SZÜLŐSÉG

Orvosnál: Örüljön, hogy ellátjuk a gyerekét!

2009. január 13., kedd 09:30

Vannak ilyenek, kérem, ki nem látta, még meg sem született. Hiszen van az úgy, hogy olyan egészségügyi személyzettel találkozunk, aki mindenhatónak képzeli magát és csak azért, mert valamilyen pozícióban van, és ott otthonosan érzi magát, azt hiszi, már bármit megtehet velünk, betegekkel. Megalázhat, csúnyán beszélhet, elfelejthet kommunikálni. Mintha minden szó, amit a száján kiejt, kínosan fárasztó és degradáló lenne. Mintha minden mondatával méltánytalan előnyhöz juttatna minket, holott csak elégséges és méltó információkhoz juttat azzal, hogy válaszol tisztességgel a kérdésünkre. Velünk történt, karácsony előtt egy nappal, Szeged, Szent István tér, Gyerek bőrgyógyászat ambulancia.Boglárka vállán nőtt egy hemangióma (érdaganat). Nincs egy ilyennel teendő, ám ez nőni kezdett és két hét alatt fél cm átmérőjű lett. Ez már azért aggasztó, már maga a folyamat is, és féltem, hogy sérülésnél erős vérzés lép fel. Elmentünk hát a klinikára, hátha találunk egy bőrgyógyászt, aki megnézi. Több okból is ellátogattunk oda, kardiológiára és nephrológiára is akartunk időpontot kérni. Az általános ambulancián egy nagyon kedves orvos továbbirányított minket a sebészetre, ahol egy nem megnyerő sebész adott időpontot 30-ára, egy befekvős égetésre-kimetszésre, amit altatásban végeznének el. Ezzel a megoldással nem voltunk kibékülve, kicsit túlzó macerának éreztük, ezért gondoltuk, mielőtt még ennek alávetjük a gyereket, megnézetjük bőrgyógyásszal is.

Reggel odatelefonáltam, van gyerekrendelés, kifejezetten bőrgyógyászati gyerekrendelés, 13h-ig, Szent István tér. Elmentünk hát, 10 óra körül értünk oda, persze parkoló nemigen volt, megálltunk hát messzebb, kitettük a parkolócédulát és elsétáltunk a hideg szélben odáig a 3 gyermekünkkel.

Odaérvén odaadtam a TAJ kártyát a nem kedves asszisztensnőnek, aki szófukar módon kérdezett: ” Időpont?”

Hm, ekkor mondtam neki, hogy délelőtt beszéltem a rendelővel, időpontról szó sem volt, csupán annyit mondtak, 13h-ig van rendelés. Elhúzta a száját, majd szó nélkül bement a rendelőbe. Kisvártatva visszajött.

Megkérdezte a doktornőt, hogy ennek ellenére ellát e bennünket, mikor kijött, ismét nem ment a bővített mondatos verzió, csak a “Kérem a TAJ kártyát!” - Ezek szerint ellát bennünket a doktornő? - kérdésre, ismét én voltam az értetlen, mert ő ráutalt a TAJ kártya kéréssel, hogy igen, de azért kicsúszott az az IGEN. Hibás vagyok, nem tudtam érezni, hogy velem lenne gond...

Aztán bement előttünk, aki a váróban ült, majd azok is, akik később érkeztek. Mikor megkérdeztem, minket mikor szólítanak, mert 3 kisgyerekkel vagyunk és fogy a türelmük, azt felelte “kikéri magának stílusban”, “Majd ha elfogytak az időpontosok”.

No, akkor mondtam neki, hogy arról nem volt szó, hogy végig kell várnunk a rendelést, ha ezt előre mondja, elmegyünk és nem várunk itt órákat. A gyerekek akkor már hangosak voltak, nevetgéltek, próbáltuk csitítani őket, de ez csak ideig-óráig ment. Énekelgettek, csip-csip csóka, volt minden, de a széken ülve nevetgéltek. Kint hideg volt, nem lehetett sétálni, a gyerekrendelő várójában sem játék, sem könyv, semmi, amivel le lehetne kötni kisgyerekeket. Egyszer kinéz a rendelőből egy ismeretlen fej, aki igen morcos volt, pásztázta a váróterem népét, de nem köszönt és nem is mondott semmit. Mikor visszadugta haragos fejét, mondtam is a férjemnek, hogy neki is jó napot, milyen kedves ember… Mint kiderült, ő ott a főorvosnő. Hm.

Néhány perc múlva ismét kidugta a fejét, megint pásztázott a szemével, majd Bogi lányom felkacagott, a FŐORVOSNŐ odament hozzá, fél kézzel megmarkolta négyévesem felkarját, lekapta a székről, odébb rakta ingerülten még kétlépésnyit, mélyen a szemébe nézve közölte a kicsivel, “NEM TUDOK ÍGY DOLGOZNI”.

Kezem, lábam, gyomrom remegni kezdett, és úgy éreztem, nekimegyek, mit képzel, kvázi kezet emelt a gyerekre, agresszív, idegbeteg módon viselkedett, a neveletlenségről nem is beszélve. Utána rontottam a rendelőbe és kikértem a gyerek TAJ kártyáját, mondtam nekik, hogy “Itt nem láthatják el a gyerekem”.

Majd felkabátoltunk, Apán láttam a tehetetlen dühöt, nekem sikerült ezúttal szavakba is önteni, így csak visszakopogtam még egyszer és mondtam, még egyszer, hogy nem az ő és saját szórakoztatásunkra jöttünk ma ide, “Melyikük mondta nekem ma reggel, hogy itt ma 13-ig rendelés van? Mert nem tette hozzá, hogy időpontra kell jönni? ”

Majd egyikük leintett, hogy várjunk kicsit, mindjárt megbeszéljük az egészet. No, ezt kíváncsian vártam, no meg ha már vártunk egy órát, szerettük volna, ha megnézik a gyereket, mert nem akartuk kés alá vinni 30-án.

Így csak bementünk. Ekkor újra elmondtam az időpontos mizériát, és közöltem az asszisztensnővel, “Ha Ön kommunikálna és mondaná, hogy várni kell, akkor nem alakult volna ki ez a helyzet” Majd a doktornőhöz fordultam és vele közöltem, hogy ” Ne merészeljen még egyszer a gyerekemhez nyúlni, világos? Ha gondja van vele, nekem szóljon! ” - annyira fel voltam húzva, hogy ez már a visszafogott verzió, nem érdekel, milyen főorvos, tőlem akárki lehet, nem tűröm, hogy a gyerekkel így viselkedjen.

És akkor szólt az asszisztensnő, a másik, mert kettő volt, “Akkor el se lássa a főorvos asszony? ” És akkor a dac megint szólott belőlem, NE, köszönjük az eddigieket. És akkor a főorvos asszony úgy szólott, hogy ”Jó, akkor hozzá se nyúlok a gyerekhez, csak nézem, rendben? ” - gondolom itt érezte, hogy túlkapását jóvá kell tennie.

Mondtam, úgy jó lesz. És így lett. Megnézte, az egyik asszisztensnő bekente és bekötötte, ő már akkor feltűnően kedves volt, de azért a szája nem száradt ki a beszédtől most sem.

Bogit kiküldtem és csendben vártuk, négy felnőtt egy rendelőben, hogy kijöjjön a recept, kijöjjön a lelet a nyomtatóból. A doktornő így szólott: ” Ha elfogadja, a következő terápiát javaslom. Kenik az antiszeptikummal, és 31-én visszajönnek. ” stb.…

Én kifelé menet Boldog karácsonyt kívántam, amit nem viszonoztak és nem köszöntek meg, egyikük köszönt el tőlem egy halk Viszontlátással.

A szánalmas népség. A szent kis dacszövetségük, a legyünk bunkók és alázzuk a népet, nekünk itt mindent lehet, ez a mi felségterületünk, minden reggel körbepisiljük! És úgy hiszik, eddig a percig is, mert nyilván utána jól megbeszélték, miért volt nekik igazuk és én miért nem vittem mesekönyvet, mert azzal vígan le lehet kötni másfél órára 3 gyereket…

Az egyik asszisztensnő a következőt mondta a vita hevében: “Örüljön, hogy ellátjuk a gyereket! ” -ehh. Örüljön ő, hogy nem jelentem fel. Hogy ilyen hozzáállással, munkamorállal még van munkája.

A cikk azért született meg, hogy ilyen ne fordulhasson elő mással! Rém felháborító, hogy ilyet megenged magának egy gyerekekkel foglalkozó ember. Mint a legtöbb sértettnek, nekem sincs kedvem jogi útra terelni az ügyet, a magyar jogrendről szerencsére még csak hallottam, semmi kedvünk kitenni a családot a macerának. Ám szerettem volna, ha nyoma marad, buzdítva ezzel mindenkit arra, hogy az elégséges ellátásért, az emberi hangnemért, az elvárható kommunikációért álljanak ki, ha hasonló személyzettel találkoznak bárhol. Számtalan tapasztalatunk van az ellenkezőjéről, főleg gyermekorvosi körökben, ezért is ütött szíven bennünket ezúttal.

Lutor Angéla (forrás: www.kissvirag.hu)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.14 13:02:50baudolinA

  Noelia,

  idézz EGY, csak egyetlenegy olyan hozzászólást egy itteni orvostól (pl. csutkababától), aki szerint mindenki másnak fenékig tejfel az élet. Perecz urat szerintem hanyagold, ő vagy pszichiátriai eset, vagy csak jól szórakozik.

 • 2009.01.14 13:03:25Magenta

  Kételkedő, természetesen előfordult velem is. Csak akikkel én dolgozom, nincsenek kiszolgáltatott helyzetben velem szemben, illetve ha elszúrok valamit, még javítható.  Írtam ám egy csomó pozitív példát is, arra bezzeg tényleg nem reagált senki semmit.

 • 2009.01.14 13:03:32cidre

  Huh, milyen szerencsém van... én számtalan jó orvossal találkoztam. Lehet, hogy nem ebben a világban élek?!

 • 2009.01.14 13:06:47Magenta

  Noelia, sajnálom, ha félreérthető voltam, ott pont a másik poszton kommentelő Quandra74 nicknevű valóban hülyére gondoltam, akitől ÉN kiakadtam.

  Ne haragudj!

 • 2009.01.14 13:09:13baudolinA

  Magenta,

  a pozitív példákra én itt bőszen szoktam bólogatni, csak az nem látszik a te monitorodon. :)

 • 2009.01.14 13:16:23Magenta

  baud, az is valami. :))))

 • 2009.01.14 13:19:18yukikoka

  Magenta,

  a pozitív példa a természetes, meg azon nem lehet szájkaratézni:DD  Noélia,

  semmi gondom nem lett volna, ha csak annyit írsz le, hogy te eddig ilyen és ilyen orvosokkal találkoztál, de te a nagyon negatív véleményed kivetítetted az egész orvostársadalomra.  Szöcske,

  leírtad az általánosítás, a sztereotípiaképzés mechanizmusát. A baj csak az, hogy míg te látod, hogy működik, addig sokakban nem tudatosul, és nem azt mondják, hogy eddig fele-fele arányban találkoztam tróger meg nem tróger dokikkal, hanem hogy minden doki tróger, holott csak arról van szó, hogy az előítéletet megerősítő infokat megjegyzik, a többire meg nyomnak egy format c:-t

 • 2009.01.14 13:20:33yukikoka

  Cidre,

  tuti benned van a hiba:) Nem ütöd meg a megfelelő hangnemet, így szegény dokik kénytelenek normálisan viselkedni, pedig úúúúgy szeretnének kiszúrni Veled:)

 • 2009.01.14 13:37:05Noelia

  Kedves baudinolA,

  Konkrétan nem ezen a fórumon felbukkanó két-három orvosra gondoltam, (bár csutkababa előtt le a kalappal, hogy orvos létére elismeri, hogy a kollegái sem mindíg úgy állnak hozzá a dolgokhoz, ahogyan az elvárható lenne)de tudod amikor éjjel háromkor rohantunk a gyerekkel az ügyeletre, könnyeimmel küszködve vázoltam, hogy mi történt, és nagyon-nagyon szépen kértem a doktor urat, FIGYELED YUKIKOKA NEM PARASZT HANGNEMBEN,hogy nézze meg a gyereket az orvos meg nekiállt pikírtkedni, és morogni, hogy ma éjjel lo percenként keltik fel őt, és eközben olyan pofákat vágott, hogy, majd a szívem szakadt meg. Na de ott volt a férjem (mondom, én nem vagyok egy hőbölgő, asztalracsapkodó fajta) aki szép finoman helyretette a doktor urat, hogy mi sem a saját magunk szórakoztatására rohantunk be 20 km-es távolságból a lázas gyerekkel) és láss csodát, a doki egyből olyan lett, mint egy kezesbárány. Na de ezt miért nem lehet rögtön, helyből megtenni? Miért kell KIPROVOKÁLNI a másikból a kölykét féltő oroszlánt?

 • 2009.01.14 13:39:05Noelia

  Kedves Magenta,

  Én értettem félre tényleg, bocsi

 • 2009.01.14 13:42:43fatál natál

  Perecz Úrnak van igazsága, nem olvastam el minden kommentet, csak a cikkre vonatkozókat.  1. Ha tényleg lekezelő volt az orvos, én neki szóltam volna ott helyben és rögtön.

  2. Apuka néma?

  3. Apuka miért nem tudott vigyázni a többi gyerekre? Vagy ha anyuka nem tud vezetni, ő maradhatott volna otthon a másik kettővel.

  4. Internetre ezt így megírni ahelyett, hogy az orvos főnökének szólt volna nem korrekt, hisz nincs a másik féllel szembesítés.

  5. Ez a karjánál fogva megragadás szerintem is túlzó.

  - nem tudom elképzelni (hogy ha ideges nagyképű is az orvos), hogy bántana egy gyereket.

  Én úgy tudom elképzelni, hogy talán meg akarta nézni a haemangiomát a gyerek vállán, de a gyerek csip-csip csókázott közben, meg ment az ugri-bugri, s kiránthatta a karját az orvos kezéből.  Én is találkoztam magát felsőbbrendűnek képzelő orvossal, de ha normális hangnemben kérdéseket tettem fel neki, akkor azért normálisan válaszolt. Már csak azért is, mert látta, hogy én nem az az IQ light kohány vagyok, akiből már aznap kijutott neki vagy 30.

  ............................................  S ismétlem önmagam, amióta anya vagyok, átgondolom, hogy vajon jót teszek e a gyermekemnek azzal, ha hőbölgök. Vajon a gyermekemre a jövőben milyen következményei lesznek, ha kriminálisan követelem az általam jogosnak vélt dolgokat, vagy számonkérem a sérelmeimet.

  Egy cinikus mosollyal feltett kérdéssel sokkal többet tudok elérni, mintha a rendelő ajtaját rátörném valakire, hiszen nem szeretném, ha idegességtől remegő kézzel látnák egy a gyermekemet. Vagy te igen???

 • 2009.01.14 13:42:44fatál natál

  Perecz Úrnak van igazsága, nem olvastam el minden kommentet, csak a cikkre vonatkozókat.  1. Ha tényleg lekezelő volt az orvos, én neki szóltam volna ott helyben és rögtön.

  2. Apuka néma?

  3. Apuka miért nem tudott vigyázni a többi gyerekre? Vagy ha anyuka nem tud vezetni, ő maradhatott volna otthon a másik kettővel.

  4. Internetre ezt így megírni ahelyett, hogy az orvos főnökének szólt volna nem korrekt, hisz nincs a másik féllel szembesítés.

  5. Ez a karjánál fogva megragadás szerintem is túlzó.

  - nem tudom elképzelni (hogy ha ideges nagyképű is az orvos), hogy bántana egy gyereket.

  Én úgy tudom elképzelni, hogy talán meg akarta nézni a haemangiomát a gyerek vállán, de a gyerek csip-csip csókázott közben, meg ment az ugri-bugri, s kiránthatta a karját az orvos kezéből.  Én is találkoztam magát felsőbbrendűnek képzelő orvossal, de ha normális hangnemben kérdéseket tettem fel neki, akkor azért normálisan válaszolt. Már csak azért is, mert látta, hogy én nem az az IQ light kohány vagyok, akiből már aznap kijutott neki vagy 30.

  ............................................  S ismétlem önmagam, amióta anya vagyok, átgondolom, hogy vajon jót teszek e a gyermekemnek azzal, ha hőbölgök. Vajon a gyermekemre a jövőben milyen következményei lesznek, ha kriminálisan követelem az általam jogosnak vélt dolgokat, vagy számonkérem a sérelmeimet.

  Egy cinikus mosollyal feltett kérdéssel sokkal többet tudok elérni, mintha a rendelő ajtaját rátörném valakire, hiszen nem szeretném, ha idegességtől remegő kézzel látnák egy a gyermekemet. Vagy te igen???

 • 2009.01.14 14:37:16yukikoka

  Noélia

  Nem állítottam, hogy mindig a beteg üt meg nem megfelelő hangnemet, kettőn áll a vásár. Nekünk is szólt már be doki, mikor gyerekkel mentünk be sürgősségire, sajnos vannak bunkó emberek mindenhol. De fenntartom, hogy nem minden doki ilyen, és azt is, hogy sokszor a beteg a hunyó.

 • 2009.01.14 14:39:25yukikoka

  Azért ne essünk át a ló túloldalára, semmi okunk kétségbe vonni a posztíró állítását, miszerint a főorvosnő rángatta a gyerek karját. Én simán el tudom képzelni, láttam már dokit utálkozva tekinteni a síró (amúgy gyönyörű:) kétévesemre. Nem voltunk ott, nem tudjuk, mi történt, de szerintem is érdemes megkeresni a drnő felettesét, és persze megírni is meg lehet. Csak ne lenne ebből mindig eü dolgozók gyalázása...

 • 2009.01.14 14:47:23Chang Yai

  velem is volt már olyan bunkó az orvos, hogy majdnem kirúgtam alóla a széket. hogyne lett volna.

  olyankor próbálok belegondolni, hogy én vajon mennyire lennék bunkó, ha annyi (megjegyzem TÖRVÉNYTELEN és rendesen ki se fizetett) túlórám lenne, mint nekik. én ébren se tudok maradni 24 órát basszus, nekik meg összefüggően kell gondolkozni és életeket menteni.

  és ahogy egyre kevesebb orvos lesz, a fiatalok menekülnek, szerintem nagyon nincs már messze a nap, hogy egyszerűen összeomlik az ellátás, mert ennél hosszabb műszakokat már sehogyan nem tudnának ébren kihúzni tényleg.

 • 2009.01.14 14:52:54Noelia

  Kedves yukikoka

  Mégegyszer elmondom, utoljára:

  Nem az összes orvosról írtam véleményt, hanem azokról, akikkel idáig dolgom volt, és gondolhatod, hogy Engem érint a legrosszabbul, hogy ezek az élményeim nem voltak éppenséggel pozitívak.

 • 2009.01.14 15:06:00Perecz úr

  ez az egész gusztustalan típusmagyar büdös bagázs, ha eü-ről van szó, csak azzal van elfoglalva, hogy hogy van az orvosnak autója, meg lakása meg nyaralása meg akármije  amikor vita kerekedik az eü-ről ide lyukad ki a dolog  volt itt egy komment feljebb angéla posztjához hasonló csúsztató ocsmányság:  " 2009.01.13 10:18:58 betrixx  Azt azért megnézném mi áll az elszámolási nyilatkozaton, mit könyvel el ezek után még az OEP felé, amit el sem végzett, hogy még jobban megtömhesse az így is dagadt zsebét."  az ilyen elszámolás egy kórházban, rendelőintézetben, klinikán bizony bevett gyakorlat,

  de ezeken a helyeken az így elszámolt pénz a klinika számlájára megy, a klinika könyvelésében jelenik meg

  és leginkább azért történik hogy legyen miből fűteni, megy gyógyszert adni - a klinika ugyanis nem ad a cégautót meg számla nélküli költségtérítést lakásra utazásra, kutyafaszára

  pl. amióta volumenkorlát van, bizonyos szám fölött egyszerűen NEM FOG FIZETNI a biztosító az ellátásért, a beteget viszont el kell látni, de már Hágnes reformjai előtt, régebben is úgy volt, hogy egy bizonyos szám fölött kevesebebz fizetett ugyanazért a beavatkozásért

  persze miközben kinyitjátok nagy pofátokat, pl. a homogén betegségcsoportokról sincs fogalmatok: ez az elszámolásoknál alkamazott kategóriarendszer  ebből egy ízelítő:  hasi műtéteknél vagy nem kezelt hasüregi gyulladásos folyamatoknál gyakori, hogy a hashártya egy-egy helyen letapad miközben lábadozik a beteg. mivel ez akadályozhatja a bélmozgást, újra meg kell nyitni a hasat, feloldani a letapadásokat ez az adhesiolysis  egy időben pl. az epeműtéteket, appendectimoákat adhesilysisként tünteték fel, mert ennek a beavatkozésnak  NAGYOBB VOLT A PONTÉRTÉKE, MINT MAGÁNAK A GYÓGYÍTÓ MŰTÉTNEK, azaz a rendszer arra ösztönözte az orvost, hogy NE VÉGEZZEN ILYEN MŰTÉTET  MAGYARUL NEM ÁLLT ÉRDEKÉBEN AZ ORVOSNAK BETEGET GYÓGYÍTANI, HANEM CSAK A SZÖVŐDMÉNYEKET KEZELNI  ezért A BETEGEK MEGFELELŐ ELLÁTÁSA ÉRDEKÉBEN meghamisították az elszámolást  persze el lehet kezdeni már holnap azt a játékot, hogy az eü személyzet minden rendelkezést szigorúan betart  vajon akkor mi történne??????????? ?????????????? !!!!!!!!!!!!! • 2009.01.14 15:12:01Kételkedő

  Kedves Magenta

  "Írtam ám egy csomó pozitív példát is, arra bezzeg tényleg nem reagált senki semmit."  Az jó, mert legalább nem csak a sarat tudjuk dobálni, 1ébként én is írtam pzitívat az első belekotyogásomban.  Azt csak remélni tudom, hogy mindenki igyekszik úgy végezni a munkáját - akár kiszolgáltatott akivel foglalkozik, akár nem - hogy ne kelljen utólag javítgatni amit elront(hat).....  Vannak olyan pályák, ahol a javítás egyszerűbb és kevésbé életveszélyes manőver, de vannak olyanok, ahol utólag esélytelen a korrigálás. Ez lehet egy doki, de lehet egy autó-, vonat-, buszvezető is.

  (Hallottam olyan gyógyszerészről aki autánnatelefonált a páciensnek, hogy inkább vigye vissza a gyogyszert, mert kételye támadt.)  Szerintem nincs harag közöttünk.

 • 2009.01.14 15:13:51Magenta

  Kételkedő: szerintem sincs. :)  (nem is utálhatom a dokikat, mert a fél családom egészségügyben dolgozott, hát senki nem gazdagodott meg belőle)

 • 2009.01.14 15:15:23Vakmacska

  Van ahol bizony elkelne a pszichológiai alkalmassági, sőt néha az időszakos felülvizsgálat (nem azért, hogy kiszórják, hanem hogy segíteni lehessen ha kell) - szerintem ide tartozna a rendőr, katona, orvos, pedagógus, tűzoltó mindenképpen. Épp a felelősségük, a hasznosságuk, a fontosságuk miatt.

  Nálunk a fél osztály ment orvosnak. Olyan is, akiből már 17 évesen látszott hogy kiváló lesz, és volt néhány akit az akkori viselkedése miatt én annyira nem javasoltam volna. Alapjában véve mindegyik bevált (a flegmából sebész, a csöndes-szerényből altatóorvos, a briliáns agyúból kutató, a nagyszájúból pszichiáter, a kavarógépből ismert nőgyógyász lett) de némelyikük (és egy-két egyéb orvos foglalkozású ismerős) civil dumája ijesztő - pont úgy tárgyalnak ki dolgokat mint a buszsofőrök meg a villanyszerelők, csak éppen itt emberi életek vannak mégis...

  Ettől még lehetnek jók. De akkor is ijesztő volt valahol.

 • 2009.01.14 15:15:50Perecz úr  persze ha jön a TB-ellenőrzés, akkor a kórházat meg az orvost marasztalják el  A MÉDIA MEG ÚGY ÁLLÍTJA BE,  HOGY LOPNAK AZ ORVOSOK!!!!!!!!!!!  hát álljatok ti a nagy pofátokkal egy ló két lába közé és kapjátok be amit ott találtok

  lakás, piac, gyerekorvos háromszögbe belehülyült,

  szarospelenkától meg gyerekhisztitől belágyult agyú  frusztrált sok pszichopata picsa • 2009.01.14 15:17:03Vakmacska

  Perecz, ezeket mindenki tudja, aki a Blikknél színvonalasabb újságot olvas, és érti is, hogy mi áll a papíron.  Amúgy meg fel kéne már fogni hogy az admin rendelkezést nem a beteg hozza. Ha levered rajta, attól még semmi se lesz jobb, legfeljebb ráadásul műszak után kerget még a nagykéssel a hozzátartozó, ha nem a kulturáltabb fajtába tartozik.

 • 2009.01.14 15:19:10Vakmacska

  ...és ezzel a stílussal menjél máshova, lécci kedves moderálók moderáljatok ha már egyesek nem moderálják magukat. Remélem nem vagy orvos, jobb helyeken ilyen stílussal portásnak se vesznek fel.

 • 2009.01.14 15:19:29Magenta

  Péksüti, te biztos, hogy mentálisan beteg vagy.  Édesanyád nem szeretett eléggé?

  Akarsz beszélni róla?

 • 2009.01.14 15:20:13monsterwoman1

  pszichopata...ühüm...szerintem te ültél melletem múltkor a váróban

  (először pedig azt gondoltam, ez legalább le tudja írni helyesen, hogy akármije.Mer' a múltkori posztban azóta sem javították...)

 • 2009.01.14 15:20:32Vakmacska

  magenta hihihihi:DDDD

 • 2009.01.14 15:21:20monsterwoman1

  melleTTem

 • 2009.01.14 15:21:35Magenta

  Vakmacska, tegnap már kiszedettem egy hsz-ét Tündével, tippelek, hogy időnként le is tiltják, mert mindig más-más nicknévvel jön ide az istenbarma, de úgy tűnik, védhetetlen.

  Remélem, agyvérzést kap a dühtől.

 • 2009.01.14 15:26:22yukikoka

  Vakmacska,

  Ilyen élményem nekem is szokott lenni baráti társaságban. Néha felháborodok,máskor csak meglepődök.De olyan is gyakran előfordul, hogy sör mellett nem vicceket mesélnek vagy magánügyekről beszélgetnek, hanem valamelyikük nehéz "esetét" próbálják megoldani, összeadják a tudásukat (házi konzílium:)  Amúgy nem akarlak elkeseríteni, de pl. rendőröknél van pszichológiai alkalmasságvizsgálat, más kérdés, hogy nem működik jól, mert a fele népet simán ki lehetne szórni rajta, de akkor nem maradna rendőr:( Szerintem tűzoltóéknál és katonáéknál is van

 • 2009.01.14 15:32:00Win

  mosterwoman1:kijavítottam, köszi.legközelebb idézlek is:)

 • 2009.01.14 15:35:40Brumibaby

  Hát nem tudtam végigolvasni ezt a sok szép hsz.-t, de jól érzékelem, hogy Perecz úr valamely egészségügyi szakalkalmazott? Mely esetben utolsó hozzászólásából ítélve bizonyos alternatív gyógyászati iskolát képvisel, nemde?  Vagy netán ápolt...?

 • 2009.01.14 15:35:43Perecz úr  " 2009.01.14 15:17:03 Vakmacska  Perecz, ezeket mindenki tudja, aki a Blikknél színvonalasabb újságot olvas"

  Mondod te ezt a velveten, ahol az orvosok elleni hangulatkeltés mellett pl. a pornóskurvákban előszeretettel tapicskol a szerkesztőség

 • 2009.01.14 15:38:12babó

  2009.01.13 20:57:58 macskosz  tudom, már kicsit régi, de hadd reagáljak: nem tudom "ott" hogy megy, de itt van olyan, hogy munkáltató és hogy táppénz. azért mész orvoshoz az influenzával, mert papír kell tőle hogy otthon maradhass :((

  ha a gyerek beteg és ápolod, dettó.  ez is rengeteg fölösleges (?) munka, idő, rohangászás...

 • 2009.01.14 15:42:13Vakmacska

  Yuki, én is gondoltam hogy ez valahol feszkólevezetés (piánál biztos hogy jobb, sőt a házi konzílium meglepően hasznos is lehet), meg az sem tartható, amit egyszer Polcz Alaine írt le, hogy későn jött haza, baráti társaság volt már náluk, miért késett? és őszintén elmondta, hogy egy beteg kisgyerek haldoklott, és kérte ne hagyja egyedül...később mondta neki a férje, hogy ilyeneket ne mondjon baráti társaságban, mert lefagy a hangulat, kővé válnak az arcok....pedig valahol annak is kell támasz, meghallgatás, aki ilyen iszonyat nehéz feladatot csinál.

  Péksüteményre nem érdemes reagálni, embertársainkkal való hiábavaló és alacsony színvonalú kötekedés helyett szerintem még a pálinka is jobb (igaz, sokszor maga a pálesz is okoz efféle viselkedést)és legtöbbször annak a legnagyobb a szája, akinek legkevésbé van fogalma az adott témáról.

 • 2009.01.14 15:44:42Perecz úr  a pelenkázóasztal meg a konyhasztal közötti váltogatásban meghülyülve aban vezetitek le az idegbajotokat, hogy nyelvet élesítetek az eü-ön  az egyetlen olyan területen, ami még tényleg szolgálja a társadalmat, annak ellenére is, hogy Hágnes 200+ milliárdot vont ki belőle és ezt azóta sem teték vissza a finanszírozásba • 2009.01.14 15:49:41yukikoka

  Perecz úr,

  akik most itt kommentelnek, nem az eü-t szidják. Persze tudom, akinek nem inge, ne vegye magára, de talán nem a most jelenlévőknek kéne beszólni (talán senkinek), a tegnapi és ma délelőtti vonat meg elment.

 • 2009.01.14 15:56:21Magenta

  #

  2009.01.14 15:32:00 Win  mosterwoman1:kijavítottam, köszi.legközelebb idézlek is:)

  Erre meg elírod a nicknevét. :-DDDDDDDD

 • 2009.01.14 15:56:50Perecz úr

  " 2009.01.14 15:15:23 Vakmacska  Van ahol bizony elkelne a pszichológiai alkalmassági, sőt néha az időszakos felülvizsgálat (nem azért, hogy kiszórják, hanem hogy segíteni lehessen ha kell) - szerintem ide tartozna a rendőr, katona, orvos, pedagógus, tűzoltó mindenképpen. Épp a felelősségük, a hasznosságuk, a fontosságuk miatt."  1.

