SZÜLŐSÉG

Minden kisgyereket örökbefogadtak 2008-ban Ukrajnában

2009. január 14., szerda 08:20

Úgy látszik, nem minden országban olyan nehézkes az örökbefogadás, mint nálunk vagy Nagy-Britanniában. Ukrajnában például nem maradt nevelőszülőkre vagy befogadócsaládra váró, három évesnél fiatalabb árva vagy elhagyott gyermek az örökbefogadás évének nyilvánított 2008-as esztendőben. A múlt évben mintegy kétezer árva vagy elhagyott gyermeket ukrán állampolgárok, 1183-at pedig külföldiek fogadtak örökbe. További 2,5 ezer gyerek került nevelőszülőkhöz vagy családi típusú gyermekotthonokba - közölte Jurij Pavlenko, ukrán családügyi, ifjúsági és sportminiszter a kijevi Ukrajina Moloda című újságban.A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy a tavaly az ország sok nevelőotthonában nem indítottak első osztályt, ami azt jelenti, hogy a hét év alatti gyerekek többségét családok vették magukhoz. Sikerült felszámolni a felügyelet nélküli gyermekek tömeges csavargását mint jelenséget, vagyis nincsenek olyan gyerekek, akik egy hónapnál tovább élnének az utcán. Szerinte ez a gyermekvédelmi szolgálat, a bűnügyi rendőrség fiatalkorúakkal foglalkozó részlege és a főügyészség összehangolt munkájának eredménye, írja az MTI.

A miniszter közölte, hogy 2008-ban országosan 63 ezer problémás családot vettek nyilvántartásba, ezekben 123 ezer gyerek nevelkedik. Szerinte a pénzügyi és gazdasági válság következtében a jövőben növekedni fog a lecsúszó családok száma. Egész családok kerülhetnek az utcára gyerekestől - fogalmazott Pavlenko, aki szerint az illetékes hatóságok erre az eshetőségre is felkészültek, ugyanis tavaly októberben tíz minisztérium képviselőiből álló munkacsoport alakult a családokról és gyerekekről történő gondoskodással kapcsolatos feladatkörök világos megjelölésével.

Ukrajnában hivatalosan mintegy százezerre becsülik az árva és a szülői gondoskodástól megfosztott gyermekek számát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.14 08:53:24Meni

  Gratulalok! Meg ha kicsit kozmetikazott is az adat (vagy mondjuk leallok azon vitatkozni, hogy azok a gyerekek miert kerulnek bele az orokbefogadott kategoriaba, akik "csaladi tipusu" gyermekotthonba kerultek), akkor is nagyon szep teljesitmeny...barcsak Magyarorszag is erre haladna...meg minden mas egyeb orszag, ahol nem ilyen eredmenyesek

 • 2009.01.14 08:56:37Subbantósdi

  Követendő példa,gratula! Vajon a környezet tanulmányok ilyen tényleg kedvező képet adtak a sok-sok örökbefogadó szülőről, vagy csak lazábbak a feltételek, mint nálunk vagy a világ többi részén?

 • 2009.01.14 08:58:55Subbantósdi

  "Sikerült felszámolni a felügyelet nélküli gyermekek tömeges csavargását mint jelenséget, vagyis nincsenek olyan gyerekek, akik egy hónapnál tovább élnének az utcán."

  Ezt meg a Csellengők műsor "irigyelhetné meg".

 • 2009.01.14 09:39:27céerem

  Ez tényleg nagyon jó hír, de azért kíváncsi lennék arra is, hogy milyen körülmények közé kerültek a gyerekek és hogy pár év múlva, vagy gyakrabban, rendszeresen ellenőrzik-e az illetékesek azt, hogy a jó helyre került gyerekek valóban jó helyen vannak-e.

 • 2009.01.14 09:48:17jewel79bp

  szerintem nem kellene annyira szigorúnak lenni a külföldi örökbefogadásnál sem. Ha csomóan fizetnének is egy gyerekért (ami persze nem szép és nem legális) akkor az a család igenis vágyik a gyerekre, és ha ráadásul még pénzt is hajlandó áldozni érte, akkor végképp azt hiszem, hogy elkötelezettek. Most őszintén, nem jobb a gyereknek egy ilyen családban, mint az utcán élve, ázva, fázva, éhesen?...

 • 2009.01.14 10:14:47baudolinA

  jewel79bp,

  sajnos Románia tele volt olyan hírekkel néhány éve, hogy külföldiek fizettek a gyerekekért. Feketén persze. Aztán kiderült, hogy prostitúció és szervkereskedelem állt a háttérben. És a hatóságok nem láttak eleinte semmit, mert jól szituált "szülők" falaztak az emberkereskedőknek. Úgyhogy én megértem, hogy ötször is ellenőrzik azóta az örökbefogadókat. Nyilván nem általános jelenség, de ebben a konkrét esetben 34 gyerekről volt szó, akikből négyet (!) találtak meg a hatóságok élve.

 • 2009.01.14 10:18:05jewel79bp

  ... ez szomorú. de az sem megoldás, hogy nem engedik a külföldi, tehetősebb szülőjelölteket gyerekhez jutni...

 • 2009.01.14 10:24:30baudolinA

  jewel79bp,

  persze hogy nem megoldás. Én minden erőmmel támogatom, hogy mindenki juthasson gyerekhez, aki szeretne. Kellene egy jó kis átfogó EU-s összefogás: hasonló eljárások, elbírálás, plusz kőkemény bűnüldözés.

 • 2009.01.14 10:28:29jewel79bp

  na persze a magyar rendszer is érdekes... olyan követelményeknek kell megfelelni, hogy... nem tudom, kinek engednek gyereket örökbefogadni. De nem igazán értem, hogy ha bárki szülhet, sőt, támogatják, hogy a rossz szociális helyzetben élő, lakás és partner nélküli nők is megszüljék a gyereket, az nem baj, de ha valaki örökbe akar fogadni, akkor aztán nagyon szigorúak. Ez szerintem meglehetősen ellentmondásos dolog...

 • 2009.01.14 10:34:22horadi

  A magyar gyermekvédelem és különösen a Tegyesz példát vehetne róluk!  céerem!

  Miért kellene öf. után ellenőrizni a családot? Az öf. elött van rengeteg, nagyon körülményes és mélyreható vizsgálat, úgy mint a pszichés alkalmasság, környezettanulmány, munkahelyi adatok bekérése, tanfolyam. Ezek mind kötelezőek és akár több körösek is, eleve az egész eljárás két fokon történik és csak a másodfokú, jogerős alkalmasság esetén lehet örökbefogadni.

  Az öf-sal a gyerek egy vérszerinti gyerek jogállásába kerül az örökbefogadó családban, tehát szerencsére jogilag sincsen meg a lehetőség arra, hogy utólag zaklassák a családokat.

  Jól is nézne ki! Időnként megáll a fekete autó a ház előtt, bemegy a gyámügyes és beszélget a gyerekkel: "Ugye tudod Pistike, hogy ők nem az igazi szüleid? Nem szoktak verni? Megvan még mindkét veséd?". Egy öf. család már éppen elég herce-hurcán ment keresztül, mire család lehettek, hagyni kellene őket végre békén összekovácsolódni, nyugodtan.  Nem ismerem az ukrán helyzetet, de pl. M.o.-on azért elég szigorúak az öf. feltételei ahhoz, hogy akinek hátsó szándékai vannak, az így ne tudjon gyerekhez jutni.

  M.o.-on is akartak már sokszor bevezetni ilyet az iletékesek, aztán mikor egy kerekasztal megbeszélésen rákérdeztem, hogy vajon miért akarják ezt ennyire, talán voltak visszaélések? Nos erre nem tudtak válaszolni, mert nem voltak!

  Ez is csak arra lenne jó, hogy zaklassák a családokat és egy csomó aktatolgatónak lehessen munkája az adófizetők pénzéből...

 • 2009.01.14 10:37:33horadi

  Nálunk alapvetően az a baj hogy a Tegyesz minden állami gondozásban lévő gyerek után fejpénzt kap az államtól. Nem is keveset! :-(

  Amíg ez így marad, addig a Tegyesznél senkinek sem lesz igazán érdeke minél több gyereket örökbefogadó családba juttatni, hiszen ezzel a saját állását és az állami fejpénzt is veszélyezteti...

 • 2009.01.14 15:27:46mspoppy

  USA-ban élő rokonaink szerettek volna gyerekeket örökbefogadni, elsősorban Magyaroszgágról, vagy Erdélyből, de a bonyolultnak és bizonytalan kimenetelűnek látszó procedúra elriasztotta őket, így ők is Ukrajnából adoptáltak (nem ukrán nemzetiségű) gyerekeket (3-at). Utólag persze kiderült, hogy - a procedúra elkerülését tekintve - semmivel sem jártak jobban (sőt!...).  Az ukránoknak jobb volt a PR-juk. Ennyi.

 • 2009.01.14 16:42:13hnora

  Az örökbefogadás utáni ellenőrzés teljesen felesleges zaklatás. A gyermekvédelemnek megvan a maga rendszere, a védőnővel, gyerekorvossal, tanárok ilyenirányú kötelességeivel. Inkább ezt kellene fejleszteni, és akkor MINDEN veszélyeztetett gyerek megkaphatná a segítséget. Merthogy sokkal nagyobb a veszélyeztetett gyerekek aránya a vérszerinti családokban, mint az örökbefogadással létrejövőkben.

 • 2009.01.14 17:15:15Subbantósdi

  velvet.hu/blogok/gumicukor/2009/01/14/elvette_hitlerket_szuleitol_a_gyamhatosag/

  UHHH!!!

 • 2009.01.20 15:03:17tanger

  Hogy lehet már egy ilyen vérbulvár hírt komolyan venni, elhinni??? Ez a kis cikkecske egy ukrajnai újságból származik, és bár szerintem butaságokat mondanak benne a megkérdezettek, mégis hihetőbben tükrözi az ukrán valóságot: hhrf.org/karpatiigazszo/090120/ke03.html

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta