A franciák a legtermékenyebbek Európában

Franciaország megszilárdította európai elsőségét a termékenységben. A kedden nyilvánosságra került legfrissebb statisztikák szerint a francia nők átlagosan több mint 2 gyermeket szülnek, ami azt jelenti, hogy emelkedett a termékenységi ráta tavalyhoz képest.



Franciaország az Európai Unió 2. legnépesebb állama Németország után. Ez év elején Franciaország népessége 64,3 millió volt a francia statisztikai hivatal szerint. Bár a szülőkorban lévő nők száma csökkent, a termékenységi ráta emelkedett: a 2008-as adatok szerint minden nő élete során 2,2 gyermeket szül. A 2007-es termékenységi ráta 1.98 volt.

A tavalyi évben több mint 800 ezer baba született Franciaországban, amit a jó gyermekgondozási és anyasági segélyezési rendszernek lehet tulajdonítani. Európában az átlagos termékenységi ráta 1,5. Az élen Franciaország után Írország áll, írja a Független Hírügynökség.

Az EU statisztikai hivatalának adatai szerint Európában Izland a legtermékenyebb (a listán a 25 EU tag mellett Izland és Norvégia is szerepel mint az Európai Gazdasági Térség államai). Ezen a 29-es európai listán Magyarország a 23.

A CIA világösszesítése szerint Franciaország a 133. (még a tavalyi 1.98-as rátájával). A világelső Mali, ahol egy nőre élete során 7,34 szülés jut. Magyarország a CIA szerint a 202. a világranglistán (223 ország közül) 1,34-es becsült termékenységi rátával.

Az ENSZ adatai alapján Magyarország a 195 tagállam közül a 182. (2000-2005-ös statisztikákat figyelembe véve), számol be a Független Hírügynökség.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek