Hétvégi programok: Megélsz a jég hátán?

Micsoda évet nyitunk, megáll az ész! Minden napra jut valami különleges kis, közepes vagy nagy válság, s egy hét alatt olyan szinten legyalulták az ingerküszöbömet, hogy már az sem szögezne oda a híradó elé, ha bejelentenék, átvették a majmok bolygónk fölött az irányítást. Gáz nincs és nem is tudjuk, hogy lesz-e, s ezen pedig nem nagyon pánikolunk, piros meterológiai riasztásokra ébredünk, páros rendszámot szerelünk autónkra a szmogriadó napján, tömött sorokban ülünk a balesetin kulcscsonttöréssel az ónos eső után, valamint megértük azt is, hogy egy óbudai túszejtő bankrabló simán kámforrá váljon egy (gázzal fűtött) panelházban. Van még 349 napunk, várom a folytatást, mondanám, de nem mondom, mert nem nagyon van kedvem megnézni, hogy milyen fajta válságokat nyalhatunk meg december 31-ig.



Ezért (is) jó, ha eltereljük a figyelmünket valamilyen programmal, s ahelyett, hogy otthon esszük a kefét és alternatív fűtési módokon gondolkozunk, megpróbáljuk egy kicsit jól érezni magunkat, mert hát evégett vagyunk a világon. Korcsolyázzatok, mi egész hétvégén műveltük, a Balaton csodásan fagyott be idén, mint évek óta soha. Ehhez pedig nem kellett egyéb, csak jó hideg, szélcsend, hóhiány és késő estig élvezhetjük a kivilágított keszthelyi strandot forralt borral, teával, korikölcsönzővel és jól felszerelt vízimentőkkel.



BUDAPEST
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Már pénteken, azaz ma és szombaton 20:00 órakor egy különleges brit-belga produkciónak ad helyet a Trafó. A felnőttek hatalma óriási. Gyerekkorunkból mindannyian jól ismerjük a ‘Nem’, ‘Nem szabad..., ‘Majd ha nagyobb leszel... kezdetű mondatokat. Most egy csapat ragyogóan tehetséges kisiskolás szájából visszhangoznak ezek a tucatszor hallott szavak a tornaterem zöld linóleumán, bordásfalak és műanyag székek között. A Nap nap után felnőtteknek szóló előadás tizenhat gyerekre komponálva Tim Etchells, a világhírű brit társulat, a Forced Entertainment művészeti vezetőjének tollából származik, egy olyan világ képét tárja elénk, amelyben a gyerekek a cipőkötés praktikus műveletétől a szerelem bonyolult fogalmáig mindent a felnőttektől tanulnak. Bepillantást enged a gyerekek felnőttek által olykor finoman igazgatott, máskor szigorúan irányított világába. Sorra veszi a szülői szerep, a nevelés, fegyelmezés, féltés és szeretet kérdéseit.
Január 16-án, pénteken az előadás után Vidovszky György rendező, drámapedagógus beszélget az ifjú társulattagokkal.

Zölderdő Óvoda-Lépcsőház Galéria
Gyermekkönyv-illusztrátorok kiállításának ad otthont a galéria január 7-30-ig, s immár hagyományosnak mondható, hogy időről időre hazai gyermekkönyv-illusztrátorok rajzai láthatóak a helyszínen. Ezúttal Kőszeghy Csilla Londonban készült mestermunkájának, egy meséskönyvnek az illusztrációi láthatóak. A kiállítássorozat célja megmutatni a magyar szülőknek, hazai könyvkiadóknak, hogy vannak itthon is tehetséges, fiatal gyermekkönyv-illusztrátorok, akik rendkívül humoros, ötletes, szellemes, igényes illusztrációkkal segítenek a különböző mesék, versek megértésében a gyerekeknek.

International Buda Stage
Szombaton 11:00 órakor a Bojtorján zenekar közreműködésével a Négyszögletű kerek erdő című „Bonbon Matiné” kerül megrendezésre. Játszva és tanulva vezeti be a gyerekeket az előadássorozat a zene világába a legnagyobb zeneszerzők leghíresebb alkotásain keresztül.

Millenáris Fogadó
Ismét Kaláka koncertre invitállak benneteket, ezúttal szombaton, 16:00 órakor, s a Három székláb című koncertelőadást hallgathatjátok meg. Belépő: Felnőtt jegy: 800,- Gyerek: 600,- családi: 2000,-

Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színház
Vasárnap gyertek ki a szomszédomba, hogy Levente mögött tekeregjetek, mint a kígyó, s táncolhassatok a Kolompos együttes vezetésével rendezett, szokásos táncházra 10:30 órakor.

VIDÉK
Szekszárd
Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Házában szombaton 9:00 órától Játékvár-lak - "Játsszunk angolul!" címmel, délelőtti játszóház lesz kicsiknek, nagyoknak és nagyiknak a Helen Doron nyelviskolával.

Békéscsaba
A Békési Úti Közösségi Házban szombaton, 14:00 órától Apáról fiúra családi hagyományőrző játszóház kerül megrendezésre. A program alatt nem csak játszóház, hanem régi barátunk, a kézműveskedés is terepet kap, agyagozással, valamint hócsillag készítéssel.

Nyíregyháza
A Kolompos, mint a villám (fent terem a mohos sziklán), vasárnap délután Mátyásföld után Nyíregyházáig meg sem áll, hogy a Váci Mihály Városi Művelődési Központ és Gyermekcentrumban is megtáncoltassák a népet 16:00 órakor.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Amíg olvassátok a programajánló végét, hallgassátok ezt nyugodtan, csak úgy, mert jó. Aztán menjetek el a Szimpla Kertbe, ami koncert nélkül is nagyon klassz hely, bár az alkalmanként elfogyasztott alkohol bizonyára emelte eddig mindig a szimpla szépségét, azért jó. Ráadásul zenével még hangulatosabb, szombaton este Zsuppa Péter Jazz Yockey koncert lesz. Ha szeretitek a jazz-t, hallgassátok a Columbus hajón az EmilRulez!-ből is ismert Fekete Kovács Kornélt és az ő Quintetjét szintén szombaton, 20:00 órakor. Már vasárnap, és a Gödör Klub, ahol 19:00 órától lép fel az Irie Maffia, Ludditák és KnottyHeadz koncert lesz. érdemes lemenni. Ha pedig inkább otthon maradnátok, és nem alszotok el hamar a gyerekek lefektetése után, nézzetek krimit, az most úgysem divat, például sok-sok rész Kemény Zsarukat (The Shield) . Aztán ne lepődjetek meg, hogy mennyire szétizgultátok a gyomrotokat, s amikor becsukjátok a szemeteket, Vic Mackey-t látjátok, akkora nagy arc.
Oszd meg másokkal is!
Mustra