Háromszázszor kockázatosabb szegény országban szülni

A szegény országokban 300-szor nagyobb a kockázata a halálos terhességi vagy szülési komplikációknak, mint gazdag országokban - állapította meg az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) csütörtökön közzétett éves jelentése. A dokumentum szerint a terhességi és szülési halálozás tekintetében van a legnagyobb különbség az iparilag fejlett és a fejlődő (különösen az elmaradott) országok között. "Semmilyen más halálozási ráta nem ilyen egyenlőtlen" - olvasható a jelentésben.



Nigériában a terhességi vagy szülési szövődmény miatti halál kockázata 1 a 7-hez, míg Izlandon 1 a 47.600-hoz, számol be a Független Hírügynökség. A világon naponta 1.500 (vagy évente fél millió) nő hal meg terhesség vagy szülés miatt. Elsöprő többségük (95 százalékuk) Afrikában és Ázsiában. Indiára jut az összes terhességi vagy szülési halálozás 22 százaléka.

Az összes halálozás 25 százalékát a szülés utáni elvérzés okozza, 15 százalékot fertőzés, 13 százalékot vetélési komplikáció, 12 százalékot a terhesség alatti vagy szülés közbeni kóma és rángógörcs. Ha az anya meghal szülési komplikációban, az gyakran rontja a csecsemő- vagy gyermekhalandósági rátát is. Szélsőséges esetben, például Afganisztánban a szülés közben meghalt anyák gyermekei nem élnek tovább 1 hónapnál, írja a Független Hírügynökség.

Az UNICEF szerint a terhességi vagy szülési halálozás 80 százalékát meg lehetne előzni, ha a kismamák hozzájutnának a megfelelő egészségügyi alapellátáshoz, illetve alapvető szülészi segítséghez.
Oszd meg másokkal is!
Mustra