SZÜLŐSÉG

Közösségi oldalakon tárják fel szexuális életüket a fiatalok

2009. január 16., péntek 09:30

Mindennapi bosszúságaim egyike az internet, pontosabban a közösségi oldalak. Nem, nem arról van szó, hogy órákon át böngészném a különféle ismerősök, pszeudo-ismerősök és alig-ismerősök hobbiját vagy aranyhörcsögének nevét, dehogyis. Én ugyanis nem böngészem. A lányaim viszont annál többet böngészik. Értem én, hogy van az embernek néhány barátja vagy ismerőse, akivel így tartja a kapcsolatot, nem értem viszont, miért kell órákon át ismerősök, illetve ismerősök ismerősei után kutatni, hogy aztán az új szerzemény szép színes bélyegként bekerülhessen az egyre gyarapodó gyűjteménybe.Miért érdekes az, melyik iskolába jár és mivel tölti szabadidejét valaki, akivel évekkel ezelőtt találkoztak, akkor is futólag (és mellesleg már akkor sem voltak egymásnak szimpatikusak), azóta pedig tán csak a neve maradt meg az illetőről az emlékezetükben? A kutatók az egyik legnagyobb közösségi oldal adatlapjait nézegetve azt tapasztalták, hogy sok fiatal olyan képet alakít ki magáról, ami nem feltétlenül jelent majd előnyt számára a továbbtanulásnál vagy egy álláspályázatnál, ha a bizottság valamelyik tagja arra vetemedik, hogy még a személyes találkozás előtt különféle közösségi oldalakról is információt gyűjtsön a jelöltekről.Hozzánk, szülőkhöz hasonlóan a kutatók is tisztában vannak persze azzal, hogy egy tizenéves nem feltétlenül rajzol reális képet önmagáról. A bemutatkozás nemegyszer inkább arról szól, milyennek szeretné látni magát, de nem ritka az sem, hogy egy közösség vélt vagy valós elvárásainak igyekszik megfelelni. E finom árnyalatok azonban valószínűleg teljesen hidegen hagyják majd azokat, akik csupán lekáderezés céljából látogatnak el egy ilyen oldalra.

Mindezeket átgondolva a kutatók 500, véletlenszerűen kiválasztott adatlapot tanulmányoztak át drog- és alkoholfogyasztásra, nemi életre és erőszakos cselekményekre utaló adatok után kutatva. Olyan adatlapokat kerestek, melyek tulajdonosa 18 évesnek vagy ennél valamivel idősebbnek vallotta magát, de gyanújuk szerint nagyon sokan valójában fiatalabbak voltak annál, mint amit önmagukról állítottak. A bemutatkozások 54 százaléka tartalmazott egyet vagy többet a keresett adatok közül: a fiatalok 41 százaléka szerhasználónak vallotta magát (az alkoholfogyasztáson és a kábítószerélvezeten kívül a dohányzást is a „szerhasználat” fogalmába sorolták a kutatók); 24 százalékuk tárt fel többet-kevesebbet a szexuális életéről vagy szexuális irányultságáról; 14 százalékuk pedig valamilyen erőszakos cselekményben való részvételről számolt be.

A helyzet feltérképezése után arra is kíváncsiak voltak a szakemberek, képesek-e némi egyszerű trükkel rávenni a tinédzsereket arra, ne tárjanak a széles nyilvánosság elé olyan adatokat, melyek később visszaüthetnek, akár úgy, hogy rossz szándékú emberek zaklatják őket, akár úgy, hogy egy felvételin eleve hátránnyal indulnak a kevésbé kitárulkozó vetélytársakkal szemben. E célból a kutatás vezetője is regisztrálta magát az oldalra, majd dr. Meg néven rövid levelet küldött 190 olyan adatlap tulajdonosának, aki a fent felsoroltak közül legalább hármat megemlített önmaga jellemzésére. Ebben figyelmeztette őket arra, hogy meglehetősen önveszélyes dolgot művelnek, emellett tájékoztató anyagot is mellékelt például a nemi betegségek megelőzéséről.

Három hónappal később ismét áttekintették az adatlapokat, és azt találták, hogy a nem kívánt információk aránya lényegesen csökkent: a megkeresett fiatalok jelentős része egész profilját elrejtette a kíváncsi érdeklődők elől, de legalább a kifogásolt adatokat eltávolította a lapról. A tanácsokon elgondolkodva leginkább a szerhasználatra vonatkozó információról gondolták úgy a tizenévesek, hogy az mégsem tartozik illetéktelenekre.

A végéről nem maradhatnak el természetesen a jó tanácsok sem. A szakemberek úgy vélik, hogy egy közösségi oldal látogatása nem feltétlenül a modern világ átka, hiszen jó szolgálatot tehet a kortárskapcsolatok fenntartásában és ápolásában, az azonos érdeklődésű fiatalok egymásra találásában. Fontos viszont, hogy – a televízióhoz, a mobiltelefonhoz és a számítógéphez hasonlóan – ezekről is megtanulja a gyerek, hogyan használja azt okosan, önmaga és mások veszélyeztetése nélkül. Gyakorlati tanácsként fogalmazódott meg, hogy a szülők is regisztráljanak ezekre az oldalakra, így könnyen nyomon követhetik az ott történteket.

No, itt azért egy pillanatra elveszítettem a kutatók híres logikájának fonalát. Túl azon, hogy más baj is van ott, ahol a szülő csak egy ilyenfajta adatlapról értesül tizenéves gyereke ügyes-bajos dolgairól, nem sok értelmét látom a dolognak akkor, ha "dr. Meg" eléri célját, és minden kamasz eltünteti a problémás adatokat az avatatlan szemek elől. Akkor mégis milyen újdonsággal szolgálhatna számomra a közösségi oldalon tett látogatás? A tengerimalacunk nevét enélkül is tudom.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.17 21:32:47Heatherette

  tudod, mit jelent a pucsítás szó? :)

 • 2009.01.17 21:36:44Magenta  Pucsít  Hátát homorúvá formálva hátsó felét kitolja.

 • 2009.01.17 21:39:58Heatherette

  kevés pucsítós képet látni, max. pózba vágja magukat.

 • 2009.01.17 21:51:33Temptation

  Fortisszima,

  gondolom nem a tini kori képeket teszi fel az ember mondjuk 30-40 évesen.

 • 2009.01.17 21:55:22Temptation

  Ezzel szerintem az a baj, hogy van aki természetesnek veszi, hogy a "bevállalós" képeit felteszi, ( mert most ez az egyik bűvszó)

  aztán ugyan ő sír-rí, hogy ezek alapján itélik meg.Hát bizony, bizony, az emberek már csak ilyenek.

  Lehet azt mondani, hogy előbb ismerjen meg, aztán ítéljen.Csakhogy itt előbb vannak a negatív benyomást keltő, provokatív képek, és az sem biztos, hogy utána mód van megismerni az illetőt.

 • 2009.01.17 23:25:41B-

  Szerintem az a baj ezekkel a képekkel, hogy azt üzenik a világnak: "olcsó vagyok". Azt elhiszem, hogy a kiskamaszok még abban a hitben élnek, hogy ez bevállalós meg merész, hiszen a felnőttek tiltják vagy legalábbis óvnak tőle, akkor biztos baromi izgalmas és polgárpukkasztó dolog lehet.  Én pl világéletemben jókislány voltam, és kamszkoromban néha arról álmodoztam, hogy leányanya vagy drogos leszek. Természetesen fogalmam sem volt róla, hogy ez mit jelent, de úgy képzeltem, roppant romantikus és a felnőttekkel szembemenő dologról lehet szó. Még arra a pillanatra is emlékszem, amikor rádöbbentem, hogy már túl öreg lettem ahhoz, hogy egy esetleges terhesség bárkiből megbotránkozást váltson ki, így a tiniterhesség adta hatáskeltésről végleg lemaradtam. Emlékszem, némi bánatot is éreztem :-))) Miről álmodoznak a szemüveges tanárnéni kedvencei titokban :-)  Viszont egy harmincas fazonnál ugyanez a tendencia már ijesztő szerintem. Megkérdeztem a páromat, hogy ő mit gondol a meleg srác iwiw-lapjáról, és többek között az "önmaga paródiájába fordul" és a "legelterjedtebb buzi-sztereotípia megerősítése" kifejezéseket használta.

 • 2009.01.17 23:37:17trollkotze

  Jut eszembe (most láttam): videa.hu/videok/emberek-vlogok/kislany-porog-a-metron-gyerek-kampany-kromrud-zHABkBNwdrMItNY8

 • 2009.01.18 14:04:25rita a felcser

  Okoska aszondod hogy XY-nak tokeletes multja es jelenje van a kulvilag szamara.Aztan felvilagositasz hogy foallasu anya.Szerinted es tokeletes jelen?Pl hogy nem futja netre?

  VAgy csak erzelmi szempontbol kozelitetted meg az eletet,akkor elhiszem hogy 3 gyerek valoban tokeletes.

 • 2009.01.18 14:19:31szövetszöcske

  Látszik, hogy főleg nőnemű hozzászólók vannak, azér pörög ennyire, ez a ki mit gondol majd rólam a képek alapján problémakör. Szerintem vannak olyan helyek, ahol fontos, hogy az ember hogy viselkedik (pl. munkahely, iskolák), és van a magánszféra, amikor otthon vagyok, vagy az utcán a haverokkal, vagy amikor felteszem az ismerősöknek az iwiw-re a fotókat(gyakorlatilag bárhol a kötött viselkedésű helyeken kívül). Ha az ember ilyenkor is azon pörög, hogy mi van ha valaki meglátja a fotóimat, vagy beles kertbe, vagy a házba az ablakon, csúnyán néz az utcán, jajj, majd biztos visszajut a munkahelyemre, akkor vajon mikor tudja elengedni magát? A nem nekünk szánt képeket is pont ugyanolyan lesekvés megnézni, mintha bebámulnánk valakinek a kertjébe, hogy vajon toplessz napozik-e, és aztán megbotránkoznánk, hogy nemcsak, hogy topless napozik, de még az orrát is turkálja közben. Aki lesekszik, az a magánszférát látja, ebből műfelháborodást csinálni tróger dolog.

 • 2009.01.19 00:25:20kihanemén

  kép lementés ellen jó módszer, lekicsinyíteni 640x480-ra és aztán semmi sem fog belőle látszódni...

 • 2009.01.19 05:57:48Artemis

  "24 százalékuk tárt fel többet-kevesebbet a szexuális életéről vagy szexuális irányultságáról"  Elnézést, de a szexuális irányultság nem azonos a szexuális élettel. Azt sem értem, hogy miért kell azonos kategóriába sorolni a szerhasználattal és az erőszakos cselekményben való részvétellel. Gondolom, a cikkíró se tartja felháborítónak, ha valaki kitesz egy közös képet a kedvesével az IWIW-es profiljára. Ha a kedves azonos nemű, akkor az már rögtön szeméremsértő és az illegális tevékenységekkel egy kategóriába sorolható lenne?

 • 2009.01.19 07:50:19huhhh

  "Gondolom, a cikkíró se tartja felháborítónak, ha valaki kitesz egy közös képet a kedvesével az IWIW-es profiljára."  Kedves Artemis, ne haragudj, de fogalmam sincs, hogy jön ide, hogy a "cikkíró" mint tart felháborítónak és mit sem, nem hiszem, hogy a poszt bármelyik sorából kiderülne, hogy mit gondolok akár erről, akár másról, amit a felmérésben vizsgáltak. Tudom persze, hogy régen is simán legyilkolták a rossz hír hozóját, de azt hittem, ezen azért már régen túllépett a történelem. Elég értelmetlen dolog egy felmérés vélt vagy valós hiányosságait, esetleg a kutatók észjárását számon kérni azon, aki csupán összefoglalta az abban foglaltakat.  Mellesleg igen, a szexuális irányultságnál valóban megjegyezték, hogy az adatlap tulajdonosa általában nem az eltérő, hanem az azonos neműekhez való vonzódás tényét közölte az adatlapján a "szexuális irányultság" témájában, de ugye ENGEM nem szándékozol az alapján minősíteni, hogy ŐK ezt valóban leírták a felmérésben.

  Nem részletezték, hogy mi alapján kerülhetett bele valaki valamelyik kategóriába, de feltételezem, hogy a (bármilyen nemű) partnerrel együtt készült fotónál azért több kellett hozzá, máskülönben ugyanis nyilván jóval nagyobb arány jött volna ki a 24 százaléknál, hiszen barát-barátnővel vagy barátnő-baráttal képet szinte mindenki feltesz az adatlapjára úgy 17-18 éves kora körül.  Különösen azért nem értem, miért engem támadsz emiatt, mert az erre vonatkozó mondatot direkt kihagytam a posztból, hogy ne kavarjak vele felesleges indulatokat, mert ez csak az elemzés egy kis darabja volt, de úgy látszik, ha valaki mindenáron a posztíróba akar belekötni, az előtt nincs lehetetlen.  "a szexuális irányultság nem azonos a szexuális élettel."

  Állította valaki az ellenkezőjét? Te magad is odamásoltad a hozzászólásod elejére a poszt erre vonatkozó mondatást:

  "24 százalékuk tárt fel többet-kevesebbet a szexuális életéről VAGY szexuális irányultságáról"  Amiből szíves figyelmedbe ajánlom a VAGY kötőszót. Ami nem véletlenül VAGY és nem ÉS. A 24 százalékba pedig azok tartoztak, akikről VAGY kiderül nemi vonzalmuk valamelyik nem iránt, VAGY pl. olyat írt, hogy "öt nőt dugok minden nap".  "Azt sem értem, hogy miért kell azonos kategóriába sorolni a szerhasználattal és az erőszakos cselekményben való részvétellel."  A szexuális élet volt az egyik kategória. A szerhasználat a második. Az erőszakos cselekmény a harmadik. Ez összesen három kategória, nem pedig egy. Vagyis nem sorolták EGY kategóriába, hanem összesen HÁROMba. Ennek a HÁROM kategóriának pedig csak és kizárólag az a közös vonása, hogy nem biztos, hogy a jelölt oldalára billentik a mérleget, ha két, egyébként nagyjából azonos paraméterekkel rendelkező pályázó közül kell választani egy álláshirdetésnél, továbbtanulásnál vagy ösztöndíjnál. Így már érted?

 • 2009.01.19 10:01:13baudolinA

  Továbbra is kérdezném az illetékesektől, hogy a képeken szereplő lány beleegyezését adta-e a képei megjelenítéséhez?  Egyébként pedig a véleményem az, hogy nem minden az, aminek látszik.

 • 2009.01.19 13:42:50Artemis

  Kedves huhhh! Hozzászólásommal senkit sem támadtam személyesen, téged mint szerzőt (elnézést a rosszul választott "cikkíró" kifejezésért) végképp nem. Valóban, a kategóriákat nem te találtad ki, hanem az általad citált kutatók, ebben igazad van. De azt, hogy ezért miért kell a kommentelő fejét ilyen hosszasan leüvölteni, nem igazán értem.

 • 2009.01.19 15:19:53megtalált

  Gyakran olvasom a Velvetet (azon belül a Porontyot is), de csak elég ritkán írok.

  Gyerekem nincs, még egyenlőre nem is szeretnék, viszont a téma érdekel.

  A közösségi oldalas dolgok pedig különösen, mivel informatika-tanárként beépítettem a tananyagba a közösségi oldalakat: milyen adatokat adjunk meg, mi etikus, ha vki ír egy levelet, hogy 'Találkozzunk a Nyugatinál 11:20-kor mert te vagy álmaim nője' akkor nem kell egyből rohanni, stb. Tapasztalatom, hogy az általános iskolások kb 80%-a nincs tisztában azzal, hogy pl. nem ildomos pontos címet megadni idegeneknek, stb. Gimnáziumban jobb a helyzet, de ott sem valami fényes.  Én magam is fent vagyok az iwiw-en, elég gyakran szoktam nézelődni, gyakorlatilag ott nézek utána mindenkinek, akinek lehet. Pl. még annó leendő koliszobatársak, tanárok (kinél vegyem fel a tanegységet, stb..). Érdekes dolgokat lehet megtudni emberekről, az biztos.  A gyerekeket pedig mindenképpen fel kell világosítani a közösségi oldalak megfelelő használatáról: ezalatt értem a személyes adatokkal történő megfelelő bánásmódot, valamint azt is, hogy nem kéne tangás pucsítós képet felrakni (ráadásul 13 évesen) utána pedig bejelölni ismerősnek az osztályfőnököt. A szülők sokszor nem is tudják, hogy a gyerek fent van ilyen oldalon. Ha véletlenül tudja is, és meglátná a gyermeke profilját, a szülők nagy része biztos dobna egy hátast, majd sírógörcsben törne ki.

  Azért mert anyuci nem ellenőrzi az adatlapot, nem kéne menőségből már-már pornográfiába torkolló fotókat feltölteni, alpári szavakkal teleírni a bemutatkozást (pl.: 'Ezt csinálom amikor nem dologok: piálok meg b.szok' - és ilyesmi...), valamint üzenőfalra két naponta kiírni, hogy 'másnapos vagyok b...meg, sok volt ez a hat üveg vodka'. Ráadásul rivalizálnak is.  Kedvenceim a fürdőszoba tükrét megörökítő képek, amikor látszanak a fényképezőgépek is (pedig szinte mindegyik gépet be lehet állítani, hogy fényképezzen magától néhány mp elteltével - és akkor még a vaku fénye sem lenne olyan zavaró...). Úgy látszik az agyi kapacitás ehhez kevés, de ahhoz éppen elég, hogy hülyét csináljon magából.

 • 2009.01.19 15:26:44B-

  szövet: szerintem ha felteszed magad a wiwre, az nem olyan, mintha a kertedben napoznál. A wiw nem magánterület, és ezt mindenki tudja (kivéve persze, ha még agyilag nem ért fel erre a szintre, mint a fent említett általánosiskolások).  Mindenki tudja, hogy az üzleti életben szokás megkeresni a leendő partnert vagy alkalmazottat a wiwen. Oké, ha Kovács Péternek hívnak, nehezebben találnak meg, ezt aláírom :-)  És ha a tangás képed feltöltése után még be is jelölsz... hát nem mondanám, hogy "beleskelődtem" a hozzád...

 • 2009.01.19 15:36:04másutt

  B: raadasul nem is olyan, mintha a koruton napoznal.

  egyetlen rossz dontes hatasa esetleg egy eleten at elhuzodhat.

  ha a kep, vagy informacio rossz kezekbe kerul (eleg 1 merges ex, vagy feltekeny haver, aki lementi a kepet) akkor az barhova kerulhet.

  az internet SOSEM FELEJT.

 • 2009.01.19 15:40:43megtalált

  Az iwiw Felhasználási feltételeiből:  14 éven aluli természetes magán személyek a szolgáltatást csak szülői engedéllyel vehetik igénybe.

  --- persze 14 éves kor fölött is akad bőven, akinek nem ártana szülői ellenőrzés.  Valamint feljebb írta valaki, hogy lehet, hogy nem kellett volna konkrétan felrakni annak a bizonyos lánynak a képeit. Ehhez kapcsolódóan:  A jogellenes vagy jogosulatlan tevékenységek magukba foglalják például - de nem kizárólagosan - az alábbiakat:

  Megszerzett anyagok publikálása;

  --- feltételezem, hogy a fenti profilból a képek bemutatása ebbe a témakörbe tartozik (ha mégsem, akkor tévedtem, bocs) • 2009.01.19 16:09:35szövetszöcske

  B-: Az, hogy a jövendő alkalmazottat lekáderezik az iwiwen nagyjából egy kategória azzal, mintha mondjuk belesnének nála otthon az ablakon. Leselkedés na. Én legalábbis az önéletrajzom és az interjún elmondottakat szánom a munkahelyemnek, ezér például nem is teszek az önéletrajzomra olyan képet amin rózsaszín tangában meg neccharisnyában feszítek. Az iwiw-et annak szánom akit bejelölök, ha valaki megnéz, akkor örülök, de reklamációt nem fogadok el, ha nem tetszik, akkor lfs neki.  Egyébként teljesen érthető ha valaki kíváncsi, és mindenkinek utánnakeres a neten, én is például minden kertbe benézek hazafelé, hátha ott pajzánkodik a fűben a jónő, vagy valami hasonló látnivaló van, de ez kiváncsiskodás olyan dolgok után, amik nem rámtartoznak, és eszembe sem jut reklamálni, és becsengetni, hogy jöjjön már ki a jónő a kertbe, mert szerintem egy kertnek olyannak kell lennie hogy jónő van a füvön, egyébként meg beírok a netes fórumba.

 • 2009.01.19 16:17:36másutt

  szocske, az interneten rakereses valakire alap. NEM az ablakon beleselkedes.

  nem csak munkahelyen, mindenutt.

  az internetre felrakott dolgaid NEM privatok.  egy kollegamat rugtak ki a munkahelyunkrol, mert megemlitette a munkajat a blogjaban, negativ fenyben. nem perelhetett.. ez az USA-ban volt pedig, ahol mindenki perelhet.. :)  felejtsuk mar el, hogy az internet maganszfera.  ha ugyanazon csaj felrakja a cicis kepet a telefonfulkere, es megismerem, az is "leselkedes?"

 • 2009.01.19 16:21:23B-

  szövet: reklamációt nem is kapsz, legfeljebb nem kapod meg az állást. Na ki szívta meg? Biztos a leselkedő indiszkrétek :-)) De tanulnak is belőle szerintem :-)  Az iwiw nem magánszféra. Másuttnak tök igaza van: nem mindegy, hogy a zoknik alatt rejtegeted a párodról készült kurvásnővérkés fotót, vagy kiteszed a buszmegállóban a lakéshirdetések közé.

 • 2009.01.19 16:24:10szövetszöcske

  másutt: Nem attól függ, hogy melyik dolgom privát, hogy mi az amire sokan ráláthatnak, hanem attól, hogy mi az amit én a nyilvánosságnak szánok, minden más magánügy(ha csak nem ütközik törvénybe, szabályba). Ezért példálóztam a kertemmel, oda is bárki beláthat, mégis magánszféra. Attól magán, hogy én annak tartom. Ha elkezdek pénzt szedni azoktól akik megnéznek a kertemben, onnantól persze lehet beleszólás, hogy mit csinálok ott, addig meg nem.

  Az más kérdés, ha parázol, hogy az egyébként magáncélú dolgaidat mások meglátják, és jaj mi lesz, de ez simán para, nem valami felsőbbrendű viselkedés, hogy te aztán tudod, mi tartozik másokra, meg aztán frankón disztingválsz...

 • 2009.01.19 16:34:33Zsákos ember

  szovetszocske: de olyan illemszabaly van, hogy ne lesekedjunk be mas kertjebe gunarnyakkal, olyan illemszabaly pedig nincs, hogy ne kattintsak olyanok oldalara az iwiwen, akit nem ismerek. emiatt tekintheted az kertedet maganszferanak (epitkezel az illemre) a webet pedig nem (ott nincs mire epitkezni, a szokas teljesen mast diktal) szoval szerintem is masuttnak van igaza.

 • 2009.01.19 16:39:31szövetszöcske

  Zsákos: Szerintem nincs olyan illemszabály, ami megtiltja, hogy ne nézd meg azt amit megláthatsz. Olyan illemszabály van, hogy ha nem neked szánt epizódot láttál valakinek az életéből, akkor tegyél úgy mint aki nem veszi észre, vagy legalábbis semmiképpen se reklamálj. És ez a netre is vonatkozik.

 • 2009.01.19 16:40:27másutt

  aki ismeri a nevem, ramkereslet a guglin. meg fogja talalni a 15 (!!!) eve reszegen irt cuccaimat blogokban. nem viccelek.

  ki a fene gondolta volna, akkor, hogy ez az internet hulyeseg ilyen nagyra no!  a marhasagaim az orokkevalosagig ulek majd cache szervereken. NINCSEN modja leszedni. probaltam, tenyleg.

  az internet soha nem felejt! es nem privatszfera. ha a neved osszekotod valamivel, akkor azt gondoldd meg 10-szer!  szocske, en aztan tarthatom aminek akarom, privatnak, titkosnak, kesz, vege. minden irni tudo ember a 6 milliardbol rakereshet. ott lesz. amig lesz internet! szar ugy.  ha papirra irtam volna, masnap reggelre egy jo nagyot rohogok..... es kidobom.  megtanultam, a privat gondolataimat nem osztom meg 6 milliard emberrel tobbet. ha igen, akkor azt anonym teszem es kepek nelkul... • 2009.01.19 16:44:45másutt

  szovetszocske, az egyik parallel irasban emlitettem az ismerosomet, aki szereti a csocsos-dekoltazsos kepeit spammelni ismerosoknek, nehany mellebiggyesztett kisbabakep mellett.

  ezenkivul felrakja oket a Facebookra is.  fenntatom a jogot, hogy kirohogjem. :)

  semmifele okom nincsen elfordulni tole. O OSZTJA MEG. nem fogok ugy tenni, mintha nem vennem eszre. o akarja, hogy eszrevegyek.  ha en azt akarnam, hogy ne vegyenek valamit eszre, nem tennem a Facebookra, az tuti.

 • 2009.01.19 16:47:10szövetszöcske

  másutt: Én értem, de ez akkor is szimplán para, ugyanezen a logika alapján nem ihatsz meg egy pohár piát sehol, mert meglát valaki, és egész életére alkesznak könyvel el, vagy nem vehetsz fel hastáncosnő ruhát a haverokkal tartott farsangon, mer sokan ribancoidnak gondolnak majd évekig. Mindenki mást érez gázosnak, mert ez mindenkinek a saját para-hajlamától függ, nem hinném, hogy azok akik kevésbé paráznak bármivel is trógerebbek lennének, és útmutatást kellene adni nekik az élethez...

 • 2009.01.19 16:53:29szövetszöcske

  másutt, lehet fikázni másokat, hogy milyenek már, meg lenézni azt, aki szerintem tróger meg illetlen képeket tesz fel magáról, csak semmi értelme, legfeljebb elszórakoztat, hogy kihúzhatod magad, hogy te aztán olyan képeket soha, olyat csak a közönséges emberek tesznek fel, és ők egy másik kaszt...

 • 2009.01.19 16:54:28másutt

  asszem ertjuk egymast, de nem ertunk egyet...

  :)  ettol fuggetlenul en az internetet ugy fogom fel, hogy az egyszeri ember is publikalhatja magat. orokre.  a sort ivo reszeg fonokom halvany emleke a karacsonyi bulibol elszall, mint egy alom masnap reggelre.  a reszeg pasifonokom, aki hany a noi mosdoban, mikozben a titkarno Mancika oleben fekszik.... es errol kepem is van...amit az intraneten megosztanek a tobbi kollegaval hmm.. az esetleg egy fizetesemeles. vagy kirugas.  szocske, csak nem hiszel az emberekben melyen ottlevo josagban es joindulatban, mint Anna Frank? en mar nem.  az sem hianyzik, hogy kirohogjenek, de az sem, hogy maszturbaljanak a bikinis kepeimre.

 • 2009.01.19 16:58:26szövetszöcske

  másutt: Én abban hiszek, hogy minél kevesebbet parázunk, annál jobb lesz a világ. Ha neked bikinis képet lenne kedved feltenni, és azért nem teszed, mer aggaszt, hogy mi van ha otthon valaki erre csattogtatja a fitymáját, meg hú mitszólnak a kollégák, máris szürkébb lettél egy árnyalattal, mint lehetnél egyébként, és ráadásul ettől senkinek nem lett a világon jobb, csak neked rosszabb.

 • 2009.01.19 17:09:23Zsákos ember

  hat nem tudom, nekem kicsit furcsa, amikor valaki bikinis kepet rak fel. ha meg pozol hozza, igazabol rohogni szoktam.

 • 2009.01.19 17:14:33másutt

  en nem hiszem, hogy szurkebb lennek, mert nincsen bikinis kepem a neten, mert nem akarom magamat masnak mutogatni....

  es egeszen biztos vagyok benne, hogy masok is igy vannak vele.

  a CV-m pl. ott van, en azzal inkabb jellemzem magam...

 • 2009.01.19 17:15:40másutt

  egyebkent: szocske: rolad van furdoruhas kep valahol? ezekutan megneznelek.. :D

 • 2009.01.19 17:20:21Zsákos ember

  masutt: ha megnyitod a www.cvonline.hu/szovetszocske-eng.pdf-et, akkor abban ott pozol tangaban. szerinted hogy szerezte a mostani melojat...

 • 2009.01.19 17:45:34zolnaid

  BaudolinA, a válasz a kérdésedre: nem egyezett bele.

 • 2009.01.19 17:50:49baudolinA

  Oké, a net sosem felejt. De azért az is durva, hogy néhány kép alapján valakiről véleményt alkotnak. Semmit nem csinált a valós életben, kizárólag a virtuálisban. Ott is csak annyit, hogy feltett magáról néhány képet. Jelen esetben számomra egészen nyilvánvalóan pózolásról van szó. Talán egy kicsit jelzése is annak, hogy mi mindent meg lehet etetni az emberekkel. A média is így működik...  zolnaid,

  dobnál egy üres mailt a baudolinonarrator kukac yahoo pont com címre? Szeretnék írni valamit neked.

 • 2009.01.19 18:10:25másutt

  alatalban nem csak 1-2 keprol van szo... hanem egy tendenciarol valakinel....  ha a fonokomrol kiderul a neten, hogy a tangas kepei mellett a nick-je "22 Centis Pista", azert az mas kategoria, mint az egyik altalam ismert manager, aki ugy tunik nagggyon szeret sorozni haverokkal. es erre buszke.

 • 2009.01.19 18:54:48zolnaid

  mail ment

 • 2009.01.19 19:39:16baudolinA

  válaszoltam

 • 2009.01.20 06:54:42huhhh

  "De azt, hogy ezért miért kell a kommentelő fejét ilyen hosszasan leüvölteni, nem igazán értem."  Artemis, nem üvöltöttem (miért is tettem volna?), csak szépen sorba vettem mindent, amit kifogásoltál vagy nem értettél a posztban. Nem ismersz, ezért nem tudhatod, de egyébként sem szokásom üvöltözni sem veled, sem mással, sem a virtuális térben, sem a valóságos életben, nálam türelmesebb és toleránsabb embert keveset találsz (már csak munkám folytán is). Szíved joga, hogy üvöltözést érezz ott, ahol nincs, ez esetben elnézésedet kérem, mert tényleg nem állt szándékomban üvöltözni.