  Az látszik, hogy fogalmad nem sok van arról hol van és hol nics ilyen vizsgálat  2.

  Az eü-ben is el kellene valóban, és akkor azt is kelelne biztosítani, hogy a munkavégzés KÖRÜLMÉNYEI olyanok legyenek, melyek csöökentik a stresszt:  - például legyen betartva a maximális megengedett munkaidő  - fizessék ki tisztessgesen az ügyeleti pénzeket, ne külön perrel kelljen kikényszríteni  - például legyen szabályozás arról, hogy ebebn az időben hány beteget láthat el egy orvos, hiszen alapos viszgálathoz szakterülettől függően legalább 10 perc vagy több szükséges betegnként  hisz te sem szertsz ugye futószalagbetegnek lenni?  ugye?  Na ha csak ezt a hármat betartaná hivatalain keresztül a mindenkori kormányzat az eü-dolgozókkal szemben,

  sutba vághatná az ország  és a TE  folyamtosan biztosított egészségügyi ellátását.  (Ahogy azt a háziorvosival már meg is tette, csak a fővárosi aszfaltparszt ebből nem lát semmit, a Budapest táblánál véget ér neki az ország.)

 • 2009.01.14 16:01:04monsterwoman1

  nem baj, Magenta, onnan már csak egy lépés a mAster:)))(amúgy én észre sem vettem, winnel kapcsolatban meg egyébként is elfogult vagyok, neki elnézem:))

 • 2009.01.14 16:01:15Krisztina

  A kocsog forvos viselkedesere nincs mentseg, gyerekre nem emelunk kezet, sem a sajatunkra sem a masera, semmifele korulmenyek kozott. A felvilagositas hianya is szemetseg, de mivel MINDENHOL kell idopontot kerni, nem ertem, miert nem merult fel a tobb gyermekes mamaban. DE!!! A fel centis haemangioma az SEMMI, plane Karacsony elott 2 perccel, idopont nelkul. Azoktol a noverektol es orvosoktol, akik kevesebbet keresnek mint egy takaritono egy bankban (nem lebecsulom a takaritonok munkajat, csak nem ugyanaz a felelosseg) ne varja el senki, hogy ezert meg mosolyogjanak is. Es nem kell az alszent szoveg a hivatastudatrol meg az eskurol. Egyebkent nagyon sajnalom a kislanyt es azt is tudom, hogy egy turelmetlen gyereket nem konnyu csititani. De ha a kedves mama kert volna idopontot es elotte hivtak volna be olyat, akinek nem volt idopontja, akkor meg azert lenne felhaborodva. Vegkovetkeztetes: idopont nelkul csak surgos esetben menjenek orvoshoz, egyebkent meg nem fenyitunk testileg gyereket, ha az orvos nem birja idegekkel egesz rendeles alatt a visitozo gyerkocoket (mert o nem csak annak az egynek a hangsokodasat hallgatja 1 oran at), szoljon a szulonek, hogy vigye ki. Mellesleg a morcos asszisztensnonek meg a modortalannak latszo orvosnak is van maganelete es lehet, hogy a sajat beteg gyereket vagy a haldoklo anyjat hagyta otthon azert, hogy segitsen masokon. Morcosan, de segitsen.

 • 2009.01.14 16:02:46Magenta

  mw, remélem, nem sértődik meg, de nem hagyhattam ki. :)

 • 2009.01.14 16:05:20Vakmacska

  Perecz úr, EZEKKEL senki sem vitatkozik. És láss csodát, most egyik mondatban sem szerepelt illetlen kifejezés, sőt alany-állítmány is volt bennük.

  Más szakmában dolgozom, nem feladatom más szakmák szabályozásának napi nyomonkövetése (a sajátunk is kéthetente változik), de ahogy már jeleztem, a szabályozást nem a betegek írják, ha ők írnák akkor bizony ezek szerepelnének, sőt, ha a betegen múlna, a körülmények is biztosítottak lennének hozzá, ha fizikailag valahol ott lenne az államháztartásban az a bizonyos összeg.  Amit én személy szerint unok, hogy tőlem levonják a járulékokat (nem keveset) majd másik helyen esetleg a szerencsétlen orvos vagy okmányirodai alkalmazott az én képembe ordítja munkaidőben, munkavégzés helyett az ő nagy baját. Ettől a baj még persze baj, de adott helyen és időben nem tudok segíteni őnéki, leszek viszont igen mérges, ha pocsék munkát végez.

  természetesen a bajok artikulálhatók ilyen fórumokon meg akárhol is, de a kiszolgáltatott betegen harmadik fél által okozott sérelmet nem illik leverni. Mint ahogy csúnya szavakkal illetni ismeretleneket se illik. Lehet, szabad, csak nem szép és nem vet jó fényt az írójára.

  Ezzel együtt 200%-ot javult a hozzászólási színvonalad, ezt értékeltem:)))

 • 2009.01.14 16:08:47énis

  Perecz Úr, hol élsz te? A versenyszférában sincs így.

  Én konkrétan jobban örülnék a "bemegyek, elmondom, elmondják és mehetek"-nek, mint ami most tapasztalható egyes betegeknél: "jajj doktor úr/nő legyen kedves itt megtapogatni, meg itt, meg itt mert a Mancival a minap sétáltunk...."

 • 2009.01.14 16:13:14B-

  Krisztina: ez oké, de miért nem közölték a telefonban, hogy időpont kell?  Mint írtam, ezt már velünk is eljátszották, oké, gyerek nélkül, de kellemetlen volt, mert kétszer kellett munkaidőben elkéretszkedni.  Miért nem lehet megmondani, hogy időpont kell, ha már egyszer felemeled azt a rohadt telefont, és érdeklődsz? Miért nem lehet közölni, amikor elveszik a TB-kártyádat, hogy csak a rendelés végén kerülsz sorra? Miért nem lehet tájékoztatni, hogy mi fog veled történni?

  Ez a legnagyobb gáz: az időddel, a testeddel matatnak, de nem mondják meg, hogy mit csinálnak, mikor és miért.  Egyébként helyből azt sem értem, amit Heatherette is mondott: mi a francnak kell bemenned a rendelőbe, ha fosós stb betegséged van? Miért nem lehet figyelembe venni, hogy bizonyos állapotokban az ember nem utazik, vagy ha igen, akkor a lehető legkevesebbet?  Na mindegy, most felhúztam magam. Lenne még néhány sztorim. A vége mindig az, hogy ismerős/rokon orvost hívunk ki. Az a vicc, hogy rokonnal/baráttal tök rendesek, de a saját betegeikkel sokszor ugyanolyan virnyákok, mint velünk az, aki helyett őket hívtuk :-)

 • 2009.01.14 16:19:33macskosz

  babó,

  egy hétig orvosi igazolás és táppénzpapír nélkül otthon lehet maradni. A betegség első napjára azonban nincs táppénz, az kiesik, mintha nem is dolgoztál volna. A 2. naptól jár a tp.

  Ha pedig orvoshoz kell menni, akkor ő attól a naptól visszamenőleg irja meg az igazolást hogy betelefonáltál a rendelőbe és jelezted hogy beteg vagy.

  És miután a betegség első napjára nem jár tp és ez bizony pénzben nézve nagy kiesés, aki neem nagyon beteg az nem marad otthon...

 • 2009.01.14 16:21:23Selkt-Sa

  csutka,  te mentős vagy??? MINDEN ELISMERÉSEM, ÉS TISZTELETEM A TIÉD. a jó isten segítsen meg benneteket minden utatokon...

 • 2009.01.14 16:48:36Perecz úr

  .

 • 2009.01.14 17:08:30Perecz úr  "a szabályozást nem a betegek írják,"

  de bizony a betegek írják, mint állampolgárok

  amikor a minisztérium meg sem hallgatja a szakmai szervezetek véleméyét, ott nem az egész országban szétszórtan élő tízezer orvos fog tudni bármit is kikényszeríteni  nektek kell kiállni az orvosaitokért, nyilvánosan és szervezetten - ott el lehet azt is mondani, hogy elutasítjátok a hálapénzt, de helyett megfelelő anyagi megbecsülést és a jobb munkavégzést szolgáló körülményeket követeltek az orvosok, áplók , asszisztensekszámára

 • 2009.01.14 20:02:15Vakmacska

  Perecz úr, ez a poszt nem erről szólt, hanem egyéni viselkedésről. Az egészségügy mint ágazat kezelése, ha nem is független dolog, de azért más káposzta - át kéne fáradni például a NOL-ra, Mihályi Péter írt nemrég oda érdekes hozzászólást erről.  Az egészségügyhöz mint olyanhoz szakmailag nincs közöm, de a szabályozáshoz igen. Az ágazati lobbi lehet tíz orvos és három politikus, hidd el, erősebbek lehetnek alkalomadtán mint háromszázezer mezei állampolgár. Más ágazatban pontosan látom kinek van ereje, beleszólása, és kiknek nem, hiába vannak sokan. Táblákkal a minisztérium elé vonulni, no ezt én gyerekesnek, röhejesnek és értelmetlennek tartom, pont annyira, mint amennyire a világmegváltást efféle blogokon. Ha igazi demokráciában léteznénk, ahol valódi szakértők valóban véleményezhetnek, és erre figyelnek is, akkor ilyesmire nem is volna igazán szükség, vagy csak nagyon ritkán.  De. Neked sok mindenben igazad van, és ha értelmesen mondod, nem is fog ebben senki laikus ellentmondani.A rendszer most azért olyan, amilyen, mert még mindig sokaknak EZ áll érdekében, vagy főleg ez áll érdekében. Magánemberek ritkán vállalkoznak a hegy elgörgetésére, és az itthoni civil szektornak is van fejlődnivalója. Se én, se sok más társam nem óhajt forradalmár lenni, ami tőlünk elvárható, az a tisztességes viselkedés mondjuk az orvosokkal (és másokkal) szemben. Ahol még arról sincs közmegegyezés, hogy mi is a tisztességes viselkedés (hálapénz?) ott bizony még ez sem könnyű.  Na jóéjt, nekem fontosabb, hogy a gyerek időben megfürödjön....

 • 2009.01.15 23:20:50Maddog

  Csutkababa: onnan, hogy a privatizálás magánosítást jelent. Vagyis minden eü intázmény magánrendelő lesz. És hogy ki a gazdag? Pl. az, aki gond nélkül ki tudja köhögni egy magánrendelés borsos cehjét.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta