erika szerint társadalmilag elfogadható és elfogadtatható, hogy a legmagasabb jövedelműek ne kapjanak családi pótlékot. A szociális és munkaügyi miniszter erről a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában beszélt vasárnap este annak kapcsán, hogy a kibővített kormánykonzultáción - a gazdasági és a pénzügyminiszterrel együtt - ő kapta legtöbb feladatot a kormányfőtől a nemzetközi recesszióval összefüggésben. A családi pótlék szabályainak változására idén nem kell számítani - mondta ennek kapcsán az MTI érdeklődésére Lövétei István alkotmányjogász hétfőn.



A szociális és munkaügyi miniszter úgy fogalmazott: "Elég világos üzeneteket kapunk, hogy tudomásul kell venni, hogy különösen ilyen helyzetben nem célszerű a legmagasabb jövedelműeket is családi pótlékkel támogatni". Ha akarjuk, akkor ezt meg lehet csinálni: megnézem, hol lehet egy ésszerű határt meghúzni, valahogy körbeírjuk, mi az a kategória, ahol ez már nem jár - fogalmazott, írja az MTI.

Hozzátette: más típusú rendszerszerű átalakításra nem érkezett javaslat. Szűcs Erika úgy látja, a szociális tárcához tartozó területen az idén nagyjából 60 milliárd forint takarítható meg anélkül, hogy az veszélyeztetné a szociális biztonságot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármilyen átalakítás lesz, a rendszernek mindenképpen garantálnia kell a lakhatás fenntartását, a munkába járás, a foglalkoztatás támogatását, illetve a gyermekek védelmét.

A miniszter kitért arra is: nemcsak arról van szó, hogy milyen feladatokat nem hajtanak végre az idén, hanem arról is, hogyan avatkoznak be a rendszerbe, hogy fenntartható legyen, számol be az MTI.

Lövétei István ezzel kapcsolatban megjegyezte: még a 90-es évek közepén a Bokros-csomaggal összefüggésben kimondta az Alkotmánybírság, hogy az e fajta rendelkezések bevezetésénél megfelelő időt kell adni az érintetteknek a felkészülésre, ami a jogalkotáshoz szükséges idővel együtt azt jelenti, hogy jövő január elseje előtt nem valószínű a családi pótlék szabályainak változása. Lövétei István viszont azt mondta, hogy bár időről-időre felmerül a családi pótléknak elvonásának ötlete a legmagasabb jövedelműektől, de ennek számos vitatott részletkérdése van. Nehezen körvonalazható, mit jelent a legfelső réteg, hiszen ha túl szűkre szabják ezt a kört, akkor a rendelkezéstől várható megtakarítás nem éri el a bevezetéséhez szükséges adminisztrációs költségeket sem, ha viszont túl tágra, akkor azokat is sújtja, akiknél anyagi nehézségeket jelent a gyereknevelés. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyermekek zöme olyan társadalmi rétegekben jön világra, ahol minimális a szülők, a családok jövedelme - magyarázta Lövétei István.
Oszd meg másokkal is!
Mustra