 • 2009.01.20 08:22:35sztroberi

  én csak azt nem értem, hogyha mindenki szerint tök publikus a wiw, és szöcskének nincs igaza, akkor miért a felháborodás, hogy fent van egy printscreen a lány adatlapjáról? én se rohangálok a személyiségi jogaimmal sok millió kínaihoz, japánhoz, magyarhoz, akárkihez, akinek a családi képein rajta vagyok, mert az utcán/programon/repülőn/akárhol fotózott és pont ott voltam, sőt, azokhoz se, akik direkt engem fotóztak (max nem értettem :)).

 • 2009.01.20 09:24:05baudolinA

  sztroberi,

  ha direkt téged fotóznak, akkor engedélyt kell kérniük. A lány adatlapját pedig "elrettentésül" tették ki. És szerintem az emberek nagyrésze szó nélkül bekajálta, hogy ez a lány szamurájkarddal fekszik, és öngyilkossági gondolatokkal ébred. Holott szerintem mindez csak póz.

 • 2009.01.20 09:35:04huhhh

  "És szerintem az emberek nagyrésze szó nélkül bekajálta, hogy ez a lány szamurájkarddal fekszik, és öngyilkossági gondolatokkal ébred. Holott szerintem mindez csak póz."  BaudolinaA, dehát a felmérés is pont arról szólt, hogy többek között éppen ezért óvják a fiatalokat az ilyesmitől, mert az emberek nagy része szó nélkül bekajálja, hogy szamurájkarddal fekszik és öngyilkossági gondolatokkal ébder, még akkor is, ha ő és a közvetlen környezete pontosan tudja, hogy ez csak póz. A dolog egyébként is kétesélyes: vagy csak póz, vagy tényleg komolyan gondolja (ilyen is van). Egy idegentől, aki mondjuk csak a jelölteket megy vizslatni egy ilyen portálra, egyébként sem várhatod el, hogy majd jól eldönti, hogy akkor ez most komoly vagy csak póz, megvolt neki az első benyomás, aztán már megy is tovább.

 • 2009.01.20 12:04:19QWERT

  sztroberi!

  Mert csak annak 'publikus', aki iwiw tag, és elfogadta a felhasználási feltételeket. De aki a screenshotot nézi, az nem jelenti az előbbieket. Mármint nem feltétlen. Amúgy rögtön a bejelentkező oldalon alul olvasható a szabályzat. Rövid és érthető. És szerintem nem árt betartani. Az itt kommentelgető szülők egyike sem örülne, ha véletlen az ő gyereke lenne a képeken.. Még ha egy hülye kis csitriről is van szó!

 • 2009.01.20 12:09:30sztroberi

  qwert: aki nem wiwtag, az nem is tud utánanézni ennek a lánynak (máskérdés, hgoy én wiwtagként sem néztem utána), az lát hat fotót, amin egy fiatal csaj van. ez ugyanolyan, mintha én felrakom a picasawebre a nyaralós képeimet, amin a csoport többi tagja is rajta van, azokat is látják, akik megnézik a képeket, és ha az index cikket csinál belőle, akkor is ott maradnak.

 • 2009.01.20 12:25:25QWERT

  sztoberi: ha regisztrálsz az iwiwre (vagy bármilyen más oldalra), akkor elfogadsz bizonyos szabályokat. Akkor is, ha csak egy X-et nyomsz be, de mégsem olvasod el. Hogy ki mennyi értelmét látja ezeknek a szabályoknak, az más tészta.

  Amúgy meg van fotókkal kapcsolatos etikett, miszerint a fotón szereplő személyeket tájékoztatni illik a kép sorsáról, illetve a kép elkészülése előtt figyelmeztetni őket.  Jó, ez most akadékoskodásnak tűnhet, de engem személy szerint felháborít, hogy felhasználókról screenshotokat tesznek be. Szerintem etikátlan. Még ha a Velvet nem is egy etikával foglalkozó portál, akkor is gáz.  Ennyi.

 • 2009.01.23 09:55:36trollkotze

  baudolinA

  Egyetértek.

 • 2009.01.28 11:52:25zolnaid

  Na tehát, az iwiw tájékoztatása szerint:  Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt., az iWiW.hu közösségi weboldal üzemeltetője minden esetben az oldal Adatkezelési Szabályzata (iwiw.hu/pages/misc/privacy.jsp) értelmében jár el Felhasználói adatainak védelmében.

  Az említett adatlapról készített képernyőmentés (ún.: screenshot) személyiségi jogokat sértő (kitakarás mentes, vagy kitakart) megjelenítése ellen az érintett felhasználó, vagy az általa meghatalmazott személy tud csak fellépni.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta