Tízéves kortól férjhez adhatók a szaúdi lányok

Engedélyezi a 10. évüket betöltött lányok házasságkötését a szaúd-arábiai mufti, a muzulmán királyság vallási vezetőjének egy friss rendelete. "Sokat hallani mostanában a kiskorúak házasságkötéséről, de tudnunk kell, hogy a saríja (iszlám törvénykönyv) nem méltánytalan a nők számára" - indokolta a fatvát Abdelaziz al Seidzs mufti egy rijádi mecsetben az al-Haját című lap jelentése szerint.



A vallási vezető a rendeletet azzal egyidőben adta ki, hogy több szaúdi jogvédő szervezet kampányt indított. Új törvény kidolgozását kérik, amely tiltaná a kiskorúak házasságkötését. Az ultrakonzervatív sivatagi királyságban egyébként tavaly 24 428 házasságot bontottak fel, 5663-mal többet, mint egy évvel korábban. A hivatalos statisztika nem ad magyarázatot a 30 százalékos növekedésre, amelyről az Arab News című lap számolt be.

A saríja aránylag könnyűvé teszi a válást a férfiak számára, feltéve, hogy gondoskodnak volt feleségükről, amennyiben az kiskorú közös gyermeket nevel tovább, számol be az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Mustra